Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!


Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,
Μετά από τις μαχητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, ανακοινώθηκε σήμερα, 26/4, (στο πλαίσιο της συνεδρίασης  της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής) η απόσυρση του νόμου σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Ο συλλογικός, ανυποχώρητος αγώνας που δώσαμε δείχνει τον δρόμο! Η πολυδιάσπαση, στην οποία επένδυσε το Υπουργείο και ο κυβερνητικός συνδικαλισμός, δεν πέρασε. Αντίθετα, το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα με ξεκάθαρο τρόπο διεκδίκησε και θα συνεχίσει να διεκδικεί την κατάργηση του ν.3848, μαζικούς μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των κενών, να υπερασπίζεται το δημόσιο σχολείο και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, να απαιτεί να μη μείνει κανείς συνάδελφος μας άνεργος την επόμενη σχολική χρονιά! Χαιρετίζουμε όσους με πείσμα και αποφασιστικότητα κινητοποιήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση και τους καλούμε σε μαζική και δυναμική παρουσία και το επόμενο διάστημα.
Κανείς εφησυχασμός! Ο αγώνας δε σταματάει εδώ!
Οι μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις  των εκπαιδευτικών όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα αμφισβήτησαν αταλάντευτα τη μόνιμη και σταθερή απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Παιδείας περί δεσμευτικής απόφασης του ΣτΕ. Από τι τελικά «δεσμεύεται» το Υπουργείο; Άλλαξε αιφνιδιαστικά η επικαλούμενη απόφαση του ΣΤΕ, βρέθηκε τρόπος να παρακαμφθεί ή πρόκειται για παιχνίδι που θα κριθεί «στις καθυστερήσεις»; Μήπως μοναδική «δέσμευση» του Υπουργείου είναι ο Ν.3848, ως βάση για οποιοδήποτε νέο σύστημα προσλήψεων-διορισμών, και η μείωση του κόστους με κάθε τίμημα; Τα άμεσα αντανακλαστικά του εκπαιδευτικού κινήματος και η νίκη απέναντι στα σχέδια του υπουργείου, μας  οπλίζουν και πάλι απέναντι στον προφανή εμπαιγμό, που όλοι οι ελαστικά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί υφίστανται για ακόμα μία φορά. Τα κάλπικα επιχειρήματα του Υπουργείου αποδεικνύουν ότι εξαρχής το σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών ήταν ζήτημα πολιτικής επιλογής. Μπροστά στο μάχιμο εκπαιδευτικό κίνημα και την οργή των αναπληρωτών, αναγκάστηκε σε αναδίπλωση προκειμένου να μην έχει ένα ακόμα ανοιχτό μέτωπο-τροχοπέδη στην αντι-εκπαιδευτική πολιτική του.
Ο αγώνας μας συνεχίζεται ακόμα πιο αποφασιστικά τώρα! Η υπουργική απόφαση για τον νέο ενιαίο τύπο ολοήμερου δημοτικού σχολείου, που κυκλοφόρησε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης, επιβεβαιώνει τα χειρότερα σενάρια τόσο για τη λειτουργία του δημοτικού σχολείου, όσο και για το εργασιακό μέλλον χιλιάδων συναδέλφων. Η πρωινή ζώνη του ολοήμερου καταργείται μαζί με τη θέση υπεύθυνου εκπαιδευτικού για το απογευματινό ωράριο,  διδακτικές ώρες μειώνονται και για συγκεκριμένα διδακτικά αντικείμενα καταργούνται τελείως (Θεατρική Αγωγή: Ε’-ΣΤ’), το καθεστώς των αναθέσεων μαθημάτων ειδικοτήτων νομιμοποιείται πλήρως  («Σε περιπτώσεις αδυναμίας κάλυψης του προγράμματος από εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων…»).
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η αδυναμία κάλυψης όλων των κενών, που έχει ήδη προαναγγελθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για το μέλλον χιλιάδων εκπαιδευτικών. Το Υπουργείο δεν αποσύρει την τροπολογία για τα νηπιαγωγεία, τα κονδύλια ΕΣΠΑ έχουν εξαντληθεί και εκπαιδευτικές δομές αποκλειστικά χρηματοδοτούμενες μέσω αυτών (ΕΑΕΠ, ειδική αγωγή) βρίσκονται στον αέρα, την ίδια στιγμή που το αντι-εκπαιδευτικό σχέδιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεκινά να ξεδιπλώνεται με την σημερινή υπουργική απόφαση, αλλά και με τις εξαγγελίες σε σχέση με την Τεχνική Εκπαίδευση. Αποκαλύπτουμε το μεγάλο ψέμα του υπουργείου, που επιχειρεί εκ νέου να βαφτίσει αναβάθμιση την περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, πετώντας οριστικά εκτός της δημόσιας εκπαίδευσης χιλιάδες συναδέλφους, καταργώντας διδακτικά αντικείμενα και θέσεις εργασίας. Το παραμύθι της δήθεν ενίσχυσης της θέσης του πολιτισμού, της τέχνης, της γλωσσομάθειας, της τεχνολογικής κατάρτισης  μας το ξαναείπαν λίγο καιρό πριν, όταν σχεδιαζόταν η κατάργηση των τμημάτων ένταξης την οποία βάφτιζαν και την παρουσίαζαν και πάλι ως αναβάθμιση. Τα όσα προγραμματίζονται για τα νηπιαγωγεία βέβαια ακόμα και οι ειδικοί στην τέχνη της παραπληροφόρησης από πλευράς υπουργείου δυσκολεύονται να τα προωθήσουν ως καινοτομίες, αφού η κατάργηση δεν αφήνει και πολλά περιθώρια εξωραϊσμού.
Ο δήθεν «εθνικός διάλογος» για την παιδεία αποδεικνύει τώρα ξεκάθαρα τη φύση του. Επιτροπές και υποεπιτροπές από κοινού με το ΙΕΠ, πρόθυμα στελέχη της διοίκησης, συζητούν και αποφασίζουν σε στενό κύκλο με ποιον τρόπο θα κοπούν θέσεις εργασίας, με ποιον τρόπο θα διαλυθούν τα σχολεία, για να βγουν τα νούμερα. Με τροπολογίες και υπουργικές αποφάσεις δείχνουν τον αυταρχισμό τους, αλλά και τον φόβο τους να καταθέσουν ένα συνολικό νομοσχέδιο για την παιδεία. Ευελπιστούν ότι θα κάμψουν τις αντιδράσεις κι ότι ένα-ένα θα περάσουν τα σχέδιά τους. Γελάστηκαν! Το κλείσιμο των νηπιαγωγείων, η έξοδος του πολιτισμού από τα σχολεία, η ουσιαστική κατάργηση των τμημάτων ένταξης, η περικοπή των παράλληλων στηρίξεων, οι υποχρεωτικές μετακινήσεις από βαθμίδα σε βαθμίδα, η «δημιουργική» ανάπτυξη των ωρόλογιων προγραμμάτων με μοναδική υπογράμμιση την επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και την ανεργία μας, θα μας βρουν όλους και όλες απέναντι!
Η απάντησή μας ήταν και θα είναι μία: Συλλογικός,  ανυποχώρητος αγώνας για το δημόσιο σχολείο, για τους μαθητές μας, για τις θέσεις εργασίας μας.
Καλούμε τους συναδέλφους σε ξεσηκωμό, κόντρα σε συντεχνιακά αιτήματα και διασπαστικές λογικές- Απεύθυνση στα σωματεία μας για άμεση μαχητική απάντηση -Γενικές συνελεύσεις αγώνα και επιτροπές αναπληρωτών παντού

Καλούμε τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ να απαιτήσουν άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας προκειμένου να απαντηθούν όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που ανακύπτουν με βάση τις τελευταίες εξελίξεις και να προχωρήσουν σε απεργιακή κλιμάκωση.


Καλούμε σε συστράτευση εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές σε όλες τις μελλοντικές κινητοποιήσεις και σε μαζική συμμετοχή στην  ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ αναπληρωτών-ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών  το Σάββατο 7/5.
                                                                    
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΥΠΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΜΑΧΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ, ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΕΚΠ. ΒΑΘΜΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ)
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν.3848-ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟ
ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ-ΣΥΣΤΑΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ-ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ-ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ-ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ-ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ο ΜΟΝΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕ ΔΙΝΕΤΑΙ!

                                    ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: