Δευτέρα 25 Μαΐου 2020


                             αρ. πρωτ. 502             24/05/2020
Την Παρασκευή 22 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, μαζική σύσκεψη  Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ για την οργάνωση της πάλης.

Η συζήτηση είχε στο επίκεντρό της την συνέχεια της οργάνωσης του αγώνα και της κοινής δράσης των σωματείων απέναντι στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς και στην απαράδεκτη τροπολογία για την on line μετάδοση του μαθήματος, αλλά και τις ευθύνες της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών σωματείων επικέντρωσαν στα παρακάτω ζητήματα:

Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση έβαλε σε διαβούλευση το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, δεκάδες σωματεία της Αττικής, Σύλλογοι και ΕΛΜΕ απ' όλη την Ελλάδα, Ενώσεις Γονέων, φοιτητικοί σύλλογοι  και μαθητές κινητοποιήθηκαν αναδεικνύοντας τον αντιδραστικό του χαρακτήρα. Με τα 2 μαζικά μαχητικά συλλαλητήρια, στις 13/5 και19/5, που οργανώθηκαν με πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων που ουσιαστικά σηκώνουν και τον αγώνα, συνεχίσαμε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και δώσαμε μια ηχηρή απάντηση αντίστασης στους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.
Οι ελιγμοί στους οποίους υποχρεώνεται η Υπουργός Παιδείας, για απόσυρση ή επαναδιατύπωση ορισμένων άρθρων του πολυνομοσχεδίου δείχνει την πίεση που μπορεί να τους ασκήσει ο οργανωμένος, μαζικός αγώνας ενάντια στα σχέδια της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας. Δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση και τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας. Μόνο οι αγώνες μας μπορούν να τους εμποδίσουν.
        Να πάρουν πίσω το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, που, εκτός των άλλων, βάζει ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια σε μαθητές από εργατικές και λαϊκές οικογένειες στο να έχουν πρόσβαση στη γνώση και τη μόρφωση, φτιάχνει ένα Λύκειο “εξεταστική αρένα”, επαναφέροντας “την Τράπεζα Θεμάτων” και διατηρώντας όλο το πλαίσιο του νόμου Γαβρόγλου για το Λύκειο- εξεταστικό κέντρο. Ένα νομοσχέδιο που ετοιμάζει απολύσεις χιλιάδων αναπληρωτών, με την αύξηση που θέλει να φέρει στον ελάχιστο αριθμό των μαθητών ανά τάξη και που προωθεί την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών.

       Παράλληλα, καταγγείλαμε την επαίσχυντη Υπουργική Απόφαση για την τοποθέτηση καμερών μέσα στην τάξη και τη μετατροπή του μαθήματος σε ριάλιτι. Απόφαση που δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την εκπαιδευτική διαδικασία. Ξεκαθαρίσαμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να ακυρώσουμε στην πράξη μια τέτοια κατεύθυνση.

            Με το άνοιγμα των σχολείων, η Κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα, εξωραΐζοντας  την κρατική και κυβερνητική ευθύνη, αντιμετωπίζοντας ως κόστος τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και τις αναγκαίες κτιριακές προσαρμογές που απαιτούνται, δίνοντας για μια ακόμη φορά βάρος στην “ατομική ευθύνη”.

        Δυναμώνουμε τις κοινές πρωτοβουλίες που πήραμε το προηγούμενο διάστημα. Τα σωματεία μας, διατηρώντας το πλαίσιο δράσης και τις αποφάσεις τους προχωράνε σε κοινές πρωτοβουλίες προκειμένου να οργανωθεί η παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, τα εργασιακά μας δικαιώματα, αλλά και την υγεία μας.

            Απαιτούμε από τα Δ.Σ. των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους στην κρίσιμη συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε και να αποφασίσουν συγκεκριμένα βήματα στην οργάνωση της πάλη τους κλάδου που θα στόχο θα έχουν την κλιμάκωσης του αγώνα.

Προχωράμε στις παρακάτω κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες:

·         Οργανώνουμε κοινές δράσεις με τους Συλλόγους τις Ενώσεις γονέων στις γειτονιές ώστε να ενημερωθούν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι για την επίθεση που ετοιμάζουν στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών τους και στην τσέπη τους.
·         Υλοποιούμε  την απόφαση του Γ.Σ.  Της ΑΔΕΔΥ για απεργία-αποχή ενάντια στην εφαρμογή των διατάξεων για την on – line αναμετάδοση των μαθημάτων μέσα από τις σχολικές αίθουσες. Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις με βάση το πρακτικό που έχει στείλει ο Σύλλογος. Καλούμε τα Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις.
·         Πολλαπλασιάζουμε τις αποφάσεις για ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ από κάθε διαδικασίας με βάση το κοινό κείμενο των 77 Συλλόγων και ΕΛΜΕ.
·         Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των σωματείων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ενάντια στην εφαρμογή της τροπολογίας για τις κάμερες και τα on-line μαθήματα.
·         Συμμετέχουμε στα νέα συλλαλητήρια της Τρίτης 26 Μαΐου στην Αθήνα στις 19:00 στα Προπύλαια και σε όλη την Ελλάδα.
·         Την Τετάρτη 27 Μαΐου προχωράμε από κοινού  με Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων σε συγκέντρωση στις 7μ.μ. στην Πλατεία Κύπρου στο Κερατσίνι (έναντι Δημαρχείου) ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, την online αναμετάδοση των μαθημάτων και τα προβλήματα με το άνοιγμα των σχολείων.
·         Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των καθαριστριών για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία.
·         Προχωράμε σε 24ωρη απεργία όταν η κυβέρνηση φέρει το πολυνομοσχέδιο στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής και απαιτούμε την πραγματοποίηση συνάντησης την ίδια μέρα με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.
·         Μετά την απεργιακή συγκέντρωση προχωράμε σε νέα Παναττική σύσκεψη ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ, Επιτροπών Αναπληρωτών.
·         Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας τις αμέσως επόμενες μέρες ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
·         Συμμετέχουμε στις 11 Ιουνίου με απόφαση των σωματείων μας στην κινητοποίηση συνδικάτων Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα ενάντια στην παγίωση των αντεργατικών ρυθμίσεων, τις απολύσεις, την εκ περιτροπής εργασία με απαίτηση να μην πληρώσουν, για μια ακόμη φορά, τα βάρη της κρίσης οι εργαζόμενοι.
·         Στηρίζουμε έμπρακτα τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών για Δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.

            Στα πλαίσια της σύσκεψης κατατέθηκαν και άλλες προτάσεις από Συλλόγους ΠΕ και        ΕΛΜΕ που θα αποτυπωθούν στις ανακοινώσεις κάθε σωματείου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: