Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020


      http://spe-ploumpidis.blogspot.com/      αρ. πρωτ. 520                1/7/2020

ΟΧΙ ΣΤΟ MASTERPLAN ΤΗΣ COSCO,
ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΛΙΜΑΝΙ – ΛΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ,
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ – ΣΥΝΑΥΛΙΑ
ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 7 ΙΟΥΛΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 7.00  ΜΜ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ

 Συνάδελφοι -  Συναδέλφισσες
      Περνάμε στην αντεπίθεσή, ρίχνουμε  όλες  τις δυνάμεις  μας στη μάχη  ενάντια   στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, των  εφοπλιστών, της COSCΟ,  των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων,  του μεγάλου κεφαλαίου,  που αξιοποιούν  την  πανδημία  του  COVID-19  για να φορτώσουν  τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης και πάλι στο λαό.
      Οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας για να ανατρέψουμε τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων (COSCO, OIL ONE, Εφοπλιστών κ.α.) που ξεδιπλώνονται με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία τους, βάζοντας στη μέγγενη τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, καταπατώντας ότι έχει απομείνει από  ελεύθερους χώρους κατά μήκος της ακτογραμμής στ λιμάνι του Πειραιά, δημιουργώντας αφόρητη κατάσταση  για τους εργαζόμενους  μέσα  στους χώρους δουλειάς  και στις λαϊκές γειτονιές  στο  Πέραμα, Κερατσίνι - Δραπετσώνα και ευρύτερα στην περιοχή  του Πειραιά
Οργανωνόμαστε στα συνδικάτα. Κανείς μόνος του. Η πείρα της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης επιβεβαιώνει ότι μόνο με ισχυρά συνδικάτα και με ισχυρούς ταξικούς, ενωτικούς, εργατικούς και λαϊκούς αγώνες μπορούμε να περιφρουρήσουμε τα δικαιώματά μας, να διεκδικήσουμε  την ικανοποίηση των σύγχρονων  αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.
Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα. Υπάρχει διέξοδος και προοπτική για το λαό.
      Η προοπτική  για ΝΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΑΝΑΣΑ δε βρίσκεται  στο τρομοκρατικό  δίλλημα  που προβάλλεται  από τη κυβέρνηση, τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα τσιράκια τους στα συνδικάτα συμβιβασμός ή εξαθλίωση, επιλογή που οδηγεί στη ραγδαία  χειροτέρευση  του βιοτικού επιπέδου -  με τραγικές συνέπειες  για τις  εργατικές - λαϊκές οικογένειες Τώρα είναι ώρα ευθύνης - επιτακτική ανάγκη  να διεκδικήσουμε  τις πραγματικές ανάγκες  Η πείρα που έχει συγκεντρώσει ο λαός του Πειραιά είναι σημαντική. Αποδείχτηκαν μύθοι όσα προπαγάνδιζαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα κόμματά του ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη θα φέρει ευημερία στο λαό του Πειραιά, γενικότερα στο λαό.
     Η περιβόητη «βαριά βιομηχανία» του Τουρισμού και της Ναυτιλίας  με τεράστια   κέρδη  για τους  τουριστικούς επιχειρηματικούς ομίλους  και τους εφοπλιστές  από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης και της πανδημίας, θύελλα - μπαράζ αντεργατικών μέτρων και συγκεκριμένα: Χιλιάδες απολύσεις, δραματική μείωση μισθών, εκ περιτροπής δουλειά, αναστολή συμβάσεων, τηλεργασία στο σπίτι, ωράρια «λάστιχο», εντατικοποίηση της δουλειάς, εργατικά ατυχήματα, καταστολή, τεράστιες ελλείψεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας με τραγικές συνέπιες για τους εργαζόμενους, τις λαικές οικογένειες.
  Η ανάπτυξη του τουρισμού και της κρουαζιέρας δεν έδωσε νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας, δεν έδωσε καλύτερους μισθούς στους εργαζόμενους, δεν έδωσε μεγαλύτερο εισόδημα στους αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς επαγγελματίες.
    Το λιμάνι του Πειραιά κατακτά το ένα ρεκόρ κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας μετά το άλλο, όμως τους θησαυρούς της ανάπτυξης καρπώνονται η COSCO και οι εφοπλιστές, το μεγάλο κεφάλαιο. Για τους εργαζόμενους στην ακτοπλοΐα, στο λιμάνι, στη ναυπηγοεπισκευή και σε άλλους κλάδους παραμένει η   αναδουλειά - ανακύκλωση της ανεργίας, μεροκάματα και επιδόματα πείνας, δεκάδες εργατικά ατυχήματα, ένταση της  εκμετάλλευσης.
     Η θέση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων του Πειραιά χρόνο με το χρόνο επιδεινώνεται γιατί ζουν τις συνέπειες  έντασης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
Η προοπτική για τους εργαζόμενους βρίσκεται στην ανατροπή  αυτής της άσχημης κατάστασης:  Όσο το λιμάνι και άλλες κρίσιμες υποδομές βρίσκονται στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων και του αστικού κράτους δεν μπορούν να είναι στην υπηρεσία των σύγχρονων εργατικών – λαϊκών αναγκών.

Το νέο master plan της COSCO
αποτελεί κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματά μας
     Το επενδυτικό σχέδιο της COSCO έχει ως μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία του μονοπωλίου και των εφοπλιστών. Γι’ αυτό μαζί με τα μεγαλεπήβολα σχέδια πάνε χέρι- χέρι η επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, αξιοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν νομοθετήσει όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ αλλά και των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ.
      Οξύνει τις αγωνίες για το αν θα έχουν δουλειά οι εργαζόμενοι, για το εισόδημά τους, για τους όρους υγιεινής  και ασφάλειας. Για την ποιότητα ζωής στην περιοχή με αλλαγές στους συντελεστές δόμησης και με fast track διαδικασίες αδειοδότησης χωρίς υπολογισμό των συνεπειών σε περιβάλλον στη ζωή της λαϊκής οικογένειας  Οξύνει την αγωνία μικρών αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και εμπόρων που αντιμετωπίζουν ούτως ή αλλιώς το φάσμα της χρεωκοπίας.
Τα επενδυτικά σχέδια της COSCO φέρνουν:
·                     Επιδείνωση ακόμα περισσότερο των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων στο λιμάνι του Πειραιά. Οι ήδη εργασιακές σχέσεις  λάστιχο που προϋπήρχαν, η εργολαβική απασχόληση, η έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, η κατάργηση των Συλλογικών Συβάσεων Εργασίας και των ΒΑΕ δημιουργούν συνθήκες εργασιακής ζούγκλας  στο λιμάνι και γενικότερα στους χώρους δουλειάς.
·                     Συρρίκνωση και των τελευταίων ελάχιστων ελεύθερων χώρων σε όλους τους παραλιμένιους δήμους της Περιφέρειας Πειραιά. Χώροι όπως τα Λιπάσματα, ο πρώην ΟΔΔΥ, ο Αρμός ετοιμάζονται να παραδοθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ο λαός του Πειραιά έχει ελάχιστες πια προσβάσεις στη Θάλασσα.
·                     Νέους κινδύνους για Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης με οδυνηρές συνέπειες για το λαό του Πειραιά αφού όλος αυτός ο σχεδιασμός προχωρά άναρχα και στα πλαίσια σκληρών ανταγωνισμών, τα μέτρα προστασίας θεωρούνται κόστος και από την κυβέρνηση και από τους επιχειρηματικούς ομίλους.
·                     Σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση στον ήδη επιβαρυμένο και πολύπαθο Πειραιά. Αφορά σε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, στις ακτές, στις εκπομπές ρύπων, στο συγκοινωνιακό τομέα, στην αλλοίωση του ιστορικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της πόλης.
Οι εργαζόμενοι και ο λαός του Πειραιά  να μπει τώρα  στη μάχη να ανατρέψει τα σχέδια  της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων  
 Ο ανταγωνισμός  ανάμεσα σε ντόπιους και  διεθνείς  επιχειρηματικούς ομίλους  για τον έλεγχο του λιμανιού του Πειραιά, συνδέεται με  τυχοδιωκτικά σχέδια των ιμπεριαλιστών  εκφράζονται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ ΗΠΑ/ ΝΑΤΟ – Ε.Ε. – Ρωσίας – Κίνας με  οδυνηρές  συνέπειες για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.
Σήμερα μεγαλώνει η ανάγκη για κοινή πάλη των εργατών, για συντονισμό δράσης σε κατεύθυνση αμφισβήτησης της πολιτικής του κεφαλαίου, για την υπεράσπιση της ζωής και των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.
Ο αγώνας ώστε το λιμάνι του Πειραιά και όλες οι κρίσιμες υποδομές όπως τα ναυπηγεία και τα πλοία να είναι λαϊκή περιουσία, μοχλός ευημερίας και ανάπτυξης για το λαό μας, που θα εξασφαλίζουν σταθερή δουλειά με δικαιώματα, πρέπει να είναι αγώνας όλων των εργαζομένων και των συνδικάτων του Πειραιά. Γιατί μόνο σε αυτή την προοπτική μπορούν να αξιοποιηθούν σχεδιασμένα και να εξασφαλίζουν την ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυμένων κοινωνικών αναγκών.
Διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στους σχεδιασμούς που υπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Παλεύουμε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας
Παλεύουμε:
·       Να μην προχωρήσει η υλοποίηση του master plan της COSCO. Να Ιδιαίτερα όσον αφορά τα έργα της κρουαζιέρας στην Πειραϊκή, στη Δραπετσώνα με την επέκταση του car terminal, στον Αρμό με την επέκταση της Προβλήτας ΙΙΙ.
·        Να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί στη βιομηχανική και λιμενική ζώνη του Πειραιά (π.χ. με τη δημιουργία μεγάλου ναυπηγείου στην ακτή του Περάματος που εκτός των άλλων μπορεί να είναι μια νέα ωρολογιακή βόμβα για την πόλη δίπλα στα καζάνια, εμπορικά κέντρα, 5στερα ξενοδοχεία, πάρκα καινοτομίας κ.α.) στα πλαίσια του master plan της COSCO και άλλων επιχειρηματικών σχεδιασμών. Η όποια παρέμβαση σε εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κτίρια και αποθήκες να μην αλλάζει τους όρους δόμησης και να μην απαγορεύει την πρόσβαση του λαού του Πειραιά στη θάλασσα, να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον, στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Οι ελεύθεροι χώροι  να αποδοθούν στο λαό του Πειραιά.
·       Ενάντια σε όλους τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς που επιβαρύνουν την περιοχή του Πειραιά, μεγαλώνουν την εκμετάλλευση, οδηγούν σε νέους κινδύνους για τη ζωή, την εργασία και τα δικαιώματα μας
·       Ενάντια στις νέες αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Τα συνδικάτα δεν μπαίνουν στο γύψο, η  καταστολή -  η εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία δεν θα περάσει.
Διεκδικούμε:
·      Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, χωρίς εργολαβικές και ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, να μπει τέρμα στην ομηρία χιλιάδων εργατών που ζουν με την αγωνία του αν θα έχουν μεροκάματο. Κατάργηση του αίσχους των δουλεμπορικών γραφείων.
·      Εισόδημα για όλους τους εργαζόμενους  και τους ανέργους Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλους τους κλάδους με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων. Όχι στο αίσχος των ατομικών συμβάσεων.
·      Διεκδικούμε μέτρα ουσιαστικής στήριξης στους ανέργους, για όλη την περίοδο της ανεργίας. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους. Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Απαιτούμε άμεσα:
§  Εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Ενίσχυση της οργανικής σύνθεσης σε καράβια και λιμάνι (πόστα). Ουσιαστική λειτουργία επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας με συμμετοχή εκπροσώπων των σωματείων. Άμεση επαναλειτουργία και στελέχωση του σταθμού πρώτων βοηθειών στο χώρο του λιμανιού.
§  Καμιά δραστηριότητα (π.χ. επισκευή πλοίων) να μη γίνεται έξω από τους χώρους που προδιαγράφονται για την υλοποίησή τους με όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους
§  Να ενταθούν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ και του ΚΕΠΕΚ σε όλες τις δραστηριότητες, σε όλο το λιμάνι του Πειραιά. Στελέχωση όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών με κατάλληλο προσωπικό, με σταθερή δουλειά και δικαιώματα.
§  Άμεσα μέτρα, για την περίπτωση Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (ΒΑΜΕ). Ενίσχυση των υποδομών και των υπηρεσιών (πολιτική προστασία, πυροσβεστική, λιμενικό) με όλο το απαραίτητο προσωπικό και μέσα. Ενημέρωση των κατοίκων για σχέδιο έκτακτης κατάστασης, σχέδιο που αφορά Πυροσβεστική, Λιμενικό και Αστυνομία, διαθεσιμότητα υποδομών σε συγκεκριμένο νοσοκομείο, εναλλακτικός δρόμος διαφυγής κ.λπ.
§  Ελεύθερη πρόσβαση του λαού του Πειραιά στη Θάλασσα. Καμιά επιχειρηματική και εμπορική δράση στους ελεύθερους χώρους. Όλοι οι χώροι (πχ Λιπάσματα, Αρμός) να αποδοθούν στο λαό της περιοχής και να αναπλαστούν με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση και με βάση τις προτάσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
§  Το σύνολο των 640 στρεμμάτων της περιοχής των Λιπασμάτων με απαλλοτρίωση όλης της έκτασης χωρίς αποζημίωση  για να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του λαού.
§  Να φύγουν, η OIL ONE και τα καζάνια του θανάτου από τις γειτονιές μας. Να ανακληθούν άμεσα όλες οι άδειες των βιομηχανιών που ρυπαίνουν την περιοχή, να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις τους μακριά από κατοικημένες περιοχές. Άμεσα μέτρα για τη ρύπανση στην περιοχή από τις βιομηχανίες. Είναι όρος για να σταματήσει άμεσα η δυσοσμία που μας ταλαιπωρεί.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ – ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ  ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ – ΣΥΝΑΥΛΙΑ
ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 7 ΙΟΥΛΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 7.00ΜΜ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
TO Δ.Σ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: