Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Όλες /όλοι στην έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου μας την Τετάρτη 9/9 στις 12.30 μμ στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου (Ταϋγέτου 8).

Ευχόμαστε σε όλες και όλους τις/τους συναδέλφους καλή σχολική χρονιά με δύναμη και αποφασιστικότητα για να αντεπεξέλθουμε στις πολύ δύσκολες καταστάσεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι.

Αρχές Σεπτέμβρη και χιλιάδες σχολεία  άνοιξαν με χιλιάδες κενά. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα μείνουν άνεργοι και χιλιάδες ώρες θα λείψουν από τη διδασκαλία.  
Τέλη Αυγούστου κι ενώ οι διαδικασίες αιτήσεων για τους αναπληρωτές συναδέλφους/ισσες έδειχναν να έχουν ολοκληρωθεί οι ενδιαφερόμενες κατηγορίες εκπαιδευτικών: δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, ειδικότητες και ΕΕΑ καθώς και οι καθηγητές της Β΄θμιας, καλούνται εκ νέου να καταθέσουν αιτήσεις  κατόπιν της ορκωμοσίας της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, κι αφού δοθεί η απαιτούμενη σχετική έγκριση από την Επιτροπή της παρ.4 του άρθρου 28 του Ν.2190/1994, όπως ισχύει, του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ενεργοποίηση των εν λόγω διαδικασιών.
Το εξωφρενικό της υπόθεσης διατυπώθηκε ως: «Σε περίπτωση θετικής εξέλιξης, θα ενεργοποιηθούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες υποβολής αιτήσεων αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπ/κών και θα κληθούν οι υποψήφιοι εκπ/κοί να υποβάλουν τις αιτήσεις τους με νεότερο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, στο οποίο και θα ορίζεται η σχετική προθεσμία».
Επιτέλους, με εγκύκλιο στις 02/09 το ΥΠΟΠΑΙΘ καλεί  τους αναπληρωτές να υποβάλουν μέχρι τις 11/09, ημέρα αγιασμού νέες αιτήσεις. Το σενάριο ολοκλήρωσης του κύκλου «Κατάρτιση πινάκων, ενστάσεις, τελικοί πίνακες, προσλήψεις» να οδεύει προς Οκτώβρη, όπου προφανώς θα έχουμε  την πρώτη τυχερή ομάδα προσλήψεων για να ακολουθήσουν με τη μέθοδο του σταγονόμετρου οι επόμενες σε βάθος χρόνου. Μέχρι τότε τα σχολεία άδεια από εκπαιδευτικούς, προγράμματα με κενά, ώρες μαθημάτων χαμένες, ενώ οι «τυχεροί μόνιμοι» να κληθούν «να καταθέσουν τον οβολό τους με δυο –τρεις ώρες εθελοντικής εργασίας» σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας για να καλύψουν κατά το δυνατόν τα κενά του πρωινού προγράμματος παραβιάζοντας τα εργασιακά τους δικαιώματα!
Και οι άνεργοι εκπαιδευτικοί προνομιούχοι της «μονιμότητας» της αδιοριστίας, στην αβεβαιότητα της αναμονής, με την προοπτική της περιπλάνησης.
Στην Ελλάδα του με αύξοντα αριθμό 3 μνημονίου, η Παιδεία, οι λειτουργοί της και οι μαθητές θυσιάζονται ξανά, στο βωμό του ΟΟΣΑ και των ευρωενωσιακών σχεδιασμών και δεσμεύσεων κατεδάφισης του δημόσιου σχολείου,  συνεπικουρούσης της προεκλογικής δίνης.
Τη στιγμή αυτή σύμφωνα με τη δεσμευτική απόφαση του ΣΤΕ μόνο οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που είναι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ μπορούν να καταθέτουν αίτηση για διορισμό εφόσον βεβαίως εκδοθεί από το ΥΠΟΠΑΙΘ η  εγκύκλιος όταν τελεσιδικήσει η υπόθεση.
Η κατάσταση διαγράφεται πολύ χειρότερη καθώς το Υπ. Παιδείας- δέσμιο της επιλογής του για το 3ο Μνημόνιο-  δεν προχώρησε σε κανένα μόνιμο διορισμό ενώ οι πιστώσεις αναπληρωτών που δηλώνει μέχρι τώρα ότι έχει εξασφαλίσει, δεν ξεπερνάνε τα μισά από τα κενά στην εκπαίδευση ενώ την ίδια ώρα, ακολουθεί την προσφιλή  πρακτική όλων των προηγούμενων Υπ. Παιδείας επιχειρώντας να εμφανίσει τα κενά λιγότερα! Το υπουργείο δε «θέλει» να έχει ακριβή εικόνα για τα κενά εφόσον  το μνημόνιο επιτάσσει να είναι τόσα όσα και οι πιστώσεις. Στην αρχή είπαν ότι ήταν 20.000, στη συνέχεια 12.000, αργότερα 10.000, σήμερα λένε 16.000.
Θεωρούμε ότι δεν πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση, για ένα στιγμιότυπο αλλά για έργο διαρκείας. Οι αρνητικές καταστάσεις που εμφανίζονται στο σύνολο της εκπαίδευσης έχουν να κάνουν με την εφαρμογή των μνημονίων, της μείωσης της χρηματοδότησης από το 2010 κατά 40%, των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, καθώς και με τη μείωση των κονδυλίων για τα αντεργατικά ΕΣΠΑ.
Η φθηνή, ελαστική εργασία αποτελεί συστατικό στοιχείο του «νέου σχολείου της αγοράς» και θα επιχειρήσουν να υλοποιηθεί σε μεγαλύτερο βάθος με την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, τις πολιτικές των μνημονίων και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνοπτικά υπενθυμίζουμε ότι:
        Το 3ο μνημόνιο προβλέπει για την εκπαίδευση αμέσως μετά τις εκλογές από 21 Σεπτέμβρη:
  • Μείωση του κόστους της εκπαίδευσης και λιτότητα σε όλα τα επίπεδα.
  • Αξιολόγηση όλων των παραγόντων της σε σύνδεση με επιδόσεις, αποτελεσματικότητα και μισθούς
  • Μαθητεία, δηλαδή τζάμπα εργασία για την πλειοψηφία των αποφοίτων της τεχνικής εκπαίδευσης
  • Επιχειρηματικότητα, δηλαδή υποταγή στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργοδοτών
  • Μεταρρύθμιση ενιαίου μισθολογίου με ισχύ από 1 Ιανουαρίου
  • Νομοθέτηση νέου πλαισίου αξιολόγησης των επιδόσεων όλου του προσωπικού στο Δημόσιο, με σκοπό καλλιέργεια πνεύματος επίτευξης αποτελεσμάτων
  • Θέσπιση νέου συστήματος μόνιμης κινητικότητας
  • Ευθυγράμμιση αριθμού διδακτικών ωρών ανά μέλος προσωπικού και αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό, με βέλτιστες πρακτικές ΟΟΣΑ
Σε όλα τα παραπάνω η ηγεσία του υπουργείου, διαχρονικά δίνει εξετάσεις, με βάση όλα αυτά υπολογίζει τα κενά, ψηφίζει ή δεν ψηφίζει νόμους, εφαρμόζει εγκυκλίους ή δημοσιεύει ΦΕΚ, καταρτίζει πίνακες, καλεί δυο φορές τους αναπληρωτές να καταθέσουν χαρτιά, «εξασφαλίζει» χρηματοδοτήσεις από τα ΕΣΠΑ και τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι αντιλαϊκές πολιτικές δεν αφορούν μόνο το υπουργείο παιδείας αλλά συνολικά την κυβέρνηση και τους υπουργούς της καθώς και τους δήμους.

Ο κόσμος της μάχιμης εκπαίδευσης εμμένει και απαιτεί:
  • ΑΜΕΣΟΥΣ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΚΕΝΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΤΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΕΠ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν.3848/2010 ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΑΠΟ 30/6/2010
  • ΠΛΗΡΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ-ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΕΝΟ ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΡΩΙΝΑ, ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΟΛΟΗΜΕΡΑ, ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ, ΕΙΔΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ-ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΔΔΥ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟ ΣΩΠΙΚΟ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι περισσότερο από ποτέ απαιτείται ετοιμότητα όλων μας, συναδέλφων,  συλλόγων καθώς και η άμεση ενημέρωση και ενεργοποίηση με στόχο την κοινή δράση με τους γονείς ώστε να ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ να παγιωθούν κάθε είδους παραβιάσεις των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών τόσο από το Υπ. Παιδείας όσο και από τη διοίκηση στο όνομα του επείγοντος και τις “ανυπαρξίας άλλης λύσης”. Δεν πρέπει και δεν θα αποδεχτούμε να επιστρατευτεί de facto όλο το αυταρχικό αντιεκπαιδευτικό οπλοστάσιο από τις δ/νσεις και τη δική μας (πχ. μονοπρόσωπες τοποθετήσεις, κατάργηση των αποσπάσεων, συμπτύξεις τμημάτων και αποπομπή των προνηπίων “γιατί δεν έχουμε εκπαιδευτικούς”, δηλώσεις τοποθέτησης χωρίς να έχουν βγει τα κενά “γιατί δεν προλαβαίνουμε” κλπ).
Σ αυτή την κατεύθυνση παρακαλούμε τους συναδέλφους και τις σχολικές μονάδες για την άμεση ενημέρωσή μας και επικοινωνία σε κάθε αυθαιρεσία ή περικοπή που επιχειρείται για να παρεμβαίνουμε άμεσα στη διοίκηση και να συμβάλουμε στην οργανωμένη συλλογική αντίδραση του εκπαιδευτικού κινήματος.

Όλες /όλοι στην έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου μας την Τετάρτη 9/9 στις 12.30 μμ στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου (Ταϋγέτου 8).


Δεν υπάρχουν σχόλια: