Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ



              ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ  δ/ντριας του 18ου Δσχ. Πειραιά
Η εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών όλων των τελευταίων χρόνων οδηγεί στον περιορισμό των μορφωτικών αναγκών των μαθητών  και στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Το υπουργείο Παιδείας  προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να μετακυλήσει τις δικές του ευθύνες για τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης στους  εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στους γονείς . Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται  η στοχοποίηση των εκπαιδευτικών αλλά και όλων των εργαζόμενων από την κυβέρνηση.
Για την εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών το υπουργείο διαχρονικά επιχειρεί να προσεταιριστεί τα στελέχη της εκπαίδευσης και να τα στρέψει εναντίον των εκπαιδευτικών.  Τα ως τώρα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας δε φαίνεται να ικανοποιούν την κυβέρνηση αφού η πλειοψηφία των διευθυντών των σχολικών μονάδων δεν έχουν πειστεί από τις εκπαιδευτικές πολιτικές.
Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις όπου σπεύδουν να υλοποιήσουν την πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων.
Τέτοιο παράδειγμα φαίνεται να αποτελεί η διευθύντρια του 15ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά η οποία σύμφωνα με καταγγελία του συλλόγου στον οποίο ανήκει (Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Πειραιά Ρήγας Φεραίος): « … επικαλούμενη πιθανό έλεγχο από τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης ασκεί πιέσεις στους εκπαιδευτικούς να παραμένουν στο σχολείο πέραν του διδακτικού τους ωραρίου. Αποκορύφωμα δε αποτελεί το γεγονός ότι έφτασε στο σημείο να επιβάλλει σε δύο συναδέλφους την καθημερινή υποχρεωτική παραμονή τους στο εργασιακό τους ωράριο με γραπτή εντολή της (πράξη), κατηγορώντας τους μάλιστα γραπτά για απείθεια στις προφορικές εντολές της, όταν οι δύο συνάδελφοι δεν υποτάχτηκαν στις παράνομες και αντισυναδελφικές εντολές της.»
Αλήθεια η συγκεκριμένη δ/ντρία όσα χρόνια δεν είχε το «ρόλο της δ/ντριας», έμενε στο σχολείο πέραν του διδακτικού της ωραρίου, μήπως την υποχρέωσε εγγράφως κάποιος δ/ντης να παραμείνει ή μήπως απολάμβανε τα δικαιώματα που άλλοι είχαν κατακτήσει;
Να τις θυμίσουμε ότι συνδικαλιστικά ο κλάδος σε όλους τους μεγάλους αγώνες από το μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα διεκδικούσε τη δημοκρατική λειτουργία των σχολείων καθώς και αυτή του ρόλου του δντη των σχολείων.
Ενδεχομένως να ζήλεψε τη δόξα του Άδωνη Γεωργιάδη και των μαύρων εποχών, αφού ακόμα και αυτό το νομοθετημένο δικαίωμα της διάκρισης μεταξύ εργασιακού και διδακτικού ωραρίου δεν σεβάστηκε.
Το ΔΣ του συλλόγου ομόφωνα:
·         Καταδικάζει απερίφραστα τέτοιου είδους  αυταρχικές και αντισυναδελφικές συμπεριφορές.
·        Καλεί τους συναδέλφους να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και να μην τα αφήσουν να γίνονται βορά σε τυχόν αυθαιρεσίες στελεχών της εκπαίδευσης.
·        Καλεί κάθε συνάδελφο να καταγγέλλει άμεσα στο ΔΣ τέτοιου είδους συμπεριφορές και πρακτικές καθώς και οποιεσδήποτε παραβιάσεις δικαιωμάτων. 
·        Καλεί τους αιρετούς, στις επόμενες κρίσεις διευθυντών, να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις καταγγελίες των Συλλόγων για αυταρχικές και αντισυναδελφικές συμπεριφορές .
·        Καλεί τη δ/ντρια να ανακαλέσει την εντολή της ή να παραιτηθεί, αφού δεν μπορεί να αποδεχτεί βασικούς δημοκρατικούς κανόνες.

                                                         Για το ΔΣ      

Η Πρόεδρος                                                                   O  Γραμματέας
Κυριακή Νικολάου                                                      Βασίλης Βατίστας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: