Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

                             spe-ploumpidis.blogspot .com           αρ. πρωτ. 110            21/03/2018
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΑΖΑΝΙΩΝ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
                Ο Σύλλογός μας  από τις 27 Νοεμβρίου 2018, μαζί με πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία του Πειραιά, την ΕΛΜΕ και άλλους μαζικούς φορείς ανέπτυξε σημαντική δράση για την ανάκληση της άδειας εγκατάστασης και εμπορίας της oil-one συμφερόντων Μελισσανίδη στην περιοχή των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.
                Συμμετείχε στην κινητοποίηση στις 28 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης και κατήγγειλε με ανακοίνωσή του την  επιχορήγηση που λαμβάνει ο Μελισσανίδης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ύψους 1.577.409,55€, ενώ ήδη έχει επιχορηγηθεί με προκαταβολή 225.344,22€.
                Την ώρα που η περιοχή είναι αρκετά επιβαρυμένη περιβαλλοντικά, τη στιγμή που εδώ και μήνες υπάρχουν έντονες οσμές στις γειτονιές της Δραπετσώνας, της Ευγένειας και της Χαραυγής, την ίδια στιγμή που ο λαός της περιοχής γίνεται δέκτης της καταστροφικής πολιτικής του κεφαλαίου με το ναυάγιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» και το μαζούτ που έχει γεμίσει την περιοχή του Σαρωνικού, η παραχώρηση της δυνατότητας στον επιχειρηματία να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στο εμπόριο πετρελαίου- και μάλιστα να τον επιχορηγεί κιόλας- είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.
Διεκδικούμε:
·         Άμεση ανάκληση των αδειών του Μελισσανίδη.
·         Αξιοποίηση του συνόλου της έκτασης των Λιπασμάτων Δραπετσώνας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών της περιοχής με απαλλοτρίωση όλης της έκτασης. Τέτοιες ανάγκες αποτελούν η δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην περιοχή του Πειραιά, που χρόνια διεκδικεί το λαϊκό κίνημα της περιοχής και υποδομές που να καλύπτουν τις ανάγκες για αναψυχή, πολιτισμό, άθληση.
·         Καμιά δραστηριότητα με ιδιωτικοοικονομικά επιχειρηματικά κριτήρια στην περιοχή. Καμιά ανταποδοτική λειτουργία, άμεση ή έμμεση. Αποκλειστική χρηματοδότηση και συντήρηση της έκτασης και των υποδομών από τον κρατικό προϋπολογισμό, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο.

Ταυτόχρονα, και για το Πέραμα, η κατασκευή της νέας προβλήτας πετρελαιοειδών στην άκρη της προβλήτας ΙΙΙ, φέρνει το θέμα των «καζανιών του θανάτου» στην επικαιρότητα. Οι εταιρείες πετρελαιοειδών κινούνται με σκοπό την επαναλειτουργία τους. Ήδη από το καλοκαίρι του 2017 που έχουν αρχίσει εργασίες επισκευής, οι οσμές στην περιοχή γίνονται όλο και εντονότερες.

Δεν είναι ένα καινούργιο θέμα για το Πέραμα. Για δεκαετίες ο λαός του Περάματος έδινε μάχη για το κλείσιμο των «καζανιών του θανάτου». Με την πίεση του κινήματος έγινε κατορθωτή η διακοπή της χρήσης τους τις δυο τελευταίες δεκαετίες. Όμως, με βάση το νέο επενδυτικό σχέδιο της COSCO  για τον ΟΛΠ, φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα εταιρειών πετρελαίου και ενδιαφέρον της COSCO για την επαναλειτουργία τους.
Η σημερινή δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, έχει τεράστιες ευθύνες. Ο δήμαρχος Περάματος, κ. Λαγουδάκης, συμμετέχοντας στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ, πριν την ιδιωτικοποίηση του, συμφώνησε στην είσοδο και λειτουργία ενός τεράστιου μονοπωλίου. Σήμερα χειροκροτεί για το νέο επενδυτικό σχέδιο που «βάζει σε λειτουργία τα πετρελαιοειδή». Κάποιες χλιαρές  διαφωνίες δεν αλλάζουν την ουσία του ζητήματος.
Οι συνέπειες και οι κίνδυνοι σε ενδεχόμενη επαναλειτουργία θα είναι τεράστιες. 114 καζάνια γεμάτα πετρέλαιο δημιουργούν μια βόμβα στο κέντρο της πόλης, επάνω στο δρόμο, που είναι ο μοναδικός δρόμος διαφυγής σε περίπτωση ατυχήματος – εγκλήματος, πολύ κοντά σε σχολεία, στα όποια φοιτούν πάνω από 1000 μαθητές και εκπαιδευτικοί.
Ποιος μπορεί να μας διασφαλίσει ότι δε θα συμβεί τέτοιο έγκλημα; Το πολύ πρόσφατο «ατύχημα» με το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ», αποδεικνύει την ωμή πραγματικότητα.
Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε το δίλημμα «μεροκάματο με μισθούς ψίχουλα» ή «καζάνια του θανάτου και μεγάλης όχλησης βιομηχανικές εγκαταστάσεις».
Ένα τέτοιο μεροκάματο δε λύνει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες στα σπίτια τους ούτε αναιρεί ότι κάθε εργαζόμενος πρέπει να παλέψει ενάντια στους βάρβαρους όρους εργασίας και την καταστροφή της πόλης που ο ίδιος και η οικογένεια του ζει.
Σήμερα είναι μονόδρομος η πάλη ενάντια στην επαναλειτουργία των καζανιών. Μια πάλη που πρέπει να συνδυαστεί με την πάλη, για καλύτερους μισθούς, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κοινωνική ασφάλιση.
 Παλεύουμε για:
·         Να κλείσουν όλα τα καζάνια του θανάτου τώρα. Καμία επαναλειτουργία τους. Απομάκρυνση τους από οποιαδήποτε κατοικημένη περιοχή. Να παρθούν ειδικά μέτρα ώστε να μην επηρεάζουν τον περιβάλλοντα χώρο.
·         Δεν δεχόμαστε να είναι το μέλλον των μαθητών μας η υποβάθμιση της πόλης μας, με κίνδυνο κάθε ώρα και στιγμή για ατύχημα, με μεροκάματα  πείνας και άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους γονείς τους. Δεν θα χάσουμε εμείς για να κερδίζουν οι πολυεθνικές.
·         Θέλουμε η πόλη μας να έχει ελεύθερους χώρους, να έχει παιδικές χαρές και γήπεδα, να τα αξιοποιούν οι μαθητές  μας με τις οικογένειές τους. Να μπορούν οι κάτοικοι να έχουν πρόσβαση κάθε στιγμή στην παραλία.
·         Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίξει με τις ζωές μας και τις ζωές των μαθητών μας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογός μας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ένωσης Γονέων Περάματος και θα συμμετέχει στη σύσκεψη τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018, στις 6.30μμ,  στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Περάματος (Καραολή Δημητρίου 20), με στόχο την από κοινού δράση για την απομάκρυνση <<των καζανιών του θανάτου>>.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: