Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ 27-28 ΜΑΡΤΗ ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ


 Διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα στο λαό να οργανώσει και να δυναμώσει τον αγώνα, σωματεία και φορείς του Περάματος πραγματοποίησαν σήμερα  συγκέντρωση και πορεία. Ανέδειξαν τα αιτήματα για ενίσχυση του συστήματος υγείας, για τα αναγκαία μέτρα στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους, στις συγκοινωνίες, ενάντια στην καταστολή, διεκδικώντας τη στήριξη των λαϊκών οικογενειών. Παράλληλα, έθεσαν και ειδικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της περιοχής, στην υγεία και σε όλες τις πλευρές της ζωής του.

Το ραντεβού είχε δοθεί στην πλατεία Ηρώων. Εκεί, εκ μέρους των φορέων, χαιρετισμούς απηύθυναν οι Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του ΕΚ Πειραιά, Πόπη Κοτσορέ, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Περάματος, Θάλεια Περπερίδου, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων της πόλης και Βασίλης Βατίστας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης».

Στην ομιλία του ο Ν. Ξουράφης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας, ένας χρόνος που για την εργατική τάξη αυξήθηκαν τα βάσανα, ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα. Έζησε και ζει έχοντας το φόβο του κορωνοιού, αλλά και το φόβο της ανεργίας, της απληρωσιάς, της περικοπής όσων δικαιωμάτων της απομένουν. Έζησε και ζει την ασυδοσία των εργοδοτών στου χώρους δουλειάς, που το μόνο που τους νοιάζει είναι πώς θα αυξηθούν τα κέρδη τους. Να μην αγγίξει η κρίση την κερδοφορία τους. Όπως και το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να προχωρήσει απρόσκοπτα η πολιτική που ενισχύει την υγεία ως εμπόρευμα, την πολιτική που οδηγεί την παράδοση στους επιχειρηματικούς ομίλους. (...) Θέλουν η μάσκα να αποτελέσει φίμωτρο. Η εργοδοτική τρομοκρατία και η εκμετάλλευση οδηγεί σε εγκλήματα όπως η νόσηση και ο θάνατος δεκάδων συναδέλφων από χώρους δουλειάς όπως στον "Σκλαβενίτη" στο Πασαλιμάνι αφού ακόμα και αν είσαι άρρωστος από κορωνοιό πρέπει να δουλεύεις».

Πρόσθεσε πως «καθημερινές είναι οι καταγγελίες για κρούσματα στους χώρους δουλειάς και ξεπερνούν ακόμα και τα στοιχεία που ανακοινώνει επίσημα η κυβέρνηση. Η κατάσταση συνεχίζει να είναι κρίσιμη και το ενδεχόμενο να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο είναι βέβαιο, αφού κανένα από τα συνεχόμενα lockdown δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας στις επιχειρήσεις που λειτουργούν ή στα μέσα μεταφοράς, ούτε δημιουργούν επί πλέον κλίνες ΜΕΘ και υγειονομικό προσωπικό». Καταλήγοντας κάλεσε τους συγκεντρωμένους στο παμπειραικό συλλαλητήριο στις 3 Απρίλη στις 12 το μεσημέρι στο Πασαλιμάνι και στις 5 Απρίλη στην κινητοποίηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η Πόπη Κοτσορέ υπογράμμισε ότι «ο σύλλογος γυναικών Περάματος αγωνίζεται από τον Μάη του 2020 μαζί με σωματεία και μαζικούς φορείς της πόλης, να εμποδίσει τη χωροθέτηση σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο παλιό νεκροταφείο. Δηλαδή, την δημιουργία μιάς μικρής χωματερής δίπλα στο 1ο Λύκειο, δίπλα σε κατοικημένη περιοχή. Αγωνιζόμαστε ενάντια στις πρακτικές και τις αποφάσεις, κυβέρνησης-περιφέρειας-δημοτικής αρχής που έχουν μετατρέψει τις γειτονιές μας σε υγειονομικές "βόμβες", με τα καζάνια του θανάτου, την ρυπογόνα λειτουργία της COSCO, το ΣΜΑ στο Πέραμα, τώρα και με την δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στον Σχιστό».

Στη συνέχεια η Θάλεια Περπερίδου τόνισε ότι «σε αυτόν τον χρόνο είδαμε την κυβέρνηση να ανοιγοκλείνει τα σχολεία μας χωρίς κανένα επιπρόσθετο μέτρο περιορισμού του κορωνοιού. Να απορρίπτει το ένα μετά το άλλο, όλα τα μέτρα που πρότεινε σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα προκειμένου να λειτουργούν με ασφάλεια τα σχολεία. Να κοροιδεύει αρχικά το μαθητικό κίνημα και κατόπιν να προσπαθεί να το καταστείλει βίαια. (...) Να φέρνει τρία αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια (...), να αφήνει τα ειδικά σχολεία στην τύχη τους(...), να μην δίνει ούτε ένα ευρώ για την αγορά εξοπλισμού τηλεκπαίδευσης τόσο σε μαθητές, όσο και σε εκπαιδευτικούς, την ίδια στιγμή που ζητά να μπαίνουν απουσίες στο μάθημα».

Από την πλευρά του ο Βασίλης Βατίστας κατήγγειλε ότι οι δημόσιες τοπικές μονάδες υγείας σε Κερατσίνι και Πέραμα είναι πλήρως υποστελεχωμένες. Στο ΙΚΑ Περάματος περιστέλλονται ιατρεία για να λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο. Πως οι εμβολιασμοί γίνονται σε δυό βάρδιες με έναν γενικό γιατρό με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε περίπτωση σοβαρού αλλεργικού περιστατικού. «Δεν υπάρχει κέντρο πρώτων βοηθειών την ίδια ώρα που οι εργασίες στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη συνεχίζονται και σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος δεν υπάρχει η δυνατότητα παροχής πρώτων βοηθειών. Το κέντρο υγείας της Δραπετσώνας είναι πλήρως υποστελεχωμένο και αυτό του Κερατσινίου παραμένει εκτός λειτουργίας ενώ στο Πέραμα δεν υπάρχει κέντρο υγείας».

Ακολούθησε πορεία με συνθήματα όπως: «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις», «Νέα, νέε, μας κλέβουν τη ζωή, μας κήρυξαν τον πόλεμο πολέμα τους κι εσύ». «Τα κέρδη τους τσακίζουν το λαό - φτώχεια, ανεργία, σκουπιδαριό» αναγραφόταν στο πανό με την υπογραφή των μαζικών φορέων και σωματείων Περάματος - Κερατσινίου - Δραπετσώνας, «Οι ανάγκες μας δεν είναι κόστος - Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας στην εργασία, στην υγεία, τη ζωή», δήλωνε με το πανό του ο Σύλλογος Γυναικών. Η πορεία κατέληξε στο παλαιό νεκροταφείο, αναδεικνύοντας έτσι και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς για τη διαχείριση απορριμμάτων στο χώρο, «μια ανάσα» από τα σπίτια.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιούν τις επόμενες ημέρες φορείς και σωματεία του Πειραιά, στις οποίες καλεί και το Εργατικό Κέντρο:

- Αύριο Κυριακή 28 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κύπρου στο Κερατσίνι.

- Την Τετάρτη 14 Απρίλη, παράσταση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. στην Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά.

Καλούν οι: Σύλλογος Γυναικών Περάματος «Εστία της Γυναίκας», Σύλλογος Γυναικών Κερατσινίου - Δραπετσώνας «Η Στοργή του Παιδιού», Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Περάματος, Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά και Νήσων, Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος, Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μαζική εξόρμηση στην πλατεία Κύπρου στο Κερατσίνι οργάνωσαν το μεσημέρι της Κυριακής σωματεία και φορείς της περιοχής, ξεδιπλώνοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα παρεμβάσεων με επίκεντρο την υγεία και τη συνολικότερη υποβάθμιση της ζωής του λαού από τη συνεχιζόμενη λειτουργία το καζανιών του θανάτου στο Κερατσίνι, αλλά και τα σχέδια για τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό.

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίζει με την υγεία και τη ζωή μας - Δυναμώνουμε τον αγώνα» ήταν το κάλεσμα που απηύθυναν τα σωματεία και οι φορείς στο λαό του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας. Ανέδειξαν και κατήγγειλαν τις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία της περιοχής, όπως στο Κρατικό της Νίκαιας και στο Τζάνειο, αλλά και στο Κέντρο Υγείας Δραπετσώνας την ίδια ώρα που η πανδημία βράζει, ενώ η επιχειρηματική δράση στην ευρύτερη περιοχή με τη στήριξη της κυβέρνησης, περιφερειακών και δημοτικών αρχών, προσθέτει νέες εστίες κινδύνου για την υγεία και τη ζωή του λαού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα καζάνια που συνεχίζουν να αναδίδουν δυσωδία και καρκίνο, αλλά και τα σχέδια για τη δημιουργία ΣΜΑ, στο πλαίσιο της συνολικότερης διαχείρισης των απορριμμάτων προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και όχι του λαού.

Στη συγκέντρωση χαιρέτησαν εκπρόσωποι των φορέων και των σωματείων από το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, ενώ η ανακοίνωση τους μοιράστηκε μαζικά στους κατοίκους της περιοχής πού βρέθηκαν το πρωί στην πλατεία Κύπρου και τους γύρω δρόμους. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Οι φορείς ανανέωσαν το ραντεβού για το παμπειραϊκό συλλαλητήριο το Σάββατο 3 Απρίλη στις 12 το μεσημέρι στο Πασαλιμάνι με το οποίο κλιμακώνονται οι διεκδικήσεις των σωματείων και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού.

Στο ίδιο πλαίσιο, την Τετάρτη 14 Απρίλη, στις 11 π.μ. διοργανώνεται παράσταση διαμαρτυρίας στην Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά.





Δεν υπάρχουν σχόλια: