Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Τετάρτη 17/02, 13.30 μ.μ.

 Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία που καταργεί τα Τμήματα Ένταξης (Τ.Ε).
     Σε περιβάλλον "εθνικού διαλόγου για την παιδεία", στο μέσο έντονων και κλιμακούμενων κινητοποιήσεων ενάντια στο ασφαλιστικό και με την ελπίδα του αιφνιδιασμού του κόσμου της εκπαίδευσης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ακολουθώντας προσφιλείς τακτικές προηγούμενων κυβερνήσεων κατέθεσε 11/2/2016 και προτεινόμενη ψήφιση 15/2/2016!!! τροπολογία για την ειδική εκπαίδευση στο σχέδιο νόμου «μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις». Με την τροπολογία αυτή ουσιαστικά καταργούνται τα τμήματα ένταξης (Τ.Ε). Συγκεκριμένα στο κείμενο αναφέρεται: «ο εκπαιδευτικός του ΤΕ υποστηρίζει τους μαθητές εντός τους περιβάλλοντος της τάξης τους ... η υποστήριξη σε ιδιαίτερο χώρο υλοποιείται εφόσον το επιβάλλουν οι ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών».                                  
Με την τροπολογία αυτή αλλάζει εντελώς ο χαρακτήρας και ο προσανατολισμός των τμημάτων ένταξης, αφού αναθέτει στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα Τ.Ε, ρόλο part time παράλληλης στήριξης, μειωμένου αριθμού μαθητών σε κάθε σχολική μονάδα. Καλλιεργεί αντιλήψεις για το ότι η διαφοροποιημένη διδασκαλία αποτελεί την πανάκεια για τις εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των μαθητών. Μειώνει τον εκπαιδευτικό χρόνο και τις στοχευμένες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που αντιστοιχούν σε κάθε μαθητή που ανήκει στο δυναμικό του τμήματος ένταξης. Αλήθεια ένας περιπλανώμενος σε τάξεις και πιθανόν σε διπλανά σχολεία ειδικός παιδαγωγός του Τ.Ε τι θα πρωτοπρολάβει να κάνει; Πόσα παιδιά μπορεί να βοηθήσει; Πώς θα κάνει επιστημονική, παιδαγωγική και εξατομικευμένη παρέμβαση, με βάση και τις ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες τριγυρνώντας σε σχολεία και τάξεις;.
Είναι φανερό πως η τροπολογία αυτή εντάσσεται στη λογική του 3ου μνημονίου για «εξορθολογισμό του κόστους της εκπαίδευσης» και υλοποιεί τις οδηγίες της ΕΕ για την πλήρη διάλυση των σταθερών δομών της ειδικής εκπαίδευσης, προβάλλοντας την πλήρη ένταξη μαθητών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα γενικά σχολεία. Η Κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, ξηλώνει την δίκτυο ειδικής αγωγής ξεκινώντας από τα Τμήματα Ένταξης, στοχοποιεί τη μειοψηφία των μαθητών με αναπηρία που καταφέρνουν να επιβιώνουν σε δημόσιες και δωρεάν δομές ειδικής αγωγής και επιδιώκει τη μείωση του κρατικού κόστους για την εκπαίδευσή τους. Το υπουργείο υλοποιεί δεσμεύσεις προηγούμενων κυβερνήσεων με περισσό ζήλο και προετοιμάζει το έδαφος για νέο χορό προγραμμάτων ΕΣΠΑ στο όνομα της συνεκπαίδευσης. Ταυτόχρονα στο όνομα της πλήρους ένταξης και αφού έχει σταθεροποιηθεί το μοίρασμα εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης σε 2,3 ή και 4 μαθητές με αναπηρία τα προηγούμενα χρόνια, σε συνδυασμό με την είσοδο των κουπονιών στην εκπαίδευση προετοιμάζεται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση πλευρών της εκπαίδευσης, μεταφέροντας το κόστος στις οικογένειες των μαθητών.
Η Κυβέρνηση, ενώ υπάρχουν χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν στην ειδική αγωγή, κλείνει με τροπολογία, που επιχειρεί να περάσει με συνοπτικές διαδικασίες, τα Τμήματα Ένταξης όταν και αυτά που λειτουργούν δεν επαρκούν. Όταν υπάρχουν σχολεία χωρίς κανένα ΤΕ. Σε μια χρονιά μάλιστα, που χιλιάδες αιτήματα για παράλληλη στήριξη δεν καλύφτηκαν.
                      Απαιτούμε εδώ και τώρα να αποσυρθεί η απαράδεκτη τροπολογία!!
                                  Άμεση ίδρυση και επέκταση των Τμημάτων Ένταξης.
                        Κάλυψη όλων  των αναγκών σε παράλληλη στήριξη από το Κράτος.
                    Μαζικοί, διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις,
                     για να καλυφθούν όλα τα κενά και να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ     

                                               Τετάρτη 17/02, 13.30 μ.μ.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: