Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Πλημμύρισε απο κόσμο το Πασαλιμάνι - Λιμενεργάτες της COSCO, ναυτεργάτες και μεταλλεργάτες δίνουν τον τόνο. Το παρών έδωσε και ο σύλλογός μας με οργανωμένο μπλοκ



Πλημμύρισε από κόσμο ο χώρος της απεργιακής πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης στον Πειραιά, στο Πασαλιμάνι. Τον τόνο δίνουν μαζικά λιμενεργάτες της COSCOναυτεργάτες με τα ταξικά τους σωματεία και μεταλλεργάτες, που από τα ξημερώματα περιφρούρησαν την απεργία. Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των νεκρών εργατών της απεργίας του ματωμένου Αυγούστου του 1943 στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι. Στεφάνι κατέθεσε και ο πρόεδρος του συλλόγου μας Βασίλης Βατίστας.

Οι καθορισμένες προσυγκεντρώσεις από το Εργατικό Κέντρο και την πλατεία Καραϊσκάκη εξελίχθηκαν σε μαζικές πορείες όπου με το σύνθημα «Κόκκινη Πρωτομαγιά - πρωτοπόρα εργατιά» να δονεί την ατμόσφαιρα, όγκο και παλμό κατέφθασαν στον χώρο της συγκέντρωσης, όπου διαρκώς κατεύθανε περισσότερος κόσμος.

 Στην πορεία προπορεύονταν εργαζόμενοι της COSCO με μηχανοκίνητη πορεία. Στην προμετωπίδα της συγκέντρωσης ήταν το πανό του Εργατικού Κέντρου Πειραιά που αναγράφει «Η ελπίδα είναι στην πάλη των λαών ενάντια στον πόλεμο, την φτώχεια και την εκμετάλλευση». Ακολουθούσε το μπλοκ του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ με το πανό του Σωματείου να αναγράφει «Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας με τους αγώνες του σήμερα». Αμέσως μετά ήταν τα μαζικά μπλοκ των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, των μεταλλεργατών και άλλων κλάδων. Στην πορεία συμμετείχε και ο σύλλογός μας με οργανωμένο μπλοκ. Στη συγκέντρωση διαβάστηκε το χρονικό της πανεργατικής απεργίας στις 23 Αυγούστου του 1923 που στο Πασαλιμάνι είχε αποτέλεσμα 11 νεκρούς, 100 τραυματίες και 500 συλληφθέντες.

Στη συνέχεια οι χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της COSCO, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα και τα αιτήματα των απεργών.

Παράλληλα, αντιπροσωπεία του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ πραγματοποίησε παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ στην Ακτή Ξαβέρη στις προβλήτες που δένουν τα κρουαζερόπλοια, όπου η COSCO είχε αναγκάσει λιμενεργάτες μέρα απεργίας να δουλεύουν. Μετά την παρέμβαση, απήργησαν οι λιμενεργάτες και σε αυτό το τμήμα του λιμανιού.

Τέλος, μετά το πέρας των απεργιακών συγκεντρώσεων και πορειών στους δρόμους της πόλης και στα γραφεία της coscco εργάτες και εργάτριες από κάθε γωνιά της Αττικής, νέοι, μαθητές, αλλά και μεγαλύτεροι, έμπειροι από αγώνες εργαζόμενοι γιόρτασαν τη δική τους ημέρα, την εργατική Πρωτομαγιά με τα σωματεία τους, τους συλλόγους τους, τους φορείς τους στις προβλήτες 2 και 3 στην cosco σε ένα πραγματικό λαϊκό γλέντι. Συγκλονιστική η στιγμή της μηχανοκίνητης εισόδου των εργαζομένων στην efood και του χειροκροτήματος που εισέπραξαν.













Δεν υπάρχουν σχόλια: