Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018


spe-ploumpidis.blogspot .com                       αρ. πρωτ. 73                          13/02/2018
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
    Η ματαίωση των μαθημάτων μητρικής γλώσσας για τα παιδιά των Αλβανών μεταναστών στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά και στο Γυμνάσιο Παλαιόχωρας αποτελεί μια φασιστική πράξη που σκοπό έχει τον αποκλεισμό των μεταναστών 2ης και 3ης γενιάς από την Αλβανία στην εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας.
 Αποτελεί ρατσιστική επίθεση ενάντια στο σύνολο των μαθητών των σχολείων αλλά και επίθεση ενάντια σε ένα ανοιχτό και δημοκρατικό σχολείο, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Μοναδικό κριτήριο για τη ματαίωση των μαθημάτων είναι η καταγωγή των μαθητών καθώς την ίδια στιγμή σε πολλά σχολεία των Χανίων πραγματοποιούνται απογευματινά μαθήματα άλλων γλωσσών (Ολλανδικά, Δανέζικα, Πολωνικά, Σερβοκροατικά, Γερμανικά).
 Όπως ακριβώς διεκδικούμε τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών σε άλλες χώρες να μαθαίνουν και τη μητρική τους γλώσσα (για το σκοπό αυτό άλλωστε εκατοντάδες Έλληνες εκπαιδευτικοί υπηρετούν σε χώρες του εξωτερικού), έτσι θεωρούμε ότι και η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας για τα παιδιά των Αλβανών αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα τους.
Χαιρετίζουμε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για επανέναρξη των μαθημάτων Αλβανικών στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου.
Χαιρετίζουμε την ομόφωνη αντίστοιχη απόφαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων για επανέναρξη των μαθημάτων την Κυριακή 11/2.
Στηρίζουμε την ομόφωνη απόφαση της μαζικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΠΕ Χανίων για επανέναρξη των μαθημάτων την Κυριακή 11/2.



Δεν υπάρχουν σχόλια: