Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Κοινή ανακοίνωση των Συλλόγων Π.Ε. Πειραιά: Για την ανακήρυξη των φερόμενων αιρετών που προέκυψαν από τις «ψευδο-εκλογές» της 7ης Νοέμβρη 2020

http://spe-ploumpidis.blogspot.com/          αρ. πρωτ.  599                            7/01/2021


Κοινή ανακοίνωση των Συλλόγων Π.Ε. Πειραιά:

Για την ανακήρυξη των φερόμενων αιρετών που προέκυψαν από τις «ψευδο-εκλογές» της 7ης Νοέμβρη 2020

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Την 7η Νοεμβρίου 2020 το σύνολο των εκπαιδευτικών και των συντεταγμένων οργάνων τους, καταγράφοντας το συντριπτικό ποσοστό 95% αποχής από την «εκλογική» διαδικασία- παρωδία που διεξήγαγε το ΥΠΑΙΘ, αποδοκίμασε την πολιτική της κυβέρνησης, του Υπουργείου Παιδείας και της Υπουργού Παιδείας προσωπικά. Οι Εκπαιδευτικοί απείχαν μαζικά από την διαδικασία- στον Πειραιά το ποσοστό αποχής κυμάνθηκε από το 97% για το ΠΥΣΠΕ ως το 99% για τα ΚΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ- καταδικάζοντας με εμφατικό τρόπο:

·         Τον αυταρχισμό και τις αντιδημοκρατικές ενέργειες της υπουργού.

·         Την συστηματική συκοφάντηση των εκπαιδευτικών και του καθημερινού μόχθου τους στα σχολεία.

·         Την προσπάθεια ελέγχου των Σωματείων από το κράτος αφού επιχειρεί να τους υποδείξει τον τρόπο που θα εκλέγουν τους εκπροσώπους τους.

 

Παρά την καθολική απόρριψη των επιλογών της Υπουργού Παιδείας από τους εκπαιδευτικούς, το ΥΠΑΙΘ προχωρά – σαν να μη συμβαίνει τίποτε- στην ανακήρυξη των δήθεν «εκλεγμένων» στα υπηρεσιακά συμβούλια και ταυτόχρονα με το άρθρο 123 του ν. 4763/2020 θεσμοθετεί με πραξικοπηματικό τρόπο  την αντικατάσταση των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων, σε περίπτωση παραίτησής τους, από διορισμένους – δοτούς εκπροσώπους από το αρμόδιο κατά περίπτωση όργανο του Υ.ΠΑΙ.Θ.

 

Το εκπαιδευτικό κίνημα θα απαντήσει και πάλι αποφασιστικά και δυναμικά. Μόνο στις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας φθάσαμε σε αυτό το σημείο, τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να αποτελούνται μόνο από διορισμένα μέλη. Ο αυταρχισμός και η αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει τέλος! Για το εκπαιδευτικό κίνημα εκλεγμένοι αιρετοί δεν υπάρχουν. Δεν υπήρχαν, άλλωστε, υποψήφιοι. Δεν θα υπάρξουν όμως ούτε και δοτοί-διορισμένοι.

 

Συνεχίζουμε στον δρόμο που χάραξαν οι μέχρι τώρα αποφάσεις των Συλλόγων Π.Ε και του Δ.Σ. της ΔΟΕ. Δεν νομιμοποιούμε τα αποτελέσματα της εκλογικής παρωδίας της 7ης Νοεμβρίου:

 

1)      Απαιτούμε την παράταση της θητείας των αιρετών που αναδείχθηκαν το 2018, μέχρις ότου οι υγειονομικές συνθήκες επιτρέψουν την ασφαλή διεξαγωγή της δια ζώσης εκλογικής διαδικασίας. Ανάλογη παράταση έχει δοθεί στα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων αλλά και στα στελέχη της Διοίκησης (στους Σχολικούς Συμβούλους και στους Διευθυντές Εκπαίδευσης παλαιότερα, στους Διευθυντές των Σχολείων τη φετινή σχολική χρονιά).

 

2)      Καλούμε τους δήθεν «εκλεγμένους» (τακτικούς και αναπληρωματικούς) που ανακοίνωσε το ΥΠΑΙΘ για το ΠΥΣΠΕ Πειραιά - μέσω της έκδοσης των «αποτελεσμάτων» - υλοποιώντας τις ομόφωνες αποφάσεις της ΔΟΕ και των Πρωτοβάθμιων σωματείων μας, να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους στους Συλλόγους των οποίων τυγχάνουν Μέλη μέχρι την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου. Καλούμε, επίσης τους εκπροσώπους των παρατάξεων να συγκεντρώσουν και να καταθέσουν άμεσα στα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων τις παραιτήσεις των λοιπών «υποψηφίων». Αμέσως μετά τη συγκρότηση του νόθου ΠΥΣΠΕ οι Σύλλογοι θα καταθέσουν τις παραιτήσεις των «εκλεγμένων» στη Διεύθυνση Π.Ε. Πειραιά σε προκαθορισμένη συνάντηση των Δ.Σ. των Συλλόγων με το Διευθυντή Π.Ε.

3)      Κανείς εκπαιδευτικός, μέλος των σωματείων μας, να μην αποδεχτεί το διορισμό του, καταλαμβάνοντας τη θέση των Αιρετών εκπροσώπων του Κλάδου, εκπροσώπων οι οποίοι μπορούν να αναδειχθούν μόνο μέσα από δημοκρατική και διαφανή εκλογική διαδικασία όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Περαιτέρω, κανείς εκπαιδευτικός, μέλος των σωματείων μας, ΔΕΝ δικαιούται να διεκδικήσει τη συμμετοχή του στις θέσεις των δύο διορισμένων Μελών που προβλέπονται στο Π.Δ. 1/2003 για τη συγκρότηση των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων (αλλά και των Συμβουλίων Επιλογής). Τα παράνομα - στην συνείδηση των εκπαιδευτικών - αυτά υπηρεσιακά συμβούλια ΔΕΝ μπορούν και ΔΕΝ θα λειτουργήσουν.

 

4)      Δηλώνουμε καθαρά ότι δεν μπορεί να συμμετέχει στα σωματεία μας όποιος νομιμοποιήσει αυτή την κατάπτυστη και αυταρχική διαδικασία αποδεχόμενος να καταλάβει τη θέση αιρετού εκπροσώπου των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.  ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να αγνοεί και πολύ περισσότερο να αντιστρατεύεται τις αποφάσεις των συλλόγων και της Ομοσπονδίας και ταυτόχρονα να θεωρεί πως μπορεί να συμμετέχει στη ζωή και τις αποφάσεις του εκπαιδευτικού κινήματος και των σωματείων του. Τα σωματεία μας θα λάβουν όλα τα προβλεπόμενα από τα καταστατικά τους πειθαρχικά μέτρα.

 

5)      Να  καταργηθεί το άρθρο 22 του νόμου 4728/20 και η εφαρμοστική Υ.Α. (Φ.350/52/139940), όπου προβλέπεται η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Άμεση κατάργηση του νόμου 4763/2020 για την επαγγελματική εκπαίδευση και του σχετικού άρθρου 123 που επιτρέπει τον διορισμό δοτών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά συμβούλια.

Το κείμενο υπογράφουν οι Σύλλογοι Π.Ε.:

Πειραιά «Η Πρόοδος», Νίκαιας, Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας, Πειραιά «Ρ. Φεραίος», Σαλαμίνας και Αργοσαρωνικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: