Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ΕΝΑΝΤΙΑ στη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό!

 

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ΕΝΑΝΤΙΑ στη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο

Σχιστό!

 

 

- ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΜΕ ΟΠΟΤΕ ΚΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ

- ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ, ΣΤΙΣ 21/12

- ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ, ΣΤΙΣ 08/01

 

Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης το Δ.Σ. του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Εκεί παρουσιάστηκε ο επικαιροποιημένος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων ΕΣΔΑ) που αντί να καταργεί τα διαχρονικά εγκλήματα σε βάρος της υγείας μας, όπως είναι αυτό της Φυλής, αντ αυτού προχωράει ακάθεκτος σε νέα.

Η Συντονιστική Επιτροπή μας ήταν εκεί, μεταφέροντας το ξεκάθαρο μήνυμα των χιλιάδων δημοτών Περάματος, Κερατσινίου-Δραπετσώνας:

 

Ούτε σκέψη για δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό! Η ανάπτυξη σας τσακίζει τη ζωή και την υγεία μας

Τι περιλαμβάνει αυτός ο περιβόητος νέος ΠΕΣΔΑ:

- Συνεχίζει και επεκτείνει το αίσχος της χωματερής της Φυλής, αφού δίπλα στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ προβλέπεται κατασκευή νέου, 3ου ΧΥΤΑ και πάλι στη Φυλή και στη Δυτική Αττική

- Προωθεί την καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων, με εγκαταστάσεις σε Ανατολική Αττική , Πειραιά (Σχιστό) και Δυτική Αττική και στήνει νέα εγκλήματα τύπου Φυλής, όπως στο Γραμματικό και αλλού, πίσω από το ύπουλο επιχείρημα του ίσου καταμερισμού βαρών στη διαχείριση των απορριμμάτων.

 

Επί της ουσίας ο νέος ΠΕΣΔΑ αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου του ΣΥΡΙΖΑ και το εμπλουτίζει με δύο «καινοτομίες»:

1. Την αξιοποίηση του δρόμου προς την καύση, που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ ενεργειακή αξιοποίηση» του RDF/SRF στις τσιμεντοβιομηχανίες) και τον ολοκληρώνει η ΝΔ και με την καρκινογόνο καύση των σύμμεικτων υπολειμμάτων των ΜΕΑ σε εργοστάσια καύσης αποβλήτων.

2. Την υιοθέτηση και για την Αττική των ΣΔΙΤ, που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση προωθούσε κατά προτεραιότητα στην υπόλοιπη χώρα.

 

Οι περιφερειακές αρχές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζουν για ακόμα μια φορά να θυσιάσουν την υγεία μας, για να βρουν οι μεγάλες βιομηχανίες ακόμα ένα πεδίο κερδοφορίας.

Στην ίδια γραμμή κινούνται και οι δημοτικέςαρχές σε Πέραμα και Κερατσίνιραπετσώνα, που χωρίς να κρατάνε ούτε τα προσχήματα παραδέχονται την συμφωνία τους στην στρατηγική αυτή.

 

Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια !


Οι γειτονιές μας εδώ και χρόνια έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες, με την COSCO να μετατρέπει τις περιοχές μας και το λιμάνι σε ένα απέραντο εργοτάξιο και τα καζάνια του θανάτου να δραστηριοποιούνται κυριολεκτικά δίπλα στα σπίτια μας και τα σχολεία που πάνε τα παιδιά μας. Και όλοι εμείς είμαστε αναγκασμένοι να αναπνέουμε καρκίνο ζώντας και με τον διαρκή κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης μέσα στις πόλεις μας.

Δίπλα σε αυτήν την άθλια κατάσταση έρχονται να προστεθούν τα σχέδια της κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής Πατούλη, για δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Σχιστό. Εκεί σχεδιάζουν να επεξεργάζονται τουλάχιστον 130.000 τόνους σύμμεικτων αποβλήτων το χρόνο, για τα επόμενα 29 χρόνια! Σκοπός είναι η αξιοποίηση των απορριμμάτων για την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων, μέσω της ενεργειακής αξιοποίησής τους για τη δημιουργία καύσιμης ύλης.

 

Τα σχέδια κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής που ρημάζουν τις ζωές μας, τους τα επιστρέφουμε όπως είναι, χωρίς «ναι μεν αλλά». Είναι σχέδια εχθρικά για την ζωή μας,

φτιαγμένα πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων και των αναγκών μας. Οι μαζικοί φορείς του Περάματος, του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας ενώνουμε τη φωνή μας και αγωνιζόμαστε για την ζωή και τα δικαιώματά μας, για την ζωή και το μέλλον των παιδιών μας.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 

    Όχι στην δημιουργία ΜΕΑ στο Σχιστό. Ούτε σκέψη για εργοστάσιο καύσης.

    Να κλείσει τώρα ο ΣΜΑ στο Παλαιό Νεκροταφείο Περάματος και ο ΣΜΑ του Πειραιά που λειτουργεί στο Σχιστό. Να παρθεί πίσω η τροπολογία του Δεκέμβρη του 2020 που τον νομιμοποίησε.

    Άμεση ανάπλαση του παλιού νεκροταφείου σε χώρο πρασίνου και αναψυχής.

    Ναμπει τέρμαστηνιδιωτικοποίηση της λειτουργίας τουσυνόλουσχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή.

    Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.

    Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

    Να καταργηθούν τα ανταποδοτικά τέλη. Καμιά επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

    Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΑ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: