Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Ανακοίνωση συντονιστικού του για την κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 13-5-2016


  Το Συντονιστικό Αναπληρωτών-Αδιόριστων Εκπαιδευτικών συμμετείχε στην κινητοποίηση ενάντια στα μέτρα που διαλύουν το δημόσιο σχολείο και οδηγούν χιλιάδες αναπληρωτές σε μόνιμη ανεργία.  Ο νέος ενιαίος τύπος ολοήμερου δημοτικού σχολείου, οι καταργήσεις  και  συγχωνεύσεις  τμημάτων νηπιαγωγείων,  η ουσιαστική κατάργηση των τμημάτων ένταξης και η δραματική μείωση των παράλληλων στηρίξεων,  η εισαγωγή της μαθητείας σε συνδυασμό με τις υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η άρρητη απαγόρευση της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης, οι υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών από βαθμίδα σε βαθμίδα, οι επικείμενες  αλλαγές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μόνο στόχο έχουν να περιορίσουν κατά χιλιάδες το εκπαιδευτικό προσωπικό, για να βγαίνουν τα νούμερα, ενώ οι μαθητές μας στερούνται τα στοιχειώδη μορφωτικά δικαιώματα!
   Κανένας εφησυχασμός! Το Υπουργείο προσπάθησε να βάψει το μαύρο άσπρο! Αν δεν παίζονταν οι δουλειές μας και το μέλλον του δημόσιου σχολείου, θα μπορούσαμε ακόμα και να γελάσουμε. Εν προκειμένω όμως οργιζόμαστε. Ας πάρουμε ένα-ένα όσα δήλωσε ο Υπουργός… Τα νηπιαγωγεία δε θα κλείσουν, ίσα-ίσα θα χρειαστούν περισσότεροι νηπιαγωγοί δεδομένης της ένταξης των προνήπιων (πώς γίνεται αυτό με την αλλαγή του κατώτατου ορίου των μαθητών στα 14 και χιλιάδες προνήπια να βρίσκονται εκτός του δημόσιου νηπιαγωγείου αξιοπερίεργο…).Στην ειδική εκπαίδευση τα τμήματα ένταξης θα είναι περισσότερα, ενώ οι παράλληλες θα παραμείνουν οι ίδιες (πώς γίνεται αυτό με τις πιστώσεις ΕΣΠΑ να περιορίζονται στις 2.000 για τα επόμενα 4 χρόνια και τη γραμμή του Υπουργείου να είναι «καμιά πρόταση δεύτερου τμήματος ένταξης» δεν περιέγραψε…). Για τα ολοήμερα όπου καταργείται ο υπεύθυνος και μένει «ανοιχτή» η μία διδακτική ώρα ανάλογα με τα περισσεύματα, τα παιδιά θα αυξηθούν από 50.000 σε 55.000 (πώς γίνεται αυτό όταν αποκλείονται παιδιά ανέργων-ανασφάλιστων αναπάντητο). Όσο για τα ΕΑΕΠ γενικεύονται σε περισσότερα σχολεία με τον νέο τύπο… Οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που τα στελέχωναν θα είναι μέσα στα σχολεία;
.
Ας πάμε όμως στο δια ταύτα. Καμία δέσμευση δεν υπήρξε  για τον αριθμό των αναπληρωτών που πρόκειται να προσληφθούν το επόμενο έτος. Τα κοινωφελή προγράμματα των 420/490 μπαίνουν κανονικά ως μέσο χρηματοδότησης των προσλήψεων με πρώτο πεδίο εφαρμογής το Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. με εννιάμηνες (sic) συμβάσεις των 420/490 ευρώ. Τα μαθήματα ειδικοτήτων θα γίνονται με βάση το διαθέσιμο προσωπικό της σχολικής μονάδας, ενώ θα διατίθενται και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων από τα ΕΠΑΛ. Οι 20.000 διορισμοί μετατίθενται για την επόμενη τριετία και θα συναρτηθούν από την αξιολόγηση. Η εκπαίδευση, κατά το Υπουργείο δεν έλυσε τα προβλήματα της προ κρίσης, θα τα λύσει τώρα με το ΑΕΠ να έχει μειωθεί; Μήπως να δουλέψουμε και εθελοντικά κύριε Φίλη, για να βάλουμε πλάτη;
Σαφώς το Υπουργείο απέκλεισε εκπροσώπους αναπληρωτών και γονιών, για να μην αναγκαστεί να απαντήσει σε αυτούς που πραγματικά πλήττονται από τα μέτρα που λαμβάνει. Φαίνεται ότι ο ΟΟΣΑ , κυβερνητικοί συνδικαλιστές και λοιποί συνομιλητές τύπου ΣΕΒ έχουν καλύτερη άποψη για το σχολείο που δεν πρέπει να αντιδρά και δεν πρέπει να κοστίζει. Καταδικάζουμε με κάθε τρόπο την πολιτική του Υπουργείου και καταγγέλλουμε τη  συνδικαλιστική γραφειοκρατία που βρέθηκε σύμμαχος της. Με πρωτοκαθεδρία τη ΔΑΚΕ και τα ΣΥΝΕΚ στην ΟΛΜΕ που απείλησαν ότι θα αποχωρήσουν αν μπουν αναπληρωτές και ακολούθως από τη ΔΑΚΕ και τη ΔΗΣΥ στη ΔΟΕ που δήλωσαν κατά της εισόδου αναπληρωτών, η συνάντηση εντός του Υπουργείου έδειξε ξεκάθαρα ότι γονείς και αναπληρωτές είναι ανεπιθύμητοι, όταν παλεύουν για τις ζωές τις δικές τους και των παιδιών τους.
Με βάση τις εξελίξεις, απευθύνουμε:
§  Αίτημα στις ομοσπονδίες, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, να πραγματοποιήσουν εντός της εβδομάδας ανοιχτά Δ.Σ. σε μεσημεριανή ώρα, ώστε να υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής εκ μέρους των εργαζόμενων εκπαιδευτικών. Άμεση ενημέρωση του κλάδου και προκήρυξη απεργίας,  για να υπερασπιστούν τους αναπληρωτές, όπως θα έκαναν εάν επρόκειτο για απολύσεις μόνιμων συναδέλφων.
§  Κάλεσμα σε όλους τους αναπληρωτές/αναπληρώτριες να παραστούν μαζικά στα Δ.Σ. των ομοσπονδιών καθώς και στη  συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ το Σάββατο 21-05-2016. Εμείς απολυόμαστε, εμείς παίρνουμε στις πλάτες μας τον αγώνα και απαιτούμε κάλυψη! Τα σωματεία και τα συνδικάτα πρέπει να είναι στα χέρια των εργαζομένων! Καμιά ανάθεση!
§  Κάλεσμα στα σωματεία μας να προχωρήσουν άμεσα σε αποφάσεις που θα προτείνουν απεργία και απεργιακή κλιμάκωση ενάντια στην επίθεση που δέχεται το δημόσιο σχολείο και στις απολύσεις χιλιάδων συναδέλφων αναπληρωτών.
§  Γραπτό αίτημα στην ΕΡΤ για την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με τις αλλαγές που κατεδαφίζουν το δημόσιο σχολείο.
§  Κάλεσμα στους γονείς να υπερασπιστούν τα σχολεία των παιδιών τους. Εκδίδουμε και μοιράζουμε ενημερωτική επιστολή σε όλα τα σχολεία. Προγραμματίζουμε και οργανώνουμε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.
§  Κοινή σύσκεψη αναπληρωτών, μόνιμων συναδέλφων και σωματείων την Πέμπτη 19-5-2016 (σε μέρος και ώρα που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες) για την οργάνωση της αναγκαίας μαχητικής απάντησης του κλάδου, την οργάνωση του αγώνα με χαρακτηριστικά απεργιακής κλιμάκωσης. Μια στάση εργασίας ή μια απεργία-τουφεκιά χωρίς συνέχεια δεν μπορεί να είναι η απάντηση εν μέσω χιλιάδων απολύσεων.

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,
Οι απολύσεις και η ανεργία αφορούν πρώτα εμάς τους αναπληρωτές, για να ακολουθήσουν απολύσεις μόνιμων συναδέλφων. Εμείς οι ίδιοι με την παρουσία μας να επιβάλουμε τα αναγκαία μέτρα για τη διαφύλαξη θέσεων εργασίας και εργασιακών δικαιωμάτων. Η προκήρυξη στάσεων εργασίας, ενώ οδηγούμαστε στην ανεργία δεν είναι αρκετή. Όταν νομοθετούνται χιλιάδες απολύσεις, μόνη λύση είναι ο δρόμος!



Δεν υπάρχουν σχόλια: