Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

spe-ploumpidis.blogspot .com                       01/06/2017

   
  Στην κινητοποίηση, στην Περιφέρεια Αττικής, η συνάντηση των συλλόγων ΠΕ κι ΕΛΜΕ με τον περιφερειάρχη Αττικής, είχε ως βασικό θέμα τον αποκλεισμό αποφοίτων, με το κλείσιμο του ΟΠΣΥΔ.
  Στο αίτημα να ανοίξει ο ΟΠΣΥΔ και να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις αναπληρωτών, εφόσον αυτό δεν επηρεάζει το πόσες προσλήψεις θα γίνουν φέτος, καθώς σε όλες τις υπόλοιπες διαδικασίες δίνεται πάντα παράταση, ενώ μόνο στην εκπαίδευση τα θέματα μπαίνουν πολύ κλειστά, αποκλείοντας εκπαιδευτικούς αλλά και τους μαθητές τελικά από τα μορφωτικά τους δικαιώματα.    Γεγονός που οφείλεται τόσο στις περικοπές όσο και στο κόστος για την εκπαίδευση, που βαίνει διαρκώς συρρικνούμενο. Απαντήθηκε  δε, ότι σύμφωνα με το υπουργείο,  το ΑΣΕΠ είχε ενημερώσει ότι η ολοκλήρωση του συνόλου των διαδικασιών, απαιτούσε ολοκλήρωση των διαδικασιών κατάρτισης πινάκων μέχρι τέλη Μάη. Ουσιαστικά ο περιφερειάρχης, αναπαρήγαγε τα επιχειρήματα του υπουργείου περί υποταγής στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα του ΑΣΕΠ, ενώ συμπλήρωσε ότι οι συνάδελφοι δεν αποκλείστηκαν, αλλά απλώς δεν πρόλαβαν.  
   Εκτιμάται ότι 600 περίπου συνάδελφοι, δεν ‘πρόλαβαν’ να κάνουν αίτηση αναπληρωτή, αφού ανακοινώθηκε για πρώτη φορά μέσα στο Πάσχα, είτε λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, είτε λόγω αδυναμίας πρόσβασης στο διαδίκτυο.  Τονίστηκε  ο χρόνος που ανακοινώθηκε (Μ.Πέμπτη) και ο ασφυκτικός χρόνος που άνοιξε ο ΟΠΣΥΔ (Δευτέρα του Πάσχα- έως 28/4)
 Ζητήθηκε από όλους  τους παρευτισκόμενους εκπροσώπους,  να κάνει ο Περιφερειάρχης μια θετική εισήγηση προς τον ΥΠ Παιδείας με ορισμένο χρονικό ορίζοντα για το θέμα και να δοθεί παράταση  μέχρι τις 6 Ιούνη,   εφόσον μέχρι τέλος Αυγούστου θα είναι ολοκληρωμένη η διαδικασία του ΑΣΕΠ, και οι ενστάσεις.  Το πρόσχημα περί χρονικών απαιτήσεων των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, όχι μόνο δεν πείθει, αλλά προκαλεί οργή, αφού το ίδιο υπουργείο νομοθέτησε (Ν. 4395/2016) τη δυνατότητα προσλήψεων, πριν από την ολοκλήρωση των ενστάσεων.
  Ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι θα το “διαβιβάσει στο υπ Παιδείας με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με τη λήξη της προηγούμενης”, δηλαδή με κόψιμο της προϋπηρεσίας έως το τέλος της σχολικής χρονιάς. 
 Δικαιολογήθηκε  ότι το σύστημα δεν είναι ηλεκτρονικό σε ΕΕΠ/  ΕΒΠ, αλλά χειροκίνητο, κι εκκερεμει κατάλογος  για ΕΒΠ και Ειδικό επιστημονικό Προσωπικό μέχρι τις 7/6 εφόσον ‘στέλνουν μία μία τις καταστάσεις για κάθε ειδικότητα’.
   Στην ερώτηση αν υπάρχει πρόβλεψη για προσλήψεις αναπληρωτών απάντησε “υπάρχει η εκτίμηση για εξασφάλιση πιστώσεων σε μεγαλύτερο αριθμό από τον περσινό”
  Στη συζήτηση γύρω από την ειδική αγωγή, προκειμένου να εφαρμόσουν τον Ν.3848 και τη μοριοδότηση προσόντων,όπου το άμεσα ροηγούμενο διάστημα,  φρόντισαν με κάθε τρόπο να καλλιεργήσουν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους εργαζόμενους στην ειδική αγωγή, για να αποκλείσουν τόσο τους αποφοίτους Π.Τ.Ε.Α./Π.Α.Μ.Α.Κ. όσο και τα νέα μεταπτυχιακά στην ΕΑΕ, ενώ χιλιάδες παραμένουν τα κενά ακόμα σε δομές ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ και παράλληλες στηρίξεις, ζητήθηκε να βγει συμπληρωματική πρόσκληση ένταξης στους πίνακες των αναπληρωτών ΕΑ εφόσον όσοι είναι στους πίνακες δεν επαρκούν για τα κενά κι απάντησε “Θα δούμε”.
  Για τα ΕΠΑΛ με την ενεργοποίηση της ΥΑ άνοιξε ο δρόμoς για οδυνηρές εξελίξεις. Καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων, αύξηση και μετακίνηση μαθητών από ΕΠΑΛ σε ΕΠΑΛ, αλλαγή αρχικής κατεύθυνσής τους, ξήλωμα οργανικών κενών, ογκώδης αριθμός υπεράριθμων εκπαιδευτικών  στην Αττική, καμιά δέσμευση της κυβέρνησης για να παραμείνουν τομείς και ειδικότητες, κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων της Γ΄τάξης. Ζητήθηκε να υπάρχει δικαίωμα εγγραφής μαθητών και τον Σεπτέμβρη.
 Ρωτήθηκε τέλος γιατί η προϋπηρεσία υπολογίζεται μέχρι 21 Απρίλη και απάντησε ότι “ήταν η καταληκτική ημερομηνία νέων αιτήσεων”.

Συναδέλφισσες συνάδελφοι
Ο περιφερειάρχης αρκέστηκε να επαναλαμβάνει για κάθε θέμα, ότι θα το μεταβιβάσει στο υπουργείο παιδείας, χωρίς καμιά περαιτέρω δέσμευση.

Απαιτούμε:
§  Άνοιγμα του ΟΠΣΥΔ για όλους
§  Συνολικό υπολογισμό των μορίων εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας έως 30/6/2017




Δεν υπάρχουν σχόλια: