Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΜΑΡΤΗ, 12 μμ, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ



Κοινή διακήρυξη σωματείων και φορέων

Κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ οδηγούν σε διάλυση το δημόσιο δωρεάν σχολείο


Τα σχολεία πεινάνε και κρυώνουν. Χιλιάδες παιδιά περνούν τις πόρτες τους πεινασμένα εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης, της φτώχειας και της ανεργίας. Εκατοντάδες σχολεία δεν έχουν ούτε δεκάρα στα ταμεία τους. Διεκδικούμε συσσίτια για τα παιδιά, πετρέλαιο και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία μας.

Τα σχολεία χρειάζονται δάσκαλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές και όχι συγχωνεύσεις, συμπτύξεις, αύξηση αριθμού των μαθητών στα τμήματα, αύξηση διδακτικού ωραρίου και υποχρεωτικές μετακινήσεις. Αγωνιζόμαστε για μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά. Διεκδικούμε ίδρυση νέων νηπιαγωγείων ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες νηπίων/προνηπίων για φοίτηση.

Τα σχολεία χρειάζονται δημοκρατία και όχι αξιολόγηση, απολύσεις, φόβο και υποταγή. Αγωνιζόμαστε για παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατική συλλογική λειτουργία του σχολείου, ενάντια στην αξιολόγηση – χειραγώγηση, για να μην περάσει το αυταρχικό Π.Δ. του Υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση.

Τα σχολεία χρειάζονται δωρεάν βιβλία και όχι σχέδια για άμεση ή σταδιακή κατάργηση της δωρεάν διανομής τους. Διεκδικούμε δωρεάν παιδεία για όλους. Ούτε δεκάρα από τις τσέπες των γονιών για βιβλία, πετρέλαιο, λειτουργικές δαπάνες, γραφική ύλη κλπ.

Τα σχολεία είναι δημόσια ιδρύματα και όχι ιδιωτικές/κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Διαμορφώνουν το πρόγραμμά τους με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών για ολόπλευρη γνώση και ελεύθερη κριτική και κλείνουν τις πόρτες τους στους ιδιώτες, τους χορηγούς, τις εταιρείες.

Τα σχολεία έχουν ανάγκη από εκπαιδευτικούς και γονείς που θα αμείβονται αξιοπρεπώς και όχι από οικονομική εξαθλίωση, ανεργία και φτώχεια. Παλεύουμε για κατάργηση του βαθμολογίου – μισθολογίου, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις των εκπαιδευτικών, αξιοπρεπείς μισθούς, ψωμί και σταθερή - μόνιμη εργασία για όλο το λαό.

Τα σχολεία πρέπει να αγκαλιάσουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην υποβάθμιση και κατάργηση των δομών της ειδικής αγωγής.

Τα σχολεία πρέπει να υπερασπίσουν την τέχνη, τον πολιτισμό, την ελπίδα. Υπερασπιζόμαστε τα μουσικά και καλλιτεχνικά γυμνάσια και λύκεια που χρειάζονται στήριξη και χρηματοδότηση και όχι υπονόμευση.

Τα σχολεία χρειάζονται ελευθερία και όχι φασισμό, ρατσιστικές διακρίσεις και ναζιστικές απειλές. Παλεύουμε για το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών, σχολείο ανοιχτό για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από χρώμα, θρήσκευμα ή εθνικότητα.

Να τους σταματήσουμε

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΞΕΣΗΚΩΝΕΤΑΙ !

Όλοι –ες, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΜΑΡΤΗ, 12 μμ, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ


Όλοι – ες μαζί, ξεκινάμε ένα κοινωνικό ανένδοτο, ένα παλλαϊκό αγώνα διαρκείας για την ανατροπή κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, για μια άλλη προοπτική για τους εργαζόμενους, για τη νέα γενιά, για το δημόσιο δωρεάν σχολείο.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. : Α΄ Αθηνών, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Άνδρου – Κέας – Κύθνου – Σερίφου «Θεόφιλος Καΐρης», Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής,  Α΄ Πειραιά «Ρήγας Φεραίος», «Αριστοτέλης», Γ΄ Θεσ/νίκης «ο Πλάτων»,  «Δ. Γληνός», Δυτικής Αττικής, Ικαρίας και Φούρνων, Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Κορίνθου, «Κ. Σωτηρίου», Λαγκαδά, Λακεδαίμονος «ο Πλήθων», Μολάων «Γ. Ρίτσος»,  Ν. Αργοσαρωνικού,  Ν. Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», Νίκαιας, Ν. Σμύρνης, «Παρθενώνας», Πειραιά «η Πρόοδος», Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, Χαϊδαρίου, Χανίων

ΕΛΜΕ : Α΄ Δυτικής Αττικής (Ελευσίνας), Α΄ Δυτικής Αττικής (Περιστερίου), Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου – Φυλής, Β΄ Αθήνας, Γ΄ Αθήνας, Ε΄ Αθήνας, Ε΄ Ανατολικής Αττικής, Καλλιθέας – Ν. Σμύρνης – Μοσχάτου, Λάρισας
Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών
Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών
Συντονιστικό Ωρομισθίων και Αναπληρωτών
Συντονιστικό Νηπιαγωγών
 (η διακήρυξη αναμένεται να υπογραφεί και από άλλα σωματεία και φορείς)

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Όχι στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι!



Η ιστορία των πόλεων του Κερατσινίου και του Περάματος, έχει συνδεθεί με την ύπαρξη του εργοστασίου της ΔΕΗ.
1961. η Power δηλαδή το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εξαγοράζεται από τη ΔΕΗ. Τη δεκαετία 70-80 οι αγώνες των κατοίκων της πόλης μας καταφέρνουν να περιορίσουν τη λειτουργία του εργοστασίου που επιβαρύνει ιδιαίτερα το περιβάλλον. Το 1996 η τότε Δημοτική αρχή παρουσιάζει ένα «μνημόνιο»  ,στις μέρες μας και μόνο η λέξη μας κάνει καχύποπτους, με τη διοίκηση της ΔΕΗ για την απομάκρυνση του εργοστάσιου από το Κερατσίνι. Στο πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Κερατσινίου και των υπουργείων Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ υπήρχε χρονοδιάγραμμα οριστικής απομάκρυνσης του εργοστασίου και ανάπλαση της περιοχής. Στα έντυπα που κυκλοφόρησαν τότε η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο παρουσιαζόταν ως τεράστιο πάρκο, με θέατρο και κοινόχρηστους χώρους.
2013. Το εργοστάσιο με το φουγάρο του ακόμη είναι εδώ και οι πιο πολλές από τις δεσμεύσεις έμειναν στα χαρτιά. Και όχι μόνο αυτό αλλά η διοίκηση της ΔΕΗ   παρά τις υποσχέσεις για πλουσιοπάροχες παραχωρήσεις ,διεκδικεί δικαστικά την παιδική χαρά !της Χαραυγής αλλά και το χώρο  που είναι το πάρκο του «Πρεσσόφ».
Σήμερα  σε καιρούς ιδιωτικοποιήσεων (βλέπε ξεπουλήματος) η ΔΕΗ ,αν και η ενέργεια είναι ένα κοινωνικό αγαθό, εξαγοράζεται από ιδιώτες με μόνο στόχο το κέρδος. Σήμερα λοιπόν«ξανανοίγει» η συζήτηση όχι για να φύγει το εργοστάσιο αλλά για να παραμείνει και να γίνει καινούρια επέκταση. Τη στιγμή που υπάρχει η μελέτη από την ίδια την εταιρεία που «προβλέπει» την απομάκρυνση των μονάδων στο Κερατσίνι το 2013! μια και επεκτάθηκαν σε άλλες περιοχές.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν;
Τι ανταλλάγματα μπορεί να διεκδικήσει κανείς σε μια υποβαθμισμένη περιοχή όπως η πόλη μας;
Με τι ανταλλάγματα οι μαθητές μας θα συνεχίσουν να ζουν σε μια από τις πιο επιβαρυμένες περιβαλλοντικά περιοχές της Αττικής;
Με τι ανταλλάγματα θα συνεχίσουν να αναπνέουν τους ρύπους του πιο «φιλικού» φυσικού αερίου;
Με τι ανταλλάγματα θα συνεχίσουμε να ζούμε με το φόβο ενός ατυχήματος όπως τον Οκτώβρη του 2011;
Θεωρούμε ότι η υγεία ,η ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης μας ,που είναι τόσο επιβαρυμένη περιβαλλοντικά, η υγεία των μικρών μας μαθητών δεν έχει ανταλλάγματα.
Εδώ και δεκαετίες ο λαός της πόλης μας έχει αγωνιστεί για να φύγει το εργοστάσιο της ΔΕΗ ,διεκδικώντας μια ανθρώπινη ζωή για τα παιδιά του.
Καλούμε λοιπόν τη Δημοτική Αρχή να πράξει το αυτονόητο:
 
ΚΑΜΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ -AMEΣΗ  ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ,  ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ 8μμ.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΜΑΡΤΗ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ



28 Φλεβάρη 2:00 στον Πειραιά (Πλ. Κοραή) Συμμετέχουμε στο κάλεσμα για κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά.


         Η τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ)  συνεχίζει την εφαρμογή όλων των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που ψήφισε το προηγούμενο διάστημα. Είναι η βάρβαρη καπιταλιστική επίθεση της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ε.Ε, που διαλύει κάθε έννοια προστασίας και δικαιώματος στα κοινωνικά αγαθά. Δηλαδή δραστικές μειώσεις σε μισθούς – συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες μαζί με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μείωση του κόστους των απολύσεων, πλήρη  και αυταρχικό, τρομοκρατικό εργασιακό περιβάλλον.
  Στην εκπαίδευση η επίθεση πέρα από τους μισθούς και τις συντάξεις, θέλουν να επιβάλουν μέσα από την αξιολόγηση τη δημιουργία κλίματος φόβου σε κάθε μορφή αντίστασης. Η στόχευσή τους είναι η πειθάρχηση και η τρομοκρατία στις συνθήκες εργασιακής «γαλέρας» που έχουν διαμορφώσει. Μαζί με το «πειθαρχικό δίκαιο» στο δημόσιο και το νέο μισθολόγιο η εργαζόμενοι σφαγιάζονται στο βωμό της καπιταλιστικής κρίσης. Δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα φτηνό και ευέλικτο σχολείο της αγοράς. Την ίδια στιγμή το δημόσιο πανεπιστήμιο διαλύεται με το σχέδιο «Αθηνά» και δίνεται και αυτό στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
    Απέναντι στο κύμα κινητοποιήσεων που το τελευταίο διάστημα όλο και μεγαλώνει, η κυβέρνηση επιτίθεται μ΄ ένα μπαράζ επιστρατεύσεων, σηματοδοτώντας την απαρχή της ποινικοποίησης των αγώνων και της καταστολής τους μέσα από ένα φασιστικό τρόπο αντιμετώπισης. Ετοιμάζουν μάλιστα σύντομα νέο θεσμικό πλαίσιο για τον τρόπο που οι αγώνες θα πραγματοποιούνται.
    Τέλος το καπιταλιστικό σύστημα ρίχνει στη μάχη της επιβίωσής του και την φασιστική – ναζιστική Χρυσή Αυγή. Τα κρούσματα ρατσιστικής – φασιστικής πληθαίνουν, ενώ στόχος γίνεται και το συνδικαλιστικό κίνημα.          

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

                              ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

  •  ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΔΝΤ ΕΕ ΕΚΤ
  •  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
  • ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.
  • ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ-ΕΦΕΔΡΕΙΑ  ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί μέχρι σήμερα. 
  •   Όχι στα χαράτσια.
  • Αναθεώρηση όλων των συμβάσεων για τα στεγαστικά δάνεια.
  • Όχι στις συγχωνεύσεις καταργήσεις σχολείων.
  • Αύξηση των λειτουργικών δαπανών. 
  • Όχι στην αξιολόγηση του ανταγωνισμού, της χειραγώγησης, της κατηγοριοποίησης, της ενοχοποίησης και απόρριψης των εκπαιδευτικών. 
  • Παλεύουμε για ένα σχολείο χωρίς ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις, σε μια κοινωνία που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη μόρφωση. 
  • Δεν έχουν θέση στον κλάδο και στα σωματεία όσοι δντες, σύμβουλοι, γίνουν εργαλείο της αξιολόγησης στα σχολεία. 
  • Κανένας συνάδελφος αξιολογητής. Έξω από το συνδικάτο οι αξιολογητές. 
  • Όχι στην αύξηση του ωραρίου. 
  • Κανένας φασίστας στα συνδικάτα.





Ανακοίνωση του δ.σ. του συλλόγου




Συνάδελφοι.
Σε σεμινάριο που είχε η σχολική σύμβουλος των νηπιαγωγών κ Κουτή στις 3/2, στο οποίο ο σύλλογός μας μαζί με τους άλλους συλλόγους του Πειραιά έκανε πολιτική παρέμβαση, ενημερωθήκαμε μετά από κάποιες ημέρες, ότι: για να δοθεί η βεβαίωση παρακολούθησης στους συναδέλφους, έπρεπε να συμπληρωθεί μια αξιολογική φόρμα που περιείχε στοιχεία για το σεμινάριο.
Στην προσπάθειά μας να της εξηγήσουμε ότι αυτό αποτελεί εκβιασμό και πως η συμμετοχή είναι αυτή που αποτελεί το ποιοτικό χαρακτηριστικό(πολλοί συνάδελφοι πλήρωσαν μέχρι και 20Ε, από τα 700 που παίρνουν το μήνα), μας απάντησε ότι «χάρη μας κάνει το πανεπιστήμιο», «μία συνάδελφος αρνήθηκε και την ξέρω», «τα συνδικάτα δεν έχουν θέση για τίποτα» και άλλα πολλά που δεν συνάδουν με την κουλτούρα της εκπαίδευσης, καθώς και με τους αγώνες που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα, για την αξιολόγηση, για την επιμόρφωση την οποία το κράτος καταργεί και όλα όσα απασχολούν το ζωντανό κομμάτι της εκπαίδευσης.
Συνάδελφοι.
Καταδικάζουμε την εκβιαστική αυτή διαδικασία της συγκεκριμένης σχολικού συμβούλου και της δηλώνουμε τα εξής:

  • Ο θεσμός του σχολικού συμβούλου είναι κατάκτηση του συνδικαλιστικού κινήματος, ενάντια στο θεσμό του επιθεωρητισμού που με αγώνες ο κλάδος κατήργησε. 
  • Τέτοιες ενέργειες την επόμενη φορά θα μας βρουν μπροστά της.
  • Θεωρούμε, σύμφωνα με τα «στοιχεία» που έχει, πως η μοναδική πράξη άρνησης, τιμά τη συνάδελφο. 
  •  Η γνώση δεν αποτυπώνεται σε χαρτιά αλλά στην πραγματική ζωή της τάξης.
  • Την καλούμε να αναζητήσει τις θέσεις  του συνδικαλιστικού κινήματος για όλα τα ζητήματα(αξιολόγηση, επιμόρφωση, βιβλία, λειτουργικές δαπάνες, ασφαλιστικό, μισθούς, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). 
  •  Της θυμίζουμε ότι τα συνδικάτα αντιμετωπίζουν όλη την επίθεση που δεχόμαστε με όρους κινηματικούς και μαζικές διαδικασίες.
  • Τα συνδικάτα δεν παίρνουν θέση με κριτήρια αριθμητικά, αλλά με πολιτικούς στόχους. 
  •  Τέλος την καλούμε να μη στοχoποιήσει συναδέλφους, για την πολιτική τους στάση.

Για το Δ.Σ.
   Ο  Πρόεδρος                                                                  Ο  Γραμματέας


Σταύρος Καλλώνης                                                        Βασίλης Βατίστας