Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Εδώ και τώρα να ληφθούν μέτρα για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου!


 

http://spe-ploumpidis.blogspot.com/          αρ. πρωτ.  711                            21/09/2021

 

Εδώ και τώρα να ληφθούν μέτρα για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Τρίτη σχολική χρονιά με πανδημία και η Κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία χωρίς να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να προστατεύσει την υγεία και τη ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών, για να θωρακίσει τα σχολεία απέναντι στην εξάπλωση του ιού. «Βγάζει μάτι» το γεγονός ότι δεν παίρνει το ελάχιστο μέτρο προστασίας ούτε για τις ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών! Χιλιάδες συνάδελφοί μας, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και περίμεναν με αγωνία την απόφαση του Υπουργείου, διαπίστωσαν πως φέτος δεν προβλέπεται ούτε καν να πάρουν άδεια, όπως έγινε πέρυσι, αντίθετα, είναι αναγκασμένοι να επιστρέψουν στα σχολεία τους, με φόβο και αγωνία, χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο προστασίας.

Η δικαιολογία της Κυβέρνησης είναι ότι τώρα υπάρχει το εμβόλιο και άρα οι εκπαιδευτικοί προστατεύονται από αυτό, λες και δεν είναι γνωστό σε όλους ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, ακόμα και σοβαρά, με κίνδυνο επιπλοκών λόγω και των ιδιαίτερων υποκείμενων προβλημάτων της συγκεκριμένης κατηγορίας συναδέλφων και βέβαια μεταδίδουν τον ιό. Ενώ, λοιπόν, πέρυσι συνάδελφοι που ανήκαν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (συνάδελφοι με χρόνια πνευμονοπάθεια, βαριές νευρολογικές παθήσεις, σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια, που έχουν κάνει μεταμόσχευση ή έχουν διάγνωση νεοπλασματικής νόσου, συνάδελφοι άνω των 65 ή με υψηλό δείκτη μάζας σώματος, έγκυες κλπ), είχαν πάρει την ειδική άδεια και οι περισσότεροι έκαναν εξ αποστάσεως εκπαίδευση, φέτος επιστρέφουν στα σχολεία με τα 25άρια τμήματα, στις ακατάλληλες αίθουσες χωρίς επαρκή αερισμό κλπ.

Δεν προβλέπεται κανένα επιπλέον μέτρο προστασίας γι΄αυτούς τους συναδέλφους, ούτε καν συχνά και δωρεάν rapid τεστ, back office εργασία κλπ.  Η πολιτική της Κυβέρνησης και σε αυτό το ζήτημα είναι εγκληματική για όλους τους εκπαιδευτικούς, πόσο μάλλον για αυτούς που πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Οι μόνοι που πρόκειται να εξαιρεθούν και θα μπορούν να πάρουν άδεια, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Υφ. Παιδείας Ζέτας Μακρή, είναι όσοι για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο.

Η κυβέρνηση ενώ έχει ανακοινώσει τις κατηγορίες για τους ευπαθείς μαθητές που εξαιρούνται, δεν απαντάει με ποιο τρόπο οι μαθητές αυτοί καλύπτονται παιδαγωγικά αυτή τη στιγμή! Την πρώτη εβδομάδα έναρξης των μαθημάτων τα παιδιά αυτά έμειναν σπίτι τους χωρίς καμία στήριξη.

            Η ουσία παραμένει. Η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα αίτημα του κλάδου για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων (μείωση μαθητών ανά τάξη, κατάλληλες αίθουσες, κάλυψη όλων των κενών  και περισσότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ κλπ.), αντίθετα, δημοσίευσε την Απόφαση για τη λειτουργία των σχολείων και της εκπαίδευσης (Δ1α/Γ.Π.οικ. 55254/09-09-2021), που ουσιαστικά αποθεώνει την ατομική ευθύνη και ρίχνει όλο το βάρος  στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Στην πραγματικότητα πρόκειται για Πρωτόκολλο μετάδοσης του ιού!

            Στο όνομα της εξοικονόμησης προσωπικού, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο βάζει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή αυτών των συναδέλφων, προσπάθεια που είχε κάνει και πέρσι τέτοιον καιρό, όταν μείωσε τους συναδέλφους που δικαιούνταν την άδεια, βάζοντας περαιτέρω εμπόδια. Και φυσικά δεν ξεχνάμε τα εμπόδια που είχαν μπει ακόμα πιο έντονα στους συναδέλφους αναπληρωτές π.χ. της Παράλληλης Στήριξης.

            Απαιτούμε εδώ και τώρα, πριν κινδυνεύσουν οι συνάδελφοί μας, πριν γίνει πραγματικότητα αυτό που προβλέπουν όλοι οι ειδικοί επιστήμονες για αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία, ειδικά τώρα με τη μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ, που διασπείρεται περισσότερο και στις μικρότερες ηλικίες, να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα, με βάση τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα και τις μελέτες, σε σχέση με τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Τέλος, να υπάρξει μέριμνα ώστε να καλυφθούν ΑΜΕΣΑ παιδαγωγικά οι ευπαθείς ομάδες μαθητών που βρίσκονται στο σπίτι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: