Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Όχι στις συγχωνεύσεις

      Το Υπουργείο Παιδείας προχωρά με ταχείς ρυθμούς στις συγχωνεύσεις και υποβαθμίσεις σχολικών μονάδων επιχειρώντας να αιφνιδιάσει το εκπαιδευτικό κίνημα. Πρόκειται στην ουσία για ένα νέο κύμα καταργήσεων σχολικών μονάδων με στόχο τις δραστικές περικοπές του απαραίτητου διδακτικού προσωπικού. Πρόκειται δηλαδή για ένα ακόμα επεισόδιο στην αντιεκπαιδευτική πολιτική όπως προωθείται από κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ τα τελευταία 4 χρόνια με στόχο την αποδόμηση του δημόσιου δωρεάν σχολείου.   
   Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καταργούνται 15 δημοτικά και 30 νηπιαγωγεία,  συγχωνεύονται 128 σχολεία  και 74 νηπιαγωγεία, καταργούνται δηλαδή 79 σχολεία και 67 νηπιαγωγεία !Επιπλέον υποβιβάζονται 130 δημοτικά και 20 νηπιαγωγεία. Στα νούμερα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα ολοήμερα τμήματα στα παραπάνω  δημοτικά και νηπιαγωγεία τα οποία επίσης καταργούνται. Χιλιάδες παιδιά θα στοιβάζονται σε υπεράριθμα τμήματα ενώ περισσότερες από 600 θέσεις εργασίας καταργούνται.

   Συγκεκριμένα στην περιοχή μας
   Ένα ιστορικό σχολείο, από τα πρώτα στο Κερατσίνι, που  από τις αίθουσες του πέρασαν χιλιάδες Κερατσινιώτες,   το «Πέτρινο» εξαφανίζεται από το σχολικό χάρτη με μια απλή υπουργική απόφαση. Πάνω από δέκα είναι οι οργανικές θέσεις που χάνονται και  στα τμήματα σε λίγο θα στριμώχνονται πολύ περισσότεροι μαθητές. Ακόμη και η απόφαση«438/2013»  που επικαλείται το έγγραφο του υπουργείου παιδείας για το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κερατσινίου, είναι αρνητική για οποιαδήποτε μεταβολή (σύμπτυξη ή συγχώνευση) στα σχολεία του Δήμου μας. 
   Φυσικά αυτό είναι ένα «γεγονός» που ακολουθεί  μια σειρά  άλλα, τις συγχωνεύσεις που έγιναν στα σχολεία μας πριν δυο χρόνια, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών αλλά και στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.
Και τι σημαίνουν λοιπόν όλα αυτά;
   Ότι το επόμενο βήμα είναι οι συμπτύξεις τμημάτων ξεκινώντας από τα νέα τμήματα της πρώτης τάξης του Σεπτεμβρίου που το υπουργείο θα επιδιώξει να κλείσει 25άρια και 27άρια τμήματα για να ισορροπήσει τη νέα οργανικότητα με τη λειτουργικότητα των σχολείων. Έτσι όμως υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η δημόσια εκπαίδευση. 
   Έχουν το θράσος επιπλέον, να ζητούν από τα σχολεία που συγχωνεύονται – καταργούνται, από σχολεία δηλαδή που θα τα σβήσουν από το σχολικό χάρτη, να προχωρήσουν σε έκθεση γενικής εκτίμησης και σχέδια εργασίας για την επόμενη χρονιά στα πλαίσια της ΑΕΕ !!
Δεν θα μας αιφνιδιάσουν !
Η εκπαιδευτική κοινότητα είναι ενωμένη και θα αντιδράσει άμεσα :
*              Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να κηρύξει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο ΥΠΑΙΘ, την Τετάρτη 21 Μάη. Καλούμε τους συναδέλφους, τις ενώσεις και τους συλλόγους γονέων, τις ΕΛΜΕ, τους τοπικούς φορείς, να κατέβουμε μαζικά στο υπουργείο, να ξεκινήσουμε με πούλμαν από κάθε σχολείο, να δώσουμε αποφασιστική απάντηση σε όσους απεργάζονται την κατάργηση των σχολείων μας.
*            Καλούμε τους συναδέλφους στα σχολεία που δεν συγχωνεύονται ή υποβαθμίζονται να κατανοήσουν ότι αύριο έρχεται και η δική τους σειρά, πρόκειται για μια πολιτική που απειλεί το δημόσιο σχολείο και τις ζωές μας, εφόσον ο κύκλος των συγχωνεύσεων – υποβιβασμών δεν έχει ολοκληρωθεί και προβλέπεται συνέχεια κατόπιν των εκλογών.
*             Καλούμε τις ενώσεις γονέων, τους συλλόγους γονέων, τους τοπικούς φορείς, να δώσουμε ενωμένοι τη μάχη για τη διάσωση των σχολείων μας.
*           Συμμετέχουμε στο κάλεσμα, συζήτηση για  κλιμάκωση του αγώνα των Συλλόγων Γονέων των σχολείων την Τρίτη 20 Μάη, στις 18.30, στο 5ο- 22ο Δημοτικά Σχολεία Κερατσινίου (Ταϋγέτου 8)
*            Οργανώνουμε τη συγκέντρωση της Τετάρτης 21/5 στο ΥΠΑΙΘ, κάνοντας χρήση των τρίωρων στάσεων εργασίας που κήρυξε η ΔΟΕ για την κινητοποίηση – συγκέντρωση στο ΥΠΑΙΘ.(  τρίωρη στάση εργασίας  11.30-14μμ για το πρωινό ωράριο και  12.30- 15.00 μ μ για το ολοήμερο). Κλείνουμε τα σχολεία μας και κατεβαίνουμε μαζικά και οργανωμένα στο ΥΠΑΙΘ μαζί με όλη τη σχολική κοινότητα και τους φορείς.
                                                             ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
                    ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ !  ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ
                                                 ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: