Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη και κράτους


                                       
 
   Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ παρεμβαίνει συνεχώς, με στόχο τη θωράκιση των τραπεζών, των μεγαλομετόχων τους και συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου.
   Τους δίνει νέες κρατικές ενισχύσεις, που φορτώνονται στο κρατικό χρέος, στις πλάτες του λαού. Η ψήφιση του 3ου μνημονίου (που δεν έκανε μόνη της η συγκυβέρνηση…) και η εφαρμογή του, απαιτούν να απογειωθεί το επόμενο διάστημα το κυνήγι των εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών. Μπαίνουν στόχοι άνω των 2 δισ.€ για είσπραξη ως το Δεκέμβρη, από 750.000 πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Η θηλιά των κατασχέσεων και των εκβιασμών σφίγγει και από την πλευρά του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Χαρακτηριστικά, μέσα στο πρώτο 7μηνο του 2016, οι κατασχέσεις έχουν ξεπεράσει τις 187.000, με τα στοιχεία μάλιστα να δείχνουν ότι το 97% αυτών των κατασχέσεων αφορά σε ποσά κάτω των 3.000€, επιβεβαιώνοντας έτσι το γεγονός ότι η Εφορία κυνηγά μικρούς οφειλέτες. Παρόλα αυτά η συγκυβέρνηση περηφανεύεται ότι «προστατεύει την πρώτη κατοικία»…   Έτσι, οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ βρίσκονται στην ίδια λογική προηγούμενων ρυθμίσεων, που όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα, αλλά το όξυναν μέσω της παράνομης και αντισυνταγματικής διαδικασίας της κεφαλαιοποίησης των τόκων και του ανατοκισμού του στο διηνεκές.
   Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αναφέρεται στην προστασία της πρώτης κατοικίας (υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταφέρει να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη), αναφέρεται μόνο  για εκείνους που έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα 8180€ και κατοικία με αντικειμενική αξία κάτω από 120000€, ενώ για τριμελή οικογένεια 17.278€ εισόδημα και 180000€ αξία του ακινήτου (το 25% του συνόλου των δανειοληπτών σύμφωνα με την κυβέρνηση). Για τη συγκεκριμένη κατηγορία προβλέπεται ότι σε περίπτωση αδυναμίας του δανειολήπτη να καλύψει την αποφασισμένη από το δικαστήριο δόση, το υπόλοιπο καλύπτεται (για το 2016) από το κράτος, δηλ. από τους φορολογούμενους.. Μερική προστασία (και πάντα υπό την προϋπόθεση ένταξης στο νόμο Κατσέλη) προσφέρεται σε όσους έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 13906 και αντικειμενική αξία της κατοικίας κάτω από τα 180000€ ενώ για τριμελή οικογένεια 29373€ εισόδημα και 240000€ αξία του ακινήτου (το 35% του συνόλου των δανειοληπτών σύμφωνα με την κυβέρνηση). Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για τη συγκεκριμένη κατηγορία είναι η καταβολή μιας τέτοιας δόσης, με την οποία το ποσό που θα εισπράξει η τράπεζα δεν θα είναι μικρότερο από αυτό που θα εισέπραττε αν έβγαζε το σπίτι στο σφυρί (προστασία δηλ. για την τράπεζα και τα κέρδη της και όχι για την κατοικία). Τέλος για όσους έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα από αυτά της δεύτερης κατηγορίας, για το 40% των δανειοληπτών δηλαδή, δεν υπάρχει καμιά προστασία της πρώτης κατοικίας. Μ’ άλλα λόγια αν κάποιος εργαζόμενος έχει μηνιαίο μισθό μεγαλύτερο από τα 586€ του κατώτατου μισθού ή μια τριμελής οικογένεια έχει μηνιαίο εισόδημα περισσότερα από 1440€, θεωρείται ότι όχι μόνο μπορούν να ζήσουν αλλά και ότι μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις του δανείου. Κάποιος εργαζόμενος δε που έχει μηνιαίο εισόδημα μεγαλύτερο από τα 1160€ ή μια τριμελής οικογένεια με εισόδημα πάνω από τα 2450€ θεωρούνται «μεγαλόσχημοι» και δεν χρειάζονται καμιά προστασία της κατοικίας τους…
   Ποιος ευθύνεται που πολύ μεγάλος αριθμός δανειοληπτών δεν έχει προσφύγει στην προστασία του νόμου Κατσέλη; Γιατί κι αν ακόμη κάποιος άνεργος, ελαστικά ή απλήρωτος εργαζόμενος βρει τα 1000 περίπου ευρώ που απαιτούνται για τις διαδικασίες της προσφυγής, τι γίνεται με την κωλυσιεργία των τραπεζών στην έκδοση των αναγκαίων δικαιολογητικών, αλλά και στην διόλου τυχαία αδράνεια των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών για τη συγκεκριμένη στάση των τραπεζών;
Απαιτούμε:
·      Απόλυτη προστασία της λαϊκής κατοικίας. Κανένας πλειστηριασμός, κανένα λαϊκό σπίτι σε χέρια τραπεζίτη ή κράτους. Νομοθετική απαγόρευση πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας από τράπεζες και από το κράτος (εφορίες – οργανισμούς – ταμεία). Ακατάσχετο της πρώτης και δεύτερης λαϊκής κατοικίας.
·      Διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες των μακροχρόνια ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Διαγραφή του συνόλου των τόκων κάθε είδους, από την κάθε είδους οφειλή και διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό για οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
·      Επιδότηση ενοικίου, παραχώρηση κενών κατοικιών (από τα χιλιάδες άδεια ακίνητα δήμων, εκκλησιών, φορέων του δημοσίου). Λειτουργία στεγαστικής πίστης σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες, επαναλειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Η στέγη δικαίωμα όλων!
·      Ενέργεια και νερό είναι κοινωνικά αγαθά για όλους. Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος και νερού. Μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος, νερού, πετρελαίου, φυσικού αέριου.
·      Κοινωνικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας .
·      Κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων. Πλήρη προστασία της πρώτης και δεύτερης λαϊκής κατοικίας  Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Να πληρώσει το κεφάλαιο  για την περιουσία και τα κέρδη του.
·      Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο και η μεγάλη ακίνητη περιουσία. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών των εφοπλιστών, της εκκλησίας, των βιομήχανων, των τραπεζών και των κάθε λογής «επενδυτών» και τα μεγάλων εισοδημάτων. Να πληρώσουν ΤΩΡΑ οι μεγάλοι φοροφυγάδες, οι μεγάλοι οφειλέτες του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.
·      Κατάργηση του αντιλαϊκού Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
        Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής
         κατοικίας  κάθε Τετάρτη 3.30 μμ στo  Eιρηνοδικεία Πειραιά, Νικήτα 12,
                                                 πλησίον ΗΣΑΠ Πειραιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: