Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017


spe-ploumpidis.blogspot .com                       10/10/2017

 Όπως όλες/ όλοι γνωρίζετε το πρόγραμμα σίτισης υλοποιείται  τρεις  χρονιές στα σχολεία του Περάματος και αποτελεί κατάκτηση του συνδικαλιστικού κινήματος.
Με γνώμονα τις υπαρκτές ανάγκες των μαθητών μας και των οικογενειών τους, όπως τις βιώνουμε καθημερινά,
  διεκδικήσαμε και πετύχαμε την παρουσία τραπεζοκόμου, την ευελιξία του προγράμματος, τον τρόπο παράδοσης, τους χρόνους και μια σειρά άλλα ζητήματα που προέκυψαν σε ένα τόσο δύσκολο έργο. Αδιαπραγμάτευτος όρος ήταν η σίτιση να είναι για όλους/ες τους μαθητές/τριες των σχολικών μονάδων.
 Τη  Δευτέρα  9-10-2017 έφτασε  στα Δημοτικά Σχολεία του Περάματος ανακοίνωση  του Υπουργείου Παιδείας Φ.14/ΦΜ/16744/Δ1 της 6-10-2017, με την οποία μέσα από πέντε λιτές γραμμές, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να μοιράσουν σχέδια βεβαίωσης των γονέων για συμμετοχή των παιδιών τους στο Πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων με σίτισή τους στο σχολείο από 13.15 ως 13.45.
 Αλγεινή εντύπωση δημιουργεί ότι στη συγκεκριμένη βεβαίωση ορίζεται για πρώτη φορά η ώρα σίτισης των παιδιών, θέτοντας το ως τετελεσμένο γεγονός.
 Όπως και παλαιότερα, έτσι και τώρα τονίζουμε:
Αβίαστα  προκύπτει το ανεφάρμοστο  του εκπαιδευτικού χρόνου: Πώς είναι δυνατόν να εφαρμοστεί χρονικά, αφού στις 13.15' οι εκπαιδευτικοί έχουν ακόμα την ευθύνη της τάξης τους,  παραδίδουν παιδιά, επικοινωνούν τηλεφωνικά με γονείς όσων μαθητών δεν έχουν αποχωρήσει, εφημερεύουν, ενημερώνουν γονείς, μπαίνουν σε ολοήμερο τμήμα, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να παραλαμβάνουν γεύματα και να σιτίζουν;
 Επιβάλλει αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, 13.15΄- 13.45΄,  χωρίς τον συνυπολογισμό της ώρας ως διδακτικής, στην πάγια λογική των περικοπών διδακτικών ωρών και στη διάθεση των εκπαιδευτικών σε υποχρεωτικό “εθελοντισμό” εντός της σχολικής μονάδας.
 Θυμίζουμε επίσης ότι πολλοί μαθητές μετά το σχολείο, ακολουθούν μια σειρά δραστηριότητες, γονείς που αλλάζουν βάρδιες στις δουλειές τους, ξένες γλώσσες, αθλητικές και άλλες δραστηριότητες που έχουν ενταχθεί και διαμορφώσει τον οικογενειακό σχεδιασμό.
Εύλογο προβληματισμο γεννά το γεγονός ότι την ώρα που το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, επεκτείνει το πρόγραμμα, θέτει όρους που ντε φακτο θα περιορίσουν τον αριθμό των σιτιζόμενων μαθητών με το απαραδεκτο επιπλέον συνεπακολουθο της κοινωνικής κατηγοριοποίησης και στιγματισμού των μαθητων των σχολείων της πόλης μας, υποχρεώνοντας τα ίδια τα παιδιά, αλλά και τις οικογένειές τους, να δηλώσουν ότι παραμένουν πέρα του διδακτικού τους ωραρίου και χωρίς να παρακολουθούν ολοήμερο τμήμα, αποκλειστικά και μόνο για να τραφούν. Το ζήτημα αυτό αποτέλεσε την πρώτη απαράβατη συμφωνία πριν τρία χρόνια.

Για τους λόγους αυτούς  ο Σύλλογός μας μαζί με άλλους συλλόγους του Πειραιά, απευθυνθήκαμε αρχικά στον Δντη εκπσης Πειραιά,  την Τρίτη 10/10/2017, στον οποίο αφού εκθέσαμε την αναγκαιότητα ύπαρξης σχολικών γευμάτων για όλους τους μαθητές, αλλά και  τους προβληματισμούς και τις δυσλειτουργίες του εν λόγω προγράμματος,  τον καλέσαμε  να μην επιμείνει στην εφαρμογή της εγκυκλίου αυτής.
Καλούμε τους/τις συναδέλφους να μην μπουν προσωρινά στη διαδικασία αποστολής του εντύπου προς τους γονείς.

Άμεσα το επόμενο διάστημα ο Σύλλογος μας μαζι με τους άλλους συλλόγους του Πειραιά, συναντιόμαστε με την υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, καθώς και με τον υπουργό Παιδείας, πριν εκδοθεί η σχετική υπουργική αποφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: