Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Ενημερωτικό 7 Oκτώβρης 2013



    1.    Πολιτική συγκυρία.
    2.    Νομική και συνδικαλιστική κάλυψη.
    3.    Δήμος Περάματος.
    4.    Δικαιώματα εργαζόμενων στην εκπαίδευση.
    5.    Η θέση μας για τα προγράμματα του ιδρύματος Νιάρχου.
    6.    Θεατρική ομάδα.
    7.    Ψήφισμα συμπαράστασης στην ΕΛΜΕ Σάμου.

1.Η θέση μας για την πολιτική συγκυρία στην εκπαίδευση.
Η εφαρμογή των μνημονίων και στην εκπαίδευση.
            Προτεραιότητα στην εκπαίδευση αποτελεί η υλοποίηση της υποβάθμισης και της διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Ξεκινώντας από το λύκειο οι αλλαγές στοχεύουν στην έξοδο των μαθητών από αυτά και η μεγαλύτερη περιθωριοποίησή τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών οδηγείται στη μαθητεία και την κατάρτιση μέσα από τις σχολές των ΣΕΚ των ΙΕΚ και των ΕΠΑΣ-ΕΠΑΛ. Στόχευση είναι η δημιουργία φτηνών εργατικών χεριών στην υπηρεσία του κεφαλαίου που θα έχει στη διάθεσή του εργαζόμενους, νέους σε ηλικία, πειθαρχημένους, ευέλικτους, χωρίς  γενική μόρφωσης. Είναι το μοντέλο που κυριαρχούσε και στην ελληνική κοινωνία μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 70. Άλλωστε όλοι οι εργοδότες θα προτιμούν τα νεανικά εργατικά χέρια από τα χέρια του 50αρη μακροχρόνια άνεργου, στο μηχανουργείο τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη ή αλλού.
            Η πειθάρχηση των εκπαιδευτικών μέσα από ένα ασφυκτικό πλαίσιο εργασίας είναι η πραγματικότητα που ετοιμάζουν. Το πειθαρχικό δίκιο που βρίσκεται σε ισχύ ήδη στέλνει συναδέλφους στα δικαστήρια. Η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, αλλά και η ατομική αξιολόγηση συμπληρώνουν το πειθαρχικό πλαίσιο και στην εκπαίδευση.
            Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων ενισχύει το κλίμα φόβου και δημιουργεί το νέο μοντέλο εργαζομένων και στην εκπαίδευση.
            Μετά την απόλυση των 2.122 εκπαιδευτικών το καλοκαίρι, άνοιξε ο δρόμος για την μείωση των εκπαιδευτικών κατά 40.000 τα επόμενα χρόνια. Η διαδικασία πλέον απλή. Επιλέγει κάποια ομάδα π.χ νηπιαγωγούς, πληροφορικάριους, γυμναστές, ή χρησιμοποιεί την υπεράριθμια. Είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι του χρόνου μπορεί να επιλεγεί η μετακίνηση των συναδέλφων από τα τμήματα ένταξης στα κλασικά τμήματα και σε συνδυασμό με την αύξηση των ωρών διδασκαλίας, ή με τη μείωση ωρών από μαθήματα (πχ μείωση των ωρών στην Ε/Ζ ή τη μελέτη), να δημιουργηθούν ουρές υπεράριθμων. Ήδη έχει ετοιμαστεί για τον Ιούνιο ο αριθμός των 1.200 περίπου από τα ολοήμερα των ΕΑΕΠ Η αύξηση των μαθητών ανά τμήμα οι μετακινήσεις μαθητών και η ολική έξοδος των προνηπίων αποτελούν τους τρόπους εφαρμογής αυτών των επιλογών. Τέλος οι εργαζόμενοι με πάνω από 25 χρόνια είναι μια επιλογή που μπορεί να εκδιώξει με πλασματικά χρόνια πολλούς από την εκπαίδευση και να τους στείλει στα 360Ε σύνταξη και κάτι λίγα από τα επικουρικά.
Στη συνέχεια κάνοντας χρήση του νόμου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι σε μετακινεί οπουδήποτε.  Αν δεν έχει θέση στην εκπαίδευση, που δεν θα έχει, σου αναζητεί θέση στο δημόσιο, που δεν θα έχει για όλους ο νόμος κάνει σαφές ότι τίθεσαι για 8 μήνες στην κινητικότητα και μετά απόλυση. Να αναφέρουμε ότι με βάση αυτή τη διαδικασία ο εργαζόμενος δεν δικαιούται αποζημίωση.
            Συνάδελφοι.
            Το μήνυμα είναι σαφές. Χτυπάνε τη μόνιμη και σταθερή εργασία στο δημόσιο που αποτελούσε το τελευταίο προπύργιο των κοινωνικών κατακτήσεων.
            Θέλουν να επιτύχουν την ανασφάλεια το φόβο και τον αυτοματισμό μεταξύ των εργαζομένων. Θέλουν να διαλύσουν όλες τις κατακτήσεις. Θέλουν να χτυπήσουν τη δημόσια παιδεία, υγεία και ασφάλιση.
            Η κατάργηση των ΣΣ, τα 25Ε στα νοσοκομεία (για αρχή), η μείωση των αποδοχών αν δεν συμπληρώνουμε το ωράριο, η κατάργηση των αποζημιώσεων προς τους εργαζόμενους είναι η επόμενη μέρα για την κοινωνία μας.
            Μπροστά μας προετοιμάζεται και το νέο μνημόνιο που θα βάλει και την τυπική σφραγίδα για την πλήρη εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που θα σιτίζεται από τα ψίχουλα του Νιάρχο, ή τους χρυσαυγίτες εκπαιδέυοντάς μας στη λογική ότι έτσι όλοι μας θα σωθούμε από την πείνα.
            Η καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν θα σταματήσει αν δεν τη σταματήσουμε εμείς μέσα από τους παρατεταμένους αγώνες ρήξης και ανατροπής αυτής της πολιτικής που θα εξασφαλίζει συμμαχίες με άλλους εργαζόμενους σε δημοσιο και ιδιωτικό τομέα, θα αξιοποιεί όλες τις μορφές πάλης που θα υπηρετούν κάθε φορά το στόχο για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και κάθε επίδοξου διαχειριστή.

2. Νομική και συνδικαλιστική κάλυψη.

Συνάδελφοι.
Με αφορμή ερωτήματα συναδέλφων σε σχέση με την συνδικαλιστική και νομική κάλυψη επισημαίνουμε τα εξής:
Ø  Με απόφαση του φετινού συνεδρίου, εκτός από τη μείωση της συνδρομής, αποφασίστηκε και η ίδρυση ταμείου για την νομική κάλυψη των συναδέλφων σε πιθανές διώξεις που μπορεί να υποστούν.
Ø  Κάνουμε καθαρό ότι είναι αυτονόητη η συνδικαλιστική και νομική κάλυψη συναδέλφων που θα επιλέξουν την λειτουργία του πρωινού προγράμματος στα σχολεία και θα αναστείλουν τη λειτουργία του απογευματινού, όταν οι συνθήκες που διαμορφώνονται δεν το επιτρέπουν (πχ ελλείψεις ειδικοτήτων κτλ), παρά τις αντιφατικές οδηγίες του υπουργείου που σπέρνουν τη σύγχυση επιδιώκοντας τη διάλυση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου σχολείου και υποχρεώνοντας τους εκπαιδευτικούς να κάνουν «φύλαξη» (πχ πολλές ώρες μουσικής, καλλιτεχνικών, κτλ). Είναι σαφές ότι οι θέσεις μας για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου είναι αδιαπραγμάτευτες.
Ø  Μετά από νομικά ή ζητήματα λειτουργίας που προκύπτουν με αφορμή συνεργασίες με ιδιώτες μέσα στα σχολεία (πχ Νιάρχος,), εφιστούμε την προσοχή σας σε αυτές (θυμίζουμε την προσπάθεια της ΜΚΟ από τον Κορυδαλλό που ανάγκασε το δντη εκπσης να στείλει διορθωτική ενημέρωση πέρυσι) και σας ενημερώνουμε ότι πολιτική θέση του συνδικάτου είναι η αντίθεσή του σε αυτές τις συνεργασίες. Συνεπώς δεν μπαίνει θέμα από την πλευρά μας να στηρίξουμε συνδικαλιστικά ή νομικά αυτές τις περιπτώσεις.
Ø  Είναι σαφές ότι τα ΕΑΕΠ σχολεία είναι φορείς ανακύκλωσης των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο χώρο της εκπαίδευσης, προώθησης του νέου σχολείου μέσω προγραμμάτων ευρωπαϊκών και μη και την κατηγοριοποίησής τους σε καλά και κακά!

3. Δήμος Περάματος.

Η γνωστή δημοτική αρχή της πόλης του Περάματος, συνεχίζει την πολιτική της αδιαφορίας και της οικονομικής και όχι μόνο εγκατάλειψης των σχολείων. Αυτή τη στιγμή οφείλει όλες τις δόσεις του 2013 (όσο για τις παλιές το υπουργείο έστειλε κάποια χρήματα που μοιράστηκαν τέλη Αυγούστου). Οι ανάγκες των σχολείων μέρα με τη μέρα μεγαλώνουν ενώ μπροστά μας έχουμε το Χειμώνα.
Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πλέον καμία εμπιστοσύνη στην ομάδα που διαχειρίζεται τις τύχες του δήμου και δυστυχώς και την εκπαίδευση της πόλης. Οι επιτροπές δεν συνεδριάζουν, οι διαμαρτυρίες αντιμετωπίζονται με εμπαιγμό και οι κύριοι άφαντοι συνεχίζουν το έργο τους συνεισφέροντας στη διάλυση και αυτοί της εκπαίδευσης.
Για το επόμενο διάστημα προγραμματίζουμε δράσεις μαζί με όλους τους φορείς της πόλης στην κατεύθυνση διεκδίκησης των οφειλών. Καλούμε αρχικά όλους τους συναδέλφους στις ενημερώσεις που έχουν με γονείς να αναφέρουν και αυτό το ζήτημα.  

4. Δικαιώματα εργαζομένων στην εκπ/ση.

ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΑ ΚΕΝΑ ΜΑΣ; ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 2μ.μ.;
ΥΠΑΚΟΗ ΣΕ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ;
ΣΥΜΠΤΥΞΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ;
ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ- ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Ο σύλλογος μας  σας ενημερώνει για άλλη μια φορά για το πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων της ΔΟΕ και καλεί κάθε συνάδελφο και όλους τους συλλόγους διδασκόντων στην υπεράσπισή τους από οποιαδήποτε απόπειρα καταστρατήγησης. 
Τούτες τις στιγμές που επιχειρείται να εμπεδωθεί η αυθαιρεσία και η παρανομία από την πλευρά της διοίκησης και των κυβερνώντων, ένα δίκτυο φημών, οδηγιών και αυθαίρετων εντολών,  άνωθεν κατευθυνόμενο και ταχύτατα διασπειρόμενο, με στόχο την εθελούσια αποδοχή νέων μέτρων καταστρατήγησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων, βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αφού πρώτα αποψίλωσαν τα σχολεία από τους εκπαιδευτικούς, αφού δεν διόρισαν  κανέναν, αφού δεν προσλαμβάνουν  αναπληρωτές, αφού  χαρακτήρισαν  ως υπεράριθμούς πολλούς συναδέλφους και υποχρεωτικά μετακινούμενους, αφού μας παρουσιάζουν ότι στα σχολεία υπάρχει πλεόνασμα εκπαιδευτικών, αφού συμπτύσσουν τμήματα με πάνω από 25 μαθητές, αφού αφήνουν χιλιάδες προνήπια εκτός νηπιαγωγείου, αφού τα νηπιαγωγεία λειτουργούν ασφυκτικά και με πολυπληθή τμήματα, αφού έχουν διαλύσει τα τμήματα ένταξης και τα ειδικά σχολεία τώρα εκβιάζουν και  απειλούν τους συναδέλφους για να καλύψουν τα κενά που συνεχώς παρουσιάζονται, να δείχνουν ότι όλα λειτουργούν «ρολόι», χωρίς προβλήματα και ελλείψεις εκπαιδευτικών.  Και όλα αυτά στη λογική των περικοπών, της διαθεσιμότητας, των απολύσεων, της διάλυσης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου και δωρεάν σχολείου, στη λογική εφαρμογής των μνημονίων του κεφαλαίου και στην εκπαίδευση.
Μέχρι και οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης χρησιμοποιούνται επιπρόσθετα ως βολικός «μπαμπούλας» για τη αποδοχή νέων μέτρων, νέων δυσμενών όρων στο εργασιακό μας καθεστώς.
Καταγγέλλουμε όλα τα κέντρα εκπομπής αυθαίρετων και παράνομων οδηγιών, όλα τα «κέντρα διαρροής» των ανυπόστατων φημών περί επισκέψεων των ελεγκτών στα σχολεία, που  τρομοκρατούν και εκφοβίζουν συναδέλφους. Αλλά και την προώθηση  ανύπαρκτων ζητημάτων για το ωράριό μας, που στρώνουν το δρόμο σε αυθαίρετες οδηγίες με σκοπό  την κάλυψη των κενών στα σχολεία με απασχόληση μαθητών και τμημάτων από τους εκπαιδευτικούς εντός του εργασιακού ωραρίου, την υποχρεωτικότητα της παραμονής μέχρι τις 2.00μμ ή την ανάγκη οι εκπαιδευτικοί να λάβουν έγγραφη άδεια για  απουσία στο «κενό» τους – για να μη χαρακτηριστούν ως «κοπανατζήδες».
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αγνοήσουν τις απαράδεκτες αυτές φήμες και παραινέσεις επίδειξης «καλής διαγωγής και συνέπειας». Τίποτα δεν έχει αλλάξει στο θεσμικό πλαίσιο. Τονίζουμε για άλλη μια φορά πως το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ΄ ανώτατο 30 ώρες και είναι σαφώς διακριτό από το διδακτικό ωράριο του ν. 2517.  Με τη λήξη του διδακτικού του ωραρίου ο εκπαιδευτικός μπορεί να αποχωρήσει, εκτός αν του έχει ανατεθεί συγκεκριμένο έργο (όχι διδακτικό!- ν. 1566, άρθρο 13 παρ. 8 π.χ. συμμετοχή σε γιορταστικές εκδηλώσεις,  ενημέρωση γονέων, τήρηση βιβλίων του σχολείου, εκτέλεση διοικητικών εργασιών ή να υπάρχει συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων). Κάθε άλλη απασχόληση είναι παράνομη. 
Επομένως ο εκπαιδευτικός δεν έχει καμιά υποχρέωση απασχόλησης μαθητών στα κενά του ούτε κανένα λόγο να παραμένει στο σχολείο,  μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου ούτε και χρειάζεται συνδικαλιστική κάλυψη ή υπηρεσιακό σημείωμα για να αποχωρήσει απ΄ αυτό!
Καλούμε όλα τα στελέχη τις διοίκησης (διευθυντές, σχολικούς συμβούλους) να πάψουν να γίνονται πομποί ή μεταφορείς, ανυπόστατων φημών και κυρίως παράνομων οδηγιών για το εργασιακό περιβάλλον και το ωράριο των εκπαιδευτικών. 
Καλούμε τους συναδέλφους να αντιμετωπίσουν το κλίμα αυθαιρεσίας και φόβου που διασπείρεται με όρους κινήματος. Με επαγρύπνηση να σπάμε το φόβο παντού και να υπερασπίζουμε όλο το πλαίσιο των εργασιακών μας δικαιωμάτων, με αλληλεγγύη σε κάθε συνάδελφο, με άρνηση αποδοχής αυθαίρετων εντολών, με ενημέρωση και κάλεσμα του συλλόγου σε κάθε περίπτωση αυθαιρεσίας και τρομοκράτησης.
 Συσπειρωμένοι γύρω από το σύλλογό μας να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση. Όλοι μαζί να περάσουμε στην αντεπίθεση. 
Μπορείτε να βρείτε στο μπλόγκ του συλλόγου και το σαιτ της ΔΟΕ καθώς και στα μειλ των σχολείων την αναλυτική ανακοίνωση της     Ομοσπονδίας
Ο φόβος και ο τρόμος δε θα επικρατήσουν στα σχολεία!

  
5. Για το ίδρυμα Νιάρχος.

Για άλλη μια φορά τονίζουμε την αντίθεσή μας στη λογική της χορηγίας και του σχολείου της αγοράς. Τα παιδιά και τα σχολεία μας  δεν μπορεί να  χρησιμοποιούνται για να προωθηθούν τα συμφέροντα εταιριών με τη μορφή κοινωνικής υπευθυνότητας ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή.
Τέτοιες δραστηριότητες δεν χωρούν στα σχολεία μας.
Η οικονομική κρίση και η φτώχεια που φέρνει αυτή στα σχολεία μας είναι μια πραγματικότητα που όλοι μας βιώνουμε.
Το ίδιο το κράτος επιχειρεί ν’ αποσείσει τις ευθύνες του, από τη μια προβάλλοντας σαν λύση για τα προβλήματα της καπιταλιστικής κοινωνίας τον «εθελοντισμό», από την άλλη στρώνοντας το δρόμο για την είσοδο των ιδιωτών επιχειρηματιών στη δημόσια εκπαίδευση. Τέτοια είναι η  Μ.Κ.Ο. του μεγαλοεφοπλιστή Νιάρχου που ονομάστηκε “Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis” και προθυμοποιείται να μοιράσει δωροεπιταγές για αγορά τροφίμων από επώνυμο σουπερμάρκετ με αντάλλαγμα τη συμπλήρωση από τους γονείς ερωτηματολόγιου “δημογραφικών στοιχείων” και “διατροφικών συνηθειών και συμπεριφορών” του παιδιού τους, τζάμπα έρευνα αγοράς δηλαδή. Αλλού προτείνει να τροφοδοτεί με συγκεκριμένες μάρκες γάλατος κ.ά. που τα παιδιά θα προμηθεύονται από τα κυλικεία με κουπόνι κι οι ιδιώτες των Κυλικείων θα τα παρέχουν με αντάλλαγμα ένα ποσοστό από το κουπόνι.
Κερδοσκοπία μέσα από την πείνα και την εξαθλίωση!
Σ΄ αυτές τις συνθήκες λοιπόν η υποχρέωση της πολιτείας  δεν είναι η προβολή των εταιρειών και των στόχων τους, αλλά η αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και  η κάλυψη των πραγματικών αναγκών των παιδιών και όχι τα συμφέροντα των εταιρειών.
Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων μαζί με τους συλλόγους γονέων, να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε τέτοιου είδους δράσεις και να μην επιτρέψουν να μετατραπούν τα σχολεία και οι μαθητές μας σε διαφημιστικά υποκείμενα των εταιρειών.
            Τέλος μια σειρά από προβλήματα εμφανίζονται στη διαδικασία υλοποίησης αυτών των προγραμμάτων, είτε ως προς την ποιότητα των παρεχόμενων αγαθών, είτε προς τους όρους συμφωνίας τους.
Ø  Όχι στο σχολείο της αγοράς.
Ø  Έξω οι χορηγοί από τα σχολεία.
Ø  Η πολιτεία να αναλάβει τη σίτιση των παιδιών.
                     
6.     Θεατρική ομάδα.
Σας ενημερώνουμε ότι και φέτος λειτουργεί η θεατρική ομάδα του συλλόγου κάθε Τετάρτη στις 7 μ.μ στα γραφεία του συλλόγου στο φιλόξενο 12ο Δ.Σχ. Κερατσινίου.

7.     Ψήφισμα συμπαράστασης στην ΕΛΜΕ Σάμου.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Τέσσερα μέλη της ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ απειλούνται με ποινική δίωξη! Ο πρόεδρος, ο γραμματέας, η ταμίας του ΔΣ και ο διευθυντής της ΕΠΑΣ Σάμου, καλούνται ήδη να καταθέσουν-απολογηθούν, στα πλαίσια προανακριτικής διαδικασίας που διεξάγεται με εντολή της εισαγγελίας και με αντικείμενο την κινητοποίηση στη ΔΔΕ Σάμου στις 16-17/9. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε μαζικά από τη συνέλευση του σωματείου, στα πλαίσια του απεργιακού μας αγώνα με στόχο την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, των δικαιώματος των παιδιών για δημόσια και δωρεάν παιδεία  για όλους και των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Να σταματήσει δηλαδή τις διαδικασίες εργασιακής εξόντωσης δεκάδων συναδέλφων μας και τη διάλυση των σχολείων που αυτές σημαίνουν.
Είναι φανερό ότι στα πρόσωπα των τεσσάρων αγωνιστών επιχειρείται να ποινικοποιηθεί η πάλη του σωματείου που συμμετείχε και υπερασπίστηκε μαζικά και μαχητικά τον απεργιακό αγώνα μέχρι τέλους, αλλά και συνολικά οι αγώνες που υπερασπίζονται το δικαίωμα στη δουλειά και διεκδικούν δωρεάν δημόσια παιδεία για όλα τα παιδιά. Γι αυτό η επιχείρηση αυτή στρέφεται αντικειμενικά ενάντια σε όλα τα σωματεία, το λαό και τη νεολαία. Ενάντια στο δικαίωμα τους να αγωνίζονται  και να διεκδικούν κόντρα στην πολιτική του συστήματος που προωθεί και επιβάλλει εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα.
Δεν δεχόμαστε να γίνει «νόμος» η αμορφωσιά, η εξαθλίωση και η ανεργία!
Απαιτούμε να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε προσπάθεια ποινικοποίης των αγώνων και οι διώξεις των αγωνιστών συναδέλφων της ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ.
   Κάτω τα χέρια από τη μαζική πάλη και τα σωματεία
   Οι αγώνες δεν ποινικοποιούνται, δεν δικάζονται
   Συνεχίζουμε τον αγώνα για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους


Για το Δ.Σ.
ploumpidis-SFRAGIDA    Ο  Πρόεδρος                                                                  Ο  Γραμματέας




Σταύρος Καλλώνης                                                           Βασίλης Βατίστας





Δεν υπάρχουν σχόλια: