Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτριών και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, πραγματοποίησαν Σύλλογοι Εκπαιδευτικών και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.
«Παλεύουμε για μόρφωση και ανθρώπινη ζωή» - το αίτημα της κινητοποίησης συνόψισε  στο πανό της η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων, ενώ με αποφάσεις τους στην κινητοποίηση συμμετείχαν Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ«Οι γυναίκες θέλουν σταθερή δουλειά κι όχι απασχόληση και σύγχρονη σκλαβιά», φώναζαν εκπαιδευτικοί και γυναίκες από τους Συλλόγους της ΟΓΕ ενώ καλούν στη συγκέντρωση την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα.
«Τα δημόσια σχολεία είναι γεμάτα αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς», καταγγέλλουν τα σωματεία των εκπαιδευτικών και η ΟΓΕ, υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις των εργασιακών αυτών σχέσεων στις εργαζόμενες, αλλά και στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Οι εργαζόμενοι με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις ξεπερνούν τις 40.000 σε όλη τη χώρα. Χιλιάδες αναπληρώτριες αναγκάζονται να μετακινούνται κάθε σχολική χρονιά από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη, απολύονται κάθε καλοκαίρι χωρίς να ξέρουν αν και πού θα κληθούν να εργαστούν το φθινόπωρο, στερούνται αναρρωτικές άδειες, αλλά και άδειες μητρότητας.
Πάνω από 500 είναι οι αναπληρώτριες και αναπληρωτές στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», επισήμανε η Μαριάνθη Κρητικού μιλώντας στους συγκεντρωμένους.
Το γεγονός ότι η αναρρωτική άδεια για τις αναπληρώτριες περιορίζεται σε 15 μόλις μέρες, σχολίασε ο Ηλίας Πατίδης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά. Όπως σημείωσε, τα προβλήματα για τις εργαζόμενες δεν παρουσιάζονται μόνο στην περίπτωση μιας επαπειλούμενης κύησης, αλλά ακόμα και στις συνθήκες έξαρσης της γρίπης και των ιώσεων.
Τη στήριξη της ΟΓΕ στον αγώνα και τα αιτήματα των εργαζομένων στην Εκπαίδευση μετέφερε η Εύη Κοντόρα, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, υπογραμμίζοντας πως στα προβλήματα των αναπληρωτριών αντικατοπτρίζονται σύγχρονες μορφές της ανισοτιμίας της γυναίκας.
Στη διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων με βάση τις δυνατότητες που προσφέρει η εποχή μας κάλεσαν οι αναπληρώτριες Σουζάνα Γλαβίνα, από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Βάσω Τσιάτσιου, από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Ηλέκτρα Παρίντα, από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος».
Καμία απάντηση στα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών και της ΟΓΕ δεν έδωσε η γενική γραμματέας Ισότητας του υπουργείου. Στη συνάντηση με αντιπροσωπεία των Συλλόγων δεν απάντησε ούτε στην απαίτηση για προσλήψεις στα σχολεία και μονιμοποίηση των αναπληρωτών, ούτε στα επείγοντα ζητήματα που προκύπτουν από την ανάγκη για άδειες στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.
Σε συμμετοχή στη συγκέντρωση την Κυριακή και συνέχιση του αγώνα με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες κάλεσε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα, ενώ η Μαρία Πετίκη, από την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, πρόσθεσε πως εκτός από τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση οι εκπαιδευτικοί έχουν καθήκον να ανοίξουν τη συζήτηση για την 8η Μάρτη στους μαθητές και τις τάξεις τους.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: