Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Όλοι στην πανελλαδική κινητοποίηση για μόνιμους διορισμούς στο Υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 στις 11:30


Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία – έκτρωμα που καταθέτει το ΥΠΠΕΘ σχετικά με τον τρόπο πρόσληψης των συναδέλφων μας αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Συναδέλφισσες συνάδελφοι

   Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΕΘ ανακοίνωσε πρόταση-σχέδιο που αφορά τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2016 - 2017. Αφού για καιρό εξήγγειλαν 20.000 διορισμούς σε βάθος τριετίας, για να αποκρύψουν ότι ταυτόχρονα έκοβαν θέσεις εργασίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τροπολογία για τα τμήματα ένταξης, αφού πολυδιαφήμισαν τη «μελέτη προς τους θεσμούς», για να μας δείξουν ότι έκαναν το χρέος τους, αλλά έχασαν στη «διαπραγμάτευση», αφού πια ανακοινώνουν μέσω στελεχών ότι δε θα γίνουν διορισμοί, προχωρούν σε σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών, ώστε να εφαρμόσουν και στους πίνακες των αναπληρωτών τον νόμο της Διαμαντοπούλου (ν. 3848).
   Με την απαράδεκτη τροπολογία η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΕΘ αποκαλύπτει σε πλήρη ανάπτυξη το σχέδιό της. Μειωμένος προϋπολογισμός για προσλήψεις αναπληρωτών, ΜΗΔΕΝΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ, 190 εκ. μόλις από το ΕΣΠΑ για τα επόμενα 4 χρόνια (φέτος αξιοποίησαν 160 εκ.!!), αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο σύνολο των εργασιακών σχέσεων και του ωρολόγιου προγράμματος με στόχο την εξοικονόμηση προσωπικού και τη μείωση του κόστους με κάθε τίμημα. Δομές του δημόσιου σχολείου τίθενται υπό αίρεση, θέσεις εργασίας εξανεμίζονται και χιλιάδες εκπαιδευτικοί καταδικάζονται σε χρόνια ανεργία!
  Η μοριοδότηση των κριτηρίων που θέτει η πρόταση επιδιώκει να δημιουργήσει μια ακραία εμφυλιακή αντιπαράθεση, σε συνέχεια των διαχωρισμών που τόσο καιρό καλλιεργήθηκαν τεχνηέντως  μεταξύ των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.  Η προϋπηρεσία εξαφανίζεται, το ΣτΕ τελικά «νομοθετεί» και ο ΑΣΕΠ αποτελεί ουσιαστικά το μοναδικό κριτήριο κατάταξης στους πίνακες. Συνολικά η  πολιτική ηγεσία εμφανίζεται ως εγγυήτρια της τάξης και της νομιμότητας, ενώ η ίδια ευθύνεται για το πρόβλημα της υποστελέχωσης των σχολείων, για τους μηδενικούς διορισμούς, για την εφαρμογή μνημονίου στη δημόσια εκπαίδευση.
Η στόχευση είναι σαφής. Οι αναπληρωτές πρέπει να μείνουν διασπασμένοι και άρα διαχειρίσιμοι, δίχως εργασιακά δικαιώματα και δίχως να προβάλουν αντίσταση μέσα από συλλογικές διεκδικήσεις. Επιχειρεί εκ νέου, το Υπουργείο Παιδείας να διχάσει τις/τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς προκειμένου να μετακινηθεί η συζήτηση από το πραγματικά αναγκαίο τόσο για τη λειτουργία των σχολείων όσο και για τη λύση της χρόνιας εργασιακής περιπλάνησης:
ΜΑΖΙΚΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΡΑ!
Το κλείσιμο της φετινής σχολικής χρονιάς με 3000 κενά και οι οικονομικοί περιορισμοί της επόμενης σχολικής χρονιάς αναδεικνύουν το μεγάλο πρόβλημα λειτουργίας των σχολείων στη βάση της μείωσης του κόστους. Αποκαλυπτική υπήρξε η τοποθέτηση του Υφυπουργού Παιδείας κου Πελεγρίνη πως αν δεν γίνουν διορισμοί, πρέπει να κλείσουν σχολεία! Η συζήτηση περί συστήματος διορισμού είχε ως μόνη επιδίωξη την εφαρμογή του Ν.3848 της Υπουργού Παιδείας  Διαμαντοπούλου και στο ζήτημα του τρόπου πρόσληψης των αναπληρωτών, ώστε να δρομολογηθούν χιλιάδες απολύσεις (αναπληρωτών) διαρκείας. Κι αυτό γιατί οι ελάχιστες προσλήψεις της επόμενης χρονιάς μπορεί να είναι έως και 5000 λιγότερες. Το ερώτημα λοιπόν μπαίνει αμείλικτα: και πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία;
 Οι τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, οι προτάσεις-πορίσματα των ομάδων εργασίας στα πλαίσια του προσχηματικού Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία και η πλήρης ευθυγράμμιση της κυβέρνησης  με τις «βέλτιστες πρακτικές» του ΟΟΣΑ και της ΕΕ ανοίγουν τον δρόμο για αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν όλο το φάσμα των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών (αναπληρωτών και μόνιμων). Άλλωστε  ο «εθνικός διάλογος» έχει αποδείξει προ πολλού τον προσχηματικό χαρακτήρα του. Όλα τα σοβαρά μέτρα που νομοθέτησε ή θέλει να νομοθετήσει η κυβέρνηση (κατάργηση ΤΕ, τρόπος διορισμού των αναπληρωτών, διπλασιασμός των μαθητών από 7 σε 14 στα Νηπιαγωγεία κλπ) ποτέ δεν τα έθεσε σε διάλογο.
  Η μείωση του κόστους και η ευθυγράμμιση αριθμού μαθητών/εκπαιδευτικών επιχειρούνται μέσα από τη μείωση του αριθμού των αναπληρωτών σε πρώτη φάση, αλλά και τη συνολική αναδιάρθρωση των εργασιακών όρων μόνιμων και αναπληρωτών. Αύξηση της διδακτικής ώρας, αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα, κατάργηση δομών (τμήματα ένταξης, ολοήμερα-λειτουργία πρωινού έως 1.15, τραγική συρρίκνωση προσλήψεων σε παράλληλες στηρίξεις, κλάδους και ειδικότητες), μείωση διδακτικών αντικειμένων και ωρών, μετακινήσεις εκπαιδευτικών συνθέτουν το σχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο, ώστε να «διαχειριστεί το ανθρώπινο δυναμικό με τον πλέον αποδοτικό τρόπο». Το αυτόνομο σχολείο των δήμων δεν αναγνωρίζει μορφωτικά δικαιώματα στους μαθητές, ούτε εργασιακά δικαιώματα στους δασκάλους τους. Διαλύει δομές του δημόσιου σχολείου, για να τις μεταφέρει εν είδει πρόσκαιρης καινοτομίας στους δήμους, ενώ ανοίγει τον δρόμο για προσλήψεις μέσα από κοινωφελή προγράμματα «απασχόλησης» κι όχι εργασίας.
    Στη βάση αυτή το Δ. Σ. του Συλλόγου Κερατσινίου- Περάματος 'Ν. Πλουμπίδης', καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΕΘ να αποσύρει άμεσα την τροπολογία – έκτρωμα για τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών και να νομοθετήσει με βάση τις  πάγιες θέσεις του εκπαιδευτικού κινήματος για ένα σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών με βάση την προϋπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και την παλαιότητα του πτυχίου τους.    Διεκδικούμε την πλήρη κατάργηση του νόμου 3848/2010 (νόμος Διαμαντοπούλου).
Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να επιληφθεί άμεσα του συγκεκριμένου θέματος ζητώντας την απόσυρση της συγκεκριμένης τροπολογίας και απαιτούμε (για άλλη μια φορά) να αποχωρήσει η ΔΟΕ από τον προσχηματικό εθνικό και κοινωνικό «διάλογο» για την Παιδεία που διοργανώνει το ΥΠΠΕΘ με μοναδικό στόχο να δώσει επίφαση νομιμοποίησης στην εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών και αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζει.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

καλούμε και στηρίζουμε

τη σύσκεψη - συνέλευση ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ στην ΟΛΜΕ(Κορνάρου 2 κι Ερμού), την Πεμπτη 14/4, στις 18.00

την πανελλαδική κινητοποίηση για μόνιμους διορισμούς στο
Υπουργείο Παιδείας
την Παρασκευή 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 στις 11:30

τρίωρη στάση από ΔΟΕ(11.οο-14.00),  μονόωρη(10.00-11.00) για το πρωινό ωράριο και δίωρη(14.00- 16.00 για το ολοήμερο) από τον σύλλογο, για τη μετακίνηση και συμμετοχή των συναδέλφων

Δεν υπάρχουν σχόλια: