ΑΣΕ - ΠΑΜΕ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» & «Ν. ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ»
Τα ψέματα και οι συκοφαντίες των Παρεμβάσεων και των Ενωμένων Εκπαιδευτικών στον Σύλλογο Π.Ε. Πειραιά «Η Πρόοδος» δε θα μείνουν αναπάντητα

Οι Παρεμβάσεις και οι Ενωμένοι Εκπαιδευτικοί (ΔΑΚΕ – ΔΗ.ΣΥ.) μέσα από δελτίο τύπου του Συλλόγου «Η Πρόοδος» κατηγορούν ως υπεύθυνο για τη μη εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης» (που είναι εκλεγμένος με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών). Αυτό είναι πρωτοφανές. Ντροπή και Αίσχος!!
Η ανακοίνωση που συνέταξαν από κοινού αυτές οι δυνάμεις αποτελεί μνημείο κυβερνητικού -  εργοδοτικού συνδικαλισμού!!
1.       Την ευθύνη για τη μη υλοποίηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής σε όλη την Ελλάδα, χωρίς εξαιρέσεις, την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το Υπουργείο Παιδείας. Η ψήφιση του άρθρου 33 ήταν γνωστό εξαρχής ότι εξαιρούσε περιοχές, έδινε το δικαίωμα στους γονείς να επιλέγουν ανάμεσα στο Νηπιαγωγείο και τον Παιδικό Σταθμό στις περιοχές που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα (έμμεση εκχώρηση τμήματος της Δημόσια Εκπαίδευσης στους Δήμους). Επίσης, ήταν γνωστό ότι η υλοποίησή του θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο!  Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, από κοινού με την πλειοψηφία των δυνάμεων που συγκροτούν την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΕΡΑ-ΑΕΕΚΕ) χαιρέτισαν το νόμο. Έκρυψαν την αλήθεια από τους συναδέλφους και αβάνταραν με απροκάλυπτο τρόπο την κυβέρνηση!

2.       Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή τη συγκρότηση των τριμερών επιτροπών, που θεσμοθετήθηκαν με τροπολογία της τελευταίας στιγμής από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση, αντί να πάρει όλη την ευθύνη που της αναλογεί, για τη θεσμοθέτηση της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, ρίχνει το «μπαλάκι» στους Δήμους και τα Σωματεία. Στην ουσία, οι όποιες γνωμοδοτήσεις, ειδικά για τις  περιοχές που υπάρχουν πιο οξυμμένα προβλήματα, θα λειτουργούν σαν άλλοθι για την κυβέρνηση στη λογική «εμείς θέλουμε αλλά κάποιοι Δήμοι ακόμα δεν μπορούν». Ειδικά μια σειρά Διευθυντές Εκπαίδευσης αξιοποιούν τις επιτροπές αυτές για να αποσπάσουν τη συναίνεση των σωματείων στην εφαρμογή του ΠΔ 79 (υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών), αλλά και εκτρωματικές λύσεις (π.χ. αξιοποίηση ακατάλληλων αιθουσών, μετακίνηση μαθητών σε μεγάλες αποστάσεις).

3.       Η θέση μας ήταν και αυτό πράξαμε, το σωματείο να συμμετέχει και να καταθέσει τις αποφάσεις του στην επιτροπή. Εμείς από αυτές δεσμευόμαστε, γιατί δε μας συνδέει κανένας ομφάλιος λώρος με τη Δημοτική αρχή και τη Διοίκηση. Το σωματείο δε διοικεί, ούτε γνωμοδοτεί. Το σωματείο παλεύει τις θέσεις του. Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και οι ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ όχι απλά δεν έβγαλαν άχνα για το ρόλο των επιτροπών αυτών, αλλά όπου συμμετέχουν, μπαίνουν σε διαπραγμάτευση, με βάση τις θέσεις της διοίκησης και των Δήμων. Αναλαμβάνουν την ευθύνη με την υπογραφή τους να νομιμοποιήσουν την κυβερνητική απάτη.

4.       Η θέση μας είναι γνωστή: Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά, σε όλη τη χώρα. Διεκδικούμε να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε αυτό να γίνει πράξη, καταρχήν σε κατάλληλες κτιριακές υποδομές, με μόνιμο προσωπικό (εκπαιδευτικό, βοηθητικό), υποδομές σίτισης και ξεκούρασης των παιδιών. Δε συναινούμε σε μπαλώματα, σε ευκαιριακές και ακατάλληλες κτιριακές υποδομές. Λέμε όχι στην συγκρότηση νηπιαγωγείων που καλύπτουν μεγάλες  χωρικές αποστάσεις -απαγορευτικές στη μετακίνηση των μικρών παιδιών, ταλαιπωρία για παιδιά και γονείς  κ.τ.λ. Διεκδικούμε όλα τα παιδιά έως 4 χρόνων να έχουν θέση σε Δημόσιους Δωρεάν Παιδικούς Σταθμούς. Αυτή τη θέση παλεύουμε παντού σε όλη την Ελλάδα.

5.       Κανείς δεν εμποδίζει την κυβέρνηση, τους Δήμους και τη Διοίκηση να προχωρήσουν στην άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής. Ξεκαθαρίζουμε όμως ότι τα σωματεία μας δεν πρέπει να γίνουν οι «χρήσιμοι φερετζέδες» που θα φορτωθούν στις πλάτες τους την κυβερνητική πολιτική και τις ελλείψεις, την αδιοριστία, τα κενά, τις ελλείψεις υποδομών. Δεν μπαίνουμε σε καμία «διαπραγμάτευση» για επιμέρους εφαρμογή (π.χ. για το σε ποια περιοχή του Δήμου μπορεί να υλοποιηθεί). Απαιτούμε την εφαρμογή της Δίχρονης  για το σύνολο του Δήμου και για όλα τα παιδιά των συγκεκριμένων ηλικιών.  Δεν παζαρεύουμε τα αιτήματα του κλάδου γι’ αυτό και δε συνυπογράφουμε κοινά κείμενα και γνωμοδοτήσεις. Συμμετέχουμε στις επιτροπές για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των συναδέλφων.

6.       Η πλειοψηφία του Δ.Σ. της Προόδου (Παρεμβάσεις-Ενωμένοι Εκπαιδευτικοί) είναι υπόλογη και εκτεθειμένη στον κλάδο και ειδικά στις/στους Νηπιαγωγούς, όταν έχει το θράσος να υποστηρίζει ότι τα αιτήματά μας για κατάλληλες κτιριακές υποδομές, μόνιμο προσωπικό (εκπαιδευτικό, βοηθητικό), υποδομές σίτισης και ξεκούρασης των παιδιών, είναι «λεόντεια (!!!)». Τα ίδια μας λέει και ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου: «Το αίτημα για μονιμοποίηση των αναπληρωτών είναι μη ρεαλιστικό και λαϊκίστικο». Στην πράξη καλούν τους συναδέλφους να προσαρμοστούν στη μνημονιακή «κανονικότητα», να δεχτούν να τους εξαπατά η κυβέρνηση, να κάνουν «πλάτες» στην κυβερνητική κοροϊδία. Γνωρίζαμε ότι αυτοί που σήμερα μας κατηγορούν ήταν αυτοί που τα έδωσαν όλα για να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Οι τελευταίες εξελίξεις όμως αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι έχουν περάσει για τα καλά στο στρατόπεδο του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

7.       Λένε όμως και ψέματα και αυτό είναι το χειρότερο. Ο πρόεδρος του Πλουμπίδη υπερασπίστηκε και στήριξε τις αποφάσεις του Σωματείου. Αυτή ήταν η υποχρέωσή του και τίποτα παραπέρα. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης αφού προηγήθηκε ένα πινγκ-πονγκ μετακύλισης ευθυνών ανάμεσα στον Δήμαρχο και σε αυτόν για το ποιος θα ζητήσει - στερήσει αίθουσες διδασκαλίας  από δημοτικά, για να τις μετατρέψουν σε αίθουσες νηπιαγωγείων και δεδομένου της αντικειμενικής αδυναμίας ενοικίασης κτιρίων λόγω έλλειψης χρόνου που πρόβαλλε ο Δήμαρχος, κατέληξε  ότι δεν διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση της Δίχρονης προσχολικής αγωγής από τη χρονιά 2018-19. Δυστυχώς οι Παρεμβάσεις και οι Ενωμένοι Εκπαιδευτικοί επιλέγουν να πουν ψέματα για να συκοφαντήσουν τον Σύλλογο του Πλουμπίδη και τη μη αρεστή σ΄ αυτούς πλειοψηφία και να κάνουν πλάτες στον Δήμαρχο αλλά και στον Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Ξεκαθαρίζουμε πως σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, είναι ώριμο, να γίνει πράξη η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή αλλά και κανένα παιδί κάτω των 4 ετών να μη μένει έξω από δομές Προσχολικής Αγωγής. Το εμπόδιο για να γίνει αυτό πράξη είναι η πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που θεωρούν τη μόρφωση κόστος και εμπόρευμα. Το δίκαιο των αιτημάτων μας θα το επιβάλλουμε μόνο μέσα από τη μαζική πάλη, τη διεκδίκηση και τη σύγκρουση με αυτήν την πολιτική και όχι μέσα από τριμερείς «σικέ» επιτροπές.
Ο βασικός μας αντίπαλος είναι η πολιτική της κυβέρνησης, της Ε.Ε., ο ΣΕΒ και οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ για την Παιδεία.
Καλούμε τους συναδέλφους των Συλλόγων μας να προβληματιστούν σοβαρά για το ρόλο όλων αυτών των δυνάμεων, που από τη μια αθωώνουν την αντιλαϊκή πολιτική και λιβανίζουν την κυβέρνηση και από την άλλη συκοφαντούν τις ταξικές δυνάμεις.
Τελικά ποιανού τα συμφέροντα υπηρετούν;

Πειραιάς, 4 Απρίλη 2018


ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΠΕΡΜΑΤΟΣ ’’ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ’’
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ  ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΦΟΜΕΝΩΝ ΜΑΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
                Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ως πλειοψηφούσα παράταξη στο νέο Δ.Σ. επέλεξε, όχι με ανακοίνωση παραταξιακή, αλλά με ανακοίνωση ως Δ.Σ., να ενημερώσει τα μέλη του συλλόγου για φορολογικά και οικονομικά ζητήματα, γιατί ακριβώς ήθελε να υπάρχει μια πιο επίσημη ενημέρωση χωρίς τάσεις ρεβανσισμού.
          Η ανακοίνωση του νέου Δ.Σ. ήταν λιτή, χωρίς περιπτωσιολογία και χαρακτηρισμούς, γιατί ακριβώς στόχος ήταν η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των μελών του συλλόγου και μόνο αυτό, κάτι που δυστυχώς ποτέ δεν είχε γίνει για τα παραπάνω ζητήματα από την απελθούσα πλειοψηφία ( ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ) όλα τα προηγούμενα χρόνια.
                Αντίθετα, οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ προέβησαν σε δύο ανακοινώσεις, μία ως ΑΡΠΑ και μία προσωποποιημένη από τις πρώην πρόεδρο και ταμία, οι οποίες μάλιστα ισχυρίζονται ότι ενημερώθηκαν ηλεκτρονικά (άκουσον άκουσον!!!) και όχι από την παράταξή τους (στην οποία και οι δύο ήταν κεντρικά στελέχη στο Δ.Σ. του συλλόγου μας) για την ανακοίνωση του νέου Δ.Σ. σχετικά με τις φορολογικές εκκρεμότητες.
                Για μας αυτό είναι άλλο ένα δείγμα κακής λειτουργίας και σχέσεων μεταξύ των μελών της ΑΡΠΑ. Ανέκαθεν το μεγάλο πρόβλημα των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ήταν η διγλωσσία, ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός, η έλλειψη συνεννόησης μεταξύ τους και η ροπή να μεταφέρουν τις ευθύνες τους σε άλλους, χωρίς μάλιστα να έχουν το θάρρος να ζητήσουν μία ΣΥΓΓΝΩΜΗ! Θα ήταν αρκετό αυτό για εμάς!!! Αντί αυτού αποκαλούν τα μέλη της ΑΣΕ συκοφάντες ( παλιά μου τέχνη κόσκινο…) ή αναδιπλώνοντας τα λεγόμενά τους ότι κάνουν μικροπολιτική.
                Όμως ας μείνουμε στο περιεχόμενο των δύο ξεχωριστών ανακοινώσεων για τις οποίες έχουμε να επισημάνουμε ως ΑΣΕ τα εξής:
                α) Ευχαριστούμε τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, γιατί με αφορμή την ανακοίνωση του νέου Δ.Σ. επιτέλους ασχολήθηκαν με σπουδή για τα φορολογικά, ως όφειλαν από παλιά, αλλά δυστυχώς τότε δεν το έκαναν. Ακόμα, τις ευχαριστούμε γιατί αναμφισβήτητα και στα δύο κείμενά τους επιβεβαιώνουν τα γραφόμενά μας, δηλαδή τη μη καταβολή φορολογικών δηλώσεων από το σύλλογο παρελθόντων ετών.
                Παραθέτουμε αυτολεξί σχετικά χωρία των δύο ανακοινώσεών τους: << Πράγματι, από άγνοια και , προσπαθώντας  να βρούμε μια λύση που δεν θα επιβάρυνε το σύλλογο, δεν υπήρξαμε συνεπείς ως προς την υποχρέωση να καταθέσουμε τις φορολογικές δηλώσεις εκείνες τις χρονιές>> ή σε άλλο σημείο << να σας ενημερώσουμε ότι ήδη υπάρχει η δυνατότητα να τακτοποιηθεί με ευνοϊκούς όρους η  εκκρεμότητα,  - χωρίς να περιμένετε μέχρι τον Απρίλιο - αφού  οι έφοροι έχουν τη δυνατότητα σε περιπτώσεις που δε συντρέχει λόγος φοροδιαφυγής και είναι δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα, να μην   υπάρχει σοβαρή επιβάρυνση με πρόστιμα μέχρι και -60% κάτω από το προβλεπόμενο…>>.
                Ο λόγος ισχυρίζονται που δεν κατέβαλαν παρελθούσες φορολογικές δηλώσεις ήταν διττός ( εμείς προσθέτουμε και άκρως υποκριτικός και αντιφατικός ): Ήταν, όπως λένε, και από άγνοια, αλλά και από άρνηση ’’νομιμοφροσύνης’’ στη ΔΟΥ. Ισχυρισμός δηλαδή για γέλια και για κλάματα, για να πουλήσουν τσάμπα μαγκιά και να δικαιολογήσουν την άγνοιά τους.      Μας προκαλεί το λιγότερο θυμηδία η άποψη περί ανυπακοής στη ΔΟΥ, καθώς πριν το 2013 έκαναν ανυπακοή, αλλά αμέσως μετά αποφάσισαν να γίνουν ’’νομιμόφρονες’’ και ’’γραφειοκράτες’’, χαρακτηρισμούς που αποδίδουν σε εμάς. Μήπως τελικά αντιλήφθηκαν ότι και οι δικοί τους σύλλογοι κατέθεταν φορολογικές δηλώσεις και αποφάσισαν να σοβαρευτούν, για να μη βάλουν το σύλλογο σε μεγαλύτερες περιπέτειες , αφού ήδη με την ασυνέπειά τους τον είχαν βάλει.
                  Ο ισχυρισμός της άγνοιας θα ήταν αρκετός, αν έγκαιρα ενημερωνόταν το απερχόμενο Δ.Σ., και δε συνοδευόταν από κουτοπονηριά και δήθεν δηλώσεις περί συκοφάντησης. Και λέμε κουτοπονηριά, γιατί ουδέποτε ενημερώθηκε το απερχόμενο Δ.Σ. από την τότε πρόεδρο και ταμία για τις φορολογικές εκκρεμότητες και τις συνέπειες από αυτή την αβλεψία. Δεν υπάρχει γραπτώς σε κανένα πρακτικό, σε κανένα βιβλίο εσόδων- εξόδων, σε κανέναν απολογισμό ενώπιον της Γ.Σ.!!!  
                Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό, ότι το Σύλλογο, απέναντι στην εφορία τον εκπροσωπεί αποκλειστικά ο/η εκάστοτε Πρόεδρος, ενώ σύμφωνα με το καταστατικό, αλλά και το πρακτικό εκπροσώπησης που συντάσσεται μετά τη συγκρότηση του Δ.Σ., αποκλειστικοί διαχειριστές των οικονομικών εγγράφων, των αναλήψεων και γενικά των συναλλαγών με την τράπεζα είναι ο/η εκάστοτε Πρόεδρος και ο/η εκάστοτε Ταμίας του Συλλόγου. Το υπόλοιπο Δ.Σ., από αυτούς τους δύο ενημερώνεται για τα οικονομικά του συλλόγου και τις υποχρεώσεις απέναντι στην τράπεζα ή την εφορία. Αυτοί και μόνον αυτοί επομένως έχουν την ευθύνη και τη δυνατότητα να διευθετούν και να επιλύουν αντίστοιχες εκκρεμότητες, αλλά και να ενημερώνουν. Όμως, στόχος ήταν να χρεωθεί και η ΑΣΕ ως τωρινή πλειοψηφία την ευθύνη της μη κατάθεσης παρελθουσών φορολογικών δηλώσεων και να γίνει συμψηφισμός ευθυνών.Τα περί συκοφαντίας μόνο γέλωτα προκαλούν, καθώς εδώ ισχύει η παροιμία: ’’Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι’’.
                β) Μας προκαλεί θυμηδία αλλά και οργή το  γεγονός ότι δε φτάνει που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τη μη κατάθεση φορολογικών δηλώσεων, δε φτάνει που δεν αξιοποίησαν την ευνοϊκή ρύθμιση του νόμου 4446/2016 για αναδρομική καταβολή αυτών και παραγραφή προστίμων που έληξε στις 24/11/2017, ενώ είχαν όλη την άνεση να το κάνουν πριν τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ., έρχονται τώρα σαν ’’μαθητευόμενοι μάγοι’’, σαν ’’μετά Χριστόν προφήτες’’, να μας υποδείξουν ρύθμιση που τέθηκε σε ισχύ από το Γενάρη του 2018, που, αν γίνει χρήση της, θα μειωθούν τα πρόστιμα έως 60% (άλλη μια παραδοχή των προστίμων). Εμείς ως ΑΣΕ τους διαβεβαιώνουμε ότι σε αντίθεση με τους ίδιους θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να πετύχουμε την ευνοϊκότερη ρύθμιση είτε αυτή που προτείνουν, αν ισχύει για την περίπτωσή μας, είτε άλλη, αν υπάρξει. Σε κάθε περίπτωση θα πληρωθούν τα πρόστιμα, που θυμίζουμε είναι 250 ευρώ κατ’ έτος!!! Τελικά, κατάλαβαν οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ότι είναι χρήσιμο να συμβουλεύεσαι πού και πού λογιστή, έστω και όταν τον πληρώνεις να σου κάνει απλή δήλωση!!!
                γ) Μας εξοργίζει η προσπάθεια λανθασμένης ερμηνείας ή διαστρέβλωσης των γραφομένων μας. Ουδέποτε γράψαμε, σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίζονται οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ,  ότι δηλαδή μας κάλεσε έφορος. Η ανακοίνωση του Δ.Σ.  έγραφε: <<  στις 6/12/2017 το νέο δ.σ. ενημερώθηκε από αρμόδιο τμήμα της εφορίας…>>. Να διευκρινίσουμε βέβαια, κάτι που δεν γράφτηκε την προηγούμενη φορά, γιατί δε θέλαμε να μπούμε σε λεπτομέρειες… ότι στις 6-12-2017 έγινε η νέα έναρξη Μητρώου του Συλλόγου στην εφορία αυτοπροσώπως από τον καινούριο πρόεδρο και μέλος της ΑΣΕ, καθώς είναι υποχρεωτική η ενημέρωση της εφορίας, προκειμένου να είναι δυνατή η μεταβολή εργασιών που προβλέπεται για μη φυσικά πρόσωπα, όταν αλλάζει ο πρόεδρος ενός Συλλόγου που διαθέτει ΑΦΜ.
                Δυστυχώς, όμως, παρ’όλο που ο νέος πρόεδρος και μέλος της ΑΣΕ εμπρόθεσμα μετάβηκε στην εφορία για να ενημερώσει εκ νέου το Μητρώο, όπως προβλέπεται (εντός μηνός από την ημέρα συγκρότησης του νέου Δ.Σ.), δεν ήταν δυνατή η ενημέρωση, γιατί η παραιτηθείσα πρόεδρος Κυριακή Νικολάου( τη διαδέχτηκε η Κατερίνα Λεπτουργίδου) δεν είχε δηλώσει την παραίτησή της εντός μηνός στο αρμόδιο τμήμα της εφορίας, με αποτέλεσμα να κληθεί η συναδέλφισσα Νικολάου αυθημερόν να πληρώσει πρόστιμο 102,40 ευρώ.
                Θα ήταν άδικο ’’με το καλημέρα’’ και πριν ακόμα νομιμοποιηθεί το νέο Δ.Σ. σε τράπεζα και εφορία να πληρώσει πρόστιμο για αβλεψίες και παραλείψεις της απερχόμενης πλειοψηφίας, που ακόμα και τώρα ’’κουνάει το δάχτυλο’’.  Εδώ ταιριάζει η παροιμία : ’’Δεν ήξερες; δε ρώταγες;’’
                δ) Μας εξοργίζει το γεγονός ότι, ενώ ξέρει η ΑΡΠΑ ότι υπάρχουν δαπάνες που δε γνώριζε ο νυν πρόεδρος και τέως γραμματέας, ισχυρίζονται ότι είχε γνώση για όλα και ότι έχει ευθύνη κιόλας. Ξαναθυμίζουμε ότι το βιβλίο εσόδων εξόδων  παρουσιάστηκε στο Δ.Σ. εσχάτως μόνο 2 φορές. Η δεύτερη αναγκαστικά, όταν έγινε η παράδοση-παραλαβή των υλικών στη νέα Διοίκηση. Παρά το γεγονός ότι προβλέπεται η ύπαρξη εξελεγκτικής επιτροπής από το καταστατικό για τον ουσιαστικό έλεγχο των οικονομικών του συλλόγου, αποδεικνύεται τελικά ότι ο έλεγχος  που γινόταν από αυτήν δεν ήταν ακριβής, αφού δε λάμβανε υπόψη όλα τα στοιχεία ( τι νόημα έχει ένας έλεγχος, όταν δεν λαμβάνει υπόψη τις εκκρεμότητες στην εφορία και δεν ενημερώνει το Δ.Σ. και κυρίως τη Γενική Συνέλευση;).
                Ύστερα από έλεγχο, λοιπόν, του βιβλίου εσόδων -εξόδων και των αποδείξεων που παρέλαβε η νέα Ταμίας μέλος της ΑΣΕ (οι οποίες βέβαια ήταν ανακατεμένες, πεταμένες σε μία σακούλα και όχι τακτοποιημένες ανά συνδικαλιστική χρονιά όπως θα έπρεπε) διαπιστώθηκαν μια σειρά έξοδα για τα οποία το Δ.Σ. δεν είχε πάρει σχετική απόφαση.    
                Πιο συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν: α) ποσά για εκδηλώσεις του συντονιστικού νηπιαγωγών, για τα οποία δεν είχε γνώση τότε το Δ.Σ. (εκτός από μία φορά), δεν αποτελούν αποφάσεις δηλαδή του Δ.Σ., δεν έγινε καμία ψηφοφορία, που να γράφτηκε στα πρακτικά. β) απόδειξη κυλικείου με τίτλο "καφέδες αιρετών" (!!!) κατά τη διάρκεια της τακτικής Γενικής Συνέλευσης το Μάη του 2017. Πέραν από το γεγονός ότι το Δ.Σ. ουδέποτε είχε πάρει τέτοια απόφαση, είναι απαράδεκτο το ταμείο του Συλλόγου να πληρώνει τους καφέδες του οποιουδήποτε "αιρετού". Συμφωνία υπάρχει μόνο για τη μέρα των εκλογών για την εφορευτική επιτροπή και τη δικαστικό αντιπρόσωπο. γ ) ποσά πάρκινγκ για επίσκεψη σε γραφεία της ΑΔΕΔΥ. Το νέο Δ.Σ. για να βγάλει στους συναδέλφους π.χ. κάρτες ΟΑΣΑ χρησιμοποίησε συγκοινωνία για να επισκεφτεί τα γραφεία της ΑΔΕΔΥ, γιατί έχει την αντίληψη ότι τα οικονομικά του συλλόγου δε σηκώνουν πολυτέλειες (!!!).  δ) ποσό για ταβέρνα ύστερα από εκδήλωση για φασισμό, ποσό για ροφήματα, κρασιά, τσίπουρα στο ’’ καφέ σκηνικό’’ Ιούλιο μήνα και άλλα παρόμοια…  
                Διαπιστώθηκαν πολύ μεγάλες δαπάνες  για πανό, τα οποία όμως, δεν υπάρχουν στα γραφεία του Συλλόγου, όπως θα έπρεπε (πρόκειται για προπαγανδιστικά υλικά, για τα οποία έχουν καταβληθεί χρήματα και που αποτελούν περιουσία του Συλλόγου). Στις επίμονες ερωτήσεις για το πού βρίσκονται τα πανό, ο Πρόεδρος και η Ταμίας μέλη της ΑΣΕ  εισέπραξαν  απαντήσεις αόριστες, πολλές φορές ανάξιες σχολιασμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε ποσά όπως 50 ευρώ, 550 ευρώ, 450 ευρώ κ.τ.λ. Αναρωτιόμαστε είναι δυνατόν για τόσα μεγάλα ποσά να μην υπάρχει ούτε ένα πανό;
 Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
                Και στις δύο ανακοινώσεις οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ισχυρίζονταν ότι σέβονταν τις συνδρομές των συναδέλφων. Εμείς ως ΑΣΕ πιστεύουμε ότι υπήρξαν δαπάνες αλόγιστες, μικρές ή μεγάλες, που εξυπηρετούσαν μικροπολιτικά οφέλη, που κινούνταν στη λογική ’’αυτό είναι το μαγαζί μου’’. Και ξανατονίζουμε: Δεν υπονοούμε ότι δεν υπάρχουν παραστατικά, λέμε ότι δεν υπήρχε απόφαση Δ.Σ., δεν έχουν υπογραφεί από το γραμματέα όπως προβλέπει το καταστατικό.  Αυτό ενισχύει τη λογική ’’αυτό είναι το μαγαζί μου’’!
                Η τάξη στα οικονομικά του Συλλόγου, που ενισχύεται από το υστέρημα των συναδέλφων, αποτελεί όρο και προϋπόθεση για να υπάρχουν σωματεία γερά, αγωνιστικά, που εμπνέουν εμπιστοσύνη στα μέλη τους. Απαιτούν υπεύθυνη διαχείριση, υψηλό αίσθημα ευθύνης, δημοκρατική και συλλογική λειτουργία των σωματείων, ανεξάρτητα από τον κάθε φορά συσχετισμό τους. Τα σωματεία ανήκουν στα μέλη τους, σε αυτά λογοδοτούν οι Διοικήσεις τους, δεν είναι ιδιοκτησία κανενός.
                Υστερόγραφο 1: ζητάμε συγγνώμη ( είναι πολιτική λεβεντιά να ζητάς συγγνώμη ), γιατί, όντως, εκ παραδρομής ( δεν υπήρχε και αντίγραφο της δήλωσης του 2013 στο φάκελο μαζί με τις άλλες που είχαν κατατεθεί ) γράφτηκε ότι δεν έχουν κατατεθεί δηλώσεις από το 2014 και πριν, ενώ ισχύει από το 2013 και πριν…
                Υστερόγραφο 2: ΑΦΜ ο σύλλογος έχει από το 1993. Αλλαγή προέδρου και ενημέρωση του μητρώου έχει γίνει συνολικά  5 φορές. Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ από το 2010 έχουν την προεδρία… όφειλαν να γνωρίζουν και τα πρόστιμα και τις διαδικασίες.
                Υστερόγραφο 3: ως μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής η ΑΣΕ έχει εκλέξει τη συναδέλφισσα νηπιαγωγό Μενεξιά Γεωργιάδου που θα παρουσιάσει μελλοντικά έκθεση.
               
                Υστερόγραφο 4: Παραμένει επίκαιρο το αίτημα για μείωση της συνδρομής ...
                                                                                                                Κερατσίνι- Πέραμα 12/02/ 2018ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Συλλόγου ’’Νίκου Πλουμπίδη΄΄

ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2017
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ
2015
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΔΟΕ 2017
ΨΗΦΙΣΑΝ
478
397
441
ΑΚΥΡΑ- ΛΕΥΚΑ
29
37
34
ΕΓΚΥΡΑ
449
360
407
ΑΣΕ(ΠΑΜΕ)
228 (4 EΔΡΕΣ)
151 (3)
188 (2)
ΑΡΠΑ
221 (3 ΕΔΡΕΣ)
209 (4)
219 (2)
ΔΑΚΕΥΠΕΡΒΑΣΗ
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
            Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ, αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές του σωματείου μας, για πρώτη φορά από την ίδρυση του Συλλόγου, με μεγάλη αύξηση σε ψήφους. Κατέλαβε συγκεκριμένα 4 έδρες  στο Δ.Σ. με αύξηση 77 ψήφων  σε σχέση με τις 3 έδρες το 2015.
             Χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους, τους φίλους και τους υποψήφιους της Αγωνιστικής Συσπείρωσης, που συνέβαλλαν σε αυτό το πολύ θετικό, για τον κλάδο και τους αγώνες του, αποτέλεσμα. 
            Όπως τόσα χρόνια, από θέση μειοψηφίας στο Δ.Σ., κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία της δράσης του Συλλόγου, έτσι και τώρα, από θέση πλειοψηφίας με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, θα κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε, τιμώντας και την εμπιστοσύνη των συναδέλφων, για τη μαζικοποίηση και αποτελεσματικότητά του , αλλά και την ενίσχυση της συμμαχίας με τους γονείς και τους εργαζόμενους. Η μαζική συμμετοχή τόσο στη Γενική Συνέλευση, όσο και στις αρχαιρεσίες αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη.
            Έχουμε ανάγκη από σωματεία που θα είναι αποκούμπι για τον κάθε συνάδελφο και όχι σωματεία-χειροκροτητές της εκάστοτε Κυβέρνησης-Διοίκησης-Δημοτικής Αρχής.
            Συνεχίζουμε πιο δυνατά για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας, την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής, την αναπλήρωση των απωλειών.
            Τέλος, η καρδιά μας και η σκέψη μας είναι στις οικογένειες των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας στη Μάνδρα - Ν. Πέραμο Αττικής στις οποίες εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.
            Με μία ώρα μπόρας χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, φτωχοί άνθρωποι, καταστράφηκαν οικογένειες.  
            Το αμέσως επόμενο διάστημα το σωματείο, ανάμεσα στις άλλες δράσεις που θα αναπτύσσει, θα πάρει πρωτοβουλία μαζί με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, για τη λήψη μέτρων από πλευράς της κυβέρνησης αντιπλημμυρικής προστασίας, ιδιαίτερα σε περιοχές με οξυμένα και εμφανή προβλήματα, ώστε να μη μετρήσουμε άλλους νεκρούς από καιρικά φαινόμενα.


16/11/2017
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ 86η Γ.Σ. ΔΟΕ
Συλλόγου Κερατσινίου – Περάματος «Νίκου Πλουμπίδη»


ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΔΟΕ 2017
AΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ 86Η Γ.Σ.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΔΟΕ 2015
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ 85Η Γ.Σ.
ΨΗΦΙΣΑΝ
441

426

ΑΚΥΡΑ- ΛΕΥΚΑ
34

33

ΕΓΚΥΡΑ
407

393

ΑΣΕ(ΠΑΜΕ)
188 (+62)
2
126 ( 1 )
1
ΑΡΠΑ
219 ( -18)
2
237 ( 3 )
3
ΔΑΚΕ
-

30 (-)


Ευχαριστούμε ολόψυχα τους συναδέλφους μας του Συλλόγου Περάματος-Κερατσινίου (Νίκος Πλουμπίδης) που στήριξαν με τη ψήφο τους την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΤΙΚΩΝ, το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ, και εξέλεξαν δύο αντιπροσώπους στην 86η Γ.Σ. της ΔΟΕ σημειώνοντας μάλιστα θεαματική αύξηση σε ψήφους (+62) σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2015.
Συνεχίζουμε με τη στήριξή σας αταλάντευτα τον αγώνα για αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στη ΔΟΕ, ανασύνταξη του εκπαιδευτικού κινήματος και ισχυροποίηση του ταξικού προσανατολισμού του.
Παλεύουμε για συσπείρωση δυνάμεων με στόχο τη δημιουργία μιας λαϊκής-κοινωνικής συμμαχίας που ενιαία θα μπλοκάρει τα αντιλαϊκά-αντιεκπαιδευτικά μέτρα και δε θα εναποθέτει την επίλυσή τους στην εναλλαγή κυβερνητικού διαχειριστή της όποιας απόχρωσης, με το κίνημα χειροκροτητή της κυβερνητικής πολιτικής και τους εργαζόμενους θεατές των εξελίξεων.
Θέλουμε Ομοσπονδία, οργανωτή της πάλης των εργαζομένων στους δύσκολους καιρούς που έρχονται!

Συνεχίζουμε! Οι πιο μεγάλοι αγώνες είναι μπροστά μας!
<<Ο Λαός δε σώζεται, αλλά σώζει!>> (Ν. Καζαντζάκης)
19 Μαϊου 2017


Το ΠΑΜΕ σε καλεί σε εγρήγορση για την επιτυχία της ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ στις 17 ΜΑΗ. Να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην εργατική – λαϊκή απάντηση που πρέπει να δοθεί απέναντι στη νέα επίθεση κυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ - ESM και ΕΚΤ. Το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής το διήμερο 16 - 17 Μάη. Βασικοί του άξονες είναι το νέο χτύπημα σε αφορολόγητο και συντάξεις, αλλά και τα μέτρα για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Όπως κι αν το ονομάσει κανείς πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο 4ο μνημόνιο και για ένα συμπληρωματικό μνημόνιο για την παιδεία (νέα αύξηση ωραρίου, αξιολόγηση – αντιδραστικός κρατικός έλεγχος, μηδενικοί διορισμοί και νέες απολύσεις αναπληρωτών κοκ).
Τα αντιλαϊκά μέτρα για 2018 - 2019 και 2020 της τεχνικής συμφωνίας δεν έχουν τέλος, προστίθενται στα προηγούμενα.
Συγκεκριμένα:
Το 2018 νέο «μαχαίρι» στα κοινωνικά επιδόματα. Θα εφαρμοστούν μέτρα ύψους 447 εκατ. ευρώ με μείωση των επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών. Κατά 58 εκατ. ευρώ θα μειωθεί το επίδομα θέρμανσης και θα καταργηθεί η έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες με σοβαρή φορολογική επιβάρυνση που ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ.
Από 1.1.2019 στις συντάξεις θα μειωθεί έως και 18% η προσωπική διαφορά και θα πληγούν περισσότεροι από 900.000 συνταξιούχοι με απώλειες που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάσουν τα 300 ευρώ το μήνα. Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% στην προσωπική διαφορά σε κύριες και επικουρικές.
Από 1.1.2020 θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο στα 5.861 ευρώ από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα και ο φορολογούμενος που δεν πλήρωνε φόρο λόγω αφορολόγητου θα πληρώσει πλέον πάνω από 600 ευρώ φόρο. Η μείωση του αφορολόγητου θα πλήξει και τους χαμηλοσυνταξιούχους με μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές πάνω από 490 ευρώ. Συνταξιούχος με 655 ευρώ το μήνα, που σήμερα καλύπτεται από το αφορολόγητο όριο, θα πληρώσει σχεδόν 450 ευρώ φόρο.
Εργασιακά: Διατηρούνται όλες οι νομοθετικές προβλέψεις των μνημονίων τουλάχιστον μέχρι το 2018 που σημαίνει ότι κυριαρχούν οι ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις με απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
Ομαδικές απολύσεις: Διευκολύνεται η μαζική απόλυση εργαζομένων με την κατάργηση της υποχρεωτικής Υπουργικής Απόφασης για την έγκρισή τους.
Συμβασιούχοι: Νέα μείωση του αριθμού των εργαζομένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου για να φτάσει από 49.448 το 2016 σε 49.104 το 2017 και σε 48.420 το 2019.
ΔΕΗ: Πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και του 17% της εταιρείας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Κυριακάτικη αργία: Άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές για πέντε από τέσσερις μήνες και ένταξη της Αττικής στις τουριστικές περιοχές.
Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα: Η συμφωνία προβλέπει ότι τα ΜΗΣΥΦΑ θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων.
Tα πολυδιαφημισμένα αντίμετρα δεν είναι τίποτε άλλο, στο βασικό τους πλαίσιο, από φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις.
Τα αποκαλούμενα αντίμετρα θα εφαρμοστούν από το 2019 εφόσον έχει ξεπεραστεί κατά 0,2% ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα. Δηλαδή με στόχο 3,5% του ΑΕΠ να επιτευχθεί 3,7% του ΑΕΠ.
Σε αυτή την περίπτωση θα προκύψουν σημαντικές φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις καθώς ο φορολογικός συντελεστής από 29% θα πέσει στο 26% το 2019. Το κενό στα φορολογικά έσοδα θα κληθεί να πληρώσει ο λαός. Επιπλέον στις επιχειρήσεις θα μοιραστούν φτηνά και επιδοτούμενα χέρια εργασίας με προγράμματα «ενεργητικών πολιτικών» ύψους έως και 260 εκατ. ευρώ.
Για το χαμηλό φορολογικό συντελεστή φυσικών προσώπων προβλέπεται μείωση από το 22% στο 20%, που ωστόσο δεν έχει πρακτική αξία αφού θα έχει μειωθεί δραστικά το αφορολόγητο όριο. Π.χ. ο μισθωτός που είχε ετήσιο εισόδημα 8.600 ευρώ και δεν πλήρωνε φόρο αφού τόσο είναι και το αφορολόγητο, με τη μείωση του ορίου στα 5.600 θα πληρώσει φόρο για 3.000 ευρώ δηλαδή 600 ευρώ φόρο με συντελεστή 20%!
Για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται ο επανασχεδιασμός του χαρατσιού, που ωστόσο θα πρέπει να αποφέρει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017.
Στα αντίμετρα η κυβέρνηση εντάσσει τα κοινωνικά επιδόματα που αφού μειώσει τους δικαιούχους θα τα αυξήσει κάπως και εφόσον δεν έχουν ενσωματωθεί στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης. Επίσης προβλέπονται σχολικά γεύματα και μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα.
Οι εργαζόμενοι, ο λαός πρέπει να αντισταθούμε,
δεν πρέπει να νομιμοποιήσουμε τα νέα μέτρα,
δεν πρέπει να γίνουμε συνένοχοι στα μέτρα χωρίς τέλος!
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ και ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ!!!
Όλοι κι όλες στις 17 Μάη δίνουμε το «παρών» στην απεργία και
στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στις 10.00 π.μ.

Πειραιάς 07/05/2017
   


                                                    
                                                           Υποψήφιοι

1.    ΑΜΠΑΤΖΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ               ΑΝΑΠΛ. ΔΑΣΚΑΛΑ ΠΑΡΑΛ. ΣΤΗΡΙΞ. 5ο Δ.Σ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
2.         ΒΑΤΙΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ                            ΔΑΣΚΑΛΟΣ 3ο Δ.Σ. ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
3.         ΒΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΝΤΩ                   ΔΑΣΚΑΛΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ 2ο Δ.Σ. ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
4.         ΓΑΒΑΛΑ ΜΑΤΙΝΑ                               ΔΑΣΚΑΛΑ 2ο Δ.Σ. ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
5.         ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΜΕΝΕΞΙΑ                      ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ 1ο Ν.Γ. ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
6.         ΔΙΑΜΑΝΤΑΡΑΣ ΟΡΕΣΤΗΣ                  ΑΝΑΠΛ. ΜΟΥΣΙΚΟΣ 6ο και 7ο Δ.Σ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
7.         ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ                       ΔΑΣΚΑΛΑ 6ο Δ.Σ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
8.         ΘΡΑΒΑΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ                     ΔΑΣΚΑΛΑ 2ο Δ.Σ. ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
9.         ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ               ΔΑΣΚΑΛΑ 4ο Δ.Σ. ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
10.       ΚΟΡΟΒΕΣΗ ΣΟΦΙΑ                              ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ 8ο Ν.Γ.  ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
11.       ΚΡΕΣΤΑ ΒΑΣΩ                                       ΓΥΜΝΑΣΤΡΙΑ 4ο Δ.Σ.  ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
12.       ΛΕΔΑΚΗ ΕΛΠΙΔΑ                                ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ Ν.Γ. ΙΚΟΝΙΟΥ
13.       ΛΥΚΟΥΔΗ  ΧΡΙΣΤΙΝΑ                             ΔΑΣΚΑΛΑ 12ο Δ.Σ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
14.       ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ                    ΔΑΣΚΑΛΑ 3ο Δ.Σ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
15.       ΜΠΕΖΑΝΤΑΚΟΥ ΣΤΕΛΛΑ                   ΔΑΣΚΑΛΑ  2ο Δ.Σ. ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
16.       ΜΠΕΚΙΑΡΗ ΛΕΜΟΝΙΑ                        ΔΑΣΚΑΛΑ 2ο Δ.Σ. ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
17.       ΝΑΣΤΑ ΜΙΡΑΝΤΑ                               ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ 17ο Ν.Γ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
18.      ΝΤΕΒΕΡΙΚΟΥ ΜΑΡΙΑ                ΑΝΑΠΛ. ΔΑΣΚΑΛΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ 10ο Δ.Σ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
19.       ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ                ΔΑΣΚΑΛΟΣ 20ο Δ.Σ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
20.       ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ                 ΓΥΜΝΑΣΤΡΙΑ 3ο Δ.Σ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
21.       ΣΦΕΤΚΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ                          ΔΑΣΚΑΛΟΣ 4ο Δ.Σ. ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
22.       ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ   ΕΦΗ                            ΔΑΣΚΑΛΑ 1ο Δ.Σ. ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

..................................................................................................

Η κυβέρνηση - μέσω διαρροών - προετοιμάζει νέες ρυθμίσεις σκούπα για την Εκπαίδευση!
Ούτε να το σκέφτεται!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση, με τη μέθοδο των διαρροών ...σωρείας τροπολογιών και ...μερικών διαψεύσεων, προετοιμάζει το έδαφος για νέες ρυθμίσεις σκούπα στην Εκπαίδευση, στα πλαίσια της επιτάχυνσης της αντιλαϊκής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής! Κι επειδή, όπως λέει και ο λαός «καπνός χωρίς φωτιά δε βγαίνει», ούτε να το σκέφτεται! Αποτελούν πρόκληση και ως δημοσίευμα και μόνο για τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές.

Συγκεκριμένα βγήκαν σε ιστοσελίδα, με πλήρη στοιχεία και ακριβείς αναφορές σε συγκεκριμένες διατάξεις, ρυθμίσεις που κινούνται βασικά σε τέσσερις άξονες:

Α. Τσακίζει παραπέρα τους ήδη τσακισμένους αναπληρωτές!
Σαν να μην έφτανε η χρόνια περιπλάνηση και η εναλλαγή ανεργίας - ελαστικής εργασίας και οι 4000 απολύσεις αναπληρωτών φέτος, λόγω των αντιεκπαιδευτικών περυσινών ρυθμίσεων στο νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, προετοιμάζει και νέες απολύσεις χιλιάδων αναπληρωτών δια της επαναφοράς του διετούς αποκλεισμού (!!!) όσων δεν αποδεχτούν την πρόσληψή τους ως αναπληρωτές, γιατί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα τόσο οι ίδιοι όσο και η οικογένεια που αφήνουν πίσω τους, όταν παίρνουν τη βαλίτσα και διασχίζουν τη χώρα!  Αποτελεί πρόκληση! Σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι δε μπορούν να συντηρήσουν ένα σπίτι, οι αναπληρωτές τιμωρούνται, όταν δεν μπορούν να φροντίσουν δύο! Είναι σκέτη αναλγησία! Ούτε να το σκέφτεστε! Δε θα περάσει!

Β. Η κυβέρνηση προωθεί την (παραπέρα) κινητικότητα και στην εκπαίδευση
Όπως και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, προωθεί μια εκπαίδευση «σούπα», όπου όλοι θα βρίσκονται σε διαρκή «κίνηση» και θα τα κάνουν όλα, ώστε να εξασφαλίζεται ο μέγιστος κάθε φορά «εξορθολογισμός» προσωπικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εργασιακά δικαιώματα και τη ζωή των εκπαιδευτικών, την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία,.
Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση "διαρρέει" τρεις ρυθμίσεις. Με την πρώτη επικαιροποιεί (για να επιχειρήσει να την εφαρμόσει) παλιότερη νομοθετική ρύθμιση, ώστε να στελεχώνονται οι βρεφο-παιδικοί σταθμοί με μόνιμες νηπιαγωγούς (!!!), που θα διατίθενται ή θα αποσπώνται σε αυτούς! Ο στόχος προφανής, με τις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις θα εξασφαλίζει "πλεονάζουσες" Νηπιαγωγούς και θα τις στέλνει να καλύψουν κενά λόγω χρόνιας αδιοριστίας στους παιδικούς σταθμούς! Με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια! Ούτε να το σκέφτεστε κύριοι του Υπ. Παιδείας!!! Με τη δεύτερη ρύθμιση στέλνει κατά τον ίδιο τρόπο «πλεονάζοντες» γυμναστές να συμπληρώσουν ωράριο σε Εθνικά και Δημοτικά Κολυμβητήρια στα οποία εφαρμόζονται εκπαιδευτικά προγράμματα (αυτό είναι το τυράκι) και μετά θα τους «γυμνάζει» στέλνοντάς τους όπου θέλει!!! Κι αυτό ξεχάστε το!!! Με την τρίτη θα μετακινεί όχι μόνο στην αρχή αλλά καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους τους εκπαιδευτικούς κοινών ειδικοτήτων (και όχι μόνο) από σχολείο σε σχολείο και από βαθμίδα σε βαθμίδα, για να καλύπτουν κάθε ανάγκη που θα προκύπτει! Έτσι δε θα καλύπτουν μόνο από 2 ως 6 με 7 σχολεία κάθε χρόνο αλλά μεγάλο πολλαπλάσιο αυτών! Είπαμε όλοι σε "κίνηση"! Μόνο που σχολείο έτσι δε λειτουργεί και ο κάθε εκπαιδευτικός δεν μπορεί να είναι Βέγγος!
Γ. Αυστηροποιεί τους όρους για τη λεγόμενη «συνεκπαίδευση»
Η κυβέρνηση που επαγγέλλεται την «ένταξη» και τη «συνεκπαίδευση», διαρρέει ρυθμίσεις με τις οποίες αυστηροποιεί παραπέρα τις διαδικασίες μείωσης των μαθητών για κάθε παιδί με ειδικές ανάγκες που «εντάσσεται» σε τμήμα γενικού σχολείου. Μέχρι τώρα μειώνονταν κατά τρεις οι μαθητές του τμήματος στο οποίο "εντασσόταν" παιδί με ειδικές ανάγκες. Τώρα προωθείται να μειώνονται κατά τρεις οι μαθητές του τμήματος στο οποίο "εντάσσονται" είτε τουλάχιστον δύο ανάπηρα παιδιά είτε τουλάχιστον 4 παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες! Με την προϋπόθεση πάντα το τμήμα να ξεκινά από 25 τουλάχιστον μαθητές και να φτάνει όχι κάτω από 22! Είναι πραγματική εναπόθεση, εγκατάλειψη και κίνδυνος περιθωριοποίησης των παιδιών με ειδικές ανάγκες μέσα σε πολυπληθή τμήματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ίδια, που θα μείνουν ανεκπαίδευτα, τους γονείς τους αλλά και τη λειτουργία του σχολείου!

Δ. Επιταχύνεται η «μαθητεία»
Με μια σειρά ρυθμίσεις επιταχύνει τις διαδικασίες για την προώθηση της  «μαθητείας» στα ΕΠΑΛ, επιδιώκοντας να κερδίσει χρόνο, ώστε, ακόμα και από τη φετινή χρονιά, να ξεκινήσει το «μπλέξιμο» του σχολείου με τις επιχειρήσεις, να μετατραπεί ουσιαστικά το σχολείο σε γραφείο ευρέσεως εργασίας και οι απόφοιτοι σε εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.  Τέτοια βιασύνη φυσικά δεν έδειξε η κυβέρνηση στην κάλυψη των κενών στα ΕΠΑΛ, την έγκαιρη προμήθεια των βιβλίων και τον εξοπλισμό των εργαστηρίων…

Πάρτε πίσω τις ρυθμίσεις σας εδώ και τώρα!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Είμαστε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Η επίθεση θα κλιμακωθεί!
Ας μην τους αφήσουμε να μας κάνουν μπαλάκια νέας αντιεκπαιδευτικής επίθεσης!
Να τους δώσουμε την απάντηση που πρέπει.

Όλοι τις Γενικές Συνελεύσεις των ΣΥΛΛΟΓΩΝ και των ΕΛΜΕ!!

Αθήνα, 31/1/2017


.....................................................................................................................

Για τη συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας

Φίλης: «Σπατάλη οι πιστώσεις για την κάλυψη των κενών στα σχολεία!!»
Σήμερα 15/9 στα πλαίσια της 24ωρης Απεργίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και της συγκέντρωσης στο υπουργείο Παιδείας                                                                                                           πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον κ.Φίλη.

1. Η πολιτική «ανοικτών θυρών» της κυβέρνησης έδωσε τη θέση της στα ΜΑΤ γύρω από το υπουργείο Παιδείας και την απόπειρα σωματικού ελέγχου στα μέλη του Δ.Σ της ΔΟΕ από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Υπουργείου (η οποία φυσικά δεν έγινε αποδεκτή). Αυτά τα κρούσματα, ο αυταρχισμός που συνοδεύει πάντα την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, είναι συνέχεια της επίθεσης των ΜΑΤ στους απεργούς διοικητικούς υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας, πριν λίγες μέρες, αλλά και της απόπειρας σύλληψης του προέδρου της ΕΛΜΕ Κεφαλονίας, για να μην διαβάσει γράμμα της ΕΛΜΕ τη μέρα του αγιασμού. 
            2. Στη συνάντηση, ο υπουργός Παιδείας, με προκλητικό τρόπο, άξιος συνεχιστής των Υπουργών Παιδείας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συνεπής στη υλοποίηση του 3ου Μνημονίου,  προσπάθησε να υπερασπιστεί τη πολιτική των περικοπών και των απολύσεων παρουσιάζοντας το μαύρο - άσπρο. Συνέχιζε να υποστηρίζει πως με 16.000 λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών (μέχρι στιγμής), σε σχέση με πέρσι, «τα σχολεία λειτουργούν χωρίς ελλείψεις(!!)». Ισχυρίστηκε ότι, «δεν προβλέπονται άλλες πιστώσεις για την Πρωτοβάθμια, πλην κάποιων ειδικοτήτων». Στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί όλες τις κυβερνητικές ρυθμίσεις και Τροπολογίες των προηγούμενων μηνών, υποστήριξε προκλητικά ότι «τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών από τις ανάγκες», ότι «είχαμε σπατάλη δυνάμεων και πιστώσεων». Χαρακτηριστικά είπε ότι, «πέρσι είχαμε πάρτυ με τις προσλήψεις(!!!) και δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναγίνουν 14.000 προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια», ενώ προανήγγειλε και νέες περικοπές την επόμενη χρονιά λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, «του χρόνου θα είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα!!».
Ο υπουργός σήμερα ανακοίνωσε απολύσεις αναπληρωτών και συνέχεια των περικοπών!!
3. Για τις ρυθμίσεις σε σχέση με το Νηπιαγωγείο, υποστήριξε ότι, «δεν υπάρχει κανένα παιδαγωγικό πρόβλημα», ότι «το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο είναι κατά βάση για χαλάρωση των παιδιών» και ότι «όλη η φασαρία γίνεται γιατί ξεβολεύονται οι Νηπιαγωγοί»! Επίσης προανήγγειλε ότι, στον κυβερνητικό σχεδιασμό είναι το κλείσιμο των «μικρών» 1/Θ και 2/Θ και η δημιουργία μεγάλων πολυθέσιων Νηπιαγωγείων.
            4. Για τους υποτιθέμενους 20.000 μόνιμους διορισμούς - φάντασμα, αυτή την φορά δεν ειπώθηκε ούτε καν ότι παραπέμπονται στο επόμενο έτος. Η κυβέρνηση μεθοδικά επιδιώκει να δημιουργήσει το κλίμα πως δήθεν δεν υπάρχουν κενά και ανάγκες άρα δεν χρειάζονται και διορισμοί! Ο Υπουργός αμφισβήτησε τις κενές οργανικές θέσεις, προαναγγέλλοντας την κατάργησή τους με το επιχείρημα της μείωσης τους μαθητικού πληθυσμού.
            5. Οι παραινέσεις του Υπουργού για το πώς πρέπει κινητοποιούνται τα συνδικάτα και τι μορφές πάλης πρέπει να επιλέγουν μας γυρίζουν… σε άλλες εποχές. Το θάρρος που έδωσαν στις εκάστοτε κυβερνήσεις οι δυνάμεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι πολύ μεγάλο. Η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος τους ΠΑΜΕ θέλει τα συνδικάτα χειροκροτητές της πολιτικής της.

Συνάδελφισσες, συνάδελφοι,
Καλούμε όλα τα Πρωτοβάθμια σωματεία να καταδικάσουν τις κυβερνητικές αποφάσεις για συνέχιση των περικοπών, για απολύσεις συναδέλφων μας αναπληρωτών.
Να καταδικάσουν την πρωτοφανή προσπάθεια, οι περικοπές και η αφαίρεση μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας να παρουσιαστούν ως αναβάθμιση του σχολείου.
Κάθε σωματείο, κάθε συνάδελφος, να αναλάβει την ευθύνη, να ενημερώσει τους γονείς για τις εξελίξεις στην Εκπαίδευση, για τις επιπτώσεις τους στη μόρφωση των παιδιών.
Να μαζικοποιήσουμε τις επόμενες μέρες τις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων μας, τις πολύμορφες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ανάδειξης των προβλημάτων που υπάρχουν σε κάθε σχολείο, σε κάθε Δήμο.
Να μη συμβιβαστούμε με την πολιτική των ελλείψεων, της αφαίρεσης μορφωτικών δικαιωμάτων, την υποχρηματοδότηση.

Αθήνα, 15/9/2016


..........................................................................................................


                                                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΠΕΙΡΑΙΑ 31/8 & 1/9
Την Tετάρτη 31 Αυγούστου 2016 πραγματοποιήθηκε από τους εκπροσώπους των Δ.Σ. των συλλόγων και αρκετούς συναδέλφους δυναμική παράσταση δαμαρτυρίας στη Δ/νση Εκπαίδευσης Πειραιά, την ώρα που είχε προγραμματιστεί η συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ με θέματα τον προσδιορισμό των λειτουργικών κενών  των σχολικών μονάδων και την κρίση και χαρακτηρισμό των λειτουργικά υπεράριθμων εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ 06, ΠΕ 11, ΠΕ 70, ΠΕ 60...
Η Διεύθυνση Π.Ε. Πειραιά  επιμένει να προχωρήσει σε συνεδριάσεις, αφού, κατά τη γνώμη της, έχουν καταγραφεί όλες οι  ελλείψεις και τα πλεονάσματα.  Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι ώρες διδασκαλίας «λαμβάνονται» υπόψη ως αριθμοί σε κουτάκια, εφαρμόζοντας τη μεθοδευμένη παρέμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προκειμένου να διαμορφωθεί η εικόνα ότι φέτος στα σχολεία οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί, όχι μόνο δε θα λείπουν, αλλά θα περισσεύουν κιόλας!!! ‘Ετσι εμφανίζουν 55 εκπαιδευτικούς ΠΕ 70 ως λειτουργικά υπεράριθμους!!! Η Διεύθυνση προσπαθεί, λοιπόν, να κόψει και να ράψει στα μέτρα της,  μια εικονική πραγματικότητα, πολύ μακρινή από τις πραγματικές ανάγκες των σχολικών μας μονάδων. Η λογική τους;… «Πόσα τμήματα πρωινού ωραρίου - τόσοι εκπαιδευτικοί σε κάθε σχολική μονάδα».
·         Ποιος όμως θα είναι ο εκπαιδευτικός που θα αναλάβει τη μελέτη στο ολοήμερο;
·         Πόσες διαγνώσεις θα έρθουν στα σχολεία από τα ΚΕΔΔΥ και τα Ιατροπαιδαγωγικά και θα χρειαστεί να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών και κατά συνέπεια να δημιουργηθούν παραπάνω τμήματα σε κάθε σχολική μονάδα;
·         Πώς θα στελεχωθούν τα τμήματα ένταξης και τα ειδικά σχολεία;
·         Πόσες νέες εγγραφές θα γίνουν και πόσες άδειες εκπ/κών θα δηλωθούν τις πρώτες μέρες λειτουργίας των σχολείων;
·         Πόσα τμήματα νηπιαγωγείων ενδέχεται να μη λειτουργήσουν σύμφωνα με την Υ.Α. για τον «Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου»;     

Μάλιστα κατά τα λεγόμενα του ίδιου του διευθυντή εκπαίδευσης πρέπει όλοι να συναινέσουμε,  να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα και να τηρήσουμε την νομοθεσία!!! Δηλαδή, με άλλα λόγια, ο Δ/ντης Εκπ/σης ζητά από τους εκπαιδευτικούς να συμβάλλουν στην πλήρη υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και  στο τσάκισμα των εργασιακών τους σχέσεων !!!   
Απαιτήσαμε να μη γίνει καμία συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ, πριν ανοίξουν τα σχολεία και πριν οι Σύλλογοι Διδ/ντων, αφού καταγράψουν τα πραγματικά κενά, να τα στείλουν στη Διεύθυνση. Πετύχαμε τη ματαίωση της προγραμματισμένης συνεδρίασης του ΠΥΣΠΕ για τις λειτουργικές υπεραριθμίες.
Το ίδιο δυναμικά επανήλθαν οι σύλλογοι και στη δεύτερη προσπάθεια συνεδρίασης του ΠΥΣΠΕ την 1/9 με θέμα ξανά την κρίση και τον χαρακτηρισμό των λειτουργικά υπεράριθμων εκπαιδευτικών. Καταγγέλθηκε για άλλη μια φορά η προσπάθεια της Δ/νσης να δημιουργήσει «τεχνητά» υπεράριθμους, βασισμένη σε λογιστικά τρικ, υλοποιώντας στο ακέραιο τις αντιεκπαιδευτικές εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις και ζητήθηκε να αναβληθεί εκ νέου η συνεδρίαση! Ο Δ/ντης αρνήθηκε να ματαιώσει τη συνεδρίαση και με τη σύμφωνη γνώμη των δύο άλλων διορισμένων μελών δήλωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά! Δεν έχουμε, ως ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, καμία αυταπάτη για το ρόλο που καλούνται να παίξουν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Με την απόλυτη πλειοψηφία που έχουν, λόγω των διορισμένων μελών, ορίζουν και τις αποφάσεις που παίρνουν.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Είμαστε αντιμέτωποι με μια επίθεση στις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Η άρση της οργανικότητας, η υπεραριθμία, η «κινητικότητα» και η επιβολή των ελαστικών  εργασιακών σχέσεων έρχονται να ανατρέψουν τις ισχύουσες εργασιακές σχέσεις. Είμαστε αντιμέτωποι με μια πολιτική που μας θεωρεί όλους εν δυνάμει υπεράριθμους.      
Καλούμε τους συναδέλφους με τη μαζική τους συμμετοχή στο σωματείο, στις Γ.Σ, με μαζικές διαδικασίες, να αποτρέψουμε αποφάσεις που ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου για το εργασιακό μας μέλλον. Να δώσουμε τη μάχη στις συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων, τμήμα το τμήμα, σχολείο το σχολείο, να μην εφαρμοστούν στην πράξη οι νέες ρυθμίσεις που οδηγούν στη διάλυση του δημόσιου σχολείου!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΟΕ ΣΤΙΣ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ (ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΕΘ) ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 7 Μ.Μ. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΟΜΟΝΟΙΑ)
......................................................................................................

Να μην νομιμοποιηθεί η κυβερνητική απάτη
περί «πλεοναζόντων» (!!!) εκπαιδευτικών.
Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη μεθοδευμένη παρέμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκειμένου να διαμορφωθεί η εικόνα ότι φέτος στα σχολεία οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί όχι μόνο δεν θα λείπουν αλλά θα περισσεύουν κιόλας!!!
Με εγκύκλιο που απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας καλεί τα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ μέχρι τις 30/8 να ορίσουν τις «υπεράριθμές» και το «πλεονάζον» προσωπικό!! 
 Τα υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΠΕ / ΠΥΣΔΕ), με τις πλάτες του κυβερνητικού συνδικαλισμού, με κάθε ευκαιρία (π.χ. για καθορισμό κενών για μεταθέσεις, λειτουργικών κενών κλπ) «διαπιστώνουν» τα «περισσεύματα» των μονίμων εκπαιδευτικών. Χαρακτηριστικά το ΠΥΣΔΕ Ηλείας ανακάλυψε 170 συναδέλφους που «περισσεύουν»!!! Κι αυτά λέγονται όταν η περσινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με πάνω από 25.000 κενά κι έκλεισε με 3.000 κενά που δεν καλύφθηκαν ποτέ ενώ έγιναν προσλήψεις 22.200 «προσωρινών» αναπληρωτών, δηλαδή συμβασιούχων που αναπληρώνουν τους μονίμους. Από αυτούς κάποιοι είναι αναπληρωτές για 15 χρόνια, αφού την τελευταία πενταετία  δεν διορίστηκε ούτε ένας μόνιμος εκπαιδευτικός.
Οι αποφάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων θεωρούν ως «δεδομένες» μια σειρά κυβερνητικές αποφάσεις που πάρθηκαν το καλοκαίρι και πιο πριν, στο πλαίσιο των γενικών κατευθύνσεων - αναδιαρθρώσεων της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, των μνημονιακών δεσμεύσεων και της γενικότερης οικονομικής πολιτικής. Με αυτές στα σχολεία μειώθηκαν ώρες διδασκαλίας και καταργήθηκαν μαθήματα, υπονομεύθηκαν δομές όπως τα εργαστήρια, χτυπήθηκαν τα ολοήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία, υποβαθμίστηκε η ειδική αγωγή. Ετοιμάζεται, με τα νέα αυξημένα όρια μαθητών για την ίδρυση τμημάτων και κατευθύνσεων, γενικευμένο κλείσιμο τμημάτων και στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Η συγκυβέρνηση, με τις πλάτες της ΝΔ και των άλλων κομμάτων του καπιταλιστικού δρόμου που κάνουν «τα στραβά μάτια» διότι συμφωνούν στην ίδια στρατηγική, προχωρά - επιστρατεύοντας το ψέμα και την απάτη - σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα. Όχι μόνο υλοποιεί τις αντιδραστικές αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά θεσπίζει αδίστακτα καθημερινά νέα μέτρα. Τα μέτρα στην εκπαίδευση εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της. Η άρση της οργανικότητας, η υπεραριθμία, η «κινητικότητα» και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων έρχεται, έτσι, σαν ώριμο φρούτο.
 Και σε όλα αυτά οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ – ΟΛΜΕ) που «έβγαιναν στα κάγκελα» πριν την κυβερνητική αλλαγή τώρα «ποιούν τη νήσσα».
Τα πανηγύρια της κυβέρνησης για τα «πλεονάσματα» των εκπαιδευτικών είναι αντίστοιχα με εκείνα για τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού. Κρύβει επιμελώς ότι τα δεύτερα είναι το προϊόν της οικονομικής κλοπής του λαού και τα πρώτα είναι προϊόν κλοπής των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.
Να μην περάσει η ληστεία των μορφωτικών δικαιωμάτων και οι εργασιακές ανατροπές!!
Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλεί τους ΣΕΠΕ και τις ΕΛΜΕ, τους Συλλόγους Γονέων, όλο το λαό σε ετοιμότητα. Κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει!!!
Σε περιοχές που τα σωματεία έγκαιρα μπήκαν μπροστά (πχ Κεφαλονιά) καθορίστηκαν μηδενικές υπεραριθμίες. Να μην συναινέσει κανείς αιρετός του κλάδου στη σφαγή. Να δοθεί μάχη τμήμα το τμήμα, σχολείο με το σχολείο, για να μην εφαρμοστούν στην πράξη οι αντιεκπαιδευτικές αποφάσεις, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Η ώρα του αγώνα είναι τώρα, χωρίς καμία καθυστέρηση!

Αθήνα 24/8/16
.............................................................................................................
Τροπολογία Υπουργείου Παιδείας
Προχωρά στην παραπέρα υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης!

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΙΣ 12 μ.μ. ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Με την τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις» το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί - για άλλη μια φορά - να επιφέρει αλλαγές στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Σε συνέχεια του προηγούμενου νομοθετικού έργου για τα Τμήματα Ένταξης που μετέτρεψε το ρόλο του ειδικού παιδαγωγού σε αυτό του «γυρολόγου», αλλά και την εγκύκλιο για την κατάργηση του ενός από τα δύο Τμήματα Ένταξης σε συγχωνευμένα σχολεία, αλλαγές που αποτύπωναν, με κραυγαλέο τρόπο, τις «δημοσιονομικές αντοχές» με βάση τα ψηφισμένα στο 3ο Μνημόνιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται να δώσει ένα νέο χτύπημα στον πολύπαθο χώρο της Ειδικής Αγωγής.
Σε συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, νομοθετεί, όχι με βάση τις ανάγκες των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά με «όρους μνημονίων» και με γνώμονα τις αντοχές της οικονομίας που υπηρετεί τα επιχειρηματικά κέρδη. To Υπουργείο με πρόσχημα, «να αξιοποιήσει με το βέλτιστο τρόπο το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό, να εξυπηρετούνται άμεσα οι ανάγκες των μαθητών και να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των δομών ΕΑΕ», όπως αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση, στην ουσία υποβαθμίζει, για να μην πούμε εξαφανίζει, τα ειδικά παιδαγωγικά προσόντα που απαιτεί το μάθημα, προωθεί τη διδασκαλία α λα κάρτ και το τσουβάλιασμα των συναδέλφων ανεξαρτήτως επιστημονικής κατάρτισης. Στη συνέχεια της αιτιολογικής έκθεση κάνει ακόμα πιο σαφές το πώς θα ικανοποιηθούν αυτές «οι ανάγκες»: Στην κατ’ άρθρο διατύπωση διαβάζουμε ότι «εάν συντρέχει αδυναμία πλήρωσης των κενών διατίθενται εκπαιδευτικοί χωρίς κανένα από τα ανωτέρω προσόντα ή χαρακτηριστικά (πτυχίο - μεταπτυχιακές σπουδές ή μετεκπαίδευση στην ειδική Αγωγή δηλ.). Οι εκπαιδευτικοί αυτοί συμμετέχουν υποχρεωτικά σε προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης»!!!
Σύμφωνα με τον Υπουργό δηλαδή, αρκούν κάποιες ώρες σεμιναρίων για να γίνουν κάποιοι εκπαιδευτικοί ικανοί να ανταπεξέλθουν στο σύνθετο και δύσκολο έργο του ειδικού παιδαγωγού. Αλήθεια, τα Παιδαγωγικά Τμήματα Ειδικής Αγωγής, τι διδάσκουν τέσσερα χρόνια στους φοιτητές, όταν το Υπουργείο μπορεί (σε… παγκόσμια πρωτοτυπία) και «δημιουργεί» εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής μέσα σε λίγες ώρες με ταχύρρυθμα σεμινάρια;
Η τροπολογία αποτελεί πισωγύρισμα στη δεκαετία του '80, τότε που προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της ΕΑΕ μετατίθονταν ή αποσπώνταν σ’ αυτή εκπαιδευτικοί χωρίς κανένα προαπαιτούμενο. Κι ενώ τότε ήταν αυτονόητο να γίνει αυτό, καθώς δεν υπήρχαν ούτε πανεπιστημιακά τμήματα ΕΑΕ, ούτε εκπαιδευτικοί με ειδίκευση σ’ αυτή, η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, σε μια περίοδο που υπάρχουν χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί ειδικευμένοι στην Ειδική Αγωγή. Με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα να τοποθετηθούν στην ΕΑΕ εκπαιδευτικοί της Γενικής Αγωγής που δεν έχουν καμιά σχέση με το αντικείμενο. Με λίγα λόγια, αντί το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στην πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού εκπαιδευτικού προσωπικού, κάτι που το έχει μεγάλη ανάγκη η ΕΑΕ σήμερα, προαναγγέλλει την αδιοριστία και ανεργία των εκπαιδευτικών της Ειδικής Αγωγής και τη βίαιη τοποθέτηση στην Ειδική Αγωγή των εκπαιδευτικών της Γενικής που θα «περισσέψουν».
Τέλος, τα «προσόντα» που τίθενται στην τροπολογία για τους εκπαιδευτικούς αναδεικνύουν τον απαράδεκτο και αντιεπιστημονικό τρόπο που η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας αντιλαμβάνεται την ΕΑΕ.
Συγκεκριμένα:
Θεωρείται ως προσόν η εργασία ενός εκπαιδευτικού στην ενισχυτική διδασκαλία. Αλήθεια πώς τεκμηριώνεται επιστημονικά ο συσχετισμός της ΕΑΕ με την ενισχυτική διδασκαλία η οποία έχει άλλο παιδαγωγικό πλαίσιο, φιλοσοφία και αποστολή;
Πώς τεκμηριώνεται επιστημονικά ότι οι εκπαιδευτικοί με 67% αναπηρία και πάνω ή οι γονείς παιδιών ΑμΕΑ έχουν «ντε φάκτο» και τα προσόντα να εργαστούν στην ΕΑΕ; Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί επιβάλλεται να έχουν «προνομιακή μεταχείριση», να εργάζονται σε χώρους που μπορούν να ανταποκριθούν, με ανθρώπινους όρους και όχι να τοποθετούνται στον πιο απαιτητικό, σύνθετο και δύσκολο παιδαγωγικά χώρο της ΕΑΕ.
Οι εκπαιδευτικοί Γενικής και Ειδικής Αγωγής, οι γονείς παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, δεν πρέπει να συμβιβαστούν με αυτή την κατάσταση, δεν πρέπει να επιτρέψουν αυτό το πισωγύρισμα.
ΕΔΩ και ΤΩΡΑ να αγωνιστούμε με μέτρο τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Γιατί μπορεί το υπουργείο να επιδίδεται καλά στο επικοινωνιακό παιχνίδι των εντυπώσεων αλλά δε φτάνει ένα δελτίο τύπου για ίδρυση των δομών της ΕΑΕ, χρειάζεται η εξασφάλιση όλων των απαραίτητων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό και η αναγκαία πολιτική βούληση για να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού για να λειτουργήσουν.
Ταυτόχρονα, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να χαρακτηριστεί η προσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων των ενοποιημένων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων – Λυκείων με αυτών της γενικής εκπαίδευσης και ο «τερματισμός της πρόωρης εξειδίκευσης», όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο, αφού δε λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των παιδιών αυτών, οι διαφορετικοί ρυθμοί μάθησης που μπορεί αυτά να έχουν, παιδαγωγικά και επιστημονικά κριτήρια.
Το παιχνίδι της διάσπασης και του αλληλοφαγώματος μεταξύ των εκπαιδευτικών, που επιδιώκει να στήσει και να αξιοποιήσει η Κυβέρνηση αλλά και διάφοροι καλοθελητές, δεν πρέπει να πιάσει τόπο.
Στην εκπαίδευση και ειδικά στην ΕΑΕ δεν περισσεύει κανένας συνάδελφος!! Το αντίθετο! Χρειάζονται σήμερα χιλιάδες μόνιμοι διορισμοί που να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες!

Να σταματήσει η περιπλάνηση και η ομηρία των χιλιάδων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής, που εργάζονται εδώ και 15 χρόνια σαν αναπληρωτές!!!

ΕΔΩ και ΤΩΡΑ απαιτούμε:
·         Άμεση απόσυρση της απαράδεκτης τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας για τα «Θέματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης», πλην της παραγράφου που αφορά στην αναγνώριση όλου του προσωπικού στις μονάδες της ειδικής εκπαίδευσης να συμμετέχουν ισότιμα στον Σύλλογό τους.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού στην Ειδική Αγωγή (εκπαιδευτικού, ειδικού εκπαιδευτικού, βοηθητικού και τεχνικού προσωπικού) για τη στήριξη των παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες.
  • Άμεση στήριξη των δομών Ειδικής Αγωγής. Εδώ και τώρα όχι μόνο ίδρυση αλλά και λειτουργία όλων των αναγκαίων ειδικών σχολείων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ίδρυση τμημάτων ένταξης σε κάθε σχολική δομή σε Α/θμια και Β/θμια. Να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις για Παράλληλη Στήριξη στα σχολεία, χωρίς καμία καθυστέρηση.
  • Κατάργηση του νόμου 3699/2008 και του άρθρου 39 του ν. 4115/2013 για την Ειδική Αγωγή και της τροπολογίας που αλλάζει το χαρακτήρα και στην ουσία καταργεί τα Τμήματα Ένταξης.
  • Άμεση και γενναία χρηματοδότηση της Ειδικής Αγωγής. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ να κατευθυνθούν άμεσα για τη στήριξη και τη διεύρυνση των δημόσιων βασικών σταθερών δομών και όχι για επιδότηση των ΜΚΟ, των λεγόμενων μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που ανοίγουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
  • Να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, της πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης, αλλά και της αποκατάστασης των παιδιών με αναπηρίες.
·      Πλήρης, έγκαιρη και αντικειμενική καταγραφή και διάγνωση, ομαδοποίηση ανά ιδιαίτερη ανάγκη και πρόβλημα. Που σημαίνει επιστημονική «χαρτογράφηση» του χώρου και των αναγκών της Ειδικής Αγωγής ποσοτικά όσο και ποιοτικά.
·      Κάθε παιδί με Ειδικές Ανάγκες να έχει το κατάλληλο γι' αυτό σχολείο, να φοιτά δηλαδή υποχρεωτικά στη δημόσια εκπαίδευση και στη δομή που έχει ανάγκη. Ούτε ένα παιδί με αναπηρία στο σπίτι του ή σε σχολείο που δε θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες του.

Αθήνα, 22-8-2016
.......................................................................................................

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ!

Καταργείται η υποχρεωτικότητα στη φοίτηση για 3.546 Ολοήμερα Νηπιαγωγεία!!
Το Υπουργείο Παιδείας με την γνωστή τακτική, μέσα στο κατακαλόκαιρο, προχωράει σε σημαντικές ανατροπές στη λειτουργία των Νηπιαγωγείων με Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 8/8/2016. Οι νέες ρυθμίσεις δεν είναι ξεκομμένες από τις προηγούμενες κυβερνητικές αποφάσεις για αύξηση του ελάχιστου αριθμού για να δημιουργηθεί τμήμα, από 7 σε 14 νήπια, αλλά και τα κριτήρια που για πρώτη φορά μπήκαν για την εγγραφή στο Ολοήμερο (να είναι εργαζόμενοι οι γονείς ή να έχουν κάρτα ανεργίας). 
Με την Υπουργική Aπόφαση υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο.
Παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι «μπαίνει τέλος στην πολυτυπία προγραμμάτων στη λειτουργία του Νηπιαγωγείου» (βλ. Κλασσικό, Ολοήμερο, λεγόμενα Μικτά προγράμματα) αλλά και στο «χάος» που δημιουργούσαν οι πρόωρες αποχωρήσεις, το Υπουργείο Παιδείας:
·         Καταργεί στην ουσία την υποχρεωτική φοίτηση για τα νήπια που οι γονείς τους επέλεγαν το Ολοήμερο Πρόγραμμα.
·         Το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο μετατρέπεται σε προαιρετικό μετά την λήξη του πρωινού προγράμματος στις 13:00.
·         Με αυτό τον τρόπο το πρόγραμμα του Ολοήμερου χάνει την όποια παιδαγωγική σύνδεση είχε με την πρωινή λειτουργία γιατί αφενός γίνεται προαιρετικό και αφετέρου αφορά μια εντελώς διαφορετική σύνθεση νηπίων στο ολοήμερο τμήμα απ΄ αυτή του πρωινού, αφού σ' αυτό θα φοιτούν παιδιά από διάφορα τμήματα. 
·         Δημιουργείται ένας «νέος τύπος Ολοήμερου Νηπιαγωγείου» μετά το πρωινό και όχι ένα «Ενιαίο Νηπιαγωγείο για όλα τα νήπια και προνήπια» που είναι ανάγκη της εποχής.
Σύμφωνα με το Υπουργείο «δημιουργείται ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΤΥΠΟΣ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ που αποσκοπεί στην ισόρροπη και πολύπλευρη ανάπτυξη των νηπίων πρώτης και δεύτερης ηλικίας (4-6 ετών). Το ολοήμερο νηπιαγωγείο συμβάλλει αφενός στην πραγμάτωση των ουσιαστικών στόχων του Νηπιαγωγείου  και αφετέρου αφουγκράζεται τις  ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας».
Το Υπουργείο ΕΜΠΑΙΖΕΙ γονείς και εκπαιδευτικούς!!
·         Αναρωτιόμαστε από πού και ως πού είναι ενιαίος ο τύπος του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου που αποσκοπεί στην ολόπλευρη ανάπτυξη του νηπίων από τη στιγμή που η εγγραφή στο Ολοήμερο είναι προαιρετική;
·         Από πού και ως πού ισόρροπα αναπτύσσονται τα προνήπια, όταν ούτε και αυτή η κυβέρνηση θεσμοθέτησε την υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων, με αποτέλεσμα, κάθε χρόνο, οι οικογένειες με παιδιά αυτής της ηλικίας να ζούνε με την αγωνία εάν θα είναι τυχερές και θα περισσέψει κάποια θέση στο νηπιαγωγείο για να φοιτήσει το παιδί τους;
·         Οι απαράδεκτες και σε πολλές περιπτώσεις ακατάλληλες υποδομές των αιθουσών Νηπιαγωγείων πώς θα καλύπτουν την ισόρροπη και πολύπλευρη ανάπτυξη των νηπίων, όταν τα νήπια είναι υποχρεωμένα να παίζουν, να μαθαίνουν, να τρώνε και να κοιμούνται στο ίδιο ακριβώς μέρος;
Βασική ανάγκη των λαϊκών οικογενειών είναι τα παιδιά τους να έχουν το δικαίωμα στην ολόπλευρη διαπαιδαγώγηση με δίχρονη (τουλάχιστον) υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, σ’ ένα Νηπιαγωγείο με διευρυμένη χρονική λειτουργία, με κατάλληλες υποδομές, που θα δίνουν τη δυνατότητα να καλύπτονται όλες οι ανάγκες του παιδιού μέσα στο Νηπιαγωγείο.
Οι Παιδαγωγικές απαιτήσεις μια σύγχρονης Προσχολικής Αγωγής με ενιαία δομή και περιεχόμενο για όλα τα παιδιά όχι μόνο δε βρίσκονται σε αντίθεση με τις ανάγκες των εργαζόμενων γονιών για ένα Νηπιαγωγείο με διευρυμένη χρονική λειτουργία, αλλά αντίθετα το ένα προϋποθέτει το άλλο.
Τα μέτρα της κυβέρνηση όχι μόνο δεν καλύπτουν αυτές τις ανάγκες αλλά κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Τα λεγόμενα της εισηγήτριας του Υπουργείου στη συνάντηση με τη ΔΟΕ ότι «το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο καλύπτει καθαρά τις ανάγκες των εργαζόμενων γονιών» αποδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η κυβέρνηση «βλέπει» ένα Ολοήμερο Νηπιαγωγείο πιο κοντά στη λογική μιας υποστηρικτικής δομής, για λίγα παιδιά που δε θα μπορούν οι γονείς τους να τα απασχολήσουν κάπως αλλιώς.
Μια τέτοια λογική υποβαθμίζει τον επιστημονικό ρόλο της Νηπιαγωγού και υπονομεύει τα εργασιακά της δικαιώματα.

ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ: «Το μεγαλύτερο ανέκδοτο»!

Η έκδοση ταυτόχρονα και δεύτερης Υπουργικής Απόφασης, με ημερομηνία 1/8/2016, που «καθορίζει το ωράριο των Νηπιαγωγών», θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «το μεγαλύτερο ανέκδοτο του καλοκαιριού»! Η αντιστοίχιση του ωραρίου με τους δασκάλους, με βάση το ν.4115/2013, σημαίνει ότι για το 99,99% των Νηπιαγωγών όχι απλά δεν αλλάζει τίποτα, αλλά νομοθετείται και με τη βούλα το 25ωρο (που στην πραγματικότητα είναι το 30ωρο!). Δε λαμβάνονται υπόψη οι διαφορετικές εκπαιδευτικές συνθήκες στο Νηπιαγωγείο σε σχέση με το Δημοτικό. Για τον αστρονομικό αριθμό των 9 Νηπιαγωγείων σε όλη τη χώρα (που έχουν οργανικότητα από 4/θ και άνω) ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση ωραρίου!!!

Καμία ανοχή στην κοροϊδία και την αντιλαϊκή πολιτική!!
Η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας κατά τη διάρκεια τη συνάντησης με τη ΔΟΕ υποστήριξαν  ότι,  «είναι γενικά στις προθέσεις της κυβέρνησης να θεσμοθετηθεί δίχρονη προσχολική αγωγή αλλά δεν το επιτρέπουν οι οικονομικές συγκυρίες», αναφέροντας ότι «είναι μεγάλες οι απαιτήσεις σε υποδομές για να μπουν όλα τα παιδιά στο σχολείο και σήμερα είναι αδύνατο κάτι τέτοιο»!!
Εδώ κατά τη γνώμη μας βρίσκεται και όλη η ουσία!!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που με πάθος και χωρίς σταματημό υλοποιεί τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και των επιχειρηματικών ομίλων, που υλοποιεί κατά γράμμα τις δεσμεύσεις του 3ου Μνημονίου, θεωρεί τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών ως κόστος!!
Και το χειρότερο απ΄ όλα; Προσπαθεί να ντύσει την αντιλαϊκή της πολιτική με ένα δήθεν ψευτοπροοδευτικό μανδύα, ότι νοιάζεται για τις ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών.
Οι πραγματικά σύγχρονες ανάγκες των παιδιών προσχολικής ηλικίας και των οικογενειών της, δηλαδή η θεσμοθέτηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, η δημόσια και δωρεάν εξασφάλισή της, η διεύρυνση και η αναβάθμιση του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου με κατάλληλα κτίρια, με το αναγκαίο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, η μαζική πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, η ίδρυση και επέκταση των δομών της ειδικής αγωγής μέσα στα νηπιαγωγεία, αλλά και η ίδρυση ειδικών νηπιαγωγείων κοστολογούνται και είναι απαγορευτικές για τα δημοσιονομικά της καπιταλιστικής οικονομίας.
Μια οικονομία που δίνει απλόχερα φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, ζεστό χρήμα για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, ευνοϊκές ρυθμίσεις και παραγραφές χρεών. Μια οικονομία γαλαντόμα για τα συμφέροντα και τις ανάγκες των επιχειρηματιών αλλά σφιχτή για τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους.
Αυτή την πολιτική υπηρετεί με σθένος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αποδεικνύεται καθημερινά  ποσό επικίνδυνες ήταν οι αυταπάτες που καλλιεργήθηκαν και καλλιεργούνται για το ρόλο αυτής κυβέρνησης από τους διάφορους, ανά καιρούς, συνομιλητές τους Υπουργείου. 
Το ΠΑΜΕ καλεί τις Νηπιαγωγούς, όλους τους Εκπαιδευτικούς μαζί με τους γονείς και την εργατική τάξη σε αγωνιστική δράση:
ü  Να δυναμώσουμε την πάλη, τη διεκδίκηση για δίχρονη Προσχολική Αγωγή και ενιαίο 12χρονο σχολείο για όλα τα παιδιά, για την Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
ü  Όλες και όλοι στην πρώτη γραμμή του αγώνα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μέσα από τα σωματεία μας, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις και τις μαζικές διαδικασίες, μαζί με τους γονείς των παιδιών μας, δυναμώνουμε τον αγώνα για τις ανάγκες μας στη Μόρφωση και τη Δουλειά. 
ü  Καμία αναμονή και υποχώρηση από το να διεκδικήσουμε και να αποσπάσουμε αυτό που είναι πραγματικά σύγχρονο κι αναγκαίο για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τις οικογένειές τους.
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!

ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΩΡΑΡΙΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ


Αθήνα, 9 Αυγούστου 2016

........................................................................................................................


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΠΕΙΡΑΙΑ


Την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε από τους εκπροσώπους των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων και αρκετούς συναδέλφους παράσταση δαμαρτυρίας στη Δ/νση Εκπαίδευσης Πειραιά, την ώρα που συνεδρίαζε το ΠΥΣΠΕ για τον προσδιορισμό των οργανικών κενών και πλεονασμάτων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία προκύπτουν τα οργανικά κενά, με βάση τα οποία θα πραγματοποιηθούν οι μεταθέσεις και συνολικότερα αποτυπώνουν σε γενικές γραμμές τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό που θα καθορίσουν το εργασιακό μέλλον μονίμων και αναπληρωτών.

Σκοπός της διαμαρτυρίας ήταν να καλέσουμε τα μέλη του ΠΥΣΠΕ να μην επικυρώσουν τους πίνακες που δεν αποτυπώνουν τις πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αφού οι πίνακες αυτοί για τα κενά και τα πλεονάσματα την επόμενη σχολική χρονιά δε συντάχθηκαν με βάση τα κριτήρια που θέτει το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά με βάση την Υπουργική Απόφαση Φίλη για το νέο τύπο ολοήμερου σχολείου και τις ρυθμίσεις για το νηπιαγωγείο.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ ζητήσαμε συγκεκριμένες απαντήσεις για τα εξής κρίσιμα ζητήματα

· ποιος θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα προσδιοριστούν τα οργανικά κενά και περισσεύματα, αν δηλαδή προσδιοριστούν με βάση τα πραγματικά οργανικά κενά ή με βάση τις εκτιμήσεις για το «αναγκαίο» εκπαιδευτικό προσωπικό όπως προκύπτουν από τις νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου για το δημοτικό και το νηπιαγωγείο.

· αν θα δοθεί εντολή να μετακινηθούν δάσκαλοι από τα σχολεία τους ’’ως περισσεύματα’’ και να πάνε να συμπληρώσουν το ωράριό τους σε όμορα σχολεία.
· αν θα πραγματοποιηθούν μεταθέσεις και αποσπάσεις στη Δ/νση Πειραιά .
· αν θα σπάσουν τμήματα με παιδιά με διεγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες ή τμήματα 27άρια και 28άρια.
· αν θα υπάρχει σταθερός εκπαιδευτικός ως υπεύθυνος ολοήμερου ή όχι.
· αν θα υπάρξει η δυνατότητα για ενισχυτική διδασκαλία.
· τι θα γίνει με τις ειδικότητες
· αν θα κλείσουν νηπιαγωγεία που δε συμπληρώνουν τον ελάχιστο αριθμό των 14 παιδιών ή αν θα συγχωνευτούν τμήματα.
· αν αποκλείονται προνήπια και πόσα.

· αν θα εγκρίνει η Δ/νση όλες τις εγγραφές στο ολοήμερο δημοτικό και νηπιαγωγείο, ώστε κανένα παιδί να μην αποκλειστεί.

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στα οξυμένα προβλήματα που πρόκειται να υπάρξουν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενώ παράλληλα προσπάθησε να φανεί καθησυχαστικός. Ανέφερε αρχικά πως είναι κατάκτηση να συνεδριάζει το ΠΥΣΠΕ για την εκτίμηση των κενών και δεν το κάνει μόνος του ο Διευθυντής Εκπαίδευσης. Με αυτό τον τρόπο προσπάθησε δηλαδή να δώσει «ηθική νομιμοποίηση» στην αντιλαϊκή πολιτική. Ανέφερε, ακόμη, πως το ΠΥΣΠΕ είναι ξεκάθαρο πως συνεδριάζει για να εκτιμήσει αν θα δεχθεί μεταθέσεις και όχι για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία ή τι πρόγραμμα θα φτιάξουν. Τόνισε ότι αυτό είναι ευθύνη των συλλόγων διδασκόντων. Δηλαδή προσπάθησε από την αρχή να μετακυλήσει την ευθύνη στα σχολεία τα οποία από Σεπτέμβρη θα βρεθούν μπροστά σε μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση και θα κληθούν να υλοποιήσουν μια άκρως αντιεκπαιδευτική πολιτική. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι το ΠΥΣΠΕ είναι διοικητικό όργανο και δεν μπορεί «να αυθαιρετεί» και ότι ακόμα και εμείς οι συνδικαλιστές όταν θα πάμε στα σχολεία μας θα πρέπει να εφαρμόσουμε όσα ορίζονται. Με αυτήν την τοποθέτησή του ο Δ/ντής εκπαίδευσης μας θύμισε ότι η υλοποίηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής είναι μονόδρομος και ότι όλοι θα πρέπει να πειθαρχούμε, δηλαδή από Σεπτέμβρη δε θα πρέπει «να κουνηθεί φύλλο».


Συνοπτικά για τα επιμέρους ζητήματα απάντησε ότι το ΠΥΣΠΕ θα δεχθεί να εγκρίνει μεταθέσεις και αποσπάσεις μέσα στο πλαίσιο που διαμορφώνεται από το νέο ,ενιαίο τύπο ολοήμερο σχολείο και την αλλαγή του ωρολόγιου προγράμματος και ότι η εκτίμηση για τα κενά και τα πλεονάσματα θα γίνουν με βάση τις Υπουργικές Αποφάσεις. Αποδεικνύεται έτσι περίτρανα ότι ο ρόλος της Κρατικής διοίκησης είναι αντιδραστικός, καθώς αντικειμενικά καλείται να είναι οχήμα εφαρμογής της αντιλαϊκής-αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, ουσιαστικά υλοποιεί την πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου.


Για το χωρισμό των τμημάτων επανέλαβε ότι το βασικό κριτήριο που θα καθορίσει τη στάση του είναι η ύπαρξη διαθέσιμων εκπαιδευτικών και αιθουσών σε ένα σχολείο με την προϋπόθεση να μην υπάρχουν κενά σε δασκάλους σε άλλα σχολεία της δ/νσης. Τόνισε πως ο νόμος ορίζει την κινητικότητα εκπαιδευτικών σε όμορα σχολεία εντός του ΠΥΣΠΕ για την κάλυψη των κενών. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι με τέτοια προσέγγιση καθίσταται σχεδόν αδύνατος ο χωρισμός τμημάτων.

Όσον αφορά το ποιοι εκπαιδευτικοί θα τοποθετηθούν στα ολοήμερα, είπε, πως αυτό το αποφασίζει ο σύλλογος διδασκόντων, ενώ υπενθύμισε πως ο υπεύθυνος ολοήμερου δεν μπορεί να είναι σταθερός , αφού ορίζεται εκ περιτροπής και όχι μόνιμα. Ξεκάθαρα λοιπόν αυτή η εξέλιξη δεν αναγνωρίζει κανένα παιδαγωγικό ρόλο στο ολοήμερο πρόγραμμα, μετατρέπει το ολοήμερο σε παιδοφυλακτήριο, διαταράσσει τη σταθερή παιδαγωγική σχέση του ανθρώπου που βοηθάει το μαθητή να διαβάσει τα μαθήματά του και να τον προετοιμάσει την επόμενη μέρα, ενώ δημιουργεί δεξαμενή για υπεράριθμους δασκάλους.

Για την ενισχυτική διδασκαλία επικαλέστηκε την πιθανή ύπαρξη κενών στα σχολεία, πράγμα που, όπως είπε, την καθιστά δύσκολη να πραγματοποιηθεί.. Έτσι άλλη μία αντισταθμιστική δομή ιδιαίτερα απαραίτητη για τους μαθητές παραπέμπεται στις «καλένδες».

Για τις ειδικότητες επιβεβαίωσε πως στόχος του υπουργείου είναι να υπάρχει ένας δάσκαλος ανά τμήμα στο πρωϊνό ωράριο ο οποίος θα συμπληρώνει τις ώρες που του περισσεύουν κάνοντας τα μαθήματα της αισθητικής αγωγής (μουσική, θεατρική αγωγή, εικαστικά) και τη γυμναστική, είτε στο πρωινό πρόγραμμα είτε στο ολοήμερο. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά δρομολογείται η εξαφάνιση των ειδικοτήτων από το σχολείο και κατά συνέπεια η μη επαναπρόσληψή τους.

Όσον αφορά τα προνήπια ενημέρωσε πως μένουν εκτός 151 (σε όλο τον Πειραιά). Ανέφερε πως υπάρχει δυσκολία να απορροφηθούν, λόγω έλλειψης διαθέσιμων χώρων για να λειτουργήσουν ως παραρτήματα νηπιαγωγείων ή να ιδρυθούν νέα.

Και όταν ακόμα εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ τον ενημέρωσε πως τρεις βρεφονηπιακοί σταθμοί στον Πειραιά μεταφέρονται σε άλλο χώρο και έτσι αδειάζουν ενδεχόμενοι κατάλληλοι χώροι που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως παραρτήματα νηπιαγωγείων, δεν υπήρξε καμία δέσμευση ότι θα απορροφηθούν κάποια από αυτά.

Τέλος, στην προσπάθεια του να εφησυχάσει, πέφτει σε αντιφάσεις, λέγοντας πως δε θα κλείσει κανένα νηπιαγωγείο, ακόμα και κάτω από το όριο των 14 παιδιών , και πως κανένα παιδί δε θα αποκλειστεί από το ολοήμερο νηπιαγωγείο και δημοτικό , την ίδια ώρα που διακηρύσσει ότι το ΠΥΣΠΕ θα αποφασίζει με βάση τη νομιμότητα και τις ρυθμίσεις.

Ήδη όμως σε πολλά νηπιαγωγεία, κλασσικά και ολοήμερα στη Δ/νση Πειραιά δεν έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός παιδιών και η εύλογη ανησυχία των συναδέλφων και γονιών θα πρέπει, παρά τις όποιες καθησυχαστικές υποσχέσεις, να μετουσιωθεί σε κοινό μέτωπο παρεμπόδισης της εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής.

 Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί σε επαγρύπνηση, σε άμεση οργάνωση του αγώνα!
Να εμποδιστεί η εφαρμογή κάθε μέτρου που πλήττει το δικαίωμα των εκπαιδευτικών, του λαού και των παιδιών του να μορφώνονται, να ζουν και να εργάζονται με αξιοπρέπεια και δικαιώματα.


Πειραιάς, Ιούνης 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: