Μαχητική συγκέντρωση και πορεία έγινε στον Πειραιά για να τιμηθεί η Εργατική Πρωτομαγιά και να δοθεί πρώτη μαζική απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Με προσυγκεντρώσεις από το Εργατικό Κέντρο, τον σταθμό του ΗΣΑΠ, αλλά και από τη Νίκαια έφτασαν το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη ναυτεργάτες, οικοδόμοι, μεταλλουργοί, ναυτιλιακοί και τουριστικοί υπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στο Τζάνειο Νοσοκομείο, Σωματεία Συνταξιούχων, φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ, εκπαιδευτικοί και παιδιά Δημοτικών Σχολείων.
Η μάχη της απεργίας ξεκίνησε από νωρίς στους καταπέλτες των πλοίων στο λιμάνι, όπου ναυτεργάτες απεργοί από τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΡΝ ΚΑΙ ΠΕΣ/ΝΑΤ περιφρούρησαν την απεργία, ενώ στις πύλες του λιμανιού του Πειραιά το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ ανάρτησε πανό καλώντας στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις.
«Σκλάβοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε, κάτω τα χέρια από το 8ωρο, όχι στις ανατροπές του αιώνα», «Όχι στη 10ωρη εργασία» είναι μερικά από τα συνθήματα που έδωσαν το στίγμα των διεκδικήσεων της μαχητικής συγκέντρωσης με κεντρικό σύνθημα «1η Μάη 2021 - Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας, βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής».
Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη, ήταν ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της πόλης, που μεταξύ άλλων σημείωσε: «135 χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγο. 101 χρόνια μετά την κατάκτηση του 8ωρου στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επέλεξε να το καταργήσει, να επιβάλει ανεξάντλητα ωράρια, απλήρωτη δουλειά, ενώ επίσης επιχειρεί να βάλει τα Συνδικάτα και τη συλλογική δράση στο γύψο. Το αντεργατικό τερατούργημα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Εντάσσεται στο στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου για πιο φτηνή και ευέλικτη εργατική δύναμη. Το κεφάλαιο έχει στραμμένη την προσοχή του στην εργάσιμη μέρα, επειδή η παραγωγή της υπεράξιας συντελείται μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο. Για αυτό στοχεύει πάντα στη διεύρυνση των ορίων του εργάσιμου χρόνου. Ταυτόχρονα "εξοικονομεί" και εργατικά χέρια, επιβάλλοντας σε λιγότερους να κάνουν την ίδια δουλειά που κανονικά θα έκαναν περισσότεροι». Και ξεκαθάρισε ότι «σήμερα με μεγαλύτερη ορμή υπερασπιζόμαστε τις ζωές μας και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης προβάλλοντας τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες».
Χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση απήθυνε και ο Άκης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, που στάθηκε ιδιαίτερα στο αντεργατικό έκτρωμα που θέλει να φέρει η κυβέρνηση και ότι 100 και πλέον χρόνια μετά το Σικάγο, «αναγκαζόμαστε να προγραμματίζουμε κινητοποιήσεις με τα ίδια αιτήματα, κόντρα στα σχέδια για την κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας».
Το ψήφισμα της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού επιδόθηκε διαδοχικά κατά τη διάρκεια της πορείας στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.
Τη δική τους ξεχωριστή πολύχρωμη παρουσία είχαν στη συγκέντρωση και παιδιά τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» και παιδιά που συνοδεύονταν από τους δασκάλους τους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης». Κρατούσαν έργα που φιλοτέχνησαν εκπαιδευτικοί εικαστικοί μετά από κάλεσμα του Συλλόγου τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά για την 1η Μάη αλλά και για την ανάγκη του ελεύθερου χρόνου για τους γονείς τους για να έχουν χρόνο μαζί τους.
Στο τέλος της διαδήλωσης, από εκεί που ξεκίνησε στην πλατεία Καραϊσκάκη, ανανεώθηκε το ραντεβού για τη σύσκεψη των Σωματείων τη Δευτέρα 10 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στο Πεδίον του Άρεως για τη συνέχιση και τον συντονισμό του αγώνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου