Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ Η ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ - ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΔΕ ΧΩΡΑ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ


 

http://spe-ploumpidis.blogspot.com/      αρ. πρωτ.  962                 1/6/2023

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ Η ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ - ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΔΕ ΧΩΡΑ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ

Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης» στηρίζει την προσπάθεια των Συντονιστών και Συντονιστριών Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ) που μέσω ανοιχτής επιστολής διαμαρτυρίας θέλησαν να εκφράσουν την έντονη αγωνία και αντίθεσή τους στη μετατροπή όλων των τύπων δομών διαμονής προσφύγων-αιτούντων άσυλο-μεταναστών ανά την επικράτεια σε κλειστά ελεγχόμενα κέντρα που παραπέμπουν σε «ανοιχτές» φυλακές. Αντί να δοθεί μια ουσιαστική λύση για την προστασία των ξεριζωμένων, η αθλιότητα των καταυλισμών τύπου Μόρια αντικαθίσταται από την αγριότητα των νέων υπερδομών – φυλακών.

Κοινά χαρακτηριστικά τέτοιου τύπου δομών που επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό των «ανοιχτών φυλακών» και δε συνάδουν με ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας αποτελούν πλέον η απομάκρυνση των δομών διαμονής από τον αστικό ιστό της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας, η εγκατάστασή τους σε ιδιαίτερα απομακρυσμένες περιοχές και η περίφραξή τους με τείχη από μπετόν ύψους τριών μέτρων, η δημιουργία όλο και περισσότερων εσωτερικών, χωριστών, συμπλεγμάτων - κλουβιών για τις διαφορετικές λειτουργίες, οι οποίες θωρακίζονται με διπλές περιφράξεις και λεπιδωτό συρματόπλεγμα και φυλάσσονται από ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας (security), τα κάθε τύπου συστήματα ψηφιακού ελέγχου και επιτήρησης του πληθυσμού  κ.ά.

 Εύλογα οι ΣΕΠ επισημαίνουν στην επιστολή τους ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της κυρίαρχης πολιτικής της Ε.Ε όσον αφορά το προσφυγικό που διαμορφώνει εξαιρετικά ζημιογόνες συνθήκες τόσο για την ευεξία των ίδιων των παιδιών-προσφύγων, όσο και των οικογενειών τους γενικότερα. Επιπλέον, τονίζουν ότι καταρρίπτεται στην πράξη κάθε πιθανότητα συμπερίληψης και κοινωνικής ένταξης μετατρέποντας τους πρόσφυγες «ως απειλητικούς άλλους» αναπαράγοντας τον ρατσισμό και τα κοινωνικά στίγματα.

Το ΔΣ του Συλλόγου μας απαιτεί:

  • Να ακυρωθούν οι μαζικές εξώσεις των προσφύγων, κανένας πρόσφυγας να μην πεταχτεί στο δρόμο, να εξασφαλιστεί η στέγαση των προσφύγων σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία και ανοιχτές δομές φιλοξενίας, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.
  • Να διευκολυνθούν οι πρόσφυγες να μεταβούν στη χώρα προορισμού τους. Για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης από το κράτος, και όχι τις ΜΚΟ, για τη σχεδιασμένη και καθολική ένταξή τους στην εργασία και την κοινωνία. Συγκεκριμένα:
  • Να στηριχθούν οι πρόσφυγες οικονομικά και διαδικαστικά για την ανεύρεση και εξασφάλιση στέγασης, συνολικά για τις ανάγκες της ανεξάρτητης διαβίωσης, για την πρόσβαση στην υγεία, την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τους εμβολιασμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη σχεδιασμένη και καθολική ένταξή τους στην εργασία και την κοινωνία, με την εξατομικευμένη στήριξη των προσφύγων και των οικογενειών τους, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την εύρεση εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη το επάγγελμα και τις γνώσεις τους.
  • Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των παιδιών, τόσο των αιτούντων άσυλο όσο και των νομικά αναγνωρισμένων προσφύγων, στη δημόσια Εκπαίδευση, με την έγκαιρη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την επόμενη σχολική χρονιά, τη δημιουργία τμημάτων ένταξης και υποδοχής, την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και διερμηνέων, την έκδοση του απαραίτητου εξειδικευμένου εκπαιδευτικού υλικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: