Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Όχι στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι!



Η ιστορία των πόλεων του Κερατσινίου και του Περάματος, έχει συνδεθεί με την ύπαρξη του εργοστασίου της ΔΕΗ.
1961. η Power δηλαδή το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εξαγοράζεται από τη ΔΕΗ. Τη δεκαετία 70-80 οι αγώνες των κατοίκων της πόλης μας καταφέρνουν να περιορίσουν τη λειτουργία του εργοστασίου που επιβαρύνει ιδιαίτερα το περιβάλλον. Το 1996 η τότε Δημοτική αρχή παρουσιάζει ένα «μνημόνιο»  ,στις μέρες μας και μόνο η λέξη μας κάνει καχύποπτους, με τη διοίκηση της ΔΕΗ για την απομάκρυνση του εργοστάσιου από το Κερατσίνι. Στο πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Κερατσινίου και των υπουργείων Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ υπήρχε χρονοδιάγραμμα οριστικής απομάκρυνσης του εργοστασίου και ανάπλαση της περιοχής. Στα έντυπα που κυκλοφόρησαν τότε η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο παρουσιαζόταν ως τεράστιο πάρκο, με θέατρο και κοινόχρηστους χώρους.
2013. Το εργοστάσιο με το φουγάρο του ακόμη είναι εδώ και οι πιο πολλές από τις δεσμεύσεις έμειναν στα χαρτιά. Και όχι μόνο αυτό αλλά η διοίκηση της ΔΕΗ   παρά τις υποσχέσεις για πλουσιοπάροχες παραχωρήσεις ,διεκδικεί δικαστικά την παιδική χαρά !της Χαραυγής αλλά και το χώρο  που είναι το πάρκο του «Πρεσσόφ».
Σήμερα  σε καιρούς ιδιωτικοποιήσεων (βλέπε ξεπουλήματος) η ΔΕΗ ,αν και η ενέργεια είναι ένα κοινωνικό αγαθό, εξαγοράζεται από ιδιώτες με μόνο στόχο το κέρδος. Σήμερα λοιπόν«ξανανοίγει» η συζήτηση όχι για να φύγει το εργοστάσιο αλλά για να παραμείνει και να γίνει καινούρια επέκταση. Τη στιγμή που υπάρχει η μελέτη από την ίδια την εταιρεία που «προβλέπει» την απομάκρυνση των μονάδων στο Κερατσίνι το 2013! μια και επεκτάθηκαν σε άλλες περιοχές.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν;
Τι ανταλλάγματα μπορεί να διεκδικήσει κανείς σε μια υποβαθμισμένη περιοχή όπως η πόλη μας;
Με τι ανταλλάγματα οι μαθητές μας θα συνεχίσουν να ζουν σε μια από τις πιο επιβαρυμένες περιβαλλοντικά περιοχές της Αττικής;
Με τι ανταλλάγματα θα συνεχίσουν να αναπνέουν τους ρύπους του πιο «φιλικού» φυσικού αερίου;
Με τι ανταλλάγματα θα συνεχίσουμε να ζούμε με το φόβο ενός ατυχήματος όπως τον Οκτώβρη του 2011;
Θεωρούμε ότι η υγεία ,η ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης μας ,που είναι τόσο επιβαρυμένη περιβαλλοντικά, η υγεία των μικρών μας μαθητών δεν έχει ανταλλάγματα.
Εδώ και δεκαετίες ο λαός της πόλης μας έχει αγωνιστεί για να φύγει το εργοστάσιο της ΔΕΗ ,διεκδικώντας μια ανθρώπινη ζωή για τα παιδιά του.
Καλούμε λοιπόν τη Δημοτική Αρχή να πράξει το αυτονόητο:
 
ΚΑΜΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ -AMEΣΗ  ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ,  ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ 8μμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: