Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΑνακοίνωσηΣυνάδελφοι-ισσες, τον τελευταίο καιρό γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς επίθεσης προς το σύλλογό μας και στο δικαίωμά μας να εκφράζουμε σε πανό τα αιτήματά μας για δημόσια δωρεάν παιδεία και την αλληλεγγύη.
Συγκεκριμένα είδαμε τα πανό του σωματείου μας να κατεβαίνουν εν κρυπτώ από το χώρο του 5ου Δ.Σχ.Κερ/νίου και όταν μάθαμε ότι αυτό έγινε με πρωτοβουλία του Δ.Σ. του συλλόγου γονέων του 5ου Δ.Σχ.Κερ/νίου ,ζητήσαμε ως σωματείο συνάντηση με το συγκεκριμένο σύλλογο η οποία έγινε και στην οποία παραβρέθηκε και η διευθύντρια του σχολείου.
Σ΄ αυτή τη συνάντηση εκφράσαμε την αντίθεσή μας σε τέτοιες πρακτικές ,δηλώσαμε ότι τα πανό είναι κομμάτι της δράσης του και εκφράζουν τη διάθεση των αγωνιζομένων κομματιών της κοινωνίας.
Στη συζήτηση προσπαθήσαμε να διαπιστώσουμε αν η ενέργειά αυτή είναι ενέργεια ασυνεννοησίας κάτι που η πρόεδρος απέρριψε δηλώνοντας ότι ήταν κάτι που το έκανε συνειδητά και θα το ξανακάνει. Το δ.σ. του συλλόγου τόνισε ότι τα πανό θα παραμείνουν   ,και ότι αυτό που προέχει ,σε καιρούς που όλη η κοινωνία δοκιμάζεται,είναι η συμμαχία γονιών –εκπαιδευτικών για να ανατρέψουμε τις βάρβαρες πολιτικές  που καταστρέφουν τις ζωές των ανθρώπων.
Έτσι τα πανό παρέμειναν ,όμως τις επόμενες μέρες γίναμε μάρτυρες μιας επιστολής την οποία προώθησε ο σύλλογος γονέων μέσω της διευθύντριας προς τον προϊστάμενο. Η επιστολή αυτή είναι για μας μνημείο αντιδημοκρατικής και αντισυναδελφικής συμπεριφοράς που στοχοποιεί αγώνες και συναδέλφους . Σε σημεία της επιστολής εκφράζεται «η δυσαρέσκειά μας για την ανεξέλεγκτη ανάρτηση πανό συνδικαλιστικού περιεχομένου ….από συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς», «θεωρούμε ότι ο χώρος είναι καθαρά μορφωτικός. Θέλουμε τα παιδιά μας να βιώσουν τα μαθητικά τους χρόνια σαν ένα όμορφο ταξίδι ,να μάθουν να κοιτάζουν προς τα έξω και να μην νιώσουν την κοινωνία σαν απειλή ή φόβο. Είναι παιδαγωγικά ανεπίτρεπτο τα παιδιά μας να περνούν τη μισή τους μέρα σ’ ένα χώρο ακαλαίσθητο από την άναρχη τοποθέτηση συνδικαλιστικών συνθημάτων….» «Γιατί οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να μας καταλάβουν..» «δεν γνωρίζουν ότι η αρμονία του χώρου, η αισθητική και η καθαριότητα επιδρούν στον ψυχισμότων παιδιών, ενώ η άτακτη τοποθέτηση πραγμάτων τα αναστατώνει και τα εκνευρίζει;»
Η επιστολή αυτή δόθηκε στη διευθύντρια του σχολείου η οποία την πρωτοκόλλησε στις 24/9/13 και την έστειλε στον προϊστάμενο χωρίς να ενημερώσει ούτε τους συναδέλφους όπως όφειλε σαν εκπαιδευτικός και διευθύντρια του σχολείου ούτε το σύλλογο μας σαν μέλος του. Η ενημέρωση για την επιστολή έγινε, αφού προωθήθηκε, βιαστικά και χωρίς να συγκληθεί σύλλογος διδασκόντων και αφού η ίδια η διευθύντρια δήλωσε στους εκπαιδευτικούς του σχολείου ότι έχει προφορική εντολή από τον προϊστάμενο να κατεβάσει ή να περιορίσει τα πανό. 
Στη συνέχεια,27/9/13 η διευθύντρια κοινοποίησε και πάλι την επιστολή προς τους συναδέλφους του σχολείου πια με έγγραφο το οποίο έλεγε: «σας προωθώ επιστολή διαμαρτυρίας που μου επέδωσε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας προς ενημέρωσή σας.
Παρακαλώ πολύ να λειτουργήσουμε όλοι με πνεύμα πολιτισμού και ομόνοιας και να δράσουμε σύννομα, με βάση το συμφέρον των μαθητών μας και την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου» .       Σύννομα δηλαδή με τις εντολές του συλλόγου  γονέων;
Λίγες μέρες αργότερα γίνεται απογευματινή συνέλευση του συλλόγου γονέων στην οποία παραβρέθηκαν πολλοί γονείς ,εκπαιδευτικοί του 5ου Δ.Σχ.Κερ/νίου κι εκπρόσωποι του Δ.Σ. του «Πλουμπίδη».
Το κλίμα μεταξύ των γονιών σ΄ αυτή τη συνέλευση ήταν καθολικά ενάντια στην επιστολή του Δ.Σ. του συλλόγου γονέων ,ενώ οι γονείς εκφράσαν την αλληλεγγύη τους για τα πανό, λέγοντας ότι έτσι μπορούν να τα διαβάζουν τα παιδιά και να μαθαίνουν για «Δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες για όλο το λαό»ή «Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά»
Τέλος το Δ.Σ.του συλλόγου γονέων αποφάσισε να αποσύρει την αρχική επιστολή και να συντάξει μια νέα επιστολή που έλεγε: «Ύστερα από συνεδρίαση του δ.σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δ.Σχ.Κερ/νίου η οποία καταγράφηκε ,αποφασίστηκε νη ανάκληση της από 24/9/13 επιστολής μας στην οποία αναφέρουμε κάποιες διαμαρτυρίες σχετικά με τη χρήση και ανάρτηση πανό και αφισών στο χώρο του σχολείου. Η ανάκληση της ανωτέρω επιστολής με αρ.πρ. 618 ,θεωρείται επιβεβλημένη ,καθώς θεωρούμε τη διαμαρτυρία άστοχη και δεν διεκδικούμε τίποτα απ΄ όσα αναφέρονται στην ανωτέρω επιστολή»
Σαν σωματείο δεχθήκαμε τις εξηγήσεις του Δ.Σ. του συλλόγου γονέων καθώς και την προσωπική συγγνώμη από μέλη του Δ.Σ. των γονιών. Μια τέτοια διορθωτική ενέργεια μπορεί να βάλει τις σχέσεις των σωματείων αλλά και των ανθρώπων σε μια νέα αρχή όπου το κυρίαρχο θα είναι ο αλληλοσεβασμός και οι αναγκαίοι κοινοί μας αγώνες.
Σαν σωματείο όμως δεν μπορούμε να μην εντοπίσουμε και να μην καταδικάσουμε πολιτικά την αντισυναδελφική στάση της διευθύντριας του 5ου Δημοτικού Σχολείου, η οποία ενώ είχε στα χέρια της μια επιστολή που δυναμίτιζε τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου, δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει τους συναδέλφους, να συζητήσει μαζί τους, να καλέσει γονείς, εκπαιδευτικούς να ανοίξουν διάλογο, ένα διάλογο που μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει σε μια κοινότητα. Δεν μπήκε επίσης στον κόπο να ενημερώσει άμεσα το σωματείο στο οποίο και αυτή ανήκει και στο καταστατικό του οποίου αναφέρεται «είναι μέλημα η προστασία των συνδικαλιστικών ελευθεριών των μελών του συλλόγου». Θεωρούμε ότι τέτοιες πρακτικές, έρχονται σε αντίθεση με την προάσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας μέσα σε ένα σχολείο, μιας δημοκρατίας και μιας ελευθερίας που είναι συστατικό κομμάτι και της παιδαγωγικής μας δράσης και τις δράσεις μας σαν ελεύθεροι άνθρωποι διεκδικώντας μαζί με όλη την κοινωνία, το αυτονόητο δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή για όλους τους ανθρώπους.
Τέλος με αφορμή αυτό το περιστατικό, καθώς και την παρέμβαση γονέα σε σχολείο εξαιτίας της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης να διαβαστεί το κείμενο για το νεκρό από τους φασίστες, Χρυσαυγίτες, Παύλο Φύσσα δηλώνουμε ότι οι συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, αφού και αυτές έχουν κατακτηθεί με αγώνες του λαϊκού κινήματος.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ενημερώνουν το σύλλογο για ενέργειες όπως οι παραπάνω, χωρίς ταλαντεύσεις και δισταγμούς.

                                             Το δ.σ

Δεν υπάρχουν σχόλια: