ΑΣΕ-ΠΑΜΕ (προηγούμενο)


Δελτίο τύπου
               Η Κυβερνητική Κοροϊδία συνεχίζεται!!!

«Για την εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας σε σχέση με τον Προγραμματισμό λειτουργίας των Ολοήμερων Δημ. Σχολείων και των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων για το σχ. έτος 2016-2017»
1.Με την εγκύκλιο 87776/Δ1 που απέστελλε στα σχολεία στις 30-5-2016, το Υπουργείο Παιδείας, έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση, μια μέρα πριν ξεκινήσουν οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία. Για πρώτη φορά, μετά το 1997, θέτει κριτήρια για την εγγραφή στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο, αντίστοιχα με το Δημοτικό. Εκτός από τα ολοήμερα δημοτικά, που έβαλε στο στόχαστρο με την Υπουργική Απόφαση με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Ολοήμερου Δημοτικού» κλείνει τώρα και ολοήμερα Νηπιαγωγεία! Πετάει δηλ. και τα νήπια έξω από τα ολοήμερα νηπιαγωγεία με οδυνηρές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες και τις νηπιαγωγούς! Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που κλείνει εκατοντάδες νηπιαγωγεία, αφού διπλασιάζει τον ελάχιστο αριθμό νηπίων (από 7 σε 14) για τη λειτουργία τμήματος. Την ίδια στιγμή, παρά το ότι στις φόρμες εγγραφής αναφέρονται τα προνήπια, δεν υπάρχει καμία δέσμευση ότι θα παρθούν τα προνήπια στο δημόσιο νηπιαγωγείο, αφού στο άρθρο 35 αναφέρονται μόνο νήπια, υποχρεωτική παραμένει η μονοετής φοίτηση και η πικρή πείρα των προηγούμενων χρόνων αποτυπώνει 60.000 προνήπια απέξω!!
2.Το Υπ. Παιδείας με την εγκύκλιο για την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης συνεχίζει τον εμπαιγμό και την κοροϊδία!  Μετά τη θύελλα που προκάλεσε με την Υπουργική Απόφαση, που καταργεί επί της ουσίας την πλειοψηφία των ολοήμερων τμημάτων των Δημοτικών Σχολείων, αφού θέτει ως προϋπόθεση «στο ολοήμερο πρόγραμμα να γράφονται και να φοιτούν οι μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους», προχωρά σε μια κίνηση ελιγμού κάτω από το βάρος των τεράστιων αντιδράσεων, αναφέροντας ότι «θα γίνονται στα ολοήμερα δημοτικά δεκτά και παιδιά που οι γονείς τους θα έχουν κάρτα ανεργίας ή ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες». Η απάτη της Κυβέρνησης όμως αποκαλύπτεται από την ίδια την εγκύκλιο η οποία αναφέρει ρητά ότι, «στη φάση συγκρότησης ολοήμερων τμημάτων θα λαμβάνεται υπόψη κατά προτεραιότητα τα παιδιά όπου και οι δύο γονείς τους εργάζονται».  Επιπλέον, το Υπουργείο φαίνεται να «ξεχνά» υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι που για διάφορους λόγους δεν έχουν ούτε κάρτα ανεργίας!!
Απαιτούμε και διεκδικούμε:
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους! Καμία απόλυση Αναπληρωτών, κανείς εκπαιδευτικός δε περισσεύει!
 • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς τώρα για την κάλυψη όλων των κενών στην εκπαίδευση.
 • Κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης που καταργεί Τμήματα Ένταξης και του άρθρου που κλείνει Νηπιαγωγεία.
 • Πάρτε πίσω ΤΩΡΑ  την Υπουργική Απόφαση αλλά και τη νέα εγκύκλιο για τα ολοήμερα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία.
 • Κανένας Μαθητής -Κανένα Νήπιο εκτός ολοήμερου. Κανένα Προνήπιο εκτός Νηπιαγωγείου. Εγγραφή όλων των παιδιών χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις.
Όλοι οι γονείς που επιθυμούν και έχουν ανάγκη τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν ολοήμερο δημοτικό και νηπιαγωγείο να καταθέσουν αίτηση ανεξαρτήτως του αν πληρούν τα κριτήρια της Υπουργικής Απόφασης και της εγκυκλίου. Οι σύλλογοι διδασκόντων των σχολικών μονάδων να αποφασίσουν ότι οι διευθυντές και οι προϊστάμενες θα παραλάβουν τις αιτήσεις από όλους τους ενδιαφερόμενους γονείς. Το ίδιο να γίνει και ως προς τις εγγραφές των προνήπιων αλλά και με τη λειτουργία πρωινής ζώνης στα δημοτικά. Καλούμε τα σωματεία και τους συλλόγους γονέων να στηρίξουν με αγωνιστικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις σε επίπεδο Σχολείου, Διεύθυνσης και Περιφέρειας τις παραπάνω αποφάσεις.
Με τη μαζική μας συμμετοχή στην απεργία στις 8 Ιούνη - 12:00 Ομόνοια και τα συλλαλητήρια στις 4 Ιούνη -17:30 Ομόνοια δίνουμε απάντηση στην πολιτική που τσακίζει τις ζωές μας!!
            Αθήνα, 1-6-20
............................................................................................
.


.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ


Στις 24/5/16 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας εκλεγμένων μελών του ΠΑΜΕ στα Δ.Σ. των συλλόγων Π.Ε. Πειραιά και συναδέλφων με τον Διευθυντή Π.Ε. Πειραιά. Σκοπός της συνάντησης μας ήταν να δοθούν απαντήσεις από τη διοίκηση στα δεκάδες ερωτήματα που θέτουν οι συνάδελφοι καθημερινά στα σχολεία, μετά το κύμα των σαρωτικών αντιλαϊκών αντιεκπαιδευτικών αλλαγών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Γιατί, παράλληλα με τον κόφτη στα ασφαλιστικά, εργασιακά και οικονομικά μας δικαιώματα, η κυβέρνηση πιστή στις κατευθύνσεις ΕΕ, ΟΟΣΑ και 3ου μνημονίου προχωρά γοργά στις περικοπές και στην προσαρμογή και της εκπαίδευσης στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που μόνο με τσάκισμα των δικαιωμάτων μας επιτυγχάνεται!

Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ έθεσαν τα παρακάτω ερωτήματα:
·        Για την λειτουργία των νηπιαγωγείων και τον διπλασιασμό του ελάχιστου ορίου νηπίων από 7 σε 14 ο διευθυντής εκπαίδευσης απάντησε ότι η ρύθμιση περιλαμβάνει και τα προνήπια και ότι «μάλλον στη ρύθμιση θα ξέχασαν να βάλουν τη διευκρίνιση»!!! Πρόσθεσε επίσης ότι οι νηπιαγωγοί θα εγγράφουν υποχρεωτικά και τα προνήπια, ανεξάρτητα από το αν τελικά κληρωθούν και φοιτήσουν στο νηπιαγωγείο της γειτονιάς τους ή σε όμορο νηπιαγωγείο.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν συνάδελφοι, αφού περιλαμβάνονται και τα προνήπια –σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δ/ντη- γιατί ξέχασαν να το βάλουν ως διευκρίνιση στη ρύθμιση, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια  παρερμηνείας; Η ασάφεια αυτή ποιον βοηθάει άραγε; Πάντως όχι τους/τις νηπιαγωγούς, τους γονείς και τα προνήπια. Καμιά αυταπάτη, κανένας εφησυχασμός.

·         Για τους αναπληρωτές γενικής και ειδικής αγωγής ρωτήθηκε πως θα γίνουν φέτος οι διορισμοί τους αφού το ΕΣΠΑ έχει απορροφηθεί κατά 60% και δεν αρκεί. Η απάντηση του ήταν ότι όντως αυτό ισχύει και ότι μάλλον θα προσληφθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ενώ παραδέχτηκε ότι οι μόνιμοι διορισμοί για το 2016-17 θα είναι μηδενικοί.

·        Για τις ειδικότητες επιβεβαίωσε πως στόχος του υπουργείου είναι να υπάρχει ένας δάσκαλος ανά τμήμα στο πρωϊνό ωράριο ο οποίος μέχρι και εφόσον έρθουν οι ειδικότητες θα συμπληρώνει τις ώρες που του περισσεύουν κάνοντας τα μαθήματα της αισθητικής αγωγής (μουσική, θεατρική αγωγή, εικαστικά) και τη γυμναστική, είτε στο πρωινό πρόγραμμα είτε στο ολοήμερο!!!

Εύκολα γίνεται κατανοητό πως με αυτόν τον τρόπο καταργεί χιλιάδες θέσεις ειδικοτήτων.

·        Για την ενισχυτική διδασκαλία, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να υπάρχουν κενά στο πρωινό και στο ολοήμερο πρόγραμμα κάποιων σχολείων και σε άλλα να γίνεται ενισχυτική διδασκαλία. Τόνισε όμως πως ο νόμος ορίζει την κινητικότητα εκπαιδευτικών σε όμορα σχολεία εντός του ΠΥΣΠΕ για την κάλυψη των κενών.

·        Για τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, όταν ρωτήθηκε αν θα επιτρέψει το χωρισμό τμημάτων με 26-27 μαθητές είπε όχι, εκτός και αν έχει καλύψει όλα τα κενά. Σε τμήματα με 25 μαθητές που υπάρχει διάγνωση, είπε ότι θα χωρίζεται εάν και εφόσον υπάρχει κατάλληλος χώρος και εάν υπάρχει εκπαιδευτικός. 

·        Για τα ολοήμερα και τη λειτουργία τους, απάντησε πως στόχος της διεύθυνσης είναι να καλύψει το πρωινό ωράριο και να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός σε κάθε ολοήμερο. Ενώ επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχει ένας υπεύθυνος αλλά οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να εναλλάσσονται. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα λειτουργήσει μόνο ένα τμήμα ολοήμερου, ενώ θα είναι δύσκολη η λειτουργία του μέχρι τις 4.00 μ.μ.
·        Για το ζήτημα της εγγραφής παιδιού στο ολοήμερο και την απαραίτητη προσκόμιση βεβαιώσεων εργασίας και από τους δύο γονείς η απάντησή του ήταν ότι πράγματι ο νόμος ορίζει αυτό, αλλά σύντομα θα έρθει εγκύκλιος που θα δίνει διευκρινίσεις.

Γονείς και εκπαιδευτικοί να μην επιτρέψουμε κανένα παιδί να βρεθεί εκτός ολοήμερου.

·        Όσον αφορά τα τμήματα ένταξης που με τις νέες ρυθμίσεις ουσιαστικά καταργούνται, ανέφερε πως και φέτος στον Πειραιά δεν είχαν στελεχωθεί όλα τα τμήματα και ότι θα υπάρχει η λεγόμενη συμπερίληψη δηλαδή ο δάσκαλος του τμήματος ένταξης θα είναι στο τμήμα ένταξης, αλλά ταυτόχρονα θα περιφέρεται και από τάξη σε τάξη!!!

Αλήθεια τι θα προλαβαίνει να κάνει ο περιπλανώμενος εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής του ανύπαρκτου πλέον τμήματος ένταξης;

·        Για τη δημιουργία νέων τμημάτων ένταξης και την έγκρισή τους ή μη από τις σχολικές επιτροπές των δήμων είπε πως θα τα αντιμετωπίζουν όπως κάθε ίδρυση νέου τμήματος μιας τάξης.

Δηλαδή συνάδελφοι μια τόσο απαραίτητη δομή αντισταθμιστικής αγωγής μπαίνει στον «κόφτη» του εξορθολογισμού του κόστους της εκπαίδευσης και της υποχρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών. Παράλληλα αποτελεί άλλο ένα βήμα αποκέντρωσης και αυτονομίας της σχολικής μονάδας.

·        Για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών όταν ρωτήθηκε ποια είναι η επίσημη ενημέρωση και ειδικότερα για το κέντρο φιλοξενίας του Σχιστού, ανέφερε ότι θα υπάρχει δημιουργική απασχόληση μέσα στο κέντρο του Σχιστού, χωρίς ακόμα να γνωρίζει από ποιους θα γίνει αυτή. Όσοι απευθυνθούν στα σχολεία για την εγγραφή των παιδιών τους, θα γράφονται κανονικά είτε έχουν, είτε δεν έχουν χαρτιά.

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί σε άμεση οργάνωση του αγώνα. Κάθε σχολείο, κάθε σύλλογος εκπαιδευτικών, κάθε σωματείο, να γίνει κάστρο αγώνα ενάντια στη βάρβαρη αυτή αντιεκπαιδευτική πολιτική. Να εμποδιστεί η εφαρμογή κάθε μέτρου που πλήττει το δικαίωμα του λαού και των παιδιών του να μορφώνονται, να ζουν και να εργάζονται με αξιοπρέπεια και δικαιώματα.
Να μην επιτρέψουμε τον εφησυχασμό και την απογοήτευση που σπέρνουν στο κίνημα δυνάμεις του παλιού και νέου συνδικαλισμού και οι συνοδοιπόροι τους.
Τώρα όλοι μαζί με τον αγώνα μας να διεκδικήσουμε:
ü  Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί ΤΩΡΑ για την κάλυψη όλων των κενών στην εκπαίδευση.
ü  Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους! Καμία απόλυση αναπληρωτών, κανείς εκπαιδευτικός δε περισσεύει.
ü  Να παρθεί πίσω ΤΩΡΑ η Υπουργική Απόφαση για τα ολοήμερα. Κανένα παιδί να μην αποκλειστεί από τα ολοήμερα σχολεία.
ü  Να καταργηθεί η τροπολογία που καταργεί τα Τμήματα Ένταξης και κλείνει τα Νηπ/γεία.
ü  Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Ενιαίο 12χρονο Σχολείο γενικής παιδείας.

Πειραιάς, 24/5/16Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ
ΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ! ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!
ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ! ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
Συναδέλφισσες/οι Νηπιαγωγοί,
Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών χαιρετίζει τις νηπιαγωγούς που το προηγούμενο διάστημα πήραν μέρος στους σημαντικούς αγώνες που έγιναν ενάντια στην αντιλαϊκή κι αντιεκπαιδευτική πολιτική! Το επόμενο διάστημα, αξιοποιώντας την πείρα από τους αγώνες αυτούς, με όπλο την ενότητά μας με όλους τους εργαζόμενους, σας καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες του Συλλόγου (Γ.Σ., αρχαιρεσίες όπου υπάρχουν, κινητοποιήσεις…) και σε συμπόρευση με το ΠΑΜΕ, τη δύναμη που απέδειξε ότι αποτελεί τη μόνη ελπίδα οργάνωσης, αντίστασης κι αντεπίθεσης.
Συναδέλφισσες/οι Νηπιαγωγοί,
Ο «κόφτης» στην Παιδεία καλά κρατεί, παράλληλα με τον κόφτη στα ασφαλιστικά, εργασιακά και οικονομικά μας δικαιώματα! Η κυβέρνηση πιστή στις κατευθύνσεις ΕΕ, ΟΟΣΑ και 3ου μνημονίου προχωρά γοργά στις περικοπές και στην προσαρμογή και της Προσχολικής Αγωγής στις ανάγκες της καπιταλιστικής «ανάπτυξης», που μόνο με τσάκισμα των δικαιωμάτων μας επιτυγχάνεται!
Τα προβλήματα στα νηπιαγωγεία είναι εκρηκτικά και θα γίνουν περισσότερα με το κλείσιμο εκατοντάδων νηπιαγωγείων, που θα φέρει ο διπλασιασμός (από 7 σε 14) του ελάχιστου ορίου παιδιών για να λειτουργήσει ένα νηπιαγωγείο (άρθρο 35 του ν. 4386/3016 για την Έρευνα…).
Κι επειδή είμαστε υποψιασμένοι για το πού το πάει η κυβέρνηση στη Παιδεία, θεωρούμε ότι οι ρυθμίσεις για το κλείσιμο τμημάτων ένταξης, την περιφερόμενη παράλληλη στήριξη και το κλείσιμο των ολοήμερων στα δημοτικά σχολεία, δε θα αφήσει απέξω τα νηπιαγωγεία! Επέκταση των ρυθμίσεων αυτών στην ΠΑ θα σαρώσει κυριολεκτικά νήπια, νηπιαγωγούς και δημόσια νηπιαγωγεία! Άλλωστε και φέτος «θυσιάστηκαν» πολλά ολοήμερα τμήματα και όχι μόνο!
Τον 21ο αιώνα, εκτός από τα προνήπια, πετούν έξω από τα δημόσια νηπιαγωγεία και νήπια, χωρίς συγκροτημένη παιδαγωγική παρέμβαση, σε μια ηλικία που είναι τελείως απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξή τους. Οδηγούν σε απόγνωση τους τσακισμένους οικονομικά γονείς, καθώς βλέπουν να μεγαλώνει η "Λίστα του Νηπιαγωγείου" και ίσως να μείνουν τα παιδιά τους απέξω!
Χιλιάδες αναπληρώτριες νηπιαγωγοί θα μείνουν άνεργες! Είναι αυτές, που με τη βαλίτσα στο χέρι διασχίζουν για χρόνια τη χώρα. Ανεργία και ελαστική εργασία βασιλεύουν στον Κλάδο!
Για πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και τώρα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχουν κάνει το παραμικρό για την Προσχολική Αγωγή! Οι κτηριακές υποδομές είναι υποτυπώδεις! 25 και πάνω νήπια "στοιβάζονται" σε ελάχιστα τετραγωνικά! Αρκετές φορές η στέγαση γίνεται ακόμα και σε αποθήκες, στην εποχή μας που η επιστήμη και η τεχνολογία φτιάχνουν ...ουρανοξύστες! Ντροπή!
Οι  αλλαγές στο νηπιαγωγείο πάνε μαζί με τις αντιδραστικές αλλαγές στο  σχολείο, με τις αντιδραστικές ανατροπές στο ασφαλιστικό, στο μεροκάματο, τις εργασιακές σχέσεις, την μονιμοποίηση της  ανεργίας, τις ανατροπές στην υγεία-πρόνοια, με τη φοροληστεία του λαού.
Και το δημοτικό και νηπιαγωγείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν δείξει ήδη τα δόντια τους σε εμάς και τα παιδιά. Ανεργία και δουλειά υπό προθεσμία για χιλιάδες νέους συναδέλφους, η αξιολόγηση που ξανάρχεται, τα χιλιάδες κενά και οι συμπτύξεις, η κατάργηση οργανικών θέσεων, οι απολύσεις αφορούν και τις νηπιαγωγούς.
Σε αυτή την άθλια πραγματικότητα δε μπορούμε να συναινέσουμε. Έχουμε προσωπική και παιδαγωγική ευθύνη απέναντι στα παιδιά!
Καμία αναμονή και αυταπάτη στην εξαπάτηση που επιχειρεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!   ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ!
Καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ/ΠΑΣΚ!      Έχουν τεράστια ευθύνη οι δυνάμεις εκείνες, μέσα στη ΔΟΕ και στους Συλλόγους, όπως η ΕΡΑ και οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, που έγιναν σκαλοπάτι για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και καλλιέργησαν αυταπάτες στους συναδέλφους!
Συναδέλφισσες/οι Νηπιαγωγοί,
Η Προσχολική ηλικία και Αγωγή, εσείς το ξέρετε πολύ καλά, είναι η πιο κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη του παιδιού. Ο μεγάλος Σοβιετικός Παιδαγωγός Σουχομλίνσκι μας βεβαιώνει ότι «η παιδική ηλικία, η σπουδαιότερη περίοδος της ανθρώπινης ζωής, δεν είναι προετοιμασία για τη μελλοντική ζωή, είναι πραγματική, φωτεινή, πρωτότυπη, ανεπανάληπτη ζωή. Και απ’ το πώς πέρασε την παιδική ηλικία, απ’ το ποιος το κρατούσε από το χέρι στα παιδικά χρόνια, από το τι μπήκε στο μυαλό και στην καρδιά του απ’ το περιβάλλον, απ’ αυτό εξαρτάται σε αποφασιστικό βαθμό, τι άνθρωπος θα γίνει το σημερινό παιδάκι».
Στην εποχή μας είναι ώριμη ανάγκη και εφικτή ως δυνατότητα να ικανοποιηθεί η ανάγκη του  παιδιού και της οικογενείας για αγωγή, φροντίδα, ομαλή κοινωνικοποίηση, γνώση. Μέσα από δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Ενιαίο 12χρονο Σχολείο για όλα τα παιδιά. Ένα είναι σήμερα το εμπόδιο. Η ακόρεστη διάθεση των επιχειρηματικών ομίλων για κέρδη. Αξίζει να αναμετρηθούμε μαζί τους για να ανοίξουμε το δρόμο για το μέλλον που δικαιούνται τα παιδιά μας.
Πλαίσιο Πάλης για την Προσχολική Αγωγή:
·         Ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, δίχρονη υποχρεωτική ΠΑ για όλα τα παιδιά. Όχι στο «νηπιαγωγείο» της Ε.Ε., των επιχειρήσεων, της κινητικότητας εκπαιδευτικών-νηπίων. Να αποσυρθεί το νέο αναλυτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, είναι επικίνδυνο για την ομαλή ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση του παιδιού.
·         Γενναίο πρόγραμμα ανάπτυξης των δομών του νηπιαγωγείου για να γίνει επιτέλους  πράξη η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά. Μαζικοί διορισμοί μόνιμων νηπιαγωγών.15 παιδιά ανά τμήμα. Δύο νηπιαγωγοί στα τμήματα που σήμερα έχουν 25 παιδιά.
·         Τμήματα ένταξης και ειδικά νηπιαγωγεία για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, που οι οικογένειες εξαναγκάζονται να τα κρατούν στο σπίτι ή πέφτουν θύματα ΜΚΟ και εκκλησίας. Η λειτουργία των ολοήμερων νηπιαγωγείων πρέπει να καλύπτει πρώτα και κύρια τις ανάγκες του παιδιού, με πλήρη σίτιση όλων των παιδιών στο σχολείο, μαγειρεία και τραπεζαρία, διασφάλιση χώρων ξεκούρασης, βοηθητικό προσωπικό κι υγιεινή διαμονή.
·        Καμία νηπιαγωγός να μη συνδράμει να περάσουν αξιολόγηση, αυτοαξιολόγηση, διαφοροποίηση στο νηπιαγωγείο και στο σχολείο.
·         Κατάργηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Έξω οι επιχειρήσεις από τα νηπιαγωγεία. Χρηματοδότηση από τις σχολικές επιτροπές για τις λειτουργικές ανάγκες κι όχι από την τσέπη των γονιών. Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ να αξιοποιηθούν για να στηρίξουν και να διευρύνουν τις μόνιμες δομές της ΠΑ και όχι για την αποδόμησή της!
·         Πρόληψη υγείας, δωρεάν εμβολιασμοί για όλα τα παιδιά. Διασφάλιση δωρεάν δεκατιανού και γεύματος για όλα τα παιδιά μέσα από τις δομές των δήμων με χρηματοδότησή τους από το κράτος.
·        Νομοθετική κατοχύρωση του ωραρίου της νηπιαγωγού. Καμία επέκταση.
·        Πλήρη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Καμία κινητικότητα – διαθεσιμότητα – απόλυση! Όλοι οι νηπιαγωγοί σε μόνιμη οργανική θέση. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων νηπιαγωγών.   

Μάης 2016  


                                              


.......................................................................................


Πρόταση προς τα Δ.Σ. και τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων
Όλοι και όλες στις Γενικές Συνελεύσεις, των σωματείων μας, να συζητήσουμε, να  οργανώσουμε την συνέχεια της πάλης μας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική!
Χαιρετίζουμε τις 3ημερες μαζικές και μαχητικές απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις των εργαζομένων που έγιναν σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια ψήφισης των σκληρών μέτρων σε ασφαλιστικό - φορολογικό στη Βουλή.
Οι μεγάλες συγκεντρώσεις του ταξικού κινήματος και τις τρεις ημέρες αλλά και η πολύμηνη μάχη που έδωσαν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και η νεολαία, έδωσαν δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση. Τα μέτρα αυτά, όπως και τα προηγούμενα, δεν έχουν τη συναίνεση και τη συμφωνία του λαού.
Ούτε ο αγώνας, ούτε η ζωή σταματάει με την ψήφιση ενός νομοσχεδίου, όσο αντιλαϊκό κι αν είναι αυτό.
Καμιά απογοήτευση. Συνεχίζουμε!
Οι αγώνες που έγιναν με αιχμή το νόμο-λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, αποτελούν σημαντική πείρα για όλους τους εργαζόμενους, αφήνουν σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Οι εργαζόμενοι δείξαμε ένα σημαντικό μέρος της δύναμής μας. Αν πιστέψουμε, πραγματικά σ΄αυτήν, μπορούμε όχι μόνο να καθυστερήσουμε αντιλαϊκά μετρά και πολιτικές αλλά και να ανοίξουμε άλλο δρόμο, άλλη προοπτική για μας και τα παιδιά μας.
Είναι θετικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές δυνάμεις μέσα στο λαό και τους εργαζομένους που δεν το βάζουν κάτω, δεν συμβιβάζονται και δεν υποχωρούν,  είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν μπροστά, να φέρουν τα πάνω κάτω!!
Μπροστάρης σ΄ αυτό τον αγώνα ήταν και είναι, τα σωματεία, οι Ομοσπονδίες και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, που παλεύουν με τη γραμμή της ταξικής πάλης, που δεν σκύβουν το κεφάλι.
Αυτό το κίνημα, αυτός ο ταξικός πόλος, χρειάζεται να δυναμώσει να γίνει υπόθεση και νέων δυνάμεων που σήμερα δεν είναι στον αγώνα!! Η ελπίδα είναι εδώ!!
Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι των μέτρων η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ στήνει μια ακόμα επιχείρηση εξαπάτησης και κοροϊδίας φέρνοντας και νέο αντιλαϊκό πακέτο.
Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανέναν, δεν πρέπει να περάσει ή νέα επιχείρηση εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού. Το νέο «success story» για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» είναι το κόλπο για να αποσπάσουν από το λαό τη συναίνεση για το νέο έγκλημα. Για άλλη μια φορά, λέει ψέματα η κυβέρνηση και αυτό γιατί φέρνει νέο υπέρ – νομοσχέδιο με νέα φοροληστεία, με 4ο μνημόνιο, με αυτόματο κόφτη κοινωνικών δαπανών και δικαιωμάτων, με «αξιολόγηση» και νέες μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ως τα αναγκαία προαπαιτούμενα για την όποια ρύθμιση του χρέους και την ανάκαμψη, όπου κερδισμένο θα είναι μόνο το μεγάλο κεφάλαιο και χαμένος για άλλη μια φορά ο λαός.
Η όποια ανάκαμψη που υπόσχονται, και η διευθέτηση του χρέους δεν θα ωφελήσει σε τίποτα τους εργαζόμενους. Ούτε οι τεράστιες απώλειες που είχαμε και έχουμε θα καλυφθούν. Ούτε τα αντιλαϊκά μέτρα θα παρθούν πίσω. Αντίθετα νέες θυσίες θα απαιτούνται για να κερδίζουν οι μεγάλοι καπιταλιστικοί όμιλοι, να γίνεται πιο ανταγωνιστική η οικονομία. Ότι εξοικονομείται θα δίνεται αποκλειστικά στους επιχειρηματίες, μέσω επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών και αναπτυξιακών νόμων.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική των περικοπών στην εκπαίδευση ντύνοντας την με έναν ψευτο-παιδαγωγικό φερετζέ. Να μην επιτρέψουμε να περάσει ο μόνιμος κόφτης των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας, των εργασιακών μας δικαιωμάτων. 
Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλους τους τρόπους για να εξαφανίσει τα χιλιάδες κενά αντί να τα καλύψει με μόνιμους διορισμούς. Με διαδικασίες fast - track «τρέχει» να περάσει όλα τα μέτρα που απαιτεί η Ε.Ε., ο ΟΟΣΑ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Με την πολιτική τους οδηγούν σε απόγνωση τις λαϊκές οικογένειες και χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην ανεργία.
Παράλληλα με την αναμόρφωση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης δένεται ακόμα πιο σφιχτά με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς, τους δίνει τσάμπα εργατικό δυναμικό μέσω της Μαθητείας.
Οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα το προηγούμενο διάστημα, με την ιδιαίτερη και ξεχωριστή παρουσία των συναδέλφων αναπληρωτών, που ανάγκασαν την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη τροπολογία για τους διορισμούς, αποδεικνύουν ότι μόνο με τους αγώνες μας μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα.
Τώρα όλοι μαζί με τον αγώνα μας να διεκδικήσουμε:
ü  Να παρθεί πίσω ΤΩΡΑ η Υπουργική Απόφαση για τα ολοήμερα. Κανένα παιδί να μην αποκλειστεί από τα ολοήμερα σχολεία.
ü  Να καταργηθεί η τροπολογία που καταργεί τα Τμήματα Ένταξης και κλείνει τα Νηπ/γεία.
ü  Μαζικοί μόνιμοι διορισμούς τώρα για την κάλυψη όλων των κενών στην εκπαίδευση.
ü  Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους! Καμία απόλυση αναπληρωτών, κανείς εκπαιδευτικός δε περισσεύει.
Να δυναμώσουμε την πάλη για:
Ø  Ενάντια στον «αυτόματο κόφτη» που είναι ένα μνημόνιο διαρκείας και προβλέπεται για όλες τις χώρες της Ε.Ε.  και ο οποίος θα κόβει άμεσα μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες για να επιτυγχάνονται τα «ματωμένα» πλεονάσματα.
Ø  Ενάντια στη φορολεηλασία, στους δεκάδες άμεσους και έμμεσους φόρους. Να φορολογηθεί τώρα το μεγάλο κεφάλαιο.
Ø  Ενάντια στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στα μονοπώλια. Όχι σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις.
Ø  Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Μπλόκο στους πλειστηριασμούς!
Ø  Κανένας άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας, σταθερή και μόνιμη δουλειάς για όλους!
Ø  Ενάντια στις ομαδικές απολύσεις ο νέος συνδικαλιστικός νόμος!
Από τις δυνάμεις του παλιού και του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν. Στηρίζουν τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής, έκαναν τα πάντα για να μην κουνιέται ούτε φύλλο απέναντι στην κυβέρνηση. Το 3ημερο που ψηφιζόταν το Ασφαλιστικό ήταν πραγματικά εξαφανισμένοι.
Οι ίδιες δυνάμεις που υπονόμευσαν τον αγώνα όλο το προηγούμενο διάστημα, έρχονται τώρα στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ με προτάσεις βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης για απεργίες στις πανελλαδικές εξετάσεις  Μια τέτοια πρόταση είναι τυχοδιωκτική και λειτουργεί εκφυλιστικά για το ίδιο το κίνημα. Ειδικά οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ/ΛΑΕ, που εισηγήθηκαν την πρόταση για απεργία στις Πανελλαδικές στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, έχουν τεράστιες ευθύνες απέναντι στο κίνημα, τους γονείς και τα παιδιά
Για το συνδικαλιστικό κίνημα, η επιλογή των μορφών πάλης είναι μια σημαντική υπόθεση. Βασικό κριτήριο είναι να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ενότητα του κλάδου, τη συμμαχία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους γονείς και τους μαθητές ώστε να υπάρχει δυναμική και αποτελεσματικότητα στον αγώνα.
Οι εξελίξεις επιβάλλουν να είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα, να μη χάσουμε χρόνο, τα μέτρα της κυβέρνησης είναι σκληρά. Οι απαιτήσεις του ΣΕΒ μιλούν για 180.000 απολύσεις στο Δημόσιο.  Το Σεπτέμβρη προετοιμάζονται χιλιάδες αποπλύσεις αναπληρωτών, κλείσιμο νηπιαγωγείων, υποχρεωτικές μετακινήσεις συναδέλφων!! Το δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά, στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, δεν στριμώχνεται στα στενά πλαίσια στης αντιλαϊκής πολιτικής, στους δημοσιοικονομικούς περιορισμούς, στα μέτρα Κυβέρνησης – Ε.Ε. – ΟΟΣΑ και τις απαιτήσεις των Μονοπωλίων.
Πρόγραμμα Δράσης:
Ø  Ενημερώνουμε τους εργαζόμενους και τους γονείς για τις αρνητικές εξελίξεις που υπάρχουν στην Εκπαίδευση, ετοιμάζουμε ανοιχτό γράμμα του σωματείο προς τους γονείς. Διοργανώνουμε κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες μαζί με τους Συλλόγους και τις Ενώσεις γονέων, μαζί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα (Εργατικά σωματεία, Εργατικά κέντρα, Συλλόγους γυναικών).
Ø  Προχωράμε σε πολύμορφες πρωτοβουλίες ανάδειξης των προβλημάτων της εκπαίδευσης, με συνεντεύξεις τύπου, μαζικές εξορμήσεις, τύπωμα πανό, ανακοινώσεων κ.α.
Ø  Προχωράμε σε παραστάσεις διαμαρτυρίας το τρίτο δεκαήμερο του Μάη σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και και Περιφερειακές Διευθύνσεις.
Ø  Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια των σωματείων και των Ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ., τη μέρα που θα ψηφίζονται τα νέα μέτρα για τον αυτόματο κόφτη, τα φορολογικά, τα κόκκινα δάνεια.
Ø  Προετοιμάζουμε μαζική, πανελλαδική κινητοποίηση αναπληρωτών στο Υπουργείο Παιδείας το δεύτερο δεκαήμερο του Ιούνη.


Αθήνα 15-5-2016
.......................................................................................

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΤΟΣ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ!ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική των περικοπών στην εκπαίδευση. Χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να εξαφανίσει τα χιλιάδες κενά στα σχολεία αντί να τα καλύψει με μόνιμους διορισμούς. Υποτάσσει τη λειτουργία των σχολείων στα στενά πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής, των δημοσιοοικονομικών περιορισμών, της πιστής υλοποίησης των δεσμεύσεων του 3ου μνημονίου που ψήφισε από κοινού με ΝΔ , ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ!
Την ίδια στιγμή «τρέχει» με διαδικασίες fast track να περάσει όλα τα μέτρα που απαιτεί η Ε.Ε., το ΔΝΤ, ο ΣΕΒ και οι Επιχειρηματικοί Όμιλοι.
Με νέα Υπουργική Απόφαση, καταργεί επί της ουσίας,  την πλειοψηφία των ολοήμερων τμημάτων των Δημοτικών Σχολείων, αφού θέτει ως προϋπόθεση «στο ολοήμερο πρόγραμμα να γράφονται και να φοιτούν οι μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους»!!!
Χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, που μαστίζονται από την ανεργία, την ελαστική, την εκ περιτροπής ή τη μαύρη εργασία οδηγούνται σε αδιέξοδο! Αλήθεια δεν ξέρει ο Υπ. Παιδείας και η κυβέρνησή ότι, στην Ελλάδα του 2016 με επίσημη ανεργία πάνω από 25% και ανεπίσημη πάνω από 30%, σπάνια συναντάς οικογένεια με δύο εργαζόμενους και μάλιστα ασφαλισμένους εργαζόμενους που να μπορούν να προσκομίσουν αντίστοιχα πιστοποιητικά;
Επιπλέον, ο Υπ. Παιδείας κόβει την πρωινή ζώνη 7-8, ενώ το πρωινό ωράριο θα ολοκληρώνεται 1:15μ.μ. Ποια οικογένεια με εργασιακά περιπλανώμενους γονείς μπορεί να παίρνει το παιδί της από το σχολείο στη 1.15 μ.μ., με δεδομένο ότι δε θα μπορεί να το γράψει στο ολοήμερο;
Παράλληλα, με το κλείσιμο των ολοήμερων τμημάτων και τη συρρίκνωση του πρωινού ωραρίου, κόβονται χιλιάδες διδακτικές ώρες, σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες, γεγονός που χτυπά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και οδηγεί χιλιάδες αναπληρωτές στην ανεργία!! 
Αυτές οι εξελίξεις έρχονται να προστεθούν στην νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για το κλείσιμο Νηπιαγωγείων σε όλη τη χώρα, στις εγκυκλίους και τις τροπολογίες που καταργούν τα τμήματα ένταξης.
Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Παιδείας προσπαθούν να εξαπατήσουν με προκλητικό τρόπο τους εργαζόμενους μιλώντας υποκριτικά για «Ενιαίου τύπου ολοήμερο σχολείο» ενώ στην πραγματικότητα καταργούν τα ολοήμερα και περικόπτουν χιλιάδες διδακτικές ώρες οδηγώντας τα σχολεία να διαμορφώνουν τελικά το πρόγραμμά τους με όσους εκπαιδευτικούς και όσες διδακτικές ώρες «περισσεύουν»! 
Οι υποσχέσεις για 20.000 μόνιμους διορισμούς μετατρέπονται σε χιλιάδες απολύσεις!! Να μην τους το επιτρέψουμε!! 
Ο αντιλαϊκός οδοστρωτήρας της κυβέρνησης δεν έχει φρένο! Με το ασφαλιστικό και φορολογικό πακέτο, που προωθεί στη Βουλή, τσακίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα και απογειώνει τη φοροληστεία για τα λαϊκά στρώματα. Με τα μέτρα που παίρνει στην Παιδεία, οδηγεί σε απόγνωση τις λαϊκές οικογένειες και τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας!!
Ως εδώ! Όλοι τώρα στον Αγώνα!
·   Πάρτε πίσω ΤΩΡΑ  την Υπουργική Απόφαση για τα ολοήμερα. Κανένα παιδί να μην αποκλειστεί από τα ολοήμερα σχολεία.
·   Κατάργηση της τροπολογίας που καταργεί Τμήματα Ένταξης και του άρθρου που κλείνει Νηπ/γεία.
·  Μαζικούς μόνιμους διορισμούς τώρα για την κάλυψη όλων των κενών στην εκπαίδευση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους! Καμία απόλυση Αναπληρωτών, κανείς εκπαιδευτικός δε περισσεύει!
Όλοι στη μάχη για την επιτυχία των απεργιακών συγκεντρώσεων στις 6,7,8 Μάη!
Συμμετέχουμε μαζικά στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα!

 Αθήνα 5/5/2016
.......................................................................................
Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, νέες και νέοι,

Η κυβέρνηση για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου φέρνει μέσα στο Σαββατοκύριακο σαν τον κλέφτη τις βάρβαρες προτάσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό!
Όλοι στους δρόμους! Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις!
èΠαρασκευή 6 Μάη,  11πμ στην Ομόνοια!
è Σάββατο 7 Μάη, 6μμ στην Ομόνοια!
èΚυριακή 8 Μάη, 10.00πμ στο Σύνταγμα!


Έφτασε η ώρα της μάχης! Κανείς να μη λιποτακτήσει! Δίνουμε όλοι το παρόν!

Δίνουμε αγώνα για να μην περάσει ο νόμος - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό, το νέο φορολογικό! Δε συμβιβαζόμαστε με την εξαθλίωση, την ανέχεια, τη νέα σφαγή στη ζωή μας! Ενωμένοι, δυνατοί, με πίστη στο δίκιο μας, μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε!

Να απαντήσουμε με την ετοιμότητα μας στις άθλιες πρακτικές της κυβέρνησης, τις μεθοδεύσεις της για να περάσει τη νέα βαρβαρότητα στη ζωή μας, στα μουγκά!

Να νεκρώσουν τα πάντα! Να σταματήσει η παραγωγή παντού!

Κανείς εργαζόμενος καμία βάρδια στη δουλειά!

Ούτε ψυχή σε εργοστάσια, εργοτάξια, γραφεία, μαγαζιά, λιμάνια, καράβια!

Ακόμα κι αν η κυβερνητική πλειοψηφία μαζί με τους γνωστούς πρόθυμους ψηφίσουν τα άγρια μέτρα, η 48ωρη απεργία με τη μαζικότητα, τη συμμετοχή, την οργάνωση και τον παλμό της μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την ανατροπή τους μέσα από τους αγώνες μας!

Δε σκύβουμε το κεφάλι! Δε γονατίζουμε!


Κανένας δε γλιτώνει από τη νέα βάρβαρη επίθεση!

Γυρίζουν τον εργαζόμενο λαό δεκάδες χρόνια πίσω!

Ότι γνωρίσαμε μέχρι σήμερα από ασφαλιστικά δικαιώματα συνθλίβονται για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. Θέλουν να ξεμπερδέψουν μια και καλή με το βαρίδι της Κοινωνικής Ασφάλισης, για να προστατευτεί και να αυξηθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων. Παράλληλα, φέρνουν νέα φοροεπιδρομή, νέα ασήκωτα βάρη στις πλάτες μας, νέα αιμορραγία στο ήδη άθλιο λαϊκό εισόδημα!

Οι αγώνες των προηγούμενων μηνών χάραξαν το δρόμο! Φανερώθηκε η δυναμική που έχει η συμμαχία του εργαζόμενου λαού!

Εργαζόμενε, άνεργε, νέα και νέε,

Σήκωσε τώρα κεφάλι! Δώσε μαχητική απάντηση στα διλήμματα που σου βάζουν η κυβέρνηση και οι μεγαλοεργοδότες! Έχουν στόχο να σε τρομοκρατήσουν. Μη δέχεσαι να σε απειλούν, να σε φοβίζουν, να σου κουνούν το δάχτυλο οι χορτάτοι, οι κλέφτες του μόχθου σου. Να μην αφήσεις τη ζωή σου, στα χέρια των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, της μεγαλοεργοδοσίας και των κομμάτων τους!


Όλοι μαζί, εργάτες, φτωχοί αγρότες, ελευθεροεπαγγελματίες, επιστήμονες!

Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε!

Αν κάνουμε πίσω δε θα σταματήσουν πουθενά! Δε θα μας αφήσουν τίποτα!

Ή θα υποταχτούμε και θα τα σαρώσουν όλα, ή θα τους πάρουμε στο κυνήγι!

Με εμπιστοσύνη στη δύναμή μας! Εμείς παράγουμε τον πλούτο, εμείς μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα χωρίς αυτούς που μας εκμεταλλεύονται, αυτοί δεν μπορούν να κερδίζουν χωρίς εμάς!

Μάης 2016


..............................................................................................................
Κάλεσμα προς τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα!

ΟΧΙ στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την ανασφάλεια και την εργασιακή περιπλάνηση!

ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΠΙΣΩ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ!
ΤΕΡΜΑ πια στην κοροϊδία! ΑΜΕΣΗ κάλυψη όλων των κενών στην εκπαίδευση με μόνιμους διορισμούς!
Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά την Παρασκευή 15/4 στην συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας στις 11:30
·  Στην Πρωτοβάθμια, με στάση εργασίας 11-2 και κινητοποίηση στο Υπ. Παιδείας, με τοπικές κινητοποιήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και με συμπληρωματικές στάσεις εργασίας  όπου εκτιμούν οι τοπικοί Σύλλογοι.
·   Στη Δευτεροβάθμια, στην Αττική στην 24ωρη απεργία (3ώρη ΟΛΜΕ & 3ωρη ΕΛΜΕ) και την κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας και στην υπόλοιπη Ελλάδα με 3ωρη στάση εργασίας 8-11 που εξήγγειλε η ΟΛΜΕ και τοπικές κινητοποιήσεις και με 3ωρη επιπλέον στάση εργασία και 24ωρη απεργία για όσους συνάδελφους θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση στο Υπουργείο.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Όλοι τώρα στον αγώνα! Μόνιμοι και αναπληρωτές, εργαζόμενοι στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, άνεργοι και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, να απαιτήσουμε να καλυφθούν τώρα τα χιλιάδες κενά με μαζικούς μόνιμους διορισμούς. Είναι προϋπόθεση για την κάλυψη των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας!
Το αίτημα για απόσυρση της διάταξης του Υπουργείου είναι δίκαιο και πρέπει να στηριχτεί. Με τη ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο παγιώνεται το καθεστώς της αδιοριστίας, πολλαπλασιάζονται οι αδικίες και τα αδιέξοδα, σπρώχνονται συνάδελφοι έξω από την εργασία. Η εκπαίδευση τους χωράει όλους, απόδειξη γι' αυτό είναι ότι κάθε χρόνο προσλαμβάνονται σχεδόν 25.000 αναπληρωτές με 25άρια-28άρια τμήματα, 180.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι έξω από τις δομές της Ειδικής Αγωγής και 60.000 προνήπια έξω από νηπιαγωγείο. Μόνο για τη φετινή χρονιά έγιναν πάνω από 22.000 προσλήψεις αναπληρωτών, ενώ πάνω από 3.700 (!),σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου, είναι τα κενά που δεν καλύφθηκαν για φέτος. Από το 2010 και ύστερα οι διορισμοί είναι μηδενικοί, ενώ την ίδια στιγμή οι αποχωρήσεις ξεπερνούν τις 30.000. Τα σχολεία έχουν κυριολεκτικά αδειάσει από εκπαιδευτικούς. Το ποσοστό των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών από 9% το 2009 έχει εκτοξευτεί στο 18% σήμερα.
Κανένας αναπληρωτής και ελαστικά εργαζόμενος δεν περισσεύει, δεν πρέπει να πεταχτεί στην ανεργία. Αντίθετα, χρειάζονται πολλοί περισσότεροι, μόνιμοι, εκπαιδευτικοί για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες της Εκπαίδευσης. Ώστε κανένα παιδί να μη μένει έξω από τη δημόσια εκπαίδευση, κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 20 μαθητές, με μικρότερα τμήματα σε Νηπιαγωγεία, στην Α΄ και Β τάξη Δημοτικού, στις κατευθύνσεις και στα εργαστήρια.
Αυτή είναι σήμερα η μοναδική, αναγκαία και δίκαιη λύση:
Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα!
Αντί λοιπόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το Υπουργείο Παιδείας να υλοποιήσουν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ  αυτό το αίτημα, έδωσαν στη δημοσιότητα «Προσωρινό σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών», με το οποίο ανατρέπουν τη ζωή χιλιάδων συναδέλφων μας παραπέμποντας τους μόνιμους διορισμούς στις ελληνικές καλένδες.
Με τη διάταξη που δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας αλλάζουν σημαντικά τα κριτήρια και οι πίνακες προϋπηρεσίας των συναδέλφων αναπληρωτών, δημιουργούνται νέες ομαδοποιήσεις, προκαλώντας έναν άγριο «εμφύλιο» μεταξύ τους, διατηρεί το καθεστώς της αδιοριστίας, όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά, η διάταξη αυτή, αποτελεί αντιγραφή και συνέχεια του αντιεκπαιδευτικού νόμου 3848/2010 της Διαμαντοπούλου (και μάλιστα σε χειρότερη μορφή), του νόμου δηλαδή που τσάκισε ζωές και δικαιώματα χιλιάδων εκπαιδευτικών, που προώθησε την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, το θεσμό του μέντορα κ.ά. Έναν νόμο, που οι εκπαιδευτικοί με τον αγώνα τους κατάφεραν να καταστήσουν ανενεργές πολλές πλευρές του.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας είναι άμεσα δεμένες με τις επιχειρούμενες ανατροπές στο ασφαλιστικό. Είναι συνέχεια των μέτρων για το φορολογικό, για το νέο μισθολόγιο, την αξιολόγηση, τις απολύσεις. Μπροστά μας έχουμε την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - Ε.Ε. - κεφαλαίου στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Ο αγώνας μας για σταθερή και μόνιμη δουλειά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πάλης για την συνολική απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης. Ενιαία είναι η επίθεση που δεχόμαστε, ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση μας. Μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους προετοιμάζουμε τη 48ωρη Γενική Απεργία με αίτημα «πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο» και το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων.
Τώρα, συνάδελφοι, είναι η ώρα του αγώνα! Να μπούμε μαζικά στη μάχη έτσι ώστε να μην περάσουν τα μέτρα φωτιά.
Γιατί αλήθεια, πώς μπορεί ένας εκπαιδευτικός, που μπαινοβγαίνει από τάξη σε τάξη και από σχολείο σε σχολείο, που είναι ασταμάτητα με μια βαλίτσα στο χέρι και απολύεται κάθε χρόνο, να δουλεύει μέχρι τα βαθιά γεράματα και να προσφέρει τη μόρφωση που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας;
Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,
Πάρε την υπόθεση του Αγώνα στα χέρια σου!
Μην τον αφήσεις στις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Δεν αμφισβητούν την αντιλαϊκή πολιτική, την έχουν αποδεχτεί κι αυτή και τις συνέπειές της (κενά, αδιοριστία, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων κλπ.). Προσαρμόζουν τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μέσα στα όρια της «νομιμότητας», μέσα στα όρια της «ρεαλιστικότητας» και της οικονομίας, που επιβάλλει η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησής, Ε.Ε. και Κεφαλαίου. Όλοι το προηγούμενο διάστημα δεν  έκαναν τίποτα για οργανώσουν το αγώνα δεν έβγαλαν καν ανακοίνωση για την Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργίας στις 7 Απρίλη! Έχουν μεγάλες ευθύνες γιατί καλλιέργησαν στάση αναμονής και αυταπάτες στους εκπαιδευτικούς πως μέσα από διαρκείς διαβουλεύσεις με το Υπουργείο θα λυθούν τα ζητήματα.
Ειδικά η ΟΛΜΕ υπονομεύει τις κινητοποιήσεις, τα  αιτήματα και τον αγώνα των αναπληρωτών. Η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ κινούμενη στην ίδια γραμμή πλεύσης με το Υπουργείο, έφτασε στο σημείο να παραδώσει πρόταση νόμου και γνωμάτευση για τον τρόπο διορισμού-προσλήψεων, θέτοντας ανάλογα κριτήρια με αυτό, αποδεχομένη τους μηδενικούς διορισμούς. Και σαν να μη έφτανε αυτό, έφτασαν σε σημείο,  να στείλουν στον Υπουργό το δικηγόρο τους, για να διαπραγματευτεί για τα κριτήρια των προσλήψεων, υπονομεύοντας ανοιχτά την κινητοποίηση της Παρασκευής. Τι άλλο πραγματικά να ζητήσει μια κυβέρνηση;
Δεν τους ενδιαφέρει η οργάνωση του αγώνα, η συμμετοχή των συναδέλφων. Εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις για τα «μάτια του κόσμου». Γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσε να το πει κανείς, όταν καλούν να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις μέσα σε 2 ημέρες (12&13/4), όταν δε δίνουν τη δυνατότητα να γίνει ο αγώνας υπόθεση όλων των εκπαιδευτικών, των ΕΛΜΕ, όταν δεν μπαίνουν μπροστά να ενημερώσουν για το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και την ενιαία απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι, όταν με τη στάση τους βάζουν εμπόδια μπροστά στη μεγάλη μάχη που έχουμε μπροστά μας με τη 48ωρη απεργία;
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ έκαναν καθαρό ότι μπροστά στη συνολική επίθεση μόνο ο οργανωμένος, συλλογικός, μαζικός ανυποχώρητος αγώνας, που αμφισβητεί το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής μπορεί να έχει προοπτική. Η προετοιμασία και η επιτυχία της 48ωρης γενικής απεργίας, το δίκαιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα μαζί με το σύνολο των διεκδικήσεων των εργαζομένων που θα καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, μπορεί να δώσει ώθηση στην πάλη μας.
Ειδικά στην ΟΛΜΕ προτείναμε, άμεση κινητοποίηση στο Υπουργείο την Τετάρτη 13/4, να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις όλη αυτήν την εβδομάδα, να πάρουν το λόγο οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, να πάρουν την οργάνωση του αγώνα στα χέρια τους τα σωματεία, να εκτιμήσουν και να αποφασίσουν πολύμορφες κινητοποιήσεις να καταλήξουν σε απεργία καλά προετοιμασμένη με την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. 
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους αναπληρωτές, σε όλους τους εκπαιδευτικούς να οργανωθούν στους ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ και στις ΕΛΜΕ, να συμπορευτούν με το ταξικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ και όλο το λαό, να μπουν στον Αγώνα:
·   Στις Γενικές Συνελεύσεις, στην κινητοποίηση στις 15/4 στο Υπουργείο Παιδείας, στις τοπικές παραστάσεις διαμαρτυρίας.
·   Στη 48ωρη Γενική Απεργία, όταν θα φέρει η κυβέρνηση τα μέτρα στη βουλή.
Διεκδικούμε και απαιτούμε:
Ø  Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ η πρόταση του Υπουργείου. Καμιά απόλυση αναπληρωτών.
Ø  Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Ø  Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.
Ø  Όχι στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τη μόνιμη αναπλήρωση και την ωρομίσθια.
Ø  Πλήρη ασφαλιστικά, εργασιακά, συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους όσοι παραμένουν αναπληρωτές.

Αθήνα, 12/4/2016


............................................................................................................
Όλοι στον αγώνα. Θα νικήσουμε!

Πέμπτη 7 Απρίλη 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ στο Δημόσιο

Απεργιακή συγκέντρωση 10:30πμ Ομόνοια
Απαιτούμε, βροντοφωνάζουμε όλοι μαζί:

«Πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο»
Κλιμακώνουμε με 48ωρη απεργία όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή το σφαγείο των αντιλαϊκών μέτρων.

Τώρα είναι η ώρα του αγώνα!

Μπορούμε, έχουμε τη δύναμη να επιβάλλουμε το δίκιο μας!.............................................................................................................                     
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

  ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ
Τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, στις 4.30 μ.μ., στην πύλη Ε1, στο Λιμάνι του Πειραιά,  Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, παρέδωσαν  είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, ρουχισμό, υπόδηση, πάνες, χυμούς, γάλατα κλ.π.), που συγκεντρώθηκαν ύστερα από την ανταπόκριση εκπαιδευτικών και γονιών στο κάλεσμα που τους απηύθηναν με ανακοίνωσή τους.
Ύστερα από την παράδοση των ειδών πρώτης ανάγκης, ακολούθησε σύσκεψη των εκπαιδευτικών που παρευρίσκονταν στο χώρο της πύλης Ε1 και συγκροτήθηκαν ομάδες που καθημερινά 3 μ.μ. έως 6 μ.μ. θα απασχολούν με δημιουργικό τρόπο τα μικρά παιδιά των προσφύγων. Αμέσως μετά τη σύσκεψη οι παρόντες εκπαιδευτικοί απασχόλησαν τα παιδιά με ζωγραφική και διάφορα μικρά παιχνίδια που οι ίδιοι είχαν φέρει.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες  του συνεχιζόμενου εγκλήματος των ΝΑΤΟ-Ε.Ε. στη Μέση Ανατολή. Μέσα από φωτιά και σίδερο χιλιάδες πρόσφυγες – μάνες με μωρά στην αγκαλιά, νέοι, μικρά παιδιά- φτάνουν στο Αιγαίο, δίνοντας μάχη με τα κύματα, ναυαγοί στα νησιά μας, με στόχο να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Την ίδια ώρα όμως η εφαρμογή των Συνθηκών της Σένγκεν και Δουβλίνου κλείνουν τα σύνορα παγιδεύοντας χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα. Και όσο θα μεγαλώνει η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τόσο θα μεγαλώνουν οι προσφυγικές ροές.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες!
Με τις ευλογίες της Ε.Ε. λειτουργεί τα απαράδεκτα Hot Spot, που αποτελούν κέντρα διαλογής φτηνού εργατικού δυναμικού, δίνει γη και ύδωρ στους φονιάδες του ΝΑΤΟ.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση δε θα μείνουμε παθητικοί θεατές. Δε θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα των ιμπεριαλιστών επιτρέποντας να επικρατήσουν οι ρατσιστικές, ξενοφοφικές φωνές και αντιλήψεις.
Έχουμε χρέος ως εκπαιδευτικοί να διδάξουμε στους μαθητές μας τις αιτίες που δημιουργούν την προσφυγιά, να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους ξεριζωμένους. Να τους τονίσουμε ότι αυτή η αλληλεγγύη δεν πρέπει να αντικαθιστά την ευθύνη που έχει το κράτος, ούτε μπορεί να γίνεται πεδίο δράσης των Μ.Κ.Ο.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Συνεχίζουμε και συγκεντρώνουμε φάρμακα, τρόφιμα, ρουχισμό για τους πρόσφυγες που είναι συγκεντρωμένοι στο λιμάνι του Πειραιά.
Συμμετέχουμε στις ομάδες δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών των προσφύγων που καθημερινά θα δραστηριοποιούνται στην πύλη Ε1.
Με διάφορες πρωτοβουλίες, εργασίες, εκδηλώσεις διδάσκουμε στους μαθητές μας την αλληλεγγύη, καταδικάζουμε το ρατσισμό και την ξενοφοφία. 

Μάρτης 2016


...................................................................................................................................................................

Ενημέρωση από τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας των ΔΟΕ – ΟΛΜΕ – ΟΜ. ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ και των ΥΠΟ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην Εκπαίδευση Ενηλίκων.


1.Στις 17/2/2016, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας συγκέντρωση διαμαρτυρίας, από Συλλόγους Π.Ε. και ΕΛΜΕ, από τη ΔΟΕ, την ΟΛΜΕ, την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ και εκπροσώπους των εργαζομένων στα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης για ενηλίκους, που στην ουσία απολύονται στις 29 Φλεβάρη. Ο Υπ. Παιδείας κ. Φίλης στην συνάντηση που ακολούθησε ήταν πραγματικά αποκαλυπτικός.
Μας διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους για ένα πράγμα: Ότι η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω από την υλοποίηση της αντιλαϊκής – αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, ότι δεν υπάρχει περιθώριο να υλοποιηθούν οι δίκαιες διεκδικήσεις εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών.   

2.Συγκεκριμένα ο Υπουργός Παιδείας:
Για τα κενά
·      Ισχυρίστηκε ότι τα εναπομείναντα 3000 κενά δε δημιουργούν πρόβλημα γιατί δεν είναι στην καρδιά(!!) του εκπαιδευτικού συστήματος! Στην ουσία είπε ότι δε θα καλυφθούν!!!
·      Επανέλαβε τα όσα είχε δηλώσει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και σε δελτία τύπου για τις χιλιάδες διδακτικές ώρες που δήθεν πλεονάζουν και είτε δε διατίθενται πουθενά είτε διατίθενται σε γραμματειακή υποστήριξη ή ενισχυτική διδασκαλία(στα Δημοτικά), υποστηρίζοντας ότι με αυτές θα καλύψει αρκετά από τα εναπομείναντα κενά, που να σημειωθεί ότι είναι πάνω από 3000, Φλεβάρη μήνα! Ανάλογη εγκύκλιο έχει στείλει ήδη.
·      Ταυτόχρονα μίλησε για πλασματικά κενά, κύρια στα ΕΠΑΛ προαναγγέλλοντας επι της ουσία μαζικό κλείσιμο των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων από Σεπτέμβρη. 

Για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις
·      Επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσουν κανονικά οι υποχρεωτικές μετακινήσεις, μετακινώντας συναδέλφους στα πλαίσια της ίδιας διεύθυνσης αλλά και περιοχής ακόμα και για μία ώρα!
·      Αποκαλυπτικό για το πώς βλέπει η κυβέρνηση το ολοήμερο δημοτικό σχολείο είναι το παράδειγμα που είπε για τη Γ΄ Διεύθυνση Αθήνας, όπου λειτούργησαν 6 από τα 7 κλειστά ολοήμερα, όχι με προσλήψεις δασκάλων ή άλλων εκπαιδευτικών, αλλά με συμπληρώσεις μιας ή ολίγων ωρών από εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δηλαδή το πρόγραμμα του κάθε σχολείου διαμορφώνεται με βάση ό,τι ώρες εκπαιδευτικών έχουμε διαθέσιμες! Άλλο πρόγραμμα το ένα σχολείο, άλλο το άλλο, παιδιά που μαθαίνουν άλλα στο ένα σχολείο κι άλλα στο άλλο. Μαθητές δημοτικού που διδάσκονται, με βάση παράδειγμα που αναφέρθηκε στη συνάντηση, τρίωρο μάθημα από τρεις διαφορετικούς καθηγητές! Αυτό είναι το "νέο" σχολείο!
Για την ενισχυτική διδασκαλία
·      Επιβεβαίωσε ότι η όποια ενισχυτική διδασκαλία γινόταν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα κοπεί και οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας θα τρέχουν να καλύψουν "τρύπες" από δω και από κει. Η ενισχυτική στα Γυμνάσια, αν όλα πάνε καλά, θα αρχίσει μετά από 15 μέρες (Μάρτη δηλαδή!) με αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου (!), ενώ η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη θα καταργηθεί για φέτος, άλλωστε το δήλωσε πρόσφατα και σε ερώτηση στη βουλή.

Για τα τμήματα ένταξης
·      Ο Υπ. Παιδείας υποστήριξε σθεναρά την τροπολογία για τα Τμήματα Ένταξης, υποστηρίζοντας ότι δεν τα διαλύει, κάνοντας δηλαδή το μαύρο άσπρο! Μάλιστα έκανε μάθημα στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών (!) για τα καλά (της διάλυσης των Τμημάτων Ένταξης και) της διάχυσης της δουλειάς του ειδικού παιδαγωγού από τμήμα σε τμήμα και από σχολείο σε σχολείο! Στην ουσία δήλωσε πιστός υποστηριχτής της στρατηγικής της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στο δημόσιο σχολείο χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που θα διαλύσει ειδικά και γενικά σχολεία, θα οδηγήσει σε περιθωριοποίηση πολλά παιδιά με ειδικές ανάγκες και θα φορτώσει το βάρος σε δασκάλους και γονείς που θα "τρέχουν και δε θα φτάνουν" αβοήθητοι, ενώ τα παιδιά αυτά δε θα εκπαιδευτούν ποτέ! Ταυτόχρονα θα μειωθούν οι διορισμοί στην ΕΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους περιπλανώμενους για 15 χρόνια αδιόριστους συναδέλφους ΕΑ!

Για τους μόνιμους διορισμούς
·      Δήλωσε ότι έχει εκπονήσει η ηγεσία του Υπ. Παιδείας πολυσέλιδη μελέτη που μιλάει για 20.000 χιλιάδες διορισμούς στην εκπαίδευση (;;;), την επόμενη τριετία και μάλιστα θα είναι εμπροστοβαρείς!!! Αλήθεια ποιον εμπαίζει η κυβέρνηση και ο κ. Φίλης; Γιατί, αφού είχαν σκοπό να κάνουν διορισμούς, που το 3ο μνημόνιο αποκλείει στα πλαίσια του εξορθολογισμού της εκπαίδευσης και της προσαρμογής της στις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ και ΟΟΣΑ, δεν προέβλεψαν ανάλογο κονδύλι στον κρατικό προϋπολογισμό; Μιλάει για μόνιμους διορισμούς και την ίδια στιγμή δεν έχει λύσει ούτε τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών την επόμενη χρονιά! Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά προσπαθεί να εξαπατήσει τους χιλιάδες αδιόριστους συναδέλφους.
·      Δήλωσε ότι φέτος έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης λιγότεροι από 1000 εκπαιδευτικοί (!) βασιζόμενος φαίνεται στα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στα "πέναλτυ".

Για τις απολύσεις στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης
·         Στη συνάντηση συμμετείχαν και δύο εκπρόσωποι των 450 και πλέον στελεχών-εργαζομένων στα προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων στα πλαίσια της Δια Βίου Μάθησης, που τελείωσαν και δεν έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τη συνέχιση του προγράμματος, με αποτέλεσμα από 1η Μάρτη οι εργαζόμενοι αυτοί να μένουν άνεργοι! Ο Υπ. Παιδείας, αφού δήλωσε ότι ο ίδιος δε γνωρίζει το θέμα καλά, τελικά παραδέχτηκε ότι οι 450 αυτοί εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι!
Επιπλέον ο Υπουργός
·      Ανήγγειλε την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας με άλλη νομοθετική ρύθμιση, γιατί, όπως είπε, η παρούσα έχει παγώσει (ΠΔ 152...) και υποσχέθηκε για πολλοστή φορά ότι θα καταργηθεί.
·      Για την εγκύκλιο που έστειλε το υπουργείο Παιδείας κάνοντας την αντιμετώπιση της γρίπης στα σχολεία ατομική υπόθεση, ισχυρίστηκε ότι στάλθηκε ως οδηγίες (;) χωρίς φυσικά να δεσμευτεί για κανένα μέτρο στήριξης των σχολείων για τέτοια αντιμετώπιση.

3.Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ , όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν είναι η μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών αλλά η τήρηση κατά γράμμα των δεσμεύσεων απέναντι σε ΕΕ για να εξασφαλίσει φτηνό εργατικό δυναμικό για το κεφάλαιο.
Είναι πρόκληση η κυβέρνηση και το Υπουργείο που με τη πολιτική τους διογκώνουν τα προβλήματα στο χώρο της Εκπαίδευσης, να παρουσιάζουν την αγωνία των εκπαιδευτικών και το γονιών για το μέλλον των παιδιών μας σαν «προσπάθεια κάποιων που θεωρούν ότι μπορούν να φτιάξουν το πολιτικό κλίμα, να κάνουν σπέκουλα». Η κυβέρνηση, σε μια στιγμή που δυσκολεύεται στο πέρασμα της αντιλαϊκής  πολική της, επιλέγει το δρόμο της συκοφαντίας των εργαζομένων που αντιστέκονται, καλλιεργεί κλίμα «κοινωνικού αυτοματισμού».
Οι απαντήσεις της πολιτικής  ηγεσία του Υπ. Παιδείας αποδεικνύουν ένα πράγμα: Ότι τις επόμενες μέρες πρέπει να σημάνει ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ σε όλα τα σχολεία γιατί οι εξελίξεις που έρχονται είναι πολύ αρνητικές.
Μία γλώσσα καταλαβαίνουν αυτοί: Τη λαϊκή αντεπίθεση που τους έχει δυσκολέψει πολύ τελευταία. Και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να πάρουμε θέση σ' αυτό τον παλλαϊκό αγώνα. Ή αυτοί με τα μονοπώλια ή εμείς με ζωή με δικαιώματα! Ενδιάμεσος δρόμος δεν υπάρχει. Οι αγώνες του τελευταίου διαστήματος απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι ο λαός έχει τη δύναμη να καθυστερεί και να ακυρώνει αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, να προσπερνά συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που υποκλίνονται στους κοινωνικούς διαλόγους ενσωμάτωσης, και να προχωρά μπροστά.
Μπορούμε να τους σταματήσουμε και να επιβάλουμε εξελίξεις που θα επιτρέψουν σε μας και τα παιδιά μας να ζήσουμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας και τις μεγάλες δυνατότητες της εποχής μας! Όλοι στον αγώνα!
Κλιμακώνουμε με την οργάνωση της πάλης σε κάθε σωματείο, σε κάθε σχολείο, μαζί με γονείς και μαθητές. Με πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Τώρα είναι απαίτηση με βάση τις εξελίξεις αυτές, να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις στα σωματεία, να ενημερωθούν οι συνάδελφοι να αποφασίσουμε όλοι μαζί πως θα συνεχίσουμε.

Απαντάμε με 48ωρη Πανελλαδική – Πανεργατική Απεργία εάν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει στη Βουλή το Νόμο Λαιμητόμο που τσακίζει την Κοινωνική Ασφάλιση.

Αθήνα, 18-2-2016


...........................................................................................................................................................................
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ Π.Δ. ΣΤΗ ΔΝΣΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ

.................................................................................................................................................


Την Παρασκευή 12/2, στις 1.30 μ.μ., πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας από τα Δ.Σ. των Συλλόγων του Πειραιά στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης για τα κενά. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων τόνισαν ότι τα σχολεία της Διεύθυνσης Πειραιά συνεχίζουν μέσα Φλεβάρη να λειτουργούν με πολλά κενά και με αμέτρητες διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως να είναι χαμένες, τη στιγμή μάλιστα, που υπάρχουν χιλιάδες αδιόριστοι συνάδελφοι. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι υπάρχουν 43 κενά Δασκάλων, εκ των οποίων 13 σε πρωινό ωράριο, 80 κενά Ειδικοτήτων, 2 κενά Νηπιαγωγών. Ακόμα, 12 Ολοήμερα Σχολεία είναι εντελώς κλειστά και δεκάδες λειτουργούν με μειωμένο ωράριο. Στην Ειδική Αγωγή τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, αφού είμαστε στα μέσα της σχολικής χρονιάς και 14 τμήματα ένταξης είναι κλειστά, σε 167 μαθητές που δικαιούνται παράλληλη στήριξη έχουν διατεθεί 40 δάσκαλοι, ενώ στα ειδικά σχολεία υπάρχουν ακόμα κενά σε δασκάλους, ειδικότητες, ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία τέθηκαν τα παρακάτω ερωτήματα:
 • αν θα γίνουν νέες προσλήψεις αναπληρωτών στον Πειραιά για την κάλυψη των κενών στη Γενική Αγωγή σε πρωινό και ολοήμερο ωράριο
 • αν θα καλυφθούν τα κενά στα τμήματα ένταξης, στα ειδικά σχολεία και οι ανάγκες σε παράλληλη  
 • αν η Δνση σύμφωνα με την πρακτική και την εντολή του Υπουργείου Παιδείας δώσει ’’πλεονάζουσες ώρες’’
 • αν θα προβεί από τη νέα σχολική χρονιά σε νέους υποβιβασμούς σχολικών μονάδων
Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, εκτός των παραπάνω ερωτημάτων που τέθηκαν, και για τα οποία ζήτησαν να δοθούν από το Δντη Εκπαίδευσης σαφείς και ακριβείς απαντήσεις, έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τη μη απόδοση μέχρι στιγμής των μισθολογικών κλιμακίων των αναπληρωτών και την πληρωμή τους σύμφωνα με αυτά.  Ζήτησαν διευκρινίσεις σχετικά με την κατεύθυνση που δίνεται μέσω του νέου προγράμματος ΕΣΠΑ για μετατροπή όλων των  σχολείων σε έναν τύπο σχολείου ( μάλλον ΕΑΕΠ ) και επεσήμαναν ότι, αν ισχύει κάτι τέτοιο, θα δημιουργηθούν ακόμα μεγαλύτερα κενά την επόμενη χρονιά, με δεδομένο ότι οι διορισμοί μέσω κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 είναι απαγορευτικοί και οι προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ ανεπαρκείς και ’’σε δόσεις’’.
Ο Διευθυντής εκπαίδευσης συμφώνησε ότι τα κενά είναι πράγματι πολλά, κυρίως στις ειδικότητες και σε δασκάλους στα Ολοήμερα. Για τα κενά δασκάλων στο πρωινό ωράριο υποστήριξε ότι είναι λιγότερα ( 7 ). Παραδέχτηκε ότι τα κενά είναι αδύνατον να καλυφθούν, αφού οι εναπομείνασες πιστώσεις δασκάλων για τον Πειραιά είναι μόλις 3 και η ενημέρωση που έχει είναι ότι υπάρχουν κάποιες λίγες ακόμα πιστώσεις στο Υπουργείο για όλη την επικράτεια.
Για τις ’’πλεονάζουσες ώρες’’ ανέφερε ότι είναι 247 από ενισχυτική διδασκαλία και 45 από γραμματειακή υποστήριξη, ωστόσο είπε ότι δε θα καταργήσει καμιά ενισχυτική ούτε θα μετακινήσει συναδέλφους.
Για τους ενδεχόμενους υποβιβασμούς σχολείων ανέφερε ότι ο απερχόμενος Δντης Εκπαίδευσης τούς είχε προγραμματίσει για σχολεία στον Πειραιά, στη Νίκαια, στο Κερατσίνι, στο Πέραμα. Ενδεικτικά, ανέφερε το 10ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου το οποίο από 12θέσιο υποβιβάζεται σε 11θέσιο, το Δημοτικό Σχολείο Ικονίου που από 7θέσιο γίνεται 6θέσιο, το 8ο Δημοτικό Περάματος που από 8θέσιο γίνεται 7θέσιο, το 3ο Δημοτικό Περάματος που από 8θέσιο γίνεται 7θέσιο. Ανέφερε όμως ότι δεν προτίθεται να υλοποιήσει αυτούς τους υποβιβασμούς.
Για τον έναν τύπο σχολείου, που ορίζει το νέο ΕΣΠΑ για όλη την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (εκτός από πειραματικά), δήλωσε ότι δεν ξέρει ποιος θα είναι αυτός, δηλ. αν θα είναι όλα τα σχολεία ΕΑΕΠ ή κάτι άλλο.
Για τους αναπληρωτές ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να γίνει η πληρωμή τους σύμφωνα με το Μ.Κ. τους. Μας πληροφόρησε ότι και στους μόνιμους εκπαιδευτικούς η ένταξη στα νέα Μ.Κ. , σύμφωνα με το καινούριο μισθολόγιο, θα είναι έτοιμη το Μάη και θα σταλεί στα προσωπικά email των εκπαιδευτικών για έλεγχο και επιβεβαίωση πριν εφαρμοστεί.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Ο νέος Δντης Eκπαίδευσης προσπάθησε να φανεί καθησυχαστικός σε σχέση με την κινητικότητα των συναδέλφων, την κατάργηση της ενισχυτικής, τους ενδεχόμενους υποβιβασμούς, ενώ η άρνησή του να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον έναν τύπο σχολείου κινείται στην ίδια κατεύθυνση.
Όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική και πολύ δυσάρεστη!
Το Υπουργείο Παιδείας με τροπολογία που καταθέτει στη Βουλή καταργεί ουσιαστικά τα τμήματα ένταξης, την ίδια ώρα που η παράλληλη στήριξη είναι ήδη ελλιπέστατη και τα ειδικά σχολεία ξηλωμένα. Παράλληλα, με εγκύκλιο που υπογράφει ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας καλεί τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να διαθέτουν τις ώρες που περισσεύουν στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕ) στην κάλυψη των κενών κι όχι στην ενισχυτική διδασκαλία. Έτσι καταργείται στην ουσία η ενισχυτική διδασκαλία και ενεργοποιείται ανά πάσα στιγμή η κινητικότητα (ήδη στη Γ’ Αθήνας καταργήθηκαν οι ενισχυτικές συναδέλφων με μία και δύο ώρες ’’πλεονάζουσες’’ με εντολή Περιφερειακού Δντη παρά την αρνητική εισήγηση του Δντη Εκπαίδευσης). Ο Νέος τύπος σχολείου, όπως και αν ονομάζεται, θα κινείται στις γραμμές του 3ου μνημονίου και τις επιταγές του ΟΟΣΑ  για ’’εξορθολογισμό του κόστους της εκπαίδευσης’’, αύξηση των μαθητών ανά τάξη, διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, νέες συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς. Ο προϋπολογισμός για το 2016 προβλέπει μηδενικούς διορισμούς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η χρονιά κλείνει με πάνω από 2.000 κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ότι η επόμενη σχολική χρονιά θα αρχίσει με αυτό το δεδομένο! Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι  τα στελέχη εκπαίδευσης έχουν επιλεχθεί από το υπουργείο για να εφαρμόσουν την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι μπορούν να παλέψουν δίπλα στα σωματεία. Η μόνη λύση βρίσκεται στους αγώνες μας μαζί με το ταξικό κίνημα για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 17/2 ΣΤΙΣ 13.30!.................................................................................................
Συναγερμός !!! Καταργούν τα Τμήματα Ένταξης
Ν’ αποσυρθεί η απαράδεκτη Τροπολογία!!

Το Υπουργείο Παιδείας σε τροπολογία που κατέθεσε 11/2 και ψηφίζεται 15/2 (!!!) καταργεί τα Τμήματα Ένταξης. Δηλαδή, αναφέρεται στο κείμενο: «ο εκπαιδευτικός του ΤΕ υποστηρίζει τους μαθητές εντός τους περιβάλλοντος της τάξης τους ... η υποστήριξη σε ιδιαίτερο χώρο υλοποιείται εφόσον το επιβάλλουν οι ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών».
Απόλυτα συνεπής ο Υπουργός στο κυβερνητικό του πρόγραμμα για «μη διαχωρισμό των γενικών και των ειδικών σχολείων» αλλά και τη δήλωση « τα παιδιά δεν θα πηγαίνουν σε ξεχωριστά από τα άλλα παιδιά σε σχολεία που καταλήγουν συχνά να είναι γκέτο» ξεκίνησε το ξήλωμα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, αρχής γενομένης από τα Τμήματα Ένταξης.
Ουσιαστικά, δρομολογείται η κατάργηση των Τ.Ε και ο ειδικός παιδαγωγός θα είναι ο μόνιμα περιπλανώμενος, μπαινοβγαίνοντας στην τάξη, κακήν κακώς, ή πηγαίνοντας και στα διπλανά σχολεία. Υπάρχει και η αρνητική εμπειρία της παράλληλης στήριξης, που έχει καταλήξει περιστασιακή συνάντηση του ειδικού εκπαιδευτικού με το κάθε παιδί! Έτσι θέλουν να υποβαθμίσουν και τη σημαντική δουλειά που γίνεται στα Τ.Ε. Αλήθεια τι θα προλαβαίνει να κάνει ο περιπλανώμενος εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής  του ανύπαρκτου πλέον Τ.Ε., αν περάσει αυτή η τροπολογία; Θα κάνει αυτοψία; Καταγραφή; Συμβουλευτική; Πάντως, επιστημονική, παιδαγωγική και εξατομικευμένη παρέμβαση, με βάση και τις ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες δεν θα μπορέσει να κάνει. Σε τάξεις μάλιστα, που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το κόκκινο. Που στοιβάζουν μαθητές σε 20 – 25άρια τμήματα, όπου ακόμα και  το τυπικά αναπτυσσόμενο παιδί, δυσκολεύεται να παρακολουθήσει.
Χωρίς να παραβλέπουμε τις ελλείψεις, και τις αδυναμίες που έχει ο θεσμός της Τμήματος Ένταξης, στο βαθμό που το επιτρέπουν οι συνθήκες, ο αριθμός των παιδιών, επιτελεί σοβαρό παιδαγωγικό και επιστημονικό έργο, επικουρικά σε αυτό της τάξης. Η λειτουργία και η αυτονομία του χώρου, με λίγα παιδιά, για κάποιες ώρες το καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του, δεν αποτελεί γκετοποίηση  είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ και ΑΝΑΓΚΗ του μαθητή με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.
Σε φτωχές μάλιστα περιοχές, που οι λαϊκές οικογένειες έχουν χτυπηθεί ανελέητα από την κρίση και την ανεργία, τα παιδιά, που έχουν τέτοιου είδους δυσκολίες, μπορούσαν να στηριχθούν σημαντικά και μέσα από αυτή τη δομή.
Η τροπολογία αυτή εντάσσεται στη λογική του 3ου μνημονίου για «εξορθολογισμό του κόστους της εκπαίδευσης», αλλά και στη στρατηγική της ΕΕ για τη λεγόμενη ένταξη χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Σε έναν τομέα που οι δομές και το προσωπικό είναι ελάχιστα, ΠΙΣΩ από τις πραγματικές ανάγκες. Κλείνει Τμήματα Ένταξης όταν και αυτά που λειτουργούν δεν επαρκούν. Όταν υπάρχουν σχολεία χωρίς κανένα ΤΕ. Σε μια χρονιά μάλιστα, που χιλιάδες αιτήματα για παράλληλη στήριξη δεν καλύφτηκαν.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Τετάρτη 17/02 13:00 μ.μ.
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ν’ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Άμεση ίδρυση και επέκταση των Τμημάτων Ένταξης με άμεσους μόνιμους διορισμούς του αναγκαίου προσωπικού.

12 Φλεβάρη 2016

.....................................................................................................
Ανακοίνωση για σίτιση των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων Περάματος

Το Σάββατο το πρωί, 30 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός , Αλέξης Τσίπρας, επισκέφτηκε σε κλίμα μυστικότητας (γιατί άραγε;) το Πέραμα και παρουσία του κρατικού καναλιού ανακοίνωσε μεταξύ άλλων «δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης» την πρόθεση υλοποίησης ενός πιλοτικού προγράμματος παροχής «ζεστού γεύματος» σε όλα τα δημοτικά σχολεία της πόλης.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που με την πολιτική της στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες κυβερνήσεις τσακίζει το λαό, που βάζει ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση, που υλοποιεί χωρίς σταματημό όλα τα μέτρα και τα προαπαιτούμενα  του 3ου Μνημονίου, εμφανίζεται  στο Πέραμα, της φτώχεια και της ανεργίας, με τη μάσκα του «φιλάνθρωπου» και του κοινωνικά ευαίσθητου». Μετατρέπει τις γειτονιές μας και τα σχολεία μας σε φόντο για μια άθλια προπαγανδιστική παράσταση!
            Ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά μιλούσε για 2 δις από τον κρατικό προϋπολογισμό με τα οποία θα  αντιμετώπιζε την «ανθρωπιστική κρίση».  Στην πορεία αυτά έγιναν μόλις 200 εκατ.€ και μόνο για το 2015 και 0 € !!! για το 2016. Σήμερα η κυβέρνηση βγαίνει με το «φαναράκι» και ψάχνει να βρει χορηγούς και «φιλάνθρωπους».
Η επίσκεψη αυτή εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο την πρεμούρα με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί «άρον άρον», παρά τη μη εξασφάλιση των προϋποθέσεων , να υλοποιήσει το πρόγραμμα παροχής ζεστού γεύματος. Την ίδια ώρα μάλιστα που η σίτιση των μαθητών όλων των βαθμίδων των σχολείων της πόλης ήταν ένα πάγιο αίτημα του εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος από την αρχή της κρίσης και που και αυτή η συγκυβέρνηση, όπως άλλωστε και οι προηγούμενες, δεν φαινόταν να είναι «ευήκοον ους» , με τρανταχτό παράδειγμα τη μη υλοποίηση ενός άλλου προγράμματος σίτισης με δεκατιανό, για όλα τα παιδιά όλων των βαθμίδων, που είχε εγκριθεί από την Περιφέρεια Αττικής ύψους 320.000 ευρώ με πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης και που για διάφορους προσχηματικούς, γραφειοκρατικούς λόγους δεν εφαρμόστηκε ποτέ εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα παροχής ζεστού γεύματος, σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε από τις δύο συναντήσεις με την κ. Φωτίου και εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας θα είναι πιλοτικό για φέτος, θα στηρίζει την χρηματοδότηση σε κοινοτικούς πόρους ( ΤΕΒΑ ), σε χορηγίες της Εθνικής Τράπεζας και σε χορηγίες άλλων εθελοντών ανά την υφήλιο, μέσω μιας ηλεκτρονικής, «on line» πλατφόρμας της Εθνικής Τράπεζας, που «ο οποιοσδήποτε θέλει», θα μπορεί να καταθέτει χρήματα για το πρόγραμμα: «Ταΐζουμε τα παιδιά της Δυτικής Αθήνας!» ( θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του χορηγού, από ποιο μέρος έρχεται η χορηγία και πόσα παιδιά του Περάματος σιτίστηκαν κάθε φορά, λες και είναι ελεημοσύνη). Την ευθύνη παρασκευής και μεταφοράς του φαγητού θα έχει ιδιωτική εταιρεία εστίασης που θα της δοθεί η άδεια να μεταφέρει το ζεστό γεύμα μέσα στην τάξη ( και με τη βούλα του υπουργείου παιδείας δηλαδή οι ιδιώτες στην τάξη ). Τέλος, θα γίνει ανακατανομή των ήδη υπαρχόντων τραπεζοκόμων που έχουν προσληφθεί με τα 5μηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ σε σχολεία του Πειραιά, ώστε να τοποθετηθούν αυτή τη φορά σε σχολεία στο Πέραμα ( δηλαδή το πρόγραμμα στηρίζεται σε ελαστικά εργαζόμενους των οποίων μάλιστα η σύμβαση λήγει το Μάη, πριν  τη λήξη της σχολικής χρονιάς ). Από το πρόγραμμα σίτισης εξαιρούνται τα νηπιαγωγεία, γιατί κατά την κ. Φωτίου τα νήπια δεν μπορούν να δουν το φαγητό ως παιδευτική διαδικασία που αποτελεί στόχο του προγράμματος, δεν μπορούν τα νήπια να αποκτήσουν σε αυτήν την ηλικία «κουλτούρα φαγητού».  Φαίνεται ότι για τους υπεύθυνους του προγράμματος προέχει η κουλτούρα από την πείνα ενός παιδιού! Όμως και η ίδια η δικαιολογία περί ανικανότητος των νηπίων να αποκτήσουν κουλτούρα φαγητού δεν ευσταθεί, αφού το αναλυτικό πρόγραμμα του ολοήμερου νηπιαγωγείου προβλέπει κοινή σίτιση! Η αλήθεια είναι ότι εξαιρούνται τα νήπια όπως και οι μαθητές της δευτεροβάθμιας, γιατί δεν επαρκούν τα λεφτά, αφού το πρόγραμμα βασίζεται σε χορηγίες κυρίως, και δεν είναι αποτέλεσμα χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να διασφαλιστεί η καθολικότητα του προγράμματος για όλα τα παιδιά, όλων των βαθμίδων και η μακροβιότητά  του.
Ως ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ διεκδικήσαμε τα προηγούμενα χρόνια σχολικό πρόγραμμα σίτισης στο Πέραμα αλλά και σε όλη τη χώρα. Χρόνια τώρα δίνουμε τη μάχη σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο γι’ αυτό. Πιστεύουμε ότι η δωρεάν παιδεία απαιτεί την εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για την παροχή της στα δημόσια σχολεία της χώρας σε όμοιες συνθήκες για όλους, χωρίς ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις. Η σωστή σίτιση-υγιεινή διατροφή των μαθητών αποτελεί μια τέτοια, στοιχειώδη προϋπόθεση. Είναι φανερό πως αν το κοινωνικό-παιδαγωγικό αίτημα μας, για σίτιση μέσα στα σχολεία με υποδομές και υγειονομικούς ελέγχους, φάνταζε πριν λίγα χρόνια σαν πολυτέλεια, τώρα είναι θέμα επιβίωσης της νέας γενιάς.
Η σίτιση πρέπει να παρέχεται δωρεάν, σωστή, επαρκής, υγιεινή, διατροφή, σε όλους τους μαθητές – σπουδαστές, σε όλα τα σχολεία, σε όλες τις βαθμίδες, από την πρωτοβάθμια και την προσχολική, έως την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με τη δημιουργία των αντίστοιχων υποδομών και την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού.
 Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος απαιτεί υποδομές και ειδικό προσωπικό  (τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες) τα οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στα σχολεία, και από το πρόγραμμα δεν εξασφαλίζονται. Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό, δεν πρόκειται δηλαδή για μία μόνιμη λύση στο τεράστιο πρόβλημα του υποσιτισμού των μαθητών. Η σίτιση αφορά μόνο τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων του Περάματος, και αφήνει έξω τους χιλιάδες μαθητές των νηπιαγωγείων αλλά και των Γυμνασίων και των Λυκείων της περιοχής. Τέλος, το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από δωρεές φορέων και ιδιωτών, μέσω λογαριασμού που έχει ανοιχτεί γι αυτό το σκοπό στην Εθνική Τράπεζα, και κινείται στα γνωστά πλαίσια των δράσεων διάφορων ιδρυμάτων (βλ. Ίδρυμα Νιάρχος) που δείχνουν δήθεν το ενδιαφέρον τους για το δημόσιο σχολείο, κάνουν «δωρεές» και «χορηγίες» με το αζημίωτο (φοροαπαλλαγές, διαφήμιση). Αν οι κάθε λογής επιχειρηματίες ήθελαν να συμβάλλουν χωρίς να αποβλέπουν σε κανένα «αντάλλαγμα», τότε ποιος ο λόγος να δημοσιεύονται και να μπαίνουν σε «λεζάντες» τα ονόματά τους.
Η υγιεινή και ασφάλεια όλων των παιδιών, η σωστή και πλήρης διατροφή τους είναι υπόθεση διεκδίκησης όλων των συνδικάτων, όλου του ταξικού κινήματος, των επιτροπών ανέργων, των λαϊκών επιτροπών, των συλλόγων γονέων, σπουδαστών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών, συνταξιούχων.
Διεκδικούμε:
 • Σίτιση όλων των παιδιών για όλες τις σχολικές βαθμίδες και για όλες τις περιοχές της χώρας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους
 • Κανένας χορηγός και καμία επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στα σχολεία
 • Πρόσληψη τραπεζοκόμων και εκπαιδευτικών για υποστήριξη της σίτισης των παιδιών με πλήρη εργασιακά δικαιώματα
 • Δημιουργία των κατάλληλων υλικοτεχνικών υποδομών
 • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών

ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ !

Η λύση δε βρίσκεται στους δήθεν “ευεργέτες”
αλλά στον αγώνα για να μην περάσουν τ’ αντιλαϊκά μέτρα,
για μισθούς-συντάξεις-παιδεία-υγεία σύμφωνα με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 4 ΦΛΕΒΑΡΗ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ, 11 Π.Μ

................................................................................................................................................
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


////////////////////////////////////////////////////////////////


...............................................................................................................................................................................................
OΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΗΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ, ΩΡΑ 6.30 μ.μ.Εργαζόμενη, εργαζόμενε, άνεργε, νέα και νέε, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότεςΟργανώνουμε την εργατική λαϊκή απάντηση στο νέο κύμα επίθεσης! Μπορούμε να ανατρέψουμε τις αρνητικές εξελίξεις, να μην συνθηκολογήσουμε στο γκρέμισμα σε ότι έχει απομείνει. Να γίνουμε εμείς πρωταγωνιστές των εξελίξεων!Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα αγωνιστικού ξεσηκωμού σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε την εργατική λαϊκή απάντηση με στόχο την παρεμπόδιση της νέας επίθεσης σφαγιασμού των δικαιωμάτων μας. Με στόχο την κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων, την κάλυψη των απωλειών που είχαμε την περίοδο της κρίσης για τα κέρδη της καπιταλιστικής μεγαλοεργοδοσίας. Με στόχο την διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, της ζωής που μας αξίζει.

Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης σε συνδικαλιστές που πιθανά έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις σε διάφορα ζητήματα, όμως δεν ανεχόμαστε συνδικάτα και Ομοσπονδίες να βρίσκονται κάτω από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό έλεγχο. Μαζί να οργανώσουμε την πάλη!

Απευθύνουμε πρόταση αγωνιστικής απάντησης, κάλεσμα προς όλα τα σωματεία να πάρουν άμεσα αποφάσεις συμμετοχής και να προχωρήσουμε σε δυναμικά ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ στις 22 Οκτώβρη, σε κάθε πόλη.

Να προετοιμαστούμε ταυτόχρονα για ΑΠΕΡΓΙΑ στις 12 Νοέμβρη!Το συλλαλητήρια σε κάθε πόλη στις 22 Οκτώβρη να αποτελέσουν σταθμό για την κλιμάκωση του αγώνα. Να μην περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να μας αιφνιδιάσει, να μας βρει απροετοίμαστους, ανήμπορους. Να μην περάσει η μοιρολατρία, η ηττοπάθεια που ωφελεί την μεγαλοεργοδοσία και την κυβέρνηση για να περάσει μέτρα πρωτοφανούς σκληρότητας χωρίς αντιδράσεις.Διαλύουν και καταργούν τον κοινωνικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, καταργούν αυτή τη μεγάλη κατάκτηση για τις νεότερες γενιές, πετσοκόβουν ξανά τις συντάξεις. Εξαπολύουν φοροεπιδρομή στο ήδη πενιχρό λαϊκό εισόδημα. Έρχονται ιδιωτικοποιήσεις που θα τις πληρώσει πανάκριβα ο λαός με νέες απολύσεις, πανάκριβα τιμολόγια και υπηρεσίες, παράδοση δημόσιου πλούτου σε καπιταλιστές. Απελευθέρωση των πλειστηριασμών και για την πρώτη κατοικία! Οι άνεργοι εκβιάζονται, στη δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί ανασφάλιστοι! Πληρώνουμε, όσοι μπορούμε, πανάκριβα την υγεία και την εκπαίδευση των παιδιών μας.

Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Εμείς έχουμε τη δύναμη!

Αν συνειδητοποιηθεί το μέγεθος της δύναμης μας και η κατεύθυνση που πρέπει να τη στρέψουμε, μπορούν να ανοίξουν ελπιδοφόρες προοπτικές για τα συμφέροντά μας.

Βιομήχανοι, τραπεζίτες, τρόικα, κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, σκοπεύουν να τα σαρώσουν όλα. Θέλουν να καταργήσουν ότι έχει απομείνει σε εργατικό δικαίωμα, στους μισθούς, στις συμβάσεις, στο ασφαλιστικό. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται θα στηθεί πάνω στα συντρίμμια των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων με πάμφθηνους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και προστασία. Από αυτή την ανάπτυξη δεν έχουν όφελος οι εργάτες και οι οικογένειές τους, οι νέοι και οι νέες που θα είναι τα μεγάλα θύματα. Φέρνουν μαύρο μέλλον για τα παιδιά μας.Τα μέτρα δεν έχουν την έγκρισή μας! Δεν υπάρχει λαϊκή συναίνεση στον σφαγιασμό!

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία, ανεξάρτητα από την ψήφο και την επιλογή τους στις πρόσφατες εκλογές, δεν πρέπει να επιτρέψουν στην εργοδοσία, την κυβέρνηση, στα κόμματα του μνημονίου, της Ε.Ε. και στα επιτελεία τους να εμφανίζουν ότι υπάρχει συναίνεση στο νέο σφαγιασμό. Να μη δώσουν το δικαίωμα να θεωρούν πως ο νέος Αρμαγεδώνας θα περάσει με σιωπή νεκροταφείου, αδιαμαρτύρητα, πως ο εργαζόμενος λαός θα βάλει τα χέρια του και θα βγάλει τα μάτια του! Απορρίπτουμε τη θεωρία της ονομαζόμενης πολιτικής σταθερότητας που σημαίνει άνευ όρων παράδοση των εργαζόμενων, ένταση της καταστολής, της εργοδοτικής και κρατικής βίας, συμβιβασμός με τη φτώχεια και την ανεργία, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα.

Όλοι στον αγώνα! Ξεσηκωμός!

Μέσα στον Οκτώβρη η κυβέρνηση θα φέρει το πρώτο πακέτο μέτρων. Μέσα σε αυτό βρίσκεται το νέο ασφαλιστικό! Νέες μειώσεις και εξισώσεις προς τα κάτω σε συντάξεις και δικαιώματα, σε χτύπημα της Υγείας και της πρόνοιας, της προστασίας από τον επαγγελματικό κίνδυνο, σε απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από τα δήθεν βάρη του ασφαλιστικού. Το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης αφορά τους εργαζόμενους, κάθε εργατική-λαϊκή οικογένεια, όλες τις ηλικίες. Αφορά τους ΕΒΕ, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες. Πλήττει βάναυσα τις γυναίκες.Καμιά κατηγορία, κανένας κλάδος δεν θα διασωθεί μόνος του.Κανένας να μην ξεγελαστεί από την προσπάθεια διαχωρισμού των εργαζομένων, των επαγγελματικών κλάδων! Το «διαίρει και βασίλευε» είναι η δοκιμασμένη τους τακτική απέναντι στο λαό!Τα μέτρα πρέπει να επιστραφούν από συνδικάτα και εργαζόμενους ως απαράδεκτα! Είναι μέτρα πρωτοφανούς σκληρότητας, συνεχίζουν και ολοκληρώνουν την επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με στόχο την πλήρη διάλυση του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης έχει απομείνει.


Είναι ψέμα ό,τι ευθύνονται οι υψηλές συντάξεις και οι παροχές για την κατάσταση, ότι τα μέτρα θα αποδώσουν δικαιοσύνη και ισότητα. Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων σήμερα παίρνει σύνταξη ως 500-600 ευρώ, οι παροχές υγείας και πρόνοιας συνεχώς υποβιβάζονται, η προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο είναι μηδαμινή.

Η αλήθεια είναι ότι ο αντιασφαλιστικός σχεδιασμός και η λεηλασία των ταμείων αποτελούν ένα τεράστιο αντεργατικό έγκλημα, προμελετημένο και διαρκείας, για να παραδώσουν την ασφάλιση στις ασφαλιστικές εταιρείες και στους επιχειρηματίες της υγείας.

Κανένας εργαζόμενος να μην ξεγελαστεί από τη νέα θεωρία «των ισοδύναμων και της ήπιας εφαρμογής»!

Στη φτώχεια, την ανεργία, στην κατάργηση δικαιωμάτων δεν υπάρχει ήπια εφαρμογή! Ανακούφιση υπάρχει μόνο στον αγώνα για την ανατροπή.

Εργαζόμενη, εργαζόμενε, άνεργε, νέα και νέε,

Στην οργάνωση και στη συνολική απάντηση που πρέπει να δοθεί, μην απέχεις. Η αποχή είναι η σιωπηλή αποδοχή των μέτρων, βούτυρο στο ψωμί των εκμεταλλευτών μας. Μας θέλουν αμέτοχους, στον καναπέ, να σιχτιρίζουμε από μακριά.

Οργανώσου, πάρε μέρος στους αγώνες για να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα.

Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς μνημόνια, φτώχεια και ανεργία.Όλοι στον ΑΓΩΝΑ!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ, ΩΡΑ 6.30 μ.μ.Οκτώβρης 2015

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Σύλλογο
"Ν. Πλουμπίδης"
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ  ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς,
Την Παρασκευή 20 Μαρτίου, στις 9 π.μ., πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Περάματος, ύστερα από κάλεσμα της Ένωσης Γονέων, του Συλλόγου και της ΕΛΜΕ Πειραιά, εξαιτίας της απόφασης της δημοτικής αρχής να διαγράψει τις οφειλές του δήμου (από το 2006) προς τα σχολεία ύψους 260.400 ευρώ. Στο κάλεσμα δυναμικό παρόν έδωσαν γονείς από όλα σχεδόν τα δημοτικά σχολεία της πόλης, μαθητές της Δ/βαθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί από Δημοτικά-Γυμνάσια-Λύκεια, εκπρόσωποι από την ΕΛΜΕ Πειραιά και του ΣΕΠΕ Περάματος- Κερατσινίου ’’ Ν. Πλουμπίδης’’ ( είχε προκηρυχτεί διευκολυντική στάση εργασίας ), δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Δυστυχώς, η αντιμετώπιση της δημοτικής αρχής (πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ) απέναντι στους συγκεντωμένους στο Δημαρχείο ήταν απαράδεκτη, αφού ο Δήμαρχος Περάματος κ. Γ. Λαγουδάκης, παρόλο που γνώριζε για την κινητοποίηση, απουσίαζε. Την ίδια τακτική ακολούθησε και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Γιάννης Σπανός. Τους συγκεντρωμένους τελικά αναγκάστηκε να δεχτεί ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χρ. Ντίμερης.
Οι εκπρόσωποι των φορέων  κατήγγειλαν την απόφαση του Δήμου να βαφτίσει τις οφειλές προς τα σχολεία σαν ’’δαπάνες’’, για να ισοσκελίσει προϋπολογισμό (στα πλαίσια των αντιλαϊκών περιορισμών και ελέγχων που επιβάλλει το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ και οι μνημονιακοί νόμοι). Τα χρήματα αυτά δεν αποτελούν δαπάνες του Δήμου, αλλά λεφτά που η πολιτεία δίνει στα σχολεία για να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες τους. Ο Δήμος είναι απλώς ο ’’ταχυδρόμος’’ σε αυτή τη διαδικασία.
Τόνισαν ότι η Δημοτική Αρχή δεν είχε, ανάμεσα στα άλλα, και καμία (νομική) υποχρέωση να βαφτίσει "δαπάνες" τις οφειλές προς τα σχολεία και μάλιστα να τις διαγράψει. Το γεγονός ότι το έκανε, αποτελεί πολιτική απόφαση, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ, των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, δηλαδή με την πολιτική που συνεχίζει και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Με αυτή την απόφαση διαγραφής, που όμοια της δεν υπήρχε ποτέ στα δημοτικά δρώμενα της πόλης και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους, η σημερινή Δημοτική Αρχή έρχεται να νομιμοποιήσει την ’’κλοπή’’ των χρημάτων των σχολείων που έγινε το 2006.
Αντί να αναγνωρίσει τις οφειλές προς τα σχολεία και να παλέψει για την απόδοσή τους, αντί να απαιτήσει έκτακτη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση (όπως π.χ. απαιτούν οι Δήμαρχοι της Πετρούπολης, της Πάτρας, της Καισαριανής, του Χαϊδαρίου κα.), αντί να αμφισβητήσει το αντιλαϊκό-"μνημονιακό" πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ και να καλέσει μαθητές-γονείς και εκπαιδευτικούς σε αγώνα, πολύ απλά, επέλεξε να κουρέψει τα λεφτά για τα σχολεία!
Την ώρα μάλιστα που η Δημοτική Αρχή του ΣΥΡΙΖΑ κουρεύει τα χρέη της προς τα σχολεία, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει "εγκαίρως" τα χρέη προς το ΔΝΤ και την Ε.Ε.
Από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών  ’’Ν.  Πλουμπίδης’’,  παρών ήταν μόνο ο Γραμματέας του Συλλόγου και εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο Δ.Σ. και κατέθεσε το υπόμνημα-ανακοίνωση του Συλλόγου. Σημειώνουμε ότι στην παράσταση διαμαρτυρίας, δεν ήταν παρών κανένας από την πλειοψηφία του Δ.Σ., παρόλο που υπήρχε στάση εργασίας.
Όλοι οι φορείς απαίτησαν:
·         Να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο  τη Δευτέρα 23/3  το οποίο θα λάβει υπόψη την ομόφωνη απόφαση της ΔΕΠ (συγκλήθηκε στις 18/3) για ακύρωση της απόφασης διαγραφής που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 25 Φεβρουαρίου.
·         Να γίνει αγωνιστική παρέμβαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στο βαθμό που βάλει νέα εμπόδια στην υλοποίηση του δίκαιου αιτήματος.
·         Να αποδοθούν άμεσα τα χρήματα στα σχολεία.
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών στην τοποθέτησή του, αφού πρώτα προσπάθησε να δικαιολογήσει την απουσία του Δημάρχου (χωρίς να πείσει κανέναν ) παραδέχτηκε ότι το αίτημα των φορέων είναι δίκαιο και ότι ο Δήμος σε αυτή τη διαδικασία είναι μόνο ο ΄΄ταχυδρόμος΄΄. Στην ουσία όμως, για την ταμπακιέρα, δεν είπε τίποτα. Ούτε για το πότε θα γίνει Δημοτικό Συμβούλιο για να ακυρωθεί η απόφαση, ούτε γιατί επέλεξαν να βαφτίσουν "δαπάνες" τις οφειλές προς τα σχολεία. Επικαλέστηκε προσχηματικά νομικά "κωλύματα", που όμως προέκυψαν αποκλειστικά από τη δική τους απόφαση, να διαγράψουν τις οφειλές προς τα σχολεία, αλλά και από την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, που συνεχίζει και η σημερινή.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής δεν μάς πείθουν. Το ζήτημα δεν είναι "νομικό", το ζήτημα είναι ότι και η νέα Δημοτική Αρχή δεν έχει την πολιτική βούληση να συγκρουστεί με την πολιτική υποχρηματοδότησης των Δήμων, με την πολιτική δηλαδή που συνεχίζει και η σημερινή συγκυβέρνηση.
Δεν κάνουμε βήμα πίσω! Τα χρήματα αυτά ανήκουν στα σχολεία και θα τα πάρουμε!

23 Μαρτίου 2015


......................................................................................................................................

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΓΣ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ


Συνάδελφισσες, συνάδελφοι,
Είναι γνωστή η κυβερνητική εναλλαγή που έχουμε. Τη συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την διαδέχτηκε η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Όμως μαζί με την παλιά κυβέρνηση δεν έφυγαν και τα προβλήματά μας. Αυτά είναι εδώ και μεγαλώνουν. Πριν από όλα είναι εδώ ο βασικός και κύριος αντίπαλός μας: Η Ε.Ε., οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι απαιτήσεις τους για μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, τα Μνημόνια Διαρκείας, οι ματωμένοι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κ.α.
Η συμφωνία της νέας κυβέρνησης με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ αποτελεί τυπική και ουσιαστική επέκταση του Μνημονίου. Φέρνει μαζί της όλα αυτά τα μέτρα, για τα οποία ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια μάτωσε, αλλά και αντιπάλεψε: μέτρα που στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, βοηθούσαν στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αυστηρή επιτήρηση από την Τρόικα που πλέον ονομάζεται «θεσμοί», αξιολόγηση, διατήρηση όλων των εφαρμοστικών νόμων των Μνημονίων, αλλά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως αυτά προβλέπονται στο email Βαρουφάκη (π.χ. αύξηση του ΦΠΑ, συνέχιση της φοροεπιδρομής, αξιολόγηση και κινητικότητα στο Δημόσιο, νέο μισθολόγιο και σύνδεση μισθού-αποδοτικότητας, κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κ.α.).  
Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι η Ε.Ε. δεν αλλάζει, δε γίνεται φιλολαϊκή. Παραμένει μία λυκοσυμμαχία, ενάντια στους λαούς της Ευρώπης, ανάμεσά τους και τον ελληνικό. Οι αντιθέσεις, οι ανταγωνισμοί για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης, τα διάφορα παζάρια δεν αφορούν τα λαϊκά δικαιώματα. Η διαπραγμάτευση της συγκυβέρνησης δεν αφορά την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια, έχει σταθερό αντιλαϊκό παρανομαστή. Αφορά όμως τη δυνατότητα των επιχειρηματικών ομίλων να αποσπάσουν περισσότερο ζεστό, κρατικό χρήμα. Γι’ αυτό ο ΣΕΒ, αλλά και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, χαιρέτισαν τη νέα συμφωνία και κάλεσαν σε πιστή και αποφασιστική εφαρμογή της.
Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν και από την συνάντηση των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας κινήθηκε στην ρότα, πιστή στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, τονίζοντας τις δεσμεύσεις που απορρέουν από παλιά και νέα μνημόνια, επικαλούμενη ‘’καμένη γη’’ και τη δύσκολη, σκληρή οικονομική συγκυρία. Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων του κλάδου απορρίφθηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου. Συγκεκριμένα, λάβαμε αρνητικές απαντήσεις στο ζήτημα του ξεπαγώματος των ωριμάνσεων, της ακώλυτης μισθολογικής-βαθμολογικής εξέλιξης, της επιστροφής του 13ου και 14ου μισθού, της κατάργησης του νέου μισθολογίου (νόμος 4024/2011), της κάλυψης των κενών, της μείωσης του ωραρίου, της επαναλειτουργίας των σχολείων που έκλεισαν, των απαιτούμενων διορισμών για να καλυφθούν τα κενά, της μείωσης του αριθμού των παιδιών στην τάξη, της κατάργησης του νόμου για τα Πρότυπα, της συνολικής κατάργησης του νόμου 4186/2013 («Νέο Λύκειο»), που δεν περιλαμβάνει μόνο την Τράπεζα Θεμάτων, αλλά και τη μαθητεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ζήτημα των νέων διορισμών είπε χαρακτηριστικά ότι "θέλω να ελπίζω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα με κεντρικές συμφωνίες και ότι θα προχωρήσουν". Σε ό, τι αφορά το θέμα των συναδέλφων που βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας για πάνω από 20 μήνες λόγω της διαθεσιμότητας και δεκάδες από αυτούς είναι απλήρωτοι για ένα σχεδόν χρόνο, επαναλήφθηκαν οι δεσμεύσεις για την επιστροφή των συναδέλφων στα σχολεία τους. Μετά από κάποιες "ήξεις-αφίξεις", δήλωσε ότι οι συνάδελφοι θα τοποθετηθούν με το βαθμό και το ΜΚ στο οποίο βρίσκονταν. Το Υπουργείο ωστόσο δήλωσε ότι οι τοποθετήσεις αυτές θα αφαιρεθούν από το σύνολο των 15.000 νέων προσλήψεων (προβλέπονταν στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό για όλο το Δημόσιο), πράγμα που σημαίνει, ότι παραμένει το καθεστώς των κενών, της αδιοριστίας, της ανεργίας, των χιλιάδων περιπλανώμενων αναπληρωτών και ελαστικά εργαζόμενων στην εκπαίδευση. Στα ίδια πλαίσια ήταν ουσιαστικά αρνητικός για την αναπλήρωση των απωλειών (μισθολογικών και ασφαλιστικών) των συναδέλφων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, ενώ το θέμα της μισθοδοσίας των 85 απλήρωτων συναδέλφων παραπέμφθηκε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στο θέμα της αξιολόγησης ο Υπουργός δήλωσε ότι η διαδικασία θα παγώσει. Ωστόσο, όταν τέθηκε το θέμα των δεσμεύσεων του email Βαρουφάκη για σύνδεση μισθού-αποδοτικότητας σε όλο το Δημόσιο, για αξιολόγηση και κινητικότητα στο Δημόσιο, ο Υπουργός, δήλωσε ανίδεος...  Αρνήθηκε ακόμα να δηλώσει ότι θα καταργηθεί ο νόμος 4024/2011 ("νέο μισθολόγιο") και ότι θα επανέλθει η ακώλυτη μισθολογική-βαθμολογική εξέλιξη.  Μετά το τέλος της συνάντησης το Υπουργείο Παιδείας έβγαλε δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρεται ότι ξεκινά δημόσια διαβούλευση για την διαμόρφωση μιας νέας διαδικασίας αξιολόγησης.

Συνάδελφισσες, συνάδελφοι,
 Ο εργαζόμενοι, το λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να είναι ούτε θεατής, ούτε χειροκροτητής των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται για συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Ούτε άλλο λιτό βίο αντέχουμε, ούτε μπορούμε να ζούμε χωρίς δουλειά και ικανοποιητικούς μισθούς, αλλά τάχα με αξιοπρέπεια... 
  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρουσιάζει τη νέα συμφωνία ως αποτέλεσμα της λαϊκής θέλησης και της στήριξης του λαού στην κυβερνητική πολιτική. Επιδιώκει να εξαπατήσει και να φορτώσει στο λαό τους συμβιβασμούς και τις αντιλαϊκές συμφωνίες με την ΕΕ. Προσπαθεί να χειραγωγήσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να μετατρέψει το λαό σε χειροκροτητή της κυβέρνησης, να τον πείσει ότι πρέπει να συνεχίσει τις θυσίες του, να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα. 
 Καμιά στήριξη και ανοχή στην κυβέρνηση που συνεχίζει στον ίδιο δρόμο, των δεσμεύσεων στην ΕΕ και της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Γι’ αυτό και βαφτίζει "εθνική" υπόθεση τις ανάγκες του κεφαλαίου, την εξυπηρέτηση αυτού του δρόμου που δεν είναι όμως προς το συμφέρον του λαού. Άλλωστε, ο λαός έχει πείρα και πρέπει να την αξιοποιήσει, ότι δηλαδή οι κάθε φορά "εθνικοί στόχοι" των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου κατέληξαν σε μεγάλες θυσίες για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Όλοι στον αγώνα για ανάκτηση των απωλειών μας, για ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας! Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθητές έχουν διατυπώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια με σθένος, δυναμισμό και με συλλογικούς, μαζικούς αγώνες τις διεκδικήσεις τους. Διεκδικήσεις που συμπυκνώνονται στο αίτημα:

"Κάλυψη όλων των απωλειών – Ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας".

Στη βάση αυτή διεκδικούμε την άμεση ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων αιχμής:
·         Ξεπάγωμα των ωριμάνσεων, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, 13ης και 14ης σύνταξης
·         Kάλυψη όλων των κενών με μαζικούς, μόνιμους διορισμούς
·         Έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών
·         Δωρεάν γεύμα στο σχολείο για όλους του μαθητές, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δωρεάν μετακίνηση
·         Άμεση επαναφορά των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, επανασύσταση των τομέων και των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν. Μέχρι τότε, επαναφορά του μισθού, άμεση τοποθέτηση στα σχολεία (2ο πτυχίο, β ανάθεση, γραμματειακή υποστήριξη). Άμεση επαναφορά του μισθού των 85 εκπαιδευτικών που έχει διακοπεί η μισθοδοσία τους.
·         Κατάργηση του νόμου 4186/2013, της Τράπεζας Θεμάτων από φέτος, της μαθητείας και της κατάρτισης των ΣΕΚ, οι προαγωγικές εξετάσεις να είναι στην αποκλειστική ευθύνη της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών.
·         Κατάργηση όλου του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου για το «Νέο Σχολείο» και την αξιολόγηση (νόμος 3848/2010, Π.Δ. 152/2013, νόμος 4142), το πειθαρχικό δίκαιο (νόμος 4093/2012 και ειδικότερα της υποπαραγράφου Ζ3, του 4057/13 και της εγκυκλίου  Φ277/412/14476/Δ2 στις 19/11/2012).
Ταυτόχρονα, απαιτούμε άμεση ικανοποίηση και δέσμευση για τα παρακάτω:
·         Ανάκτηση όλων των μισθολογικών απωλειών στα επίπεδα του 2009, ακώλυτη μισθολογική-βαθμολογική εξέλιξη. Κατάργηση του νόμου 4024/2011.
·         Να μπει τέρμα στους μηχανισμούς που μειώνουν τις συντάξεις από το 2015, επιστροφή των συντάξεων και του εφάπαξ στο επίπεδο που ήταν πριν τις αλλεπάλληλες μειώσεις.
·         Αποκατάσταση της μισθολογικής απώλειας για το διάστημα της διαθεσιμότητας.
·         Ιδιαίτερα για τους νεοδιόριστους και τους αναπληρωτές: τακτική πληρωμή κάθε μήνα, επίδομα στέγασης ή υπενοικίαση ξενοδοχείων με ευθύνη του Κράτους. Δωρεάν σίτιση σε λέσχες, δωρεάν εισιτήριο για όλα τα μεταφορικά μέσα.
·         Ανάκληση της αύξησης του ωραρίου στη Β/θμια, νομοθετική κατοχύρωση του ωραρίου των νηπιαγωγών.
·         Επανίδρυση σχολείων που καταργήθηκαν ή συγχωνεύθηκαν.
·         Κατάργηση του άρθρου 39 του ν.4115/2013 για την Ειδική Αγωγή.
·         Απόσυρση του βιβλίου της Πολιτικής Παιδείας.
·         Να καταργηθούν τώρα ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος αλληλεγγύης, απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης και δευτερευούσης κατοικίας.
·         Ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά. Ενιαίο 12 χρονο σχολείο, δίχρονες δημόσιες επαγγελματικές σχολές μετά το 12χρονο.
·         Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην εκπαίδευση. Κατάργηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
·         Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·         Αφορολόγητο πετρέλαιο για τα σχολεία, απαλλαγή των σχολείων από την πληρωμή των ΔΕΚΟ, απαλλαγή ΦΠΑ για τις σχολικές επιτροπές, που αφορούν τις δαπάνες για προμήθεια αναλωσίμων.
·         Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου για το Πειθαρχικό των Δημοσίων υπαλλήλων.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Μόνο με τον αγώνα, την κοινή δράση με τους άλλους εργαζόμενους μπορούμε να επιβάλουμε λύσεις σε όφελός μας, να διεκδικήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή, να αναπληρώσουμε τις απώλειές μας, να υπερασπιστούμε τις ανάγκες μας και τις ζωές των παιδιών μας!
            Έχουμε ανάγκη ένα κίνημα πρωταγωνιστή στον αγώνα για τα δικαιώματά μας, που δεν θα εγκλωβίζεται στα σχέδια της πλουτοκρατίας για νέα μνημόνια και διαπραγματεύσεις για λογαριασμό της, που θα αγωνίζεται για μια ανάπτυξη σε όφελος του λαού, για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνίας. Η ελπίδα βρίσκεται σε ένα κίνημα που θα παλεύει για την αποδέσμευση της χώρας από την Ε.Ε., τη μονομερή διαγραφή του χρέους, με το λαό κυρίαρχο και αφέντη του πλούτου που παράγει.
Αυτό το κίνημα είναι που έχουμε ανάγκη σήμερα!  Καμιά αναμονή - καμιά αυταπάτη.
Δεν υπάρχουν φιλολαϊκές λύσεις μακριά από τους αγώνες του λαού.

Πρόγραμμα Δράσης
·         Συσπείρωση στα σωματεία όλων των συναδέλφων σε διαθεσιμότητα, όλων των αναπληρωτών, για την προετοιμασία νέου γύρου κινητοποιήσεων, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, την κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, την επαναφορά όλων των συναδέλφων στους τομείς και ειδικότητες που καταργήθηκαν. Κινητοποίηση με αιχμή τις διαθεσιμότητες-απολύσεις στις 19 Μάρτη.
·         Μαζική κινητοποίηση στο Υπουργείο Οικονομικών με αιχμή το άμεσο ξεπάγωμα των ωριμάνσεων, την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού.
·         Πλατιά ενημέρωση και αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το ασφαλιστικό σύστημα στο διάστημα Μαρτίου-Απριλίου.

·         Κοινές δράσεις με γονείς και μαθητές για άμεση επίλυση των προβλημάτων (κενά, μεταφορές, σχολικές επιτροπές, υποσιτισμός των μαθητών, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλα τα παιδιά κ.α.)....................................................................................................................ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
«Ν. ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΟΦΕΙΛΩΝ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑΣυναδέλφισσες- συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς,
Στις 25 Φεβρουαρίου 2015, αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, από το Δημοτικό Συμβούλιο  της πόλης μας, του Περάματος, μεταξύ άλλων, η διαγραφή από τον προϋπολογισμό των οφειλών του Δήμου από το 2006 προς τις σχολικές επιτροπές ύψους 260.400 €. Μάλιστα, τις οφειλές αυτές η δημοτική αρχή τις βάφτισε «δαπάνες» και ως τέτοιες πρότεινε τη διαγραφή τους, με την αιτιολόγηση ότι έχει παρέλθει πενταετία και επειδή ο δήμος όλο αυτό το διάστημα δεν «είχε καμία όχληση», κατά συνέπεια παραγράφονται.
Πρόκειται για μια απόφαση που προκαλεί τη δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης, αφού τα χρήματα αυτά αποδίδονται  από την πολιτεία στο δήμο αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων. Άρα δεν είναι δαπάνες του δήμου, αλλά χρήματα που ανήκουν στα σχολεία και που παρανόμως όλα αυτά τα χρόνια δεν αποδόθηκαν.
Είναι μια απόφαση που υπηρετεί την αντιλαϊκή λογική και δέσμευση «των ματωμένων ισοσκελισμένων προϋπολογισμών» που πρέπει να παρουσιάζουν οι δήμοι για να εγκρίνονται, σύμφωνα με τις επιταγές της Κυβέρνησης, της Ε.Ε, του Καλλικράτη, που και αυτή η δημοτική αρχή (πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ), όπως και οι προηγούμενες, εφαρμόζουν στο ακέραιο. Ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί που επιτυγχάνονται είτε πρόκειται για προϋπολογισμούς της κυβέρνησης είτε για προϋπολογισμούς των δήμων μέσα από το λήψη αντιλαϊκών μέτρων όπως φόροι, τέλη, πρόστιμα, περικοπές σε κοινωνικές δόμες, εμπορευματοποίηση παιδείας και υγείας, απολύσεις κλπ.
Είναι μια απόφαση που σε συνδυασμό με την τραγική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα σχολεία τα τελευταία τρία χρόνια δυσκολεύει ακόμα πιο πολύ την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.
Η αλήθεια είναι ότι από το 2006 και μετά το εκπαιδευτικό, μαθητικό και γονεϊκό κίνημα της πόλης με συνεχείς παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες πολύμορφες δράσεις κατάφεραν να αποσπάσουν αντίστοιχες οφειλές από το 2010 και μετά και να πετύχουν την ικανοποίηση και μιας σειράς άλλων ζητημάτων που ανακούφισαν τα σχολεία όπως: παροχή δωρεάν πετρελαίου, παύση πληρωμής ΔΕΚΟ από τα σχολεία και ανάληψη πληρωμής από δήμο με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, υλικοτεχνικές επιδιορθώσεις σε σχολεία, πληρωμή δεδουλευμένων σχολικών τροχονόμων και καθαριστριών που τους οφείλονταν κλπ.
Αποτελεί λοιπόν τουλάχιστον πρόκληση ο νομικίστικος ισχυρισμός της δημοτικής αρχής ότι δεν υπήρχε καμία όχληση... Όχληση υπήρχε, πολιτική βούληση για απόδοση των χρημάτων, όπως αποδείχτηκε, δεν υπήρχε!!! παρά τις διαβεβαιώσεις από τη σημερινή δημοτική αρχή σε συναντήσεις με εκπαιδευτικούς φορείς και στις ΔΕΠ ότι τα χρήματα- έστω και τμηματικά θα δίνονταν.
Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών καταγγέλλει αυτή την απόφαση και καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να μην επιτρέψουν την υλοποίησή της. Να διεκδικήσουν και από τη σημερινή δημοτική αρχή:

·         την πλήρη και άμεση απόδοση των οφειλών του δήμου προς τα σχολεία από το 2006 ύψους 260.400 ευρώ
·         την άμεση σύγκληση των ΔΕΠ και την κατανομή, έγκριση και απόδοση των δόσεων που έρχονται για τα σχολεία, αφού παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στη σύγκληση κάποιων ΔΕΠ.
·         την  δωρεάν παροχή πετρελαίου προς τα σχολεία, μιας και η δημοτική αρχή αθέτησε τη δέσμευσή της σε πολλες περιπτώσεις  δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων για δωρεάν πετρέλαιο, αναγκάζοντας τα σχολεία να αναζητήσουν χορηγούς ή να πληρώσουν εξ’ολοκλήρου το πετρέλαιο, ενώ άφησε για 15 ημέρες χωρίς πετρέλαιο παιδικούς σταθμούς σε μια περίοδο που το κρύο θέριζε...
·         την παύση πληρωμής των ΔΕΚΟ από τα σχολεία και τη διαγραφή των οφειλών προς αυτές. Να υλοποιήσει η σημερινή δημοτική αρχή την απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που πάρθηκε μετά από απόφαση δημοτικού συμβουλίου, για ανάληψη της πληρωμής των ΔΕΚΟ από το δήμο ως ένδειξη έμπρακτης ανακούφισης των σχολείων.
·         την απόδοση της ΣΑΤΑ στα σχολεία που τα τελευταία χρόνια παρακρατείται από το δήμο, χωρίς να γίνονται έργα στα σχολεία, τα οποία αντιμετωπίζουν φοβερά υλικοτεχνικά προβλήματα ( οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου είναι αστελέχωτες) γεγονός που τα αναγκάζει να τα λύνουν με δικά τους έξοδα.
·         Έξω οι εργολάβοι- ιδιώτες από τα σχολεία. Επαρκή στελέχωση με εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου.
·         Καμία απόλυση των σχολικών τροχονόμων και καθαριστριών, μιας και η δημοτική αρχή προσανατολίζεται στην απόλυσή τους το επόμενο σχολικό έτος με πρόσχημα «την αξιοκρατία και τη νομιμότητα»...
·         την  άμεση υλοποίηση του περιφερειακού κονδυλίου των 320.000 € που έχει εγκριθεί αποκλειστικά για το Πέραμα για τη σίτιση των παιδιών και άλλων δράσεων και που με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής κωλυσιεργεί.
·         τη διεκδίκηση έκτακτης επιχορήγησης για τα σχολεία.

Καμία ανοχή!Καμία υποχώρηση από τα δίκαια αιτήματά μας! Τα προβλήματα είναι εδώ!
Οι αντιλαϊκοί ματωμένοι προϋπολογισμοί πρέπει να ανατραπούν!
Μάρτης 2015
........................................................................................

ΣΤΟΧΟΙ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Την προηγουμένη συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την διαδέχτηκε η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Όμως μαζί με την παλιά κυβέρνηση δεν έφυγαν και τα προβλήματά μας. Αυτά είναι εδώ και μεγαλώνουν. Πριν από όλα είναι εδώ ο βασικός και κύριος αντίπαλός μας:
Η Ε.Ε., οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι απαιτήσεις τους για μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, τα Μνημόνια Διαρκείας, οι ματωμένοι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κ.α.
Είναι εδώ όλοι αυτοί που μαζί με τις κυβερνήσεις τους και την ΕΕ φόρτωσαν τις συνέπειες της κρίσης και των χρεών στις πλάτες του λαού, συνεχίζουν να θησαυρίζουν πάνω στη δυστυχία και την εξαθλίωση της συντριπτικής λαϊκής πλειοψηφίας.

ü  Είναι εδώ οι μισθοί πείνας, οι τεράστιες απώλειες στο εισόδημα, στα ασφαλιστικά ταμεία, στο εφάπαξ.
ü  Είναι εδώ τα χιλιάδες κενά στα σχολεία, οι άδειες από χρήματα σχολικές επιτροπές
ü  Είναι εδώ τα παιδιά που προσπαθούν να πάνε στο σχολείο χωρίς να υπάρχει πούλμαν, με ευθύνη κι έξοδα των γονιών τους
ü  Είναι εδώ τα 27-28αρια τμήματα, τα σχολεία που καταργήθηκαν ή συγχωνεύθηκαν, τα ευρωπαϊκά προγράμματα που διαλύουν την εκπαιδευτική διαδικασία και τη σκέψη του παιδιού
ü  Είναι εδώ οι επιχειρηματίες, που βγάζουν κέρδος από το αγαθό της υγείας και της παιδείας, απομυζούν το πενιχρό λαϊκό εισόδημα
ü  Παραμένουν σε ισχύ οι καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, οι διαθεσιμότητες, η κινητικότητα

Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος...
Αυτός ο αντίπαλος δεν έφυγε με την εναλλαγή της κυβέρνησης. Αξιοποιώντας αυτή την εναλλαγή βρίσκεται εδώ πιο έτοιμος και εξοπλισμένος. Tα συχαρίκια και οι φιλοφρονήσεις από τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου στη νέα κυβέρνηση πηγάζουν από τις δεσμεύσεις για νέα προνόμια, για ένα διαφορετικό μείγμα διαχείρισης που θα τους βοηθήσει να βγουν από την κρίση. Θέλουν να παγιωθεί όλο αυτό το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει δημιουργηθεί ώστε σε συνθήκες ανάκαμψης να έχει εξουδετερωθεί η αγωνιστική - διεκδικητική φωνή των εργαζομένων. Βασικός πυλώνας της νέας διαχείρισης του συστήματος είναι να μάθουμε να ζούμε με τα λίγα, να ικανοποιούμαστε με τα ψίχουλα, όπως ακριβώς τόνισε ο νέος υπουργός Οικονομικών με τη δήλωση περί "λιτού βίου", αλλά και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη συνάντηση με την Ε.Ε. ΑΔΕΔΥ: «Δε θα υπάρξει καμιά αποκατάσταση μισθολογικών και εργασιακών απωλειών… Σας το λέω ξεκάθαρα, τη φτώχεια θα διαχειριστούμε. Αλλαγές στο μισθολόγιο μπορούμε να συζητήσουμε από το 2016 και μετά». Ταυτόχρονα, δήλωσε υπέρ ενός συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων που θα συνδέεται με την αποδοτικότητα και την υπηρεσιακή εξέλιξη, δηλαδή με το μισθό.
Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθητές έχουν διατυπώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια με σθένος, δυναμισμό και με συλλογικούς, μαζικούς αγώνες τις διεκδικήσεις τους. Διεκδικήσεις που συμπυκνώνονται στο αίτημα:
"Κάλυψη όλων των απωλειών – Ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας".
Στη βάση αυτή διεκδικούμε την άμεση ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων αιχμής:
·         Ξεπάγωμα των ωριμάνσεων, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, 13ης και 14ης σύνταξης
·         Kάλυψη όλων των κενών με μαζικούς, μόνιμους διορισμούς
·         Έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών
·         Δωρεάν γεύμα στο σχολείο για όλους του μαθητές, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δωρεάν μετακίνηση
·         Άμεση επαναφορά των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, επανασύσταση των τομέων και των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν. Μέχρι τότε, επαναφορά του μισθού, άμεση τοποθέτηση στα σχολεία (2ο πτυχίο, β ανάθεση, γραμματειακή υποστήριξη), αλλά και στις ΣΕΚ και στα ΙΕΚ ή σε άλλες υποστηρικτικές δομές της εκπαίδευσης. Άμεση επαναφορά του μισθού των 85 εκπαιδευτικών που έχει διακοπεί η μισθοδοσία τους.
·         Κατάργηση του νόμου 4186/2013, της Τράπεζας Θεμάτων από φέτος, της μαθητείας και της κατάρτισης των ΣΕΚ, οι προαγωγικές εξετάσεις να είναι στην αποκλειστική ευθύνη της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών.
·         Κατάργηση όλου του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου για το «Νέο Σχολείο» και την αξιολόγηση (νόμος 3848/2010, Π.Δ. 152/2013, νόμος 4142), το πειθαρχικό δίκαιο (νόμος 4093/2012 και ειδικότερα της υποπαραγράφου Ζ3, του 4057/13 και της εγκυκλίου  Φ277/412/14476/Δ2 στις 19/11/2012).

Ταυτόχρονα, απαιτούμε άμεση ικανοποίηση και δέσμευση για τα παρακάτω:
·  Ανάκτηση όλων των μισθολογικών απωλειών στα επίπεδα του 2009.
·  Να μπει τέρμα στους μηχανισμούς που μειώνουν τις συντάξεις από το 2015, επιστροφή των συντάξεων και του εφάπαξ στο επίπεδο που ήταν πριν τις αλλεπάλληλες μειώσεις.
·  Να βγουν στη συνταξιοδότηση οι συνάδελφοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και δεν ικανοποιήθηκαν οι αιτήσεις τους.
·  Αποκατάσταση της μισθολογικής απώλειας για το διάστημα της διαθεσιμότητας.
·  Άμεση επαναφορά των σχολικών φυλάκων στις θέσεις τους.
·  Ιδιαίτερα για τους νεοδιόριστους και τους αναπληρωτές: τακτική πληρωμή κάθε μήνα, επίδομα στέγασης ή υπενοικίαση ξενοδοχείων με ευθύνη του Κράτους. Δωρεάν σίτιση σε λέσχες, δωρεάν εισιτήριο για όλα τα μεταφορικά μέσα
·  Επιστροφή στα σχολεία τους (π.χ. ολοήμερα) των εκπαιδευτικών που μετακινήθηκαν.
·  Aνάκληση της αύξησης του ωραρίου στη Β/θμια, νομοθετική κατοχύρωση του ωραρίου των νηπιαγωγών
·  Επανίδρυση σχολείων που καταργήθηκαν ή συγχωνεύθηκαν.
·  Κατάργηση του άρθρου 39 του ν.4115/2013 για την Ειδική Αγωγή
·  Απόσυρση του βιβλίου της Πολιτικής Παιδείας
·  Τακτική πληρωμή των καθαριστριών κάθε μήνα.
·  Να καταργηθούν τώρα ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος αλληλεγγύης.
·  Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης και δευτερευούσης κατοικίας.

Επιπλέον, παλεύουμε για:
Μισθολογικά-Ασφαλιστικά-Εργασιακά
·  Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλους τους κλάδους του Δημοσίου
·  Να καταργηθεί τώρα το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο (Ν. 4024), ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη.
·  Aποκατάσταση των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων με ευθύνη του κράτους.
·  Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των εφαρμοστών νόμων που επηρεάζουν την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις,
·  Κάθε εκπαιδευτικός σε οργανική θέση (π.χ μεταταγμένοι, διάθεση ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ κ.α.).

Ανακούφιση από τα χαράτσια και τη φοροληστεία
·  Όχι στη φοροληστεία και σε όλα τα χαράτσια. Να φορολογηθεί στο 45% το μεγάλο κεφάλαιο.
·  Άμεσο πάγωμα τιμών σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και κατάργηση του ΦΠΑ με αντίστοιχη μείωση τιμών σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση των διοδίων, μείωση κατά 50% των τιμολογίων των πρώην ΔΕΚΟ.
·  Κατάργηση του ανατοκισμού όλων των δανείων
·  Να σταματήσουν τώρα όλα τα χαράτσια είτε της ΔΕΗ, είτε της εφορίας. Να καταργηθούν οι φόροι σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Εκπαιδευτικά
·  Ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν, υποχρεωτικό 12χρονο σχολείο. Κανένα παιδί εκτός σχολείου μέχρι τα 18. Απαγόρευση της παιδικής εργασίας.
·  Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Κατάργηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Έξω οι επιχειρήσεις από τα σχολεία.
·  Κατάργηση του νόμου Ν. 3966/11 για τη λειτουργία των Πρότυπων Πειραματικών σχολείων.
·  Οι εξετάσεις στο σχολείο να έχουν μόνο ενδοσχολικό προαγωγικό χαρακτήρα. Αποδέσμευση του Λυκείου από τη διαδικασία επιλογής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Πανελλαδικές εξετάσεις με απεριόριστη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών και δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας.
·  Δημιουργία κρατικού φορέα για τη μετακίνηση των μαθητών.
·  Επανασύσταση του ΟΣΚ. Κανένα σχολείο με ΣΔΙΤ. Κατασκευή σχολείων με αποκλειστική ευθύνη του Κράτους.
·  Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·  20 μαθητές στην τάξη, 15 νήπια-προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α’ και Β’ τάξης του Δημοτικού.
·  Εξίσωση του ωραρίου της Α/θμιας με αυτό της Β/θμιας.
·  Αφορολόγητο πετρέλαιο για τα σχολεία, απαλλαγή των σχολείων από την πληρωμή των ΔΕΚΟ, απαλλαγή ΦΠΑ για τις σχολικές επιτροπές, που αφορούν τις δαπάνες για προμήθεια αναλωσίμων.
·  Δωρεάν διανομή των βιβλίων ξένης γλώσσας.
·  Διεύρυνση του ωρολόγιου προγράμματος με δυνατότητα διδασκαλίας και με άλλες ξένες γλώσσες, όπως π.χ. ιταλικά, ισπανικά κ.α.
·  Κατάργηση του Π.Δ. 48/28-2-2014 για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις υπεράριθμων εκπαιδευτικών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
·  Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών και των εκπαιδευτικών για πληρωμή εκπαιδευτικών και συνοδών ΕΑΕ, λειτουργικών εξόδων, τραπεζοκόμων και καθαριότητας, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων, εποπτικού υλικού και για μεταφορά μαθητών. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των φοιτητών για σίτιση-στέγαση-μεταφορές-αναλώσιμα.
·  Δημιουργία κρατικού φορέα για τη μετακίνηση των μαθητών.
·  Ετήσια επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, στα πανεπιστημιακά τμήματα
·  Μονιμοποίηση των καθαριστριών που εργάζονται με συμβάσεις εργασίας.

Πειθαρχικές διατάξεις
·  Κατάργηση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, του Καθηκοντολογίου, των Π.Δ. 200 και 201.
·  Να αποσυρθεί άμεσα η συγκεκριμένη απαράδεκτη και επικίνδυνη εγκύκλιος, με την οποία επί της ουσίας επιβάλλεται πειθαρχική ποινή πριν την εκδίκαση και την οριστική καταδίκη του Δ.Υ. καταργώντας στην ουσία και αυτό το "τεκμήριο της αθωότητας".
·  Την κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που αφορά τη δυνατότητα των κυβερνήσεων να επιστρατεύουν αγωνιζόμενους υπαλλήλους. Να απαγορευτεί η δυνατότητα επιστράτευσης.Προσχολική Αγωγή
·  Ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά. Να αποσυρθεί το νέο αναλυτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, είναι επικίνδυνο για την ομαλή ανάπτυξη και τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού.
·  Γενναίο πρόγραμμα ανάπτυξης των δομών του νηπιαγωγείου για να γίνει επιτέλους  πράξη η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά. Μαζικοί διορισμοί μόνιμων νηπιαγωγών. Δύο νηπιαγωγοί στα τμήματα που σήμερα έχουν 25 παιδιά. Τμήματα ένταξης και ειδικά νηπιαγωγεία για τα παιδιά που οι οικογένειες εξαναγκάζονται και τα κρατούν στο σπίτι. Η λειτουργία των ολοήμερων νηπιαγωγείων πρέπει να καλύπτει πρώτα και κύρια της ανάγκες του παιδιού, με πλήρη σίτιση όλων των παιδιών στο σχολείο, με μαγειρεία και τραπεζαρία, με διασφάλιση χώρων ξεκούρασης, με βοηθητικό προσωπικό, με υγιεινή διαμονή.

Ειδική Αγωγή 
·  Κατάργηση του νόμου 3699/2008.
·  Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη Ειδική Αγωγή. Να μην πληρώνουν οι γονείς ούτε ένα ευρώ για οποιαδήποτε ανάγκη εκπαίδευσης, αποκατάστασης και περίθαλψης των παιδιών με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες.
·  Άμεση και γενναία χρηματοδότηση της Ειδικής Αγωγής. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ να κατευθυνθούν άμεσα για τη στήριξη και τη διεύρυνση των δημόσιων βασικών σταθερών δομών και όχι για επιδότηση των ΜΚΟ, των λεγόμενων μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που ανοίγουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
·  Να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, της πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης, αλλά και της αποκατάστασης των παιδιών με αναπηρίες.
·  Πλήρης, έγκαιρη και αντικειμενική καταγραφή και διάγνωση,  ομαδοποίηση ανά ιδιαίτερη ανάγκη και πρόβλημα. Που σημαίνει επιστημονική «χαρτογράφηση» του χώρου και των αναγκών της Ειδικής Αγωγής ποσοτικά όσο και ποιοτικά.
·  Κάθε παιδί με Ειδικές Ανάγκες να έχει το κατάλληλο γι' αυτό σχολείο, να φοιτά δηλαδή υποχρεωτικά στη δημόσια εκπαίδευση και στη δομή που έχει ανάγκη. Ούτε ένα παιδί με αναπηρία στο σπίτι του ή σε σχολείο που δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες του.
·  Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των εργαζομένων (εκπαιδευτικού, ειδικού εκπαιδευτικού, βοηθητικού και τεχνικού προσωπικού) στην Ειδική Αγωγή, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού για τη στήριξη των παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες. Να σταματήσει η περιπλάνηση και η ομηρία των χιλιάδων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, που εργάζονται εδώ και 14 χρόνια σαν αναπληρωτές.

Αναπληρωτές-Ωρομίσθιοι-Άνεργοι Εκπαιδευτικοί
·      Επίδομα θέρμανσης σε όλους τους ωρομίσθιους και αναπληρωτές. Ειδικά για τις παραμεθόριες περιοχές, επίδομα παραμεθορίου και στους ωρομίσθιους.
·      Ίδια δικαιώματα στους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς με τους μόνιμους (απεργία, αναρρωτικές άδειες κ.α.).
·      Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους άνεργους εκπαιδευτικούς, επιδότηση για όλο το διάστημα της ανεργίας.
·      Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων.

Χρέος των εργαζομένων, του εργατικού-λαϊκού κινήματος είναι η ανατροπή κάθε αντιλαϊκής πολιτικής, η πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για ανάπτυξη προς όφελος του λαού, με το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει και νοικοκύρη στον τόπο του.

5/2/2015

..............................................................................................................................................................

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
Ομολογεί ότι θα κάνει διαχείριση της φτώχειας


Αποκαλυπτικός ο Γ. Κατρούγκαλος στη χτεσινή συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ
«Δε θα υπάρξει καμιά αποκατάσταση μισθολογικών και εργασιακών απωλειών. Δεν υπάρχουν λεφτά. Σας το λέω ξεκάθαρα, τη φτώχεια θα διαχειριστούμε. Αλλαγές στο μισθολόγιο μπορούμε να συζητήσουμε από το 2016 και μετά». Μ' αυτά τα λόγια συνόψισε τις θέσεις της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος, στη συνάντηση που είχε χτες με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.
Απόλυτα συνεπής με τα ψίχουλα που περιέχονται στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, εξήγησε στους συνδικαλιστές ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί αλλά όχι ως προς την αποκατάσταση των απωλειών. Όπως είπε, η δημιουργία ενός νέου μισθολογίου, που θα αποκαθιστά τις απώλειες, δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Αυτό που μπορεί να συζητήσει η κυβέρνηση, είναι μόνο κάποιες θεσμικές και δομικές αλλαγές.
Σε άλλο σημείο, και ύστερα από παρέμβαση του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ, που ανέδειξε το ρόλο του κράτους στην εξυπηρέτηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, ο υπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση «δε θα κάνει καμιά αλλαγή στο χαρακτήρα του κράτους. Όποιος κυβερνά δε σημαίνει ότι έχει και την πραγματική εξουσία. Κάποιες αλλαγές θα γίνουν αλλά όχι στο χαρακτήρα του κράτους και σε αυτό -έφτασε να πει- χρειαζόμαστε τη βοήθεια του ΠΑΜΕ»! Για να εισπράξει την απάντηση από τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ ότι τέτοια βοήθεια δεν υπήρξε και δε θα υπάρξει ποτέ από τις ταξικές δυνάμεις.
Κατά τα άλλα, ο υπουργός επανέλαβε ότι οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ θα επαναπροσληφθούν, όχι όμως με 8ωρη σταθερή και μόνιμη εργασία, όπως ζήτησε το ΠΑΜΕ, αλλά με τους προηγούμενους όρους, δηλαδή με 4ωρο και ελαστική απασχόληση. Ακόμα, δεν απάντησε αν θα γίνουν οι προγραμματισμένες 15.000 προσλήψεις στο Δημόσιο για το 2015, ενώ για τους «διαθέσιμους» είπε ότι θα προσληφθούν όλοι αλλά μέσω κινητικότητας. Δηλαδή, δε θα τοποθετηθούν στη θέση που ήταν και είναι πολύ πιθανό να μετακινηθούν.
Τέλος, δήλωσε υπέρ ενός συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων που θα συνδέεται με την αποδοτικότητα και την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Γιατί να μη δώσω στους τρεις καλύτερους από τους δέκα κάτι παραπάνω;», αναρωτήθηκε και εξήγγειλε ότι η συνέντευξη θα διατηρηθεί στη διαδικασία της «αξιολόγησης», αλλά θα μειωθεί η βαρύτητά της. Η θέση αυτή για την «αξιολόγηση», είχε κατά τη συζήτηση τη στήριξη των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚ, της ΔΑΚΕ και της ΑΠ (ΣΥΡΙΖΑ). Ακόμα, κάλεσε την ΑΔΕΔΥ να καταθέσει σχετική πρόταση για την αξιολόγηση, αλλιώς θα προχωρήσει μονομερώς.
            ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ-ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ. Δε θα ζήσουμε με ψίχουλα. Όλοι και όλες στον αγώνα για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, για την ικανοποίηση όλων των αναγκών μας.
Αθήνα, 31/12015


.................................................................................................................................................ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΛΑΣΗ!

Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα!

Την Πέμπτη 4 Δεκέμβρη, συνδικάτα και εργαζόμενοι να προχωρήσουν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση, σε κυβερνητικά κτίρια.
Την Παρασκευή 5 Δεκέμβρη, πανελλαδική πανεξόρμηση παντού σε όλους τους κλάδους, σε όλους τους χώρους δουλειάς! Να μη μείνει εργαζόμενος ανενημέρωτος για το νέο σφαγιασμό που προετοιμάζεται.

Την Κυριακή 7 Δεκέμβρη ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στα ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ σε όλες τις πόλεις! Στην Αθήνα, στις 5.30 μ.μ. στην Ομόνοια!

Κυβέρνηση και ΕΕ κατασπαράζουν όποιο δικαίωμα έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, για να στηρίξουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες στην υγεία, στην ιδιωτική ασφάλιση, για να ενισχύσουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Σε τέτοια ανάπτυξη και ανάκαμψη αναφέρονται. Οι αλλαγές που προετοιμάζουν, θα είναι ακόμα πιο επώδυνες για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, πλήττουν τις γυναίκες, τα νέα ζευγάρια, τους συνταξιούχους. Τα μέτρα αφορούν τους πάντες, δεν εξαιρούν κανέναν.

Κάθε σωματείο, κάθε συνταξιουχική οργάνωση, κάθε γυναικείος σύλλογος, κάθε σύλλογος νεολαίας, να μπει μπροστά, να πάρει την ευθύνη και τη θέση του στον αγώνα.

Να μην επιτρέψουμε το σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας!
Με τους αγώνες και τη συμμετοχή μας, είναι στο χέρι μας να τους εμποδίσουμε!
 • Μειώνουν ξανά τις συντάξεις! Τις κατεβάζουν στα όρια των 200 και 300 ευρώ! Συζητούν και στοχεύουν στην προσαρμογή των συντάξεων στα όρια του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», δηλαδή σε ένα μέτρο της ΕΕ που είναι φτιαγμένο μόνο και μόνο για να ρίχνει συνολικά προς τα κάτω τους μισθούς και τις συντάξεις, τη στιγμή που το λαϊκό εισόδημα βρίσκεται ήδη στα όρια της ανέχειας.
 • Αυξάνουν δραματικά τα όρια ηλικίας! Σβήνουν τη δυνατότητα που είχαν αρκετοί εργαζόμενοι να συνταξιοδοτηθούν πριν το 62ο έτος της ηλικίας τους ή πριν το γενικό όριο του 67ου έτους. Θίγει κυρίως παλιούς ασφαλισμένους, που μπορεί να είχαν μπει στην παραγωγή ακόμα και από τη δεκαετία του '70, αλλά είτε τους λείπει ο αναγκαίος αριθμός ενσήμων είτε το όριο ηλικίας. Σε αυτές τις ομάδες περιλαμβάνονται οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά, εργαζόμενοι που ασφαλίζονται στα ΒΑΕ, ασφαλισμένοι στο Δημόσιο με τουλάχιστον 25ετία και μεταβατικά όρια ηλικίας πριν το 62ο έτος.
 • Αυξάνουν τον ελάχιστο αριθμό ενσήμων για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη από τα 4.500 ένσημα στα 6.000 ένσημα! Δηλαδή ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους -που σήμερα η ανεργία τους θερίζει, που εργάζονται με 2ωρα και 3ωρα και σε προγράμματα απασχόλησης- η σύνταξη με τη μορφή που γνωρίζουμε ως σήμερα, δεν θα υπάρχει.
 • Συζητούν για νέους μαθηματικούς τύπους που θα μειώνουν τις συντάξεις, μαγειρεύοντας ξανά και ξανά τους συντελεστές αναπλήρωσης και τα κριτήρια, έτσι ώστε να μας καταδικάσουν στην εξαθλίωση.
 • Τσακίζουν το ΕΚΑΣ που έδινε ανάσα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Μειώνουν τα προνοιακά επιδόματα.
 • Αφήνουν την υγεία του λαού και την προστασία των εργαζόμενων στο έλεος των κερδών των ασφαλιστικών εταιρειών!
 • Αυξάνουν τον ΦΠΑ σε διάφορα είδη, με αποτέλεσμα τις αυξήσεις των τιμών, πλήττοντας κυρίως τα φτωχά λαϊκά στρώματα!
 • Προωθούν νέα μείωση μισθών στον δημόσιο τομέα, τη στιγμή που ως σήμερα ένας δημόσιος υπάλληλος έχει χάσει πάνω από 5 μισθούς τον χρόνο.

..................................................................................................................................

ΠΕΙΡΑΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


Την Τετάρτη 26/11 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας των εκπροσώπων στα Δ.Σ. των συλλόγων Π.Ε Πειραιά με το διευθυντή εκπαίδευσης κ. Οικονόμου, με σκοπό -από την πλευρά των συλλόγων- τη στήριξη των προϊστάμενων νηπιαγωγών και των διευθυντών σχολείων που συμμετέχουν στην απεργία - αποχή, που έχει κηρύξει η ΔΟΕ, ενάντια στους νόμους και στο Π.Δ. για την αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Στη συνάντηση αυτή δυναμικό παρόν έδωσαν και οι συναδέλφισσες προϊστάμενες νηπιαγωγοί οι οποίες συμμετέχουν στην απεργία - αποχή και δε θα καταθέσουν τον ατομικό τους φάκελο (πορτφόλιο).
Η συμμετοχή των προϊστάμενων νηπιαγωγών στην αποχή - απεργία είναι σημαντική σε όλους τους συλλόγους, αποτυπώνοντας την αντίθεσή τους προς τον αντιδραστικό κρατικό έλεγχο, δηλ. την αξιολόγηση, και το νέο ρόλο που θα κληθούν να παίξουν στο «νέο νηπιαγωγείο» που δε θα έχει καμία σχέση με την αποστολή που θα πρέπει να επιτελέσει η προσχολική αγωγή.
 Πιο συγκεκριμένα οι συμμετέχουσες νηπιαγωγοί σε κάθε σύλλογο είναι :18/27 από το σύλλογο του Περάματος- Κερατσινίου (σε προηγούμενο δελτίο τύπου είχαμε αναφέρει πως μέχρι και τη συνάντηση των προϊσταμένων νηπιαγωγών με το δ.σ. του συλλόγου στις 19 Νοέμβρη ο αριθμός των νηπιαγωγών που δήλωσαν ότι θα συμμετέχει στην απεργία- αποχή ήταν 4), 20/32 από το σύλλογο της «Προόδου», 20/22 από το σύλλογο «Ρήγας Φεραίος», 9/24 από το σύλλογο της Νίκαιας και 15/21 από το σύλλογο του Κορυδαλλού.
Αντίθετα, η πολύ μικρή συμμετοχή των διευθυντών σχολείων στην απεργία - αποχή με εξαίρεση το σύλλογο του Κορυδαλλού, όπου η συμμετοχή των διευθυντών ήταν σχεδόν καθολική, αποδεικνύει ότι  οι διευθυντές έχουν επιλέξει το ρόλο του αξιολογητή. Πιο συγκεκριμένα: από τον Κορυδαλλό 12/14, από τη Νίκαια 3, από την ’’Πρόοδο’’ 4, ενώ κανείς διευθυντής δε συμμετέχει στην απεργία - αποχή από τους συλλόγους  «Ρήγα Φεραίο» και Πέραμα- Κερατσίνι (τα συγκεκριμένα στοιχεία κατατέθηκαν από τα σωματεία στην παράσταση διαμαρτυρίας).
Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στα Δ.Σ. των συλλόγων ζήτησαν από τον διευθυντή εκπαίδευσης να μην καλέσει σε συνάντηση τις προϊστάμενες νηπιαγωγούς και διευθυντές σχολείων που συμμετέχουν στην απεργία-αποχή και να μην ασκήσει πιέσεις στο να άρουν τη συμμετοχή τους. Οποιαδήποτε πίεση θα βρει τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ πολέμιες αυτών των πρακτικών. Ο προϊστάμενος δε δεσμεύτηκε και παρέπεμψε το ζήτημα -ως αρμόδιο να αποφασίσει- στον περιφερειάρχη.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών χαιρετίζει όλους τους διευθυντές και τις προϊστάμενες νηπιαγωγούς που μπαίνουν μπροστά σε αυτό τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση, που συντάσσονται με τις αποφάσεις του κλάδου και όχι με τις αντιδραστικές εντολές της διοίκησης. Καλεί και τους υπόλοιπους διευθυντές και τις προϊστάμενες νηπιαγωγούς να κάνουν το ίδιο. Μπορούμε μέσα από το συλλογικό αγώνα να μπλοκάρουμε την αξιολόγηση.

28 Νοέμβρη 2014


.....................................................................................................................................
ΣΥΛΛΟΓΩΝ Π.Ε
«Ν. ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ» & «ΠΡΟΟΔΟΣ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
                Ο Δήμος Κερατσινίου, σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε στα σχολεία της πόλης, σκοπεύει να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα, πιλοτικά δύο φορές την εβδομάδα, για δωρεάν μαθήματα κολύμβησης στο χώρο του δημοτικού κολυμβητηρίου σε μαθητές της πόλης.
                Θεωρούμε ότι ο δωρεάν μαζικός αθλητισμός, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα. Έχει ευεργετικές συνέπειες στη σωματική υγεία, συμβάλλει στη σωστή διαπαιδαγώγηση και ανάπτυξη του παιδιού. Τέτοια προγράμματα είναι ασφαλώς απαραίτητα, ιδιαίτερα σήμερα που για να αθληθεί κανείς πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη (η συνδρομή π.χ. στο κολυμβητήριο του Κερατσινίου αποτρέπει εκατοντάδες οικογένειες και μικρά παιδιά από το δικαίωμά τους στην άθληση). Ιδιαίτερα σήμερα που αναπτύσσεται ένα μοντέλο αθλητισμού, όπου κυριαρχούν τα οικονομικά συμφέροντα, το κυνήγι του κέρδους, όπου καλλιεργείται ο ατομικισμός, ο ανταγωνισμός με κάθε μέσο, οι λογικές του «ο θάνατός σου η ζωή μου».
            Σύμφωνα, ωστόσο, με το έγγραφο, «το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά κάθε Τρίτη και Πέμπτη, από τις 2μ.μ. ως τις 4μ.μ. και ... Βασική προϋπόθεση θα αποτελέσει η μεταφορά των παιδιών στο χώρο του Κολυμβητηρίου με τη δική σας μέριμνα (εννοεί των Διευθυντών των σχολείων) και η συνοδεία τους από έναν τουλάχιστον εκπαιδευτικό».
                Το έγγραφο δηλαδή που στάλθηκε στα σχολεία του Κερατσινίου δεν αναφέρει (τυχαία άραγε;) περισσότερες  λεπτομέρειες, ούτε για το πώς θα γίνει η μεταφορά των παιδιών από τα σχολεία στο χώρο του κολυμβητηρίου, ούτε για το πώς είναι δυνατή η συνοδεία από έναν -τουλάχιστον (!!!) όπως λέει το έγγραφο- εκπαιδευτικό.  Εύλογα λοιπόν γεννιούνται κάποια ερωτήματα!
·           Αν το πρόγραμμα θα εφαρμόζεται από τις 2 μ.μ έως τις 4 μ.μ δε γνωρίζουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος ότι εκείνη την ώρα οι εκπαιδευτικοί των ΕΑΕΠ Σχολείων, είτε σχολάνε από το πρωινό ωράριο, είτε δουλεύουν στο ολοήμερο, ενώ οι εκπαιδευτικοί των κλασσικών ήδη έχουν σχολάσει από τη 1.15 μ.μ.;
·           Ποιος λοιπόν θα συνοδεύσει τα παιδιά; Εθελοντικά οι δάσκαλοι που έχουν σχολάσει; Τι διαφορά έχει αλήθεια η πρόταση αυτή από την «πρόταση» Λοβέρδου;
·           Οι συνάδελφοι του Ολοήμερου; Δηλαδή, ο ένας δάσκαλος που έχει απομείνει στα περισσότερα; Πώς είναι δυνατόν ο εκπαιδευτικός αυτός να αφήσει το σχολείο και να πάει στο Κολυμβητήριο; Αυτό θα σημαίνει κλείσιμο του Ολοήμερου. Μήπως ο συνάδελφος της ειδικότητας; Πού πάει σε 2 και 3 σχολεία; Και πως θα πάρει ο συνάδελφος την ευθύνη για τη μεταφορά παιδιών στο κολυμβητήριο;
·           Ποιος θα πληρώσει τέλος για το πούλμαν; Οι γονείς ή ο Δήμος; Η διατύπωση στο έγγραφο «με δική σας μέριμνα» μάλλον αφήνει να εννοηθεί ότι την ευθύνη για τη μεταφορά δεν θα την έχει ο Δήμος, αλλά τα σχολεία. Δηλαδή, οι γονείς θα κληθούν να πληρώσουν πούλμαν ή να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους στο κολυμβητήριο.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

                Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ζητά απαντήσεις από τη Δημοτική Αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας στα παραπάνω εύλογα ερωτήματα των συναδέλφων. Ταυτόχρονα, καλεί τα Δ.Σ. των Συλλόγων «Ν. Πλουμπίδης» και «Πρόοδος» να συνεδριάσουν και να πάρουν θέση για το ζήτημα. Μέχρι στιγμής, δεν το έχουν κάνει.

                Τονίζει τέλος ότι, αν θέλει πραγματικά η Δημοτική Αρχή να παρέχει δωρεάν μαθήματα κολύμβησης σε μαθητές της πόλης, πρέπει να φροντίσει για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών από το χώρο των σχολείων στο κολυμβητήριο και ταυτόχρονα να διεκδικήσει από το Κράτος την πρόσληψη στο Δήμο επιπλέον ειδικευμένου προσωπικού, με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Μπορεί ακόμη να επεκτείνει τα δωρεάν μαθήματα για όλους τους μαθητές σε όλες τις ώρες λειτουργίας του κολυμβητηρίου.

Νοέμβρης 2014

..........................................................................................................................................
                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ’’ΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ’’
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ- ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ
Πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 19/11/2014 και την Πέμπτη 20/11/2014 συναντήσεις του Δ.Σ. του συλλόγου μας αντίστοιχα με τις προϊσταμένες νηπιαγωγούς και δ/ντες δημοτικών σχολείων  στο 5ο δημοτικό σχολείο Κερατσινίου. Στη συνάντηση- κάλεσμα με θέμα την αξιολόγηση ανταποκρίθηκαν 13 δντες και 20 προϊστάμενες νηπιαγωγοί.
Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στο Δ.Σ. του συλλόγου μας κατά την τοποθέτησή τους και στις δύο συναντήσεις τόνισαν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μπλοκαριστεί η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού στην πράξη, με όρους συλλογικούς και μαζικούς. Κάλεσαν τους δντες και προϊστάμενες νηπιαγωγούς να συμμετέχουν στην απεργία- αποχή που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΔΟΕ, να συμπορευτούν με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς, που στο σύλλογό μας η πλειοψηφία δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης και αξιολόγησης, και να απέχουν από οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης.
Πιο συγκεκριμένα τους κάλεσαν να μην καταθέσουν τον ατομικό τους φάκελο (πορτφόλιο) και να μην αναρτήσουν στο παρατηρητήριο κανέναν προγραμματισμό και σχέδια δράσης. Επεσήμαναν ότι παρόλο που η στάση της ΔΟΕ, την περυσινή χρονιά, οδήγησε τον κλάδο στη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης με το δήθεν ενιαίο κείμενο αποδόμησης που πρότεινε, αφού στην ουσία πρότεινε να συμπληρωθούν οι περιγραφικοί δείκτες στη φόρμα του παρατηρητηρίου, υπάρχει ακόμα το περιθώριο να μπλοκάρουμε την αυτοαξιολόγηση και αξιολόγηση, αρκεί να συμπορευτούμε με τις αποφάσεις του κλάδου για απεργία- αποχή και όχι με τις αντιδραστικές εντολές τις διοίκησης. Ανέφεραν και την αποτροπή της αξιολόγησης στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα που επιτεύχθηκε με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία της ΑΔΕΔΥ ( κατά 80% ). Τέλος, ενημέρωσαν για την απόφαση που πάρθηκε στην 83η γ.σ. της ΔΟΕ για διαγραφή των περιφερειακών δντων, δντων εκπαίδευσης και σχολικών συμβούλων από τα σωματεία ως τα πρώτα βιολιά της αξιολόγησης και όσων δντων γίνουν αξιολογητές.

Από την πλευρά τους οι δ/ντες των σχολείων επεσήμαναν τη δύσκολη θέση που βρίσκονται, λόγω της θέσης ευθύνης που έχουν, ως προς την αξιολόγηση, έκαναν κριτική στις ομοσπονδίες για ολιγωρία, αδυναμία και καθυστέρηση στο μπλοκάρισμα της αξιολόγησης, ζήτησαν διευκρινίσεις για το πώς υλοποιείται πρακτικά αυτή η απεργία- αποχή, αν υπάρχει πλήρη συνδικαλιστική και νομική κάλυψη ή αν υπάρχουν πειθαρχικές κυρώσεις για την άρνηση κατάθεσης πορτφόλιο και ανάρτησης του προγραμματισμού στο παρατηρητήριο και, επιπλέον, ζήτησαν να μάθουν περίπου πόσοι δντες π.ε και δ.ε είχαν αρνηθεί την εξαποστάσεως επιμόρφωση σε όλη την επικράτεια και τι εικόνα υπάρχει από τη συμμετοχή των δντων σε άλλους συλλόγους, κυρίως του Πειραιά, στην απεργία- αποχή. Τέλος, ανέφεραν πως κάποιοι από τους σχ. συμβούλους ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στους ίδιους και στους εκπαιδευτικούς  για την ανάρτηση του προγραμματισμού και πως ακόμα οι σχ. σύμβουλοι αφήνουν να εννοηθεί πως πολλά σχολεία τελικά τροποποίησαν την αρχική έκθεση αυτοαξιολόγησης (κείμενο ΔΟΕ ) που είχαν αναρτήσει στο παρατηρητήριο τον Ιούνιο.
Οι προϊστάμενες νηπιαγωγοί ανέφεραν τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν, έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης πρακτικά της απεργίας- αποχής, όπως αν συντάσσεται κάποιο πρακτικό, τι πρέπει να γραφεί εκεί, αν υπάρχουν πειθαρχικές κυρώσεις κλπ. Επεσήμαναν πώς οι ίδιες δεν αισθάνονται ως στελέχη εκπαίδευσης, αφού ποτέ δεν είχαν περάσει από κρίσεις αξιολόγησης όπως οι δντες και πώς ασκούν εξίσου με τις υπόλοιπες νηπιαγωγούς παιδαγωγικό έργο με το επιπρόσθετο όμως βάρος άσκησης και διοικητικού έργου. Ζήτησαν την πλήρη στήριξη του συλλόγου σε περίπτωση που κληθούν από τον προϊστάμενο δνσης εκπαίδευσης να αξιολογηθούν.
Από τους δντες των σχολείων που παρεβρέθηκαν στη συνάντηση - που δυστυχώς δεν ήταν πολλοί- δύο δήλωσαν ότι θα καταθέσουν το πορτφόλιο στη σύμβουλο για την ατομική τους αξιολόγηση, αλλά θα σεβαστούν την απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και δε θα ανεβάσουν στο παρατηρητήριο τον προγραμματισμό αν η απόφαση του συλλόγου είναι τέτοια. Οι υπόλοιποι δντες δε δεσμεύτηκαν για το αν καταθέσουν ή όχι το πορτφόλιο, αλλά φάνηκε ότι μάλλον θα το καταθέσουν.
Από τις προϊστάμενες νηπιαγωγούς τέσσερις δεσμεύτηκαν ότι δε θα καταθέσουν το πορτφόλιο τους και δε θα συμμετέχουν σε καμιά διαδικασία αυτοαξιολόγησης και αξιολόγησης. Οι υπόλοιπες εξέφρασαν προβληματισμό και είπαν ότι θέλουν να το σκεφτούν ακόμα.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών σε όλους τους συλλόγους και ΕΛΜΕ με τις δυνάμεις που διαθέτει θα καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες να συσπειρώνει τους εκπαιδευτικούς στην κατεύθυνση μπλοκαρίσματος της αξιολόγησης με όρους συλλογικούς. Θα στηρίξει όσους δντες και προϊστάμενες νηπιαγωγούς συμμετέχουν στην απεργία- αποχή. Δε θα επιτρέψει να παραποιηθούν αποφάσεις συλλόγων διδασκόντων και να αναρτηθεί στο παρατηρητήριο οτιδήποτε που δεν είναι πλειοψηφική απόφαση των συλλόγων διδασκόντων. Κλείνοντας, να ενημερώσουμε ότι ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και γραμματέας του συλλόγου παρέμβηκε στην ενημερωτική συνάντηση της συμβούλου των σχολείων του Περάματος με τους δντες των σχολείων στις 21/11/2014 με θέμα την κατάθεση του πορτφόλιο τους και τόνισε πως οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα αγωνιστούν για να αποτραπεί η αυτοαξιολόγηση και αξιολόγηση αναλύοντας τους λόγους καλώντας τους δντες να μη γίνουν αξιολογητές.
ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΗΣ! ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗ ΔΕΧΤΕΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ!


Νοέμβρης 24/11/2014
.......................................................................................................................................
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ

Να νεκρώσουν τα πάντα, να μην ανοίξει ούτε ένα σχολείο!
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η αντιλαϊκή επίθεση δυναμώνει καθημερινά. Στη καταιγίδα των μέτρων που πάρθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια (διαθεσιμότητες-απολύσεις συναδέλφων μας, τσάκισμα μισθών και συντάξεων, χαράτσια κ.α.) έρχονται να προστεθούν και νέα.

Ετοιμάζουν νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Επιχειρούν να γκρεμίσουν ότι απέμεινε όρθιο από τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Με βασικό όχημα την ενοποίηση των Ταμείων και τις λεγόμενες αναλογιστικές μελέτες η κυβέρνηση επιχειρεί να τσακίσει όλα τα εναπομείναντα δικαιώματα σε Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια. Η σύνταξη (κύρια και επικουρική), το εφάπαξ θα εξαρτάται από τα έσοδα του Ταμείου την ίδια ώρα που κυβέρνηση και εργοδοσία αποσύρονται σταδιακά από τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης. Από 1-1-2015 καθιερώνεται η βασική σύνταξη των 360 ευρώ. Αυτή θα «εγγυάται» το κράτος. Με δηλώσεις του διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου ο αριθμός των ενσήμων που έχει ο ασφαλισμένος κάθε χρόνο θα καθορίζει το τι υγειονομική περίθαλψη θα έχει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χιλιάδες άνεργοι, ανασφάλιστοι, ημιαπασχολούμενοι και πολλοί ακόμη, ουσιαστικά δεν θα έχουν καμία απολύτως πρόσβαση στο ήδη υποβαθμισμένο σύστημα υγείας.

Ετοιμάζεται νέο μισθολόγιο με εξίσωση του μισθού του δημοσίου με αυτόν στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή 586 ευρώ μεικτά. Ιδιαίτερα, όσοι συνάδελφοι βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους, ήδη αδυνατούν να τα φέρουν βόλτα. Επιπλέον συνάδελφοί μας αναπληρωτές παραμένουν για τρίτο συνεχόμενο μήνα απλήρωτοι!

Στα σχολεία η κατάσταση παραμένει εκρηκτική. Τα κενά στα σχολεία παραμένουν με το Υπουργείο να σχεδιάζει τη δήθεν «κάλυψή» τους με απλήρωτους εθελοντές εκπαιδευτικούς, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος, ώστε να παρεμβαίνουν με τη μάσκα του "εθελοντή" και να περνούν την πόρτα του σχολείου τα κάθε λογής επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα!

Η χρηματοδότηση είναι ελλιπέστατη, ελάχιστη. Ο χειμώνας μπαίνει και εκατοντάδες σχολεία κινδυνεύουν να μην έχουν εξασφαλίσει ακόμα και το πετρέλαιο. Οι γονείς δεν αντέχουν να βάζουν άλλο το χέρι στην τσέπη τους για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των σχολείων. Το θέμα με τις μεταφορές δεν έχει λυθεί οριστικά.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προχωρά τον αντιδραστικό κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση, με τη βοήθεια του στελεχικού δυναμικού της πιέζοντας τους συναδέλφους για την εφαρμογή της.

Τα μέτρα αυτά είναι προαποφασισμένα πριν την κρίση. Παίρνονται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. με ή χωρίς μνημόνια. Στη Γαλλία τα σχολεία έχουν περάσει στους δήμους και αντί για μισθό προσφέρουν στους Γάλλους δασκάλους κουπόνια σίτισης!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το μεγάλο Πανελλαδικό-Παλλαϊκό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη, όπου πάνω από 1000 συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς συντόνισαν τις δυνάμεις τους, δείχνει το δρόμο της λαϊκής αντεπίθεσης. Δείχνει ότι υπάρχουν εκείνες οι δυνάμεις που μπορούν να μπουν μπροστά, να αναμετρηθούν με σημερινή βαρβαρότητα που ζούμε.

Συνεχίζουμε με μαζική, καθολική συμμετοχή στην Πανελλαδική-Πανεργατική Απεργία στις 27 Νοέμβρη.

Καμία έκπτωση στις ανάγκες και τα δικαιώματα μας! Δεν θα ζήσουμε με τα ψίχουλά τους. Να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει! Καλούμε κάθε συνάδελφο να πάρει μέρος. Κανείς να μην πει «κουράστηκα, απογοητεύτηκα, δεν μπορώ να χάσω άλλο μεροκάματο». Όσο μειώνουμε τις απαιτήσεις μας θα είμαστε αντιμέτωποι με νέες επιθέσεις στα δικαιώματά μας. Εκεί οδηγεί και η λογική του μικρότερου κακού.

Καλούμε τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα για την επιτυχία της απεργίας με ανακοινώσεις περιοδείες, συσκέψεις, σχολείο το σχολείο, συνάδελφο το συνάδελφο.


Το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση, η μόνιμη ανασφάλεια.

Μην περιμένεις λύσεις από τα πάνω, από παλιούς και νέους κυβερνητικούς σωτήρες.

Δεν υπάρχει φιλολαϊκή λύση μακριά από το λαό, χωρίς σύγκρουση με κάθε αντιλαϊκή πολιτική.

Να πάρουμε τη ζωή μας, το μέλλον στα χέρια μας!
Όλοι και όλες στην Πανελλαδική - Πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ στις 27 Νοέμβρη
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Πλατεία Καραϊσκάκη 10.30 π.μ.


Αθήνα, 14 Νοέμβρη 2013

........................................................................................................................

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ Δ.Σ. ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ    ΣΤΟΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Την Τρίτη 18-11-2014 πραγματοποιήθηκε μαζική   παράσταση διαμαρτυρίας των Δ.Σ. των συλλόγων Π.Ε. Πειραιά, παρουσία 2 μελών του ΔΣ της ΔΟΕ και αρκετών εκπαιδευτικών της γαλλικής γλώσσας στο ΠΥΣΠΕ Πειραιά και στον προϊστάμενο ΠΕ Πειραιά κ. Οικονόμου.
Θέματα της παράστασης ήταν:
Α) Η υποχρεωτική ανάθεση ωρών στους μεταταγμένους εκπαιδευτικούς από τη Β/θμια στην Α/θμια Εκπ/ση σε Ολοήμερα για την κάλυψη τους υποχρεωτικού τους ωραρίου, οι οποίοι ενώ είναι ακόμη χωρίς οργανικές θέσεις, καλούνται να υπηρετήσουν σε 4 ή 5 σχολεία αναλαμβάνοντας μέχρι και ώρες Ευέλικτης Ζώνης.
Β) Τα κενά σε δασκάλους, νηπιαγωγούς, ειδικότητες σε ΕΑΕΠ αλλά και κλασικά δημοτικά και Ν/Γ.
Γ) Τα κενά σε τμήματα ένταξης και παράλληλη στήριξη.
Δ) Οι συνεχείς υποβαθμίσεις και οι αναστολές λειτουργίας σχολικών μονάδων.
Ε) Η πιθανή διακοπή της ενισχυτικής διδασκαλίας για την «εξοικονόμηση» ωρών δασκάλων.


Ο Προϊστάμενος για το θέμα των συναδέλφων της γαλλικής δεσμεύτηκε πως τη Δευτέρα θα εισηγηθεί στο ΠΥΣΠΕ να μην αναλάβουν ώρες στο Ολοήμερο εάν δεν έχει επιλεγεί η γλώσσα από τους γονείς. Όμως αρνήθηκε τόσο το αίτημα να μην αναλάβουν υπηρεσία οι συνάδελφοι -αφού τελικά δε θα τους ανατεθούν οι συγκεκριμένες ώρες-, όσο και να μην συμπληρώσουν κατ’ αυτό τον εξοντωτικό τρόπο τις ώρες τους.
Ανάφερε πως δεν υπάρχουν  κενά (!) παρά μόνον δύο σε νηπιαγωγούς και γερμανικής γλώσσας που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν τοποθετηθεί. Για τα κενά στα τμήματα ένταξης και στην παράλληλη στήριξη είπε πως έχουν δοθεί στο Υπουργείο. Για τις υποβαθμίσεις και την αναστολή λειτουργίας του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ρέντη ισχυρίστηκε πως έγιναν καθ’ όλα νόμιμα, ενώ δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τίποτε σχετικό με τη διακοπή της ενισχυτικής διδασκαλίας.
Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ μεταξύ άλλων του έθεσαν τα κενά σε νηπιαγωγούς, τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη, ειδικότητες, δασκάλους, ενώ κατήγγειλαν τον αυταρχικό τρόπο που προχωρά στις υποχρεωτικές αναθέσεις ακόμα και σε άσχετες με την ειδικότητά τους (π.χ. Ευέλικτη Ζώνη) και απαίτησαν να ανακληθούν.
Ανάφεραν πως οι συνάδελφοι πρέπει να καλυφθούν από τα σωματεία στο θέμα της επιπλέον ανάθεσης έως ότου αλλάξει η απόφαση του ΠΥΣΠΕ (συνεδριάζει τη Δευτέρα), με στάση εργασίας.

Συνάδελφισσες-Συνάδελφοι
Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται με αποκαλυπτικό τρόπο η θέση που έχουν και ο ρόλος που παίζουν οι προϊστάμενοι εκπαίδευσης. Παράλληλα επιβεβαιώνεται περίτρανα και η ορθότητα της πρότασης του ΠΑΜΕ που έγινε απόφαση της 83ης Γ.Σ. της ΔΟΕ για τη διαγραφή των στελεχών εκπαίδευσης (Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, Διευθυντές Α/θμιας Εκπαίδευσης, Σχολικοί Σύμβουλοι) από τα σωματεία.
Ένα δρόμο έχουμε. Μια επιλογή.
Να δουλέψουμε εντατικά στο δρόμο που χάραξε το Πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη, όπου πάνω από 1.000 συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς συντόνισαν τις δυνάμεις τους.  Να δώσουμε αποφασιστική απάντηση με τη μαζική, καθολική συμμετοχή μας στη Πανελλαδική - Πανεργατική Απεργία στις 27 Νοέμβρη.

Να μην ανοίξει κανένα σχολείο. Καμιά έκπτωση από τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 10.30 π.μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

19 Νοέμβρη 2014
....................................................................................................................
ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΕ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΠΑΜΕ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
                Στις εκλογές της 5ης Νοέμβρη 2014, για τα υπηρεσιακά συμβούλια, το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΜΕ βγήκε ενισχυμένο. Συγκεκριμένα, για το ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ:
·    Στην Α/βάθμια εκπαίδευση για το ΚΥΣΠΕ το ψηφοδέλτιο που στήριξε ΠΑΜΕ πήρε 8930 ψήφους (από 7129 το 2012), δηλαδή +1801 ψήφους και έφτασε στο 14,08% (από 11,62% το 2012). Εξέλεξε αιρετούς στο ΑΠΥΣΠΕ Αττικής (για πρώτη φορά) και στο ΑΠΥΣΠΕ Β. Αιγαίου, καθώς και στα ΠΥΣΠΕ Ανατολικής Αττικής, Γ’ Αθήνας (για πρώτη φορά), Θεσπρωτίας, Λέσβου, Λευκάδας, Άρτας (με ευρύτερο ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΜΕ).
·    Στη Β/θμια εκπαίδευση για το ΚΥΣΔΕ στους 55 από τους 58 Νομούς, το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΜΕ πήρε 7456 ψήφους (από 6963 το 2012), δηλαδή +493 ψήφους και έφτασε στο 15,26% (από 12,5% το 2012). Εξέλεξε αιρετούς στο ΑΠΥΣΔΕ Ιονίων Νήσων, στα ΠΥΣΔΕ Πειραιά, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς (παίρνοντας για πρώτη φορά και τους δύο αιρετούς), Φωκίδας, Σάμου (για πρώτη φορά), ενώ, παρά το θετικό αποτέλεσμα, δεν επανεξέλεξε αιρετό στο ΑΠΥΣΔΕ Νοτίου Αιγαίου καθώς και στο ΠΥΣΔΕ Κέρκυρας.

                Η διακριτή ενίσχυση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ τόσο στην Α/θμια, όσο και στη Β/θμια Εκπαίδευση αποτελεί θετική, ελπιδοφόρα εξέλιξη. Το αποτέλεσμα συμβάλλει στη μάχη για την ανασύνταξη του κινήματος.
                Είναι μία μάχη που οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην εκπαίδευση έδωσαν ταυτόχρονα με τη δίμηνη καμπάνια του ΠΑΜΕ και την προετοιμασία του μεγάλου πανελλαδικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε την 1η Νοέμβρη στο Σύνταγμα και καταγράφηκε ως σημαντικός σταθμός στην πάλη για την ανασύνταξη του κινήματος και τη σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική, στον αγώνα για μια ζωή με δικαιώματα.
                Στην ίδια κατεύθυνση συνεχίζουμε για την επιτυχία της Γενικής Απεργίας στις 27 Νοέμβρη.
                Το αποτέλεσμα των εκλογών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια δείχνει ότι σταθεροποιείται ένα σημαντικό κομμάτι εκπαιδευτικών που εμπιστεύεται τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και ταυτόχρονα εκφράζει μια δυναμική συσπείρωσης νέων δυνάμεων.
               
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
                Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που στήριξαν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και στη μάχη αυτή. Οι αιρετοί που εκλέχτηκαν με τα ψηφοδέλτια που στήριξε το ΠΑΜΕ θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων κόντρα στην Κρατική Διοίκηση, για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, δεν έχουν καμία δέσμευση απέναντι στη διοίκηση, δε λειτουργούν ρουσφετολογικά.
                Όμως, τα γενικότερα προβλήματα που μας βασανίζουν δεν κρίνονται στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, που το θεσμικό-νομικό πλαίσιό τους κινείται στα προκαθορισμένα πλαίσια της αντιλαϊκής-αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, που κάθε φορά χαράζουν το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του.

ΌΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ-ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ

Αθήνα, 10/11/2014
...................................................................................................................................................................


...........................................................................................ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΧ. ΣΥΜΒΟΥΛΟ κ. ΡΙΖΑΚΗ
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24-10-2014 συνάντηση των Δ.Σ. των συλλόγων Π.Ε. <<ΠΡΟΟΔΟΥ>> και <<Ν. ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ>> με τη Σχολική Σύμβουλο κ. Ριζάκη, ύστερα από τις διαμαρτυρίες  συναδέλφων δασκάλων των σχολείων που έχει υπό την ευθύνη της για αυταρχική συμπεριφορά και για παράλογες απαιτήσεις σχετικά με την υποχρεωτική κατάθεση γραπτού ατομικού προγραμματισμού της σχολικής ύλης σε αυτήν.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών τόνισε ότι το ΠΑΜΕ από την αρχή έχει τοποθετηθεί για το ρόλο που θα παίξουν οι σχολικοί σύμβουλοι στην προώθηση του «νέου σχολείου της αγοράς» και πώς το θέμα δεν είναι η προσωπική τακτική που θα ακολουθήσει κάθε σχολικός σύμβουλος, προκειμένου να υλοποιήσει τους σκοπούς που απορρέουν από το νέο του ρόλο. Άλλοι επιλέγουν «το καρότο» και άλλοι το «μαστίγιο». Απλώς αυτοί που επιλέγουν το μαστίγιο προκαλούν πιο γρήγορα αντιδράσεις. Υποστήριξε κατηγορηματικά ότι το ΠΑΜΕ καλεί τους συναδέλφους να μην καταθέσουν κανέναν προγραμματισμό, ο οποίος εν όψει αξιολόγησης θα αποτελέσει κριτήριο για την ατομική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού. Τέλος, τόνισε ότι δεν είναι υπεύθυνοι οι εκπαιδευτικοί αν κάποιες φορές δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν τους στόχους τους σε σχέση με την σχ. ύλη ούτε φυσικά οι σχολικές μονάδες, αλλά το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο υλοποιώντας στο ακέραιο τις εντολές του ΟΟΣΑ, της Ε.Ε., εφαρμόζει μια πολιτική των περικοπών, που προκαλεί δεκάδες προβλήματα στα σχολεία όπως κενά, ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ παρεμβαίνει και στο περιεχόμενο των σπουδών με τη συγγραφή αντιεπιστημονικών, αποσπασματικών, ογκωδών σε ύλη βιβλίων, που δε βοηθούν τον εκπαιδευτικό.
Η κ. Ριζάκη τόνισε ότι ο γραπτός ατομικός προγραμματισμός του κάθε εκπαιδευτικού όπως και ο γραπτός προγραμματισμός της σχολικής μονάδας είναι επιβεβλημένοι και ότι αργά ή γρήγορα θα ζητηθεί από όλους τους σχολικούς συμβούλους. Επέμενε στη θέση της ότι ως δημόσιοι λειτουργοί θα πρέπει να υπακούμε στους νόμους και ως εκπαιδευτικοί θεωρεί αδιανόητο να μην υλοποιούμε γραπτό προγραμματισμό, που μαζί με την εμπειρία του κάθε εκπαιδευτικού είναι τα εργαλεία που θα τον βοηθήσουν να πραγματοποιήσει τους στόχους του. Ακόμα, ανέφερε ότι  σε σχολεία παλιότερης περιφέρειάς της διαπίστωσε ότι κάποιες σημαντικές ενότητες στα μαθηματικά και στη φυσική της έκτης δημοτικού δεν είχαν διδαχτεί κακώς από τους δασκάλους και αυτό το συνέδεσε με την έλλειψη γραπτού ατομικού προγραμματισμού της ύλης. Επιφυλάχθηκε ότι θα μιλήσει με τον επιστημονικό και παιδαγωγικό καθοδηγητή των σχολικών συμβούλων και αναλόγως θα πράξει για το θέμα. Τέλος, αρνήθηκε ότι η συμπεριφορά της είναι αυταρχική και ότι στόχος της είναι η καλή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τις σχολικές μονάδες.
Συνάδελφοι, κανένας εφησυχασμός! Καμία αυταπάτη για τον αντιδραστικό ρόλο που θα παίξουν οι σχολικοί σύμβουλοι και τα άλλα στελέχη εκπαίδευσης στη διαμόρφωση  του «νέου σχολείου της αγοράς». Όλοι μαζί, συσπειρωμένοι γύρω από τα σωματεία μας, να μη δεχτούμε καμία αξιολόγηση ατομική ή σχολικής μονάδας. Να διαγραφούν τώρα από τα σωματεία οι σχολικοί σύμβουλοι, οι διευθυντές εκπαίδευσης, οι περιφερειακοί διευθυντές ως τα πρώτα βιολιά της αξιολόγησης.
Οκτώβρης 2014

.....................................................................


ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
                                                 
                      ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ

ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΗ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ

Συναδέλφισσα , Συνάδελφε
                Οι αιρετοί που εκλέχτηκαν με τα ψηφοδέλτια που στήριξε το ΠΑΜΕ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μέσα από τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους, έδωσαν τη μάχη για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων, ενημέρωσαν, αποκάλυψαν, υπερασπίστηκαν την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών, ενάντια στις αυθαιρεσίες και τις άδικες, αντιεκπαιδευτικές αποφάσεις της Κρατικής Διοίκησης.
Η ίδια η ζωή απέδειξε ότι σε αρκετά Υπηρεσιακά Συμβούλια, με αγώνες και παρέμβαση των σωματείων, κατάφεραν συνάδελφοι να βρουν το δίκιο τους.
Ζητάμε την ψήφο σου για την εκλογή αιρετού στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
Γνωρίζεις ότι θα κάνουμε ό, τι μπορούμε, ό, τι περνά από το χέρι μας. Γνωρίζεις επίσης ότι δεν έχουμε καμία δέσμευση απέναντι στη Διοίκηση και ούτε λειτουργούμε ρουσφετολογικά, όμως, τα γενικότερα προβλήματα που μας βασανίζουν δεν κρίνονται ούτε στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, ούτε θα λυθούν από εκεί. Η υπεράσπιση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα καλά οργανωμένο, μαζικό, ταξικά προσανατολισμένο κίνημα.

Συναδέλφισσα , Συνάδελφε
Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια ασχολούνται με τη διοίκηση και τη λειτουργία των σχολείων, με τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών.
                Πρόκειται για κρατικά όργανα που αποτελούνται από τρία (3) «διορισμένα στελέχη» της Διοίκησης και από δύο (2) αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων.
Το θεσμικό-νομικό πλαίσιο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων κινείται στα προκαθορισμένα πλαίσια της αντιλαϊκής-αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, που κάθε φορά χαράζουν το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του.
Η ίδια η ζωή απέδειξε ότι κανένας αιρετός από μόνος του, όσο σωστό και αγωνιστικό προσανατολισμό και αν έχει, στο πλαίσιο του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, δεν μπορεί να εμποδίσει την υλοποίηση του αντιδραστικού, νομοθετικού πλαισίου.
Μόνο η συμμετοχή των ίδιων των εκπαιδευτικών στον αγώνα, μόνο η μαζική, αποφασιστική, παρέμβαση των σωματείων, μπορεί να φέρει αποτελέσματα.
                Οι βάρβαρες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, η κατάργηση της μονιμότητας, οι απολύσεις, η καρατόμηση των μεταθέσεων-αποσπάσεων, η εργασία και η συμπλήρωση ωραρίου σε 5-6 σχολεία, οι προσλήψεις συμβασιούχων εκπαιδευτικών μέσω ΕΣΠΑ κλπ., αποτελούν αναπόσπαστη πλευρά του «Νέου Σχολείου», είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της Ε.Ε. και των επιχειρηματικών ομίλων στην εκπαίδευση.
                Βασικό κριτήριο της ψήφου και για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια πρέπει να είναι ποιο κίνημα μπορεί σήμερα να τους σταματήσει, να τους εμποδίσει, να ανατρέψει αυτούς που μας παίρνουν πίσω κατακτήσεις και δικαιώματα:
·    Κίνημα που αποδέχεται σαν δεδομένους τους αντιλαϊκούς νόμους ή κίνημα που παλεύει να τους ανατρέψει, μέσα και έξω από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια;
·    Κίνημα που «αναθέτει» τάχα στους αιρετούς και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες να λύσουν τα προβλήματα ή κίνημα που παλεύει για τη συσπείρωση των εκπαιδευτικών στα σωματεία, στις Γενικές Συνελεύσεις, στον αγώνα, σε συμμαχία με γονείς και μαθητές;
·    Κίνημα που να παλεύει κατά των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο ή κίνημα που σπέρνει αυταπάτες για μια «άλλη, καλή» αξιολόγηση, στα πλαίσια του κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης;
·    Κίνημα που θα παλεύει για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά, για ένα σχολείο χωρίς ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις ή κίνημα που αποδέχεται σαν δεδομένη την «Στρατηγική της Ε.Ε. για την εκπαίδευση», την εμπορευματοποίηση της παιδείας, την προσαρμογή της στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, την ημιμάθεια και την αντιεπιστημονικότητα;
·    Κίνημα που υπηρετεί τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών κόντρα στην κυβέρνηση, το αυταρχικό αστικό κράτος, την Ε.Ε., τους επιχειρηματικούς ομίλους ή κίνημα που υπηρετεί τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας, που σημαίνει τσακισμένα μεροκάματα, απολύσεις, ανεργία, φοροληστεία, φτώχεια για το λαό και τεράστια κέρδη για τους τραπεζίτες και τα μονοπώλια;
·    Κίνημα που θα παλεύει για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για ανάπτυξη σε όφελος του λαού ή κίνημα που θα βάζει πλάτη στην κυβερνητική εναλλαγή, που θα καλλιεργεί αυταπάτες ότι μπορούν να υπάρξουν «φιλολαϊκές» λύσεις, χωρίς σύγκρουση με τους επιχειρηματικούς ομίλους και την Ε.Ε.;
               
Συναδέλφισσα ,Συνάδελφε
                Αυτή είναι η αντίληψή μας για το ρόλο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και το ρόλο των αιρετών. Είμαστε η μόνη δύναμη που δεν καλλιεργούμε αυταπάτες για το ρόλο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, η μόνη δύναμη που λέμε ότι χωρίς ισχυρό κίνημα που θα συγκρούεται αποφασιστικά με κάθε αντιδραστική-αντιλαϊκή πολιτική, δεν μπορείς να υπερασπιστείς τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και στο πλαίσιο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.
Όλες οι άλλες δυνάμεις θεωρούν δεδομένη την αντιλαϊκή πολιτική και τους νόμους που διέπουν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, σπέρνουν αυταπάτες για το ρόλο τους. Να κάποια παραδείγματα:
 • Οι αιρετοί των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ στο ΚΥΣΠΕ, ο αιρετός της ΔΑΚΕ στο ΚΥΣΔΕ υπερψήφισαν τους πίνακες της σφαγής των μεταθέσεων, σύμφωνα με τους οποίους χιλιάδες εκπαιδευτικοί δεν κατάφεραν να έρθουν κοντά στην οικογένειά τους. Πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη για τη στήριξη που προσφέρουν οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ στην γενικότερη κυβερνητική πολιτική.
 • Ο αιρετός των ΣΥΝΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΥΣΔΕ κατήγγειλε (!!!) το Υπουργείο γιατί δε λαμβάνει υπόψη του, όσον αφορά τις μεταθέσεις, τα "κενά" που στέλνουν τα ΠΥΣΔΕ, δηλαδή τα "κενά" που υπολογίστηκαν με βάση την αύξηση του ωραρίου, τις συμπτύξεις, τα 27-28αρια τμήματα! Τα "κενά" αυτά καταψήφισαν στα ΠΥΣΔΕ οι αιρετοί του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα, ενώ τα υπερψήφισαν οι αιρετοί των άλλων δυνάμεων.
 • Οι αιρετοί όλων των άλλων δυνάμεων χρόνια τώρα έχουν μπει στο κόλπο της αξιολόγησης, έχουν γίνει αξιολογητές αφού βάζουν κανονικά βαθμό στους υποψήφιους διευθυντές που κρίνονται από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Μόνο οι αιρετοί που έχουν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια που στήριξε το ΠΑΜΕ αρνήθηκαν έμπρακτα να γίνουν «αξιολογητές».
 • Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατεβαίνουν και αυτή τη φορά από κοινού με τις δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ/ΕΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ) σε μια σειρά ΑΠΥΣΔΕ/ΑΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ μόνο και μόνο για να πάρουν την καρέκλα του αιρετού και την ίδια ώρα κατεβαίνουν χωριστά στα ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ. Μιλάμε για άκρατο καιροσκοπισμό και αλισβερίσια για κρατικές καρέκλες. Έχουν γίνει ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, βάζουν πλάτη στο δυνάμωμα του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Συνάδελφε, Συναδέλφισσα
Η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγές στον τρόπο εκλογής των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Πρόκειται για αντιδραστική εξέλιξη που καταργεί την απλή αναλογική, επιβάλλει το πλειοψηφικό σύστημα και εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει τους αγώνες και το λαϊκό κίνημα.
Πάρε κι εσύ θέση. Μπες στον Αγώνα. Έλα στο σωματείο σου, πάρε μέρος στη Γενική Συνέλευση, στις μαζικές, συλλογικές διαδικασίες. Δώσε ώθηση στην ανασύνταξη του κινήματος, δυνάμωσε το ΠΑΜΕ.

Στήριξε Ψήφισε 
        ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ.................................................................................


17/10 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ και ΠΑΡΑΔΟΣΗ 

ΥΛΙΚΟΥ

19/10 ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 

ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ 

στα πλαίσια της καμπάνιας

«Ένα τετράδιο για τα παιδιά της Παλαιστίνης»

  Σας καλούμε στη συνέντευξη τύπου την Παρασκευή, 17/10 στις 18:30 όπου θα παραδοθεί και η πρώτη δόση βοήθειας που έχει συγκεντρωθεί από τα σωματεία. Η συνέντευξη θα δοθεί στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος στα πλαίσια της έκθεσης εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας με τίτλο «Άνθρωποι, Χρώμα και Σίδερο 8» που πραγματοποιείται από τις 10 έως τις 19 Οκτώβρη 2014, για 8η συνεχόμενη χρονιά.
Την τελευταία μέρα, 19/10 θα πραγματοποιηθεί Μεγάλη Συναυλία Αλληλεγγύης στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Συμμετέχουν οι Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Ερωφίλη, Παντελής Θαλασσινός, Kollektiva, Γιώργος Μεράντζας, Κώστας Μάντζιος, «ΜΠΑΣΟΥΤ» Θοδωρής Κοέλης/Στέλιος Βέρβερης, Πάνος Μπούσαλης, Σταμάτης Μορφονιός, Πέτρος Πουντίδης, Γιώργος Σαρρής, Στέφανος Ψαραδάκος.

   Μέχρι στιγμής στην καμπάνια συμμετέχουν:
·        Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Αχαΐας, Περιστερίου, Νέας Ιωνίας-Μεταμόρφωσης-Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης», Πατησίων-Μεταξουργείο-Σεπόλια "ο Αριστοτέλης", Παλαιού Φαλήρου, Ηλιούπολης, Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Καισαριανής-Βύρωνα-Παγκράτι «Ρόζα Ιμβριώτη», Μενίδι «Ο Σωκράτης», Πετρούπολης-Καματερού-Ίλιον «Δημήτρης Γληνός», Αμαρουσίου, Καβάλας, Χανίων, Ηρακλείου Κρήτης «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος», Μεσολογγίου «Κωστής Παλαμάς», Λήμνου, Θεσπρωτίας, Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, Λάρισας, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Χαλκίδας, Φθιώτιδας, Θήβας, «Αλέξανδρος Δελμούζος», Σητείας «ο Μύσων»
·        Οι ΕΛΜΕ Πειραιά, Πιερίας, Πρέβεζας, Ηρακλείου Κρήτης, Α', Β, Γ', Δ' και Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Κεφαλονιάς,  Ζακύνθου, Β΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, Ευβοίας, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Λάρισας, Κέρκυρας, Α' ΕΛΜΕ Αιτ/νιας, Β' Αιτ/νιας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, Δ' Ανατολικής, Ε' Ανατολικής, Α' Δυτικής, Α' Αχαΐας, Λακωνίας, Λήμνου, Φθιώτιδας
·        Τα Σωματεία Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση νομού Αττικής «ο Βύρωνας» και νομού Χανίων

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους, τους γονείς, τους μαθητές να παραβρεθούν στην συνέντευξη τύπου και στη συναυλία και να συμβάλλουν στη συλλογή γραφικής ύλης για  τα παιδιά της Παλαιστίνης. Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για το σκοπό αυτό. 
Παράλληλα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά στον 2ο όροφο συγκεντρώνεται γραφική ύλη.

Τηλ. επικοινωνίας: 6977934674, 6979928697


...................................................................................................................................
..................................................................................
..................................................................................................                                                           ΣΥΛΛΟΓΟΥ’’ ΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ’’ 


 ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
το ΥΠΑΙΘ προωθεί με γοργούς ρυθμούς την αξιολόγηση των σχολείων και των εκπ/κών, με εγκυκλίους που φτάνουν στα σχπλεία για την εφαρμογή της.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο
Ø  φτιάχνει το μηχανισμό της λεγόμενης Ανεξάρτητης Αρχής, που θα αξιολογεί-κατηγοριοποιεί τα σχολεία και θα εκδικάζει τις ενστάσεις σχετικές με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
Ø  εξέδωσε εγκύκλιο για τις διαδικασίες αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας το 2014-15
Ø  κάλεσε τους διευθυντές που δεν έκαναν εξ' αποστάσεως επιμόρφωση να την κάνουν ως 15/10 και προγραμματίζει την αξιολόγηση των διευθυντών το Νοέμβρη, μετά των υποδιευθυντών και στη συνέχεια των εκπαιδευτικών.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, οι εκπαιδευτικοί δέχονται καθημερινά πιέσεις για συμμετοχή τους σε δράσεις που σχετίζονται με τις διαδικασίες αξιολόγησης (διάφορες καινοτομίες, προγράμματα και εκδηλώσεις). Καλούμε τους συναδέλφους να μην ενδίδουν στις πιέσεις αυτές!
Να δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να μπλοκάρουμε τον αντιδραστικό μηχανισμό της αξιολόγησης. Καμία επανάπαυση, καμία εμπλοκή!
Η αξιολόγηση δεν έχει να κάνει με τη βελτίωση του εκπαιδευτικού και του δημόσιου σχολείου. Είναι ένας αντιδραστικός μηχανισμός με τον οποίο κεφάλαιο-ΕΕ-κυβέρνηση θέλουν να περάσουν τις αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις στο δημόσιο και στην εκπαίδευση. Θέλουν να κάνουν το σχολείο επιχείρηση και το δάσκαλο σκυφτό για να διδάξει αγωγή υποταγής και φτηνή κατάρτιση στους αυριανούς φτηνούς ευέλικτους εργαζόμενους. Θέλουν να βγάλουν απολύσεις.
ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ!!! ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ!!!
Δίνουμε ενεργητικό περιεχόμενο στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση που έχει κηρύξει ΑΔΕΔΥ και ΔΟΕ. Συλλογικά και οργανωμένα δε συμμετέχουμε σε καμία διαδικασία αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού, δηλαδή δε συγκροτούμε σχέδια δράσης, δε συμμετέχουμε στις ομάδες εργασίας, στην αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, την ατομική αξιολόγηση.
Το καλοκαίρι στο υπόλοιπo δημόσιο δόθηκε μία σημαντική και πετυχημένη μάχη. Χιλιάδες εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, οργάνωσαν την πάλη τους και, με αποφάσεις μαζικών Γενικών Συνελεύσεων, κατέθεσαν μαζικά σ' αυτά τη φόρμα της ατομικής αξιολόγησης. Ανάγκασαν την κυβέρνηση να παρατείνει 4 φορές ως τώρα τις ημερομηνίες παράδοσης της ατομικής αξιολόγησης. Απέδειξαν έτσι ότι, αν οι εργαζόμενοι πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, μπορούν να τα καταφέρουν. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε από τον αγώνα των υπόλοιπων δημόσιων υπαλλήλων και να ξαναδούμε τη στάση μας ως Κλάδος στο ζήτημα.
Στο Σύλλογό μας, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρότειναν σε Δ.Σ. και Συνελεύσεις να μην παραδοθεί καμία έκθεση αυτοαξιολόγησης. Δυστυχώς, η πλειοψηφία της ΔΟΕ έστειλε κείμενο συμπλήρωσης των δεικτών της έκθεσης αυτοαξιολόγησης των σχολείων (κείμενο που πρότειναν στη ΔΟΕ οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ του συλλόγου της ΠΡΟΟΔΟΥ). Οδήγησαν έτσι χιλιάδες συναδέλφους, που ως τότε δήλωναν αντίθετοι στη αξιολόγηση, να καταθέσουν τελικά έκθεση, είτε δική τους είτε της ΔΟΕ. Η δε πλειοψηφία στο Δ.Σ. του συλλόγου μας (ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ- ΔΑΚΕ), ενώ στο Δ.Σ. είχαν υιοθετήσει το κείμενο που κατέθεσε το ΠΑΜΕ, που καλούσε να μη συμπληρωθούν οι δείκτες (κουτάκια και περιγραφικοί), στην πράξη (στη Γ. Συνέλευση και τα σχολεία) προωθούσε το κείμενο της ΔΟΕ ή προκαλούσε συγχύσεις στους συναδέλφους ότι και τα δυο κείμενα καλούν σε ανυπακοή.
Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, συνεχίζοντας την ίδια αταλάντευτη στάση που τήρησε ως τώρα στο ζήτημα της αξιολόγησης, καλεί όλους τους συναδέλφους να οργανώσουν την αντίστασή τους σε κάθε σχολείο και να μη συμμετέχουν σε καμία διαδικασία αξιολόγησης.
Με βάση τα παραπάνω, καλεί να προχωρήσουμε συλλογικά κι οργανωμένα στα παρακάτω μέτρα αποτροπής της αξιολόγησης:
Α. Οι Περιφερειακοί Διευθυντές, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης και οι Σχολικοί Σύμβουλοι δεν έχουν θέση στους Συλλόγους, πρέπει να διαγραφούν, είναι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, έχουν πιάσει δουλειά για να περάσει το νέο σχολείο. Με απόφαση της 83ης Γ.Σ. του Κλάδου τον Ιούνη του 2014 πρέπει να διαγραφούν από όλους τους Συλλόγους.
Β. Οι διευθυντές των σχολείων και οι προϊσταμένες νηπιαγωγείων να σταθούν δίπλα στους εκπαιδευτικούς και να μην μετατραπούν σε αξιολογητές τους. Αυτό σημαίνει:
·      Να μην ορίσουν ομάδες εργασίας.
·      Να μην παραδώσουν προγραμματισμό δράσης ούτε στο σχολικό σύμβουλο ούτε φυσικά στο παρατηρητήριο.
·      Να μην αξιολογήσουν εκπαιδευτικούς.
·      Να μην συμμετάσχουν σε καμιά διαδικασία αξιολόγησης.
·      Με βάση την παραπάνω απόφαση της 83ης Γ.Σ. του Κλάδου, διευθυντές  που θα γίνουν αξιολογητές δεν έχουν θέση στους Συλλόγους.
Γ. Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί μέλη του Συλλόγου μας:
·      Δεν μπαίνουμε σε ομάδες εργασίας.
·      Δεν παραδίδουμε προγραμματισμό και δε στέλνουμε οτιδήποτε μπορεί να αναρτηθεί στο παρατηρητήριο της αξιολόγησης.
·      Δεν κάνουμε αίτηση για εθελοντική αξιολόγηση.
·      Δεν παραδίδουμε έκθεση ατομικής αξιολόγησης (αν μας δοθεί σχετική φόρμα την παραδίδουμε στο Σύλλογό μας) και δεν παραδίδουμε φάκελο.
·      Δεν δεχόμαστε κανέναν αξιολογητή στην τάξη.
·      Δε συμβάλλουμε στη διαφοροποίηση του σχολείου μας με οποιονδήποτε τρόπο.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΑ ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ!Οκτώβρης 2014...................................
ΚΑΛΕΣΜΑ
 ΣΥΛΛΟΓΟΥ ’’ΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ’

ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
30 Σεπτεμβρίου, στις 14 μμ.  5o  Δ.Σ.  Κερατσινίου
Τώρα να ακουστεί δυνατά η δική μας φωνή!
Συνάδελφοι, ισσες
Όλο το προηγούμενο διάστημα πάρθηκαν μέτρα που μας ρήμαξαν τη ζωή. Νέα μέτρα σχεδιάζονται για το μέλλον από τη κυβέρνηση, την Ε.Ε.,  που οδηγούν σε εξαθλίωση τους εργαζόμενους, και σε άνοδο της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Ήρθε η ώρα να δοθεί συνολική, ενωτική ταξική απάντηση. Να διαδηλώσουμε μαζικά και να βροντοφωνάξουμε:
·         δεν μπορούμε να ζήσουμε με ψίχουλα
·         δεν παραιτούμαστε από τα δικαιώματα μας.
Η επίθεση αφορά τους πάντες!
Γκρεμίζουν το κοινωνικό - ασφαλιστικό σύστημα.
Παραδίδουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα μας στους ιδιώτες, στους εμπόρους υγείας.
Φτάνει ως εδώ! Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας!
Ούτε η αναμονή ούτε οι κυβερνητικές εναλλαγές θα προσφέρουν λύτρωση ή άμεση ανακούφιση. Τα μέτρα παραμένουν, τρώνε τα σωθικά μας.
Η λύση βρίσκεται μόνο στους ταξικούς αγώνες, στις διεκδικήσεις, στην αλληλεγγύη, στην ΚΑΘΟΛΙΚΗ σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα!
Η λύση βρίσκεται στην οργάνωση, στη μαζικότητα, στο δίκιο μας.
Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα!


1 Νοέμβρη ΟΛΟΙ στο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ στις 12:00


26.9.14.....................................................................................
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΠΡΟΣ ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΟΛΜΕ ΚΑΙ ΔΟΕ


ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ, ΤΗ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Τη χρονιά που πέρασε η πλειοψηφία του κλάδου έδειξε την αντίθεσή της στην προώθηση του αντιδραστικού κρατικού έλεγχου, στη λεγόμενη αξιολόγηση.

Οι αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και Διοικητικών Συμβουλίων των ΕΛΜΕ, οι αποφάσεις χιλιάδων συλλόγων διδασκόντων ενάντια στη συγκρότηση των ομάδων εργασίας, αποτελούν θετική παρακαταθήκη στην αναμέτρηση με την πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση, προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, υποχρεώθηκε να προχωρήσει στην έκδοση εγκυκλίου για την υποχρεωτική συγκρότηση ομάδων εργασίας, εκτοξεύοντας απειλές σε όσους αντιτίθενται έμπρακτα στην υλοποίηση της αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης κι αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι αντιλαϊκή πολιτική και αυταρχισμός πάνε μαζί.

Η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση, ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης-Ε.Ε.-κεφαλαίου, πρέπει να συνεχιστεί. Για μια ακόμα φορά επισημαίνουμε ότι:

Η λεγόμενη αξιολόγηση δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των δημοσίων υπαλλήλων, των εκπαιδευτικών. Ούτε έχει στόχο να εξαλείψει τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα λαϊκά προβλήματα.

Με το «βούρδουλα» και τη βία της αξιολόγησης, συνολικά με τις αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο στοχεύουν να δυναμώσει η τάση υποχώρησης, συμβιβασμού και χειραγώγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων, στοχεύουν σε ένα κράτος ακόμα πιο αυταρχικό, ακόμα πιο εχθρικό απέναντι στους Δημόσιους Υπάλληλους και το λαϊκό κίνημα και ταυτόχρονα ένα κράτος που θα υπηρετεί πιο αποτελεσματικά τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Στοχεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας στα Νοσοκομεία, στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια, γενικότερα στις υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα. Με τη λεγόμενη αξιολόγηση στοχεύουν στην προώθηση σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων, στην παράδοση ολόκληρων τομέων και υπηρεσιών σε ιδιώτες, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.

Η αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αναδεικνύει τη σχολική μονάδα ως αυτόνομη, ως κύριο δηλαδή φορέα προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου, με ευθύνη στα οικονομικά της και στο πρόγραμμα λειτουργία της, πράγμα που οδηγεί στη διαφοροποίηση και κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών, στην σύνδεσή τους με χορηγούς και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Επικεντρώνεται στις επιδόσεις και τη διαρροή των μαθητών («επιτεύγματα και πρόοδος μαθητών», «διαρροή και φοίτηση», «ατομική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών»...), πράγμα που είναι για μας ηθικά και παιδαγωγικά ανεπίτρεπτο. Αγνοεί συνειδητά τις διαφορετικές κοινωνικές αφετηρίες από τις οποίες ξεκινάνε οι ίδιοι οι μαθητές.

Ζητούν από εμάς τους εκπαιδευτικούς να διαδραματίσουμε αποφασιστικό ρόλο στην προώθηση ενός νέου αντιδραστικού σχολείου που θα διαχωρίζει τους μαθητές:

· σε αυτούς που «παίρνουν τα γράμματα» και άρα δικαιούνται μόρφωση και

· σε αυτούς που «δεν παίρνουν τα γράμματα» και οδηγούνται εκτός σχολείου στην κατάρτιση με κάποιες δεξιότητες στην μαθητεία-παιδική εργασία, στην αυριανή δουλειά χωρίς δικαιώματα.

Να γίνουμε συνένοχοι στην εγκατάλειψη του σχολείου από τα «παιδιά μας» στην πιο κρίσιμη ηλικία, αντί να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ανθρώπων με ολοκληρωμένη προσωπικότητα, που θα αναπτύσσουν κριτική ικανότητα, θα μπορούν να εξηγούν την πραγματικότητα ώστε να παρεμβαίνουν σ΄ αυτή και να την αλλάζουν.

Κανείς να μην πέσει στην παγίδα και στις ψεύτικες ελπίδες που καλλιεργεί η κυβέρνηση για δήθεν αυξήσεις στους μισθούς, όσων αξιολογηθούν θετικά. Οι ποσοστώσεις του νόμου 4024/2012, το πάγωμα των βαθμών, η ασταμάτητη αφαίμαξη και φορολεηλασία, δεν αφήνουν περιθώριο για ψευδαισθήσεις. Εξάλλου, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο μισθολόγιο με στόχο να εξισώσει το μισθό στο Δημόσιο με τον κατώτερο μισθό στον Ιδιωτικό Τομέα (586 μεικτά).


Με την αξιολόγηση επιχειρείται να αθωωθούν οι κυβερνητικές ευθύνες για τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές αφού η αξιολόγηση επιχειρεί να μεταφέρει τα ταξικά αποτελέσματα της πολιτικής της Ε.Ε.-επιχειρήσεων-κυβέρνησης στο μαθητή, στον εκπαιδευτικό, στο γονιό, στη σχολική μονάδα.Επιβεβαιώνεται ότι στο πλαίσιο του σημερινού δρόμου ανάπτυξης, της σημερινής εξουσίας και του σημερινού, αντιδραστικού, κρατικού μηχανισμού δε μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση που θα έχει φιλολαϊκά χαρακτηριστικά, δε μπορεί να υπάρξει «καλή» αξιολόγηση, όπως προπαγανδίζει η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, άλλων Ομοσπονδιών. Πρόκειται κυριολεκτικά για απόψεις που τσακίζουν την αποτελεσματικότητα των αγώνων, που ενσωματώνουν το κίνημα στη στρατηγική και την πολιτική της κυβέρνησης.

Άλλωστε, στις χώρες που εφαρμόστηκαν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, με ή χωρίς μνημόνιο, με ή χωρίς Τρόικα, οδήγησαν σχολικές μονάδες στο κλείσιμο σχολείων, στην αύξηση των ταξικών φραγμών, σε απολύσεις, στην κατάργηση της σταθερής και μόνιμης δουλειάς.

Στη βάση αυτών των εξελίξεων απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε συνάδελφο, σε όλους τους Συλλόγους, όλες τις ΕΛΜΕ:

 •  Κανένας συνάδελφος να μην κάνει αίτηση για «οικειοθελή» αξιολόγηση, να μην παραδώσει έκθεση αυτοαξιολόγησης προς το Διευθυντή ή το Σχολικό Σύμβουλο. Κανείς να μην πάρει μέρος στις διαδικασίες. Αν δοθούν έντυπα αυτοαξιολόγησης, τα καταθέτουμε στους Συλλόγους-στις ΕΛΜΕ.

 • Να μην προχωρήσουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων στη συγκρότηση και λειτουργία των ομάδων εργασίας, όπως προβλέπει η διαδικασία για την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας.

 •  Με συλλογικά οργανωμένο τρόπο, μέσα από αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, περιοδείες, συσκέψεις, να οργανώνουμε τον αγώνα ενάντια στον αντιδραστικό-κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση. Απαιτούμε να καταργηθεί όλο το αντιδραστικό, νομοθετικό πλαίσιο που έχει σχέση με τη λεγόμενη αξιολόγηση 

 •  Να οργανώσουμε την ενημέρωση των γονέων και των μαθητών για τους πραγματικούς στόχους της αξιολόγησης. Να αποκαλύψουμε τον αντιλαϊκό, ταξικό χαρακτήρα των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση

 •  Έξω οι αξιολογητές από τα σωματεία. Διαγραφή από τις ΕΛΜΕ/Συλλόγους Περιφερειακών Διευθυντών, Διευθυντών Εκπαίδευσης και Σχολικών Συμβούλων. Όσοι Διευθυντές Σχολείων γίνουν αξιολογητές δεν έ....................................................................................................................................................
                                                                                          ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ’’ΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ’


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Την Τετάρτη, 10/09/2014, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. του συλλόγου μας με το νέο Δήμαρχο Περάματος κ. Λαγουδάκη. Στη συνάντηση παρεβρέθησαν και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου έθεσαν στη Δημοτική Αρχή τα παρακάτω ζητήματα:

·         Την άμεση εκταμίευση των οφειλόμενων  τρίων δόσεων λειτουργικών δαπανών  της περιόδου δημαρχίας Ζουμπούλη.

·         Την αναγνώριση του χρέους και την απόδοση στις σχολικές επιτροπές των δόσεων λειτουργικών δαπανών ύψους 198.000 ευρώ της περιόδου Λαγουδάκου, ώστε τα σχολεία να ανακουφιστούν άμεσα.

·         Τη διεκδίκηση έκτακτης επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα σχολεία.

·         Την απόδοση των χρημάτων που είχαν δοθεί στους δήμους ως έκτακτη επιχορήγηση για πετρέλαιο στα σχολεία ύψους 15.000 ευρώ.

·         Παύση πληρωμών όλων των λογαριασμών ΔΕΚΟ από τις σχολικές επιτροπές.  Δωρεάν ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία. Να υλοποιήσει η τωρινή δημοτική αρχή την απόφαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου (υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι της τωρινής δημοτικής αρχής που ως αντιπολίτευση είχαν υπερψηφίσει τη σχετική απόφαση ) για ανάληψη της πληρωμής  των λογαριασμών των ΔΕΚΟ από το δήμο. ΄Εχει τεράστια ευθύνη η προηγούμενη δημοτική αρχή που δεν υλοποίησε την απόφαση αυτή.

·         Να αποδοθεί η ΣΑΤΑ στα σχολεία. Ενημέρωση για το ύψος της οφειλής  προς τα σχολεία  το οποίο είναι αδιευκρίνιστο.

·         ‘Αμεση καταγραφή των επισκευών και συντηρήσεων που χρειάζονται τα σχολεία από την τεχνική υπηρεσία του δήμου χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών.

·         Επαναπρόσληψη όλων των καθαριστριών και σχολικών τροχονόμων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

·         Ίδρυση του 3ου Νηπιαγωγείου.

·         Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού.  Κανένα προνήπιο εκτός νηπιαγωγείου. Και φέτος 45 προνήπια έμειναν εκτός.

·         Άμεσος Αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία.

·         Άμεσα να διατεθεί για τη σίτιση των μαθητών το κονδύλι των 300 χιλιάδων, που ενέκρινε η Περιφέρεια για το σχολικό έτος 2014-2015 μετά από πρόταση των περιφερειακών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Αττικής. Δηλώσαμε ότι δεν έχει θέση στα σχολεία το ίδρυμα ’’Νιάρχος’’.

·         Άμεσος εμβολιασμός των μικρών μαθητών που έχουν ανάγκη μέσα από δημόσιες υπηρεσίας υγείας ή δημοτικές δομές πρόνοιας, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.

·         Καμία  συγχώνευση- κατάργηση σχολείου.Ο Δήμαρχος στα  παραπάνω ζητήματα που του τέθηκαν απάντησε ως εξής:

·         Για τα χρέη των σχολείων στις ΔΕΚΟ σε Π.Ε. και Δ.Ε. ανέφερε πως είναι γύρω στις 200.000 ευρώ και πως είναι αδύνατον να πληρώσει ο δήμος.

·         Για τις μη αποδοθείσες λειτουργικές δαπάνες της περιόδου Λαγουδάκου ύψους 198.000 ευρώ είπε ότι αναγνωρίζει το χρέος, αλλά αδυνατεί να τις αποδώσει.

·         Για τις τρεις δόσεις που οφείλει η δημοτική αρχή Ζουμπούλη είπε πως θα εκταμιεύσει άμεσα τη μία δόση και για τις άλλες δε δεσμεύτηκε.

·         Για το πρόγραμμα σίτισης στα σχολεία  είπε ότι έχει κολλήσει στο Υπουργείο Οικονομικών, γιατί δε προβλέπονται στο ΕΣΠΑ δράσεις, όπως διανομή σχολικών ειδών. Είπε ότι συμφωνεί με το πρόγραμμα και την παρέμβαση του Ιδρύματος ’’Νιάρχος’’ στα σχολεία.

·         Για την επαναπρόσληψη των καθαριστριών και σχολικών τροχονόμων είπε ότι η πρόθεσή του ήταν να μη τις επαναπροσλάβει και να διεξαγάγει διαγωνισμό και  πως είναι η τελευταία χρονιά που προσλαμβάνει τις ίδιες.

·         Για τον εμβολιασμό στα σχολεία είπε πως θα γίνεται μέσα από τους            ’’Γιατρούς του Κόσμου’’.

·         Για την ΣΑΤΑ είπε ότι δε θα την αποδώσει στα σχολεία και ότι θα την παρακρατήσει ο δήμος. Οι εργασίες θα γίνονται από τις υπηρεσίες του δήμου. Ανέφερε ότι την τεχνική υπηρεσία του δήμου θα την ενισχύσει με εθελοντές (τσάμπα εργαζόμενους δηλαδή) και οι εργασίες θα γίνονται ακόμα και ώρες λειτουργίας των σχολείων παίρνοντας την πολιτική ευθύνη.

·         Για την ίδρυση του 3ου νηπιαγωγείου είπε ότι δε γνωρίζει λεπτομέρειες και ότι θα ενημερωθεί.Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς,Οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν μας ικανοποιούν. Ουσιαστικά, η δημοτική αρχή τοποθετήθηκε αρνητικά σχεδόν στο σύνολο των αιτημάτων μας.

Και η νέα δημοτική αρχή (πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ) επανέλαβε τα ίδια επιχειρήματα που ακούγαμε και από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές της ΝΔ, όταν θέταμε τα δίκαια αιτήματά μας (π.χ. «παρέλαβα καμένη γη» κλπ…).

Δεν έδειξε καμία διάθεση να διεκδικήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό χρήματα για την άμεση ανακούφιση των μαθητών, των σχολείων, για να βρεθούν λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα. Αντίθετα, προσανατολίζεται να ανατρέψει την απόφαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου για την πληρωμή των ΔΕΚΟ από το δήμο, προβάλλοντας νομικές ή και νομικίστικες αιτιάσεις την ίδια ώρα που τα σχολεία πλήττονται από την υποχρηματοδότηση και από τη μη καταβολή των οφειλόμενων δόσεων.

Ακόμα, και στο θέμα της σίτισης των μαθητών προβάλλει γραφειοκρατικού τύπου κωλύματα, την ώρα που ο υποσιτισμός θερίζει στα σχολεία της πόλης μας και παρόλο που το σχετικό κονδύλι έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια. Την ίδια ώρα, αποδέχεται το πρόγραμμα του ιδρύματος «Νιάρχος», που ανοίγει το δρόμο για την είσοδο χορηγών και ιδιωτών στα σχολεία.

Ιδιαίτερα καλούμε τους συναδέλφους να προβληματιστούν και για το εξής:

Ο Δήμαρχος αποκάλεσε με θράσος «πολιτικό εκβιασμό», τον αγώνα που δίνουν οι καθαρίστριες των σχολείων μας για να μην απολυθούν. Δήλωσε πως είναι η τελευταία φορά που προσλαμβάνει τις ίδιες, δηλαδή αποκάλυψε ότι στόχος του είναι του χρόνου να τις απολύσει, στο όνομα της αξιοκρατίας! Ακριβώς, ότι λέει και η συγκυβέρνηση!

Την ίδια ώρα, αντί να παλέψει για πρόσληψη προσωπικού στο Δήμο, σκέφτεται να αναπληρώσει τα κενά με εθελοντική-τσάμπα εργασία! Τύφλα να έχει η συγκυβέρνηση!

Σεπτέμβρης 2014
 

..................................................................................................................................................

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΑΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

Τη Δευτέρα, 08/09/2014, πραγματοποιήθηκε, κατόπιν αιτήματος του Δ.σ. του συλλόγου μας, συνάντηση με το Δήμαρχο Κερατσινίου κ. Χρ. Βρεττάκο. Παρόντα ήταν όλα τα μέλη του δ.σ. του συλλόγου μας.
Οι δύο εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ κ. Βατίστας Βασίλειος και η κ. Νάστα Μιράντα έθεσαν τα εξής ερωτήματα:
·         αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την πλευρά της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου να κάνει αυτοψία στα σχολεία, ώστε να ξεκινήσουν τις επισκευές και συντηρήσεις σε σχέση με: μονώσεις- υγρασίες αιθουσών, επισκευή αυλών, συντηρήσεις καυστήρων με μοναδική και κύρια ευθύνη του δήμου, βάψιμο αιθουσών- εξωτερικών χώρων ( όχι με λεφτά των γονιών ), συντήρηση τουαλετών.
·         πόση είναι η ΣΑΤΑ που οφείλεται στα σχολεία τα τελευταία τρία χρόνια;
·         σε τι φάση βρίσκεται το πρόγραμμα του ΟΣΚ για μονώσεις στο οποίο είχαν ενταχθεί κάποια σχολεία;
·         τι μέτρα θα πάρει ο δήμος για τον αντισεισμικό έλεγχο των σχολείων;
Κλείνοντας, υπέβαλαν τα πάγια αιτήματα :
·         ένα μικρό γεύμα στο σχολείο για όλα τα παιδιά. Να αξιοποιηθούν οι υποδομές και οι εργαζόμενοι του Δήμου, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και
 << φιλάνθρωπων>> μεγαλοεπιχειρηματιών ( Ίδρυμα Νιάρχου ). Αναφέρθηκε η περίπτωση του Περάματος, όπου ύστερα από πρόταση των περιφερειακών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Αττικής, εγκρίθηκε έκτακτη επιχορήγηση για τη σίτιση των παιδιών και άλλων κοινωνικών δράσεων αξίας πάνω από 300.000 ευρώ.
·         Άμεση απόδοση των χρημάτων για λ. δαπάνες και ταυτόχρονη έκτακτη χρηματοδότηση στα σχολεία.
·         Δωρεάν ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία. Παύση πληρωμών όλων των ΔΕΚΟ από τις σχολικές επιτροπές.
·         Πετρέλαιο θέρμανσης σε όλα τα σχολεία.
·         Απαλλαγή ΦΠΑ για όλες τις συναλλαγές των σχολικών επιτροπών που αφορούν τις δαπάνες για προμήθεια αναλώσιμων.
·         Να εκπονηθεί σχέδιο εμβολιασμού μικρών μαθητών μέσα στα σχολεία μέσα από δημόσιες κινητές μονάδες υγείας.
·         Να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών.
·         Δωρεάν όλες οι δημοτικές υπηρεσίες του δήμου, πολιτισμού και αθλητισμού.
·         Καμιά συγχώνευση ή υποβάθμιση σχολείων.
·         Όχι στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και στην αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, που τσακίζει τα εργασιακά δικαίωματα των εκπαιδευτικών, τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και κατηγοριοποιεί τα σχολεία.
·         Μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών.
·         Δωρεάν μεταφορά των μαθητών χωρίς χιλιομετρικά όρια.

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου ξεκίνησε να απαντά στα ερωτήματα και στα αιτήματα λέγοντας αρχικά ότι αυτός είναι ο καπιταλισμός και ότι πρώτο μέλημα του δήμου είναι η διαχείριση της φτώχειας με αξιοπρέπεια, δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει, που δε θα έχει, όπως φαίνεται από τα πρώτα λεγόμενά του, άμεσο διεκδικητικό και συγκρουσιακό χαρακτήρα με την κεντρική πολιτική σκηνή για την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα :
·         Στο αίτημα για παύση πληρωμής των ΔΕΚΟ από τα σχολεία και ανάληψη της πληρωμής τους από το δήμο, απάντησε ότι ο δήμος δεν μπορεί να αναλάβει αυτή τη στιγμή την πληρωμή τους και ότι σκοπεύει μελλοντικά να προβεί σε επιπλέον επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών, μέσα από έσοδα που θα προκύψουν από τα ανταποδοτικά τέλη που θα επιβάλει σε μεγάλους οικονομικούς ομίλους όπως OΛΠ, ΔΕΗ, που δραστηριοποιούνται στην πόλη. Δηλαδή αρνείται να ανακουφίσει άμεσα τα σχολεία και μεταθέτει την ανακούφιση στις ’’καλένδες’’. Ακόμα, μέσα από την ανταποδοτικότητα αποδέχεται το μοντέλο του δήμου- επιχείρηση Α.Ε., που στηρίζει τη χρηματοδότησή του στη φορολόγηση και δε διεκδικεί την πλήρη χρηματοδότηση των δομών του από το κράτος σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες. Εκτός φυσικά ότι το βάρος της φορολόγησης της ΔΕΗ θα μετακυλιστεί στους δημότες.
·         Για τη σίτιση των παιδιών είπε ότι θα ζητήσει (όχι θα διεκδικήσει ) από την περιφέρεια ένα πρόγραμμα, χωρίς όμως να δεσμευτεί για αυτό και χωρίς να μας δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα πότε θα το κάνει, την ίδια ώρα που το πρόβλημα είναι μεγάλο και γνωρίζοντας ότι στο Πέραμα, μέσα από την επίμονη πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, εγκρίθηκε πρόγραμμα σίτισης για φέτος.
·         Για τη ΣΑΤΑ υποσχέθηκε ότι το κονδύλι των 318.000 ευρώ θα διατεθεί στα σχολεία για την επισκευή και συντήρησή τους.
·         Για το πετρέλαιο υποσχέθηκε ότι θα το εξασφαλίσει σε όλα τα σχολεία χωρίς σπόνσορα.
·         Για τον εμβολιασμό των μικρών μαθητών ανέφερε ότι θα τον εξασφαλίσει ο δήμος όπου απαιτείται.
·         Για τον αντισεισμικό έλεγχο δεσμεύτηκε ότι θα τον πραγματοποιήσει με ενόργανη εκτίμηση της σεισμικής διακινδύνευσης.
·         Για τις μονώσεις των σχολείων ενημέρωσε πως ήδη φτιάχνονται μέσα από το πρόγραμμα του ΟΣΚ σε πέντε σχολεία Π.Ε.
·         Διαβεβαίωσε ότι οι σχολικοί τροχονόμοι έχουν αποπληρωθεί και ότι μαζί με τις καθαρίστριες ξεκινούν κανονικά στα σχολεία.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Φαίνεται ότι, παρά τις όποιες θετικές υποσχέσεις της νέας δημοτικής αρχής σε ορισμένα ζητήματα, σε κάποια άλλα προβλήματα που ταλανίζουν τα σχολεία, δεν επιδεικνύει την πολιτική βούληση που θα έπρεπε, για να τα επιλύσει, και τούτο, γιατί και αυτή η δημοτική αρχή, όπως και η προηγούμενη, παρά ενδεχομένως τις όποιες διαφορές τους, κινούνται πιστά στις ράγες του Καλλικράτη, της Ε.Ε. , που αποδομούν τη δημόσια εκπαίδευση.
 Γι΄αυτό θα πρέπει το εκπαιδευτικό κίνημα να’ναι σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

..........................................................................................................................................ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ


ü  Το δικαίωμα να ζούμε με αξιοπρεπείς μισθούς και όρους εργασίας
        δεν χωράει στα 5μηνα, στα voucher και στα ΕΣΠΑ
ü  Ούτε πόντο πίσω από το δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους
ü  Ενότητα και αγώνας ενάντια στην ανεργία και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας

Όλοι και όλες στο μεγάλο Παλλαϊκό-Πανελλαδικό Συλλαλητήριο
ενάντια στην ανεργία
Σύνταγμα, Σάββατο 1 Νοέμβρη 12:00μμ

Συναδέλφισσα-Συνάδελφε αναπληρωτή,
Σου ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά και καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που έχεις μπροστά σου.
Ίσως είναι η πολλοστή φορά που εργάζεσαι σαν αναπληρωτής στο Δημόσιο Σχολείο.   
Γνωρίζεις από πρώτο χέρι ότι η εργασία σαν αναπληρωτής για ένα χρόνο είναι εργασία με ημερομηνία λήξης.
Οι ανάγκες μας όμως για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για σταθερό, αξιοπρεπές εισόδημα, η ανάγκη μας να μεγαλώνουμε με αξιοπρέπεια την οικογένειά μας, δεν χωράει στα εφήμερα και με ημερομηνία λήξης προγράμματα εργασίας.
Έχουμε ανάγκη από ολόκληρη ζωή με δικαιώματα κι όχι με δόσεις.
Μπορεί ίσως να σκέφτεσαι "σωστό είναι αυτό, αλλά δεν γίνεται, είναι ανέφικτο".
Τι είναι όμως εφικτό; Και ποιος το καθορίζει κάθε φορά;
 • Γιατί είναι εφικτό να γυρίζουμε όλη την Ελλάδα, με μισθούς πείνας και δεν είναι εφικτό και αναγκαίο να έχουν όλα τα παιδιά δάσκαλο και καθηγητή στην τάξη από την πρώτη μέρα λειτουργίας του σχολείου, με μόνιμη δουλειά και αξιοπρεπή μισθό;
 • Γιατί είναι εφικτό να μας κρατούν ομήρους ανάμεσα στην ανεργία και την εργασία, να μας απαγορεύουν οποιοδήποτε προγραμματισμό για τη ζωή μας, αλλά την ίδια ώρα να μειώνουν προκλητικά τη φορολογία για το μεγάλο κεφάλαιο, να μειώνουν τις εργοδοτικές εισφορές για την Ασφάλιση, να σπρώχνονται εκατομμύρια ευρώ στα χέρια των εργοδοτών, μέσα από τα διάφορα προγράμματα που προσφέρουν λίγους μήνες δουλειάς και μεροκάματα πείνας;
 • Γιατί είναι εφικτό 185 χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες να είναι έξω από κάθε εκπαιδευτική διαδικασία, ή να αλλάζουν δάσκαλο κάθε χρόνο και δεν είναι εφικτό και αναγκαίο να βρουν αυτά τα παιδιά θέση στο σχολείο, να έχουν τον ίδιο δάσκαλο;
Θέλουν να μας πείσουν πως το μόνο εφικτό για μας είναι η σημερινή ζούγκλα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Θέλουν να συμβιβαστούμε με το "μικρότερο κακό". Να λέμε "πάλι καλά που βρήκα φέτος δουλειά μετά από χρόνια". Να περιμένουμε παθητικά, αν και πότε θα γίνει  ΑΣΕΠ και τον εκάστοτε υπουργό Παιδείας να παριστάνει το σωτήρα. Για μας εφικτό είναι το αναγκαίο, είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, μόνο που αυτό για να γίνει πράξη χρειάζεται να αλλάξουν τα πράγματα, να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική.
Μην τους κάνουμε τη χάρη. Η μόνιμη δουλειά είναι δικαίωμα! Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εδώ και τώρα! Μονιμοποίηση όλων των ελαστικά απασχολούμενων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Αυτή η βαρβαρότητα που ζούμε δεν είναι προσωρινή. Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός δρόμου ανάπτυξης, ενός συστήματος που έχει για θεό το κέρδος.
Βιομήχανοι-Τραπεζίτες-Εφοπλιστές-Ευρωπαϊκή Ένωση και κυβερνήσεις που τους στηρίζουν, χτίζουν ένα σχολείο, όπου:
Οι επιχειρήσεις θα δίνουν οι ίδιες ψευτοκατάρτιση, θα καθορίζουν τι και πως θα μαθαίνουν τα παιδιά. Ο εκπαιδευτικός θα ζει μέσα στην ανασφάλεια, φοβισμένος, κακοπληρωμένος, μισοεργαζόμενος-μισοάνεργος, ώστε αυτό το μοντέλο εργαζομένου να αναπαράγει και στους μαθητές του. Τα παιδιά των εργατικών-λαϊκών οικογενειών, από μικρή ηλικία, θα περιπλανώνται ανάμεσα στην ψευτοκατάρτιση και στη μαθητεία-απλήρωτη εργασία.
Αυτές οι εξελίξεις δεν αποτελούν ελληνικό φαινόμενο. Υπάρχουν και υλοποιούνται χρόνια τώρα στις χώρες της ΕΕ, είτε έχουν είτε δεν έχουν μνημόνια, αποτελούν κατευθύνσεις της ΕΕ για την εκπαίδευση.
Γι' αυτό ούτε ώρα χαμένη. Τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν από μόνα τους, αντίθετα θα γίνονται χειρότερα. Εμείς οι ίδιοι είμαστε που μπορούμε και πρέπει να βάλουμε φρένο σε αυτή την κατάσταση.
Η λύση βρίσκεται μόνο στους ταξικούς αγώνες, στην οργανωμένη πάλη, στη λαϊκή αντεπίθεση.
Πάρε την υπόθεση στα χέρια σου. Γίνε μέλος του Συλλόγου και της ΕΛΜΕ. Συμπορεύσου με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Απέκρουσε τη λογική που θέλει τον κλάδο διασπασμένο, που μας θέλει να χωριζόμαστε σε 24μηνίτες, 30μηνίτες, 5μηνίτες, επιτυχόντες ΑΣΕΠ και μη, κατόχους μεταπτυχιακών και μη, τη λογική που καλλιεργεί την ατομική λύση. Αυτός ο διαχωρισμός είναι που στρέφει τον έναν εργαζόμενο ενάντια στον άλλο, είναι που δίνει σάρκα και οστά στο διαίρει και βασίλευε.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!
Ούτε βήμα πίσω από το κοινό μας συμφέρον!
Μην αποδεχτείς τη λογική "πρώτα να πάω αναπληρωτής και μετά από κάποια χρόνια ίσως γίνω μόνιμος", μην κάνεις έκπτωση στη ζωή σου! Σήμερα χρειάζεσαι μόνιμη δουλειά και όχι στη Δευτέρα Παρουσία!
Μη συμβιβάζεσαι με τα ψίχουλα!
Ενότητα και αγώνας ενάντια στο «νέο» σχολείο και τα προγράμματα της ΕΕ που προϋποθέτουν και γενικεύουν την ελαστική εργασία.
Ενότητα και αγώνας ενάντια στην στρατηγική της ανταγωνιστικότητας που επιβάλλει τους μισθούς πείνας, τη μισθωτή σκλαβιά.   
Έλα μαζί να παλέψουμε:
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο.
·          Μαζικοί διορισμοί  για την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία. Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·         Αυξήσεις στους μισθούς.
·         Επίδομα ενοικίου στο 100% της αξίας του, επίδομα θέρμανσης
·         Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους.
·         Μείωση 30% των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, απαγόρευση διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου. Δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες για τις μετακινήσεις από και προς τη δουλειά.
·         Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.
·         Κανένα πλειστηριασμό σε σπίτι ανέργου και ελαστικά εργαζόμενου εκπαιδευτικού. 
·         Να προσμετρούνται ως προϋπηρεσία και να είναι συντάξιμοι οι μήνες ανεργίας όλων των εκπαιδευτικών.
·         Δωρεάν πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς στα παιδιά των ανέργων χωρίς καμία προϋπόθεση.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Το μεγάλο Παλλαϊκό-Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στη 1 Νοέμβρη θα αποτελέσει την κορύφωση όλων των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που θα προηγηθούν σε κάθε κλάδο σε κάθε σωματείο. Θα είναι ένα συλλαλητήριο που αφορά κάθε άνεργο, κάθε ελαστικά εργαζόμενο εκπαιδευτικό. Θα είναι ένα συλλαλητήριο που επιδιώκουμε να δείξουμε τη δύναμή μας.  
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι, γυναίκες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, μια φωνή, μια γροθιά να τους τρομάξουμε με την ενότητά μας, να τους αναγκάσουμε σε υποχώρηση.
ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Συνάδελφοι αναπληρωτές-αναπληρώτριες,

Όλοι και όλες στο μεγάλο Παλλαϊκό-Πανελλαδικό Συλλαλητήριο ενάντια στην ανεργία
Σύνταγμα, Σάββατο 1 Νοέμβρη 12:00μμ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: Θεώνη Δρόσου 6974975222
...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ  ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΙΟΥΛΗ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΜΟΝΟΙΑ 10:30 π.μ.
Όχι στον αντιδραστικό, κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση
- Δεν συμπληρώνουμε τα έντυπα αξιολόγησης, καταθέτουμε τα έντυπα στο σωματείο. 
- Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες, συσκέψεις, συνεχίζουμε τη συλλογή υπογραφών, οργανώνουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση
- Καλούμε προϊσταμένους και διευθυντές να μη γίνουν αξιολογητές και να μην προχωρήσουν στον επιμερισμό του 15%
- Όσοι προϊστάμενοι και διευθυντές γίνουν αξιολογητές να διαγραφούν από τα σωματεία
 Καμιά απόλυση. Σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους.
 Ούτε πόντο πίσω από το αίτημα για 1400 ευρώ βασικό μισθό για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους. Αυξήσεις στους μισθούς ώστε να καλυφθούν οι απώλειές μας
 Αποκλειστικά δημόσια καθολική κοινωνική Ασφάλιση. Κάτω τα χέρια απ΄ το εφάπαξ και τα ταμεία. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, όχι στην ιδιωτική ασφάλιση και τα επαγγελματικά ταμεία. 
 Όχι στη διάλυση των κοινωνικών δομών. Απρόσκοπτη λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης και του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» με επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έξω οι ΜΚΟ και οι ΚΟΙΝΣΕΠ από τις κοινωνικές υπηρεσίες. 
 Καμία ιδιωτικοποίηση σε ΔΕΗ-νερό-διαχείριση απορριμμάτων-σχολεία-νοσοκομεία κ.α. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία-Παιδεία για όλους. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ρεύμα φτηνό, φτηνά εισιτήρια, δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους. Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων στην Α’ Λυκείου.

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε
Στη βάση αυτών των διεκδικήσεων απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε συνάδελφο να οργανώσουμε την Απεργία σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε υπηρεσία. Να συγκρουστούμε με δυσκολίες και αδυναμίες. Να ενημερώσουμε τους συναδέλφους αλλά και ευρύτερα όλους τους εργαζόμενους πως η λεγόμενη αξιολόγηση δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των εργαζομένων, ώστε οι ίδιοι και οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν καλύτερες, σύγχρονες, πιο ποιοτικές στην παροχή αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών για τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Ούτε έχει στόχο να εξαλείψει τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα λαϊκά προβλήματα. 
Με το «βούρδουλα» και τη βία της αξιολόγησης, συνολικά με τις αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο στοχεύουν να δυναμώσει η τάση υποχώρησης, συμβιβασμού και χειραγώγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων, στοχεύουν σε ένα κράτος ακόμα πιο αυταρχικό, ακόμα πιο εχθρικό απέναντι στους Δημόσιους Υπάλληλους και το λαϊκό κίνημα και ταυτόχρονα ένα κράτος που θα υπηρετεί πιο αποτελεσματικά τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. 
Συναδέλφισσα, Συνάδελφε
Ο πόλεμος κυβέρνησης-πλουτοκρατίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στους Δημόσιους Υπάλληλους και τα λαϊκά στρώματα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. 
· Μπροστά στο στόχο τους να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλίων τσακίζουν ζωές και δικαιώματα. 
Απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, συνδέουν την αξιολόγηση με τη μισθολογική εξέλιξη, μειώνουν παραπέρα μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ κ.ά. Ταυτόχρονα, μειώνουν προκλητικά τις ασφαλιστικές εισφορές κράτους και εργοδοσίας, κάνουν πλάτες στην ανασφάλιστη εργασία και σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθών και την αύξηση της ανεργίας, η «τρύπα» στα ταμεία, οι απώλειες θα ξεπερνούν τα 20 δις ευρώ το χρόνο. Στοχεύουν στην πλήρη κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, στην προοπτική της ιδιωτικής ασφάλισης.
· Μπροστά στο στόχο τους να βγουν από την κρίση χωρίς χασούρα ή και με αυξημένα τα κέρδη τους, οι επιχειρηματικοί όμιλοι ισοπεδώνουν τα πάντα, μετατρέπουν τη μόρφωση και την υγεία σε ακριβό εμπόρευμα, αρπάζουν ως φιλέτα κερδοφορίας τη δημόσια περιουσία, τις παραλίες, τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, ιδιωτικοποιούν τη ΔΕΗ, το νερό, τα σκουπίδια κλπ...
Όλα αυτά τα μέτρα, όλες αυτές οι αναδιαρθρώσεις παίρνονται σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, είτε έχουν, είτε δεν έχουν Μνημόνια και Τρόικα, είτε βρίσκονται σε φάση κρίσης, είτε σε φάση ανάπτυξης. Τα μέτρα αυτά δεν οφείλονται στο χρέος και δεν απορρέουν από τα Μνημόνια. Είναι μέτρα προαποφασισμένα, ώστε να ενισχύονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα σεντούκια τους.

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε
Δε θα σταματήσουν αν δεν ορθώσουμε ένα τεράστιο λαϊκό τείχος αντίστασης και ανατροπής.
Αν δεν ανατρέψουμε κυβέρνηση-αντιλαϊκή πολιτική και γενικότερα αν δεν ανατρέψουμε την εξουσία-δικτατορία των μονοπωλίων και της Ε.Ε.
Το σίγουρο είναι ένα: Όσο θα εφαρμόζεται η πολιτική του ευρωμονόδρομου και του κεφαλαίου τα προβλήματά μας θα γίνονται ακόμα πιο εκρηκτικά, η ζωή μας θα χειροτερεύει. Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της Ε.Ε. δεν υπάρχει φιλολαϊκή λύση και προοπτική. 
Ως εργαζόμενοι πληρώσαμε και πληρώνουμε αυτό: τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, τα κέρδη και την κρίση του. Πληρώνουμε το γεγονός ότι μια χούφτα μονοπώλια, αυτοί που έχουν την πραγματική εξουσία στα χέρια τους καρπώνονται τον πλούτο που παράγουμε, τις υπηρεσίες που προσφέρουμε. 
Αυτό πληρώνουμε και ακριβώς από αυτό πρέπει να απαλλαγούμε. 
Προϋπόθεση για να λυθούν τα προβλήματά μας είναι μια άλλη πολιτική προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης, που θα συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα, που θα σπάσει τα δεσμά της Ε.Ε. και των μονοπωλίων, που θα μετατρέψει σε κοινωνική-λαϊκή περιουσία όλο τον πλούτο που παράγεται, απελευθερώνοντας έτσι τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και ικανοποιώντας τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει ο λαός αφέντης στον πλούτο που παράγει. 
Μόνο στο πλαίσιο μιας τέτοιας προοπτικής θα απαλλαγούν οι εργαζόμενοι από το σαράκι της ανεργίας και των απολύσεων, θα έχουμε δωρεάν σχολεία και μόρφωση για όλα τα παιδιά, θα έχουμε δωρεάν γιατρούς, φάρμακα, παιδικούς σταθμούς, σταθερή μόνιμη δουλειά, ελεύθερο χρόνο και διακοπές για όλους.
Έναν τέτοιο αγώνα, μια τέτοια προοπτική πρέπει να υπηρετεί ο απεργιακός μας αγώνας σήμερα. Ακριβώς αυτό το δρόμο υπηρετεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. 
Στη βάση αυτή, πρέπει να ανασυνταχθεί εδώ και τώρα το εργατικό – λαϊκό κίνημα και να οργανώσει την αντεπίθεσή του.
Κίνημα που δεν θα επιλέγει τη μία ή την άλλη μορφή διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, το ένα ή το άλλο σχέδιο καπιταλιστικής ανάπτυξης, κίνημα που δεν θα εγκλωβίζεται στο σύνθημα «να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να έρθει η άλλη», που στο πλαίσιο της Ε.Ε. και των μηχανισμών διαρκούς εποπτείας, θα συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.
Κίνημα με καθαρό ταξικό προσανατολισμό που δε θα πατάει σε δυο βάρκες και δεν θα κοροϊδεύει τους εργαζόμενους.
- Δε θα λέει από τη μία «όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» και από την άλλη «ναι στην απελευθέρωση της ενέργειας και την Ε.Ε.», «όχι στις ιδιωτικοποιήσεις-ναι στις ΚΟΝΣΕΠ». 
- Δε θα λέει από τη μία «όχι στην αξιολόγηση» και από την άλλη ότι μπορεί στις σημερινές συνθήκες να υπάρξει «μια καλή αξιολόγηση» ή ότι «οι αξιολογητές πρέπει να είναι μέλη των σωματείων».
- Δε θα λέει από τη μία «όχι στο νέο σχολείο» και από την άλλη θα ανοίγει την πόρτα στα ευρωπαϊκά προγράμματα που προωθούν την επιχειρηματικότητα στο σχολείο και ταυτόχρονα τσακίζουν τα μυαλά και την σκέψη των παιδιών. 
- Δε θα λέει από τη μια «Δημόσια, δωρεάν Υγεία» και από την άλλη θα αποδέχεται την «υγιή» επιχειρηματικότητα στο χώρο της Υγείας, θα στηρίζει τους φαρμακοβιομήχανους και θα καλεί τους ξένους επενδυτές να επενδύσουν στο φιλέτο της Ιδιωτικής Υγείας.
- Δεν θα λέει από τη μια «όχι στα Μνημόνια, όχι στη μείωση των μισθών» και από την άλλη «ναι στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα των 200-400 ευρώ».
Κίνημα που θα συγκρούεται με την κυβέρνηση και το αστικό κράτος, θα αντιπαλεύει το σημερινό, υποταγμένο κυβερνητικό συνδικαλισμό και ταυτόχρονα δεν θα βάζει πλάτη για να μπει από το παράθυρο ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός της νέας σοσιαλδημοκρατίας. 
Τέτοιους αγώνες και τέτοιο κίνημα χρειαζόμαστε σήμερα. Εδώ βρίσκεται η ελπίδα, εδώ η προοπτική κι εδώ πρέπει να έχει συμβολή η απεργιακή μας κινητοποίηση και κάθε απεργιακή κινητοποίηση. Μπορούμε, έχουμε τη δύναμη. Αρκεί να συσπειρωθούμε στα συνδικάτα, να δυναμώσουμε τους αγώνες, την αντικαπιταλιστική-αντιμονοπωλιακή πάλη και στη βάση αυτή να απαλλαγούμε από τα κόμματα αλλά και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που προσκυνούν τον ευρωμονόδρομο και την ανταγωνιστικότητα.
Ένα δρόμο έχουμε - μια επιλογή

Κίνημα ανασύνταξης για την ανατροπή

Όλοι και όλες στην Απεργία

                                                                                                                 Αθήνα, 30/6/2014
..................................................................................................

 83η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ
ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Από 22 ως 24 Ιούνη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 83η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ.
Η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε την πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για τα μέτρα παρεμπόδισης της αξιολόγησης και τα στελέχη της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, η πρόταση του ΠΑΜΕ, που υπερψηφίστηκε, είναι η παρακάτω:

¨ Μπλοκάρουμε με όρους συλλογικών αποφάσεων και όρους κινήματος την οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής της αξιολόγησης και την ακυρώνουμε στην πράξη. Έξω οι αξιολογητές από τα συνδικάτα και τα σωματεία.
¨ Στη βάση αυτή και σε αυτή τη φάση, θεωρούμε ότι δεν έχουν θέση, δηλαδή δεν μπορεί να είναι μέλη στους Συλλόγους οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι Διευθυντές Α/θμιας Εκπαίδευσης των νομών και οι Σχολικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι είναι τα «πρώτα βιολιά» και ήδη «έχουν πιάσει δουλειά».
¨ Στο βαθμό που οι διευθυντές των σχολείων γίνουν αξιολογητές και συνδεθεί ο ρόλος τους με τις απολύσεις των εκπαιδευτικών, εκ των πραγμάτων αντιστρατεύονται τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του καταστατικού του Συλλόγου και επίσης εκ των πραγμάτων ως αξιολογητές δε μπορεί να έχουν θέση στα σωματεία.

Στην πρόταση του ΠΑΜΕ έγινε και η εξής προσθήκη: Να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης. Κανείς αξιολογητής στην τάξη.
Να σημειωθεί ότι για το θέμα αυτό η εισήγηση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ) καταψηφίστηκε όπως έγινε και με πολλά από τα υπόλοιπα θέματα του συνεδρίου.
Το γεγονός ότι το συνέδριο υιοθέτησε την πρόταση του ΠΑΜΕ αποτελεί θετική εξέλιξη.
Η ίδια η ζωή απέδειξε ότι η θέση αυτή (που το ΠΑΜΕ έχει διατυπώσει εδώ και 3 χρόνια) είναι σωστή. Άλλωστε, συναντά την συντριπτική αποδοχή των συναδέλφων.
Είναι θέση που ωρίμασε μέσα στον αγώνα ενάντια στην προώθηση της αξιολόγησης κι έχουν ήδη υιοθετήσει δεκάδες Σύλλογοι και ΕΛΜΕ. 
Σημειώνουμε ότι, όταν το ΠΑΜΕ διατύπωσε για πρώτη φορά αυτή τη θέση, όλες οι άλλες δυνάμεις, που διαθέτουν δεκάδες στελέχη εκπαίδευσης στα ψηφοδέλτιά τους (σχολικούς συμβούλους και διευθυντές σχολείων) είχαν αντιδράσει, την είχαν καταψηφίσει.
Η απόφαση αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί, να αποτελέσει εργαλείο για την οργάνωση της πάλης. Καλούμε τα Δ.Σ. των Συλλόγων να συνεδριάσουν άμεσα και να υλοποιήσουν την απόφαση αυτή, προτείνοντας προς τις Γενικές Συνελεύσεις του Σεπτέμβρη τη διαγραφή των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, των Διευθυντών Α/θμιας Εκπαίδευσης των νομών και των Σχολικών Σύμβουλων από το Σύλλογο.
Θέλουμε επίσης να ενημερώσουμε τους συναδέλφους ότι, αν και αυτή η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ είχε στην Ημερήσια Διάταξη για συζήτηση αρκετά από τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον Κλάδο των εκπαιδευτικών, τα περισσότερα δε συζητήθηκαν. Ψηφίστηκαν οριακά ο οικονομικός απολογισμός και προϋπολογισμός. Πάρθηκε απόφαση ενάντια στις πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων.


Αθήνα, 28 Ιούνη 2014

...................................................................................................................................................
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ 24 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Η ωμή, ζοφερή πραγματικότητα στα σχολεία αποτυπώνεται ανάγλυφα:
     Στους χιλιάδες μαθητές των λαϊκών οικογενειών, που μετά την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, «κόβονται» σε τουλάχιστον ένα μάθημα
     Στις 9,5 χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών φέτος και στις 12 περίπου χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις τα δύο προηγούμενα χρόνια, κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο, κάτω από το φόβο των αλλαγών στο ασφαλιστικό, της εργασιακής ανασφάλειας για το «που θα βρεθώ του χρόνου» και της  αξιολόγησης.
     Στα 2600 σχολεία που έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν τα τελευταία 4 χρόνια, ενώ ετοιμάζονται και νέες συγχωνεύσεις (16 Γυμνάσια/Γενικά Λύκεια και 12 ΕΠΑΛ) -καταργήσεις (1 Γυμνάσιο και 3 ΕΠΑΛ), σύμφωνα με σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.
     Στα χιλιάδες προνήπια που και φέτος δε βρίσκουν θέση σε κάποιο παιδικό σταθμό, σε κάποιο νηπιαγωγείο
     Στα άδεια ταμεία των Σχολικών Επιτροπών, στις τραγικές ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή
     Στους 15 περίπου χιλιάδες αναπληρωτές-ωρομίσθιους και στους 7200 ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές κ.α. με 5μηνα μέσω ΟΑΕΔ, που μένουν άνεργοι, δεν ξέρουν αν θα έχουν δουλειά από Σεπτέμβρη
     Στους εκπαιδευτικούς με διάφορες ελαστικές σχέσεις εργασίας, ακόμα και με μπλοκάκι
     Στις 2100 διαθεσιμότητες και στους πρώτους 86 εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στην ανεργία
     Στις χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες, ιδιαίτερα στη Γ’ ΕΠΑΛ των τομέων που καταργήθηκαν, όπου οι μαθητές δεν διδάχτηκαν ούτε μία ώρα, ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα
     Από την άλλη … 212 διορισμοί-κοροϊδία (112 στην Α/θμια και 100 στη Β/θμια) κι ο Υπουργός Παιδείας να δηλώνει ότι αναζητεί προγράμματα ΕΣΠΑ για την κάλυψη των κενών, δηλαδή, μπαλώματα όπως-όπως, με ημερομηνία λήξης, που σήμερά υπάρχουν (;) κι αύριο βλέπουμε…

Η τραγική αυτή κατάσταση μας αφορά όλους. Γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, όλους.
Αφορά πρώτα και κύρια τη λαϊκή οικογένεια, που βλέπει να υποβαθμίζεται συνεχώς η μόρφωση των παιδιών της, που καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Δεν πάει άλλο! Να καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων!
Απαιτούνται εδώ και τώρα χιλιάδες μόνιμοι και μαζικοί διορισμοί!
Δάσκαλος και καθηγητής στην τάξη από την πρώτη μέρα λειτουργίας του σχολείου, για όλα τα παιδιά.
Είναι φανερό ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν στρατηγική, ταξική επιλογή.
Αυτό είναι το «νέο σχολείο» που χτίζουν κυβέρνηση και Ε.Ε.
Αυτή η εκπαίδευση προωθείται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., με ή χωρίς χρέη, με ή χωρίς Μνημόνια! Στόχος είναι η πιο αποφασιστική προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, για την εξασφάλιση φτηνού κι ευέλικτου εργατικού δυναμικού. Ενισχύουν τους ταξικούς φραγμούς, βάζουν περισσότερα εμπόδια στους μαθητές των εργατικών – λαϊκών οικογενειών. Στόχος είναι η βίαιη εξώθηση των παιδιών στη φτηνή κατάρτιση και τη μαθητεία, από μικρή ηλικία.
Θέλουν τα νέα παιδιά δούλους του 21ου αιώνα!
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση τη μόρφωση των παιδιών τους, να αγωνιστούν, να συγκρουστούν με αυτή τη βάρβαρη πολιτική.
Καλούμε τα σωματεία, το γονεϊκό κίνημα, τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους να πάρουν συγκεκριμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να βρεθούν δίπλα-δίπλα στον αγώνα οι εργαζόμενοι γονείς, οι νέοι εκπαιδευτικοί που περιπλανώνται από σχολείο σε σχολείο και από πόλη σε πόλη, οι εκπαιδευτικοί που βλέπουν ότι με την αξιολόγηση και την Τράπεζα Θεμάτων μετατρέπονται από παιδαγωγοί σε εκγυμναστές δεξιοτήτων, οι μαθητές. Να μη δεχτούμε άλλη μια χρονιά, με χιλιάδες ελλείψεις και κενά, με παιδιά που θα περιμένουν τον καθηγητή … μέχρι και Μάρτη. Να παλέψουμε για το σχολείο των συγχρόνων  αναγκών μας!
       Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων. Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις να είναι ενδοσχολικές, με ευθύνη του εκπαιδευτικού, που είναι σε θέση να σταθμίζει τις ανάγκες, τη γενική προσπάθεια και το κοινωνικό περιβάλλον των μαθητών.
       Καμία σύμπτυξη-συγχώνευση σχολείων και τμημάτων. 20 μαθητές ανά τμήμα.
       Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών.
       Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση της ελαστικής εργασίας.
       Να κατευθυνθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ στη στήριξη και διεύρυνση των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών και στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Αθήνα, 28 Ιουνίου 2014
.........................................................................................................................................
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ!
ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ!


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Το Υπουργείο Παιδείας προωθώντας τον αντιδραστικό, κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση απέστειλε προς τα σχολεία ηλεκτρονική φόρμα-έκθεση αυτοαξιολόγησης και αναθέτει στους διευθυντές των σχολείων να τη συμπληρώσουν.
Την ίδια ώρα επιχειρεί, με δυσκολία, να υλοποιήσει τα σεμινάρια επιμόρφωσης των διευθυντών προετοιμάζοντας από Σεπτέμβρη την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Η ηλεκτρονική έκθεση αυτοαξιολόγησης είναι πλήρης αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Η συμπλήρωσή της, σε αυτή τη φάση, με οποιονδήποτε τρόπο (μονολεκτικό, περιγραφικό, δήθεν «παιδαγωγικό» κ.α.) σημαίνει ότι υλοποιούμε την αυτοαξιολόγηση, δηλαδή αποδεχόμαστε και υλοποιούμε την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Γνωρίζουμε καλά ότι η μάχη αυτή είναι δύσκολη. Έχουμε απέναντί μας τη κυβέρνηση, την Ε.Ε., που για λογαριασμό του κεφαλαίου, προωθούν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και στο χώρο της εκπαίδευσης.
Όμως έχουμε τη δύναμη. Υπενθυμίζουμε ότι πάνω από 3000 Σύλλογοι Διδασκόντων σε Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση πήραν απόφαση κατά της αυτοαξιολόγησης. Επιβάλλεται να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, με τον ίδιο βηματισμό. Συμμαχώντας με τους γονείς των μαθητών μας, με τους μαθητές μας που στέλνονται στον καιάδα της ψευτοκατάρτισης και της παιδικής εργασίας
Καλούμε τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών και τις ΕΛΜΕ, τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τους Συλλόγους Διδασκόντων, να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τον αγώνα ενάντια στον αντιδραστικό κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση. Να πάρουν αποφάσεις ενάντια στη συμπλήρωση των ηλεκτρονικών εκθέσεων και στα σεμινάρια. Να μην προχωρήσουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων στη σύνταξη των εκθέσεων που ζητά το Υπουργείο, να μην απαντήσουν με βάση τους δείκτες. Καλούμε τους διευθυντές των σχολείων να μη συμπληρώσουν την ηλεκτρονική έκθεση αυτοαξιολόγησης, να δηλώσουν απεργία και να μη συμμετέχουν στα σεμινάρια.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Προειδοποιούμε για μια ακόμα φορά: μέσα στον κλάδο, δεν έχουμε ενιαία αντίληψη, δεν ομονοούμε σε αυτό που λέμε: όχι στην αξιολόγηση.
Η ηλεκτρονική έκθεση αυτοαξιολόγησης αποδεικνύει ότι η αντιλαϊκή στρατηγική είναι προαποφασισμένη εδώ και καιρό. Αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφερόταν για το τι θα γραφτεί μέσα στις εκθέσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, αυτό που την ενδιέφερε πάση θυσία ήταν να απαντήσει ο κλάδος με βάση τους δείκτες.
Η αποστολή της φόρμας εκθέτει ανεπανόρθωτα όλες εκείνες τις δυνάμεις που, τόσο στο Δ.Σ. της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ) όσο και σε ορισμένους Συλλόγους (Πρόοδος, Α Αθήνας, όπου πλειοψηφία έχουν ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΕΡΑ) έσπευσαν να βάλουν πλάτη στο σχεδιασμό του Υπουργείου, έσπευσαν άρον-άρον να καλέσουν τον κλάδο και τους Συλλόγους Διδασκόντων να απαντήσουν με βάση τους δείκτες.
Τώρα, η πλειοψηφία της ΔΟΕ, αλλά και ορισμένοι Σύλλογοι (π.χ. Ρέθυμνο) καλούν τους Διευθυντές και τους Συλλόγους Διδασκόντων να συμπληρώσουν και την ηλεκτρονική φόρμα, όλη ή ένα μέρος της … αν μάλιστα το επιτρέψει το Υπουργείο !
Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η πλειοψηφία της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ) υπονομεύει τον αγώνα, ότι οι δυνάμεις αυτές επί της ουσίας είναι υπέρ της αξιολόγησης όσο και αν στα λόγια προσπαθούν να εναντιωθούν σε αυτή. Την ίδια ώρα, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ δεν έχει πάρει θέση για την ηλεκτρονική φόρμα, δεν έχει καλέσει τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους διευθυντές να μη συμπληρώσουν την ηλεκτρονική έκθεση αυτοαξιολόγησης.
Καλούμε τους συναδέλφους να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση και στη βάση αυτή να προβληματιστούμε για τη στάση κάθε συνδικαλιστικής δύναμης. Να πιστέψουμε στη δύναμή μας. Με πείσμα, αγωνιστική αισιοδοξία, να δώσουμε και αυτή τη μάχη. Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Αθήνα 13/6/2014
......................................................................................................................................
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣΣυναδέλφισσα, συνάδελφε,
Αυτές τις μέρες διεξάγεται στους Συλλόγους Διδασκόντων η συζήτηση για τη σύνταξη της έκθεσης αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας. Υπενθυμίζουμε ότι πάνω από 3000 Σύλλογοι Διδασκόντων σε Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση πήραν απόφαση κατά της αυτοαξιολόγησης. Επιβάλλεται να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, με τον ίδιο βηματισμό. Έχουμε τη δύναμη!
Καλούμε τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών, τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τους Συλλόγους Διδασκόντων, να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τον αγώνα ενάντια στον αντιδραστικό κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση.
Να μην προχωρήσουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων στη σύνταξη των εκθέσεων που ζητά το Υπουργείο, να μην απαντήσουν με βάση τους δείκτες. Και αυτό γιατί απάντηση αυτή τη στιγμή με βάση τους δείκτες, σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης, δηλαδή αυτό που απαιτεί από μας το Υπουργείο Παιδείας. Αυτό αντικειμενικά θα έχει σαν αποτέλεσμα το Υπουργείο Παιδείας να ισχυριστεί ότι οι εκπαιδευτικοί συναίνεσαν, θα σημαίνει πράσινο φως για το επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού.
Γνωρίζουμε καλά ότι η μάχη αυτή είναι δύσκολη. Και είναι δύσκολη γιατί απέναντί μας έχουμε κυβέρνηση, αστικό κράτος, Ευρωπαϊκή Ένωση, που απειλούν φοβερίζουν, τρομοκρατούν.
Είναι όμως δύσκολη και για ένα ακόμα λόγο.
Γιατί μέσα στον κλάδο, δεν έχουμε ενιαία αντίληψη, δεν ομονοούμε σε αυτό που λέμε: όχι στην αξιολόγηση. Έτσι, εκ των πραγμάτων δυστυχώς τον αγώνα αυτό υπονομεύει η απόφαση της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ), οι όποιοι τι έκαναν;
 Αντί να καλέσουν τους Συλλόγους να μη συντάξουν εκθέσεις με βάση τους δείκτες, προτείνουν τους Συλλόγους Διδασκόντων να υιοθετήσουν κείμενο που απαντά με βάση τους δείκτες!!!
Η εξέλιξη αυτή συνιστά υπονόμευση του αγώνα που δόθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα και που συνεχίζουμε να δίνουμε.
Το ίδιο άλλωστε έκαναν και πριν από λίγο καιρό, όταν μας κάλεσαν να μπούμε σε ομάδες εργασίας αλλά… ως διαμαρτυρόμενοι! Επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι υπάρχουν δυνάμεις στο κίνημα (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ) που επί της ουσίας είναι υπέρ της αξιολόγησης όσο και αν στα λόγια προσπαθούν να εναντιωθούν σε αυτή.
Θέλουμε επίσης να ενημερώσουμε και για ένα ακόμα ζήτημα.
Το κείμενο που προτείνει η πλειοψηφία της ΔΟΕ και που απαντά με βάση τους δείκτες, είναι ουσιαστικά το ίδιο κείμενο που πρότειναν οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και ΕΡΑ/ΣΥΡΙΖΑ και υιοθετήθηκε από Συλλόγους Εκπαιδευτικών στους οποίους έχουν πλειοψηφία (Πρόοδος, Α’ Αθήνας).
Δηλαδή ότι έκαναν ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ στη ΔΟΕ, κάνουν ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΕΡΑ σε πρωτοβάθμια σωματεία. Επί της ουσίας καλούν τους Συλλόγους Διδασκόντων να εφαρμόσουν τις εντολές του Υπουργείου Παιδείας για την αυτοαξιολόγηση! Πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις που όλο το προηγούμενο διάστημα στο ΔΣ της ΔΟΕ, από κοινού με την ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚ, συνδιαμόρφωναν κείμενα (υπογραφών, πρακτικού) που κατήγγειλαν μόνο τη συγκεκριμένη αξιολόγηση αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει μια άλλη αξιολόγηση, «καλή», στα πλαίσια της γενικότερης αντιεκπαιδευτικής-αντιλαϊκής πολιτικής.
Καλούμε τους συναδέλφους να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση και στη βάση αυτή να προβληματιστούμε για τη στάση κάθε συνδικαλιστικής δύναμης. Να πιστέψουμε στη δύναμή μας. Με πείσμα, αγωνιστική αισιοδοξία, να δώσουμε και αυτή τη μάχη. Μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Δίνουμε τη μάχη στους Συλλόγους Διδασκόντων να μην υιοθετηθούν οι δείκτες αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, δηλαδή  συνολικά η διαδικασία και το περιεχόμενο της αυτοαξιολόγησης. Στη βάση αυτή καταθέτουμε συγκεκριμένο κείμενο το οποίο ζητάμε να το υιοθετήσουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων.

Αθήνα 30/5/2014

........................................................................................................
Εργαζόμενοι Εργαζόμενες

Πετάνε τα παιδιά μας με το «έτσι θέλω» έξω από το σχολείο 
Σας ενημερώνουμε για ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά τη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών μας.
Έχουν ξεκινήσει οι προαγωγικές εξετάσεις στην Α' Λυκείου με το νέο σύστημα εξετάσεων όπως καθορίζεται από το νόμο για το Νέο Λύκειο.
Φέτος, για πρώτη φορά, οι εξετάσεις δεν θα είναι στην αποκλειστική ευθύνη του σχολείου και του εκπαιδευτικού. Μέχρι τώρα, τα θέματα των εξετάσεων τα έβαζε οεκπαιδευτικός που έκανε το μάθημα στη συγκεκριμένη τάξη.
Φέτος, για πρώτη φορά, τα 2 από τα 4 θέματα των εξετάσεων μπαίνουν απ’ ευθείας από το Υπουργείο Παιδείας μέσα από τη λεγόμενη “τράπεζα θεμάτων”. Δηλαδή, με το σύστημα αυτό, ο καθηγητής, που γνωρίζει τις δυσκολίες και τις αδυναμίες των μαθητών, δεν έχει πια τη δυνατότητα να βάλει θέματα, ανάλογα με το επίπεδο της τάξης, των μαθητών, όπως είναι αναγκαίο παιδαγωγικά να γίνει κι όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.
Επίσης, η πρόσβαση στην “τράπεζα θεμάτων” έγινε εφικτή μόλις 3 ημέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων (26/5/2014). Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές δεν έχουν τη δυνατότητα να τα μελετήσουν και να προετοιμαστούν κατάλληλα. 
Σε πολλές περιπτώσεις η ύλη δεν έχει καλυφθεί ή έχει καλυφθεί πρόχειρα, αφού,εκτός των άλλων, με ευθύνη του Υπουργείου, χιλιάδες εκπαιδευτικοί έλειπαν μέχρι τα μέσα της σχολικής χρονιάς. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές δεν καλύφθηκαν ποτέ τα κενά σε εκπαιδευτικούς. 
Τέλος, οι εκπαιδευτικοί (επιστημονικές ενώσεις φιλολόγων, μαθηματικών, φυσικών κλπ…) εκτιμούν ότι τα θέματα από την «τράπεζα θεμάτων» είναι ιδιαίτερα δύσκολα, δεν απευθύνονται στον μέσο μαθητή.
Ποιοι λοιπόν θα αδικηθούν; Τα πιο αδύνατα παιδιά, αυτά που αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες και κυρίως αυτά που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν φροντιστήρια! Ήδη, τα μεγάλα συγκροτήματα φροντιστηρίων τρίβουν τα χέρια τους!
Ποιος θα ωφεληθεί; Μόνο οι οικογένειες που έχουν χρήματα για φροντιστήρια, για ιδιαίτερα και αυτοί που πηγαίνουν τα παιδιά τους στα κολέγια και τα ιδιωτικά σχολεία. 
Σημειώνουμε επίσης ότι ο συνολικός βαθμός που θα συγκεντρώσουν τα παιδιά όλη τη χρονιά μαζί με τις εξετάσεις μετράει για την πρόσβασή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ τα ίδια ισχύουν και στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ). Η εφαρμογή του πανελλαδικού χαρακτήρα των προαγωγικών εξετάσεων μέσα από την Τράπεζα Θεμάτων είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης που έχει σκοπό να πετάξει έξω από το σχολείο ένα κομμάτι μαθητών που αντικειμενικά προέρχεται από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα. 
Θέλουν να σπρώξουν τα παιδιά μας βίαια έξω από το σχολείο, στην πρόωρη ψευτοκατάρτιση και τη μαθητεία, από πολύ μικρή ηλικία. 
Λένε ψέματα ότι με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα βρίσκουν πιο εύκολα δουλειές, θα μπορούν να φέρουν ένα μεροκάματο στο σπίτι ή ότι θα γίνουν καλοί τεχνίτες. Το μόνο που θέλουν είναι να φτιάξουν ένα φτηνό, αναλώσιμο εργατικό δυναμικό που θα ξέρει μόνο όσα και ό, τι θέλουν οι μεγάλες επιχειρήσεις. 
Εκ των πραγμάτων δεν θα μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη της επιστήμης, δε θα έχει ολοκληρωμένη άποψη για την παραγωγική διαδικασία, για τη δουλειά που κάνει, δε θα ξέρει γλώσσα, ιστορία, μαθηματικά κλπ… Δηλαδή, δεν θα έχει στέρεη γνώση, άρα δεν θα μπορεί να γίνει ούτε καλός τεχνίτης.
Δε θέλουν ολόπλευρα μορφωμένους τους νέους ανθρώπους. Για να μη μπορούν να διεκδικούν, να σκύβουν το κεφάλι. Τούς θέλουν σύγχρονους σκλάβους.
Την ίδια ώρα το Υπουργείο προχωρά σε δεκάδες νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων και τμημάτων στοιβάζοντας στη κυριολεξία τα παιδιά σε τμήματα με 25 – 30 μαθητές υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την εκπαιδευτική διαδικασία.
Η μόρφωση των παιδιών του λαού πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, όλης της εργατικής τάξης. Καλούμε όλα τα σωματεία και τα συνδικάτα να κάνουν υπόθεσή τους τη μόρφωση των παιδιών μας. 
Να απαιτήσουν εδώ και τώρα:
 Να μην εφαρμοστεί ο θεσμός της Τράπεζας Θεμάτων, οι προαγωγικές εξετάσεις να είναι στην αποκλειστική ευθύνη της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών
 Να παρθούν πίσω όλες οι καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων
 Να γίνουν μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, κανένα τμήμα πάνω από 20 μαθητές
 Έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες των σχολείων

Αθήνα, 30 Μαΐου 2014
...............................................................................................................ΔΕΝ ΚΡΑΤΙΟΥΝΤΑΙ! ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!
ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ, ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΥΝ, ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ!
ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ!
ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ - ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΝΕΕΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ!

Η κυβέρνηση προχωρά σε νέες συγχωνεύσεις, υποβιβασμούς και καταργήσεις σχολείων (νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων, γενικών λυκείων, ΕΠΑΛ, Εργαστηριακών κέντρων) σε όλη τη χώρα! Σηματοδοτεί και με αυτόν τον τρόπο νέα επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και στα εργασιακά των εκπαιδευτικών.
Μετά τα 2000 σχολεία του 2010, τα εκατοντάδες τμήματα που καταργήθηκαν ενδιάμεσα, προχωρά και πάλι σε μαζικές μεταβολές σχολείων, στοιβάζοντας τα παιδιά σε 28-30άρια τμήματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μόρφωση και τη ζωή τους στο σχολείο.
Να θυμίσουμε ότι προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, καταρχήν σε 25άρια και μετά σε 28άρια και 30άρια. Οι διευθυντές κλήθηκαν, καταμέτρησαν και καταχώρησαν τη χωρητικότητα των αιθουσών στο παλιό survey, στοιχεία που μεταφέρθηκαν στο my school και όπως φαίνεται αξιοποιούνται κατάλληλα!
Η νέα αντιεκπαιδευτική επίθεση στοχεύει στην παραπέρα προώθηση του νέου νηπιαγωγείου-σχολείου-γυμνασίου-λυκείου, που χρειάζεται πολυδύναμες σχολικές μονάδες για να μπορεί να εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα, όπου ο μαθητής θα έχει τη δική του διαδρομή στη μάθηση, να προσελκύσει χορηγούς και γενικά να λειτουργήσει το σχολείο ως αυτόνομη σχολική μονάδα, με ευθύνη στα οικονομικά της, στο πρόγραμμά της, άρα και με διαφοροποιημένο σε σχέση με το διπλανό σχολείο πρόγραμμα! Για όλα αυτά θα αξιολογείται και θα κατηγοριοποιούνται σχολεία, εκπαιδευτικοί και μαθητές!
Με τη νέα επίθεση:
·      Θα υποβαθμιστεί παραπέρα η εκπαιδευτική διαδικασία με αρνητικές συνέπειες στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.
·      Θα δυσκολέψει η ζωή των μαθητών, θα αυξήσει τους κινδύνους ατυχημάτων και ασθενειών σε μια περίοδο που η πρόσβαση στις δομές της υγείας δυσκολεύει.
·      Θα δυσκολέψει την ήδη προβληματική μετακίνηση των μαθητών, αφού θα υποχρεούνται να διανύουν χιλιόμετρα!
·      Θα χαθούν πολλές οργανικές θέσεις, ανοίγοντας το δρόμο σε δεξαμενή διαθεσιμοτήτων-απολύσεων. Ταυτόχρονα, με βάση τις χιλιάδες διαφαινόμενες συνταξιοδοτήσεις και τους μόλις 212 (!) διορισμούς (95 νηπιαγωγών, 17 δασκάλων και 100 καθηγητών όλων των ειδικοτήτων!) θα υπάρχουν χιλιάδες κενά καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς! Παράλληλα θα προωθούνται η απλήρωτη και η ελαστική εργασία
Αυτό είναι το νέο σχολείο της ΕΕ, της ημιμάθειας και των επιχειρήσεων!
Φτάνει πια! Η μόρφωση είναι δικαίωμα όχι εμπόρευμα.
Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, να μπλοκάρουν τη νέα αντιεκπαιδευτική επίθεση!
·      Καμία σύμπτυξη-συγχώνευση σχολείων και τμημάτων.
·      Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·      15 νήπια-προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α και Β τάξης. 20 μαθητές ανά δάσκαλο και καθηγητή στις υπόλοιπες τάξεις. Εξασφάλιση ασφαλούς δωρεάν μεταφοράς για όλα τα παιδιά.
·      Χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτηριακή, υλικοτεχνική υποδομή και εποπτικά μέσα για την κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
·      Ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, για όλα τα παιδιά.
Αθήνα 16/5/2014

.......................................................................................................................................................


   ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Με τη σφραγίδα της Ε.Ε και με σημαία τη δήθεν ένταξη οδηγεί στην υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής

    Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή που κατέθεσε η κυβέρνηση κινείται στη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εδώ και δεκαετίες προωθεί την "ένταξη" χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με τραγικές συνέπειες στα ίδια τα παιδιά με ειδικές ανάγκες αλλά και για τους γονιούς και τους εκπαιδευτικούς.
Την ώρα που τα προβλήματα στο χώρο της ΕΑ είναι τεράστια, το Υπουργείο Παιδείας με το ν/σ συρρικνώνει ακόμα περισσότερο τις δομές της Ειδικής Αγωγής, προωθώντας κλείσιμο ειδικών σχολείων, τμημάτων ένταξης και μείωση της παράλληλης στήριξης.
Παράλληλα ενισχύει την επιχειρηματική δράση με αποτέλεσμα να φορτώνει στη λαϊκή οικογένεια το κόστος για τις ανάγκες της εκπαίδευσης και αποκατάστασης του παιδιού με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες. 
Η κυβέρνηση προκαλεί το κοινό αίσθημα μιλώντας για την υποχρεωτικότητα της ΕΑ, όταν όλοι γνωρίζουν πως ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της Εκπαίδευσης υπονομεύεται συστηματικά και μεθοδικά διαχρονικά. Είναι υποκρισία να μιλά κανείς για υποχρεωτικότητα όταν τα Ειδικά Σχολεία αιμορραγούν λόγω υποχρηματοδότησης και στην πλειοψηφία τους μένουν μέχρι και το Γενάρη κλειστά, όταν λειτουργούν με μαθητές εκ περιτροπής, χωρίς προσωπικό, εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό, βοηθητικό, χωρίς να είναι εξασφαλισμένη η μεταφορά των παιδιών από και προς τα σχολεία τους.
Το σημείο του νομοσχεδίου που αναφέρεται στη φοίτηση, είναι αποκαλυπτικό. Αναφέρεται πως ο εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης θα καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες παραπάνω από ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες (!!) και ταυτόχρονα θα καλείται να μπαλώσει και τις όποιες ελλείψεις στην ΕΑΕ που προκύπτουν από τη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία. 
Όσο αφορά την Επαγγελματική Εκπαίδευση μένει «στον αέρα», αφού αφήνει ξεκρέμαστους χιλιάδες γονείς που ζουν με την αγωνία τι θα απογίνουν τα παιδιά τους όταν φύγουν οι ίδιοι από τη ζωή, αν θα μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται, να έχουν μια δουλειά. Τα Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης υπολειτουργούν, χωρίς προγράμματα, μόνιμο εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Ήδη και σ' αυτό το πεδίο, ΜΚΟ και ιδιώτες θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη και την αγωνία χιλιάδων οικογενειών ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Το ν/σ βέβαια προχωρά και στο τσάκισμα των εκπαιδευτικών. Όχι μόνο διατηρεί αλλά και επεκτείνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, επιχειρώντας μάλιστα να διαιρέσει και να κατηγοριοποιήσει εκπαιδευτικούς προκειμένου να αποπροσανατολίσει από τις κυβερνητικές ευθύνες, τη στρατηγική της ΕΕ που είναι και η αιτία του κακού.
Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να βιώνουν το δικό τους Γολγοθά με τις ελαστικές σχέσεις, τον εμπαιγμό για τους διορισμούς που είναι απαραίτητοι αλλά εδώ και 13(!) χρόνια δε γίνονται, συνεχίζοντας την αδιοριστία τους. Ταυτόχρονα το ειδικό βοηθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό ολοένα και μειώνεται ή δουλεύει με συμβάσεις 5 μηνών προγραμμάτων ΕΣΠΑ-ΟΑΕΔ. Με το που αρχίζουν τα παιδιά δηλαδή να εξοικειώνονται, οι συνάδελφοι είναι αναγκασμένοι να τα παρατήσουν γιατί τελειώνει το πρόγραμμα!!

Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα ενότητας σε όλους τους εργαζόμενους στην Ειδική Αγωγή!

Σήμερα οι ανάγκες της Ειδικής Αγωγής και η αναβάθμισή της απαιτούν εδώ και τώρα το μόνιμο διορισμό πολύ περισσότερων εκπαιδευτικών από αυτούς που ήδη εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, από αυτούς ακόμη που σήμερα αποφοιτούν ή έχουν αποφοιτήσει από τις αντίστοιχες σχολές και ειδικότητες.

Κυβέρνηση – Ε.Ε. επιδιώκουν όλα τα κοινωνικά αγαθά να μετατραπούν σε εμπορεύματα και η πρόσβαση σε αυτά να καθορίζεται από την τσέπη του ήδη φτωχοποιημένου λαού. Η επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των λαϊκών οικογενειών, των εργαζόμενων, των αναπήρων κλιμακώνεται με την πολιτική της ιδιωτικοποίησης βασικών κοινωνικών τομέων όπως η υγεία, η πρόνοια, η ειδική αγωγή και η παιδεία. Η επίθεση αυτή πλήττει σε πολλαπλάσιο βαθμό ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τσακίζει και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, το βοηθητικό προσωπικό κλπ.
Εκπαιδευτικοί, γονείς, αναπηρικό κίνημα, ειδικό επιστημονικό, βοηθητικό προσωπικό να απαιτήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου, την κατάργηση των αντιδραστικών νόμων για την Ειδική Αγωγή και να συναντηθούν στον αγώνα για: 
 • · Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη Ειδική Αγωγή. Να μην πληρώνουν οι γονείς ούτε ένα ευρώ για οποιαδήποτε ανάγκη εκπαίδευσης, αποκατάστασης και περίθαλψης των παιδιών με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες.
 • · Άμεση και γενναία χρηματοδότηση της Ειδικής Αγωγής. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ να κατευθυνθούν άμεσα για τη στήριξη και τη διεύρυνση των δημόσιων βασικών σταθερών δομών και όχι για επιδότηση των ΜΚΟ, των λεγόμενων μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που ανοίγουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
 • · Να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, της πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης, αλλά και της αποκατάστασης των παιδιών με αναπηρίες.
 • · Πλήρης, έγκαιρη και αντικειμενική καταγραφή και διάγνωση, ομαδοποίηση ανά ιδιαίτερη ανάγκη και πρόβλημα. Που σημαίνει επιστημονική «χαρτογράφηση» του χώρου και των αναγκών της Ειδικής Αγωγής ποσοτικά όσο και ποιοτικά.
 • · Κάθε παιδί με Ειδικές Ανάγκες να έχει το κατάλληλο γι' αυτό σχολείο. Ούτε ένα παιδί με αναπηρία στο σπίτι του ή σε σχολείο που δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες του.
 • · Να μη χάσει κανένα παιδί ούτε μια μέρα φοίτησης στο σχολείο από εμπόδια στη μετακίνησή του. Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας που θα διαθέσει κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς, καθώς και την αναγκαία χρηματοδότηση.
 • · Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των εργαζομένων (εκπαιδευτικού, ειδικού εκπαιδευτικού, βοηθητικού και τεχνικού προσωπικού) στην Ειδική Αγωγή, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού για τη στήριξη των παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες. Μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα να είναι το πτυχίο, χωρίς άλλες εξετάσεις ή πιστοποιήσεις και όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία. Οι υπηρεσιακές μεταβολές να γίνονται με βάση ενιαία κριτήρια (προϋπηρεσία, κοινωνικοί παράγοντες, κ.α.)
 •  Παιδαγωγικές σχολές για όλο το εκπαιδευτικό δυναμικό -που εντάσσονται και τα Τμήματα Ειδικής Αγωγής- όπου στα πλαίσια τους θα γίνεται και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

Ούτε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών!

Αθήνα 5 Μάη 2014

.........................................................................................................................................................
.........................................................................................................................

 ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών χαιρετίζει τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους, προϊστάμενοι νηπιαγωγείων και ολιγοθεσίων δημοτικών, που υπέβαλαν πρόσφατα τις παραιτήσεις τους. Αρνήθηκαν να συνδράμουν το αντιδραστικό έργο της λεγόμενης αξιολόγησης, που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση στο σχολείο και στην εκπαίδευση.
Η επιλογή και των συγκεκριμένων συναδέλφων να αρνηθούν τα ψίχουλα του προϊσταμένου και να σταθούν αγωνιστικά με τη μεριά των μορφωτικών αναγκών των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, των συναδέλφων εκπαιδευτικών, δίνει αποστομωτική απάντηση στην αντιδραστική πολιτική ΕΕ-κυβέρνησης. Αποδείχνει ότι υπάρχουν σήμερα οι διαθέσεις να εκφραστεί γενικευμένη απόρριψη της αντιδραστικής επέλασης στο σχολείο.
Είναι ακόμα γεγονός ότι αυτόν τον αγωνιστικό δρόμο το σηματοδοτούν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται σήμερα με το ΠΑΜΕ.
Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών έγκαιρα προειδοποίησε για το ρόλο που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στα στελέχη της εκπαίδευσης. Ο μοχλός της αντιδραστικής αξιολόγησης αναδείχνει ότι τα στελέχη της εκπαίδευσης θα αναγκαστούν πλέον να επιλέξουν μεριά: είτε με τον Κλάδο και τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών του λαού μας είτε με την κυβέρνηση, το αστικό κράτος και την πολιτική της ΕΕ. Σήμερα τελείωσαν τα λόγια, μετράνε οι πράξεις!
Οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι που παραιτήθηκαν, μετά το κάλεσμα του ΠΑΜΕ, δείχνουν το δρόμο!!!
Το δρόμο της παραίτησης ακολούθησαν και όσοι διευθυντές δημοτικών σχολείων πείστηκαν από την ίδια τη ζωή ότι αλλάζει ο ρόλος του διευθυντή του σχολείου: από συντονιστής παιδαγωγικής και εκπαιδευτικής λειτουργίας του σχολείου γίνεται μάνατζερ, αξιολογητής σήμερα που αύριο θα υπογράψει και απολύσεις.
Όλες οι άλλες δυνάμεις σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ καλλιεργούν δυστυχώς ακόμα και σήμερα αυταπάτες ότι μπορεί τάχα τα στελέχη της εκπαίδευσης να σταθούν στο πλευρό του Kλάδου. Αυτό γίνεται και επειδή τα ψηφοδέλτιά τους είναι γεμάτα από στελέχη της εκπαίδευσης! Πιστοποιούν και με τον τρόπο αυτό ότι ο κυβερνητικός συνδικαλισμός, παλιός και νέος, είναι και θα είναι στενά συνδεδεμένος με το αστικό κράτος και την πολιτική του, ανεξάρτητα από το διαχειριστή στη διακυβέρνηση.
Είναι αποκαλυπτικό ότι, μπροστά στην κατακραυγή της βάσης για την κωλοτούμπα της πλειοψηφίας της ΔΟΕ στο ζήτημα της αξιολόγησης, οι δυνάμεις των ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ(πρώην ΠΑΣΚ), ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ΕΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ), προσπαθούν να παραπλανήσουν ζητώντας από τους διευθυντές των σχολείων και των νηπιαγωγείων να θέσουν στη διάθεση της ΔΟΕ (!!!) την "πρόθεση παραίτησής τους"!!! Δηλαδή ζητούν μούφα παραίτηση!
Συνάδελφοι, βγάλτε τα συμπεράσματά σας, γυρίστε τους την πλάτη! Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών χαιρετίζει τη στάση των συναδέλφων που παραιτήθηκαν και καλεί όλον τον Κλάδο σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα, ώστε, μαζί με γονιούς και μαθητές, να μπλοκάρουμε την αντιλαϊκή πολιτική στο σχολείο!

Ήδη έχουν δηλώσει την παραίτησή τους οι παρακάτω συναδέλφισσες και συνάδελφοι (δείτε στο edupame.gr)
 

......................................................................................................................................................ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ …

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το Δ.Σ. της ΔΟΕ συνεδριάζει από την Πέμπτη 27/3 το μεσημέρι για να πάρει θέση για τη στάση που θα κρατήσει ο Κλάδος μετά τη νέα αντιδραστική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, που βγήκε στις 24/3. Να θυμίσουμε ότι με την εγκύκλιο αυτή το Υπουργείο ουσιαστικά αναθέτει στους διευθυντές των σχολείων να συγκροτήσουν αυτοί τις ομάδες εργασίας ακόμα και ενάντια στη θέληση του Συλλόγου Διδασκόντων και ζητώντας για εκφοβισμό από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να του αποστείλουν μέχρι τις 11/4/2014 τα σχολεία που δεν έχουν ολοκληρώσει τις ομάδες εργασίας.
Ενώ και η συγκεκριμένη εγκύκλιος δείχνει τις δυσκολίες της κυβέρνησης να προωθήσει τον αντιδραστικό κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση, λόγω της μεγάλης αντίστασης της βάσης του Κλάδου, η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ όχι μόνο δε στέκεται στο ύψος των απαιτήσεων, αλλά φαίνεται να τα διπλώνει.
Οι δυνάμεις που ως τώρα συντάχτηκαν [ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ(πρώην ΠΑΣΚ)-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΕΡΑ] στο ζήτημα αυτό (με το κείμενο υπογραφών, σχέδια πρακτικού, συνέντευξη τύπου…), ενώ στην ουσία συμφωνούν, τώρα κωλυσιεργούν και πάνε να τα διπλώσουν! Ενώ οι χρονικές προθεσμίες τρέχουν, αυτοί χρονοτριβούν! Αντικειμενικά αυτό διευκολύνει τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας και αφήνει απροστάτευτους τους συναδέλφους στους εκβιασμούς του Υπουργείου και των στελεχών του.
Τους προειδοποιούμε ότι δεν θα δεχτούμε να γίνει ούτε ένα βήμα πίσω από τις αποφάσεις που πήραν οι Σύλλογοι Διδασκόντων ενάντια στη συμμετοχή τους στις ομάδες εργασίας και στην αυτοαξιολόγηση!
Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών αντιπάλεψε από την αρχή συνολικά τον αντιδραστικό μοχλό της αξιολόγησης, συνδέοντάς τον με το νέο σχολείο και τις σημερινές ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας που θέλει φτηνό εργατικό δυναμικό, γι’ αυτό η αξιολόγηση αποτελεί στρατηγικό ζήτημα για ΕΕ-κεφάλαιο-κυβερνήσεις. Στη βάση αυτή, ακουμπώντας και στην αγωνιστική στάση της βάσης του Κλάδου, καταθέσαμε από την Πέμπτη 27/3 στο ΔΣ της ΔΟΕ την παρακάτω πρόταση, που συνοψίζεται σε τέσσερα σημεία:
·         Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να επιβεβαιώσουν την απόφασή τους για μη συγκρότηση ομάδων εργασίας.
·         Καλούμε τους συναδέλφους διευθυντές να πάρουν θέση. Είναι ώρα να συνταχθούν με τους συναδέλφους, να ακουμπήσουν στις αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων και των σωματείων, να μη γίνουν βαστάζοι της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.
·         Σε κάθε περίπτωση, καλούμε τους συναδέλφους να κάνουν καθαρό ότι δεν επιθυμούν τη συμμετοχή τους σε ομάδες εργασίας, γιατί ως εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται ότι ο αντιδραστικός μηχανισμός της αξιολόγησης θα πετάξει έξω από το σχολείο εκπαιδευτικούς και μαθητές, γι’ αυτό στηρίζουν τις συλλογικές αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων και των Σωματείων τους.
·         Καλούμε τους ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ και τις ΕΛΜΕ να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της πάλης ενάντια στην αξιολόγηση και τις αντιδραστικές αλλαγές στο σχολείο, που επιδιώκουν κυβέρνηση και ΕΕ.
Κάθε αντίθετη εξέλιξη ή καθυστέρηση στο να βγει απόφαση βάζει πλάτη στο πέρασμα αυτής της αντιεκπαιδευτικής λαίλαπας. Καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση κάθε δύναμης στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.   
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να δώσουν απάντηση με τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια την Κυριακή 30/3 ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο, την Τρίτη 1/4 ενάντια στις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ, στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων και στη Γενική Απεργία στις 9 Απρίλη.                                              
28/3/2014
..............................................................................

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ’’ΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ’’             (Από συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη)


Χθες, στις 27-3-2014, στη  1.00 μ.μ, με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Πειραιά και τη συμμετοχή της Ένωσης Γονέων Περάματος , Επιτροπής Καθηγητών του 3ου Γυμνασίου Περάματος, ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Περάματος-Κερατσινίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Νομαρχία Πειραιά με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστου για το θέμα της σίτισης και μεταφοράς των μαθητών της πόλης.
Οι φορείς ζήτησαν ενημέρωση από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη σχετικά με την καθυστέρηση της υλοποίησης της απόφασης του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής Αρ. 426/2013/19-12-2013 που αφορά τη δωρεάν σίτιση των μαθητών της πόλης με το ποσό των 350.000 ευρώ. Επεσήμαναν ότι στις δύσκολες στιγμές που περνούν οι λαϊκές οικογένειες του Περάματος, που μαστίζονται από την ανεργία, η παροχή ενός γεύματος των μαθητών θα ανακούφιζε.
Ο κ. Χρήστου ενημέρωσε πως η καθυστέρηση οφείλεται στα εμπόδια που βάζει ο Καλλικράτης, αφού δεν επιτρέπει στην περιφέρεια να ασκεί κοινωνική πολιτική, καθώς καθιστά υπεύθυνο για κάτι τέτοιο το Δήμο, επειδή έχει τις προνοιακές υποδομές. Παρ’ όλα αυτά τόνισε πως η λύση έχει βρεθεί στο να επιτευχθεί μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας-Υπουργείου Εργασίας- Δήμου. Τυπικά θα εκταμιεύει ο Δήμος, όμως τον έλεγχο θα τον έχει η Περιφέρεια. Υποστήριξε ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο μήνες περίπου. Βέβαια εντύπωση προκάλεσε η άρνησή του να δεσμευτεί ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από Σεπτέμβρη.
Για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών απάντησε ότι το πρόβλημα για την εκμίσθωση πούλμαν για τη μεταφορά των μαθητών που φοιτούν στο 3ο Γυμνάσιο βρίσκεται  στα χιλιομετρικά όρια που έχουν επιβληθεί, ώστε να δικαιολογείται κάτι τέτοιο. Ενημέρωσε ότι από το Σεπτέμβρη θα ισχύει δωρεάν μαθητικό δελτίο, κάτι βέβαια που δε λύνει το πρόβλημα, αν δεν καταργηθούν ή επανεξεταστούν τα όρια για τις χιλιομετρικές αποστάσεις, αφού πολλά παιδιά θα εξακολουθούν να αποκλείονται, καθώς δε θα δικαιούνται το μαθητικό δελτίο.
Κλείνοντας, οι φορείς του γνωστοποιήσαμε ότι θα παρακολουθούμε το θέμα της σίτισης και μεταφοράς και θα κάνουμε τα πάντα, προκειμένου να δοθεί λύση στα δύο αυτά οξυμμένα ζητήματα.

Μάρτης 2014

           


..................................
                                                 


............................................................................................................


ΣΤΗ ΝΕΑ  ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το Υπουργείο Παιδείας στις 24/5 προχώρησε σε τρίτη κατά σειρά εγκύκλιο για την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης. Με την εγκύκλιο αυτή, ουσιαστικά αναθέτει στους διευθυντές των σχολείων να συγκροτήσουν αυτοί τις ομάδες εργασίας ακόμα και ενάντια στη θέληση του Συλλόγου Διδασκόντων! Με στόχο τον εκφοβισμό και την τρομοκρατία ζητά από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να του αποστείλουν μέχρι τις 11/4/2014 τα σχολεία που δεν έχουν ολοκληρώσει τις ομάδες εργασίας.
Η συγκεκριμένη εγκύκλιος δείχνει τις δυσκολίες της κυβέρνησης να προωθήσει τον αντιδραστικό κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση. Μεγάλο κομμάτι των συναδέλφων και των Συλλόγων Διδασκόντων δε συναίνεσε, όπως επιθυμούσε το Υπουργείο, τον έχει καταδικάσει. Έχουν αποκαλυφθεί οι στόχοι της αξιολόγησης και το αντιδραστικό της περιεχόμενο. Οι απολύσεις στην εκπαίδευση και στο δημόσιο δεν αφήνουν περιθώριο για καμία αυταπάτη.
Γι’ αυτό και το Υπουργείο αφήνει το καρότο και πιάνει το μαστίγιο, αφού ο μοχλός της αξιολόγησης αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για την προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, που ενιαία προωθούν κυβέρνηση-πλουτοκρατία-Ε.Ε. Επείγονται να προσαρμόσουν το σχολείο στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, που θα διαμορφώσει το φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα χωρίς απαιτήσεις.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, σιγά μη φοβηθούμε! Δε μας τρομάζουν! Δε σκύβουμε το κεφάλι, δε συναινούμε, αντιστεκόμαστε! Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στον παιδαγωγικό μας ρόλο, είναι υποχρέωση απέναντι στα παιδιά του λαού μας!
Κανένας συνάδελφος και κανένας Σύλλογος Διδασκόντων να μην κάνει πίσω!
·         Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να επιβεβαιώσουν την απόφασή τους για μη συγκρότηση ομάδων εργασίας.
·         Καλούμε τους συναδέλφους διευθυντές να πάρουν θέση. Είναι ώρα να συνταχθούν με τους συναδέλφους, να ακουμπήσουν στις αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων και των σωματείων, να μη γίνουν βαστάζοι της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.
·         Σε κάθε περίπτωση, καλούμε τους συναδέλφους να κάνουν καθαρό ότι δεν επιθυμούν τη συμμετοχή τους σε ομάδες εργασίας, γιατί ως εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται ότι ο αντιδραστικός μηχανισμός της αξιολόγησης θα πετάξει έξω από το σχολείο εκπαιδευτικούς και μαθητές, γι’ αυτό στηρίζουν τις συλλογικές αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων και των Σωματείων τους.
·         Καλούμε τους ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ και τις ΕΛΜΕ να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της πάλης ενάντια στην αξιολόγηση και τις αντιδραστικές αλλαγές στο σχολείο, που επιδιώκουν κυβέρνηση και ΕΕ.
Οργανώνουμε την πάλη μας με αποφάσεις Συλλόγων Διδασκόντων, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις με γονείς και μαθητές, συγκεντρώσεις τοπικές και κεντρικές.
Καλούμε τις ΕΛΜΕ και τους ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ να δώσουν αποστομωτική απάντηση στην αξιολόγηση και τις απολύσεις, να παλέψουν για την επιτυχία της ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ στις 9 Απρίλη ενάντια στη νέα αντιλαϊκή λαίλαπα που ετοιμάζουν (βασικός μισθός 586 ευρώ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, νέο αντιασφαλιστικό, χτύπημα συνδικαλιστικού κινήματος και απεργίας, διαφοροποίηση σχολικής μονάδας και είσοδος επιχειρηματιών στο σχολείο κλπ).

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΑΠΡΙΛΗ


Αθήνα 26/3/2014
..............................................................................................................................................

Επιστολή των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στους μαθητές για την 25η Μάρτη


................................................................


Πρόταση προς τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ
Δεν θα δεχθούμε
ούτε μια απόλυση, ούτε μια διαθεσιμότητα!


 • Κλιμακώνουμε με 48ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 19 και 20 Μάρτη.
 • 17 Μάρτη οργανώνουμε πολύμορφες αγωνιστικές δραστηριότητες, με συλλαλητήρια, με μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας, με καταλήψεις σε δημόσιες υπηρεσίες, Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παντού ενάντια στις απολύσεις και στη διαθεσιμότητα!
 • 20 Μάρτη, δεύτερη ημέρα της απεργίας από κοινού με Λαϊκές Επιτροπές, Σωματεία ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας.
 • 27 Μάρτη στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην κινητοποίηση συνδικάτων του ιδιωτικού τομέα για άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανέργων (στην Αθήνα 10:30 π.μ.  Ομόνοια).
 • Απαιτούμε κλιμάκωση του αγώνα με Γενική απεργία σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση για την αξιολόγηση και τις απολύσεις στο Δημόσιο σε συνδυασμό με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης (ν. 3848/2010, ν. 4024/2012 κλπ) ανοίγουν τις «πύλες της κολάσεως» για τους δημόσιους υπάλληλους και τους εκπαιδευτικούς.
Σε λίγες ημέρες (τελική ημερομηνία 22 Μάρτη) οι συνάδελφοί μας που βρίσκονται στο καθεστώς της διαθεσιμότητας υπάρχει σοβαρός κ