Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014

Αποφάσεις Γεν.Συνέλευσης

Η ενωμένη και αποφασιστική στάση μας μπορεί να ακυρώσει τα σχέδιά τους. Δεν έχουμε περιθώρια να κάνουμε πίσω.
Συνάδελφοι.
Το καθεστώς του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού καταλύει στοιχειώδη αστικά δικαιώματα, γίνεται όλο και πιο αυταρχικό, ανελεύθερο για να μπορέσει να επιβάλλει την πολιτική της λεηλασίας. Δείχνει το πιο αποκρουστικό πρόσωπό του, με τις συνεχείς επιστρατεύσεις των αγωνιζόμενων κλάδων, με την κρατική τρομοκρατία να κυριαρχεί σε κάθε εκδήλωση αντίστασης κι ανυπακοής του λαού, τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις των δικαιωμάτων στην απεργία, τη διαδήλωση, με την εργοδοτική τρομοκρατία σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα να αναπτύσσεται ραγδαία με επίθεση φόβου και υποταγής των εργαζόμενων και τη φασιστική βία της Χρυσής Αυγής να επιδιώκει να χτυπήσει τους αγώνες και τη δράση των εργαζομένων, να συκοφαντήσει την ιστορία ενός λαού που πάλεψε για λευτεριά, ψωμί και παιδεία.
Στην εκπαίδευση.
Οι εξελίξεις δυστυχώς επιβεβαιώνουν ότι προετοιμάζουν μια τεράστιας έκτασης επίθεση σε βάρος του κλάδου αμέσως μετά τις εκλογές. Κάθε μέρα εμφανίζεται  και κάτι καινούργιο: το νέο μισθολόγιο το φθινόπωρο, η άμεση σύνδεση του μισθού με την ατομική αξιολόγηση, το νέο ασφαλιστικό μέχρι το τέλος του 2014, η παράταση της παραμονής μας στα σχολεία μέχρι 10 Ιούλη, η αναδιάρθρωση των οργανικών θέσεων, οι νέες περικοπές και υπεραριθμίες, οι ελάχιστες ως μηδενικές μεταθέσεις και αποσπάσεις, οι καταργήσεις συγχωνεύσεις σχολείων που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2014, οι νέες διαθεσιμότητες για το 2014 που θα αγγίξουν και την ΠΕ. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε το μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων των κοινωνικών αγαθών, τις μεγάλες μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων με τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τον εξεταστικό Καιάδα με την τράπεζα θεμάτων, την πλήρη αποδόμηση της Ειδικής Αγωγής. Όλα αυτά έρχονται για να ολοκληρώσουν την επίθεση στην κοινωνία, στο σχολείο και στον εκπαιδευτικό.

ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΕΙ ΜΟΝΟ Η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΑΛΗ.
Συνάδελφοι.
Η αντιλαϊκή κυβέρνηση  Σαμαρά-Βενιζέλου -  πιστή στην υπηρεσία του ντόπιου και ξένου επιχειρηματικού κεφαλαίου και  στις εντολές της (ΕΕ-Δ.Ν.Τ)-θέτει στο στόχαστρο και τα τελευταία υπολείμματα των λαϊκών κατακτήσεων στο χώρο της εκπαίδευσης. Μετά την απόλυση  1850 συναδέλφων των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ,  την κατάργηση 52 ειδικοτήτων  και την εκχώρησή τους στους ιδιώτες επιχειρηματίες της κατάρτισης,  ακολουθεί  η  επιβολή του εξεταστικού σφαγείου στην Α λυκείου  και η νέα «επιστράτευση», με την ανάθεση του αποκρουστικού έργου  της «Αυτο-Αξιολόγησης» από τους διευθυντές . Στόχος είναι  η  διάλυση των συλλόγων διδασκόντων και η μετατροπή τους σε  μηχανισμό  εισαγωγής των ιδιωτικό-οικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία των σχολείων, επιβολής των «αξιολογημένων»(!) απολύσεων, της διαβάθμισης σχολείων και της κατηγοριοποίησης των εκπαιδευτικών, της μορφωτικής απόρριψης των φτωχών. 
Πρόκειται για μια  επίθεση   πρωτόγνωρης βαρβαρότητας  που ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΙ τα θεμελιώδη δικαιώματα της οργανικής θέσης και σταθερής εργασίας, ενώ μετατρέπει τον εκπαιδευτικό σε σκυφτό υπάλληλο, χειραγωγημένο επαίτη κάποιων ωρών απασχόλησης στο σχολείο της επίτασης των ταξικών φραγμών στη γνώση, της απόρριψης των χαμηλών στρωμάτων, της «μαθητείας», δηλ της μαύρης και απλήρωτης νεανικής εργασίας και της ασιτίας.
Παράλληλα, μετά την ποινικοποίηση  των απεργιακών αγώνων των εκπαιδευτικών, ακολουθεί  το βάρβαρο μέτρο της  «ΤΙΜΩΡΙΑΣ»   μέσω των υπουργικών αποφάσεων που θα μας υποχρεώνουν να κάνουμε τα πάντα.
Ο εμπαιγμός, η υποκρισία, ο λαϊκός αποπροσανατολισμός είναι βασικός άξονας της πολιτικής της κυβέρνησης,  της ντόπιας πλουτοκρατίας, που- ενώ στο παρασκήνιο είναι άριστος συνομιλητής και συνεργάτης του ναζιστικού μορφώματος της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ- στο προσκήνιο υπονομεύει το λαϊκό κίνημα, στην κατεύθυνση του εντεινόμενου εκφασισμού της κρατικής πολιτικής. Χτυπάει το συνδικαλιστικό κίνημα και τις κατακτημένες συλλογικές δράσεις όπως οι συνελεύσεις.
Συνάδελφοι, η σύνθλιψη των  μορφωτικών  δικαιωμάτων  της νεολαίας  και  των κατακτήσεων μας, όπως επιτάσσει και το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, συμπορεύεται με την ισοπέδωση των εργατικών κατακτήσεων, την κατάργηση των Σ.Σ.Ε, το ξεκλήρισμα της αγροτιάς και των μικρομεσαίων,  την εμπορευματοποίηση της υγείας και τη διόγκωση της ανεργίας(2εκ άνεργοι) και την εξαθλίωση του λαού.

Αποφασιστικός και ανυποχώρητος αγώνας διαρκείας.
Για να  υπερασπιστούμε τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Θέλουμε ένα σχολείο για όλα τα παιδιά που θα καλύπτει με επάρκεια όλες τις αναγκαίες γνώσεις σε κάθε βαθμίδα και θα δίνει απολυτήριο λυκείου σε κάθε νέο των 18, γενική και τεχνική εκπαίδευση με προσανατολισμό στις ανάγκες της κοινωνίας και των νέων.
Για να  υπερασπιστούμε τις δημόσιες υπηρεσίες και το δημόσιο τομέα που προσφέρουν στον πολίτη: εκπαίδευση, υγεία, ασφάλιση κ.ά. Αυτές παραδίνονται στην κερδοσκοπία του ιδιωτικού τομέα με τη λογική: ότι βγάζει κέρδος πουλιέται, αλλιώς απαξιώνεται και κλείνει, «πέφτει μαύρο»…
Αρνούμαστε τη μοίρα της εξαθλίωσης που μας ετοιμάζουν,  συνεχίζουμε ανένδοτο αγώνα, με όπλο το δίκιο μας, την αλληλεγγύη, την πεποίθησή μας ότι υπερασπιζόμαστε κοινωνικά αγαθά και πανανθρώπινες αξίες.

Με τον αγώνα σώζουμε την αξιοπρέπειά μας, οδηγώντας τον ως το τέρμα θα σώσουμε το σχολείο και την εργασία μας.

                       A ΓΩ N I Z O M A Σ T E -  Δ I E K Δ I K O Y M E

. ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ
. ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΑ.
.ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ    ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
. ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.
. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ.
. ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΙΣΘΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.
. ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ Της ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ.
. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ.
ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς ή στα 55, ίση με τον τελευταίο μισθό(100%).
Ø  Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα – Ρέππα Πετραλιά, Λοβέρδου.
Ø  Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.
Ø   1400 ευρώ για όλο το λαό.
Ø  Όχι στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου νηπιαγωγείου. Κατάργηση του Ν.3518/2007

Ø  ενιαίο 12χρονο βασικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

Ø  Όχι στα  πιλοτικά ολοήμερα σχολεία.
Ø  20 μαθητές ανά τμήμα.15 στο Νηπιαγωγείο και Α΄,Β΄ δημοτ..
Ø  Όχι την αύξηση του ωραρίου των εκπ/κών.
Ø  Κατάργηση των νόμων 2218,2240/94 για την αποκέντρωση(νόμος ΠΑΣΟΚ) και τον «Καλλικράτη».
Ø  Γενναία χρηματοδότηση της εκπαίδευσης στο 15% του ΓΚΠ.
Ø  ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Κατάργηση της ωρομισθίας και του θεσμού του αναπληρωτή και αντικατάσταση τους με μόνιμους διορισμούς..
Ø  Διορισμός όλων των αναπληρωτών.
Ø  Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 3848, 4024, 2525, 2986 και 2640  και νόμου πλαίσιο για ιδιωτικά κολλέγια ΚΕΣ  (νόμοι  Αρσένη-Ευθυμίου- Γιαννάκου, Διαμαντοπούλου)
Ø  Ελεύθερες Κλαδικές Συλλογικές διαπραγματεύσεις εφ’ όλης της ύλης.
Ø  Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο.
Ø  Κατάργηση του «καθηκοντολόγιου».
Ø  Όχι στο νέο ΔΥΚ.
Ø  Όχι στις εξετάσεις στην Ε΄ και ΣΤ΄.
Ø  Όχι στην Ευέλικτη Ζώνη.
Ø  Όχι στις παραβιάσεις ωραρίων,  τις υπερωρίες, τις  υποχρεωτικές μετακινήσεις.
Ø  Μαζικοί, μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών με βάση το χρόνο λήψης πτυχίου. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
Ø  Όχι στις αυθαιρεσίες, τις πολλαπλές μετακινήσεις, τις παραβιάσεις των ωραρίων.
Ø  Δημιουργία ενιαίου συνδικάτου εκπαιδευτικών.
Ø  Μείωση της συνδρομής στη ΔΟΕ.
Ø  Κανένας - καμία συνάδελφος να μη γίνει μέντορας - αξιολογητής.
Ø  Αντίσταση στην πράξη κάθε προσπάθεια εφαρμογής της αξιολόγησης, με συλλογικές δράσεις. Ακύρωση σεμιναρίων, κανένας αξιολογητής στην τάξη, στάσεις εργασίας στην αξιολογική διαδικασία. Διαγραφή από τα συνδικάτα των σχ. Συμβούλων και των Δντων Εκπ/σης &Περιφερειακών Δντων.
Ø  Το επόμενο διάστημα ανοίγουμε το ζήτημα του νέου σχολείου, της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και των εκπ/κων με κοινές συνελεύσεις προς τους γονείς
Ø  Κανένας φασίστας στα συνδικάτα.
Ø  Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στη διαδικασία της κινητικότητας-απόλυσης. Καμία μετακίνηση υπεράριθμου συναδέλφου.
Πρόγραμμα δράσης
Για την αξιολόγηση.
Οργανώνουμε στο συνέδριο την ανυπακοή μας μέσα από διαδικασίες βάσης που θα στοχεύουν στην ανατροπή της διαδικασίας της αξιολόγηση. Τα διοικητικά συμβούλια κάθε συλλόγου, οργανώνουν συναντήσεις σε κάθε σχολείο με το σύλλογο διδασκόντων και ζητάνε από τους συναδέλφους να δηλώσουν την συμμετοχή τους στην ανυπακοή που θα πραγματοποιηθεί σε ένα «συμβόλαιο» με αγωνιστικό προσανατολισμό, υπογράφοντας την πρόθεσή τους. Ο σύλλογος ανακοινώνει τον αριθμό των συναδέλφων που υπέγραψαν πραγματοποιώντας γενική συνέλευση και στη συνέχεια στην Ομοσπονδία με στόχο ένα αριθμό σημαντικό που θα δηλώνει την παραίτησή του από τις ομάδες εργασίας.  Επικεντρωνόμαστε στο να μη λειτουργήσουν και να μη χρησιμοποιηθούν οι ομάδες ως όχημα για να περάσει η αξιολόγηση. Το αμέσως επόμενο διάστημα, έγκαιρα, το δσ., όπως είχαμε κάνει και στον ορισμό των ομάδων, θα προχωρήσεις σε νέα βήματα, αφού εκτιμηθεί η συνολική κατάσταση μέσα και από τις Γενικές συνελεύσεις, πριν διαμορφώσει απόφαση -πρόταση για το πρακτικό του συλλόγου διδασκόντων στη σχετική συνεδρίαση για την «Έκθεση της γενικής εκτίμησης της σχολικής μονάδας», την «Έκθεση αξιολόγησης» και τα «Σχέδια δράσης».          
Για να έχουμε νικηφόρα προοπτική πρέπει να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις  για να πετύχουμε την διαμόρφωση ενός Πανεργατικού μετώπου μέσα από το συντονισμό σωματείων ΠΕ και ΕΛΜΕ. Όρος γι αυτό είναι να συντονίσουμε όλα τα τμήματα του εργατικού κινήματος που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων .
Σ΄ αυτή την κατεύθυνση πρέπει το συνέδριο να προετοιμάσουμε έναν πανεργατικό αγώνα (διαδηλώσεις, καταλήψεις, απεργίες, τοπικές δράσεις) με κοινές αποφασιστικές μορφές, σε όλους τους χώρους ταυτόχρονα.  
Δεν υπάρχουν σχόλια: