Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Για τους αναπληρωτές

 Μετά την πρωτοχρονιά ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την πραγματοποίηση “διυπουργικής σύσκεψης για τον τριετή προγραμματισμό προσλήψεων στην εκπαίδευση”. Για μια ακόμα φορά γίναμε ακροατές υποσχέσεων για  διορισμούς. Υποσχέσεις που από το 2014 και μετά, έχουν μείνει ανεκπλήρωτες τόσο από τον Λοβέρδο, τον Μπαλτά και τον Κουράκη, όσο από τον Φίλη με τον μύθο των 20.000 διορισμών για την τριετία 2016-18.  Όσες πιο πολλές “υποσχέσεις” δίνουν οι υπουργοί Παιδείας για διορισμούς, τόσο πιο πολύ μειώνονται οι θέσεις εκπαιδευτικών.
    Η κυβέρνηση αποκρύπτει ότι οι “θεσμοί” απαγορεύουν ρητά μόνιμους διορισμούς στο δημόσιο, ότι η παραπέρα συρρίκνωση του δημόσιου είναι ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης από τους δανειστές, η οποιαδήποτε διαδικασία προσλήψεων θα συνδεθεί άμεσα με την αξιολόγηση του υπάρχοντος προσωπικού, αποκρύπτει την έκθεση του  ΟΟΣΑ που δια τοποθέτησης ΣΕΒ, σχεδιάζεται συνολική επανατοποθέτηση στα ζητήματα χρηματοδότησης, αυτονομίας και γενικής ευελιξίας του εκπαιδευτικού συστήματος.  
   Εκτός  από τους επικοινωνιακούς στόχους και την ανάγκη να δημιουργηθούν φρούδες ελπίδες στους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, υπάρχει κι ένας άλλος, πολύ βασικός στόχος: μέσα από τη συζήτηση για τον τρόπο διορισμού να μπει ξανά στο τραπέζι η  “ανάγκη” για αλλαγή του τρόπου πρόσληψης των αναπληρωτών με τη διαμόρφωση επί της ουσίας ενός προσοντολογίου, που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους  ξεχωριστών “ομάδων συμφερόντων”, στους αδιόριστους εκπαιδευτικούς.
    Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά συνεχών δηλώσεων για διορισμούς  που είτε ανακοινώνονται  “μες στη βδομάδα”, είτε αναβάλλονται για να μπουν σε “τριετή πλάνα”, για σχέδια διαπραγμάτευσης που καταλήγουν  πάντα σε διαψεύσεις και εξαιρέσεις, η αδιοριστία που “σπάει” με διορισμούς, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν γίνει 10 χρόνια  πίσω, τα νέα συστήματα διορισμών χωρίς διορισμούς, για να ανακυκλώνεται η αδιοριστία των αναπληρωτών…
    Καμιά δέσμευση όμως για μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα σε ένα σχολείο που θα λειτουργεί με βάση τις ανάγκες των μαθητών.

Συναδέλφισσες συνάδελφοι
  Είναι άμεση ανάγκη η συσπείρωση όλων των συναδέλφων αναπληρωτών στα συνδικάτα.  Απαιτείται να καταπολεμηθεί άμεσα η απομόνωση, η διάσπαση, η απάθεια,  η πολυδιάσπαση που ξεκάθαρα ευνοούν το υπουργείο και τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Αυτή η «νέα πραγματικότητα» πρέπει να βρει ενιαία έκφραση μέσα από τα σωματεία, την Ομοσπονδία, το συνδικαλιστικό κίνημα.
 Η απάντηση οφείλει να είναι ενιαία, συνολική, πολιτική και πρέπει να δοθεί με όρους κινήματος κι ενωτικού αγώνα.
     Καλούμε τα μέλη του συλλόγου μας και ιδιαίτερα τις/τους συναδέλφους αναπληρωτές

Ø  Στην έκτακτη Γ.Σ. την Τρίτη  21 Φλεβάρη 2017 (13:30 στο 5ο Δημ Σχ  Κερατσινίου, Ταϋγέτου 8)

Ø Να συμμετέχουν σε όλες τις κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης στις 23/02 στο Υπουργείο Παιδείας στις 13.00.
(για τον λόγο αυτό κηρύσσουμε δίωρη διευκολυντική στάση στο πρωινό πρόγραμμα και τρίωρη στο απογευματινό, από το διδακτικό ωράριο του καθενός.)

Ø  Τη ΔΟΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες ενωτικές, υπερβαίνοντας την πολυδιάσπαση και δημιουργώντας τους αναγκαίους όρους και προϋποθέσεις κλιμάκωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: