Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά από τους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Πειραιά «Η Πρόοδος», Νίκαιας, Κερατσινίου Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Κορυδαλλού, Πειραιά «Ρ. Φεραίος», Σαλαμίνας και Νησιών Αργοσαρωνικού.

Στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των συλλόγων επισημάνθηκαν στον Δ/ντη εκπαίδευσης τα ακόλουθα:

·      Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 14181/ΓΔ4 -26-01-18 εγκύκλιο, το Υπουργείο εντείνει τις προσπάθειές του για την επιβολή του υποχρεωτικού 30ωρου, στο βαθμό που η συγκεκριμένη εγκύκλιος ερμηνεύει το νόμο επί τα χείρω και επιδιώκει να μετατρέψει την πέραν των ωρών διδασκαλίας παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο από εξαίρεση σε κανόνα.
·      Την αντίφαση ανάμεσα στις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας που με έμφαση υποστήριζε ότι δεν αλλάζει τίποτε αναφορικά με το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών και την προφανή προσπάθεια της εγκυκλίου να μετατρέψει την ως 30 ώρες παραμονή  των εκπαιδευτικών στο σχολείο από δυνητική σε αυστηρά υποχρεωτική.
·      Ότι αυτή η διγλωσσία τροφοδοτεί τα συντηρητικά ανακλαστικά μερίδας του τύπου που στοχοποιούν τους εκπαιδευτικούς και δυσφημούν το έργο τους.
·      Τόνισαν ότι, τόσο στον νόμο όσο και την εγκύκλιο, αναφέρεται η διατύπωση «όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα», διατύπωση που σαφέστατα ορίζει το μέγιστο και όχι το ελάχιστο ή το υποχρεωτικό όριο παραμονής των εκπαιδευτικών στο σχολείο.
·      Ότι το 30ωρο, αν εφαρμοστεί, θα αποτελέσει «δούρειο ίππο» και για νέες ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, αφού συνδέεται με συνολικότερες αλλαγές που δρομολογούνται και αφορούν τη δομή και το περιεχόμενο του σχολείου.
·      Κάθε προσπάθεια για υποχρεωτική 30ωρη παραμονή στο σχολείο, όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα, θα συναντήσει την σθεναρή αντίσταση του οργανωμένου εκπαιδευτικού κινήματος και θα ακυρωθεί στην πράξη.
·      Η παροχή συνδικαλιστικής κάλυψης και οι σαφείς οδηγίες προς τα μέλη μας να συνεχίσουν να εργάζονται όπως μέχρι σήμερα και να μην εφαρμόζουν καμία εντολή προς την κατεύθυνση παραμονής τους στο σχολείο για 30 ώρες την εβδομάδα.
·      Κανείς εκπαιδευτικός δεν είναι υποχρεωμένος να παραμένει στο σχολείο πέραν του διδακτικού του ωραρίου, εφόσον ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν του έχει αναθέσει κάποια επιπλέον εξωδιδακτική εργασία. Ο Σύλλογος Διδασκόντων έχει ήδη αναθέσει από την αρχή της σχολικής χρονιάς όλες τις εξωδιδακτικές εργασίες και είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για τον καθορισμό τους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για νέες συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων με αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή.
·      Την πρόθεση όλων των συλλόγων να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους Δ/ντες των σχολείων ευθύνης τους με στόχο την προάσπιση της ενότητας του κλάδου και την, με πνεύμα συλλογικότητας και δημοκρατίας, υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.
·      Τέλος τέθηκε στον δ/ντη εκπαίδευσης το πρόβλημα των κενών που υπάρχουν αυτή την στιγμή στα σχολεία του Πειραιά -τα οποία αυξάνονται διαρκώς- καθώς τα προβλήματα που προκαλούν στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και ζήτησαν την κάλυψή τους καταγγέλλοντας την πολιτική του υπουργείου και τον τρόπο υπολογισμού των κενών.


Από την πλευρά του ο Δ/ντης εκπαίδευσης Πειραιά δήλωσε ότι:

·      Δεν είναι στα καθήκοντά του να ερμηνεύει τους νόμους και τις εγκυκλίους.
·      Δεν υπάρχει ούτε γραπτή ούτε προφορική οδηγία από το υπουργείο για αυστηρή επιβολή της εγκυκλίου.
·      Ότι ο ίδιος δεν νομιμοποιείται να προβεί σε οποιαδήποτε διοικητική ενέργεια κατά εκπαιδευτικών εφόσον η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου παιδείας (υπουργός, υφυπουργός) επανειλημμένα  έχουν δηλώσει ότι δεν αλλάζει τίποτε αναφορικά με το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών.
·      Στην ερώτηση αν μπορεί κάποιος διευθυντής να επιβάλει την παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο ακόμα και αν δεν τους έχουν ανατεθεί καθήκοντα απάντησε ότι πρέπει να τους ανατίθεται συγκεκριμένο έργο και συμπλήρωσε ότι κατά τη γνώμη του «δεν είναι επιτυχημένος διευθυντής όποιος με μονοπρόσωπες αποφάσεις επιβάλλει καθήκοντα στους εκπαιδευτικούς».
·      Στην ερώτηση σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί, αν υπάρξουν καταγγελίες από γονείς ότι  προσήλθαν στο σχολείο για ενημέρωση από τους εκπαιδευτικούς των παιδιών τους και εκείνοι απουσίαζαν, απάντησε ότι κάθε σχολείο, που έχει σαφώς περιγράψει στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του τον τρόπο επικοινωνίας του με τους γονείς και τον εφαρμόζει, καλύπτεται  απολύτως απέναντι σε τέτοιες καταγγελίες.
·      Για το ζήτημα των κενών -παραδέχτηκε την ύπαρξη περίπου 30 κενών στον Πειραιά- ανέφερε ότι το πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός ότι το υπουργείο κάνει τις προσλήψεις με βάση τα κενά που εμφανίζονται στο myschool το οποίο όμως αδυνατεί να αποτυπώσει τις πραγματικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Σημείωσε μάλιστα ότι, αν και υπάρχουν πιστώσεις και τη Δευτέρα, το αργότερο Τρίτη, θα γίνουν προσλήψεις, θεωρεί ότι πάλι δε θα καλυφθούν όσο τα κενά υπολογίζονται μέσω του myschool.

Οι σύλλογοι των Εκπαιδευτικών Π.Ε. του Πειραιά που παραβρέθηκαν στην συνάντηση:
Ø Καλούν όλους τους Συναδέλφους να συσπειρωθούν γύρω από στους Συλλόγους τους και να καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια αυθαιρεσίας από την πλευρά της Διοίκησης.
Ø Δηλώνουν επίσης την αταλάντευτη θέληση τους να υπερασπιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των μελών τους και την απόλυτη επίγνωσή τους ότι στο τέλος της ημέρας όλα θα κριθούν στο έδαφος των σχολείων και των συλλόγων διδασκόντων. Έδαφος που συχνά αποδείχτηκε κακοτράχαλο για όλες τις πολιτικές ηγεσίες. Η εμπειρία από τις πρόσφατες νικηφόρες μάχες για την αξιολόγηση μάς είναι χρήσιμη για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε ενώ παράλληλα ξυπνά μνήμες οργανωμένης αντίστασης του κλάδου.


Τα Δ.Σ. των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης:
Πειραιά «Η Πρόοδος», Νίκαιας, Κερατσινίου Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Κορυδαλλού, Πειραιά «Ρ. Φεραίος», Σαλαμίνας και Νησιών Αργοσαρωνικού.









Δεν υπάρχουν σχόλια: