Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τη Δευτέρα 23/11/2015 πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας έπειτα από κάλεσμα του Συντονιστικού Αναπληρωτών - Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και πρωτοβάθμιων σωματείων της Αττικής με αιχμή την παρατεινόμενη ανεργία χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών την ίδια στιγμή που τα δημόσια σχολεία παραμένουν επί 2,5 μήνες σε υπολειτουργία και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας βάλλονται βάναυσα. Κατόπιν αιτήματός μας για απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αντιπροσωπεία αποτελούμενη από μέλη του Συντονιστικού, εκπροσώπους των συλλόγων Π.Ε. Περάματος-Κερατσινίου «Νίκος Πλουμπίδης», Ζεφυρίου – Φυλής,  Αμαρουσίου, «Κ. Σωτηρίου», «Ο Περικλής», της ΔΟΕ και  της ένωσης γονέων Σαρωνικού Αν. Αττικής, προχώρησε σε συνάντηση με τους συνεργάτες υπουργού για θέματα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Πολίτη και κ. Αθανασόπουλο.
Πρωταρχικά θέσαμε το ζήτημα των δυσθεώρητων κενών και απαιτήσαμε το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου ως προς τις επόμενες προσλήψεις αναπληρωτών. Ενώπιον της παρουσίασης των εκρηκτικών προβλημάτων των δημόσιων σχολείων με τα ολοήμερα να είναι αδύνατον να λειτουργήσουν, την ειδική αγωγή στον κοινωνικό καιάδα, τις ειδικότητες να απουσιάζουν από πολλές σχολικές μονάδες καθιστώντας την πρόσβαση στη φυσική, αισθητική αγωγή, στην πληροφορική και τις ξένες γλώσσες πολυτέλεια, τα κενά στη δευτεροβάθμια να αγγίζουν ακόμη και πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα παιδιά να στοιβάζονται σε πολυπληθή τμήματα και να χάνουν δυσαναπλήρωτες ώρες μαθημάτων, η απάντηση των εκπροσώπων του Υπουργείου ήταν ότι «τα σχολεία λειτουργούν» και ότι δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη των κενών πέρα από 270 προσλήψεις δασκάλων και νηπιαγωγών έως την Τετάρτη. Μας περιέγραψαν μάλιστα την «προσπάθεια» ισομερούς κατανομής των προσλήψεων στις διευθύνσεις ανά «κύμα» προσλήψεων ταυτόχρονα με την κατεύθυνση να λειτουργήσουν πρώτα τα πρωινά τμήματα και «από εκεί κι έπειτα» τα ολοήμερα. Απέναντι στις εύλογες αντιδράσεις μας και την παράθεση του παραδείγματος της Αν. Αττικής με τα 355 κενά και τις απειροελάχιστες προσλήψεις σε κάθε κλάδο και ειδικότητα (χαρακτηριστικά στην τελευταία φάση ειδικοτήτων – 20/11/15: 25 προσλήψεις για 171 κενά), τα προσχήματα άγγιξαν τη σφαίρα του μύθου: «η κατανομή έγινε με βάση τα πλεονάσματα δευτεροβάθμιας που δείχνει το my-school», κι ας μην υπάρχουν, λέμε εμείς…
Συνολικά, η ένδεια πολιτικής βούλησης κάλυψης των κενών υπήρξε πασιφανής. Καμιά απάντηση δεν υπήρξε σχετικά με το πότε θα καλυφθούν παρά αρκέστηκαν στην αναφορά στις 1.151 εναπομείνασες πιστώσεις για την Πρωτοβάθμια (524: Γενική Αγωγή, 29: Ειδική Αγωγή, 28: ΕΣΠΑ, 45: Ολοήμερα, 449: Τμήματα Υποδοχής) που κανένας σχεδιασμός δεν υπάρχει για την άμεση αξιοποίησή τους. Απεναντίας, ανερυθρίαστα παραδέχτηκαν πως τα κενά μετά τις επικείμενες προσλήψεις δασκάλων-νηπιαγωγών θα παραμείνουν 3.996 . Όσο για τα κενά στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την κάλυψή τους δεν υπήρξε καμία απάντηση. Όπως απάντηση δεν υπήρξε για τα εργασιακά μας ζητήματα (άδειες, αναρρωτικές, ταμείο ανεργίας), αλλά και τους μόνιμους διορισμούς που προέβλεπε ο περσινός προϋπολογισμός. Αρκέστηκαν να μας αναφέρουν ότι υπάρχει η πρόθεση για 4.000 και πλέον διορισμούς για Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Ειδική Αγωγή, δίχως να γνωρίζουν το πώς και το πότε, ενώ θα πρέπει μάλλον να είμαστε ευχαριστημένοι που η διετής τιμωρητική διαγραφή από τους πίνακες των αναπληρωτών θα περιοριστεί στο ένα έτος «άμεσα», κάποια στιγμή που δεν γνωρίζουν… Ακόμα πιο ευχαριστημένοι θα πρέπει να ‘μαστε που «τα ζητήματα θα μεταφερθούν αυτούσια στην πολιτική ηγεσία».
Δηλώνουμε ότι ο εμπαιγμός έχει τα όρια του. Από την πλευρά μας θέσαμε ρητά ότι το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη μη λειτουργίας των ολοήμερων και των σχολείων γενικά, εφόσον παραπέμπει στις  καλένδες τη στελέχωσή τους με το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν αποδεχόμαστε καμιά «καλή πρόθεση», αλλά εκλαμβάνουμε τη διάλυση του δημόσιου σχολείου ως πολιτική απόφαση που ανάλογη απάντηση της πρέπει. Ταυτιζόμαστε με την αγανάκτηση των γονιών που βλέπουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν εναλλάξ στο σχολείο, που βλέπουν το σχολείο να γυρίζει 50-60 χρόνια πίσω, καθώς οι ειδικότητες θεωρούνται περιττές.
Γνωρίζουμε καλά πως «η επιστροφή στα βασικά» έρχεται πρώτα-πρώτα να καταστρατηγήσει το ενιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα για όλα τα παιδιά με κάλυψη μαθημάτων όπως-όπως, έρχεται να ακολουθήσει τις γραμμές του ΟΟΣΑ για μείωση του διδακτικού προσωπικού πάνω στις πλάτες των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών.
Συνεχίζουμε τον συλλογικό μας αγώνα για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων σχολείων με κατοχύρωση όλων των διδακτικών αντικειμένων, για μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας που δε θα μας καταδικάζουν σε εκ περιτροπής εργασία με ορίζοντα πάντα την απόλυση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: