Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Ανακοίνωση του συλλόγου για το πρόγραμμα "ΕΥΖΗΝ"

     Το ΔΣ του συλλόγου μας, παίρνοντας υπόψη τις  αιτιάσεις και τοποθετήσεις συναδέλφων από τα σχολεία μας σχετικά με τη νέα εγκύκλιο “ Οδηγίες για τη διαχείριση της διδακτέας ύλης του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής” σχετικά με την “Καταγραφή δεικτών σωματικής και κινητικής ανάπτυξης - ΕΥΖΗΝ” για την Γ' και Δ' τάξη, την εμπειρία από προηγούμενες χρονιές για το πρόγραμμα με την εύηχη και αποπροσανατολιστική ονομασία “ΕΥΖΗΝ”, την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας με  Αρ. Πρωτ.: 85517/Δ5/Τμ.Α, 26/05/2016 «Διενέργεια Προγράμματος Ε.Υ.ΖΗ.Ν. στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση», το οποίο διαθέτει  ανοιχτή πλατφόρμα προγράμματος αξιολόγησης και για το σχολικό έτος 2016-2017, τη μείωση  από όλες τις τάξεις για 'το καλό των παιδιών', από το Υπ. Π.  μιας διδακτικής ώρας ΦΑ,  επανακοινοποιεί τα εξής για το εν λόγω πρόγραμμα:

Αν επρόκειτο για πανεθνική έρευνα στους μαθητές, σε ζητήματα φυσικής κατάστασης (νόρμες κλπ), διατροφής και ανάπτυξης των παιδιών το Υπ. Παιδείας θα όφειλε: α) να τη διεξάγε  με πλήρη ενημέρωση και διαφάνεια β) να διασαφηνίσει τους όρους διεξαγωγής γ) να αναφέρει τους εμπλεκόμενους (ομάδα επιστημόνων από περισσότερα του ενός Πανεπιστήμια) δ) να ορίσει τους στόχους και τους σκοπούς της ε) να λογοδοτήσει για τη χρήση των συμπερασμάτων αλλά και της βάσης δεδομένων (υπάρχουν και προσωπικά δεδομένα) που θα συλλεγούν στ) ενώ τέλος θα εξασφάλιζε τους υλικούς όρους (μέσα, αμοιβές για τους συντελεστές κλπ) για τη διεξαγωγή της.
Αυτή η έρευνα εξακολουθεί να διεξάγεται  από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με ευθύνη ενός καθηγητή. Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο διεξάγει ανάλογη έρευνα και το Υπ. Παιδείας σπεύδει να θέσει όλο το δυναμικό των σχολείων σε όλη τη χώρα στην υπηρεσία του. Συγκεκριμένα το 2008 διεξήγαγε έρευνα σωματομετρικής και διατροφικής αξιολόγησης στην οποία είχε αντιδράσει η εκπαιδευτική κοινότητα. Επίσης το 2005 επιχείρησε τη διεξαγωγή άλλης έρευνας για τις διατροφικές συνήθειες, σε σχολεία της Αττικής, η οποία είχε καταγγελθεί από συλλόγους εκπ/κών. Από τα προηγούμενα προγράμματα επισημαίνουμε ότι ποτέ δεν είχαμε επίσημες ανακοινώσεις από το Υπ. Παιδείας για εθνικές νόρμες σωματομετρικών στοιχείων και των άλλων αποτελεσμάτων που και τότε εξήγγειλαν ως στόχο. Τι έγιναν τα δεδομένα από τις προηγούμενες έρευνες; Ποιος τα χρησιμοποίησε και πως;
Μας λένε ξανά, ότι θα καταλήξουν σε νόρμες φυσικής κατάστασης, συμβουλές διατροφής προς τους γονείς και οι ΠΕ11 θα δώσουν οδηγίες για ασκήσεις, ενώ για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του προγράμματος και την καταγραφή των στοιχείων θα εμπλακούν όλοι οι συνάδελφοι της σχολικής μονάδας (ΠΕ11, ΠΕ19/20, ΠΕ70 , ΠΕ60). Δηλαδή το κράτος ή πολύ περισσότερο μια ερευνητική ομάδα σε ένα πανεπιστήμιο κάνει όλη αυτή την έρευνα, γιατί θέλει να στείλει προσωπικά για κάθε μαθητή των Δημοτικών σχολείων και Νηπιαγωγείων προσωπικό σημείωμα (αλλά η έρευνα θα παραμένει ανώνυμη χωρίς να αποκαλύπτει τα προσωπικά δεδομένα) το οποίο θα δίνει προσωπικές συμβουλές διατροφής και άσκησης. Τέτοιο ενδιαφέρον για τα παιδιά όλου του κόσμου… Την ώρα που μαθητές μας λιποθυμούν από την πείνα λόγω της εξαθλίωσης που σπέρνουν τα Μνημόνια και οι πολιτικοί εκφραστές τους. Ποιον κοροϊδεύουν! Πόσα λεφτά θα «διαχειριστούν» και ποιοι για όλη την έρευνα, η οποία θέλουν να πραγματοποιηθεί στις πλάτες της εκπαιδευτικής κοινότητας; Ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της; Ποιος θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία αυτά και πως θα τα χρησιμοποιήσει;! Ο καθηγητής που έχει την ευθύνη της έρευνας, σύμφωνα με την εγκύκλιο, είναι ιδρυτής της εταιρείας “family fit - κέντρα ρύθμισης βάρους και με «ερευνητική δραστηριότητα», ενώ στους επιστημονικούς συνεργάτες του κέντρου υπάρχει και άλλος καθηγητής του Χαροκόπειου. Ποια είναι όλη η επιστημονική ομάδα του προγράμματος; Με ποιες διαδικασίες επιλέχτηκε από το Υπ. Παιδείας, για μια πανεθνική έρευνα, ο συγκεκριμένος επιστήμονας και το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο;
'Μια από τις σημαντικότερες δράσεις του ΕΥΖΗΝ, αυτή της αξιολόγησης της σωματικής διάπλασης, της φυσικής κατάστασης και των συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας των μαθητών, διενεργείται στα σχολεία με τη χορηγία της ΟΠΑΠ Α.Ε. Άλλες δράσεις του ΕΥΖΗΝ, όπως προγράμματα ενημέρωσης και παρεμβάσεις σε επίπεδο σχολείων και Δήμων, χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε., την Nestle και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο'.
            Ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση αποτελεί το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούν μόνο, με απλήρωτη εργασία εξειδικευμένο εκπαιδευτικό δυναμικό των δημόσιων σχολείων για τη διεξαγωγή ενός τεράστιου έργου στην υπηρεσία τίνος τελικά, αλλά χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό των σχολείων (χώρους, υπολογιστές κλπ) και αυτή την ελάχιστη, πολλαπλά πετσοκομμένη χρηματοδότηση των σχολείων για την αγορά των αναγκαίων υλικών για την διεξαγωγή των μετρήσεων (ζυγαριάς, μέτρων, ειδική κατασκευή για μετρήσεις ευλυγισίας κλπ) – οι σχολικές επιτροπές είναι τελικά ο άλλος “χορηγός του προγράμματος” !
 Η υλοποίηση του προγράμματος σε πανεθνικό επίπεδο σημαίνει ότι το μάθημα της φυσικής αγωγής θα διακοπεί λόγω της έρευνας για όσες διδακτικές ώρες ΦΑ απομένουν – η εγκύκλιος φέρει ημερομηνία 26/05- για όλους τους μαθητές και μαθήτριες της χώρας ! Κανένας δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει την πλήρη ανατροπή του αναλυτικού προγράμματος και δεν υποχρεούται σε καμιά περίπτωση ο εκπαιδευτικός ΦΑ να εκτελέσει κάτι τέτοιο. Εδώ οφείλουν να τοποθετηθούν και οι σχολικοί σύμβουλοι ιδιαίτερα της ΦΑ, οι οποίοι ποιούν τη νήσσα !
Η διεξαγωγή της έρευνας αυτής προϋποθέτει αυστηρά τη γραπτή συγκατάθεση των γονέων. Τι θα γίνει στη βέβαιη περίπτωση που δε θα είναι καθολική η ανταπόκριση των γονέων; Ποιος παίρνει την ευθύνη και με ποιο δικαίωμα ο γυμναστής θα πρέπει να εγκαταλείψει όσα παιδιά δε θέλουν να συμμετέχουν και να απασχολείται με την μέτρηση των άλλων; Η φετινή εγκύκλιος 26/05/2016, που απαιτεί τη συγκατάθεση μόνο για το παλίνδρομο τεστ, για να προλάβει και πάλι το κύμα μαζικών αρνήσεων γονέων, είναι προδήλως ανεδαφική όχι μόνο δε μπορεί να ανακόψει το κύμα αρνήσεων και αντιδράσεων που θα φουντώσει, αλλά και ούτε μπορεί να χρεώσει την ευθύνη στο σχολείο για ένα πρόγραμμα με τόσες αιτιάσεις.
Κανένας δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει στους εκπαιδευτικούς καθήκοντα πέραν των σαφώς προσδιορισμένων και οι εκπαιδευτικοί (Φ.Α, πληροφορικής, Δ/ντές και άλλοι) δεν είναι υποχρεωμένοι να εκτελέσουν τον τεράστιο όγκο δουλειάς και τις πολλές ώρες υπερωριών που χρειάζεται πέρα από τις μετρήσεις για να αποδελτιωθούν και να καταγραφούν σε ηλεκτρονική μορφή οι κατάλογοι των στοιχείων και τα ερωτηματολόγια. Δε φτάνουν οι περικοπές και τα διαρκώς αυξανόμενα καθήκοντα που αντιμετωπίζουν οι δ/ντές και οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία; Δηλώνουμε υπεύθυνα πως δεν είναι αυτά μέσα στις αρμοδιότητες, στις υποχρεώσεις και στα καθήκοντα των εκπαιδευτικών, ούτε του διδακτικού αλλά ούτε και του εργασιακού τους ωραρίου!
Είναι τουλάχιστον πρόκληση να ζητάνε τη διενέργεια του προγράμματος όταν έχουν αφήσει εκατοντάδες σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων γυρίζοντας την Π.Ε. πολλά χρόνια πίσω. Αποτελεί φαρισαϊσμό το ερευνητικό «ενδιαφέρον» στα σχολεία για τη σωματική υγεία, τη διάπλαση και τη διατροφή των μαθητών, την ίδια στιγμή που τα σχολεία εγκαταλείπονται στη φτώχεια και μαθητές στερούνται πια, μέσα κι έξω από το σχολεία, των πιο στοιχειωδών τους αναγκών: της στέγασης, της θέρμανσης, της διατροφής, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης! Σε περίοδο που πολλοί μαθητές υποσιτίζονται θα διεξάγουμε έρευνες για διατροφικές συνήθειες υποδεικνύοντας  ενοχή των άνεργων ή απλήρωτων γονιών;
          Ακόμα και στη φετινή εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας με την οποία επιχειρείται να φτιαχτεί ένα κλίμα τετελεσμένων και καθολικής εφαρμογής  δεν αναφέρεται ρητά η υποχρεωτικότητα του προγράμματος και όλες οι αντίθετες ερμηνείες που επιτάσσουν την υποχρεωτικότητα δίνονται προφορικά,  από τις σχετικές υπηρεσίες του Υπουργείου. Σκόπιμο και παραπλανητικό είναι αυτό, γατί θέλουν να μετακυλήσουν στις σχολικές μονάδες την ευθύνη για κάθε αρνητική εξέλιξη που θα προκύψει σχετικά με τα παιδιά, αλλά και κάθε νομική ευθύνη από την αντίδραση  των γονέων.
Ο Σύλλογος μας,  πιστεύοντας  ότι το «Ευζήν» για να αντιμετωπιστεί απαιτεί ευρύτερη αντίσταση από το εκπαιδευτικό κίνημα και το κίνημα των γονέων, ώστε να ανακληθεί η εγκύκλιος του υπουργείου :
·         Καλεί τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε σε συντονισμένη δράση για την απαίτηση ανάκλησης της εγκυκλίου και την άμεση διακοπή του συγκεκριμένου προγράμματος.
·         Καλεί τους συλλόγους, τις ενώσεις και την Ομοσπονδία γονέων να συντονιστούν με το εκπαιδευτικό κίνημα σε αυτή την κατεύθυνση και να καλέσουν τους γονείς σε κάθε σχολείο σε ένα μαζικό κύμα δηλώσεων των γονέων άρνησης συμμετοχής των παιδιών τους σε όλες τις εκφάνσεις του προγράμματος συνολικά.
·         Καλεί όλους τους συναδέλφους να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στους σκοπούς και τους στόχους του εν λόγω ερευνητικού προγράμματος, που άλλωστε δεν προκύπτει ρητή υποχρεωτικότητα διεξαγωγής του και να αντισταθούν από κοινού με τους γονείς. Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι ο Σύλλογος μας θα παρέχει πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη σε κάθε συνάδελφο και σε κάθε σχολική μονάδα που δε θα συμμετάσχει  στο πρόγραμμα.
·         Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να έρθουν σε επαφή με τους συλλόγους γονέων και να τους αναδείξουν την πραγματική εικόνα του προγράμματος όπως περιγράφεται παραπάνω.
·         Να ενημερώσουν για την άρνηση των 1.ΔΟΕ, 2. Συλλόγου, 3. Ομοσπονδίας Γονέων.
·         Ενημερώνουμε αναλυτικά για τα τέστ δοκιμασίας και τους κινδύνους.
·         Να σταλεί κοινή επιστολή με βάση το υπόδειγμα που σας στέλνουμε προς όλους τους γονείς για κοινή ενημέρωση, συλλόγου δασκάλων και συλλόγου γονέων.

·         Το δσ μπορεί να παραβρεθεί σε όποιο σχολείο ζητηθεί για παραπάνω ενημέρωση των συναδέλφων ή των γονέων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: