Σε δίωρο αποκλεισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, στη Μεσογείων, προχώρησαν το απόγευμα της Δευτέρας η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και φορέων ενάντια στη χωματερή της Φυλής. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, μαζί με σωματεία και φορείς δήμων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά που διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό.
Στο πλαίσιο του αποκλεισμού έγιναν χαιρετισμοί, ενώ καταγγέλθηκε η ύπαρξη drone της ΕΛΑΣ που κατέγραφε την κινητοποίηση. Οι συγκεντρωμένοι από τη Δυτική Αττική έφτασαν στο υπ. Περιβάλλοντος με πούλμαν που αναχώρησαν νωρίτερα από γειτονιές της περιοχής.
Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων Ενάντια στη Χωματερή της Φυλής κατήγγειλε το νέο έγκλημα που ετοιμάζουν στη Δυτική Αττική και στη Δυτική Αθήνα με την δημιουργία νέας χωματερής, πάνω στον ΧΥΤΑ.
Από την πλευρά τους το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, σωματεία και φορείς δήμων της περιοχής, κατήγγειλαν τον σχεδιασμό για την εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό, ενώ ήδη λειτουργεί Σταθμός Μεταφόρτωσης στην καρδιά του Περάματος.
Οι χαιρετισμοί στην κινητοποίηση
Απευθύνοντας χαιρετισμό, εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Δημήτρης Πρωϊμάκης, μεταξύ άλλων τόνισε: «Η παρουσία σας σήμερα εδώ, έρχεται στο πλαίσιο μιας κορύφωσης, ενός αγωνιστικού, επίμονου, πλαισίου παρεμβάσεων, κινητοποιήσεων που έχουν αφετηρία πολύ καιρό τώρα. Η φωνή σας, εκφράζει την αγωνία για το μέλλον του τόπου, για τη ζωή και τα όνειρα των παιδιών του. Η δράση σας, μέσα από συλλογικούς φορείς, αποτελεί την ελπίδα για τους αγώνες που χρειάζεται να γίνουν και ταυτόχρονα είναι αυτή που μπορεί να κινητοποιήσει και να συσπειρώσει, περισσότερες δυνάμεις. Να αποτελέσει μάθημα για εσάς αλλά και σε εμάς που εργαζόμαστε στη Δημόσια Διοίκηση, τελικά ποιος είναι ο αφέντης αυτού του τόπου, που δεν μιλά τη γλώσσα του κέρδους, αλλά που θέλει να διαμορφώσει το κόσμο με ελπίδα για το αύριο».
Στον χαιρετισμό του, ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε τα εξής: «Το ΕΚ Πειραιά, τα Σωματεία και οι μαζικοί φορείς του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας, του Περάματος, όλου του Πειραιά δηλώνουμε και από το βήμα τις σημερινής μας κινητοποίησης ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας. Οτι δεν συμβιβαζόμαστε να ζούμε σε γειτονιές – υγειονομικές και ωρολογιακές βόμβες, πως δεν θα επιτρέψουμε να μετατρέψουν την πόλη μας σε σκουπιδότοπο για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών που βλέπουν στην διαχείριση των σκουπιδιών ένα ακόμα πεδίο για να γεμίσουν κι’άλλο τα θησαυροφυλάκιά τους. Δεν ανεχόμαστε να αναπνέουμε καρκίνο και μπόχα για τα κέρδη των λίγων. Την ζωή των παιδιών μας δεν την παίζουμε κορώνα - γράμματα.
Οι ευθύνες κυβερνήσεων και τοπικών διοικήσεων είναι διαχρονικές. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν από τους ενόχους να κρυφτεί πίσω από ''ναι μεν αλλά''. Θα μας βρουν απέναντί τους τόσο αυτοί που ανοιχτά στηρίζουν αυτούς τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς όσο και όσοι πάνε να τους μπάσουν από την πίσω πόρτα. Τα σχέδια που ρημάζουν την ζωή μας τους τα επιστρέφουμε όπως είναι. Είναι σχέδια εχθρικά για την ζωή μας, φτιαγμένα πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων και των αναγκών μας.
Δεν θα περάσουν! Θα μας βρουν απέναντί τους. Την απάντησή τους την έχουν πάρει και θα συνεχίσουν να την παίρνουν. Οι δεκάδες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις του προηγούμενου διαστήματος από εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς στις γειτονιές του Πειραιά ανέδειξαν την ουσία του ζητήματος, αποκάλυψαν τους σχεδιασμούς που ματώνουν κυριολεκτικά τη ζωή μας, έβαλαν μπροστά τις διεκδικήσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του λαούς μας. Οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος δείχνουν τον μόνο δρόμο που μπορεί να είναι αποτελεσματικός και ελπιδοφόρος για τον λαό. Αυτόν της σύγκρουσης, του συλλογικού - οργανωμένου αγώνα για όλα τα σύγχρονα δικαιώματά μας. Δεν υποχωρούμε από τον δίκαιο αγώνα μας. Δεν υποχωρούμε από τα δίκαια αιτήματά μας. Απαιτούμε διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική προς όφελος του λαού».
Από την πλευρά της, η Ειρήνη Καλαϊτζή, από τον Σύλλογο Γυναικών Περάματος, ανέφερε πως «αγωνιζόμαστε ενάντια στις πρακτικές και τις αποφάσεις, κυβέρνησης-περιφέρειας (ΝΔ) και δημοτικής αρχής Περάματος (ΣΥΡΙΖΑ), που έχουν μετατρέψει τις γειτονιές μας σε ωρολογιακές βόμβες, με τα καζάνια του θανάτου, τη ρυπογόνα λειτουργία της COSCO, το ΣΜΑ στο Πέραμα, τώρα και με τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Σχιστό. Δεν συμβιβαζόμαστε να ζούμε σε γειτονιές χωρίς χώρους πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και άθλησης».
Ενώ ο Χρύσανθος Κυριαζής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και φορέων ενάντια στη χωματερή της Φυλής, υπογράμμισε πως «η χωματερή και η επέκτασή της μας αφορά όλους, όχι μόνο τη Δυτική Αττική. Ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για την καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων στην Αττική, διευρύνει μία ανοιχτή πληγή για την υγεία μας, είναι ένα ακόμα βήμα στην ιδιωτικοποίηση συνολικά της διαχείρισης των απορριμμάτων. Είμαστε σήμερα εδώ να στείλουμε μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα. Πιστεύουμε ότι έχουμε τη δύναμη και μπορούμε να τους βάλουμε εμπόδια, να τους σταματήσουμε».
Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στο έγκλημα στη Φυλής
Εξάλλου, ο Θύμιος Βασιλείου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και φορέων ενάντια στη χωματερή της Φυλής, επεσήμανε ότι «την ώρα που ανοίγουν χωματερές, την ίδια στιγμή κλείνουν νοσοκομεία μετατρέποντας τα σε νοσοκομεία μιας νόσου, δεν επιτάσσουν την ιδιωτική υγεία για να ανοίξουν ΜΕΘ αδιαφορώντας για τη ζωή μας. Γι αυτό το λόγο αποφασίστηκε πανεργατική απεργία στο Θριάσιο στις 12/4. Ο αγώνας ενάντια στον καρκίνο της χωματερής, συνδυάζεται με τον αγώνα για τη ζωή μας. Δίνουμε τη μάχη τις επόμενες μέρες για την επιτυχία της απεργίας».
Τέλος η Δημοφίλη Χαλκιώτη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και φορέων ενάντια στη χωματερή της Φυλής, τόνισε ότι «με τον αγώνα μας πρέπει να σταματήσουμε τα νέα εγκλήματα τύπου "Φυλής" που θέλουν να πραγματοποιήσουν με τον περιφερειακό σχεδιασμό να σχεδιάζει δεκάδες ΧΥΤΥ σε όλη την Αττική και να ανοίγει το δρόμο για την καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων στην Αττική. (...) Τώρα χρειάζεται να αξιοποιηθεί όλο το επιστημονικό δυναμικό και η ανάπτυξη της τεχνολογίας για να υπάρξει διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο την υγεία και την ποιότητα της ζωής του Λαού. Με δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης και τελικής διάθεσης των αποβλήτων που θα έχει προτεραιότητα στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή, που δεν προωθείται γιατί γι αυτούς αποτελεί κόστος. (...) Η συντονιστική επιτροπή τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει σε νέα σύσκεψη για να οργανώσει τη συνέχεια των κινητοποιήσεων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου