ΑΝΕΞ. ΡΙΖ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ανεξάρτητες  αυτόνομες  αγωνιστικές  ριζοσπαστικές
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
 εκπ/κών  Π.Ε. Κερατσινίου – Περάματος

 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ


ΟΙ 1ΓΕ ΚΑΙ 2ΓΕ/2019 ΕΙΝΑI ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΣΚΛΗΡΗΣ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

      Χριστούγεννα 2019, η κυβέρνηση της Ν.Δ., εν μέσω περιόδου διακοπών, ανακοινώσε τις προκηρύξεις 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019, επιχειρώντας να επιβάλλει και στη Γενική Αγωγή το ν.4589/19, τον αντιδραστικό και νεοφιλελεύθερο νόμο Γαβρόγλου για  τον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών. Μέσω ενός συστήματος μοριοδότησης όλων των «προσόντων», το περιβόητο «προσοντολόγιο, πέρα από αλλαγή του συστήματος πρόσληψης αναπληρωτών (και υποτιθέμενων διορισμών), συνιστά τρόπο ανακατανομής των πινάκων με βάση τη μοριοδότηση «προσόντων», απαξιώνοντας εντελώς βασικό πτυχίο και προϋπηρεσία.
      Οι προθέσεις κι οι κατευθύνσεις είναι ξεκάθαρες: επιδιώκουν να προωθήσουν την κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών, να διαλύσουν τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο και να αμφισβητήσουν ευθέως το αναφαίρετο δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή εργασία που κατοχυρώνει η προϋπηρεσία, τα χρόνια περιπλάνησης και αβεβαιότητας χιλιάδων εκπαιδευτικών που αναπληρώνουν τον εαυτό τους! Να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων δεκάδες αλλά και εκατοντάδες μήνες προϋπηρεσίας των αναπληρωτών, αλλά και να συνθλιβούν τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο.
      Η πραγματικότητα που αναδύθηκε από την εφαρμογή της αντίστοιχης προκήρυξης για την Ειδική Αγωγή (3ΕΑ/2019) δείχνει ανακατατάξεις των πινάκων πολύ μεγάλες, όπου  συνάδελφοι που έχουν πέσει εκατοντάδες θέσεις απειλούνται με απόλυση ή/ νέα βίαιη αναπροσαρμογή στις συνθήκες της ζωής τους. Με βάση και τα δεδομένα πλέον, οι προκηρύξεις 3ΕΑ, 1ΓΕΑ και 2ΓΕΑ είναι προκηρύξεις απόλυσης αναπληρωτών. Αν εφαρμοστεί το «Προσοντολόγιο» (ν. 4589/2019)  και προχωρήσει η προκήρυξη στη Γενική Αγωγή, οι ανατροπές θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες στις επόμενες προσλήψεις αναπληρωτών και θα αποκαλυφθεί πλήρως και με παταγώδη τρόπο το κανιβαλικό του πρόσωπο. Οι πίνακες αυτοί θα σημαδέψουν την επόμενη εποχή αναπλήρωσης που θα γίνεται με αυτό το βάρβαρο τρόπο: ο κάθε ένας θα πρέπει να τρέχει να πάρει με το αζημίωτο όσα περισσότερα χαρτιά μπορεί, που ποτέ δεν θα φτάνουν, για να αναμετρηθεί με τους άλλους για μια θέση επισφάλειας που δεν θα ξέρει αν θα την έχει την επόμενη χρονιά! Κρατώντας ομήρους στο εμπόριο ελπίδας χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς, επαναφέροντας τις πιο νεοφιλελεύθερες επιλογές αποκλεισμού και απόρριψης στο όνομα της «αριστείας» και της «αξιοκρατίας», κάνοντας ακόμα πιο ανταγωνιστικό το κυνήγι μιας θέσης ελαστικά εργαζόμενου εκπαιδευτικού.
      Επιπλέον, το προσοντολόγιο θα αλλάξει άρδην το δημόσιο σχολείο: ατομικός φάκελος προσόντων μονίμων και αναπληρωτών, αξιολογική κατάταξη αυτών, απαξίωση της προσφερθείσας εργασίας και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων, ανταγωνισμός και κυνήγι μορίων. Το πτυχίο παύει να εξασφαλίζει επαγγελματικό δικαίωμα μιας και ένα σύστημα μοριοδότησης μεταπανεπιστημιακών τίτλων αλλάζει το χάρτη των επαγγελματικών δικαιωμάτων! Οι υποψήφιοι «χτίζουν» την κατάταξή τους στους πίνακες, φτιάχνοντας τον ατομικό τους φάκελο, κυνηγώντας για όλη τους τη ζωή τα προσόντα που κάθε δυο χρόνια θα απαιτούνται, αγωνιζόμενοι να ξεπεράσουν τους άλλους συνυποψήφιους! Το υπουργείο Παιδείας δημιουργεί  το προσδοκώμενο επαγγελματικό προφίλ του σημερινού εκπαιδευτικού. Κατοχή μεταπτυχιακών, διδακτορικών, δεύτερου πτυχίου, σεμινάρια, ξένες γλώσσες, επάρκεια στις νέες τεχνολογίες, συνεχές κυνήγι απόκτησης τίτλων και επιμορφώσεων, προσαρμοστικότητα στις κυρίαρχες κατευθύνσεις, αποδοχή κουλτούρας αξιολόγησης, ευελιξία και οικονομική δυνατότητα ώστε να ανταποκριθεί στο κυνήγι προσόντων, στοιχειοθετούν το μοντέλο του καλού εκπαιδευτικού κατά το υπουργείο! Με απλά λόγια, η πλειοψηφία των σημερινών μονίμων θα κρινόταν ως ανεπαρκής. Όχι μόνο γιατί δεν κατέχει τόσους τίτλους, αλλά και γιατί διακατέχεται σε ένα σημαντικό βαθμό από την ασφάλεια που παρέχουν τα συλλογικά δικαιώματα και οι διεκδικήσεις.
      Σε πείσμα των καιρών πρέπει να είμαστε όλοι και όλες παρούσες και παρόντες σε αγωνιστική επαγρύπνηση για την ανασυγκρότηση του κινήματος τόσο στο δημόσιο σχολείο όσο και στους δρόμους του αγώνα. Το παιχνίδι της διάσπασης, της ανθρωποφαγίας και του κανιβαλισμού αντιμετωπίζεται μόνο με όρους συλλογικής συνείδησης, επίγνωσης των κοινών μας εργασιακών και ταξικών συμφερόντων και του κοινωνικού μας ρόλου. Το αίτημα των μόνιμων μαζικών διορισμών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία είναι ο συνδετικός και ο συνεκτικός κρίκος όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών.  Είναι το μοναδικό που δημιουργεί πραγματικούς όρους συσπείρωσης του κόσμου, δεν αποκλείει κανέναν, δεν παζαρεύει τον αριθμό των μορίων κι υπερασπίζεται την πάγια θέση του εκπαιδευτικού κινήματος από τα εξεταστικά του ΑΣΕΠ του ’98 μέχρι και τις μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην Υπουργική Απόφαση για τους πίνακες των αναπληρωτών της Ειδικής Αγωγής.
      Καλούμε τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να τοποθετηθούν ξεκάθαρα υπέρ της προϋπηρεσίας και του πτυχίου ως των μόνων κριτηρίων διορισμού. Άμεσα η ΔΟΕ πρέπει να υπερασπιστεί το πτυχίο και την προϋπηρεσία, να μη συναινέσει σε καμία πιθανή ανατροπή των πινάκων και να καλέσει σε αποφασιστικό αγώνα όλο τον κλάδο, καλώντας άμεσα σε άμεσα κινητοποιήσεις με προοπτική απεργιακής κλιμάκωσης. Όλοι οι Σύλλογοι, αλλά κι οι παρατάξεις, να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στο προσοντολόγιο και στην κλοπή της προϋπηρεσίας, προετοιμάζοντας τον κλάδο να δώσει ανυποχώρητα τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών! Να ορθώσουμε τείχος αποτροπής των αντιδραστικών σχεδίων για τα προσοντολόγια και την απαξίωση της προϋπηρεσίας. Να απαντήσουμε επιθετικά προτάσσοντας το δικαίωμα ΟΛΩΝ στη μόνιμη και σταθερή εργασία!
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
 εκπ/κών  Π.Ε. Κερατσινίου – Περάματος

 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που εξισώνει τα ιδιωτικά κολέγια με τα δημόσια Πανεπιστήμια
Πανεκπαιδευτικός αγώνας διαρκείας τώρα!
Με τις διατάξεις που πρόσθεσε αιφνιδιαστικά την Παρασκευή το βράδυ η κυβέρνηση στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια προωθείται, με διαδικασίες fast track, η δυνατότητα χιλιάδων αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων να εισαχθούν άμεσα στην προκήρυξη της γενικής αγωγής. Η εξέλιξη αυτή θα εξισώσει defacto τα ιδιωτικά κολέγια με τα δημόσια πανεπιστήμια, θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες αναπληρωτές συναδέλφους, στην πλήρη εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας και στην υποβάθμιση των πανεπιστημιακών πτυχίων. Ήδη, η προώθηση του αντιδραστικού και νεοφιλελεύθερου νόμου Γαβρόγλου για  τον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών (προσοντολόγιο) και στη γενική αγωγή με την συγκεκριμένη προκήρυξη λειτουργεί ως ολετήρας για τα επαγγελματικά δικαιώματα, το πτυχίο και την προϋπηρεσία των συναδέλφων, ήδη χιλιάδες απολύσεις είναι γεγονός στην ειδική αγωγή με την αντίστοιχη προκήρυξη. Η αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων καθιστά πλέον το τοπίο αφόρητα εφιαλτικό!
Είναι σαφές: η κυβέρνηση ενισχύει με όλους τους τρόπους την ιδιωτική εκπαίδευση, τους επιχειρηματίες και τους σχολάρχες, εμπορευματοποιεί τα πτυχία και επιτίθεται στη δημόσια εκπαίδευση κατασυκοφαντώντας με κάθε ευκαιρία την ίδια, τους εκπαιδευτικούς και τους /τις μαθητές /τριες.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις»:
·           Προβλέπει τις προσλήψεις στο δημόσιο, μέσω ΑΣΕΠ, πτυχιούχων ιδιωτικών κολεγίων που είναι παραρτήματα αναγνωρισμένων ΑΕΙ του εξωτερικού (ΕΕ ή τρίτης χώρας).
·           Επανιδρύει την Αρχή Αξιολόγησης στα ΑΕΙ με αυξημένες αρμοδιότητες.
·           Προβλέπει εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση στα ΑΕΙ και συνδέει το 20% της χρηματοδότησής τους με την Αξιολόγηση.
·           Αναστέλλει τη λειτουργία δεκάδων τμημάτων ΑΕΙ που επρόκειτο να ξεκινήσουν από το 2020-21.
·           Μετατρέπει ξανά την 30η Ιανουαρίου σε γιορτή από αργία στην πρωτοβάθμια και το επεκτείνει και στη Δευτεροβάθμια
·           Αυξάνει την τιμωρία των νεοδιόριστων (2ετία και 5ετία στην Ειδική) προσθέτοντας μια 2ετια αν παραιτηθούν.
Τι σημαίνουν τα παραπάνω:
1.         Τη στιγμή που υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, απόφοιτοι Πανεπιστημίων, η κυβέρνηση με διάταξη που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή κάνει δεκτά τα πτυχία κολεγίων για τον διορισμό εκπαιδευτικών στο δημόσιο. Δηλαδή, καταργεί από το παράθυρο το άρθρο 16 του Συντάγματος βάζοντας από την πόρτα τα επί πληρωμή πτυχία από κάθε φύσης ιδιωτικά κολέγια. Με βάση το άρθρο 50, ο ΑΣΕΠ θα κάνει δεκτούς τους τίτλους σπουδών της αλλοδαπής (άρα και των ιδιωτικών κολεγίων που λειτουργούν ως παράρτημά τους) για τον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία, ακόμη και αν οι υποψήφιοι δεν έχουν εξασφαλίσει την ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων τους μέσω ΔΟΑΤΑΠ.
2.         Η κυβέρνηση από τη μια δρομολογεί μείωση του αριθμού των εισακτέων και βάση του 10 για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια, επικαλούμενη την ανάγκη να ανέβει το μορφωτικό επίπεδο μαθητών και φοιτητών, στο όνομα μιας κατ’επίφαση αριστείας και από την άλλη εξισώνει επαγγελματικά δικαιώματα δημόσιων ΑΕΙ και ιδιωτικών κολλεγίων και δίνει το δικαίωμα στους αποφοίτους των τελευταίων να διοριστούν/προσληφθούν στο δημόσιο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες θεωρούνται ανεπαρκείς για το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά επαρκείς για τα ιδιωτικά κολλέγια.
3.         Το 80% της τακτικής επιχορήγησης των ΑΕΙ θα κατανέμεται βάσει κριτηρίων που έχουν να κάνουν με τον συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων φοιτητών, το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος σπουδών ανά φοιτητή, τη διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών και το μέγεθος αλλά και τη γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος, ενώ το 20% θα κατανέμεται «με βάση ενδεικτικούς δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων, στους οποίους επιλέγει να αξιολογηθεί κάθε ΑΕΙ».Μεταξύ αυτών είναι η αριθμητική σχέση των αποφοίτων προς τους εισερχόμενους φοιτητές, ο αριθμός των μελών του επιστημονικού προσωπικού που επιτυγχάνουν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια και ο αριθμός των αλλοδαπών φοιτητών.
4.         Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ βάσει αξιολόγησης θα οδηγήσει στην υποβάθμιση πανεπιστημίων, σε συγχωνεύσεις τμημάτων ή ακόμη και σε κατάργηση σχολών εφόσον τα Ιδρύματα θα είναι αναγκασμένα να κυνηγούν κονδύλια και αλλοδαπούς φοιτητές (!) για να εξασφαλίσουν μέρος των κρατικών πόρων. 
5.         Η αξιολόγηση των ΑΕΙ καταδεικνύει με σαφήνεια τι θα ακολουθήσει με την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών. Οι δηλώσεις της υπουργού περί μη τιμωρητικής αξιολόγησης μόνο ως κακόγουστο ανέκδοτο ακούγονται πλέον.
6.         Η 30η Ιανουαρίου μετατρέπεται σε ημέρα υποχρεωτικής κατήχησης εντός των διδακτικών αιθουσών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Επιπλέον, για δεύτερη φορά (η πρώτη αφορούσε στην επιλογή σημαιοφόρων), το Υπουργείο εισάγει στη διοίκηση της εκπαίδευσης την «καινοτομία» της …προοικονομίας, καθώς εκδίδει εγκυκλίους που, παραβιάζοντας κάθε δικονομική λογική, ορίζουν τη σχολική ζωή με βάση αυτά που αναμένεται ότι ΘΑ ψηφιστούν από τη Βουλή. Αντιδημοκρατική και επικίνδυνη τακτική – αλλά ποιος περίμενε κάτι διαφορετικό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη;
Η εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να αφυπνισθεί άμεσα πριν οι εξελίξεις φτάσουν σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Ο κάθε συνάδελφος πρέπει να πάρει τις ευθύνες του απέναντι στη νεοφιλελεύθερη/νεοσυντηρητική καταιγίδα που εξαπολύει η κυβέρνηση στην εκπαίδευση. Ο μόνος που μπορεί να ορθώσει εμπόδια ανυπέρβλητα στην κυβερνητική επιθετικότητα είναι ένα μαζικό πανεκπαιδευτικό κίνημα.
Απαιτείται, άμεσα, οι Ομοσπονδίες, οι Σύλλογοι ΠΕ και οι ΕΛΜΕ, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι γονεϊκοί φορείς να πάρουν θέση. Να οργανωθεί άμεσα πανεκπαιδευτική απεργία και πανελλαδική κινητοποίηση.
Να επιστρέψουμε στους δρόμους του αγώνα, στις διαδηλώσεις, στις γενικές συνελεύσεις και να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, όπως το Γενάρη του 2019: αδιαμεσολάβητα, μαζικά, μαχητικά.
Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών – άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών ΤΩΡΑ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία
Κατάργηση του νόμου 4589/19 για το προσοντολόγιο και των νέων αντ-εκπαιδευτικών ρυθμίσεων που προωθούνται με το τελευταίο νομοσχέδιο.

Απεργία – Αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης.

Να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια. Επαναφορά των μισθολογικών απωλειών και  του 13ου-14ου μισθού, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης ώστε να βρουν δουλειά οι νέοι εκπαιδευτικοί. Καμία μείωση των συντάξεων και ιδιωτικοποίηση ταμείου.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
 εκπ/κών  Π.Ε. Κερατσινίου – Περάματος

 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣΑπαράδεκτη και προσβλητική η δήλωση του Αρχιεπίσκοπου
Η δήλωση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, με αφορμή τις εξελίξεις για την εορτή των Τριών Ιεραρχών, ότι «η αργία είναι για τους τεμπέληδες», είναι τουλάχιστον απαράδεκτη. Προσβάλει έναν ολόκληρο κλάδο, προσβάλει τους 150.000 εκπαιδευτικούς που δίνουν κάθε μέρα τον καλύτερο εαυτό τους για να λειτουργήσει το δημόσιο σχολείο κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Η Υπουργός Παιδείας με τη στάση της και τις τελευταίες δηλώσεις της γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και το συνολικότερο των σχολικών εορτών, φέρει τεράστια ευθύνη, καθώς είναι εκείνη που καλλιεργεί συνειδητά κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού εναντίον των εκπαιδευτικών.
Ο Αρχιεπίσκοπος ας αρκεστεί στα του οίκου του και εκεί ας αναζητήσει φαινόμενα παθογένειας.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ως απαράδεκτες και προσβλητικές για εκπαιδευτικούς και μαθητές τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και για άλλη μια φορά δηλώνουμε ότι διεκδικούμε και παλεύουμε για τον πλήρη διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος δηλώνοντας ξεκάθαρα προς την κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ ότι δεν θα επιτρέψουμε την μετατροπή των εκπαιδευτικών σε μεταφορείς και υπηρέτες της θρησκευτικής κατήχησης ούτε θα επιτρέψουμε  να εισβάλουν ξανά ανεξέλεγκτα στα σχολεία εκκλησιαστικές και παραεκκλησιαστικές οργανώσεις και φορείς με οδηγούς εξομολόγησης για παιδάκια, προκαταλήψεις και ό,τι άλλο θεωρεί χρήσιμο η «πολύτιμη εμπειρία τους», για να γυρίσει η  Δημόσια Παιδεία κανονικά στο 1950.

Καλούμε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να πράξει το αυτονόητο: να υπερασπιστεί την τιμή και την αξιοπρέπεια του κλάδου.
Μία οφειλόμενη απάντηση στη μικροπολιτική
                       που η ΑΣΕ ΠΑΜΕ του συλλόγου Κερατσινίου Περάματος βαφτίζει
  "ενημέρωση προς τα μέλη του συλλόγου για φορολογικές εκκρεμότητες και λοιπά ζητήματα"

          Μετά από ηλεκτρονική ενημέρωση, για ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση  φορολογικών θεμάτων του συλλόγου σε χρονικές περιόδους που ήμασταν μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου, επιλέγουμε να απαντήσουμε για την αποτύπωση της πραγματικότητας όχι όπως αυτή σκοπίμως παρουσιάζεται αλλά όπως είναι, έξω από μικροπαραταξιακά παιχνίδια εντυπώσεων.
1.    Αναλάβαμε ως πρόεδρος τον Νοέμβριο του 2013 και ως ταμίας τον Νοέμβριο του 2014. Από τον Δεκέμβριο 2013, στο ΔΣ έγινε ενημέρωση για την υποχρέωση κατάθεσης φορολογικών δηλώσεων και  της κατάστασης για τις φορολογικές δηλώσεις παρελθόντων ετών,  γεγονός που απασχόλουσε και άλλους συλλόγους εκείνη την εποχή.
          Από τη χρονιά εκείνη και αδιαλείπτως καταθέταμε φορολογικές δηλώσεις, γι’αυτό και το ηλεκτρονικό σύστημα (taxis) μας βρίσκει ενήμερους και δεν έχουν καταλογιστεί οφειλές.
          Παρότι ο νυν Πρόεδρος δηλώνει ενημερωμένος από την εφορία, αναφέρει ότι δεν έχουν γίνει φορολογικές δηλώσεις μέχρι το 2014.  Η δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το έτος 2013 υποβλήθηκε στο taxisnet, βρίσκεται με μια απλή επίσκεψη στην εφορία ή στο taxisnet από οποιονδήποτε την αναζητήσει και επισυνάπτεται το αποδεικτικό εμπρόθεσμης καταχώρησης (1). Και όλες οι επόμενες δηλώσεις υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά, υπάρχουν αναρτημένες στο taxisnet και μπορεί να τις βρει ο οποιοσδήποτε έχει κωδικούς εισόδου για τον σύλλογο. Πώς δεν βρήκατε ότι κατατέθηκαν για το 2013 και μετά όλες οι φορολογικές δηλώσεις αφορά εσάς και θα υποθέσουμε ότι είναι λάθος και όχι συνειδητό ψέμα.
          Οι πρόεδρος και ταμίας δεν έχουν λογιστικές γνώσεις  και δε θα μπορούσαν να   παρακολουθούν τις πραγματικά χιλιάδες διατάξεις φορολογικών νόμων που ψηφίζονται συνεχώς. 
          Ο σύλλογος δε συνεργάσθηκε σε σταθερή, ετήσια βάση με κανένα λογιστή και κανένα δικηγόρο, διότι δε θα μπορούσε και δεν έπρεπε να πληρώνει ο σύλλογος το κόστος για αυτό.  Λογιστής συνέδραμε μόνο στη συμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και αμείφθηκε για αυτό και μόνο,  εφόσον ήταν υποχρεωτικό τις δηλώσεις να κάνει λογιστής για τα έτη 2014 και μετά.  Οι δηλώσεις 2013, 2016 έχουν γίνει δωρεάν.
          Ενήμεροι για το ζήτημα της υποχρέωσης κατάθεσης φορολογικών δηλώσεων από τον σύλλογο, όσο και  της εκκρεμότητας  παλαιότερων φορολογικών δηλώσεων ήσασταν από την αρχή, όπως και ότι ο σύλλογος δεν είχε επαρκή χρήματα για να καταθέσει εκπρόθεσμα τις εκκρεμείς δηλώσεις. 
          Γράψτε την αλήθεια. Ουδείς έφορος σας κάλεσε στην εφορία.
  Μέχρι και την ώρα που σας παραδόθηκαν οι κωδικοί του taxisnet, ουδεμία ειδοποίηση για εκπρόθεσμες δηλώσεις - πόσο μάλλον για πρόστιμα - υπήρχε από την ίδια την εφορία. Επισυνάπτεται εικόνα μηδενικών οφειλών Νοεμβρίου 2017 (2).
          Επειδή είστε λάτρεις της γραφειοκρατίας και της φορολογικής νομιμότητας να σας ενημερώσουμε ότι ήδη υπάρχει η δυνατότητα να τακτοποιηθεί με ευνοϊκούς όρους η  εκκρεμότητα,  - χωρίς να περιμένετε μέχρι τον Απρίλιο - αφού  οι έφοροι έχουν τη δυνατότητα σε περιπτώσεις που δε συντρέχει λόγος φοροδιαφυγής και είναι δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα, να μην   υπάρχει σοβαρή επιβάρυνση με πρόστιμα μέχρι και -60% κάτω από το προβλεπόμενο(https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/27953/hl/%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B1).
2. Η ύπαρξη εξελεγκτικής επιτροπής υπάρχει στο καταστατικό του συλλόγου από τη σύστασή του. Τα μέλη της εξελεγκτικής επιτροπής είναι υπόλογα στις Γενικές Συνελεύσεις του συλλόγου κι αφού εγκρίνεται ο οικονομικός απολογισμός, απαλλάσσονται από τη Γ.Σ. Το καταστατικό προβλέπει τρία μέλη. Η ΑΡΠΑ  ένα μέλος μπορούσε να βάλει ως υποψήφιο και αυτό  έπραττε.
          Εσείς ουδέποτε βάλατε κάποιον υποψήφιο, παρότι είχατε κάθε δυνατότητα από τον νόμο και το καταστατικό.
          Υπενθυμίζουμε ότι όλοι οι οικονομικοί απολογισμοί μέχρι και σήμερα υπερψηφίστηκαν από τις απολογιστικές συνελεύσεις του συλλόγου. Σε αυτές μάλιστα παρουσιάσθηκαν συνοπτικά όλα τα οικονομικά στοιχεία, όπως γίνεται σε όλες της απολογιστικές συνελεύσεις συλλόγων σε όλη την Ελλάδα, και κάθε συνάδελφος είχε τη δυνατότητα να ελέγξει ό,τι ήθελε.  Εσείς δεν το πράξατε ποτέ, παρότι είχατε κάθε υποχρέωση να το κάνετε είτε στο Δ.Σ. είτε στις Συνελεύσεις.
          Δεν ενδιαφερθήκατε και δεν ασχοληθήκατε ποτέ με τα φορολογικά θέματα του συλλόγου.
          Δεν αμφισβητήσατε σε καμία παραλαβή-παράδοση παραστατικών, εγγραφών, αναλύσεων των τραπεζικών λογαριασμών, την ακεραιότητά τους.
          Αυτό που τεχνηέντως αφήνετε να εννοηθεί σας το ρωτάμε ευθέως : υπήρξε έξοδο για το οποίο δεν υπάρχει ανάλογο παραστατικό ή υπήρχε έξοδο που δεν έπρεπε να καλυφθεί και καλύφθηκε ή αντίστροφα που έπρεπε να καλυφθεί και δεν καλύφθηκε και τελικά βρήκατε κάποιο λάθος στα έσοδα και τα έξοδα του συλλόγου ώστε να αφήνετε υπόνοιες ;
          Ρητορικό το ερώτημα διότι εάν είχατε “ανακαλύψει” κάτι θα το είχατε κάνει σημαία όπως κάνατε με τη “φορολογική σας νομιμότητα”, που κυριολεκτικά προκαλεί την επιβολή προστίμων από τις φορολογικές αρχές, εκείνες τις φορολογικές αρχές που θεωρητικά καταγγέλλετε για εφαρμογή φοροληστρικής πολιτικής.
          Όσον αφορά τον σεβασμό και την ευθύνη  για τις συνδρομές των μελών του συλλόγου,  προτεραιότητα ήταν η κάλυψη των αναγκών των μελών του συλλόγου κι η ενίσχυση του απεργιακού ταμείου, το οποίο στήριξε ανάγκες, πχ απεργία νηπιαγωγών και παραδόθηκε  ενισχυμένο.
          Τέλος, ενδεικτικά και μόνο θα σας θυμίσουμε ότι πάγια οι αντιπρόσωποι των Παρεμβάσεων του συλλόγου  καταθέτουν στον σύλλογο χρήματα από τη συμμετοχή στα συνέδρια της ΔΟΕ, το οποίο ποτέ εσείς δεν έχετε κάνει, καθώς και ότι το κόστος για τα αντιφασιστικά βαλιτσάκια που δόθηκαν στα σχολεία επωμισθήκαμε εμείς, όπως και τη δημιουργία τους. Μήπως θα μας καταγγείλετε στην εφορία γιατί δεν πληρώσαμε φόρο δωρεάς;
3. Μόνο κάποιος που δε συσχετίζεται  με αυτόν τον σύλλογο, πιθανά να αγνοεί ότι τα πανό του συλλόγου, επί σειρά ετών, κοσμούσαν πολιτικά όχι μόνο κάθε σχολείο, αλλά και τις γειτονιές του συλλόγου.
                                              
Η πολιτική μικροψυχία ( θα πρέπει να) έχει και τα όρια της.
                                                                            
ΥΓ. Θεωρούμε αυτονόητο δικαίωμά μας κι υποχρέωση του ΔΣ να αναρτηθεί ως έχει το κείμενό μας, όπου αναρτήθηκε και η ανακοίνωση - ενημέρωση για τα φορολογικά  της τρέχουσας πλειοψηφίας του ΔΣ .
                                                                                                

                                                                        Νικολάου Κυριακή, Καλόξυλου Φούλη 
  www.paremvasis.gr                                                                                                                                                            20-10-2017                      
Ο ΟΟΣΑ (ξανα)έρχεται με τις ευλογίες της κυβέρνησης

Πριν λίγες ημέρες, κλιμάκια του ΟΟΣΑ επισκέφτηκαν δημόσια σχολεία, δημοτικά και γυμνάσια, Πανεπιστήμια και φροντιστήρια. Συνοδεύονταν από στελέχη του υπουργείου παιδείας, τα οποία, ως θλιβερή κουστωδία προθύμων, αποδείχτηκαν βασιλικότερα του βασιλέως: για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας «επίσκεψης» στην Εύβοια, ο Διευθυντής β/θμιας εκπαίδευσης, συνοδεύοντας το κλιμάκιο του ΟΟΣΑ, χαρακτήρισε το 20% των εκπαιδευτικών ανίκανους και στη συνέχεια προχώρησε σε έγγραφη επίπληξη τα μέλη της ΕΛΜΕ που επισκέφτηκαν το σχολείο για «παράνομη απουσία από το σχολείο τους»!
Τα κλιμάκια του ΟΟΣΑ, επισήμως προσκεκλημένα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εγκατεστημένα ήδη από το Σεπτέμβριο στο υπουργείο Παιδείας, δεν ήρθαν απλώς για να συντάξουν μια έκθεση για την εκπαίδευση. Πρόκειται για ένα ακόμα γύρο «διαπραγματεύσεων» με εργαλείο διάφορους ανομολόγητους εκβιασμούς και με επίδικο συγκεκριμένα «προαπαιτούμενα»: Δραστικές περικοπές και αναδιαρθρώσεις, αυτονομία της σχολικής μονάδας και λειτουργία της με όρους επιχείρησης, αποκέντρωση με μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, αξιολόγηση και αυξημένη λογοδοσία. Αυτές οι βασικές συντεταγμένες του ΟΟΣΑ αποτελούν τη σταθερή πυξίδα όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που διαδέχτηκε και εφαρμόζει την πολιτική  των προηγουμένων κυβερνήσεων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), της Ε.Ε, του Δ.Ν.Τ., που ψηφίζει νέα μνημόνια κι έχει αναλάβει να ολοκληρώσει την αντιδραστική αναδιάρθρωση όλων των δομών, με τις λιγότερο δυνατές αντιδράσεις, είναι αυτή που προσκάλεσε τον ΟΟΣΑ, παρήγγειλε την έκθεσή του και αναλαμβάνει να προωθήσει τις εκπαιδευτικές του επιλογές έχοντας την κύρια πολιτική ευθύνη γι’ αυτές τις εξελίξεις. Γι’ αυτό οι προσλήψεις αναπληρωτών γίνονται με το σταγονόμετρο, οι μόνιμοι διορισμοί έχουν απαγορευτεί ακόμα και ως σκέψη, η αξιολόγηση με διάφορες μορφές και εκδοχές επανέρχεται. Σε αυτό το πλαίσιο και ο Μητσοτάκης προχώρησε στις γνωστές δηλώσεις του για πρόσληψη των εκπαιδευτικών από τους διευθυντές, επιλογή σχολείων και εισαγωγή των voucher στην εκπαίδευση.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε σχολεία, πανεπιστήμια και φροντιστήρια που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες κλιμάκιο του ΟΟΣΑ που συνοδευτόταν και από στελέχη του υπουργείου Παιδείας.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ  ΠΟΥ ΕΘΕΣΑΝ ΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΟΥ ΟΟΣΑ
-Πόσοι μόνιμοι, πόσοι αναπληρωτές υπηρετούν στο σχολείο;
- Αν συνεργάζονται και δουλεύουν διαθεματικά οι εκπαιδευτικοί κι αν κάνουν άλλες δραστηριότητες πέρα των υποχρεώσεών τους
- Υπάρχει ανίχνευση επιπέδου μαθητών μέσα στην τάξη (προχωρημένοι-μέτριοι);
- Υπάρχει διαφοροποίηση σχολείων;
- Εμφάνισαν μια εκδοχή κριτικής αξιολόγησης, όχι τιμωρητικής.
- Διαπίστωσαν ότι οι εκπαιδευτικοί είναι μεγάλοι σε ηλικία και με πολύ προϋπηρεσία ενώ το 1/3 είναι αναπληρωτές.
-Οι απόφοιτοι λυκείων δεν ανταποκρίνονται  στην αγορά εργασίας που συνεχώς μεταβάλλεται.
- Κάποιοι εκπαιδευτικοί πρέπει να λειτουργήσουν σαν Μέντορες.

Ο ΟΟΣΑ intra portas
Η εκτεταμένη επιτήρηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κι η παρακολούθηση των όποιων εκπαιδευτικών αλλαγών ξεκινάει πολύ πριν την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου. Το Μάρτιο του 2015, μόλις δύο μήνες μετά τις εκλογές του Γενάρη, θεσμοθετείται η Κοινή Διευθύνουσα Επιτροπή (Joint Steering Committee) ΟΟΣΑ-Ελλάδας. Οι τελευταίες εκθέσεις του ΟΟΣΑ προετοιμάζονται με αίτημα της κυβέρνησης σε άμεση συνάρτηση με τις σχετικές δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών που απορρέουν από το τρίτο Μνημόνιο. Η ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και οι παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα θέτουν συγκεκριμένα ζητήματα όπως:
· επαναφορά της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων με σκοπό την ανάπτυξη μιας «κουλτούρας αξιολόγησης» στο εκπαιδευτικό σύστημα
· αξιολόγηση των σχολείων με βάση την αξιολόγηση των επιδόσεων των μαθητών τους εισάγοντας μια «μίνι ελληνική PISA»
· σύνδεση της χρηματοδότησης των σχολείων με την  εξωτερική αξιολόγησή τους – το παράδειγμα της Χιλής, που προτείνει ο ΟΟΣΑ ως πρότυπο χρηματοδοτικής φόρμουλας, είναι επί της ουσίας ένα πρόγραμμα κουπονιών (vouchers) για τη φοίτηση των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων σε διαφορετικούς τύπους σχολείων ανάλογα με την επιλογή των γονέων τους, συμπεριλαμβανομένων και των «αυτόνομων» ιδιωτικών σχολείων
· πρόσληψη του εκπαιδευτικού προσωπικού σε επίπεδο σχολικής μονάδας, επιλογή και αξιολόγησή του από το διευθυντή/μάνατζερ κάθε σχολείου
· παγωμα των διορισμών με κατάργηση - καταστροφή χιλιάδων θέσεων εργασίας των εκπαιδευτικών και κατάργηση δομών - συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου
· αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών με πρώτο βήμα την κατάργηση της κλιμακωτής μείωσης με τα χρόνια υπηρεσίας
· αλλαγή του τρόπου πρόσληψης για μόνιμους και αναπληρωτές με εισαγωγή του προσοντολόγιου και απαξίωση της προυπηρεσίας και ανακύκλωση της ανεργίας
· πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας με κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του πτυχίου

Επιπλέον, το κλιμάκιο του ΟΟΣΑ στην Ελλάδα ζήτησε συνάντηση-συνεργασία και με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ-ΟΛΜΕ. Στη ΔΟΕ, η θέση της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ, ΑΕΕΚΕ,ΕΡΑ,ΔΗΣΥ) ήταν θετική. Τη μετατροπή της Ομοσπονδίας σε επίσημο συνομιλητή του ΟΟΣΑ απέτρεψε η σαφής δήλωση των Παρεμβάσεων ότι θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση-διαμαρτυρία στο χώρο της συνάντησης, αν γινόταν κάτι τέτοιο. Αντ’ αυτού, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ απάντησε με έγγραφό της στον εκπρόσωπο του ΟΟΣΑ ότι η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί αλλά θα αποστείλει γραπτώς τις θέσεις της για την κατάσταση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Καλούμε την πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ να μην συνεργαστεί με καμία μορφή και με κανένα τρόπο με τα κλιμάκια του ΟΟΣΑ. Μια τέτοια ενέργεια θα την καταστήσει συνυπεύθυνη και συνυπόλογη στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια ΟΟΣΑ και κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο εάν προωθήσει θέσεις και απόψεις που διατυπώνονται και εντός του ΔΣ της ΔΟΕ για μια άλλη  αξιολόγηση, «δημοκρατική», «δίκαιη», «ενισχυτική», η οποία θα συνεργήσει ασφαλώς, όπως χρόνια τώρα επιδιώκει ο ΟΟΣΑ, σε ένα σχολείο της αγοράς,  με υιοθέτηση επιχειρηματικών μοντέλων διοίκησης των σχολείων και των πανεπιστημίων, με ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων,  εξοικονόμηση πόρων και αναπροσανατολισμού του σχολείου στις ανάγκες του καπιταλιστικού καταμερισμού της εργασίας.

Δεν έχουν καμιά θέση στα σχολεία μας:
·    οι προπαγανδιστές των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, τύπου Χιλής, αυτοί που εκπροσωπώντας τις πολιτικές προτεραιότητες της Παγκόσμιας οικονομικής ολιγαρχίας προωθούν τη διάλυση του δημόσιου σχολείου, την διεύρυνση της ελαστικής εργασίας και απαγορεύουν τους μόνιμους διορισμούς
·    αυτοί που προωθούν την αξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών μέσω των επιδόσεων των μαθητών και σχεδιάζουν δήθεν αντικειμενικές, εθνικού τύπου εξετάσεις με τελικό στόχο την μετατροπή  της εκπαίδευσης σε επιχείρηση, με προϊόντα τους μαθητές και με κριτήριο το κέρδος.
·    αυτοί που δρομολογούν συγχωνεύσεις, καταργήσεις ή υποβαθμίσεις σχολείων

Το εκπαιδευτικό κίνημα είναι εδώ και θα αγωνιστεί για την ανατροπή των αντιδραστικών τους σχεδίων! Πληρώσαμε, πληρώνουμε την κρίση τους. Να μην πληρώσουμε και τη «δίκαιη ανάπτυξή τους».
Υπερασπίζουμε το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία. Αγωνιζόμαστε για ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 αποκλειστικά  στο δημόσιο Νηπιαγωγείο στα πλαίσια του 14χρονου εκπαιδευτικού σχεδιασμού.
Οργανώνουμε  την πάλη, με πανεκπαιδευτικό συντονισμό συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ, μαζί με τους γονείς, τους μαθητές και ολόκληρη την κοινωνία,  διατρανώνουμε την αντίστασή μας και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, χωρίς   συμβιβασμό και αυταπάτες,  για ανατροπή της εκπαιδευτικής τους μεταρρύθμισης, του 3ετούς σχεδίου για την εκπαίδευση του συμπληρωματικού μνημονίου για την εκπαίδευση και συνολικά της πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, κεφαλαίου.
 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
εκπ/κών  Π.Ε. Κερατσινίου – Περάματος
  ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ 

   
                         Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού, στις 5 Οκτωβρίου..
                                                «Η δουλειά μας δεν τελειώνει στη διδασκαλία των
                                            μαθηματικών, της γεωγραφίας, του συντακτικού, της
                                            ιστορίας. Η δουλειά μας είναι να διδάξουμε αυτά τα
                                          πράγματα με σοβαρότητα και επιδεξιότητα, αλλά και
                                          να συμμετέχουμε, να αφιερωθούμε στον αγώνα για να
                                                     νικηθεί η κοινωνική αδικία.»

«ΠΡΟΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ»
       (Αποσπάσματα από το βιβλίο του ριζοσπάστη παιδαγωγού και φιλοσόφου
         Paulo Freire προς τους εκπαιδευτικούς, με τίτλο «Δέκα Επιστολές προς
           εκείνους που τολμούν να διδάσκουν» εκδ. Επίκεντρο, Αθήνα, 2006)
Από την πρώτη επιστολή:
  « Διαβάζοντας τη λέξη διαβάζουμε τον κόσμο! Διδασκαλία = ανάγνωση, αναζήτηση. Διδάσκω πραγματικά =παίρνω κριτική θέση στη διαδικασία της ανακάλυψης. Μελετώ = αποκαλύπτω. Διδασκαλία = όχι απλή μεταφορά γνώσης αλλά κριτικός τρόπος κατανόησης και αντίληψης της ανάγνωσης της λέξης και του κόσμου, του κειμένου και του πλαισίου του. Ο δάσκαλος διαθέτει τα βασικά εργαλεία (όπως ο χτίστης) στη  δουλειά του. Η κατανόηση είναι μια κατεργασία που προϋποθέτει τη συνέργεια δασκάλου- μαθητή και τη  σωστή χρήση των απαιτούμενων εργαλείων. Η γνώση θα πρέπει να προβάλλεται ως διαδικασία απαραίτητη για κάτι. Μετά πρέπει να μάθουμε πώς να μαθαίνουμε. Αυτό προϋποθέτει αγάπη για τη  γνώση.....»
Από την Δεύτερη επιστολή:
   «Μην αφήνεις να σε παραλύει ο φόβος για ό,τι σε δυσκολεύει! Παρακίνησε τους μαθητές σου να θέσουν   σε κίνηση τη φαντασία, την περιέργεια και την κριτική σκέψη τους μπροστά σε κάθε εμπόδιο. Ενθάρρυνέ   τους να βλέπουν το κάθε εμπόδιο ως μια νέα πρόκληση.....»
Από την Τρίτη επιστολή:
   «Αγάπησε με πάθος τη διδασκαλία σου! Με τη διδασκαλία συμβάλλεις στη σταδιακή αλλαγή των
   μαθητών. Δίνεις νόημα στην παρουσία τους στον κόσμο. Με τη μετάδοση της γνώσης πολεμάς κάθε  αυθαιρεσία και κάθε αλαζονεία.....»
Από την Τέταρτη επιστολή:
«Να είσαι πάντα έτοιμος να διδάξεις και να διδαχθείς. Κάθε αυταρχισμός οδηγεί στην άκριτη συμμόρφωση και σημαίνει ασέβεια για τα πλάσματα –τους μαθητές μου- που μου έχουν εμπιστευτεί. Πλάι στην  ταπεινοφροσύνη πρέπει να βρίσκεται η αγάπη στους μαθητές και στην πράξη της διδασκαλίας. Πρόκειται
   για ένα είδος εξοπλισμένης αγάπης χωρίς την οποία οι δάσκαλοι δεν θα μπορούσαν ν’ αντέξουν την  κρατική και κοινωνική αδικία και περιφρόνηση. Η μαχητική αυτή αγάπη με οπλίζει με θάρρος να αγαπήσω το όραμά μου και να αγωνιστώ γι’ αυτό. Μια άλλη αρετή είναι η ανεκτικότητα. Χωρίς αυτήν δεν είναι εφικτό κανένα παιδαγωγικό έργο. Καμιά δημοκρατική εμπειρία. Καμιά προοδευτική εκπαιδευτική πράξη.
   Είμαι ανεκτικός δεν σημαίνει ότι συναινώ στο μη εφικτό. Δεν συγκαλύπτω την αυθάδεια. Ανεκτικότητα είναι η αρετή που μας μαθαίνει να ζούμε με το διαφορετικό. Μας διδάσκει να μαθαίνουμε απ’ αυτό και να το σεβόμαστε. Όμως προσοχή: κανένας δεν μπορεί να διδαχθεί την ανεκτικότητα σ’ ένα περιβάλλον   ανευθυνότητας που δεν παράγει δημοκρατία!
   Ο εκπαιδευτικός πρέπει να υπερασπίζεται τη χαρά της ζωής, να προσφέρει ολοκληρωτικά τον εαυτό του   στη ζωή! Να συμβάλλει στη δημιουργία ενός χαρούμενου και ευτυχισμένου σχολείου. Να εργάζεται για  ένα σχολείο- περιπέτεια, ένα σχολείο που πάει μπροστά, που δεν φοβάται να ριψοκινδυνεύει, που  απορρίπτει τη στασιμότητα. Που μιλά, που συμμετέχει, δημιουργεί, αγαπά, φαντάζεται, αγκαλιάζει με  πάθος και λέει ναι στη ζωή. Που δεν αφήνεται στη μοιρολατρική παραίτηση «και τι μπορώ να κάνω»; Δεν  υπάρχει ζωή και πρόοδος και εξέλιξη χωρίς αγώνα και σύγκρουση, η έλλειψη της οποίας υπονομεύει την αξιοπρέπεια της ζωής.! Υπέρτατο, τέλος, χρέος του εκπαιδευτικού είναι να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του: το δικαίωμα της ελευθερίας στη διδασκαλία, της κριτικής, το δικαίωμα των καλύτερων συνθηκών άσκησης του εκπαιδευτικού του έργου, το δικαίωμα να επιμορφώνεται με πληρωμένες ετήσιες άδειες και να αμείβεται σωστά. Το δικαίωμα να κρίνει τις αρχές.
   Πρέπει να αγωνιζόμαστε ώστε αυτά τα δικαιώματα όχι μόνο να αναγνωριστούν, αλλά και να γίνουν σεβαστά και να εφαρμοστούν....Άλλες φορές πάλι μπορεί να πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στην οργισμένη αντίδραση της συντήρησης, των προσηλωμένων στις παραδόσεις και εναντίον των
   νεοφιλελεύθερων που βλέπουν τον εαυτό τους ως το απαύγασμα της ιστορίας....»
Από την Πέμπτη επιστολή:
    «Ο εκπαιδευτικός δεν είναι άτρωτος. Είναι άνθρωπος, όπως και ο μαθητής. Μειονέκτημα για τον
   εκπαιδευτικό δεν είναι η ανασφάλεια και ο φόβος, αλλά η αδυναμία του να αγωνιστεί να ξεπεράσει το φόβο....Όταν αντιμετωπίζουμε το φόβο, κάνουμε το πρώτο βήμα να τον μετατρέψουμε σε θάρρος. Από  την πρώτη μέρα ο εκπαιδευτικός κατανοεί και σέβεται τις προτιμήσεις των μαθητών του, τον τρόπο που μιλούν, που αντιδρούν.... Ο εκπαιδευτικός παρατηρεί και καταγράφει. Μελετά και ξαναμελετά όσα καταγράφει....Δεν περιορίζεται στη μηχανιστική διεκπεραίωση της ύλης. Κατανοεί το περιβάλλον του μαθητή και μπορεί να εξηγήσει την τραγική πολλές φορές ύπαρξη πολλών μη προνομιούχων μαθητών (που δεν βλέπουν όνειρα, μόνο εφιάλτες). .....Από την πρώτη μέρα στην τάξη ο δάσκαλος πρέπει να δείξει στους μαθητές του τη σημασία της φαντασίας για τη ζωή! Να τονίσει το δικαίωμα που έχουν να φαντάζονται, να ονειρεύονται και να αγωνίζονται για τα όνειρά τους!....»
Από την Έκτη επιστολή:
 «Η σχέση με τους μαθητές: θεμελιώδης, περίπλοκη και δύσκολη! Βάση: ο συγκροτημένος και συνεπής  λόγος. Η λογοδοσία. Οι μαθητές πρέπει να μάθουν: 1. ότι είναι θεμιτό ν’ αλλάζει κανείς θέση, όταν αλλάζουν τα δεδομένα, 2. να αναζητούν τους λόγους που τους έκαναν ν’ αλλάξουν. Μόλις οι εκπαιδευτικοί αρχίσουν τη διαδικασία της λογοδοσίας, σιγά-σιγά θ’ αρχίσουν να κάνουν το ίδιο και οι μαθητές....Ο δάσκαλος έχει πολλά να διδάξει στα παιδιά, πέρα από τη διδακτέα ύλη. Οι μαθητές δοκιμάζουν συχνά τον δάσκαλο. Ο δάσκαλος πρέπει να δεχτεί ότι κάποιος μπορεί να τον αμφισβητήσει. Είναι δικαίωμα του μαθητή να αμφισβητεί και να εκφράζει δημόσια την αμφιβολία του. Είναι καθήκον του δασκάλου να αποδεικνύει κάθε στιγμή την αλήθεια των λόγων του. Και να ελέγχει την αστήρικτη κριτική. Ο δάσκαλος οφείλει να είναι ταπεινός. Να δέχεται ότι δεν είμαστε τέλειοι ούτε αλάθητοι....»
Από την Έβδομη επιστολή:
   «Από το μιλάω στους μαθητές μου, στο μιλάω με τους μαθητές μου! Ο δημοκρατικός δάσκαλος δεν υιοθετεί την απειθαρχία, την ασυνέπεια, το «άς το έτσι για να δούμε τι θα συμβεί». Μιλώντας στους μαθητές και με τους μαθητές συμβάλλουμε στη διαμόρφωση υπεύθυνων και με κριτική σκέψη πολιτών. Η  δημοκρατία, όπως κάθε όραμα, δεν φτιάχνεται με διακηρύξεις αλλά με περίσκεψη και καλλιέργεια. Δεν  είναι ο λόγος μου που δηλώνει ότι είμαι δημοκράτης, ότι δεν είμαι ρατσιστής, αλλά οι πράξεις μου. Οι πράξεις μου μαρτυρούν αν είμαι πιστός στο λόγο μου....»
Από την Όγδοη επιστολή:
   «Πολιτισμική ταυτότητα και παιδεία. Είμαστε προγραμματισμένοι να μαθαίνουμε. Η μάθηση και η αναζήτηση αποτελούν μέρος της ύπαρξής μας στον κόσμο. Είμαστε προορισμένοι να δημιουργούμε πολιτισμό. Η παιδεία είναι η κατεξοχήν πολιτισμική έκφραση. Είναι η περηφάνια του ανθρώπου γι’ αυτό που αποκτά, πέρα απ’ αυτό που κληρονομεί. Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο....»
Από την Ένατη επιστολή: «Ανάμεσα στο θεωρητικό και στο πραγματικό πλαίσιο Είμαστε τα μόνα όντα με την ικανότητα να είμαστε ταυτόχρονα και τα αντικείμενα και τα υποκείμενα των σχέσεων που συνυφαίνουμε με τους άλλους.
   Δημιουργούμε την ιστορία κι αυτή μας δημιουργεί και μας ξαναδημιουργεί. Ξεκινώντας από ένα αναγκαίο θεωρητικό πλαίσιο, πρέπει να αποστασιοποιούμαστε ταυτόχρονα απ’ αυτό και να σκεφτόμαστε την πράξη.
   Είναι αδύνατο να διδάξω την ύλη χωρίς να γνωρίζω πώς σκέφτονται οι μαθητές μου στο πλαίσιο της καθημερινής τους ζωής. Χωρίς να γνωρίζω τι ξέρουν ανεξάρτητα από το σχολείο, ώστε να τους βοηθήσω να γνωρίσουν καλύτερα αυτά που ήδη ξέρουν και να τους διδάξω αυτά που δεν ξέρουν....»
Από την Δέκατη επιστολή:
 «Πως θα βρούμε την ισορρόπηση ανάμεσα στην εξουσία και την ελευθερία, πώς θα ξεπεράσουμε
   μικρόψυχες πολιτικές, πώς θα πούμε όχι στα ατομικιστικά συμφέροντα και πώς θ’ αφήσουμε στην άκρητις αυταπάτες του σχολαστικού παιδαγωγού; Απαιτώντας ηθικές αρχές πώς θα απομακρυνθούμε από την ασχήμια του πουριτανισμού και θα στοχεύσουμε στην ομορφιά και στην καθαρότητα; Δεχόμενοι την επιστημονική υπευθυνότητα, πώς θα απορρίψουμε τις στρεβλώσεις του επιστημονισμού; Στους σκοπούς αυτούς πρέπει να αφοσιωθούμε και όχι στη μονοδιάστατη λογική της μετάδοσης γνώσεων στους μαθητές.
   Μόνο εφόσον οι μαθητές γίνουν σκεπτόμενα υποκείμενα και αναγνωρίσουν ότι είναι εξίσου σκεπτόμενα  υποκείμενα με τους δασκάλους, είναι δυνατόν να γίνουν παραγωγικά υποκείμενα του νοήματος ή της γνώσης του αντικειμένου. Στη διαλεκτική αυτή κίνηση η διδασκαλία και η μάθηση γίνονται γνώση και εκνέου γνώση. Οι μαθητές γνωρίζουν αυτό που δεν γνώριζαν και οι δάσκαλοι κατακτούν εκ νέου αυτό που γνώριζαν ήδη. Ναι, ονειρεύομαι, επειδή ως ιστορική οντότητα αν δεν ονειρεύομαι, δεν μπορώ να είμαι οντότητα.....»
 *   Ο Paulo Freire (1921-1997) υπήρξε παιδαγωγός με οικουμενική αναγνώριση και έζησε στη
   Βραζιλία. θεωρείται ως ο σημαντικότερος παιδαγωγός στον κόσμο στα τελευταία πενήντα χρόνια. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες και έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένες
   εκδόσεις.
       Οι ιδέες και οι απόψεις του έχουν επηρεάσει την παιδαγωγική επιστήμη σε όλο τον κόσμο. Οι
   παιδαγωγικές αντιλήψεις του Freire όχι μόνο συνεισφέρουν στον προβληματισμό για το ρόλο της
   εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού στη σύγχρονη κοινωνία, αλλά και αποκαλύπτουν τις πραγματικές  τους δυνατότητες. Μιλάμε για μια απελευθερωτική παιδαγωγική πράξη, που κάνει τον άνθρωπο  περισσότερο άνθρωπο και ανοίγει δρόμους προς την ελευθερία, προς μια πιο δίκαιη και δημοκρατική  κοινωνία.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
εκπ/κών  Π.Ε. Κερατσινίου – Περάματος
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση στη μνήμη του Σταύρου Καλλώνη


 Μπορεί να μην πρόλαβε να φτιάξει τον κόσμο που ονειρευόταν, όμως δεν επέτρεψε στον κόσμο που ζούμε να τον αλλάξει, έμεινε πιστός στο όραμα μιας ελεύθερης κοινωνίας  δίνοντας τον αγώνα με αλληλεγγύη, ανθρωπιά και  καλοσύνη!
  Σαράντα μέρες μετά τον τελευταίο αποχαιρετισμό, φίλοι, συνάδελφοι, σύντροφοι του Σταύρου Καλλώνη συναντιόμαστε
το Σάββατο 7 του Οκτώβρη, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου (Ταϋγέτου 8), στις 7 μμ
Σας καλούμε να διατηρήσουμε ζωντανές τις θύμησες για τον δικό μας Σταύρο.
 Οι  συνάδελφοι, φίλοι και σύντροφοί του


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
εκπ/κών  Π.Ε. Κερατσινίου – Περάματος
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ
  www.paremvasis.gr                                                                                                                                                   15-9-2017                     
Σχολική χρονιά μεγάλων αναμετρήσεων:
να ξαναπιάσουμε το νήμα των κοινωνικών αγώνων
να γίνουμε το κίνημα που δεν θα μπορούν να αγνοήσουν!
«Αν πας μια βόλτα στην Αθήνα βλέπεις παντού χαμογελαστά πρόσωπα»
Αλέξης Τσίπρας, Τετάρτη 26 Ιουλίου, συνέντευξη στον Alpha
Χαμογελαστά πρόσωπα λοιπόν παντού: στις διευθύνσεις εκπαίδευσης που συνωστίζονται χιλιάδες εκπαιδευτικοί, για μια ακόμα χρονιά αναπληρωτές με μια βαλίτσα στο χέρι, στις ουρές των ανέργων στον ΟΑΕΔ, στα στρατόπεδα των προσφύγων, στα δικαστήρια όπου βγαίνουν στο σφυρί οι λαϊκές κατοικίες, στις εφορίες για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ, στα υποβαθμισμένα δημόσια νοσοκομεία.
Χαμογελαστά πρόσωπα παντού: εκεί που ο πενιχρός μισθός τελειώνει πολύ πριν λήξει το δεκαπενθήμερο, εκεί που η ανεργία και η εργασιακή περιπλάνηση συνθλίβει τη νέα γενιά, εκεί που ο εκπαιδευτικός και ο εργαζόμενος αντιμετωπίζει τη σύνταξη ως άπιαστο όνειρο, εκεί που οι συντάξεις πείνας εξαθλιώνουν τους απόμαχους της δουλειάς. Λίγο πιο μακριά, τα ΜΑΤ σταματούν, ενίοτε και με ξύλο, όπως στη Θεσσαλονίκη, τους – όχι και τόσο χαρούμενους- εργαζόμενους.
Κι όμως, υπάρχουν χαμογελαστά πρόσωπα. Ένα από τα καλοκαιρινά εβδομαδιαία δελτία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, αμέσως μετά την περίφημη «έξοδο στις αγορές», ξεκαθάριζε πως αν η Ελλάδα «σέβεται τον εαυτό της, πρέπει να γίνει ένα σύγχρονο επενδυτικό Ελ Ντοράντο». Ο συνειρμός είναι εξαιρετικός καθώς οι απαιτήσεις των βιομηχάνων αφορούν στην απογείωση των κερδών τους που θα προέλθει από τη ραγδαία υποτίμηση της εργασίας, από την παραπέρα εκμετάλλευση της, από τα αποκαΐδια των κοινωνικών λαϊκών δικαιωμάτων σε όλους τους τομείς. Το δικό τους όραμα έχει τον χαρακτήρα της μετατροπής της κοινωνικής πραγματικότητας που βιώνουμε σε μία σύγχρονη ζούγκλα που μπροστά τους θα ωχριά αυτή του Αμαζονίου. Αυτήν ακριβώς την ατζέντα υπηρετούν σήμερα,  τόσο η κυβέρνηση όσο και η μνημονιακή αντιπολίτευση.
Από το Grexit, στο Grinvest: ένα τσιγάρο δρόμος…
Η «δίκαιη ανάπτυξη» για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ακριβώς εκεί στηρίζεται: στη δραστική μείωση των μισθών και του εργασιακού κόστους. Η ψήφιση του τέταρτου μνημονίου από την κυβέρνηση και η νέα συμφωνία του Eurogroup  της 15ης Ιούνη που δεσμεύει τη χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2023 και 2% έως το 2060, αναδιαμορφώνουν το πλαίσιο της σιδερένιας οικονομικής πολιτικής που επιβάλλεται από το μνημονιακό καθεστώς στον κόσμο της εργασίας. To παραπλανητικό αφήγημα της κυβέρνησης που εκφράστηκε και με τις δηλώσεις Τσίπρα στη ΔΕΘ, για την «οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018», αποκρύπτει επιμελώς το καθεστώς επιτροπείας και εφαρμογής σκληρών αντιλαϊκών πολιτικών στο διηνεκές που συνεπάγεται η συμφωνία της 15ης Ιούνη. Για παράδειγμα, εάν ο στόχος των πλεονασμάτων δεν εκπληρωθεί, θα περικοπούν κατ’ αρχήν οι προσωπικές διαφορές στις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων! Ωστόσο, ένα τέτοιο αφήγημα «εξόδου από τα μνημόνια», με νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό, προκαλεί αμηχανία στη μνημονιακή αντιπολίτευση που αποδέχεται και υπηρετεί και αυτή το όραμα του ΣΕΒ για μετατροπή της χώρας σε επενδυτικό «παράδεισο», επιδιώκοντας να εμφανιστεί ακόμα πιο αδίστακτη στην εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών.Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ ήταν σαφέστατος: «η χώρα χρειάζεται μια επενδυτική έκρηξη», ένα «τολμηρό άλμα στο μέλλον», με απρόσκοπτη λειτουργία της «κοινωνικής οικονομίας της αγοράς», με «λιγότερους φόρους-λιγότερες δαπάνες», με «μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 29% στο 20%» και «αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους», με αξιολόγηση στο δημόσιο  που θα «αξιολογεί και θα επιβραβεύει τους καλύτερους υπαλλήλους του και θα αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό του ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας» (βλ. κινητικότητα, απολύσεις κλπ). Όσο για την προσχολική αγωγή οι εξαγγελίες του για γενίκευση των κουπονιών και της επιλογής δομών δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας:  «Για κάθε παιδί οικογένειας που πληροί εισοδηματικά κριτήρια και δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό χορηγούμε κουπόνι ύψους 180 ευρώ ανά μήνα και για 10 μήνες το χρόνο, για εξαργύρωση σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής των γονέων».
Ο
Επιπλέον, οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ στα πλαίσια της γ΄ αξιολόγησης, αναμένεται να προσθέσουν νέες μνημονιακές δεσμεύσεις. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν σαφής κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα: η κυβέρνηση «θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις» - με δυο λόγια, προϋπόθεση για τη μετατροπή της χώρας σε «επενδυτικό Ελ Ντοράντο» είναι η ισοπέδωση των λαϊκών δικαιωμάτων και η καταλήστευση του φυσικού πλούτου. Έτσι αντιλαμβάνονται την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος Γαλλία και Γερμανία, στα πλαίσια της αναζήτησης μιας νέας αρχιτεκτονικής για την ΕΕ, μιας Ευρωζώνης πολλών ταχυτήτων, όπου ακούγονται προτάσεις ακόμα και για Υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο οποίος θα ασκεί πιο σκληρή επιτήρηση και θα σφίγγει πιο ισχυρά την θηλιά της δημοσιονομικής πειθαρχίας και λιτότητας σε όλες τις χώρες.
«Φέτος το πρώτο σχολικό κουδούνι, είναι κουδούνι θριάμβου της λειτουργίας μας τα τελευταία δύο χρόνια»
Κώστας Γαβρόγλου, δηλώσεις στα πλαίσια της 82ης ΔΕΘ

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σφραγίζεται από τις αναδιαρθρώσεις που εισάγει το νέο ΠΔ 79 για την οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, με το δημόσιο σχολείο στη δίνη των μνημονιακών μέτρων, των μηδενικών διορισμών και των συντηρητικών αναδιαρθρώσεων, με τους εκπαιδευτικούς και συνολικά τους εργαζόμενους κάτω από τη βαριά σκιά της καπιταλιστικής κρίσης και των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης.
Το πρώτο κουδούνι χτύπησε με 4.000 κενά στην πρωτοβάθμια – παρά τις προσλήψεις αναπληρωτών τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη. Αποτέλεσμα της συνεχόμενης πολιτικής μηδενικών μόνιμων διορισμών, για μία ακόμα χρονιά, πολιτική που επιβάλουν ΕΕ και ΔΝΤ και αποδέχεται και εφαρμόζει πρόθυμα η κυβέρνηση καταδικάζοντας χιλιάδες συναδέλφους σε μόνιμη εργασιακή περιπλάνηση και ομηρία. Η ίδια κατάσταση και στην ειδική αγωγή – για μια ακόμα χρονιά, οι πιστώσεις για την παράλληλη στήριξη είναι πολύ λιγότερες από τις ολοένα αυξανόμενες διαγνώσεις.
Επιπλέον, η κυβέρνηση συνέχισε και μέσα στο καλοκαίρι το “έργο” της με την προώθηση του ΠΔ 79 που ενσωματώνει τις υπουργικές αποφάσεις Φίλη για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο καθώς και τα ωρολόγια προγράμματα , εκσυγχρονίζοντας  και ενισχύοντας  τους μηχανισμούς περικοπών και λιτότητας και αναβαθμίζοντας  το ιεραρχικό/αυταρχικό μοντέλο διοίκησης στην κατεύθυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο πλαίσιο του σχολείου και των ολοένα ελαστικοποιούμενων σχέσεων εργασίας των εκπαιδευτικών σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών. Παράλληλα διατηρεί και αναβαθμίζει το θεσμικό πλαίσιο της ιδεολογικής λειτουργίας εθνικού και θρησκευτικού φρονηματισμού (προσευχές, παρελάσεις).
Συγκεκριμένα, με το ΠΔ 79, συγκροτεί νέο μηχανισμό περικοπών – τις τριμελείς επιτροπές σε επίπεδο Διεύθυνσης για τη διενέργεια εγγραφών. Υλοποιώντας την κατεύθυνση του ΟΟΣΑ για αύξηση αναλογίας μαθητών ανά τμήμα, προβλέπει ότι εάν ο αριθμός των μαθητών υπερβαίνει τους 25 σε ένα τμήμα, η τριμελής επιτροπή έχει τη δυνατότητα να κατανείμει τους μαθητές που πλεονάζουν σε όμορα σχολεία αντί να δημιουργηθεί δεύτερο τμήμα στο σχολείο εισάγοντας ακόμη και επιλεκτικές κληρώσεις για  όσα παιδιά κατοικούν στα όρια των όμορων. Μετά τις υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών έχουμε τώρα και υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών για χάρη του ΟΟΣΑ! Επίσης, στο ΠΔ ενσωματώνεται η διάταξη του ΠΔ 201 για κατάργηση τμημάτων στα συστεγαζόμενα σχολεία όταν το σύνολο των μαθητών μιας τάξης μειώνεται και οι διατάξεις της εγκυκλίου που καθόριζαν τον ασφυκτικό ηλεκτρονικό έλεγχο λειτουργίας του ολοήμερου σε μηνιαία βάση ώστε να περικόπτονται τμήματα όπου παρουσιάζεται μειωμένη συμμετοχή. Έτσι  με πρόσχημα την καταγραφή των απουσιών, προβλέπεται η διαγραφή από το ολοήμερο των μαθητών που απουσιάζουν για 15 ημέρες και η κατάργηση τμημάτων ακόμα και λόγω αυτών των προσωρινών απουσιών.
Ο αυξημένος ρόλος του διευθυντή της σχολικής μονάδας καθώς και η ενίσχυση της θέσης του σχολικού συμβούλου  στο ΠΔ 79 ενισχύει όλο το αυταρχικό ιεραρχικό πλέγμα της λειτουργίας των σχολείων (καθηκοντολόγιο, διακριτοί ιεραρχικοί ρόλοι, αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του Συλλόγου Διδασκόντων), το ρόλο του απόλυτου μονάρχη της σχολικής μονάδας, του διευθυντή-manager και τελικά του αξιολογητή και του συμμετέχοντα σε αυτοαξιολόγηση. Η αξιολόγηση αποτελεί άλλωστε βασική μνημονιακή δέσμευση και όπως δήλωσε ο Γαβρόγλου στη συνάντησή του με τη ΔΟΕ, άμεσα θα επιχειρηθεί να ξεκινήσει η αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης και αμέσως μετά η αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων.
Επιπλέον, οι εξαγγελίες του περασμένου Μαΐου για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, όχι μόνο αποδείχτηκαν κίβδηλες, όχι μόνο δεν γίνεται καμία αναφορά στο ΠΔ 79, αλλά ενισχύεται η αντίληψη της ελεύθερης επιλογής δομών από τα προνήπια, παραμένουν δεκάδες χιλιάδες εκτός οποιασδήποτε δομής και, σαν να μην έφταναν αυτά, οι σχεδιασμοί για συγχωνεύσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης με τα ΤΕΙ Βρεφονηπιοκόμων με συνακόλουθο αποτέλεσμα τη συγχώνευση  των επαγγελματικών δικαιωμάτων των δύο κλάδων στις ηλικίες 0 έως 6.
Αυτές είναι οι συντηρητικές αναδιαρθρώσεις που σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αποτελούν «ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, μέσα από τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και την Παιδεία».
Η στάση του συνδικαλιστικού κινήματος
Εξαιρετικά αποκαλυπτική είναι η στάση των συνδικαλιστικών δυνάμεων στη ΔΟΕ απέναντι στο ΠΔ 79 αλλά και στα επίδικα της περιόδου. Οι Παρεμβάσεις από την πρώτη στιγμή καλέσαμε σε ανανέωση της περσινής απόφασης για αμιγή τμήματα και εναλλαγή στο νηπιαγωγείο, πρόταση που δεν στηρίχθηκε από καμιά άλλη δύναμη στο ΔΣ της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΠΑΜΕ, ΑΕΚΚΕ, ΕΡΑ). Τοποθετηθήκαμε σταθερά στην πολιτική γραμμή της απόσυρσης του ΠΔ 79. Το ΠΑΜΕ από την πλευρά του, ενώ τοποθετείται συνολικά ενάντια στο ΠΔ 79, δεν συμβάλλει ώστε να σχηματιστεί πλειοψηφία και να καταγραφεί και σε ανακοίνωση η σχετική απόφαση. Η ΕΡΑ, σε μια ακόμα επίδειξη κυβερνητικού συνδικαλισμού, εκτιμά ως θετικό το ΠΔ 79, επισημαίνοντας ότι κάποια σημεία του πρέπει να βελτιωθούν. Αντίστοιχα, στη λογική των θετικών και αρνητικών σημείων μπαίνουν η ΔΗΣΥ και η ΑΕΚΚΕ, αρνούμενες να τοποθετηθούν συνολικά για τον προσανατολισμό του και ενισχύοντας τη θέση της ανοιχτά κυβερνητικής ΕΡΑ. Έτσι, το ΔΣ της ΔΟΕ δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα δημόσια για το Προεδρικό Διάταγμα ούτε στηρίζει τον αγώνα των νηπιαγωγών για αμιγή τμήματα και εναλλαγή βάρδιας, ενώ, αντίθετα, οι Σύλλογοι ΠΕ σηκώνουν, όπως και πέρσι σε μια σειρά ζητήματα (διεκδίκηση ώρας σίτισης κλπ.) το βάρος της αντιπαράθεσης.
Ο αγώνας στα χέρια των εκπαιδευτικών
Χωρίς αμφιβολία, η ανασυγκρότηση και οργάνωση του εκπαιδευτικού κινήματος, πρέπει να στηριχθεί στη βάση των εκπαιδευτικών, στις ΓΣ, τους Συλλόγους ΠΕ και το συντονισμό τους. Σε αυτά τα πλαίσια, χωρίς καμιά ταλάντευση, καλούμαστε το επόμενο διάστημα:
·         Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα για σταθερή και μόνιμη εργασία, με πρώτο σταθμό τη συγκέντρωση στο υπουργείο παιδείας την Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη στις 1μ.μ.
·         Να διεκδικήσουμε μαχητικά το αίτημα για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, για εγγραφή όλων των προνηπίων και νηπίων στο δημόσιο νηπιαγωγείο ενάντια στην πολιτική των κουπονιών, της επιλογής δομών, του αποκλεισμού προνηπίων από το νηπιαγωγείο, της ισοπέδωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των νηπιαγωγών.
·         Να παλέψουμε για παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο, ενάντια στην ενισχυμένη, από το ΠΔ 79, λογική της διοικητικής αυθαιρεσίας και του αυταρχισμού. Να μπλοκάρουμε για μια ακόμα χρονιά κάθε απόπειρα προώθησης της αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης.  Ήδη, η μάχη για την αξιολόγηση στο υπόλοιπο δημόσιο αποδεικνύεται νικηφόρα, με τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά και με πείσμα στην απεργία – αποχή που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και να προκαλούν αμηχανία και πανικό στα κυβερνητικά επιτελεία που φτάνουν στο σημείο να επιστρατεύουν μάταια απεργοσπαστικές κινήσεις. Καταγγέλλουμε και θα ρίξουμε στο κενό με το συλλογικό μας αγώνα τα σχέδια σύνδεσης της "αξιολόγησης" με το μισθολόγιο - βαθμολόγιο και με "ποινές" (προϋπόθεση για κατάληψη θέσης ευθύνης, συμμετοχή στην κινητικότητα).
·         Να δώσουμε τη μάχη, μαζί με τους γονείς, για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, να συγκροτήσουμε ένα ισχυρό μέτωπο παιδείας σε κάθε περιοχή και να μπλοκάρουμε κάθε απόπειρα υποχρεωτικών μετακινήσεων μαθητών, δημιουργίας πληθωρικών τμημάτων, διαγραφής μαθητών από το ολοήμερο.
·         Να αγωνιστούμε για την ένταξη όλων των παιδιών των προσφύγων στο πρωινό σχολείο.
·         Να διαμορφώσουμε ένα νέο μορφωτικό ρεύμα κριτικής απελευθερωτικής παιδαγωγικής και κοινωνικής χειραφέτησης με συλλογικές ριζοσπαστικές πρακτικές, στην τάξη και το σχολείο.
·         Να διεκδικήσουμε το "ξεπάγωμα" του μισθολογίου και την επαναφορά των "δώρων", ως πρώτο βήμα αναπλήρωσης των μισθολογικών απωλειών (απόδοση των μισθολογικών κλιμακίων, ενσωμάτωση προσωπικής διαφοράς στο βασικό μισθό) - καμία νέα περικοπή που προετοιμάζουν (περικοπή επιδομάτων κοκ). Αυξήσεις τώρα στους μισθούς. Όχι στη σύνδεση μισθού – «προσόντων» – αξιολόγησης. Όχι στη διαγραφή εργασιακού χρόνου. Κανένας «κόφτης» στο μισθό μας. Όχι στη φοροληστεία. Ανατροπή των αντιασφαλιστικών/αντισυνταξιοδοτικών νόμων των τελευταίων ετών και στις νέες περικοπές στο όνομα των ελλειμμάτων των ταμείων. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και μείωση του εργάσιμου χρόνου με αύξηση των αποδοχών. Λιγότερη δουλειά - δουλειά για όλους.
·         Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στον αγώνα και τη συνδικαλιστική δράση απέναντι στην επιχειρούμενη φαλκίδευση του δικαιώματος στην απεργία, που προωθεί η κυβέρνηση με το συνδικαλιστικό νόμο.
·         Να γίνουμε το κίνημα που δεν μπορούν να αγνοήσουν. Κίνημα ρήξης και ανατροπής της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ και όλου του μνημονιακού μετώπου που κυβέρνησε και ψήφισε μνημόνια ως τώρα. Με αγώνες σύγκρουσης και ανατροπής, όχι διαμαρτυρίας και υποταγής. Με συνδικάτο ταξικό, όχι κυβερνητικό και κρατικό. Με πρόταση στις ΓΣ του Οκτώβρη για απεργιακό αγώνα, πανεκπαιδευτικό/παλλαϊκό με 24ωρη-48ωρη απεργία στα τέλη Οκτώβρη και ΓΣ αμέσως μετά για κλιμάκωση.
Ενάντια στο σχολείο της αριστείας  αλλά και ενάντια στο ιδεολόγημα των «ίσων ευκαιριών», ενάντια στο σχολείο του θρησκευτικού προσηλυτισμού, της κατήχησης και των μεταξικής έμπνευσης μαθητικών παρελάσεων συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το σχολείο της μορφωτικής ισότητας, για την κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων, όλων των λειτουργιών θρησκευτικού προσηλυτισμού. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για το ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 αποκλειστικά  στο δημόσιο Νηπιαγωγείο στα πλαίσια του 14χρονου εκπαιδευτικού σχεδιασμού.
Αποφασίζουμε να πάμε αλλιώς και να κλιμακώσουμε τη σύγκρουση από τη μεριά των εργαζόμενων. Αποδείχτηκε ότι η επίθεση που δεχόμαστε δεν έχει τέλος και δεν πρόκειται ούτε να ανακοπεί ούτε να σταματήσει, αν οι εργαζόμενοι δεν ξαναβγούν αποφασιστικά στο δρόμο. Δεν περιμένουμε την ψήφιση νέων μέτρων για να απεργήσουμε συμβολικά, αλλά οργανώνουμε τον αγώνα για την ανατροπή της σημερινής δραματικής κατάστασης των εργαζομένων και την αποτροπή των νέων μέτρων. Απέναντι στα νέα μνημόνια, απέναντι στα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, πρέπει να ανοίξει ένας νέος κύκλος αγώνων, ένας νέος κύκλος άνθισης των εκπαιδευτικών, των εργατικών και λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων. Γιατί ό,τι εφαρμόζεται δύσκολα ανατρέπεται, γιατί ό,τι χάνεται είναι κομμάτι της ζωής μας, γιατί όσο προχωράνε τα μέτρα κυριαρχεί ένας πραγματισμός που μας δηλητηριάζει, που λέει ότι δεν γίνεται αλλιώς. Στη μνημονιακή εφταετία, μόνο η λαϊκή κινητοποίηση έφερε απονομιμοποίηση, ρωγμές, φραγμούς, καθυστερήσεις κι έστω κάποιες μικρές νίκες απέναντι στην επίθεση κυβερνήσεων, ΕΕ και ΔΝΤ.  Στην εκπαίδευση το ξέρουμε καλά, με το μπλοκάρισμα της εφαρμογής της αξιολόγησης, τη νίκη του αγώνα των απολυμένων εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας, την αποτροπή των υποχρεωτικών μετακινήσεων, την προσμέτρηση της ώρας σίτισης ως διδακτικής για όλους τους εκπαιδευτικούς. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να συγκροτήσουμε ένα πλατύ, ενωτικό, κοινωνικοπολιτικό και αγωνιστικό μέτωπο με ξεκάθαρους στόχους και πρόγραμμα ανατροπής για την ανατροπή των μνημονίων, μεσοπρόθεσμου, δανειακής, -ΕΕ -ΔΝΤ και έξοδο από τον «μηχανισμό» στήριξης. Ανατροπή του Συμφώνου για το Ευρώ. Παύση πληρωμών του  χρέους – μη αναγνώριση του χρέους, διεθνιστικός αγώνας και ρήξη-έξοδος από το ευρώ, την ΟΝΕ και την Ε.Ε.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
εκπ/κών  Π.Ε. Κερατσινίου – Περάματος
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ


Συναδέλφισσες συνάδελφοι

Σήμερα ο σύντροφός μας Σταύρος Καλλώνης, έχασε τη μάχη με την νόσο που τον βασάνιζε τους τελευταίους μήνες, σε ηλικία μόλις 52 ετών. Θυμωμένοι με τον άδικο  και πρόωρο χαμό του και βουβοί από την οδύνη δεν μπορούμε ακόμα να πιστέψουμε ότι η ψυχή των Παρεμβάσεων του Συλλόγου δεν είναι πια κοντά μας. Δεν είναι κοντά στην οικογένειά του που λάτρευε, τους συντρόφους του που στήριζε σε κάθε δυσκολία, στους συναδέλφους του που νοιαζόταν σε ό,τι και να τους απασχολούσε .
Πρόεδρος του Συλλόγου μας, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ την προηγούμενη χρονιά, μέλος της ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, αιρετός στο ΑΠΥΣΠΕ Αττικής, ο δικός μας Σταύρος ήταν παντού αλλά η ματιά του στρεφόταν πάντα στο τέλος της μέρας στον Σύλλογο του Ν.Πλουμπίδη, στην αγωνία και την ανάγκη του κάθε συναδέλφου χωριστά.
Πιστός στις αξίες του αγώνα και της συλλογικότητας, υπηρέτησε με συνέπεια μέσα από τις γραμμές της Αριστεράς το όραμα  για μία κοινωνία δίκαιη και ανθρώπινη. Δε συμβιβάστηκε όταν ο συμβιβασμός  κυριάρχησε στην αντίληψη και τις επιλογές της Αριστεράς κάτω από τον θόρυβο της κατάρρευσης και της επιχείρησης των αντιπάλων να “ξανατονώσουν τον σάπιο κόσμο” τους. Έβαλε πλάτη να στηθεί στα πόδια του το όραμα, με νέα υλικά, με καινούργια εργαλεία, χωρίς τη σκουριά και τη θολούρα της εξουσίας και του συμβιβασμού.. Μπροστά σε κάθε αγώνα μικρό ή μεγάλο, γεννημένος όμως  για τις μεγάλες μάχες, πρωτοστάτησε στον χώρο της εκπαίδευσης για την δημιουργία της ανεξάρτητης, ταξικής πτέρυγας που χωρίς συμβιβασμούς και εξαρτήσεις θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Δασκάλων και τα δικαιώματα των μαθητών, από τη σκοπιά της ανατροπής και της ανθρώπινης κοινωνίας.
Είμαστε πικραμένοι σύντροφε Σταύρο γιατί έφυγες την ώρα που τα οράματα που με συνέπεια υπηρέτησες, δοκιμάζονται για άλλη μία φορά. Έχουμε πολλές μάχες μπροστά μας, ξέρουμε όμως ότι το βλέμμα, η γραφή σου, η φωνή σου και η γροθιά σου θα είναι δίπλα μας. Θα είναι στην πρώτη αλυσίδα της σύγκρουσης για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των εκπαιδευτικών αναγκών απέναντι σε κυβερνήσεις και εξουσίες που θέλουν να βυθίσουν την κοινωνία στο σκοτάδι της αμάθειας και της εκμετάλλευσης.
Θα θυμόμαστε πάντα σύντροφέ μας ότι η δική σου αυλαία έπεσε τις ίδιες μέρες με τη γενέθλια μέρα του ΄Αρη που τόσο πολύ θαύμαζες, σεβόσουν και μελετούσες επίμονα και συστηματικά. 
Σου υποσχόμαστε ότι θα είμαστε δίπλα στην αγαπημένη σου οικογένεια, στους δικούς σου ξεχωριστούς ανθρώπους που δοκιμάζονται σκληρά με την απώλειά σου.

Κρατάμε το χαμόγελό σου  να μας συντροφεύει σε κάθε δύσκολη στιγμή και το γέλιο σου σε κάθε μας δισταγμό.
                                                                                    
   
                                                                                                        Καλό ταξίδι σύντροφέ μας .

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε 

www.paremvasis.gr, paremvasisdoe@gmail.com, 2103242144                                               
 14-8-2017
Δήλωση των εκπροσώπων των  ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ-ΚΙΝΗΣΕΩΝ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ στο Δ.Σ. της ΔΟΕ
Αργύρη Παπαθανασίου και Δημήτρη Μαριόλη για τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας


          ΚΑΘΕ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


Πραγματοποιήθηκε στις 10 Αυγούστου η συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ με τον υπουργό παιδείας Κ. Γαβρόγλου, μετά από επανειλημμένα αιτήματα της ΔΟΕ. Την ίδια ώρα που εξελισσόταν η συνάντηση, το Υπουργείο παιδείας, απαξιώνοντας ουσιαστικά τη συζήτηση με το ΔΣ της ΔΟΕ, εξέδωσε έγγραφο "Οδηγίες για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς" με το οποίο καλεί να συνεδριάσουν τα ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ με εσπευσμένες διαδικασίες πριν το άνοιγμα των σχολείων για να καθορίσουν κενά και υπεραριθμίες ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι των μνημονιακών περικοπών. Επαναλαμβάνει την ίδια ακριβώς τακτική με την οποία συγκρούστηκαν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών ΠΕ και οι ΕΛΜΕ την περσινή χρονιά με κινητοποιήσεις και καταλήψεις στις διευθύνσεις ώστε να αποτρέψουν πλασματικά πλεονάσματα, μετακινήσεις μόνιμων και μειωμένες προσλήψεις αναπληρωτών. Αυτό θα κάνει και φέτος το εκπαιδευτικό κίνημα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και σε αυτή την αγωνιστική κατεύθυνση μπλοκαρίσματος κάθε απόπειρας εφαρμογής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και ακύρωσης κάθε αυθαιρεσίας καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ, τους Συλλόγους ΠΕ και τους αιρετούς.

Η συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ με τον Υπουργό Παιδείας  ήταν μια επανάληψη της περσινής συνάντησης επιβεβαιώνοντας την διαπίστωση «κάθε φέτος και χειρότερα»  για το Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο.  Οι μηδενικοί διορισμοί, η προώθηση της αξιολόγησης στελεχών και αυτοαξιολόγησης σχολείων, το νέο Προεδρικό Διάταγμα 79, οι αναδιαρθρώσεις των Υ.Α. για το δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο που ενσωματώνει, οι αυταρχικές ρυθμίσεις του, οι μηχανισμοί περικοπών που εισάγει για να ευθυγραμμιστεί η κυβερνητική πολιτική –συνέχεια όλων των προηγουμένων - με τις επιταγές της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ, προαναγγέλλουν μια ακόμη πιο δύσκολη χρονιά για μαθητές-εκπαιδευτικούς-γονείς.

Απέναντι στα δίκαια αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος, ο υπουργός παιδείας δεν έδωσε απαντήσεις αλλά ούτε και δεσμεύσεις. Συγκεκριμένα:

·         Για άλλη μια χρονιά η κυβέρνηση δεν θα κάνει κανένα μόνιμο διορισμό εφαρμόζοντας την απαίτηση των «Θεσμών» που συνδέουν το θέμα των διορισμών με την εφαρμογή της αξιολόγησης-απόλυσης.

·         Οι προσλήψεις αναπληρωτών, συνολικά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, θα φτάσουν τις 24.000. Έτσι, με τον πιο δραματικό τρόπο αναγνωρίζεται ότι οι τεράστιες ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης για μόνιμους διορισμούς, καλύπτονται με προσλήψεις αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ. Δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί καταδικάζονται σε μόνιμο καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας/ομηρίας και περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα ενώ οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, σταδιακά, υποκαθιστούν τη μόνιμη και σταθερή εργασία στην εκπαίδευση.

·         Άμεσα, θα ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των στελεχών εκπαίδευσης και αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας.

·         Ενώ αναγνώρισε την αναγκαιότητα για τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης και τη φοίτηση όλων των προνηπίων και νηπίων στο δημόσιο νηπιαγωγείο, παρέπεμψε το αίτημα στις καλένδες αφού το συνδέει με την κοινωνική συναίνεση και την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή. Ωστόσο, όπως δείχνει η πρόσφατη εμπειρία, μια τέτοια συναίνεση αποτελεί ανέφικτη προϋπόθεση αφού η αντίδραση ιδιωτών και δήμων είναι δεδομένη. Όσο αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, κανένας σοβαρός σχεδιασμός για να αντιμετωπιστεί το σημαντικό αυτό πρόβλημα δεν υπήρξε ούτε υπάρχει από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και από τις προηγούμενες. Επίσης, δεν δεσμεύτηκε για το φλέγον ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των νηπιαγωγών απέναντι στο ενδεχόμενο συγχώνευσης  των επαγγελματικών δικαιωμάτων στις ηλικίες 0 έως 6 ως ενδεχόμενο αποτέλεσμα των επικείμενων αναδιαρθρώσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

·         Απέναντι στις βασικές διαφωνίες που διατύπωσε το ΔΣ της ΔΟΕ, ο υπουργός υπερασπίστηκε  το Π.Δ. 79.  Υλοποιώντας την κατεύθυνση του ΟΟΣΑ για αύξηση αναλογίας μαθητών κατά τμήμα συγκροτεί  τις τριμελείς επιτροπές για τις νέες εγγραφές από τη μια και από την άλλη, προβλέπει τη διαγραφή μαθητών από το ολοήμερο με πάνω από 15 συνεχείς απουσίες. Παραδέχτηκε τη σκοπιμότητα των δημοσιονομικών περικοπών (αφού η λειτουργία αυτών των μηχανισμών αποσκοπεί ρητά στην κατάργηση τμημάτων του ολοήμερου) και ισχυρίστηκε ότι χρειάζεται παρ` όλα αυτά οι γονείς να κατανοούν ότι το ολοήμερο δεν είναι παιδοφυλακτήριο παρόλο που όλα τα μέτρα που παίρνει ενισχύουν αυτή την άποψη. Παραδέχτηκε σαν λάθος  την αφαίρεση της σύνταξης  του ωρολογίου προγράμματος από τον Σύλλογο Διδασκόντων, αλλά την ίδια στιγμή δεν δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγή του. 

·         Οι πιστώσεις για την παράλληλη στήριξη θα κυμανθούν γύρω στις 2.500 ενώ οι διαγνώσεις αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Αυτό σημαίνει ότι και τη φετινή σχολική χρονιά, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η ίδια αντιεκπαιδευτική πολιτική υποβάθμισης της ειδικής αγωγής και των δομών της. Αυτό σηματοδοτεί και η ίδρυση αυτοτελών Σχολικών Περιφερειών των Τμημάτων Ένταξης με βάση το ΠΔ 79.

·         Δήλωσε ότι τα παιδιά των προσφύγων που φοίτησαν στις ΔΥΕΠ  θα ενταχθούν στο πρωινό ωράριο των σχολείων με υποστηριχτικές δομές, αφήνοντας χιλιάδες παιδιά έξω από τα σχολεία, στους καταυλισμούς/στρατόπεδα συγκέντρωσης χωρίς να παρακολουθήσουν κανένα πρόγραμμα.

·         Το πιλοτικό πρόγραμμα του Ι.Ε.Π.  για τα νηπιαγωγεία της Θράκης θα προχωρήσει παρά την αντίθεση των εκπαιδευτικών.


Είναι φανερό ότι η εκπαίδευση οδηγείται σε παραπέρα αποσάθρωση με την εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων», της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, της ελαστικής εργασίας, της αξιολόγησης, των πολιτικών λιτότητας, που απορρέουν από την εφαρμογή του 4ου μνημονίου και την απόλυτη υποταγή της εκπαίδευσης στην αγορά και τους νόμους της.

Από την πλευρά μας δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Το εκπαιδευτικό κίνημα και συνολικά το εργατικό κίνημα θα πρέπει να συνεχίσει να δίνει  τον αγώνα. Να γίνουμε το κίνημα που δεν μπορούν να αγνοήσουν. Κίνημα ρήξης και ανατροπής της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ και όλου του μνημονιακού μετώπου που κυβέρνησε και ψήφισε μνημόνια ως τώρα.

Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ και τους Συλλόγους ΠΕ να πάρουμε αποφάσεις για:
·         Μπλοκάρισμα οποιασδήποτε προσπάθειας υποχρεωτικών μετακινήσεων, συμπτύξεων τμημάτων, συγχωνεύσεων, με συγκεντρώσεις και καταλήψεις σε Διευθύνσεις και Περιφέρειες.
·         Μπλοκάρουμε κάθε απόπειρα να χρησιμοποιηθούν πλεονάζουσες ώρες για να καλυφθούν ώρες σε παράλληλη στήριξη.
·         Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, να συνεδριάσουν, να αποτυπώσουν όλα τα κενά των σχολείων τους, σε νηπιαγωγούς, νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής, καθώς και δασκάλους,  δασκάλους ειδικής αγωγής (τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη), εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων (αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, φυσικής αγωγής, μουσικής, εικαστικών, θεατρικής αγωγής, πληροφορικής),  ενισχυτική διδασκαλία και ολοήμερο και να διεκδικήσουν από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης την πλήρη κάλυψη τους με τις αντίστοιχες προσλήψεις εκπαιδευτικών.
·         Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καλούμε τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών ΠΕ να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις για την οργάνωση όλων των παραπάνω με βάση και τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν το καλοκαίρι.
·         Καλούμε και καλύπτουμε συνδικαλιστικά τους Συλλόγους διδασκόντων των Νηπιαγωγείων να προχωρήσουν στη συγκρότηση τμημάτων αμιγούς χαρακτήρα (αμιγώς κλασσικού, αμιγώς ολοήμερου προγράμματος) σύμφωνα με τις αιτήσεις των γονέων και την εναλλαγή της βάρδιας των Νηπιαγωγών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα στο πλαίσιο της ίδιας σχολικής χρονιάς.
·         Καμία υποχρεωτική μετακίνηση μαθητή, χωρισμός όλων των πληθωρικών τμημάτων σε όλα τα σχολεία
·         Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ και η ΔΟΕ να οργανώσουν κινητοποιήσεις σε κάθε διεύθυνση ώστε να μην ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αύξησης των μαθητών ανά τμήμα και υποχρεωτικών μετακινήσεων μαθητών – να οργανώσουν καμπάνια ενημέρωσης των γονιών και συγκρότησης κοινού μετώπου αγώνα
·         Καλούμε τους γονείς να μην αποδεχτούν τις υποχρεωτικές μετακινήσεις των παιδιών τους σε σχολεία σε άλλα σχολεία και τους φορείς του γονεικού κινήματος να στηρίξουν αυτό το αίτημα
Οι σύλλογοι διδασκόντων να διαμορφώσουν με δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες το ωρολόγιο εβδομαδιαίο πρόγραμμα


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε 

www.paremvasis.gr                                                 12-8-2017


Προεδρικό Διάταγμα μνημονιακών αναδιαρθρώσεων και περικοπών
Πάσχα 2016: Η κυβέρνηση προωθεί αιφνιδιαστικά την υπουργική απόφαση για τον «Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου».
4 Αυγούστου 2016: Ανακοινώνεται (και πάλι αιφνιδιαστικά) η υπουργική απόφαση για τον «Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου». Λίγες μέρες αργότερα προωθείται τροπολογία για την ειδική αγωγή.
1 Αυγούστου 2017: Δημοσιεύεται, χωρίς καμία προηγούμενη διαδικασία, ενημέρωσης έστω της ΔΟΕ, το ΠΔ 79 για την οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων.
Εν μέσω καλοκαιριού και με τα σχολεία κλειστά, συνεχίζοντας τις παραδόσεις των προκατόχων της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξακολουθεί νομοθετεί για εκπαιδευτικά θέματα κυριολεκτικά πίσω από την πλάτη της ζωντανής εκπαίδευσης, φοβούμενη τις αντιδράσεις της, ξέροντας καλά ότι έχασε στην προηγούμενη αναμέτρηση μαζί της (στην αξιολόγηση των Διευθυντών από το εφεύρημα του «Σώματος Μονίμων Εκπ/κων»). Με σταθερά προσανατολισμένη την πυξίδα της στα μνημόνια, τη διαρκή λιτότητα, τους μηδενικούς διορισμούς, τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, τις δεσμεύσεις απέναντι σε ΕΕ-Δ.Ν.Τ-ΟΟΣΑ, αγνοεί αιτήματα των εκπαιδευτικών και των μορφωτικών αναγκών των μαθητών γι’ αυτό αρνείται να θεσμοθετήσει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα, την ενίσχυση του δημόσιου δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου.
Το νέο ΠΔ 79 για την οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων ενσωματώνει τις υπουργικές αποφάσεις Φίλη για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο καθώς και τα ωρολόγια προγράμματα , εκσυγχρονίζοντας  και ενισχύοντας  τους μηχανισμούς περικοπών και λιτότητας και αναβαθμίζοντας  το ιεραρχικό/αυταρχικό μοντέλο διοίκησης στην κατεύθυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο πλαίσιο του σχολείου και των ολοένα ελαστικοποιούμενων σχέσεων εργασίας των εκπαιδευτικών σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών. Παράλληλα διατηρεί και αναβαθμίζει το θεσμικό πλαίσιο της ιδεολογικής λειτουργίας εθνικού και θρησκευτικού φρονηματισμού (προσευχές, παρελάσεις).
Συγκεκριμένα:                                                                                    
1.     Το νέο ΠΔ 79 για την οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων ενσωματώνει στο σύνολό τους τις υπουργικές αποφάσεις Φίλη για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο ισχυροποιώντας τες νομικά. Ενσωματώνει δηλαδή ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο που συνιστά μηχανισμό εξοικονόμησης και δημοσιονομικής προσαρμογής του δημόσιου σχολείου στη μνημονιακή πολιτική, εξαφάνισης εκπαιδευτικών κενών και δημιουργίας πλεονασμάτων, απολύσεων αναπληρωτών, κατακερματισμού του σχολείου και αναδιαμόρφωσης του προγράμματός του με  βάση τους μνημονιακούς περιορισμούς και τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ. Και με τη βούλα πλέον του νέου ΠΔ 79, το δημόσιο σχολείο, μεταλλάσσεται έτσι στο πολυκατακερματισμένο, φθηνό σχολείο της ευελιξίας, της αγοράς και της αποσπασματικής πληροφορίας. Η εξέλιξη αυτή επιταχύνθηκε μέσα στο καλοκαίρι, μπροστά και στην επικείμενη εκδίκαση το Σεπτέμβριο των προσφυγών της ΔΟΕ ενάντια στις υπουργικές αποφάσεις. Ενσωματώνονται επίσης όσες αλλαγές έγιναν με εγκυκλίους και επιδιώκεται η προσαρμογή τους στη σχολική πραγματικότητα (π.χ. κοινή έναρξη μαθημάτων στις 8.15 σε νηπιαγωγεία και δημοτικά με άμεσο αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών).

2.      Συγκροτείται νέος μηχανισμός περικοπών – οι τριμελείς επιτροπές σε επίπεδο Διεύθυνσης για τη διενέργεια εγγραφών. Υλοποιώντας την κατεύθυνση του ΟΟΣΑ για αύξηση αναλογίας μαθητών ανά τμήμα, το νέο ΠΔ προβλέπει ότι εάν ο αριθμός των μαθητών υπερβαίνει τους 25 σε ένα τμήμα, η τριμελής επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε διεύθυνση έχει τη δυνατότητα να κατανείμει τους μαθητές που πλεονάζουν σε όμορα σχολεία αντί να δημιουργηθεί δεύτερο τμήμα στο σχολείο εισάγοντας ακόμη και επιλεκτικές κληρώσεις για  όσα παιδιά κατοικούν στα όρια των όμορων. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δεν μειώνει τον αριθμό των μαθητών σε 1/20 για Γ’-Στ’ για το δημοτικό και 1/15 για το νηπιαγωγείο και Α’-Β’, όπως απαιτεί το εκπαιδευτικό κίνημα αλλά αντίθετα μετατρέπει το 1/25 σε δεσμευτικό όριο και οδηγεί σε υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών, προκειμένου να διατηρήσει πολυπληθή τμήματα και να κάνει οικονομία σε εκπαιδευτικούς. Μετά τις υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών έχουμε τώρα και υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών για χάρη του ΟΟΣΑ!
Επίσης, στο ΠΔ ενσωματώνεται η διάταξη του ΠΔ 201 για κατάργηση τμημάτων στα συστεγαζόμενα σχολεία όταν το σύνολο των μαθητών μιας τάξης μειώνεται και οι διατάξεις της εγκυκλίου που καθόριζαν τον ασφυκτικό ηλεκτρονικό έλεγχο λειτουργίας του ολοήμερου σε μηνιαία βάση ώστε να περικόπτονται τμήματα όπου παρουσιάζεται μειωμένη συμμετοχή. Έτσι  με πρόσχημα την καταγραφή των απουσιών, επιδιώκεται η διαγραφή των μαθητών που απουσιάζουν για 15 ημέρες και η κατάργηση τμημάτων ακόμα και λόγω αυτών των προσωρινών απουσιών.
Και να σκεφτεί κανείς ότι μόλις πριν τρεις μήνες ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη «μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα με στόχο να μην υπερβαίνουν οι μαθητές τους 22».

3.      Με βάση το ΠΔ 79, το εβδομαδιαίο πρόγραμμα αποτελεί αποκλειστικά ευθύνη του Διευθυντή! Η διάταξη του ΠΔ 201 σύμφωνα με την οποία «το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα συντάσσεται από το Διευθυντή σε συνεργασία με το διδακτικό προσωπικό» αντικαθίσταται με τη διάταξη του ΠΔ 79 που προβλέπει ότι «Η σύνταξη του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος συνιστά ευθύνη του Διευθυντή ή του Προϊσταμένου του σχολείου». Με αυτό τον τρόπο, ο διευθυντής, κατά το δοκούν, μπορεί να υποχρεώνει εκπαιδευτικό να συμπληρώνει ωράριο στο ολοήμερο, σε άλλα τμήματα, και με αυτούς τους τρόπους να δίνει τη δυνατότητα να οδηγείται ο εκπαιδευτικός σε υποχρεωτική συμπλήρωση ωραρίου σε άλλα σχολεία. Αυτό ανοίγει το δρόμο για καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και κάνει αυταρχική τη δομή του σχολείου.
Το ξεκαθαρίζουμε: Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εκχωρήσουμε αυτή την αρμοδιότητα – και αυτή η αυθαιρεσία θα σπάσει στην πράξη.

4.      Πρωινή προσευχή και στο νηπιαγωγείο! Παρά τις καταγγελίες και τον πόλεμο εντυπώσεων, παρά τις ιερές κραυγές του εθνικού κορμού  και τους θρήνους για την υποτιθέμενη επίθεση στα ιερά και τα όσια του εθνικοθρησκευτικού περιεχομένου της εκπαίδευσης, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Το νέο ΠΔ 79 όχι μόνο αναπαράγει τον εθνικό/θρησκευτικό προσανατολισμό των κυριότερων εν λειτουργία σχετικών άρθρων των ΠΔ 200 και ΠΔ 201 αλλά τον ενισχύει, προσθέτοντας την πρωινή προσευχή και στο νηπιαγωγείο. Συγκεκριμένα, η γενική αναφορά του ΠΔ 200 για «ομαδική προσευχή» που συνήθως γινόταν στις αίθουσες πριν το φαγητό αντικαθίσταται από τη διάταξη του ΠΔ 79 που ορίζει ότι «Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των νηπίων-προνηπίων και του διδακτικού προσωπικού» (Αρθρ. 18, π.1). Εντείνεται έτσι η λειτουργία της θρησκευτικής κατήχησης και του προσηλυτισμού και μάλιστα στην τρυφερή ηλικία της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, μια αντίληψη που κάθε άλλο παρά συνδέεται με την αρχή της ανεξιθρησκίας. Επιπλέον, η γιορτή των Τριών ιεραρχών που μέχρι τώρα ήταν αργία για το νηπιαγωγείο, ορίζεται τώρα ως μέρα εορταστικών εκδηλώσεων.

5.      Αριστεία και παρελάσεις. Το μισό βήμα της αποσύνδεσης της επιλογής σημαιοφόρων από τις βαθμολογικές επιδόσεις συνοδεύτηκε από το υπουργείο παιδείας με ενίσχυση του εθνικού/θρησκευτικού θεσμικού πλαισίου (βλ. πρωινή προσευχή τώρα και στο νηπιαγωγείο) και με δηλώσεις μετανοίας απέναντι στις εθνικόφρονες επιθέσεις της δεξιάς. Η σταθερή επιλογή της μνημονιακής αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΠΟΤΑΜΙ) να ξεχωρίσει με διαδικασίες επιλογής/απόρριψης ένα σώμα αρίστων και μάλιστα από την Ε΄ Δημοτικού ακόμη, μέσα από ένα σύστημα κινήτρων και ενισχύσεων, στο οποίο εντάσσεται και η επιλογή των σημαιοφόρων, η αντίληψη που μιλάει για το «εθνικό σύμβολο - μήλο της έριδος» για το οποίο οφείλουν να ανταγωνίζονται σε κλίμα υπέρμετρης βαθμοθηρίας γονείς και μαθητές/τριες στην Ε΄ Δημοτικού, απηχεί με τον πιο καθαρόαιμο τρόπο τις επιδιώξεις και τις φιλοδοξίες ενός ιδιότυπου μείγματος νεοφιλελεύθερης/νεοσυντηρητικής εκπαιδευτικής αντίληψης. Μιας αντίληψης ανταγωνισμού και αριστείας που εκφράζοντας συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα, αντιμετωπίζει το σχολείο ως αρένα. Απέναντι σε αυτή την αντίληψη, το μόνο που είχε να πει ο υπουργός παιδείας ήταν ότι «δηλώσεις που συνδέουν την αριστεία με την σημαία είναι κάτι βαθιά αντιδημοκρατικό» συμπληρώνοντας ότι «οι επιδόσεις των μαθητών βαθμολογούνται, η αριστεία έχει πολλούς τρόπους να καταγραφεί» και καταδεικνύοντας έτσι τη σύμπλευση της κυβερνητικής «αριστεράς» και με τις μαθητικές παρελάσεις και με το ιδεολόγημα της αριστείας. Αποκρύπτεται έτσι ότι η αριστεία είναι η μία όψη του νομίσματος, η άλλη είναι η σχολική αποτυχία και η απόρριψη με σαφές ταξικό πρόσημο. Από την άλλη πλευρά, η επιλογή της μνημονιακής αντιπολίτευσης να περιορίσει την πολεμική της σε αυτό το ζήτημα, αποκαλύπτει τη βαθιά συμφωνία της με την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

6.                   Ο αυξημένος ρόλος του διευθυντή της σχολικής μονάδας καθώς και η ενίσχυση της θέσης του σχολικού συμβούλου μέσα και στο ΠΔ 79 ενισχύει όλο το αυταρχικό ιεραρχικό πλέγμα της λειτουργίας των σχολείων (καθηκοντολόγιο, διακριτοί ιεραρχικοί ρόλοι, αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του Συλλόγου Διδασκόντων), το ρόλο του απόλυτου μονάρχη της σχολικής μονάδας, του διευθυντή-manager και τελικά του αξιολογητή και του συμμετέχοντα σε αυτοαξιολόγηση.

7.      Αφαιρείται η φράση «οργανική θέση» ως κριτήριο του σχολείου στις εκδηλώσεις του οποίου θα συμμετέχουν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε περισσότερα του ενός σχολεία.
8.      Και στο νέο προεδρικό διάταγμα εξακολουθεί την αναπλήρωση των εκπαιδευτικών που απουσιάζουν να την αποφασίζει ο σύλλογος διδασκόντων. Όμως η αναπλήρωση των εκπαιδευτικών (δασκάλων, νηπιαγωγών, ειδικοτήτων) δεν πρέπει να γίνεται από τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας, αλλά από διαθέσιμους αναπληρωτές της κάθε Διεύθυνσης. Κάθε Διεύθυνση οφείλει να έχει ικανό αριθμό διαθέσιμων αναπληρωτών, ώστε σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικών, να καλύπτονται άμεσα τα κενά.
9.      Για τη θεματολογία των Συνεδριάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων επαναλαμβάνει το ασφυκτικό αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας των ΠΔ 200 και 201: «Θέματα που ρυθμίζονται από την υφιστάμενη εκπαιδευτική νομοθεσία ή είναι αντίθετα από τους νόμους και τις κείμενες διατάξεις δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενα συζήτησης κατά τις συνεδριάσεις». Αυτά τα ασφυκτικά όρια έσπασαν στην πράξη  (βλ. ευέλικτη ζώνη, αξιολόγηση κλπ.) από τη δράση του εκπαιδευτικού κινήματος.
10.   Ιδρύεται αυτοτελής Σχολική Περιφέρεια Τμημάτων Ένταξης αντί να ιδρύονται Τ.Ε. σε κάθε Σχολείο και Νηπιαγωγείο με ενδεχόμενο κίνδυνο σε κάθε Τ.Ε να αντιστοιχούν περισσότερα σχολεία/νηπιαγωγεία.

Απέναντι στο νέο ΠΔ: Συλλογικότητα – αντίσταση - αγώνας
Το νομικό/θεσμικό πλαίσιο όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά, δεν είναι τίποτε παραπάνω από την αποκρυστάλλωση του συγκεκριμένου ταξικού συσχετισμού δυνάμεων  σε ένα κωδικοποιημένο πολιτικό κείμενο. Το ίδιο ισχύει και με την εφαρμογή ή το μπλοκάρισμα του θεσμικού πλαισίου αλλά και με τον αγώνα για την κατάργησή του. Το εκπαιδευτικό κίνημα έχει μεγάλη εμπειρία μπλοκαρίσματος αντιεκπαιδευτικών επιλογών αλλά και απόσπασης κατακτήσεων, με πιο πρόσφατη την προσμέτρηση της ώρας σίτισης ως διδακτικής για όλους τους εμπλεκόμενους, που επιτεύχθηκε με αγώνες των Συλλόγων Εκπαιδευτικών ΠΕ, σε αντιπαράθεση με όσα προέβλεπε η Υπουργική Απόφαση Φίλη και καταγράφεται και στο ΠΔ 79. Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθούμε και τώρα, διεκδικώντας την κατάργηση του ΠΔ 79μπλοκάροντας με κινηματικές διαδικασίες την εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών μέτρων του, για παράδειγμα, κάθε απόπειρα ενεργοποίησης μηχανισμών περικοπών και μετακίνησης μαθητών, υπερασπίζοντας κάθε κατάκτηση του κινήματος, όπως για παράδειγμα την προσμέτρηση της ώρας σίτισης ή το δικαίωμα εγγραφής των προσφυγόπαιδων στο πρωινό σχολείο, ανεξάρτητα από το εάν έχουν πιστοποιητικό μόνιμης κατοικίας.
·         Ενάντια στο σχολείο της αγοράς και του ανταγωνισμού, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για το σχολείο των όλων, των ίσων, των διαφορετικών, το σχολείο των αναγκών και των οραμάτων της κοινωνικής πλειοψηφίας, τα σωματεία μας, ως ελεύθερες, ανεξάρτητες, ταξικές συλλογικότητες, τους Συλλόγους Διδασκόντων ώστε να γίνουν το αποφασιστικό όργανο στο σχολείο.
·         Ενάντια στο σχολείο της αριστείας  αλλά και ενάντια στο ιδεολόγημα των «ίσων ευκαιριών», ενάντια στο σχολείο του θρησκευτικού προσηλυτισμού, της κατήχησης και των μεταξικής έμπνευσης μαθητικών παρελάσεων αγωνιζόμαστε για το σχολείο της μορφωτικής ισότητας, για την κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων, όλων των λειτουργιών θρησκευτικού προσηλυστισμού. Το σχολείο πρέπει να καλλιεργεί την ικανότητα των μαθητών να σκέπτονται, να διατυπώνουν τις απόψεις τους, να διαμορφώνουν κριτική σκέψη και συνείδηση.

·         Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για το ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 αποκλειστικά  στο δημόσιο Νηπιαγωγείο στα πλαίσια του 14χρονου εκπαιδευτικού σχεδιασμού.
·         Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Να καταργηθεί όλο το αυταρχικό – αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης, εσωτερικής, εξωτερικής, σχολείων και εκπαιδευτικών.  Κατάργηση της ΑΔΙΠΔΕ. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή για όλους τους εργαζομένους. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΠΔ 79 ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΑΘΗΤΗ, ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΛΗΘΩΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ ΚΑΙ Η ΔΟΕ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ – ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΕΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ
ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΝ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
εκπ/κών  Π.Ε. Κερατσινίου – Περάματος
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ
Αποτελέσματα εκλογών για την 86η ΓΣ της ΔΟΕ
Με το βλέμμα στους αγώνες που έρχονται…
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

2015
2017
Ψήφισαν
426
441
Λευκά/άκυρα
33
34
Έγκυρα
393
407
ΑΡΠΑ
237 (έδρες 3)
219 (έδρες 2)
ΑΣΕ
126 (έδρα 1)
188 (έδρες 2)
ΔΑΚΕ
30 (έδρες 0)
------------

Χαιρετίζουμε όλες και όλους τους συναδέλφους που στήριξαν στις εκλογές για αντιπροσώπους στην 86η ΓΣ της ΔΟΕ, το ρεύμα του ανεξάρτητου ριζοσπαστικού συνδικαλισμού και ανέδειξαν για μια ακόμα φορά την Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση πρώτη δύναμη στο Σύλλογό μας. Δώσαμε και δίνουμε αυτή τη μάχη με αγωνιστικότητα, αξιοπρέπεια και πολιτικό ήθος, απορρίπτοντας σταθερά τις πρακτικές λασπολογίας που ακολούθησαν και πάλι οι κομματικοί μηχανισμοί.

Εκτιμούμε ότι αυτή η στήριξη των συναδέλφων στην Αν. Ρ. Παρέμβαση είναι μια μικρή παρακαταθήκη για το μέλλον, για ένα εκπαιδευτικό κίνημα μαχητικό, ανεξάρτητο, αμεσοδημοκρατικό, ένα κίνημα που θα δίνει αγώνες σύγκρουσης και ανατροπής και όχι εθιμοτυπικές συμβολικές κινητοποιήσεις για την τιμή των όπλων.
Και σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι: δεκάδες σχήματα κι εκατοντάδες συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα παλεύουμε για έναν άλλο προσανατολισμό που θα οδηγήσει το κίνημα σε μαζικούς κι αποτελεσματικούς αγώνες αλλά και θα βάλει μπροστά το αίτημα για ένα Άλλο Σχολείο, ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν, 14χρονο, το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών.
Όμως για να μπορέσει το κίνημα να τα διεκδικήσει όλα αυτά, πρέπει πρώτα να αποκρούσει την επίθεση που δεχόμαστε από ΕΕ-ΔΝΤ και από όλες τις Μνημονιακές Κυβερνήσεις. Το 4ο Μνημόνιο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χτυπάει τους συνταξιούχους συναδέλφους (γύρω στα 200 ευρώ κάτω στον καθέναν από το 2019) κι όλους εμάς με τη μείωση του αφορολόγητου (50 ευρώ κάτω από το 2020). Συνεχίζει επίσης την πολιτική των περικοπών και της αδιοριστίας μέσω της διατήρησης θηριωδών πλεονασμάτων για τα επόμενα 4 χρόνια, ενώ τα «αντίμετρα»- ψίχουλα που προτείνει (ανάμεσα στα οποία και μείωση φόρου επιχειρήσεων !!!) ξέρουμε πολύ καλά ότι θα παρθούν πίσω στον επόμενο γύρο, όπως παίρνεται πίσω τώρα η περσινή κατρουγκάλειος «Προσωπική Διαφορά». Στρώνει το έδαφος τέλος για την επερχόμενη αξιολόγηση, την αύξηση ωραρίου και άλλα αντιεκπαιδευτικά μέτρα.

Οφείλουμε να το πάρουμε επιτέλους απόφαση: Χρειάζεται ρήξη για να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές.
Στη νέα επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ να απαντήσουμε με αγώνες !


"Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα φέρουν το φως.
Είμαστε όμως εκείνοι που θα θυμίζουμε πάντα

πως το σκοτάδι δεν είναι μόνο και ανίκητο" 


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤH   ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

εκπαιδευτικών Π.Ε. Κερατσινίου-Περάματος

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ      ΚΙΝΗΣΕΙΣ     ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ   Π. Ε .  
 
 

                                                                                                       Μάης 2017

 ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επί 32 ολόκληρα χρόνια το εκπαιδευτικό κίνημα θέτει ως αίτημα την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, της φοίτησης όλων των νηπίων και προνηπίων στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Το 2006, κάτω από την πίεση της μεγάλης απεργίας μας, με το ν. 3518/2006 θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων για ένα έτος στο νηπιαγωγείο. Το πλήρες αίτημα για Δίχρονη Δωρεάν και Δημόσια Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση, ωστόσο, έμεινε σε εκκρεμότητα και χιλιάδες προνήπια συνεχίζουν να βρίσκονται έξω από το φυσικό τους  χώρο, το νηπιαγωγείο.
Στις 3 Μαΐου ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την πρόθεσή του για τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στο Νηπιαγωγείο. Εξαγγελία που επανέλαβε και ο πρωθυπουργός στις 9 Μαΐου. Μια εξαγγελία που δεν συνοδεύτηκε βέβαια όπως θα έπρεπε με δέσμευση για διορισμούς εκπαιδευτικών και για δημιουργία νέων νηπιαγωγείων ούτε με δέσμευση για άμεση νομοθέτηση και εφαρμογή από τη φετινή σχολική χρονιά. Είναι πολύ νωπές ακόμα στη μνήμη μας,  οι εξαγγελίες του Υπουργείου για «20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών στην επόμενη τριετία», που μετατράπηκαν σύντομα σε δηλώσεις για «μηδενικούς διορισμούς την επόμενη διετία». Ωστόσο, στη συνάντηση με το ΔΣ της ΔΟΕ, την Τετάρτη 10 Μαΐου, ο υπουργός παιδείας προχώρησε σε απαράδεκτες δηλώσεις που αποτελούν για μία ακόμα φορά εμπαιγμό του κλάδου και παραπέμπουν στις μνημονιακές καλένδες τη θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του (τις οποίες επανέλαβε την ίδια μέρα και σε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό), μέρος των οποίων συνιστούν πρωτοφανή προσβολή για τους/τις δεκάδες χιλιάδες νηπιαγωγούς και το έργο που προσφέρουν, η θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, η οποία θα εξασφάλιζε μια θέση για κάθε προνήπιο στο δημόσιο νηπιαγωγείο θα ενταχθεί στο πλαίσιο ενός πλάνου με ορίζοντα τριετίας! Στο τέλος της οποίας, μάλλον η εκπαίδευση των προνηπίων ΔΕ θα παρέχεται αποκλειστικά από το δημόσιο νηπιαγωγείο!
Καλούμε το Υπουργείο και την κυβέρνηση να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τον ευαίσθητο χώρο της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.
Χρόνια τώρα ζητάμε τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση:
·      Για να αποκατασταθεί η αδικία του αποκλεισμού των παιδιών των τεσσάρων χρόνων από τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και για να παρέχονται ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά στο ξεκίνημα της σχολικής τους ζωής.
·      Για να βοηθήσουμε τα παιδιά, ιδιαίτερα των φτωχών οικογενειών, παρέχοντάς τους αντισταθμιστικά οφέλη ώστε να έχουν στην αφετηρία τους ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες.
·      Για να καθοριστεί με ακρίβεια το εκπαιδευτικό πλαίσιο για τα νήπια- προνήπια,  χωρίς επικαλύψεις (κληρώσεις , παιδικοί σταθμοί κ.ά.), «γκρίζες ζώνες» και προτάσεις (π.χ. Ενιαίο Εθνικό Πλαίσιο Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης  παιδιών 0-6 χρόνων, Παιδικά κέντρα κ.λ.π.).
·      Για να διασφαλιστεί ότι τα προνήπια θα είναι στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο και μόνο σε αυτό και ότι το Δημόσιο Νηπιαγωγείο θα είναι τμήμα της Δημόσιας Εκπαίδευσης και μόνο αυτής. Για να παρέχεται σε αυτό εκπαίδευση από παιδαγωγούς με εξειδίκευση στην εκπαίδευση της ηλικιακής ομάδας 4-6 ετών, δηλαδή από νηπιαγωγούς του κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης 60.
·      Για να κατοχυρωθεί η φοίτηση των παιδιών για 2 χρόνια στο Νηπιαγωγείο, ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να αναπτυχθούν με τους δικούς τους προσωπικούς ρυθμούς.
·      Για να ενοποιηθεί η νέα μάθηση με την παλαιότερη εμπειρία των παιδιών, να ενισχύσουμε την πορεία τους προς τη διερευνητική μάθηση, να τους δώσουμε τη δυνατότητα-με βάση το παιχνίδι- να έρθουν σε επαφή με ένα σχολικό και οργανωμένο περιβάλλον, να αλληλεπιδράσουν σε μικτές ηλικιακές ομάδες (νήπια -προνήπια ), να τους παράσχουμε ισορροπία ανάμεσα σε ομαδικές και ελεύθερες δραστηριότητες και σε μικρές ή ολομελειακές ομάδες.
Το αίτημα μας άλλωστε είναι:
      Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο         δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο).

Από τις πρώτες ημέρες που άνοιξε η συζήτηση για τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, σειρά κειμένων και αποφάσεων φορέων εμφανίστηκαν να βάλουν ενάντια σε αυτή την προοπτική. Ένας ολόκληρος στρατός ιδιοτελών- συντεχνιακών συμφερόντων εμφανίστηκε να «υπερασπίζει» το δικαίωμα των γονιών για «ελεύθερη πρόσβαση» σε οποιαδήποτε δομή αναφέρεται στην προσχολική αγωγή.
Ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών που θα αναγκαστούν να προσλάβουν νηπιαγωγούς με συμβάσεις, μισθούς και καθορισμένο έργο όπως αυτά προβλέπονται από το υπουργείο Παιδείας.
Δήμαρχοι που ενώ κλείνουν Νηπιαγωγεία στην περιοχή τους δείχνουν να νοιάζονται για τους εργαζόμενους που χάνουν δήθεν τη δουλειά τους χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν μάλιστα πως θα συμβεί αυτό, από τη στιγμή που απελευθερώνονται θέσεις για μικρότερα παιδιά (έως την ηλικία των 4 ετών), τα οποία αυτή τη στιγμή στερούνται τη δυνατότητα φοίτησης στους παιδικούς σταθμούς. Είναι προφανές ότι αυτό που τους ενδιαφέρει κρύβεται κάτω από το επιχειρησιακό πρόγραμμα κατά της παιδικής φτώχειας και τα χρήματα ΕΣΠΑ που εισρέουν στα ταμεία τους.            Καλούμε το Υπουργείο να υλοποιήσει άμεσα την υποχρεωτική διετή φοίτηση στο νηπιαγωγείο, στα πλαίσια της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, προχωρώντας σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και δημιουργώντας τις αναγκαίες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές. Κανένα νηπιαγωγείο σε δήμους και ιδιώτες.
   Καλούμε τη ΔΟΕ να κινηθεί άμεσα, να οργανώσει τον αγώνα και να υπερασπιστεί αποφασιστικά την απόφαση της 85ης ΓΣ του κλάδου για την προσχολική Αγωγή, ώστε να γίνει πραγματικότητα η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση.
                         Υπερασπιζόμαστε τον ενιαίο χαρακτήρα του ολοήμερου νηπιαγωγείου.
Κανένα νήπιο προνήπιο έξω από το δημόσιο νηπιαγωγείο.
Καμία κατάργηση-συγχώνευση νηπιαγωγείου.

    ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

www.paremvasis.gr                                                                                     27-3-2017                                                                 Μνημόνιο Νο 4 για ειδική αγωγή και αναπληρωτές

Εν μέσω «διαπραγματεύσεων» με τους θεσμούς για τη 2η αξιολόγηση, κυβέρνηση και υπ. παιδείας επαναβεβαιώνουν τα πρώτα «προληπτικά μέτρα» επιβάλλοντας μηδενικούς διορισμούς στην εκπαίδευση για τα έτη 2017-2018 και 2018-2019. Με τον πιο σαφή τρόπο δίνουν δείγματα γραφής για την εφαρμογή 4ου μνημονίου, καθώς στην αιτιολογική έκθεση της πρόσφατης τροπολογίας για την ειδική αγωγή και τους αναπληρωτές, όπως αυτή «σφηνώθηκε» άλλη μια φορά σε άσχετο νομοσχέδιο του υπ. οικονομικών, δηλώνεται ρητά ότι «οι ισχύοντες δημοσιονομικοί περιορισμοί καθιστούν αδύνατο κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Σε συνδυασμό δε με τη δημοσιοποιημένη έκθεση της ΑΔΙΠΠΔΕ για την αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων προτείνει η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια των υποψηφίων εκπαιδευτικών, να  καθορίζεται από τη διαμόρφωση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου που θα περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις πιστοποίησης και τα προσόντα που πρέπει να κατέχει ο υποψήφιος εκπαιδευτικός.

Οι δήθεν 20.000 διορισμοί στην εκπαίδευση όχι μόνο δεν θα γίνουν, αλλά θα συνεχιστεί η μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού υποβαθμίζοντας όλο και περισσότερο τη δημόσια εκπαίδευση. 

Ο ΑΣΕΠ έρχεται λοιπόν να επιβλέψει προσλήψεις ελαστικά εργαζόμενων.

Χέρι-χέρι και οι αλλαγές στα εργασιακά, που αποτελεί κεντρική σημαία της ελληνικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει την αλλαγή στην κατάταξη των αναπληρωτών ΕΑΕ οποιαδήποτε στιγμή μέσα από απόφαση υπουργού και κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής ελέω «ιδιαίτερων συνθηκών» στην ΕΑΕ. Η ρύθμιση αυτή επιβεβαιώνει το αντίστοιχο άρθρο 28 του Ν.4186/2013 (Αρβανιτόπουλος), το οποίο επίσης προέβλεπε ότι τα ισχύοντα στη γενική εκπαίδευση ισχύουν και για την ΕΑΕ υπό την αίρεση έκδοσης ΥΑ. Φυσικά η επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στην Ειδική Αγωγή εξυπηρετεί αυτή τη φορά και ανανεωμένους στόχους. Η κυβέρνηση εμμένει στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων ταυτόχρονα με την εφαρμογή της συνεκπαίδευσης και του «σχολείου για όλους». Στη λογική του εξορθολογισμού αναθέτει τις τεχνητά πλεονάζουσες ώρες εκπαιδευτικών γενικής αγωγής σε δομές ειδικής αγωγής.

Η επιδιωκόμενη μείωση θέσεων εργασίας εκπορεύεται από τις κατευθύνσεις Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., ΟΟΣΑ για την απασχόληση, όπως αυτές αποτυπώνονται στα προτεινόμενα συστήματα πρόσληψης αναπληρωτών. Ειδικότερα η τροπολογία προβλέπει κύριο πίνακα κατάταξης για εκπαιδευτικούς με σπουδές στην ΕΑΕ (ΠΕ61/71 ή εξειδίκευση στην ΕΑΕ με διδακτορικό, μεταπτυχιακό σε ΕΑ/σχολική ψυχολογία, διετή μετεκπαίδευση, πενταετή προϋπηρεσία, πτυχίο ΤΕΦΑΑ με ειδίκευση στην ΕΑΕ) και σε περίπτωση εξάντλησής του επικουρικό πίνακα για κατόχους σεμιναρίων 400 ωρών, που κάνουν δυναμικό come back (μετά τον 4415 επανέρχονται και στους αναπληρωτές), καθώς και για έχοντες ετήσια προϋπηρεσία και για γονείς παιδιών με αναπηρία άνω του 67%. Στην ουρά και οι αναπληρωτές γενικής αγωγής, οι οποίοι εντάσσονται  στην περιπτ. γ΄ της παρ. 4 του άρθρου 21, για να είναι εξίσου με τους μόνιμους «διαθέσιμοι» να συμπληρώσουν το διδακτικό τους ωράριο σε δομές ΕΑΕ και την ίδια στιγμή υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν τα προγράμματα επιμόρφωσης και ειδίκευσης του υπουργείου.

Για την επιμόρφωση η έκθεση της ΑΔΙΠΠΔΕ προτείνει καθιέρωση εθνικού φορέα επιμόρφωσης, με προγράμματα όμως επιμόρφωσης «fast track», διάρκειας 15-100 ωρών, μετά το τέλος των οποίων θα χορηγείται πιστοποίηση (επιμορφούμενους και επιμορφωτές), η οποία θα μοριοδοτείται (βλέπε επιμορφωτικά σεμινάρια ΙΕΠ και υπ.παιδείας σε εκπ/κούς που συμπληρώνουν ωράριο σε δομές ειδικής εκπαίδευσης και τα οποία ολοκληρώνονται με διαδικασίες express μέχρι τέλη Μαρτίου).

            Η προδημοσίευση της «πρόθεσης μοριοδότησης» κριτηρίων και στους πίνακες ΕΑΕ δείχνει τον πολιτικό προσανατολισμό του υπουργείου. Θεωρούμε βέβαιο ότι η μοριοδότηση ακαδημαϊκών και κοινωνικών κριτηρίων που ίσχυαν βάσει ΥΑ του 2014 για τους ΠΕ60.50 και ΠΕ70.50 θα επεκταθεί  και στους έχοντες βασικό πτυχίο στην ΕΑΕ, παραβιάζοντας ξεκάθαρα την κατάταξη με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία, όπως ακόμα ισχύει στη γενική αγωγή.

Συμπληρωματικά η εν λόγω τροπολογία επαναφέρει τα σεμινάρια των 400 ωρών, για να τρέξει πάλι η επικερδής βιομηχανία έκδοσης πιστοποιητικών στους επιχειρηματικούς κύκλους των πανεπιστημιακών. Φαίνεται όμως ότι το υπουργείο ξεμπερδεύει και με όσους αναπληρωτές γενικής αγωγής έχουν αποκτήσει προϋπηρεσία στην ΕΑΕ μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ ξεκαθαρίζοντας ότι η εργασιακή σχέση που προκρίνεται κινείται στο τρίπτυχο ολιγόμηνη απασχόληση, κατάρτιση προς εξυπηρέτηση των αναγκών του εργοδότη και πέταγμα στην ανεργία.

Γιατί τώρα;

Έναν χρόνο αφότου απέτυχαν επί υπουργίας Φίλη να περάσουν νέο σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του 3ου μνημονίου, επανέρχονται στο γνώριμο πεδίο πειραματισμού της ειδικής αγωγής. Από τη μια πλευρά επιχειρούν την εισαγωγή ενός συστήματος προσλήψεων αναπληρωτών που θα ακολουθεί το πνεύμα του Ν.3848, και αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς απαξίωση της προϋπηρεσίας, εισαγωγή προσοντολογίου, αξιολόγηση και κατάρτιση πινάκων μέσω ΑΣΕΠ για προσλήψεις ελαστικά εργαζόμενων χωρίς αναφορά σε αριθμό διοριστέων.

Από την άλλη πλευρά με τον πιο βάναυσο τρόπο προωθούν την εφαρμογή του «σχολείου για όλους» στοχεύοντας στη μείωση του κόστους μέσα από την περαιτέρω ρευστοποίηση των δομών ειδικής αγωγής κι άρα της μεγαλύτερης εκποίησης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών που υποστηρίζονται σε όλες τις δομές ειδικής εκπαίδευσης.

Το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει να απαιτήσει:

1.      Την απόσυρση της τροπολογίας για τους πίνακες των αναπληρωτών

2.      Μόνιμους και μαζικούς διορισμούς σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης με βάση το χρόνο λήψης του πτυχίου και την προϋπηρεσία

3.      Ενιαία κριτήρια υπηρεσιακών μεταβολών σε όλη την εκπαίδευση

4.      Διετή μετεκπαίδευση με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν:

·                     Την Τρίτη 28/3  και  την Τετάρτη 29/3 που ψηφίζεται η επίμαχη διάταξη στη Βουλή, στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται

Ø    Την Τρίτη 28/3 στη 1μ.μ. στο Υπουργείο Παιδείας

Ø    Την Τετάρτη 29/3 στη 1μ.μ. στη Βουλή.

                    
Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στο 3ήμερο δράσεων που συναποφάσισαν Δ.Ο.Ε. και Ο.Λ.Μ.Ε. με κορύφωση:
Ø  την 3ωρη στάση εργασίας (11π.μ.-2μ.μ.) της Τετάρτης 5 Απριλίου 2017 και
Ø  τις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα στις 1 μ..μ στην Αθήνα στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη στο Άγαλμα Βενιζέλου, στο Ηράκλειο στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης καθώς και στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα.  

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
εκπ/κών  Π.Ε. Κερατσινίου – Περάματος
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ
                                                                                                    Μάρτης 2017

Ενημέρωση για τους μισθούς, τις συντάξεις
και το αφορολόγητο

Το σήριαλ των διαπραγματεύσεων για τη 2η αξιολόγηση και η εφαρμογή των ψηφισμένων μνημονιακών μέτρων διαμορφώνουν εφιαλτικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Τίποτα θετικό δεν μπορεί να αναμένει κανείς από τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. Το μόνο που κρίνεται είναι η έκταση και ο ρυθμός των περικοπών και η ταχύτητα καταστροφής των εισοδημάτων και της ζωής όλων μας.
Πηγή του πίνακα : Ημερησία


Κόβουν έναν ακόμη μισθό!
Το αφορολόγητο φαίνεται ότι θα κινηθεί ακόμα και κάτω από τα 6.000 ευρώ (5.900 είναι το σενάριο που κυριαρχεί), δηλαδή θα μειωθεί κατά 2.700 ευρώ. Αυτό ισοδυναμεί με απώλεια 600 ευρώ το χρόνο, περίπου έναν μισθό νεοδιόριστου, από όλους τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η υπολογιζόμενη μείωση κατά 50 ευρώ το μήνα έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις μισθού που επιβλήθηκαν με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από το Γενάρη του 2017. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία μείωσης του μισθού/εισοδήματος με ποικίλα μέτρα περικοπών ώστε να «κρύβεται» η συνολική έκταση της μείωσής του.
 Η μείωση του αφορολόγητου, απολύτως αντίθετα με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, θίγει τους χαμηλόμισθους, αφού καλείται να πληρώσει όποιος έχει μηνιαίο μισθό/εισόδημα από 500 ευρώ και πάνω. Μάλιστα η επιβάρυνση είναι η ίδια ποσοτικά στην αύξηση του φόρου τόσο για τους χαμηλόμισθους με ετήσιο εισόδημα 9.000 όσο και για αυτούς που έχουν εισόδημα 30.000-50.000 και πάνω ευρώ το χρόνο.

Καταργούν την προσωπική διαφορά.  Κόβουν τις συντάξεις έως και 30%
 Με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και τον επανυπολογισμό τους με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, οι συντάξεις πάνω από 700 ευρώ οδηγούνται σε μείωση της τάξης του 30% και μέχρι 363 ευρώ. Η μείωση  αυτή έρχεται να προστεθεί στη μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων που πλήττονται διπλά και από τα δύο μέτρα!
 Άλλωστε, στο ασφαλιστικό, οι θεσμοί απαιτούν νέες δραματικές περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση που θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις και κατάρρευση ότι έχει απομείνει από τις συντάξεις, τα εφάπαξ και τις ασφαλιστικές παροχές. Ενώ σήμερα δίνεται το 10% του κρατικού προϋπολογισμού στην ενίσχυση του ασφαλιστικού, οι θεσμοί απαιτούν μείωση της ενίσχυσης στο 2%, που είναι ο ΜΟ των χωρών της ΕΕ.
 Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις είναι η προαναγγελία των επόμενων περικοπών και στους μισθούς με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που υπάρχει στο μισθό με το τελευταίο μισθολόγιο, στα μέτρα του κόφτη για την επόμενη αξιολόγηση.
Συρρικνώνουν το δημόσιο και το ιδιωτικοποιούν,
επιτίθενται στα εργασιακά δικαιώματα
 Παράλληλα με τη λεηλασία του εισοδήματος όλων, συνεχίζονται τα μέτρα για τα εργασιακά και τις ιδιωτικοποιήσεις. Η δραστική μείωση του δημοσίου τομέα και του μισθολογικού και λειτουργικού του κόστους έχει συμφωνηθεί και επιβάλλεται σε όλα τα επίπεδα, ενώ παραμονεύει σταθερά και ο δημοσιονομικός κόφτης. Θέλουν  συρρίκνωση των δημόσιων παροχών και υπηρεσιών, με ιδιωτικοποίηση μέρους τους και με τη λειτουργία του δημοσίου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του δημοσίου, την άμεση ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, την εκποίηση του δημόσιου πλούτου.
 Οι μόνιμοι διορισμοί παραμένουν μηδαμινοί, ενώ επεκτείνεται η ελαστική εργασία με παλιές και νέες μορφές (κάθε είδους συμβασιούχοι, ωφελούμενοι, προγράμματα ΕΣΠΑ, ενώ προστίθενται και οι 6.726 της «μαθητείας» με αμοιβή στο 75% του κατώτερου μισθού (υποκατώτατος), για να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Η προαναγγελία χιλιάδων απολύσεων συμβασιούχων με την απαγόρευση ανανέωσης των συμβάσεων πέραν του 2017 ή του 24μηνου σηματοδοτεί τη συμφωνημένη με την ΕΕ εναλλαγή στην εργασία και το μοίρασμα μιας θέσης σε περισσότερους εργαζόμενους, εντείνοντας την επισφάλεια και την ομηρία. Ήδη υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις απλήρωτοι ακόμα και 3 μήνες συμβασιούχοι!
 Με την αξιολόγηση των δομών και των υπαλλήλων, τα επικαιροποιημένα οργανογράμματα, τα περιγράμματα θέσεων και την κινητικότητα θέλουν να επιβάλουν την κατάργηση οργανικών θέσεων και τη νέα μορφή του «μικρού και ευέλικτου» δημόσιου ενώ εκκινούν την διαδικασία της ατομικής αξιολόγησης των υπαλλήλων προετοιμάζοντας τη βάση για την κατηγοριοποίηση των υπαλλήλων και την κινητικότητα.
 Την ίδια ώρα εκκρεμούν τα μέτρα για τα εργασιακά, τον συνδικαλιστικό νόμο, τις ιδιωτικοποιήσεις (ενέργεια, νερό κλπ), και τα κόκκινα δάνεια, καθώς το τι πραγματικά συμφώνησαν με τους θεσμούς δεν έχει αποκαλυφθεί.


Η εξυπηρέτηση του χρέους αποτελεί τη μόνιμη θηλιά που σφίγγει
στο λαιμό των εργαζόμενων και πνίγει δικαιώματα και ζωές

  Σήμερα όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι 2η αξιολόγηση σημαίνει νέα σκληρά αντικοινωνικά  μέτρα και δεν υπάρχει ελπίδα για άλλη πορεία, βελτίωση των εργαζομένων και έξοδο από τα Μνημόνια μέσα από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και την ΕΕ. 
       Σήμερα που καταρρίπτονται όλοι οι μύθοι των κομματικών- κυβερνητικών- κρατικών υποσχέσεων για κοινωνική προστασία και κοινωνική δικαιοσύνη και γίνεται προσπάθεια ώστε η κοινωνία να χειραγωγηθεί για τη συναίνεση και την αποδοχή των νέων μέτρων, χρειάζεται η πιο δυνατή κοινωνική και εργατική ενότητα. Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει καμιά περίοδος χάριτος για όλους τους πρώην και νυν κυβερνώντες.
       Αυτά που πρόκειται να νομοθετήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, όχι μόνο για το δημόσιο και την εκπαίδευση αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων, θα είναι μέτρα σκληρά, που χρειάζεται τη συμφωνία και τη στήριξη όλων των δυνάμεων του μνημονιακού τόξου.     Όπως χρειάζονται και τη δική μας συναίνεση, τη συναίνεση των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας, στην προσπάθειά τους να μας πείσουν ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος» από εκείνον της ισοπέδωσης  όλων εκείνων των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του εκπαιδευτικού και του εργατικού κινήματος  με στόχο την επιβίωση του μνημονιακού καθεστώτος.

       Όμως εμείς τους δηλώνουμε για μια ακόμα φορά, όπως έχουμε κάνει τόσες φορές στο παρελθόν: Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους, στον αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των μορφωτικών αναγκών και δικαιωμάτων όλων των παιδιών, στον αγώνα ενάντια στα καταστροφικά μέτρα  κυβέρνησης- ΕΕ – ΔΝΤ.

Στην κόλαση των Μνημονίων τολμάμε και απαιτούμε
ό,τι μας ανήκει για μια αξιοπρεπή ζωή.  Διεκδικούμε:
·           Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κάλυψη των απωλειών όλων των μνημονιακών χρόνων. Όχι στη νέα κατακρεούργηση αφορολόγητου, συντάξεων, μισθών  και εφάπαξ.
·           Μαζικοί διορισμοί για κάλυψη των αναγκών σε Παιδεία, Υγεία.
·           Όχι στην επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας και κατάργησή τους.
·           Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, τις εργολαβίες των δημόσιων υπηρεσιών.
·           Να μην περάσουν η συρρίκνωση και κατάργηση θέσεων εργασίας, η κατηγοριοποίηση εργαζομένων που οδηγεί εκβιαστικά στην κινητικότητα και την κατασκευή «πλεονασμάτων» προσωπικού, η αξιολόγηση δομών και εργαζομένων που προωθεί η κυβέρνηση στο δημόσιο και στην εκπαίδευση. Μπλοκάρισμα των διαδικασιών αξιολόγησης.

                                Αγωνιζόμαστε για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας !ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
εκπ/κών  Π.Ε. Κερατσινίου – Περάματος
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ
Παρά τη νέα χρωματική προτίμηση της ΑΣΕ στο λευκό,  η λάσπη της δεν επιδέχεται χρωματικών μεταβολών.

Ένας νέος τακτικισμός ανατέλλει...
Εδώ και καιρό,  εκπρόσωπος του ΔΣ του συλλόγου από την παράταξη της ΑΣΕ, απασχολεί με “προσωπικές” αγωνίες, εικασίες, ανακρίβειες, προβληματισμούς... τα emails των σχολείων του συλλόγου. Τόσο προσωπικές, όσο του να κάνει χρήση της ακριβούς αλληλογραφίας του, μέσω των email, προς τις Παρεμβάσεις του συλλόγου. Ένα είδος  κοινοποίησης  στα σχολεία προσωπικών “συμβάντων του ημερολογίου του” στο ΔΣ;.
Διερωτώμεθα:  Ο εκπρόσωπος της ΑΣΕ έχει χρεωθεί ολοσχερώς την ευθύνη της παράταξής του και γράφει σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, στην  επιφάνεια των emails των σχολείων του συλλόγου; 
Η παράταξή του γνωρίζει ότι μέλος της, αλληλογραφεί επί του προσωπικού, με τα σχολεία του συλλόγου; Συμφωνεί με αυτήν την τακτική; 
Για να γίνουμε κατανοητοί στο ερώτημα  συνάδελφοι/ισσες:   Όποια/ος μεμονωμένα  επιθυμεί από τις παρατάξεις του συλλόγου μας,   απασχολεί  τα σχολεία και τις/τους εκπαιδευτικούς του συλλόγου  με προσωπικά emails, κάνοντας μάλιστα κατάχρηση α' πληθυντικού προσώπου της παράταξής του, στην εκφορά του λόγου του;

Ας μπούμε όμως και στην ουσία  αυτού του email, της 13ης Μάρτη:
Τι σημαίνει λευκό συνάδελφοι της ΑΣΕ;
Από πότε το “λευκό σας” περιέχει πολιτική θέση, άποψη, στάση;
Πώς αποτυπώνεται σε κείμενα, ψηφίσματα, ανακοινώσεις σωματείου;
Τι μπορεί να σημαίνει εκτός από απάθεια, αδιαφορία, άρνηση τοποθέτησης, ουδετερότητα. 
Έχουμε καταλάβει συνάδελφοι, εκπρόσωποι της ΑΣΕ. “Νίπτετε τας χείρας σας”, δεν παίρνετε θέση, δεν εκτίθεστε, δε συμμετέχετε, παρακολουθείτε αδρανείς. Ούτε σας κάνει, ούτε δε σας κάνει. Ούτε αποδέχεστε, ούτε  αρνείστε. Ούτε συμμετέχετε, πόσο μάλλον δε,  ούτε λόγος να γίνεται για το.. αν καλείτε.  Επιλέγετε λευκό.  Τι σωτήριο χρώμα για σας!  

Και για ποιο θέμα οι συνάδελφοι της ΑΣΕ διαλέγουν λευκό;
Για την  κινητοποίηση του Σαββάτου 18 Μάρτη, διεθνούς ημέρας δράσης κατά του ρατσισμού, του πολέμου, του φασισμού και της φτώχειας.

Γιατί επιλέγουν λευκό; Μα το περιγράφουν ευθαρσώς: Η ΑΣΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΕΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΟΤΑΝ ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ, ΑΠΛΩΣ ΔΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ... Ή ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΜΕ ΑΛΛΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ...”

Πολύ θολό το λευκό σας, συνάδελφοι της ΑΣΕ που παρότι στην κινητοποίηση αυτή, υπάρχουν εκπαιδευτικά  σωματεία  με  μπλοκ, δε βρίσκετε  λόγο να συμπορευτείτε μαζί τους και κρύβεστε  στο “λευκό”, ακριβώς,  όπως στη βυζαντινη αγιογραφία το εν λόγω χρώμα αποτυπώνει την  προαιώνια σιωπή.
Πολύ λερωμένο το λευκό σας, συνάδελφοι της ΑΣΕ που μετά από τον Γενάρη  του 2017, με  τη μοναδική σε ένταση, διάρκεια και σθένος  μαχητική  απάντηση των δασκάλων της ΒΑΣΗΣ του συλλόγου μας  αλλά και γονιών, την πρωτόγνωρη αντίσταση από δασκάλους στον  ωμό φασισμό και ρατσισμό της χα, αντίσταση που επικράτησε  και στην καθημερινότητα των σχολείων του συλλόγου μας, με τον ερχομό των παιδιών μεταναστών  σε σχολεία  με τμήματα ΔΥΕΠ,  σε αντιρατσιστική διεθνή ημέρα, να ενδύεστε το “λευκό” σας, ως απολύτο κενό  πολιτικής θέσης και άποψης.
Πολύ λίγη η διαφωνία σας , συνάδελφοι της ΑΣΕ  στην πρόταση του κειμένουν για κοινή αντίσταση στα μνημόνια και στις  ευρωπαϊκές πολιτικές,  να χρησιμοποιείτε  αντιδιασταλτικά τον καπιταλισμό,  λες και χρειάζεται  κάποια/ος  να είναι προχωρημένος μαρξιστής για να αντιληφθεί  τα τελευταία 7 χρόνια της ανείπωτης φτώχειας, των αυτοκτονιών, της επέλασης της βαρβαρότητας στις εργασιακές σχέσεις, όπως έχει αποδείξει η ιστορία του καπιταλισμού,  ότι η κρίση και τα μνημόνια, είναι γνήσια παιδιά του.
  Αήθης η διαφωνία σας συνάδελφοι εκπρόσωποι της ΑΣΕ, σε κινητοποίηση κατά του φασισμού και του ρατσισμού με την  κυβερνητική και ευρωπαϊκή πολιτική εγκατάλειψης και αδιαφορίας  προς τους  προσφύγες και μετανάστες, να προτάσσετε ως μοναδικό εχθρό κι επίδικο τον καπιταλισμό, ενώ ο πόλεμος μαίνεται, η άνοδος της ακροδεξιάς,  πανευρωπαϊκά ενδυναμώνεται.
 Ενδεικτικά δε περί φασισμού,  σας παραπέμπουμε στο γράμμα του Ν. Ζαχαριάδη, (ξέρετε, του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ  που η κομματική του αποκατάσταση,  έγινε 54 χρόνια μετά τη διαγραφή του, με απόφαση της κεντρικής επιτροπής) όπου στις 31 10 1940,  καλούσε τον λαό να αγωνιστεί για τη συντριβή του φασισμού,  τη λευτεριά και την ανεξαρτησία.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
εκπ/κών  Π.Ε. Κερατσινίου – Περάματος
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ

Μια οφειλόμενη απάντηση στη λάσπη της ΑΣΕ

Συναδέλφισσες συνάδελφοι.
Τη στιγμή που δεχόμαστε ως εργαζόμενοι τη μεγαλύτερη επίθεση σε όλα τα επίπεδα μεταπολεμικά και η ενότητα των εργαζόμενων αποτελεί το βασικό στόχο του εργατικού κινήματος, κάποιοι αρκούνται σε μια άνευ ουσίας ρητορική στρέβλωσης και σπίλωσης παρατάξεων και προσώπων.
Μας συγχωρείτε για την ενοχλητική αυτή επικοινωνία, αλλά είναι πολύ δύσκολο να παραμένουν αναπάντητες προκλήσεις στα ψεύδη της ΑΣΕ Κερατσινιου Περάματος, χωρίς ειρμό και συνοχή, χρησιμοποιώντας  νέα λογική  λογομαγειρέματος:  ένα σχόλιο από τον Ριζοσπάστη, (όργανο προπαγάνδας με δεκάδες απολυμένους τα τελευταία χρόνια) μια καθοδηγητική συντακτική γραμμούλα από την ΑΣΕ του συλλόγου μας:  “Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ''ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ'' ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ” κι ό,τι ... μείνει, κατά  Γκέμπελς.
Το Σάββατο 4 Μαρτίου,  είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε τη σύσκεψη ύστερα από κάλεσμα του μεγαλύτερου σωματείου Ναυτεργατών, της  ΠΕΝΕΝ, για τον ρόλο του εφοπλισμού στην αβυσσαλέα κατρακύλα των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων των ναυτεργατών. Είχαμε την τύχη να ενημερωθούμε αναλυτικά  κι εμπεριστατωμένα, από  πανεπιστημιακούς καθηγητές, πολιτικούς επιστήμονες, νομικούς, ιστορικούς, συνδικαλιστές, συνταξιούχους ναυτεργάτες  να αναλύουν τον επαίσχυντο ρόλο του εφοπλιστικού κεφαλαίου με την κατά σειρά ετών  φοροπροστατευτική  και νομική ασυλία από όλες τις κυβερνήσεις, καθώς και για τις ευθύνες που  αντιστοιχούν σε  αυτές σε σχέση με τη φοροασυλία στην εφοπλιστική ασυδοσία, τη μαύρη ανασφάλιστη και χαμηλόμισθη εργασία, το καλά διατηρημένο προνομιακό θεσμικό πλαίσιο στη ναυτιλία για όλες τις κατηγορίες πλοίων. Κατακλείδα αποτελούν οι συναντήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με την ένωση ελλήνων εφοπλιστών,  οι προγραμματικές δηλώσεις και εν τέλει η φοροληστεία των ναυτεργατών και η  διαμόρφωση  όρων εργασιακού  μεσαίωνα στην Ναυτιλία.
Γνωρίζουμε  συνάδελφοι της ΑΣΕ ότι υπήρχαν πολλά  κάλεσματα εκ μέρους  της ΠΕΝΕΝ προς σωματεία σας  και  προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου δεν έλαβαν καμιά απάντηση.
Σας θυμίζουμε δε, ότι συμμετέχουμε με απόφαση συνέλευσης σε καλέσματα σωματείων για συζητήσεις και ενημερώσεις.
Σας θυμίζουμε επίσης , ότι στη συγκεκριμένη εκδήλωση παρευρεθήκαμε, όπως οφείλαμε, όλα τα σωματεία Α/μιας Εκπ σης Πειραιά, που είχαν καλεστεί.
Αυτά όσον αφορά στη μια και μοναδική γραμμή της ΑΣΕ του συλλόγου Κερατσινίου Περάματος προς την πλειοψηφία του συλλόγου,  που παρευρέθηκε στη  σύσκεψη της  ΠΕΝΕΝ.
Για όλο το υπόλοιπο παραλήρημα το οποίο μπαίνει αντιδιασταλτικά,
Συναδέλφισσες συναδελφοι σας ενημερώνουμε ότι:
Από τις 29/11 υπάρχει ψήφισμα του συλλόγου για συμμετοχή με άλλους  Συλλόγους Π.Ε. και ΕΛΜΕ όσον αφορά στη διεκδίκηση έκπτωσης σε ακτοπλοϊκές, αεροπορικές γραμμές και ΚΤΕΛ για τις/τους εκπαιδευτικούς, μειώσεις   50 % και στα οχήματα των συναδέλφων εκπαιδευτικών, στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ακόμη και στις ιδιωτικές συγκοινωνίες  (ferryboat)
Ο  Σύλλογος εξ αρχής τότε,  πήρε απόφαση στήριξης της κινητοποίησης, κήρυξε  στάση εργασίας για τη διευκόλυνση μετάβασης στο υπ Ναυτιλίας,  αλλά  η  κινητοποίηση...  μετατράπηκε  σε  “ραντεβού” εκπροσώπων ΔΣ  με τον υπ Ναυτιλίας ενώ ακόμη και αυτό το ....“ραντεβού” , άλλαξε  ώρα δυο τρεις φορές, την προηγούμενη νύχτα,  με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα ΔΤ, από αυτό, εφόσον τελικά δεν τα κατάφερε και δεν παραβρέθηκε κανείς από το ΔΣ του συλλόγου μας, ακόμη κι από αυτούς που αρχικά κόπτονταν.
Ας μη δακρύζουν οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ του συλλόγου μας περί αγωνιών για τους συναδέλφους κι ας αποκαλύψουν στα γραφόμενά τους – ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ- και καμιά αλήθεια:
 Το “ ψήφισμα- προκάτ” της 10ης Φλεβάρη,   που πρότειναν  για το ίδιο θέμα– κι ενώ  ήδη προϋπάρχει  ψήφισμα από τον Σύλλογο -   όπως πάντα διέθετε  τα πάγια χαρακτηριστικά εκ μέρους τους, της έλλειψης συζήτησης, συνδιαμόρφωσης,  ΕΦΟΣΟΝ επρόκειτο για άλλο ένα υπόμνημα του ΠΑΜΕ, που πάγια κατατίθονται στη Βουλή, από βουλευτές του ΚΚΕ.

Ευχαριστούμε,  τους εκπροσώπους της ΑΣΕ του συλλόγου,  αλλά δε δεχόμαστε μαθήματα ταξικής συνείδησης κι αλληλεγγύης από κατευθυνόμενο συνδικαλισμό που υπηρετεί τους κομματικούς σχεδιασμούς..

Δεν υπάρχουν σχόλια: