Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Δράσεις για την αξιολόγηση ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17/01/2014, συνάντηση του δσ του συλλόγου, με τις Προϊσταμένες Νηπιαγωγείων με θέμα την αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Στη συνάντηση ανταποκρίθηκε η  πλειοψηφία, κάτι που αποδεικνύει τη σοβαρότητα του θέματος, αλλά και την κρισιμότητα των συνθηκών.
Από την πλευρά του συλλόγου τέθηκαν οι θέσεις της γενικής μας συνέλευσης για το θέμα της αξιολόγησης, που δεν είναι άλλες από ένα μεγάλο ΟΧΙ εδώ και χρόνια. Αναλύθηκε εκτενώς η κατεύθυνση και ο ρόλος της αξιολόγησης μέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής επίθεσης όπου θα κατηγοριοποιεί τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς ως μηχανισμός αύξησης των ταξικών ανισοτήτων. Αναδείχθηκαν οι συνέπειες στην καθημερινότητα των σχολείων, αλλά και οι αντιφατικές ρυθμίσεις που υπάρχουν στο ΠΔ και πρόκειται να δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικά ανταγωνιστικού κλίματος στο εργασιακό περιβάλλον.
Τονίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι συναδέλφισσες προϊσταμένες είναι μέλη του συνδικάτου και θεωρούμε ότι θα στρατευθούν στη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση όπως έχει γίνει άλλες τρεις φορές στο παρελθόν. Τέλος ζητήθηκε να μην ασκηθούν πιέσεις στους συναδέλφους για τη συμμετοχή τους στις ομάδες εργασίας με όποια μορφή κι αν προκύψουν στα Νηπιαγωγεία, τους ζητήθηκε να αντισταθούν στη σχ. σύμβουλο σε περίπτωση που επιχειρήσει να οργανώσει μόνη της ομάδες,  και να υπογράψουν το κείμενο άρνησης της αξιολόγησης που έχει στείλει η ΔΟΕ, αν και ήδη έχει υπογραφεί από πολλούς.
Από την πλευρά των συναδελφισσών προϊσταμένων, εκφράστηκαν  προβληματισμοί σχετικά με τη διαδικασία της αξιολόγησης, τις αντιφάσεις της, τους στόχους και τη λειτουργία της, καθώς και για την αντιμετώπιση του θέματος σε σχέση με τους γονείς. Yπήρξε προβληματισμός για τον τρόπο αντίδρασης, το χρόνο και την ένταση που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η αντίσταση. Τέλος έγιναν τοποθετήσεις σχετικά με τα προγράμματα και την υποχρεωτικότητά τους  και ασκήθηκαν αρνητικές κριτικές στο πρόγραμμα  “Αριστεία 2013”, το οποίο ζητά ξεχωριστά φύλλο αξιολόγησης από τους ΜΗ συμμετέχοντες σε αυτό, στα Ν/γεια που εφαρμόστηκε από μεμονωμένους εκπ/κους.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες.
Θεωρούμε βέβαιο ότι η προσπάθεια ανατροπής αυτής της πολιτικής, αλλά και της αξιολόγησης, όπως και τις άλλες τρεις φορές θα ανατραπεί. Η δημοκρατία και η ελευθερία στα σχολεία θα επικρατήσουν με τους αγώνες μας. Αυτό δείχνει η ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος των δασκάλων. Αυτή τη δημοκρατία και την ελευθερία παραλάβαμε από τους αγώνες των προηγούμενων γενεών συναδέλφων, και αυτές έχουμε την  υποχρέωση να διατηρήσουμε και να διευρύνουμε για τις επόμενες γενιές συναδέλφων.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: