Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΥΝΕΝΟΧΕΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

 


http://spe-ploumpidis.blogspot.com/       αρ. πρωτ. 1109                              13/10/2024

 

ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ  ΣΥΝΕΝΟΧΕΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

 

Διανύουμε τον δεύτερο μήνα έναρξης της σχολικής χρονιάς και ο οικονομικός στραγγαλισμός των σχολείων ήδη είναι ολοένα και περισσότερος ορατός, καθώς τα αποθέματα των σχολείων από την περυσινή χρονιά σε βασικά είδη λειτουργίας τους τελειώνουν. Με προηγούμενη ανακοίνωσή μας «Η κυβέρνηση οδηγεί τα σχολεία σε οικονομική ασφυξία και αδυναμία λειτουργίας, λόγω ελλείψεων σε βασικά είδη. Ανέτοιμοι οι δήμοι να αναλάβουν την ευθύνη λειτουργίας» στις 24-9-2024 (βλέπε http://spe-ploumpidis.blogspot.com/2024/09/blog-post_24.html) είχαμε αναδείξει σε ποια κατάσταση ακριβώς βρίσκονται τα σχολεία με υπαίτια πρωτίστως όπως φαίνεται και από τον τίτλο της ανακοίνωσης της κυβερνητική πολιτική.

Οι Δήμοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος ανέτοιμοι ακόμα δεν έχουν οριστικοποιήσει ποιες δαπάνες θα καλύπτουν ούτε έχουν ορίσει υπόλογους των τραπεζικών λογαριασμών τους διευθυντές των σχολείων για την αξιοποίηση της πενιχρής πάγιας προκαταβολής, επιδεινώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο την υπάρχουσα ασφυκτική κατάσταση που οφείλεται κυρίως στην  υποχρηματοδότηση.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής Κερατσινίου-Δραπετσώνας είναι να ορίζει το ποσό της πάγιας προκαταβολής ανά σχολική μονάδα όχι ανάλογα με τις λειτουργούσες αίθουσες διδασκαλίας που ορίζει η πρόσφατη τροποποιητική απόφαση του ΥΠΕΣ στις 3/10/2024, αλλά βάσει των τμημάτων. Πρόκειται ξεκάθαρα για μια αυθαίρετη απόφαση που θα στερήσει επιπλέον 500 ευρώ από κάθε σχολείο, αφού σύμφωνα με το ΦΕΚ έως 11 αίθουσες διδασκαλίας το ποσό της πάγιας προκαταβολής ορίζεται στα 500 ευρώ, ενώ από 12 αίθουσες και πάνω το ποσό ορίζεται στα 1000 ευρώ. Όσον αφορά  τη δημοτική αρχή Περάματος είμαστε σε ετοιμότητα να παρέμβουμε ως εκπαιδευτική κοινότητα ,αν δεν υλοποιήσει τη δέσμευσή της ότι θα δεχτεί τις αίθουσες διδασκαλίας που θα δηλώσουν τα σχολεία.  Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός!

Δεν είναι δυνατόν να μην αναγνωρίζεται από τη δημοτική αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας ως αίθουσα διδασκαλίας το τμήμα ένταξης, η αίθουσα πληροφορικής (που έχει και πολλά λειτουργικά έξοδα) ή αίθουσες μουσικής, εικαστικών όπου υπάρχουν.

Δεν είναι δυνατόν να αποδέχεται με την ερμηνεία της αυτή το τσουνάμι συγχωνεύσεων και απώλειας τμημάτων  που υπέστησαν τα σχολεία μας και να δίνει τη χαριστική βολή, στερώντας από τα σχολεία που υποβιβάστηκαν επιπλέον χρηματοδότηση.

Δεν είναι δυνατόν να επιταχύνει τον στραγγαλισμό και να οδηγεί τα σχολεία στην αγκαλιά των χορηγών, επιβεβαιώνοντας πλήρως την πολιτική της κυβέρνησης και της υπάρχουσας υποχρηματοδότησης.

Καλούμε τις δημοτικές αρχές να μην ορθώνουν επιπλέον εμπόδια  στη λειτουργία των σχολείων.

Να αποδεχτούν τον αριθμό των αιθουσών διδασκαλίας που θα τους δηλώσουν τα σχολεία.

Να επισπεύσουν τις διαδικασίες ορισμού υπόλογων των τραπεζικών λογαριασμών και να εξειδικεύσουν άμεσα ποιες δαπάνες θα καλύπτουν.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Συμμετέχουμε μαζικά στην κλαδική απεργία στις 23/10 προτάσσοντας και το ζήτημα του οικονομικού στραγγαλισμού των σχολείων μας!




Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Όλες και όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 23 Οκτώβρη 2024, απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα 12:00 στα Προπύλαια.

 


http://spe-ploumpidis.blogspot.com/         αρ. πρωτ. 1108                              13/10/2024

23 Οκτωβρίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Τώρα μιλάμε οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί!

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι,

στις 23 Οκτωβρίου απεργούμε, κλείνουμε τα σχολεία μας και διαδηλώνουμε μαζί με τους μαθητές μας και τους γονείς τους!

ü  20% αυξήσεις στους μισθούς -Επιστροφή 13ου και 14ου μισθού.

ü  Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας- Εξίσωση ωραρίου των νηπιαγωγών και όλων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας που υπηρετούν σε ολιγοθέσια με των υπόλοιπων εκπαιδευτικών.

ü  Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών -Να καλυφθούν όλα τα κενά - 9μηνη άδεια ανατροφής.

ü  Να παρθούν πίσω όλες οι συγχωνεύσεις- Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα.

ü  Όχι στην κατηγοριοποίηση των σχολείων - Κατάργηση του νόμου 4823/2021 και του 4692/20. Άμεση ακώλυτη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων !

ü  Να σταματήσουν οι διώξεις και τα πειθαρχικά.

ü  Λεφτά για την Παιδεία και την Υγεία - Έξω η Ελλάδα από του πολέμου τα σφαγεία.

- Δεν αντέχουμε άλλο να ζούμε με τους μισθούς πείνας των 776€ εισαγωγικό για τους νεοδιόριστους, που είναι πιο χαμηλός και από τον βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα, με τα 950€ για τους αναπληρωτές, για όσους μήνες δουλέψουν, τα 1100€ μέσο μισθό. Οι εκπαιδευτικοί έχουμε χάσει πάνω από 6 (!) μισθούς στις συνολικές ετήσιες απολαβές μας τα τελευταία 12 χρόνια. Αν συνυπολογίσουμε την κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδομάτων αδείας (13ου και 14ου μισθού), η συνολική ετήσια μείωση είναι πάνω από 42%. Αν προσθέσουμε και το πάγωμα του ΜΚ 2016 – 2017, η μείωση προσεγγίζει το 45%. Η αγοραστική δύναμη του μισθού μας είναι σε επίπεδα του τέλους της δεκαετίας του 1990.

-Δεν ανεχόμαστε όταν γύρω μας χορεύουνε τα δις, εμείς να μην έχουμε να ζούμε. Στα 770εκ€ είναι τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων το 1ο εξάμηνο του 2024, 10% έχουν αυξηθεί τα κέρδη των σούπερ μάρκετ, που κάνουν τζίρο πάνω από 11δις€. Το «ματωμένο» πλεόνασμα, που προέρχεται κατά 95% από τα λαϊκά στρώματα, ξεπερνά τα 5,5 δις € για το πρώτο 7μηνο του 2024 (με αύξηση κατά 4δίς€ σε σχέση με το 2023). Την ίδια ώρα απίστευτα ποσά δίνονται για συμμετοχή της χώρας στα διάφορα πολεμικά μέτωπα και τις συγκρούσεις για τα συμφέροντα των ισχυρών. Ωστόσο, για τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα» και μας προκαλούν με τις αυξήσεις ντροπή που εξήγγειλαν για 0,4€ τη μέρα από τον Απρίλη του 2025.

-Δεν μπορούμε να σιωπούμε και να κρύβουμε από τα παιδιά μας ότι η ανθρωπότητα συγκλονίζεται από αιματηρούς πολέμους στην καρδιά της ανατολικής Ευρώπης, στην αιματοβαμμένη Παλαιστίνη, σε όλη τη Μέση Ανατολή. Εκατομμύρια λαών βομβαρδίζονται, γίνονται πρόσφυγες, σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία γίνονται στάχτη από τη σύγχρονη, «έξυπνη» τεχνολογία… Εκεί που κονταροχτυπιούνται οι αγορές και οι κυβερνήσεις τους για το μοίρασμα των δρόμων της ενέργειας, του ορυκτού πλούτου και του ελέγχου των εμπορικών δρόμων, εκεί οι άνθρωποι του μόχθου βιώνουν μια βαρβαρότητα χωρίς τέλος. Και δεν θα αφήσουμε την Κυβέρνηση, τα παπαγαλάκια της και αυτούς που «δολοφονούν» χιλιάδες παιδιά να μας κάνουν «μαθήματα» για τη «δημοκρατία» και τον «πολιτισμό» και να φιμώνουν τους εκπαιδευτικούς που αναζητούν μαζί με τους μαθητές τους την αλήθεια, που μιλούν για τους λαούς που αγωνίζονται και δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους.

- Δεν αποδεχόμαστε την «κανονικότητα» και τον «εξορθολογισμό» τους. Δε συμβιβαζόμαστε με το να αντιμετωπίζονται ως κόστος από την κυβέρνηση οι ανάγκες των μαθητών μας και οι όροι λειτουργίας των σχολείων μας, κάτι που συνέβαινε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και σήμερα ομολογείται κυνικά (συμπτύξεις-κλείσιμο τμημάτων και σαρδελοποίηση 25 μαθητών ανά τάξη, υποχρηματοδότηση, χορηγοί, ακατάλληλα-επικίνδυνα κτίρια). Τα ίδια γίνονται σχεδόν σε όλους τους τομείς την κοινωνικής ζωής, με αποτέλεσμα π.χ. την τραγική κατάσταση και τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, ή την απαξίωση της πολιτικής προστασίας, με συνέπεια το καλοκαίρι να καιγόμαστε και τον χειμώνα να πνιγόμαστε. Έτσι φτάσαμε στα μέσα Οκτωβρίου για να οδηγηθούμε στο αίσχος της Β΄φάσης προσλήψεων αναπληρωτών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι μηδενικές για χιλιάδες κενά! Κυριολεκτικά τα σχολεία μας οδηγούνται σε διάλυση από την Κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ.

-  Δημιουργούμε μια μεγάλη ασπίδα αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα, με τα σωματεία μας και την Ομοσπονδία μπροστά, απέναντι στις διώξεις, τα πειθαρχικά και την τρομοκρατία που ασκεί το ΥΠΑΙΘΑ προς τους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται για να κρατήσουν όρθια τα σχολεία. Γιατί η καταστολή πάει χέρι-χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική και γιατί ο κλάδος με τον αγώνα του έχει ξεσκεπάσει τα σχέδια του ΥΠΑΙΘΑ. Γιατί οι διώξεις έρχονται και από άλλους κλάδους όπου οι εργαζόμενοι σηκώνουν κεφάλι. Δεν κάνουμε πίσω, συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα που δίνουμε ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘΑ να ιδιωτικοποιήσουν την εκπαίδευση, να κατηγοριοποιήσουν τα σχολεία, να μεταφέρουν το «κόστος» στους γονείς, να μετατρέψουν τους εκπαιδευτικούς σε σκυφτούς κυνηγούς χορηγών! Έναν αγώνα μεγάλο που εδώ και 3 χρόνια παραμένει ανοιχτός, γιατί αυτό το αποφασίσαμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα από τις μαζικές ΓΣ του Μάρτη που μας πέρασε και το συνέδριο της Ομοσπονδίας μας. Γιατί είναι αγώνας για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και της παιδαγωγικής μας υπόστασης.

Γιατί απέναντί μας έχουμε μια βάρβαρη πολιτική, που έχει στρατηγική, σχέδιο, να παίρνει τα πάντα από τους πολλούς, για να τα δίνει στους λίγους. Αλλά κι εμείς έχουμε το δικό μας σχέδιο σύγκρουσης και ανατροπής αυτής της βαρβαρότητας. Με το μόνο μέσο που διαθέτουμε και φέρνει πραγματικά αποτελέσματα, τον μαζικό, συλλογικό και οργανωμένο αγώνα μέσα από τα σωματεία μας, στοχεύοντας μαζί με όλους τους εργαζόμενους τον πραγματικό αντίπαλο.

Όλες και όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 23 Οκτώβρη 2024, απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα 12:00 στα Προπύλαια.




Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 7.30 ΜΜ

 

αρ. πρωτ. 1107                              10/10/2024

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

          Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης» καλεί τις/τους νηπιαγωγούς των νηπιαγωγείων ευθύνης του σε διαδικτυακή σύσκεψη τη Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, στις 7.30μμ.

          Το θέμα της επικείμενης διαδικτυακής σύσκεψης είναι η τρέχουσα κατάσταση στα νηπιαγωγεία της περιοχής μας, τα οξυμένα προβλήματα και ο φόρτος εργασίας τα οποία βιώνετε καθημερινά και οι διεκδικήσεις του σωματείου, ώστε να παρθούν μέτρα ανακούφισης. Επίσης, συζητάμε για την οργάνωση του αγώνα εν όψει της 24ωρης κλαδικής απεργίας στις 23/10 και για παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Η συμμετοχή σας κρίνεται αναγκαία! 

Ο σύνδεσμος για τη διαδικτυακή σύσκεψη θα σταλεί μέχρι τη Δευτέρα.



Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΦΕΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑ ΖΩΣΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΔ 1/2003

 

http://spe-ploumpidis.blogspot.com/      αρ. πρωτ.  1106              10/10/2024

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΦΕΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑ ΖΩΣΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΔ 1/2003

Ανακοινώθηκε στις 2/10 από την κυβέρνηση σε ειδικό ΦΕΚ, το πλαίσιο διεξαγωγής των φετινών εκλογών για την ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια εκπαίδευση με αποκλειστικά ηλεκτρονικές εκλογές.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, μένοντας στην ίδια πεπατημένη, επικαλούμενο ακόμα την εποχή του covid με την καραντίνα, το υπουργείο επέλεξε για ακόμα μια φορά να αγνοήσει, την από καιρό εκφρασμένη θέληση των συναδέλφων και των ομοσπονδιών του κλάδου, για δια ζώσης εκλογική διαδικασία. Έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να εκφραστεί η γνήσια θέληση του κλάδου απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο της εκπαίδευσης, και να αποτυπωθούν και οι διεκδικήσεις που θα πρέπει οι αιρετοί να βάζουν στα συμβούλια για λογαριασμό του κλάδου. Το ΥΠΑΙΘΑ επιλέγει μέσα από μια εντελώς έωλη και απαξιωμένη διαδικασία να φιμώσει τον κλάδο. Να παρέμβει αυταρχικά στον τρόπο που οι εκπαιδευτικοί θα επιλέγουν τους εκπροσώπους τους. Φαίνεται δεν πήραν το μήνυμα από τη μαζική αποχή των συναδέλφων από τη μορφή αυτή των εκλογών στις προηγούμενες δύο διαδικασίες. Ο Υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης συνεχίζει στο δρόμο της απαξίωσης των σωματείων και των εκπαιδευτικών ακριβώς όπως η προκάτοχός του Κεραμέως. 

Μπορεί να βολεύει το υπουργείο και την κυβέρνηση η κατάσταση παρακμής στην οποία έχουν περιέλθει τα υπηρεσιακά συμβούλια τα τελευταία χρόνια, όπου μέσα σε αυτά ουσιαστικά αλωνίζει χωρίς αντίλογο η διοίκηση και η κυβερνητική πολιτική εις βάρος των δικαιωμάτων μας, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει.

Απαιτούμε να αποσυρθεί η απόφαση του ΥΠΑΙΘΑ για ηλεκτρονικές κάλπες στις επερχόμενες εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια και να οριστούν ζωντανές διαδικασίες που να υπηρετούν πραγματικά το να εκφραστεί γνήσια η θέληση του κλάδου και να υπάρχει πραγματικό βήμα για τους εκπαιδευτικούς μέσα στα συμβούλια.

Τα σωματεία μας δεν πρόκειται να συναινέσουν στην κυβερνητική πολιτική ούτε να διευκολύνουν την παραπέρα απαξίωση των υπηρεσιακών συμβουλίων μέσα από μια εκλογική διαδικασία διάτρητη και πλήρως ενταγμένη στα μέτρα του ΥΠΑΙΘΑ.

Εδώ και τώρα δια ζώσης εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια! Εφόσον το ΥΠΑΙΘΑ δεν αποσύρει την εγκύκλιο δηλώνουμε ότι δεν καταθέτουμε ψηφοδέλτια, δε συμμετέχουμε στις εκλογές «παρωδία» και  καλούμε τους συναδέλφους σε μαζική αποχή από την εκλογική διαδικασία. 


Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Σύννεφα πολέμου μέσα στη γειτονιά μας, να ξεσηκωθούμε για εμάς και τα παιδιά μας ή αλλιώς πώς μιλάμε στους μαθητές μας για τον πόλεμο. Αναλαμβάνουμε καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες με τους μαθητές μας.

 

http://spe-ploumpidis.blogspot.com/        αρ. πρωτ.  1105              9/10/2024

 

Σύννεφα πολέμου μέσα στη γειτονιά μας, να ξεσηκωθούμε για εμάς και τα παιδιά μας ή αλλιώς πώς μιλάμε στους μαθητές μας για τον πόλεμο. Αναλαμβάνουμε καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες με τους μαθητές μας...

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Μερικά στοιχεία είναι πράγματι συγκλονιστικά για την κλιμάκωση των πολεμικών μετώπων: 56 ενεργές συγκρούσεις, οι περισσότερες από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, στις οποίες εμπλέκονται 92 χώρες. Άνοδος των εξοπλισμών σε 108 χώρες μέσα στο 2024. Οι θάνατοι από τις πολεμικές συγκρούσεις έχουν αυξηθεί κατά 482% τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας ρεκόρ τριακονταετίας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι αναγκαστικά εκτοπισμένοι έφτασαν μέχρι τα μέσα του 2024 τα 120.000.000. Αν ο αριθμός αυτός αντιστοιχούσε σε χώρα, θα ήταν η 12η μεγαλύτερη στον κόσμο!

Πώς μπορούμε να κρύψουμε αυτή την πραγματικότητα, που κατακλύζει αυτές τις ημέρες την ενημέρωση για την ανάφλεξη σε όλη τη Μ. Ανατολή από τους μαθητές μας; Δεν μπορούμε και δεν πρέπει είναι η απάντηση. Οι εκπαιδευτικοί δεν περιμένουμε εγκυκλίους για να συζητήσουμε με τους μαθητές μας τόσο σοβαρά ζητήματα στις τάξεις μας. Ο πόλεμος, η φτώχεια, η προσφυγιά κ.ά. είναι δυστυχώς έννοιες και παραστάσεις που ακόμα και οι μικροί μαθητές του νηπιαγωγείου και του Δημοτικού τις έχουν στο μυαλό και την ψυχή τους, στη ζωή τους, πόσο μάλλον οι μεγαλύτεροι. Τις έχουν αρκετοί σαν βιώματα, γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών μας στα σχολεία δεν ζουν σε γυάλα, ούτε σε εικονικές πραγματικότητες. Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα αντιμετωπίζουν στα σπίτια τους, τα βλέπουν στους συγγενείς, στους γείτονές τους, στους φίλους τους.

Γι' αυτόν τον λόγο όλοι οι συνάδελφοι, οι σύλλογοι διδασκόντων, παίρνουμε πολύμορφες πρωτοβουλίες όλες αυτές τις μέρες για την ευαισθητοποίηση, κινητοποίηση και την έκφραση καταδίκης ενός ακόμα πολέμου στη γειτονιά μας που παίρνει ανεξέλεγκτα χαρακτηριστικά. Για να στείλουμε μήνυμα ότι οι λαοί και τα παιδιά δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τους πολέμους και τις επεμβάσεις που γίνονται για τα συμφέροντα των ισχυρών του πλανήτη. Να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να αναζητήσουν την αλήθεια:

-  Ότι δηλαδή ο πόλεμος δεν ξεσπά σαν φυσικό φαινόμενο και δεν εμφανίστηκε ξαφνικά σε όλη τη γειτονιά μας!

- Ότι οι πόλεμοι γίνονται γιατί οι κυβερνήσεις και οι πλούσιοι κάθε χώρας αχόρταγοι όπως είναι, ψάχνουν να αρπάξουν όσα περισσότερα μπορούν και από άλλες χώρες. Αυτός ο μεγάλος ανταγωνισμός είναι που δημιουργεί τους πολέμους, αυτός προετοίμασε για χρόνια και τον σημερινό - και βέβαια την πληρώνουν οι λαοί.

- Ότι στην Παλαιστίνη υπάρχει κατοχή και πόλεμος εδώ και δεκαετίες από το κράτος του Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι αντιστέκονται για να ζήσουν στη δική τους ελεύθερη πατρίδα. Σε αυτό τον τόπο οι πόλεις είναι χωρισμένες με τείχη, ο κατακτητής ελέγχει πόσα τρόφιμα, πόσο νερό, πόσα καύσιμα και ρεύμα θα υπάρχει. Ότι η Λωρίδα της Γάζας είναι η μεγαλύτερη «ανοιχτή» φυλακή της Γης. Αυτή την κατάσταση την πληρώνει και ο ίδιος ο λαός του Ισραήλ που δε ζει ειρηνικά όσο η κυβέρνησή του συνεχίζει την κατοχή.

- Ότι και η ίδια η Ιστορία μάς αποδεικνύει ότι οι ισχυροί πάντα κοιτάνε τα δικά τους συμφέροντα, και αν βασιστείς πάνω τους μάλλον θα βγεις μπλεγμένος χειρότερα και μόνος την κρίσιμη στιγμή. Και, τελικά, δεν πρέπει απλά να ευχόμαστε να μη μας τύχει και εμάς η συμφορά του πολέμου, αλλά με αισιόδοξο, συλλογικό τρόπο και καθημερινή δράση για μια διαφορετική, καλύτερη ζωή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και τον φυσιολογικό φόβο που μας δημιουργούν όλες αυτές οι άγριες πολεμικές εικόνες.

 Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης» επιδιώκουμε  με δράσεις και πρωτοβουλίες να συμβάλουμε  στην ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη προβληματισμού σχετικά με τις αιτίες που δυναστεύουν την ανθρωπότητα και τη ζωή μας, αλλά και τη δυνατότητα εναντίωσης στους πολέμους και σε κάθε ελληνική συμμετοχή σε αυτούς.

Αξιοποιούμε τις μεγάλες ιστορικές επετείους των 80 χρόνων από την Απελευθέρωση της Αθήνας από την Κατοχή και την 28η Οκτωβρίου στις σχολικές γιορτές και στις τάξεις, γιατί η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με τους λαούς που αγωνίζονται!

Καλούμε τα σχολεία ευθύνης του συλλόγου να συμμετάσχουν με κάθε μορφή έκφρασης - καλλιτεχνικής δημιουργίας (βίντεο, μουσική, ποιήματα, πεζά κείμενα, ζωγραφιές, γκράφιτι κ.λπ.), είτε ατομικά, είτε με ομαδικά - συλλογικά έργα. Οι ατομικές προσπάθειες, όσον αφορά τη γραφική ύλη, θα πρέπει να έχουν διάσταση Α3 ή Α4 (σε μέγεθος χαρτιού), και οι ομαδικές μπορούν να είναι ακόμα και σε μεγάλα ταμπλό, χωρίς να αποκλείεται κάθε άλλη μορφή έκφρασης. Όποιες δράσεις  πραγματοποιηθούν μέσα στα σχολεία να ενημερωθεί το ΔΣ του Συλλόγου για να παραλάβει το υλικό. Το υλικό μπορεί να στέλνεται και στο email του Συλλόγου μας (spenploumpidis@gmail.com).

Τα έργα θα παρουσιαστούν σε εκδηλώσεις που θα διοργανώσει ο σύλλογός μας μέσα στον Νοέμβρη για τις οποίες άμεσα θα υπάρξει νέα ενημέρωση.

 


Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ στους αγωνιστές του κινήματος κατά των πλειστηριασμών που δικάζονται στις 8/10/24

 

http://spe-ploumpidis.blogspot.com/                      αρ. πρωτ.  1104             

                                                                          08/10/2024

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

στους αγωνιστές του κινήματος κατά των πλειστηριασμών που δικάζονται στις 8/10/24

 

Την Τρίτη 8 του Οκτώβρη πραγματοποιείται μια ακόμη δίκη για τους αγώνες τους κινήματος κατά των πλειστηριασμών το 2016-2018. Ο Ηλίας Σμήλιος (δάσκαλος, γραμματέας του Δ.Σ. του Ζ΄Σ.Ε.Π.Ε. Θεσσαλονίκης και δημοτικός σύμβουλος Αμπελοκήπων-Μενεμένης), Θανάσης Αγαπητός (συνταξιούχος, πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης και πρ. περιφερειακός σύμβουλος Κεντρ. Μακεδονίας), Ζήσης Κλεισιάρης (δικηγόρος, πρ. μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης), Γρηγόρης Σκουλάς (συνταξιούχος, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Συνταξιούχων «Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ») και ο Μάκης Αναγνώστου (εργάτης, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ.) κατηγορούνται γιατί συμμετείχαν στη διαδήλωση ενάντια στους πρώτους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στην Θεσσαλονίκη, στις 7 Μαρτίου 2018 και γενικότερα για τη συμμετοχή τους στις μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο Ειρηνοδικείο και στα συμβολαιογραφικά γραφεία, στήνοντας ασπίδα προστασίας για το σπίτι και τη μικρή περιουσία φτωχών λαϊκών οικογενειών από τα αρπακτικά των τραπεζών και των funds.

Η παραπομπή τους σε δίκη και οι κατασκευασμένες κατηγορίες, με τη μετατροπή του θύτη σε θύμα, αποτελούν πρόκληση για τα δημοκρατικά δικαιώματα και είναι καθαρά πολιτικές διώξεις που ασκούνται στα πλαίσια μιας οργανωμένης προσπάθειας εκφοβισμού της κοινωνικής πλειοψηφίας και αποδυνάμωσης της λαϊκής αντίστασης. Σε μέρες που η ακρίβεια έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, που εικόνες εξαθλίωσης της λαϊκής οικογένειας γίνονται όλο και πιο συχνές ενώ ταυτόχρονα πλειστηριασμοί (15.000 μέχρι το τέλος του χρόνου!) και εξώσεις φαίνεται ν’ απειλούν όλο και περισσότερους, η άγρια καταστολή των κοινωνικών αγώνων, η στοχοποίηση των αγωνιστών, οι διώξεις και οι δίκες επιδιώκουν να περάσουν το μήνυμα ότι κάθε αντίσταση είναι μάταιη και δεν υπάρχει εναλλακτική στην κοινωνική βαρβαρότητα. Γι’ αυτό και η δίκη των 5 αγωνιστών μας αφορά όλους, κάθε άνθρωπο που βλέπει την απειλή για το ψωμί, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια που έρχεται από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου- Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης» ομόφωνα εκφράζει την αλληλεγγύη του και ζητά την αθώωση και πλήρη απαλλαγή από κάθε κατηγορία των 5 μελών του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης και του κινήματος κατά των πλειστηριασμών που δικάζονται στις 8/10/2024.

Διεκδικούμε την προστασία της λαϊκής κατοικίας με την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου των πλειστηριασμών από το 2015 μέχρι σήμερα, την καθιέρωση του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας και τη διαγραφή των λαϊκών χρεών προς τράπεζες, κράτος, δήμους και (πρώην) ΔΕΚΟ.

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ!



ΚΗΡΥΞΗ ΣΤΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΘΕΜΑ: ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΕ ΔΥΝΗΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΠΟΥ ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΟΛΜΕ ΚΑΙ ΕΛΜΕ

 

http://spe-ploumpidis.blogspot.com/                      αρ. πρωτ. 1103              

                                                                          08/10/2024

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΘΕΜΑ: ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΕ ΔΥΝΗΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΠΟΥ ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΟΛΜΕ ΚΑΙ ΕΛΜΕ

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ Δ. ΧΑΡΤΖΟΥΛΑΚΗ ΚΑΙ Χ. ΧΟΤΖΟΓΛΟΥ

 

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ !

 

            Με μια εξωφρενική, τρομοκρατική ενέργεια, που ξεπερνάει κάθε όριο, το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο Αττικής, μετά από απαίτηση του Υπουργού Παιδείας, καλεί την συνάδελφο Χ. Χοτζόγλου, μέλος της ΕΛΜΕ Πειραιά, σε ακρόαση, προκειμένου να αποφανθεί αν θα τεθεί ή όχι σε δυνητική αργία!

 

            Το “έγκλημά” της ήταν ότι εξέφρασε, από κοινού με μαθητές της, τη διαφωνία της με την πραγματοποίηση της αξιολόγησης σε νεοδιόριστη εκπαιδευτικό, δηλαδή εξέφρασε την αντίθεση του κλάδου στην αξιολόγηση, όπως αποτυπώνεται και στις συλλογικές αποφάσεις ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ.

 

            Με αστήριχτες κατηγορίες, επιχειρούν να επιβάλλουν μια εξοντωτική ποινή πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί το πειθαρχικό, πριν καλά-καλά υπάρξει απόφαση, κάτι που εκτός των άλλων, είναι και ανήθικο.

            Θυμίζουμε ότι για την ίδια υπόθεση έχει παραπεμφθεί και  ο συνάδελφος Δ. Χαρζουλάκης, μέλος το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά και αναπληρωτής και το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά εκτιμά ότι αντίστοιχη διαδικασία θα κινηθεί και για εκείνον.

 

            Πρόκειται για κλιμάκωση και αναβάθμιση της βιομηχανίας διώξεων (κάλεσαν σε ακρόαση και το Γιώργο Καββαδία, με το ερώτημα της δυνητικής αργίας, ενώ έχει συναταξιοδοτηθεί), όχι μόνο στον Πειραιά, αλλά και πανελλαδικά, ενάντια στην συνδικαλιστική δράση. Δεν θέλουν ούτε να μιλάμε, γυρίζοντας την εκπαίδευση πολλά χρόνια πίσω, στα πιο μαύρα χρόνια!

 

            Το ΔΣ του ΣΕΠΕ Κερατσινίου -Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης» ομόφωνα δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στους συναδέλφους και καλεί:

 

  • σε συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και πορεία στη ΔΙΔΕ Πειραιά την Τετάρτη 9/10 13:00 (στάση εργασίας 12:00-14:00)

 

  • σε συμμετοχή σε συγκέντρωση έξω από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο την Τετάρτη 23/10 10:00 (Ξενίας 24). Καλεί επίσης τα υπόλοιπα σωματεία να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση.

 

            Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ !

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ !

 


Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 7/10/2024

 

αρ. πρωτ.  1102                           6/10/2024

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Δ.Σ. ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 7/10/2024

ΘΕΜΑΤΑ:

  1. Ενημέρωση για τη διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων για τη συλλογική αίτηση για τους νεοδιόριστους του 2022.
  2. Σύσκεψη με νηπιαγωγούς για θέματα νηπιαγωγείων.
  3. Δράσεις στα σχολεία για τον πόλεμο.
  4. Συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων, σωματείων που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 9 και 10 Νοεμβρίου.
  5. Οικονομική κατάσταση σχολείων. Ανάληψη επιπλέον πρωτοβουλιών.
  6. Ψήφισμα συμπαράστασης στα 5 μέλη του κινήματος κατά των πλειστηριασμών που δικάζονται στις 8/10/24.
  7. Απειλούν εκπαιδευτικό με δυνητική αργία λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης και σε συμμετοχής της σε κινητοποίηση ενάντια στην αξιολόγηση που αντιτίθεται ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ. Ψήφισμα συμπαράστασης και συμμετοχή του συλλόγου σε κινητοποιήσεις της ΕΛΜΕ Πειραιά.
  8. Συντονισμός συλλόγου με υπόλοιπους συλλόγους του Πειραιά για ατομική αξιολόγηση. Συνάντηση με συμβούλους
  9. Ηλεκτρονικές εκλογές αιρετών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Η στάση του Συλλόγου μας.
  10.  Πολιτιστικά.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου στις 14:00 και είναι ανοιχτή για τους συναδέλφους οι οποίοι μπορούν πρωτύτερα, ύστερα από επικοινωνία με τον πρόεδρο ή τη γραμματέα του συλλόγου, να υποβάλλουν κάποιο θέμα που τους απασχολεί, ώστε να συζητηθεί στο ΔΣ.

 


Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΟΞΥΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ


 


Από την Παράσταση 3/10/2024 Συλλόγων και ΕΛΜΕ στο Υπ. Εσωτερικών για τη στέγαση των εκπαιδευτικών. Ως πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Κερατσινίου-Περάματος "Νίκος Πλουμπίδης" συμμετείχα στην αντιπροσωπεία σωματείων που συναντήθηκαν με τους δύο Γ.Γ του Υπουργείου. Καταθέσαμε γραπτά τα αιτήματα με προμετωπίδα την εύρεση λύσης για το οξυμένο πρόβλημα της στέγασης είτε μέσω δωρεάν καταλυμάτων είτε μέσω επιδόματος 300 ευρώ για ενοικίαση. Βεβαίως θίχτηκε και το ζήτημα των χαμηλών μισθών. Τέλος αναφερθήκαμε και στον νέο τρόπο χρηματοδότησης των σχολείων μέσω δήμων που δε διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων. Επιπλέον τονίσαμε ότι οι δήμοι είναι ανέτοιμοι να ανταποκριθούν σε αυτό τον ρόλο και τα σχολεία ασφυκτιούν.






Μαζική συγκέντρωση εκπαιδευτικών και γονιών στο δημοτικό θέατρο του Πειραιά και πορεία στο κέντρο της πόλης για τις συγχωνεύσεις. Ο Σύλλογός μας, Σύλλογος εκπαιδευτικών Κερατσινίου- Περάματος "Νίκος Πλουμπίδης" συμμετείχε με οργανωμένο μπλοκ