Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014

Το εκπαιδευτικό κίνημα θα απαντήσει και πάλι συλλογικά, μαζικά και μαχητικά!

Νέα εγκύκλιος για την αυτοαξιολόγηση


Συνάδελφοι.
Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων που στο σύλλογό μας ήταν συντριπτικά πλειοψηφική. Χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους που αταλάντευτα τάχθηκαν ενάντια στην διαδικασία της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, συντασσόμενοι με την δυναμική αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος.
Την ήττα και το φόβο του ομολογεί το υπουργείο Παιδείας με τη νέα εγκύκλιο υπ. αριθμ. 44375/Γ1/24-3-2014, μέσω της οποίας προσπαθεί να υποχρεώσει το διευθυντή της σχολικής μονάδας μέχρι τις 4/4/2014, να ορίσει ο ίδιος τη σύνθεση, τον αριθμό και τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες των ομάδων εργασίας. Είναι  φανερό ότι το σχέδιο του να προχωρήσει την αυτοαξιολόγηση και την αξιολόγηση βρέθηκε αντιμέτωπο με την  αποφασιστικότητα και τη μαχητικότητα του εκπαιδευτικού κινήματος. Η μαζικότητα των αρνήσεων συγκρότησης ομάδων εργασίας από χιλιάδες συλλόγους διδασκόντων, ο εξευτελισμός και η γελοιοποίηση του Υπουργείου και των προθύμων στελεχών του στα σεμινάρια της ντροπής από τους χιλιάδες συγκεντρωμένους, το οδηγούν σε   αυταρχικές επιλογές.
Η εγκύκλιος αυτή εγείρει  ζήτημα αντιδημοκρατικής εκτροπής. Η ανάθεση με την εντολή μιας εγκυκλίου, οδηγεί σε πρωτοφανή μονοπάτια την όποια δημοκρατική λειτουργία του σχολείου, ανατρέπει το ρόλο του συλλόγου διδασκόντων και τη θέση του εκπαιδευτικού σε αυτόν. Είναι μνημείο αντιδημοκρατικής οπισθοδρόμησης που μεταβάλει το τοπίο στη διοίκηση της εκπαίδευσης και ως τέτοιας σημασίας χρειάζεται να την αντιμετωπίσει το εκπαιδευτικό κίνημα και όλοι όσοι μιλάνε στο όνομα του δημοκρατικού σχολείου.  Τσάμπα τόσα power point που διαφήμιζαν ότι η αυτοαξιολόγηση αναγνωρίζει τη σχετική αυτονομία των σχολείων, ενισχύει το βαθμό ελευθερίας του εκπαιδευτικού, εδραιώνει πολιτισμό εμπιστοσύνης (από το κείμενο των ΥΠΑΙΘ/ΙΕΠ, η αυτοξιολόγηση με μια ματιά, Οκτώβριος 2013). Για όποιον δεν κατάλαβε, μετά τα ΜΑΤ και τους ΔΙΑΣ, «στο κλίμα συνεργασίας και εποικοδομητικής λειτουργίας της σχολικής μονάδας» έρχεται να συνεισφέρει τώρα το αποφασίζομεν και ορίζομεν.
Το υπουργείο επιδιώκει  με την εγκύκλιο αυτή να ανακόψει το κύμα των αρνητικών αποφάσεων. Ξέρει ότι η ζυγαριά έχει γύρει καθαρά ενάντια στην αυτοξιολόγηση και την αξιολόγηση. Επιδιώκει, με μια  κίνηση "πολιτικής πυγμής" να οδηγήσει όσους συλλόγους διδασκόντων δεν έχουν ακόμα συνεδριάσει ή δεν έχουν καταγράψει τις συνεδριάσεις τους στα επίσημα πρακτικά, να δημιουργήσουν τώρα, τάχα εθελοντικά, ομάδες εργασίας.  Επιχειρεί ως την ύστατη στιγμή να εξασφαλίσει μια δήθεν συναίνεση, να εξαναγκάσει όσους μπορέσει να ταχθούν με τη μεριά του. 

Οι επόμενες ενέργειες μας:

Ø  Οι σύλλογοι διδασκόντων ολοκληρώνουν τη σύνταξη των πρακτικών με τα οποία δηλώνουν ότι δε συγκροτούν ομάδες εργασίας. Το δικαίωμα αυτό το έχουμε και τώρα και έχει μεγάλη σημασία να το ασκήσουμε ώστε να αποτυπωθεί η απουσία συναίνεσης της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Ø  Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων δεν προχωρούν σε καμιά ενέργεια ανάθεσης πριν από τις 4/4 ώστε ο κλάδος να πάρει συλλογικές αποφάσεις για τις δράσεις και η απάντησή μας να είναι ενιαία και μαζική. Άλλωστε, η εγκύκλιος δίνει προθεσμία ως τις 4/4.
Ø  Συμμετέχουμε στο συντονισμό των συλλόγων Π.Ε. και των ΕΛΜΕ, Τετάρτη 26/3, στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15α), 19.00
Ø  Μπλοκάρουμε το σεμινάριο την Παρασκευή 28/3, 14.00, Υπουργείο Παιδείας καθώς και Σάββατο 29/3, και Κυριακή 30/3.
Ø  Καλούμε σε έκτακτη ΓΣ του συλλόγου μας τη Δευτέρα 31/3.
Ø  Καλούμε τη ΔΟΕ να συνεδριάσει άμεσα ώστε ο κλάδος  να απαντήσει συλλογικά, μαχητικά και ενωτικά στην αντιδημοκρατική εκτροπή του υπουργείου. Να καλέσει σε ακύρωση του σεμιναρίου 28-30/3, να προχωρήσει άμεσα σε έκτακτες ΓΣ και σε ολομέλεια προέδρων.
Ø  Καλούμε τους σχολικούς συμβούλους να δηλώσουν ανοιχτά και καθαρά ότι διαφωνούν με την ανάθεση.

Η ΝΙΚΗ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ,
ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ!
ΚΑΜΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΗ
ΟΥΤΕ ΟΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΕΣ!
Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: ploumpidis-SFRAGIDAΠεριγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: ploumpidis-SFRAGIDA            
Η Πρόεδρος                                                              Ο  Γραμματέας
Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: ploumpidis-SFRAGIDA
        


Νικολάου Κυριακή                                                 Βατίστας ΒασίληςΔεν υπάρχουν σχόλια: