Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Κινητοποίηση 7/11

Πρόσφατες αναφορές  στον Τύπο για πάγωμα των 20.000 διορισμών από τους θεσμούς περιγράφουν ξεκάθαρα,  ότι πριν από οποιοδήποτε διορισμό, απαιτείται εξαντλητική αξιολόγηση του υπάρχοντος εκπαιδευτικού προσωπικού.
Η αξιολόγηση που απαντήθηκε  με  μαζική άρνηση των εκπαιδευτικών, βρίσκεται προ των πυλών για νέους γύρους διαθεσιμότητας και απολύσεων των μόνιμων πια συναδέλφων. Άλλωστε,  η κεντρική ιδέα της "εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης" που εισηγείται η ομάδα Λιάκου συναγωνίζεται -σε επικινδυνότητα για μαθητές και εκπαιδευτικούς,  τον ίδιο τον χαρακτήρα και την κατεύθυνση του δημόσιου σχολείου στη χώρα μας- τις  αντιεκπαιδευτικές προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση, κουπόνια, αξιολόγηση-απόλυση, ένταση των ταξικών φραγμών  και καθιστά σαφές: 'κάμψη των αντιστάσεων των εκπαιδευτικών και στρατολόγηση νέου δυναμικού αποφοίτων'.
Ξεκάθαρο είναι το κυβερνητικό σχέδιο σε κάθε επίπεδο:
·         Αλλάζει ριζικά το τοπίο σε όλη την εκπαίδευση με νέους γύρους καταργήσεων και συγχωνεύσεων νηπιαγωγείων-δημοτικών-γυμνασίων και λυκείων, που θα σημάνει την καρατόμηση των μορφωτικών δικαιωμάτων χιλιάδων μαθητών και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας μονίμων και αναπληρωτών δασκάλων, νηπιαγωγών και καθηγητών.
·         Εισάγεται η τηλεκπαίδευση για τις απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές.
·           Καταργούνται ή περιορίζονται δραστικά οι ώρες των γνωστικών αντικειμένων: θεατρικής, μουσικής, εικαστικής, φυσικής αγωγής, ξενόγλωσσης εκπαίδευσης με ταυτόχρονη μείωση των ωρών δασκάλων, κατάργηση του υπεύθυνου ολοήμερου στο δημοτικό, οι ξένες γλώσσες, τα αρχαία και τα νέα ελληνικά, η φυσική, η χημεία, η πληροφορική, τα εργαστηριακά μαθήματα στο γυμνάσιο, τα λύκεια και τα ΕΠΑΛ, με αποτέλεμα  την οριστική απόλυση χιλιάδων αναπληρωτών .  Στην ΠΕ, το ολοήμερο νηπιαγωγείο μετατρέπεται σε  παιδοφυλακτήριο, διευκολύνοντας την ενδεχόμενη μετάβασή του στους δήμους ή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
·         Στη ΔΕ εξαγγέλλεται τετραετές γυμνάσιο και διετές 'αριστοκρατικό' λύκειο για λίγους κι εκλεκτούς μαθητές με τράπεζα θεμάτων, που θα ξεκληρίσει με αλλεπάλληλες εξετάσεις τους εφήβους. Η πλειοψηφία των μαθητών θα πεταχτεί στα 16 της εκτός της τυπικής σχολικής εκπαίδευσης σε κάθε λόγής μεταγυμνασιακά ΙΕΚ και ΕΠΑΣ και θα υποχρεωθεί στη φτηνή κατάρτιση, τη μαθητεία-απλήρωτη εργασία  και τη μετέπειτα επαγγελματική αποκατάσταση του.
·          Το νέο διετές ΕΠΑΛ, δε θα είναι ούτε επαγγελματικό ούτε τεχνικό, αλλά Τεχνολογικό, δε θα παρέχει πτυχίο αλλά μόνο απολυτήριο και πιστοποιητικό στα δύο χρόνια σπουδών. Πτυχίο ή πιστοποιητικό τεχνικής και επαγγελματικής επάρκειας θα δίνεται στο μεταλυκειακό έτος της κατάρτισης και της μαθητείας. Οι αλλαγές αυτές είναι βασικά προαπαιτούμενα του 3ου μνημόνιου  για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, καθώς κι ότι μέχρι το 2017, το 33% των εκπαιδευομένων να συμμετέχουν στη μαθητεία.
·          Ξεκάθαρα  αναφέρεται στο υπόμνημα Λιάκου ότι 'ο εκσυγχρονισμός των γνωστικών αντικειμένων, με κριτήριο όχι να βολευτούν δεκάδες ειδικότητες που έχουν 'παρεισφρήσει' ! σε αυτά, αλλά 'τα ΕΠΑΛ να απαντήσουν στις προκλήσεις της εποχής'!  Δηλαδή η πλειονότητα των ειδικοτήτων θα περάσουν στις ΕΠΑΣ και την κατάρτιση, εκτός λυκειακής βαθμίδας και στα αναδιαμορφωμένα ΕΠΑΛ θα μείνουν ελάχιστες από τους σημερινούς τομείς και ειδικότητες.


 Συναδέλφισσες συνάδελφοι
 
 Μας καλούν όχι μόνο να συναινέσουμε στο δικό μας ευέλικτο εργασιακό καθεστώς, αλλά και να εκπαιδεύσουμε τις/τους μαθητές μας, να αποδέχονται τη μαθητεία και την απλήρωτη εργασία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
 Μαζικούς μόνιμους διορισμούς ΤΩΡΑ
 Κατάργηση της ελαστικής εργασίας -Κανένα προσοντολόγιο
 Όχι στην αξιολόγηση
 Πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά δικαιώματα
Αύξηση της χρηματοδότησης για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.
 Στήριξη της Ειδικής αγωγής.
 Καμία συγχώνευση, κατάργηση σχολείων και τμημάτων.




Στις 7/11 συμμετέχουμε στην εκπαιδευτική κινητοποίηση στα Προπύλαια, στις 12.00, με τρίωρη διευκολυντική  στάση εργασίας (11.00-14.00)


Δεν υπάρχουν σχόλια: