Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Το Υπουργείο Παιδείας «πετσοκόβει» εκατοντάδες τμήματα σε όλη την Ελλάδα, τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 25/10 13:30 ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


 

http://spe-ploumpidis.blogspot.com/     αρ. πρωτ.  736          24/10/2021

 

Το Υπουργείο Παιδείας «πετσοκόβει» εκατοντάδες τμήματα σε όλη την Ελλάδα, τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 25/10 13:30 ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ü  Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά!

ü  Να μην κλείσει κανένα τμήμα!

           

            Είμαστε στα τέλη Οκτώβρη και τα χιλιάδες κενά παραμένουν, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς.

            Τα επικοινωνιακά εφέ του ΥΠΑΙΘ πως όλα είναι έτοιμα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, κατέρρευσαν σύντομα σαν χάρτινος πύργος. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη, οριακή! Χιλιάδες ακάλυπτα κενά στην παράλληλη στήριξη με εκπαιδευτικούς να μοιράζονται σε 2 και 3 παιδιά. Στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση τις προσλήψεις ειδικοτήτων τις ψάχνουμε με το κυάλι, ενώ δυσκολίες υπάρχουν και με τα τμήματα ΖΕΠ που ενώ έχουν εγκριθεί δεν έχουν στελεχωθεί σε πολλά σχολεία. Χιλιάδες χαμένες ώρες στα μαθήματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα Ειδικά Σχολεία υπολειτουργούν μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

            Στα πλαίσια αυτά, το ΥΠΑΙΘ ζητά να κλείσουν και ταυτόχρονα διάφορες ΔΙΠΕ και ΔΙΔΕ δίνουν εντολή για σύμπτυξη και κατάργηση τμημάτων. Αντίστοιχα σε διάφορες ΔΙΔΕ της χώρας ζητούν να αλλάξει το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων, για να μπαίνει εκπαιδευτικός και στα τμήματα που δεν έχουν κάνει καθόλου μάθημα από την αρχή της χρονιάς, μειώνοντας ταυτόχρονα τις εβδομαδιαίες-προβλεπόμενες ώρες διδασκαλίας στα τμήματα που ο ίδιος εκπαιδευτικός κάνει μάθημα μέχρι σήμερα!

             

            Είναι ανεπίτρεπτο! Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει ποιο παιδί θα κάνει μάθημα και ποιο δεν θα κάνει, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερεί από τους μαθητές μας τις αναγκαίες ώρες διδασκαλίας.

Ντροπή πια! Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά!

Να σταματήσει η κοροϊδία του υπουργείου ότι όλα «βαίνουν καλώς». Η γ΄φάση προσλήψεων των αναπληρωτών που έγινε την Παρασκευή δείχνει πόσο αγωνιά το Υπουργείο για τις ανάγκες των σχολείων.....Μόλις 2500 προσλήψεις, ενώ τα κενά παραμένουν πάνω από 6000.

Οι μαθητές, η εκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι αριθμοί, κουτάκια και δείκτες, σαν αυτές που μας καλούν να συμπληρώσουμε στην αξιολόγησή τους.

            Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ από τη μια  βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτικών, την ίδια στιγμή που όλοι οι ειδικοί μιλάνε για έξαρση της πανδημίας, ιδιαίτερα στη νεολαία. Από την άλλη, αγνοούν τα τεράστια μορφωτικά και εκπαιδευτικά κενά που έχουν δημιουργηθεί, με τα σχολεία κλειστά για σχεδόν 2 χρόνια, και στοιβάζουν σαν «σαρδέλες» τα παιδιά μέσα στα τμήματα.

                        Την ίδια ώρα το Υπουργείο επιχειρεί να βάλει στο κάδρο των ευθυνών τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, αφού σε συνέντευξή της η ίδια η υπουργός καταλόγισε την ευθύνη των κενών στους καρκινοπαθείς συναδέλφους και τις εγκυμονούσες συναδέλφισσες, επειδή παίρνουν τις άδειες που δικαιούνται! Και από την άλλη πλευρά, στέλνει εντολές στα σχολεία, να αναμορφώσουν το πρόγραμμά τους, προκειμένου να καλυφθούν με πρόχειρο τρόπο τα εκπαιδευτικά κενά.

            Να τι εννοούν όταν ζητούν να συμπληρωθούν δείκτες στην αξιολόγηση των σχολείων, όπως “αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού”. Να μη ζητάς, να μη διεκδικείς, να μην έχει καμιά ευθύνη το κράτος και όλα να τα λύνεις (χρηματοδότηση, εκπαιδευτικά κενά) κλείνοντας τμήματα, περιφέροντας καθηγητές και δασκάλους λίγο στο ένα τμήμα και λίγο στο άλλο.

           

Απαιτούμε:

·         Να μην κλείσει ούτε ένα τμήμα! Έγκριση όλων των τμημάτων με βάση τις ανάγκες των μαθητών

·         Να καλυφθούν όλα τα κενά με άμεση Δ΄φάση πρόσληψης αναπληρωτών

·         Εδώ και τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, για να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις-15 μαθητές ανά τμήμα

·         Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για τη λεγόμενη αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών (ν. 4823/2021, ν. 4692/2020, Υ.Α. για εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση)


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: