Παρασκευή 11 Μαΐου 2018


              spe-ploumpidis.blogspot .com           αρ. πρωτ. 146             11/05/2018

Αγαπητοί γονείς,

Αυτό το διάστημα (από 2-18/5) πραγματοποιούνται οι εγγραφές των παιδιών στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Θα θέλαμε λοιπόν να σας ενημερώσουμε για ορισμένα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Προσχολική Αγωγή.
Πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση ψήφισε στην Βουλή νόμο που «θεσμοθετεί» τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή σε βάθος τριετίας!! Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην ικανοποίηση του παλλαϊκού αιτήματος για Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή σε όλη τη χώρα αλλά ψήφισε ένα νόμο «κολοβό» χωρίς αντίκρισμα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.  Στον νόμο που ψηφίστηκε δεν προβλέπεται καμία δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υλοποίησή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, ούτε για νέες αίθουσες και Νηπιαγωγεία, ούτε για εκπαιδευτικό προσωπικό. Αντίθετα βρισκόμαστε μπροστά στο σχεδιασμό συγχωνεύσεων τμημάτων νηπιαγωγείων, υποβάθμιση του ολοήμερου (που τόσο πολύ οι οικογένειες το έχετε ανάγκη), αύξηση του ελάχιστου αριθμού νηπίων για την λειτουργία του (από 7 σε 14), έλλειψη δομών που θα καλύπτουν την υποχρεωτική ειδική αγωγή μέσα στο Νηπιαγωγείο, ανύπαρκτο ειδικό και βοηθητικό προσωπικό. Όλες αυτές οι πολιτικές δυσχεραίνουν και το έργο των συναδέλφων Νηπιαγωγών οι οποίες παρά τις δυσκολίες δίνουν τον αγώνα για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
Η δημοσίευση της υπουργική απόφασης όπου ορίζει τους 184 δήμους από τους 325 της χώρας στους οποίους θα υλοποιηθεί η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή αποκαλύπτει το μέγεθος της απάτης. Η κυβέρνηση αφήνει έξω από το δημόσιο νηπιαγωγείο τα προνήπια στην πλειοψηφία των μεγάλων αστικών κέντρων, ενώ όπου θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα δεν θα «κοστίσει», γιατί το πρόβλημα έχει λυθεί λόγω υπογεννητικότητας.
Φυσικά, ακόμα και στους Δήμους που δεν είναι Υποχρεωτική η φοίτηση των προνηπίων ως γονείς έχετε το δικαίωμα να κάνετε αίτηση εγγραφής του παιδιού σας στο Νηπιαγωγείο. Το αν αυτή όμως θα γίνει δεκτή εξαρτάται από το αριθμό των νηπίων που υπάρχουν, πρακτικά δηλαδή αν περισσεύει θέση. Σας καλούμε να απαιτήσετε το δικαίωμα εγγραφής των παιδιών σας σε Νηπιαγωγείο, να μην αποκλειστεί κανένα προνήπιο που οι γονείς του επιθυμούν να εγγραφεί.
Ταυτόχρονα θέλουμε να γνωρίζετε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, δεν το έχει διαψεύσει το Υπουργείο Παιδείας, και στους 184 Δήμους που υλοποιείται το πρόγραμμα, αυτό να μην υλοποιείται αποκλειστικά και μόνο στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Η κυβέρνηση φορτώνει στις δικές σας πλάτες το βάρος της επιλογής ανάμεσα σε νηπιαγωγείο ή δημοτικό παιδικό σταθμό όπου θα καταβάλλετε τροφεία. Δε δεχόμαστε η Δημόσια Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση να δίνεται μέσω τροφείων και κουπονιών! Παλεύουμε για πραγματικά Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά.  
Με ευθύνη της κυβέρνησης, όχι απλά δε δίνονται ουσιαστικές λύσεις στις οικογένειες που έχουν παιδιά στις ηλικίες 4-6 ετών αλλά γεννιούνται νέα ερωτηματικά ειδικά για τους γονείς που έχουν ανάγκη από δομές διευρυμένης χρονικής λειτουργίας.
Είναι κάτι παραπάνω από φανερό πως, αν δεν γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις στις υποδομές των Δημόσιων Νηπιαγωγείων, αν δε γίνουν προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού αλλά και βοηθητικού προσωπικού (π.χ. τραπεζοκόμοι για την ορθή διαδικασία σίτισης των παιδιών), αν δε ληφθούν όλες οι απαραίτητες παιδαγωγικές προϋποθέσεις, η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή συνεχώς θα υπονομεύεται.
Επισημαίνουμε αυτό που και εσείς γνωρίζετε καλά: η φοίτηση σε δομές Προσχολικής Αγωγής και συγκεκριμένα η εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο, δεν είναι απλά και μόνο μια διευκόλυνση για να εργάζεστε ή να αναζητήσετε εργασία, αλλά είναι βασική ανάγκη και  δικαίωμα των παιδιών σας προκειμένου να κοινωνικοποιηθούν και να αναπτυχθούν ολόπλευρα και πρέπει να προσφέρεται με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, σε σύγχρονα και ασφαλή κτήρια με ολοκληρωμένο παιδαγωγικό πρόγραμμα για όλα τα παιδιά και μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού.
Η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή είναι πρωτίστως μια παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα που αφορά την ανάπτυξη, την εκπαίδευση και τη διαπαιδαγώγηση των νηπίων. Κοινωνική αναγκαιότητα είναι επίσης και η ύπαρξη δημόσιων και δωρεάν παιδικών σταθμών για τις ηλικίες ως 4 ετών. Κανένα παιδί έξω από δημόσιες και δωρεάν δομές προσχολικής αγωγής!!
Σας καλούμε να παλέψουμε από κοινού για τα δικαιώματα των παιδιών μας.
  • Να παρθούν όλα τα μέτρα και να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής πανελλαδικά, ώστε τώρα όλα τα νήπια και τα προνήπια να εγγραφούν και να φοιτήσουν στο Νηπιαγωγείο.
  • Να δημιουργηθούν τμήματα με 15 παιδιά ώστε να μπορεί να επιτελείται η παιδαγωγική πράξη με τους απαραίτητους όρους και όχι με στοιβαγμένα παιδιά.
  • Να λειτουργήσει παντού το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά με παιδαγωγικούς όρους, με σίτιση και υποδομές χαλάρωσης.
  • Να διοριστούν εκπαιδευτικοί και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι. Να στελεχωθούν τα νηπιαγωγεία με τμήματα ένταξης, με προσωπικό ειδικής αγωγής για να καλύπτεται η παράλληλη στήριξη. Να γίνεται η πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση, που θα στηρίζει όλα τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες.
  • Να δημιουργηθούν ασφαλείς αίθουσες σε σύγχρονα κτίρια, όπου θα εξασφαλίζονται οι συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και διατροφής των παιδιών με ευθύνη του κράτους και με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.
  • Να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες λειτουργίας των Νηπιαγωγείων χωρίς να επιβαρύνονται οι οικογένειες.
Η διεκδίκηση της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής αφορά και εμάς τους εκπαιδευτικούς και εσάς τους γονείς. Σας καλούμε να δυναμώσουμε τον κοινό αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική για την ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών όλων των παιδιών!
Δεν παζαρεύουμε το παρόν και το μέλλον τους!
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: