Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από παράσταση των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά στα γραφεία των νέων Συμβούλων Εκπαίδευσης - Αξιολογητών.


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη26 Απριλίου πραγματοποιήθηκε παράσταση των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά στα γραφεία των νέων Συμβούλων Εκπαίδευσης - Αξιολογητών. Στη συνάντηση παρέστησαν όλοι οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (πλην δυο που απουσίαζαν για σοβαρούς οικογενειακούς και υπηρεσιακούς λόγους).

Με την έναρξη της συνάντησης οι εκπρόσωποι των συλλόγων έλαβαν τον λόγο και έθεσαν τα παρακάτω:

1.     Σύσσωμος  ο κλάδος δίνει τη μάχη εναντίον της αξιολόγησης, όπως αυτή περιγράφεται στον Ν. 4823/21, με τη συντριπτική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην Απεργία-Αποχή της ΔΟΕ. Συντριπτική είναι η συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή και των εκπαιδευτικών του Πειραιά, μελών των σωματείων μας.

2.     Κατήγγειλαν τις εκπαιδευτικές πολιτικές της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ που επιδιώκουν να επαναφέρουν τον επιθεωρητισμό στην εκπαίδευση. Οι πολιτικές αυτές στοχεύουν στην αποδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, την κατηγοριοποίηση σχολείων/ εκπαιδευτικών/μαθητών και οδηγούν στη μετατροπή των «Συμβούλων» από θεσμό παιδαγωγικής/συμβουλευτικής στήριξης σχολείων και εκπαιδευτικών σε θεσμό ιεραρχικού και διοικητικού ελέγχου.   

3.     Δήλωσαν ότι οι Σύλλογοί μας είναι αποφασισμένοι να σταθούν στο πλευρό των νεοδιόριστων συναδέλφων/φισσών, να μπλοκάρουν και να ακυρώσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν κάθε προσπάθεια να ξεκινήσει η ατομική αξιολόγηση, κάθε προσπάθεια επιστροφής του επιθεωρητισμού στα σχολεία μας. Να σταθούν έξω από τις πύλες των σχολείων - ακόμα και στις περιπτώσεις που συνάδελφοι επιλέξουν ατομικές λύσεις -  μην επιτρέποντας την εφαρμογή των πολιτικών που διαλύουν τη δημόσια εκπαίδευση.

4.     Κάλεσαν τους νεοτοποθετηθέντες Συμβούλους Εκπαίδευσης να μην λειτουργήσουν ως αξιολογητές,  αλλά να συνταχθούν στην προσπάθεια ακύρωσης της αξιολόγησης μαζί με τον υπόλοιπο κλάδο συμμετέχοντας στη Απεργία-Αποχή.

5.     Να μην γίνουν φορείς των εκβιαστικών και εκφοβιστικών διλημμάτων και πρακτικών μέσω των οποίων το ΥΠΑΙΘ επιδιώκει να τρομοκρατήσει τους/τις νεοδιόριστους συναδέλφους/φισσες μας. Να σεβαστούν και να μην πιέζουν όσους/όσες έχουν δηλώσει Απεργία-Αποχή και συμμετέχουν στις στάσεις εργασίας της ΔΟΕ.

6.     Να αποφύγουν να έρθουν σε αντιπαράθεση με τα σωματεία των εκπαιδευτικών που θα σταθούν μπροστά στις πύλες των σχολείων για να ακυρώσουν τις διαδικασίες ατομικής αξιολόγησης.

7.     Τέλος και επειδή ταυτόχρονα τρέχουν οι διαδικασίες του λεγόμενου «συλλογικού προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου» να σεβαστούν τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων που υλοποιούν τις αποφάσεις της ΔΟΕ, όπως αυτές αναρτώνται στην πλατφόρμα του Ι.Ε.Π., χωρίς να εγείρουν ζητήματα «νομιμότητας».

Από το κλίμα που επικράτησε κατά τη συνάντηση και τις τοποθετήσεις των Συμβούλων Εκπαίδευσης, που έλαβαν τον λόγο, προκύπτει ότι έχουν αποφασίσει να λειτουργήσουν συλλογικά προτάσσοντας τον παιδαγωγικό/συμβουλευτικό τους ρόλο:

1.     Θα σεβαστούν τις/τους εκπαιδευτικούς που έχουν δηλώσει Απεργία-Αποχή, δεν θα επιμείνουν και δεν θα πιέσουν κανέναν και καμιά μετά την πρώτη προσέγγιση που θα έχουν μαζί τους. Εφόσον έχει δηλωθεί η συμμετοχή στην απεργία αποχή δεν θα ορίσουν μονομερώς συνάντηση. Παράλληλα διευκρινίστηκε και το αυτονόητο, ότι δηλαδή η συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή δε συνιστά και δε θα καταγράφεται ως «άρνηση αξιολόγησης».

2.     Δε θα βρεθούν αντιμέτωποι και απέναντι στις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει τα συλλογικά όργανα των εκπαιδευτικών στις περιπτώσεις που θα βρεθούν έξω από σχολεία.

3.     Θα διαθέσουν τις πρώτες εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων τους στην επαφή και γνωριμία με τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς που έχουν στην ευθύνη τους και όχι στην ατομική αξιολόγηση. Δήλωσαν, άλλωστε, ότι δεν έχουν λάβει ακόμα το αρχείο όπου καταγράφονται τα σχολεία που υπηρετούν οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι/φισσες. Διευκρινίστηκε, επίσης, ότι στα ονόματα «των προς αξιολόγηση εκπαιδευτικών» που αναρτώνται στην σχετική πλατφόρμα του ΥΠΑΙΘ δεν περιλαμβάνονται – μέχρι στιγμής - οι διορισθέντες του 2020 που έχουν μονιμοποιηθεί από τη Δ/νση Π.Ε. Πειραιά.

 

Συναδέλφισες/φοι,

Μοναδικός κριτής της αλήθειας είναι πράξη. Όλοι και όλες θα κριθούμε όχι από τα λόγια αλλά τα έργα μας! Οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά μας στέλνουμε ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση κανένας μόνος - καμία μόνη απέναντι στον επιθεωρητισμό! ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ θα δράσουμε για ένα πραγματικά δημόσιο σχολείο, ενάντια στην αξιολόγηση, την ιδιωτικοποίηση, την κατηγοριοποίηση και τον ανταγωνισμό, την προσαρμογή στις ανάγκες της αγοράς και του κέρδους, με εκπαιδευτικούς πειθήνιους, φοβισμένους και αξιολογούμενους. Όλες οι γενιές των εκπαιδευτικών θα σταθούμε με αξιοπρέπεια απέναντι στην υποκρισία και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης, απέναντι στις ατομικές λύσεις και επιλογές, χωρίς φόβο αλλά με πάθος, με σημαία και οδηγό το δίκιο των συλλογικών μας αγώνων για την υπεράσπιση του δημόσιου, δωρεάν και καθολικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Η αξιολόγηση δεν θα περάσει!

 

 

Το δελτίο τύπου υπογράφουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε.:

Πειραιά «Η Πρόοδος», Νίκαιας-Πειραιά, Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας, A΄ Πειραιά «Ρ. Φεραίος», Αργοσαρωνικού και Σαλαμίνας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: