Δράσεις συλλόγου

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΞΟΡΙΑΣ- ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΗΛΙΟΥΛΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Το παρόν κείμενο-χειρόγραφο του Πατέρα μου-αποτελεί ένα ντοκουμέντο για την περίοδο εκείνη του Εμφυλίου πολέμου στην οποία αναφέρεται. Θεώρησα ότι η δεύτερη έκδοση του βιβλίου θα έπρεπε να αποτελεί συνάμα και μια ιστορικά τεκμηριωμένη πηγή, πέρα από τη στενή αναφορά των όσων συγκλονιστικών γεγονότων περιγράφει ο Πατέρας μου. Εμπλουτίζοντάς το με ιστορικά αρχεία από πηγές, αφηγήσεις, ντοκουμέντα και αναφορές, απώτερος σκοπός είναι ο αναγνώστης να μπορεί να εισέλθει στο κλίμα της εποχής εκείνης, και να συναισθανθεί την τραγικότητα του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου. Στην Ελλάδα η βία, η τρομοκρατία και ο εγκλεισμός χιλιάδων «υπόπτων» αριστερών σε κρατητήρια, φυλακές, στρατόπεδα συγκέντρωσης, συνδέονταν με τη θέσπιση από το επίσημο κράτος (με τη συνδρομή των «φίλων συμμάχων» Άγγλων και κατόπιν Αμερικανών) εκτάκτων νόμων και μέτρων που στόχευαν στην ανατροπή των κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών αλλαγών που είχαν οικοδομηθεί με την ΕΑΜική Αντίσταση. Το βιβλίο περιγράφει με έντονα συναισθηματικό λυρισμό τους σαράντα μήνες που καταδικάστηκε σε φυλάκιση ο Πατέρας μου από το Έκτακτο Στρατοδικείο Λάρισας τον Μάιο του '47, καθώς σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκε η γραφομηχανή και παράνομο έντυπο υλικό ως μέλος της ΕΠΟΝ Τυρνάβου. Η αφήγηση των γεγονότων απεικονίζει ανάγλυφα την περιπέτεια ενός νεαρού ανθρώπου μόλις 20 ετών, με συγκεκριμένη ιδεολογική τοποθέτηση, ο οποίος έρχεται σε αντιπαράθεση με το καθεστώς που ήταν «κυρίαρχο» τα χρόνια εκείνα. Η περιγραφή των βασανιστηρίων που υπέστη ο ίδιος, όσο και οι λοιποί συγκρατούμενοί του, αναμφίβολα δημιουργούν έντονα συναισθήματα πόνου, ντροπής, οργής...Η κλιμάκωση των βασανιστηρίων εντείνει ακόμα περισσότερο την αβεβαιότητα της ισορροπίας μεταξύ ζωής και θανάτου. Ο επίλογος του πατέρα μου στο βιβλίο νομίζω ότι τα περικλείει όλα! «Γιούρα, Μακρόνησος, Αίγινα, Ακροναυπλία, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Πύλος, Τρίκαλα, Βόλος, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και όλα τα ξερονήσια, είναι τα φριχτά μπουντρούμια που μεταχειρίστηκαν για να χτυπήσουν τη Δημοκρατική Ιδεολογία του Ελληνικού Λαού-Είναι τα κάστρα που στάθηκαν ακλόνητα στη λυσσασμένη μανία των τραμπούκων βασανιστών-Είναι οι ιεροί βωμοί που συγκίνησαν το ελεύθερο πνεύμα ολόκληρης της προοδευτικής ανθρωπότητας». Μηλιούλης Δημοσθένης, Μάης 2019.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (272 σελ), ΤΗΛ. 6974388394 & 6949566114, στο email demis2_@outlook.com.gr ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΣΤΡΙΑ.


Από τις 23 Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου) μέχρι τις 4 Μαίου, κάθε μέρα στο 10ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου, βραβευμένοι και διακεκριμένοι Έλληνες συγγραφείς και εικονογράφοι θα δημιουργήσουν μοναδικές στιγμές για και μαζί με τα παιδιά.
Για δύο εβδομάδες, οι πολυβραβευμένοι εικονογράφοι Πέτρος Μπουλούμπασης, Ίριδα Σαμαρτζή, Μάρια Μπαχά, οι κορυφαίοι συγγραφείς Μάκης Τσίτας, Αργυρώ Πιπίνη, Χριστίνα Φραγκεσκάκη, Κέλλυ Σταμουλάκη, Φίλια Δενδρινού, Παναγιώτα Στρίκου-Τομοπούλου, Τζένη Κουτσοδημητρούλου, η εμψυχώτρια και εκδότρια Άννα Παπαφίγκου και η μουσικός και συγγραφέας Τατιάνα Ζωγράφου, θα μας μαγέψουν με ξεχωριστές αφηγήσεις και εργαστήρια!


                                     spe-ploumpidis.blogspot .com   Αρ. πρωτ. 4   22-11-2017
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΝΕΚΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Το Δ.Σ. τoυ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ’’ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ’’ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας στη Μάνδρα – Ν. Πέραμο Αττικής.
Με μια ώρα μπόρας χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές, φτωχοί άνθρωποι, καταστράφηκαν οικογένειες.
Όταν η αντιπλημμυρική προστασία αντιμετωπίζεται ως κόστος, γραφικότητα, γραφειοκρατία ή υπερβολή και όχι ως σύγχρονη βασική κοινωνική ανάγκη με ευθύνη του κράτους, ο εργαζόμενος λαός θα το πληρώνει πολύ ακριβά και με τη ζωή του.
Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν επιλέγονται γιατί δεν είναι ανταποδοτικά. Δεν είναι διόδια για να αποφέρουν εκατομμύρια ευρώ κέρδη.
Η αναφορά κάθε φορά στο κόστος των αντιπλημμυρικών έργων, η ανυπαρξία των αναγκαίων υποδομών, αναδεικνύει την αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία των εργαζομένων. Η εστίαση στα ακραία καιρικά φαινόμενα και η λογική ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά είναι προκλητική και εξοργιστική. Δεν πρέπει να συνηθίζουμε! Δεν πρέπει να αποδεχόμαστε την απώλεια της ζωής ως φυσικό φαινόμενο.
Οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά είναι τεράστιες, εγκληματικές!
Η απώλεια της ανθρώπινης ζωής από καιρικά φαινόμενα αποτελεί δυστυχώς ένα χαρακτηριστικό επαναληπτικό γεγονός που φέρνει στο φως με τον πιο τραγικό τρόπο, τον επίκαιρο στόχο που αναμασά η κυβέρνηση: “Ποια ανάπτυξη, για ποιους, με τι χαρακτηριστικό και για ποιές ανάγκες”.
Απαιτούμε και διεκδικούμε:
  • Άμεσα μέτρα προστασίας για τη στέγαση, τη σίτιση, την ένδυση όσων έχουν ανάγκη.
  • Να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο σύνολο τους (100%) οι καταστροφές που υπάρχουν στην περιουσία του λαού της περιοχής και στις μικρές επιχειρήσεις.
  • Κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Κανείς εργαζόμενος που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του να μη θεωρηθεί αδικαιολόγητος απών από την εργασία του.
  • Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης και είσπραξης χρεών από Δημόσιο και ιδιώτες.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.
  • Άμεσος σχεδιασμός, χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους.
Οργανώνουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους και στα φτωχά λαϊκά στρώματα που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα.
Το Δ.Σ. καλεί τους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων να συλλέξουν ό,τι μπορούν από τα αναγκαία πράγματα (αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα) άμεσα  μέχρι την Τρίτη 28 Νοεμβρίου και να ειδοποιήσουν τα μέλη του δ.σ. για την παραλαβή αυτών.
Συλλέγουμε:
Συσκευασμένα τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν άμεσα (φρυγανιές, μπισκότα, κονσέρβες, γάλατα εβαπορέ, γάλατα μακράς διάρκειας).
Εμφιαλωμένα νερά
Παιδικές τροφές, πάνες,  μωρομάντηλα
Είδη προσωπικής καθαριότητας και υγιεινής
Κουβέρτες, αδιάβροχα, γαλότσες
Γραφική ύλη ( μολύβια, τετράδια, κτλ. για τα κατεστραμμένα σχολεία        ..........................................................................................................................

 ..........................................................................

Εκδήλωση για τη νέα χρονιά- Κόβουμε την πίτα του συλλόγου
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
  Με τη θεατρική ομάδα «Αστροναύτες» που παρουσιάζει
                  «Το μαύρο ψαράκι»
Παραμύθι του μεγάλου Ιρανού παιδαγωγού Σαμάντ Μπεχραγκι
Η μουσική ομάδα του συλλόγου μας  θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα  στο συνθέτη Μάνο Λοΐζο 
               
       ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ
                    στο 5ο Δημ.Σχ.Κερ/νίου -11 το πρωί........................................................................................................................................................

     Πάμε θέατρο......

 «Το μεγάλο μας τσίρκο»
    ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΗ στις 7 μ.μ.
    Θέατρο «Ακροπόλ» Ιπποκράτους 9-11, Αθήνα

Το εμβληματικό αυτό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, αποτελεί σταθμό όχι μόνο για το νεοελληνικό θέατρο, αλλά και για τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική ελληνική ιστορία.  Μέσα από τραγούδια και σατιρικά και δραματικά επεισόδια, το έργο διατρέχει όλες τις σημαντικές στιγμές της ελληνική ιστορίας:  η Τουρκοκρατία, η επανάσταση του 1821, η βασιλεία του Όθωνα, η Μικρασιατική καταστροφή, ο πόλεμος του 1940 είναι ορισμένοι μόνο από τους βασικούς σταθμούς της πορείας που περιγράφονται σ’ αυτό το έργο-ντοκουμέντο, που παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο και επίκαιρο στις μέρες μας όσο ποτέ.  

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Σκηνικά-κοστούμια: Έρση Δρίνη
    ΠΑΙΖΟΥΝ : Μαρίνα Ασλάνογλου ,Τάσος Νούσιας, Κική Μπάκα , Αλέξανδρος Τσακίρης ,Γιώργος   
      Αρμένης…….

Το πούλμαν του συλλόγου θα ξεκινήσει 5.45  μ.μ. από την πλατεία Ηρώων στο Πέραμα και 6.00  μ.μ. από Σαλαμίνος και 25ης Μαρτίου στο Kερατσίνι.
Τιμή εισιτηρίου:15 Ευρώ
Τα εισιτήρια πρέπει να προπληρωθούν μέχρι και την Παρσκευή 23/11(είναι προϋπόθεση του θεάτρου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: