Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΥΝΕΝΟΧΕΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

 


http://spe-ploumpidis.blogspot.com/       αρ. πρωτ. 1109                              13/10/2024

 

ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ  ΣΥΝΕΝΟΧΕΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

 

Διανύουμε τον δεύτερο μήνα έναρξης της σχολικής χρονιάς και ο οικονομικός στραγγαλισμός των σχολείων ήδη είναι ολοένα και περισσότερος ορατός, καθώς τα αποθέματα των σχολείων από την περυσινή χρονιά σε βασικά είδη λειτουργίας τους τελειώνουν. Με προηγούμενη ανακοίνωσή μας «Η κυβέρνηση οδηγεί τα σχολεία σε οικονομική ασφυξία και αδυναμία λειτουργίας, λόγω ελλείψεων σε βασικά είδη. Ανέτοιμοι οι δήμοι να αναλάβουν την ευθύνη λειτουργίας» στις 24-9-2024 (βλέπε http://spe-ploumpidis.blogspot.com/2024/09/blog-post_24.html) είχαμε αναδείξει σε ποια κατάσταση ακριβώς βρίσκονται τα σχολεία με υπαίτια πρωτίστως όπως φαίνεται και από τον τίτλο της ανακοίνωσης της κυβερνητική πολιτική.

Οι Δήμοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος ανέτοιμοι ακόμα δεν έχουν οριστικοποιήσει ποιες δαπάνες θα καλύπτουν ούτε έχουν ορίσει υπόλογους των τραπεζικών λογαριασμών τους διευθυντές των σχολείων για την αξιοποίηση της πενιχρής πάγιας προκαταβολής, επιδεινώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο την υπάρχουσα ασφυκτική κατάσταση που οφείλεται κυρίως στην  υποχρηματοδότηση.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής Κερατσινίου-Δραπετσώνας είναι να ορίζει το ποσό της πάγιας προκαταβολής ανά σχολική μονάδα όχι ανάλογα με τις λειτουργούσες αίθουσες διδασκαλίας που ορίζει η πρόσφατη τροποποιητική απόφαση του ΥΠΕΣ στις 3/10/2024, αλλά βάσει των τμημάτων. Πρόκειται ξεκάθαρα για μια αυθαίρετη απόφαση που θα στερήσει επιπλέον 500 ευρώ από κάθε σχολείο, αφού σύμφωνα με το ΦΕΚ έως 11 αίθουσες διδασκαλίας το ποσό της πάγιας προκαταβολής ορίζεται στα 500 ευρώ, ενώ από 12 αίθουσες και πάνω το ποσό ορίζεται στα 1000 ευρώ. Όσον αφορά  τη δημοτική αρχή Περάματος είμαστε σε ετοιμότητα να παρέμβουμε ως εκπαιδευτική κοινότητα ,αν δεν υλοποιήσει τη δέσμευσή της ότι θα δεχτεί τις αίθουσες διδασκαλίας που θα δηλώσουν τα σχολεία.  Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός!

Δεν είναι δυνατόν να μην αναγνωρίζεται από τη δημοτική αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας ως αίθουσα διδασκαλίας το τμήμα ένταξης, η αίθουσα πληροφορικής (που έχει και πολλά λειτουργικά έξοδα) ή αίθουσες μουσικής, εικαστικών όπου υπάρχουν.

Δεν είναι δυνατόν να αποδέχεται με την ερμηνεία της αυτή το τσουνάμι συγχωνεύσεων και απώλειας τμημάτων  που υπέστησαν τα σχολεία μας και να δίνει τη χαριστική βολή, στερώντας από τα σχολεία που υποβιβάστηκαν επιπλέον χρηματοδότηση.

Δεν είναι δυνατόν να επιταχύνει τον στραγγαλισμό και να οδηγεί τα σχολεία στην αγκαλιά των χορηγών, επιβεβαιώνοντας πλήρως την πολιτική της κυβέρνησης και της υπάρχουσας υποχρηματοδότησης.

Καλούμε τις δημοτικές αρχές να μην ορθώνουν επιπλέον εμπόδια  στη λειτουργία των σχολείων.

Να αποδεχτούν τον αριθμό των αιθουσών διδασκαλίας που θα τους δηλώσουν τα σχολεία.

Να επισπεύσουν τις διαδικασίες ορισμού υπόλογων των τραπεζικών λογαριασμών και να εξειδικεύσουν άμεσα ποιες δαπάνες θα καλύπτουν.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Συμμετέχουμε μαζικά στην κλαδική απεργία στις 23/10 προτάσσοντας και το ζήτημα του οικονομικού στραγγαλισμού των σχολείων μας!




Δεν υπάρχουν σχόλια: