Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

ΚΟΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ

 

http://spe-ploumpidis.blogspot.com/                      αρ. πρωτ.  1091              29/8/2024

 

ΚΟΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ

ΤΟ ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης» ανταποκρίνεται στο κάλεσμα και θα συμμετάσχει στην περιφερειακή συνεδρίαση των ενώσεων συλλόγων γονέων Πειραιά, της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4/9/2024 , και ώρα 18:30 στο 20ο ΔΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ( 25ης Μαρτίου 206-208) με θέματα:

Συγχωνεύσεις τμημάτων

Και έναρξη νέας σχολικής χρονιάς.

Το ΔΣ του Συλλόγου μας καλεί τους εκπαιδευτικούς-μέλη του συλλόγου σε Πέραμα και Κερατσίνι να συμμετάσχουν  μαζικά στη σύσκεψη.

Από κοινού γονείς και εκπαιδευτικοί δε θα πρέπει να επιτρέψουμε να υλοποιηθεί αυτή η βαρβαρότητα σε βάρος των μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας που τα αντιμετωπίζει «ως κόστος» στοιβάζοντάς τα «σαν σαρδέλες» και μάλιστα σε πολυπληθή τμήματα που φοιτούν μαθητές με διαγνωσμένες αναπηρίες ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.



παρέμβαση στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής την Παρασκευή στις 30/8 στις 17:00 στην αίθουσα του Δημοτικού κινηματοθεάτρου "Μελίνα Μερκούρη" του δήμου Γλυφάδας για το ζήτημα της στέγασης

 

http://spe-ploumpidis.blogspot.com/      αρ. πρωτ. 1090            29/8/2024

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ!

 

 

Κάποιοι αριθμοί τα λένε όλα! 1.000 οι παραιτήσεις αναπληρωτών και αναπληρωτριών την περσινή σχολική χρονιά, αφού αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος διαβίωσης. Εκατοντάδες (περίπου 700) οι θέσεις που προσπερνά ο πίνακας στη διαδικασία των μόνιμων διορισμών για τον ίδιο λόγο. 776 ευρώ ο 1ος μισθός των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, περίπου 950 ευρώ ο 1ος μισθός των αναπληρωτών. Ελάχιστα τα διαθέσιμα σπίτια προς ενοικίαση και αυτά σε εξωφρενικά ψηλά ενοίκια.

 

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο! Φτάνει πια!

 

Δεν γίνεται το 2024 εκπαιδευτικοί να μένουν σε αυτοκίνητα και σε σκηνές επειδή δε βρίσκουν σπίτια να μείνουν. Δε γίνεται να ξοδεύουν υπέρογκα ποσά (μέχρι και 100 ευρώ τη μέρα) σε ξενοδοχεία και σπίτια βραχύβιας μίσθωσης και ο μισθός τους να μπαίνει στην καλύτερη περίπτωση μετά από 40 μέρες .

 

Αυτά είναι μερικά από τα φαινόμενα που οδηγούν νέους εκπαιδευτικούς να εγκαταλείπουν αυτό που σπούδασαν και αγαπάνε.

 

Τη στιγμή που τα απλά μαθηματικά βγάζουν «τη λυπητερή»... και λένε ότι τουλάχιστον τα 2/3 (ίσως και παραπάνω...) του πενιχρού μισθού των εκπαιδευτικών είναι για να μπορούν να έχουν ένα σπίτι να μείνουν και να υπάρχει ρεύμα και νερό μέσα σε αυτό, τα μαθηματικά της κυβέρνησης, Δήμων και Περιφέρειας αφήνουν ανενόχλητους τους επιχειρηματίες του Τουρισμού να αυξάνουν τα κέρδη τους.Με βάση τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων παρουσιάζει μια αύξηση κατά 32,6%, αλλά τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν τα ξενοδοχεία πολυτελείας κατά 115% και της Α΄ κατηγορίας κατά 79%.

 

Κυβέρνηση και Υπουργείο δεν έχουν καμία δικαιολογία. Η ένταση της εκμετάλλευσης με βάση όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο και τις λοιπές αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις», ο πακτωλός «ζεστού» χρήματος, οι φοροαπαλλαγές και τα άλλα προνόμια οδηγούν τους επιχειρηματικούς ομίλους να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, πηγαίνοντας ολοταχώς να σπάσουν και τον πήχη των 10 δισ. κερδών σε έναν χρόνο.Μόνο το πρώτο 6μηνο του χρόνου οι τέσσερις «συστημικές» τράπεζες καταγράφουν αύξηση κερδών 25%, στα 2,3 δισ. Ευρώ.Οι ενεργειακοί όμιλοι, μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους, είχαν κέρδη πάνω από 770 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που στα λαϊκά σπίτια κόβουν πλέον το ρεύμα για 50 ευρώ «χρέη»! Βρίσκουν πάνω από 7 δις για Νατοϊκούς εξοπλισμούς και κοκορεύονται στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για την ανάγκη αύξησης συμμετοχής στο 3% του κρατικού προϋπολογισμού.

 

Από την άλλη για εμάς τους εργαζόμενους «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα», ακούμε για αντοχές της οικονομίας και προαπαιτούμενα που δεν επιτρέπουν «παροχές και δημοσιονομικό εκτροχιασμό». Είμαστε αντιμέτωποι με το «τέρας της ακρίβειας» το οποίο σε συνδυασμό με τους καθηλωμένους μισθούς  και τις «αυξήσεις» - κοροϊδία, οδηγούν σε παραπέρα πετσόκομμα του πραγματικού εισοδήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, μόνο το πρώτο εξάμηνο του χρόνου μειώθηκε παραπέρα κατά σχεδόν 2% το πραγματικό εισόδημα ενώ ο πληθωρισμός τον Ιούλη ήταν στο 2,7%.

 

Δε θα πληρώνουμε εμείς τα σπασμένα τους και τα κέρδη τους!

 

Επιστρέφουμε πίσω τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης με εύηχες λέξεις, όπως «αναβάθμιση και στήριξη του εκπαιδευτικού έργου»,  «ψηφιακό σχολείο», τα οποία το μόνο που κάνουν είναι ναδιαμορφώνουν ένα σχολείο που λειτουργεί όλο και περισσότερο με όρους κόστους-οφέλους σαν επιχείρηση, με τους ιδιώτες να αλωνίζουν μέσα σε αυτό.

 

Καμία σχέση δεν έχουν αυτά με τους αναγκαίους εκσυγχρονισμούς για την αναβάθμιση των υποδομών των σχολικών μονάδων, του επιπέδου της εκπαίδευσης μέσα και από τη βελτίωση της καθημερινότητας εκπαιδευτικών και μαθητών.

 

Τα προβλήματα στη διαμονή και τη διαβίωση των εκπαιδευτικών συνεχώς μεγαλώνουν εδώ και χρόνια και η κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Δε μπορεί να προχωρήσει η ομαλή έναρξη και λειτουργία των σχολείων αν δε δοθεί λύση στο πρόβλημα για την αξιοπρεπή διαμονή-στέγαση της «ψυχής» τους, δηλαδή του προσωπικού τους, των εκπαιδευτικών.

 

Μέσα από τα σωματεία μας οργανωνόμαστε, καλλιεργούμε την αλληλεγγύη, διεκδικούμε!

Ο αγώνας για την υπογραφή ΣΣΕ που να κατοχυρώνει αυξήσεις σε μισθούς και σύγχρονα, εργασιακά δικαιώματα  είναι πιο αναγκαίος από ποτέ και δε μπορεί να λείψει κανείς.Ο αγώνας για δίχτυ προστασίας με συγκεκριμένα μέτρα για την στέγαση των εκπαιδευτικών δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη.

 

Διεκδικούμε από το ΥΠΑΙΘΑ, τις Περιφέρειες και τους Δήμους:

Να εφαρμοστεί εδώ και τώρα σε κάθε Δήμο, σε όλη τη χώρα το άρθρο 32 τουν.4483/2017 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για παροχή δωρεάν σίτισης και καταλύματοςδιαμονής στους εκπαιδευτικούς. Να αξιοποιηθεί η απόφασητης Κ.Ε.Δ.Ε.της 15ης Μαΐου 2024 για ένταξη και των νεοδιόριστων συναδέλφων στη ρύθμιση.

 

Με βάση τα παραπάνω παλεύουμε για:

 

n  Αυξήσεις 20% στους μισθούς μας, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, επιστροφή των Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη. Μισθολογική εξέλιξη για όλους κάθε 2 χρόνια υπηρεσίας. Να προσμετρηθεί η διετία 2016 – 2017 που έχει «παγώσει».

n  Να εξισωθούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα μόνιμων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των αναπληρωτών.

n  Ενοικίαση δωματίων ξενοδοχείων για τη διαμονή των πρώτων ημερών.

n  Αξιοποίηση δομών για την κατασκευή κατοικιών για εκπαιδευτικούς.

n  Αξιοποίηση συγκροτημάτων κατοικιών.

n  Δωρεάν μετακίνηση στην περιοχή πρόσληψης και ανάληψης υπηρεσίας για αναπληρωτές και νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ για όλο το έτος.

n  Να δοθεί επίδομα ενοικίου 300 ευρώ για όλους τους εκπαιδευτικούς, μόνιμους, νεοδιόριστους και αναπληρωτές οι οποίοι εργάζονται εκτός της περιοχής μόνιμης κατοικίας τους

 

Το ΥΠΑΙΘΑ μαζί με τα αντίστοιχα υπουργεία να προσέλθουν άμεσα για την υπογραφή ΣΣΕ.

Άμεσα και μέχρι να κατοχυρωθεί από την ΣΣΕ:

l  Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να υπογράψουν σύμβαση ετήσιας (12μηνης) διάρκειας με έναρξη την 1η Σεπτεμβρίου και λήξη την 31η Αυγούστου (έναρξη και λήξη σχολικού έτους αντίστοιχα).

 

Με βάση τα παραπάνω προχωράμε σε παρέμβαση στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής την Παρασκευή στις 30/8 στις 17:00 στην αίθουσα του Δημοτικού κινηματοθεάτρου "Μελίνα Μερκούρη" του δήμου Γλυφάδας

( ανατολικής Ρωμυλίας 123).




Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

 

http://spe-ploumpidis.blogspot.com/ αρ. πρωτ. 1089 4/8/2024


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ!

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ.

Καταγγέλλουμε την παραπομπή απεργών σε πειθαρχικό. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους τρεις διωκόμενους συναδέλφους της Ροδόπης.

Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κερατσινίου-Περάματος “Ν. Πλουμπίδης” καταδικάζουμε την άθλια ενέργεια της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, που, σαν λαγός του Υπουργείου, επιχειρεί να εκφοβίσει και να κλιμακώσει την επίθεση στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς παραπέμποντας στο πειθαρχικό 3 νεοδιόριστους συναδέλφους του ‘21 που συμμετέχουν στην απεργία αποχή!

Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν και δύο νεοδιόριστοι του ΄20 που απέχουν αλλά δεν τους παραπέμπουν σε πειθαρχικό, γιατί η διοίκηση γνωρίζει καλά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου και τον τρόπο που ενιαία και οργανωμένα η ΔΟΕ απαιτεί την άμεση εφαρμογή της.

Πρόκειται για ανυπόστατη και άθλια ενέργεια, γιατί στρέφεται ενάντια σε συναδέλφους που συμμετέχουν στις συλλογικές αποφάσεις της ομοσπονδίας, στην απεργία-αποχή που είναι σε πλήρη ισχύ και απολύτως νόμιμη. Το γνωρίζουν καλά. Οι συνάδελφοι με τη στάση τους αγωνίζονται μαζί με τον κλάδο ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών μέσω της λεγόμενης ατομικής αξιολόγησης.

Με τέτοιες αυταρχικές πρακτικές επιβεβαιώνουν οι ίδιοι ότι, ο αγώνας μας για να υπερασπιστούμε τον ρόλο του εκπαιδευτικού και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, έχει στριμώξει για τα καλά το ΥΠΑΙΘΑ και την Κυβέρνηση.

Αυτοί που απεργάζονται νέα αντιεκπαιδευτικά σχέδια και «κόφτες» των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας, με νέα νομοσχέδια μέσα στο καλοκαίρι για το Σχολείο και την Ειδική Αγωγή, με δεκάδες συγχωνεύσεις τμημάτων και μονιμοποίηση τμημάτων με 23-24-25 μαθητές, δεν μπορούν να πείσουν κανέναν ότι η λεγόμενη αξιολόγηση είναι για το καλό μας και καταφεύγουν σε αυταρχικές πρακτικές.

Απέναντι στον εκφοβισμό και τις απειλές που κραδαίνουν θα βρουν τους συναδέλφους συσπειρωμένους στα σωματεία τους. Απέναντι στον αυταρχισμό θα βρουν ενιαία, μαζική, αγωνιστική στήριξη των συναδέλφων μας.

Ξεκαθαρίζουμε πως κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης του δικαιώματος συμμετοχής στις συλλογικές αποφάσεις, κάθε απόπειρα υπονόμευσης του απεργιακού δικαιώματος των εκπαιδευτικών θα μας βρει απέναντι.

Απαιτούμε άμεση ανάκληση της παραπομπής – ούτε σκέψη για πειθαρχική δίωξη. Είναι για εμάς αιτία πολέμου. Δεν θα περάσει! ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΝΙΚΗΤΕΣ! Στηρίζουμε την Παράσταση Διαμαρτυρίας στη ΔΙΠΕ Ροδόπης τη Δευτέρα 5/8 στις 11 πμ.



Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

ΑΦΙΣΑΚΙ ΜΕ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΠΡΟΣ ΔΙΠΕ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ


 

10 Ερωτήσεις-Απαντήσεις για τα βήματα υλοποίησης της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου με βάση την απόφαση της Δ.Ο.Ε.

 

http://spe-ploumpidis.blogspot.com/                 αρ. πρωτ.  1088              3/8/2024


10 Ερωτήσεις-Απαντήσεις

για τα βήματα υλοποίησης της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου με βάση την απόφαση της Δ.Ο.Ε.

1)    Ποιους αφορά η δικαστική απόφαση;

Συνολικά αφορά όλο τον Κλάδο, γιατί αποτελεί ένα ισχυρό «χαστούκι» στην τακτική του εκβιασμού που επέλεξε το ΥΠΑΙΘΑ σε σχέση με τους νεοδιόριστους, για να προωθήσει την αξιολόγηση. Συγκεκριμένα η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου αφορά τους /τις νεοδιόριστους/ες του 2020 και πιο ειδικά όσους/ες έκαναν προσφυγή στη Δυτική Αττική  για την ανάκληση των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης από τη συγκεκριμένη ΔΙ.Π.Ε. Στα πλαίσια της διαδικασίας των προσφυγών που έγιναν στις αρχές του 2023 από Δ.Ο.Ε. και Σ.Ε.Π.Ε. ενάντια στο σύνολο των περιπτώσεων που είχαμε ανακλήσεις των πράξεων μονιμοποίησης, αναμένουμε και αρκετές ακόμα αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις και για άλλες ΔΙ.Π.Ε.

2)    Τι λέει αυτή και με ποιο σκεπτικό έκρινε το δικαστήριο;

Η απόφαση δικαιώνει άμεσα τους 12 συναδέλφους/ισσες από την Δυτική Αττική που τα ονόματά τους περιλαμβάνονταν στο συγκεκριμένο δικόγραφο και ορίζει την άμεση μονιμοποίησή τους αναδρομικά από την ΔΙ.Π.Ε.

Το σκεπτικό της εν λόγω απόφασης είναι σαφές και ορίζει ότι όλοι/ες οι συνάδελφοι/ισσες που συμπλήρωσαν τη διετή δόκιμη υπηρεσία τους πρέπει να μονιμοποιηθούν αυτοδικαίως με βάση τα προβλεπόμενα του άρθρου 40 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Κι αυτό διότι μέχρι την ημερομηνία μονιμοποίησής τους (Αύγουστος 2022) δεν είχε ολοκληρωθεί  το ρυθμιστικό πλαίσιο υλοποίησης της αξιολόγησης (Υπουργικές Αποφάσεις) ως προϋπόθεση της μονιμοποίησης, με βάση τον απαράδεκτο ν.4823/2021, που αντιπαλεύουμε για πάνω από τρία χρόνια.

3)    Η απόφαση αυτή είναι άμεσα εκτελεστή ή μπορεί η κάθε ΔΙ.Π.Ε. να την αγνοήσει;

Η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή και ακυρώνει την ανάκληση των συγκεκριμένων διαπιστωτικών πράξεων. Επίσης, αποτελεί δεδικασμένο, δηλαδή νομολογία για το σύνολο των νεοδιόριστων του 2020. Ουσιαστικά πρέπει άμεσα να βγουν διαπιστωτικές για όλους τους νεοδιόριστους/ες του 2020 και όχι μόνο για όσους είχαν συμπεριληφθεί στα δικόγραφα των ΣΕΠΕ και της ΔΟΕ.

Η διοίκηση οφείλει άμεσα να εφαρμόσει την απόφαση γιατί:

Με βάση το άρθρο 95 παρ. 5 του Συντάγματος, «Η διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο, όπως νόμος ορίζει. ...».

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 50 παρ. 4 του Π.Δ. 18/1989 «Κωδικοποίηση διατάξεων νόμων για το Συμβούλιο της Επικρατείας» (Α΄ 8), το οποίο εφαρμόζεται και στις υποθέσεις της ακυρωτικής διαδικασίας ενώπιον των Διοικητικών Εφετείων, κατά το άρθρο 4 του Ν. 702/1977 (Α΄ 268), «Οι διοικητικές αρχές, σε εκτέλεση της υποχρέωσής τους κατά το άρθρο 95 παρ. 5 του Συντάγματος, πρέπει να συμμορφώνονται ανάλογα με κάθε περίπτωση, με θετική ενέργεια προς το περιεχόμενο της απόφασης του Συμβουλίου ή να απέχουν από κάθε ενέργεια που είναι αντίθετη προς όσα κρίθηκαν από αυτό».

Τέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Νόμου 3068/2002 (Α΄ 274): «Το Δημόσιο, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται χωρίς καθυστέρηση προς τις δικαστικές αποφάσεις και να προβαίνουν σε όλες τις ενέργειες που επιβάλλονται για την εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής και για την εκτέλεση των αποφάσεων. Δικαστικές αποφάσεις κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου είναι όλες οι αποφάσεις των διοικητικών, πολιτικών, ποινικών και ειδικών δικαστηρίων που παράγουν υποχρέωση συμμόρφωσης ή είναι εκτελεστές κατά τις οικείες δικονομικές διατάξεις και τους όρους που κάθε απόφαση τάσσει. ...».

Δεδομένου ότι η υποχρέωση συμμόρφωσης με το περιεχόμενο της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, συνταγματικώς κατοχυρωμένη, αναφέρεται τόσο σ’ όλους τους θιγόμενους διοικουμένους όσο και στο σύνολο των διοικητικών οργάνων που απαρτίζουν τη Διοίκηση, το ΥΠΑΙΘΑ και οι ΔΙ.Π.Ε. οφείλουν να την εφαρμόσουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση.

-         Επιπλέον, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει κοινοποιήσει την απόφαση και στο ΥΠΑΙΘΑ και στις ΔΙ.Π.Ε., άρα άπαντες γνωρίζουν. Υπό κανονικές συνθήκες και μόνο τα παραπάνω θα ήταν αρκετά για την άμεση υλοποίηση της απόφασης και δεν θα χρειαζόταν κάποια άλλη ενέργεια, όμως οι Σ.Ε.Π.Ε. σε συντονισμό με την Δ.Ο.Ε. θα εντείνουν την πίεση και σε άλλο επίπεδο. Επισημαίνουμε ότι η ΔΙ.ΠΕ. ΠΕΙΡΑΙΑ είχε εκδώσει τις διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης  για τους διορισθέντες του 2020 που είχαν συμπληρώσει τη διετή δόκιμη υπηρεσία τους το 2022 χωρίς να τις έχει ανακαλέσει.

 

4)    Με βάση αυτή την απόφαση δικαιώνονται όλοι οι νεοδιόριστοι;

Η απόφαση αφορά τους νεοδιόριστους του 2020 και επιβάλλει την άμεση μονιμοποίησή τους. Προφανώς αυτή καθαυτή η απόφαση δεν αφορά όλες τις χρονιές νεοδιόριστων, αλλά ανοίγει τον δρόμο διεκδίκησης και για τους υπόλοιπους. Για αυτό και τα συλλογικά βήματα που θα γίνουν προς τις ΔΙ.Π.Ε. δεν θα αφορούν μόνο τους νεοδιόριστους του 2020 αλλά και αυτούς του 2021 και στην πορεία και εκείνους του 2022, που κλείνουν την διετία στα τέλη του Αυγούστου. Για την πρώτη περίπτωση, του 2020, υπάρχει σαφής δικαστική απόφαση, ενώ για την δεύτερη κ.τ.λ, υπάρχει αίτημα που τεκμηριώνεται με βάση την παραπάνω απόφαση (π.χ. για αυτούς του 2021, τον Αύγουστο του 2023 (που θα έπρεπε να μονιμοποιηθούν), δεν είχε ενεργοποιηθεί το σύνολο του νόμου 4823/21 και για εκείνους του 2022 και ύστερα υπάρχει η αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να άρει το καθεστώς ομηρείας, στο οποίο έχει θέσει το σύνολο των νεοδιόριστων αποσυνδέοντας την διαδικασία των μονιμοποιήσεων από την ατομική αξιολόγηση.

Τη νομική αποτύπωση όλων των παραπάνω, που θα γίνει με ξεχωριστά κείμενα για τους του 2020 και του 2021, τα οποία θα καταθέσουν οι ΣΕΠΕ σε συντονισμό με την Δ.Ο.Ε. προς τις ΔΙ.Π.Ε., θα αναλάβει η νομική υπηρεσία της Δ.Ο.Ε. (όπως γίνεται σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση). Γι΄ αυτό άλλωστε υπάρχουν οι δικηγόροι και τους αξιοποιούν τα σωματεία.

5) Ποια είναι τα βήματα που ακολουθούμε τις επόμενες ημέρες με βάση την απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ;

Α) Κάθε συνάδελφος και συναδέλφισσα που επιθυμεί να μπει στην συλλογική αίτηση χρειάζεται να επικοινωνεί άμεσα  με το Δ.Σ. του Συλλόγουhttps://spe-ploumpidis.blogspot.com/p/blog-page_9040.html και να δώσει τα εξής στοιχεία: όνομα/επώνυμο, πατρώνυμο, έτος διορισμού, τηλέφωνο, email, ΑΔΤ, ΑΦΜ, ΔΟΥ και σκαναρισμένη την ταυτότητα μπρος-πίσω το αργότερο μέχρι τις 23/8. Όλα τα παραπάνω στοιχεία θα αποστέλλονται αποκλειστικά από τον κάθε νεοδιόριστο στο email του συλλόγου μας: spenploumpidis@gmail.com

Β) Ο κάθε Σ.Ε.Π.Ε συγκεντρώνει τα στοιχεία όσων νεοδιόριστων του 2020  και του 2021 θέλουν να συμμετάσχουν στη συλλογική αίτηση που θα κατατεθεί στις ΔΙΠΕ. Στην πορεία η ίδια διαδικασία θα γίνει και για τους συναδέλφους του 2022.

Γ) Τα στοιχεία πηγαίνουν στη ΔΟΕ με βάση τις φόρμες που έχουν σταλεί στα σωματεία.

Δ) Η ΔΟΕ ετοιμάζει την ενιαία  συλλογική αίτηση και την επιστρέφει στο σωματείο.

Ε) Οι συμμετέχοντες υπογράφουν την αίτηση και αυτή κατατίθεται στη ΔΙ.Π.Ε. και ταυτόχρονα προχωράμε σε μαζική κινητοποίηση.

Αυτή η διαδικασία δεν είναι πρωτόγνωρη. Είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που ακολούθησαν συντεταγμένα τα σωματεία το 2023 με τις πρώτες προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια. Οι όποιες πρακτικές δυσκολίες υπάρχουν λόγω της καλοκαιρινής περιόδου, μπορούν να ξεπεραστούν με τη συλλογική προσπάθεια.

6) Γιατί προχωράμε με αυτό τον τρόπο; Δεν είναι καλύτερα ατομική αίτηση κάθε νεοδιόριστου;

Αυτός ο τρόπος εξασφαλίζει ότι από την αρχή ως το τέλος κάθε διαδικασίας θα πηγαίνουμε ενιαία και συλλογικά, όπως κάναμε και σε αντίστοιχες άλλες περιπτώσεις. Τέτοιο χαρακτήρα έχει ο αγώνας μας, συντεταγμένο, πανελλαδικό και ενιαίο.

Τα ίδια τα σωματεία μπαίνουν μπροστά, για να οργανωθεί η συλλογική προσπάθεια. Οι συλλογικές αιτήσεις είναι απολύτως απαραίτητες, ώστε να αναγκαστεί η διοίκηση να απαντήσει ενιαία σε όλους τους αιτούντες ανά σωματείο.

Η προετοιμασία που γίνεται με την συλλογή όλων αυτών των στοιχείων από την Δ.Ο.Ε. είναι απολύτως απαραίτητη για την πολύ ισχυρή πιθανότητα του να χρειαστεί να γίνουν νέες δικαστικές προσφυγές και αυτών του 2020 και  του 2021. Είναι κρίσιμο κομμάτι προεργασίας.

Αυτές οι προσφυγές θα πρέπει να γίνουν και πάλι συλλογικά με ευθύνη της Δ.Ο.Ε και των Σ.Ε.Π.Ε. Είναι μια διαδικασία που εμπλέκει το σωματείο και απαιτεί κάποια οργάνωση, αλλά είναι απαραίτητη για την συνέχεια.

Ακόμα και αν κάποιοι συνάδελφοι επιλέξουν την ατομική αίτηση προς τις ΔΙ.Π.Ε. και λάβουν ατομική απάντηση, θα πρέπει στην πορεία, και εφόσον θελήσουν να μπουν στην προσφυγή της Δ.Ο.Ε., να ξαναδώσουν τα ίδια στοιχεία.

Σε διαφορετική περίπτωση οδηγούμαστε στον δρόμο των ατομικών προσφυγών, κάτι που είναι αδύνατον να οργανωθεί ενιαία και πανελλαδικά και έχει απίστευτα μεγάλο οικονομικό κόστος, που δεν μπορούν σηκώσουν τα σωματεία. Αυτό που προέχει και σ΄αυτό το ζήτημα είναι ο Κλάδος να παραμένει ενωμένος και συντεταγμένος σε κάθε βήμα.

7)Μήπως με αυτό τον τρόπο το κείμενο-αίτηση δεν θα έχει διοικητικό αποτέλεσμα, δεν θα αναγκάζει δλδ τις διευθύνσεις σε απάντηση;

Δεν ισχύει κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση και είναι εντελώς λανθασμένες οι απόψεις που διακινούνται από ορισμένους. Η συλλογική αίτηση που ετοιμάζεται θα είναι επίσημο κείμενο (θα συνταχθεί από τη νομική σύμβουλο), θα έχει υπογραφές αιτούντων, ημερομηνία και θα πάρει, εννοείται, αριθμό πρωτοκόλλου στις ΔΙ.Π.Ε. Θα έχει δηλαδή απόλυτη ισχύ και βαρύτητα.

8)Σε ποιον ΣΕΠΕ δίνουν τα στοιχεία τους και πού συμμετέχουν όσοι έχουν πάρει μετάθεση και όσοι είναι σε απόσπαση;

Δίνουν τα στοιχεία τους στον ΣΕΠΕ της περιοχής που υπηρετούν σήμερα οι νεοδιόριστοι.

9) Τι γίνεται με του/τις συναδέλφους/ισσες που είναι οργανικά τοποθετημένοι/ες σε ΚΕΔΑΣΥ;

Δίνουν κανονικά τα στοιχεία τους στα σωματεία που είναι μέλη με την διακριτική επισήμανση ότι υπηρετούν οργανικά στο τάδε ΚΕΔΑΣΥ, που ανήκει στην τάδε Περιφερειακή Διεύθυνση, ώστε να ετοιμαστεί ξεχωριστή κοινή αίτηση προς την αρμόδια Περιφερειακή και το αντίστοιχο ΑΠΥΣΠΕ που έχει την ευθύνη για την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης.

10) Τι γίνεται με τα μέλη ΕΕΠ – ΕΒΠ

Υπάρχει πρόταση για να κινηθούν αντίστοιχες διαδικασίες και στην ΠΟΣΕΕΕΠΕΑ. Σε κάθε περίπτωση τα μέλη ΕΕΠ – ΕΒΠ που είναι μέλη σε Σωματεία μπορούν να μπουν στη συλλογική αίτηση με την ίδια διαδικασία όπως όσοι είναι οργανικά τοποθετημένοι σε ΚΕΔΑΣΥ (η διαπιστωτικές τους βγαίνουν από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις).


 


Δικαίωση για χιλιάδες νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς- Ηχηρό «χαστούκι» για Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘΑ οι πρώτες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Εδώ και τώρα να μονιμοποιηθούν όλοι οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι!

 

http://spe-ploumpidis.blogspot.com/                      αρ. πρωτ.  1087              3/8/2024

 

 Δικαίωση για χιλιάδες νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς- Ηχηρό «χαστούκι» για Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘΑ οι πρώτες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Εδώ και τώρα να μονιμοποιηθούν όλοι οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι!

 

Συλλογικά βήματα για να επιβάλουμε την εφαρμογή της απόφασης και για τη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων!

 

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι,

με την απόφασή του με αριθμό  1510/2024 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακυρώνει την Φ.10.1/1752/6-4-2023 απόφαση της Διευθύντριας της Δ.Π.Ε. Δυτικής Αττικής, που ανακάλεσε τις διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης των συναδέλφων, οι οποίοι είχαν διοριστεί το 2020. Αντίστοιχες αποφάσεις αναμένονται για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, κατά τις οποίες συντεταγμένα έγιναν προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια με ευθύνη της Δ.Ο.Ε.

Ουσιαστικά δικαιώνονται άμεσα όλοι οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι του 2020 που είχαν προσφύγει εναντίον της απόφασης μέσω των ΣΕΠΕ και της ΔΟΕ. Το σκεπτικό της εν λόγω απόφασης είναι σαφές και ορίζει ότι όλοι/ες οι συνάδελφοι/σσες που συμπλήρωσαν τη διετή δόκιμη υπηρεσία τους πρέπει να μονιμοποιηθούν αυτοδικαίως με βάση τα προβλεπόμενα του άρθρου 40 του Δημοσιουπαλληλικού Κώδικα.

Αιτιολογεί μάλιστα ακόμα πιο συγκεκριμένα και δίνει απάντηση στις αυθαίρετες ανακλήσεις των διαπιστωτικών πράξεων από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης (μέσα από τη σύνδεσή τους με την αξιολόγηση των νεοδιόριστων), τονίζοντας ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2022 που εκδόθηκαν, δεν είχε ολοκληρωθεί  το ρυθμιστικό περιεχόμενο υλοποίησης της εν λόγω διαδικασίας με βάση τον ν.4823/2021. Η πρώτη Υπουργική Απόφαση με το απαιτούμενο ρυθμιστικό πλαίσιο βγήκε τον Ιανουάριο του 2023 και η επόμενη τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους (χωρίς μάλιστα να εκκινεί σαφώς όλες τις φάσεις της λεγόμενης ατομικής αξιολόγησης), κάτι που ανοίγει το δρόμο για την άμεση δικαίωση και των νεοδιόριστων του 2021.

Είναι φανερό ότι αυτή η απόφαση επιβάλλει την άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων του 2020 και ανοίγει το δρόμο και για τους υπόλοιπους. Δικαιώνει τους αγώνες που δίνει ο κλάδος για πάνω από τέσσερα χρόνια. Αποτελεί ταυτόχρονα ένα ηχηρό «χαστούκι» στο ΥΠΑΙΘΑ και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που κρατούν κυριολεκτικά σε «ομηρία» χιλιάδες συναδέλφους, που αξιοποιούν με εκβιαστικό τρόπο το νομοθετικό πλαίσιο και συνδέουν τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων με τις διαδικασίες της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης-κατηγοριοποίησης των σχολείων. Επιβεβαιώνεται η ορθή επιλογή να προχωρήσουμε συντεταγμένα, στα πλαίσια του δύσκολου και σκληρού αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση, να κινηθούμε όλοι μαζί και με όλα τα μέσα για την υπεράσπιση του κλάδου και του δημόσιου σχολείου.

     Η απόφαση αυτή είναι ένα ακόμα όπλο στα χέρια μας, βάση της οποίας, έχοντας πλήρη επίγνωση του δύσκολου δρόμου, θα συνεχίσουμε τον αγώνα με κάθε τρόπο και μέσο για τη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων συναδέλφων του 2020, του 2021 και του 2022, που συμπληρώνουν κι αυτοί τη δοκιμαστική διετία τον Αύγουστο του 2024.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το ΥΠΑΙΘΑ οφείλουν, άμεσα, να δώσουν πολιτική λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν και να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, και νομοθετικά και σε επίπεδο διοικητικό μέσω των ΔΙ.ΠΕ., προκειμένου να εκδοθούν οι διαπιστωτικές πράξεις για όλους τους νεοδιόριστους.

    Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να είναι συσπειρωμένοι στα σωματεία μας μετά από την απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε στις 30/7.  Προχωράμε συντονισμένα στα εξής βήματα:

         Ήδη η Δ.Ο.Ε. έχει ήδη κοινοποιήσει την καθαρογραμμένη απόφαση του δικαστηρίου στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Α και σε όλες τις ΔΙ.Π.Ε. πανελλαδικά ζητώντας την άμεση εφαρμογή της.

-         Όλοι/ες οι νεοδιόριστοι/ες μέλη του Συλλόγου μας θα απευθυνθούμε συλλογικά προς την ΔΙ.ΠΕ ΠΕΙΡΑΙΑ, με κοινή αίτηση για την άμεση υλοποίηση της απόφασης, στην οποία θα περιλαμβάνονται τα ονόματα των νεοδιόριστων που δεν έχουν ακόμα μονιμοποιηθεί ή και όσων επιθυμούν να πάρουν μέρος στην συλλογική αυτή κίνηση. Επισημαίνουμε ότι η ΔΙ.ΠΕ. ΠΕΙΡΑΙΑ είχε εκδώσει τις διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης  για τους διορισθέντες του 2020 που είχαν συμπληρώσει τη διετή δόκιμη υπηρεσία τους το 2022 χωρίς να τις έχει ανακαλέσει.

-         Το Δ.Σ του Σ.Ε.Π.Ε Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης» με ευθύνη του θα συγκεντρώσει τα στοιχεία ξεχωριστά για τους νεοδιόριστους του 2020 (και όσων έχουν έρθει και υπηρετούν στα σχολεία ευθύνης του Συλλόγου μας με μετάθεση ή απόσπαση από άλλες Δ/νσεις που δεν έχουν εκδοθεί οι διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησής τους)  και ξεχωριστά για αυτούς του 2021 (και του 2022 στην πορεία) και σε συνεργασία με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., όπως και κατά τη διαδικασία των αρχικών προσφυγών προς τα Διοικητικά Εφετεία, θα καταθέσουν τις αιτήσεις προς τις ΔΙΠΕ (ενιαίο κείμενο με τα ονόματα από ΔΟΕ που θα υπογράφεται από τους συμμετέχοντες και θα κατατίθεται με ευθύνη του Δ.Σ.).

-         Η συλλογική αίτηση προς τα ΠΥΣΠΕ θα είναι ξεχωριστή για τους νεοδιόριστους του 2020 και ξεχωριστή για τους νεοδιόριστους του 2021 και στην πορεία και για του 2022, που κλείνουν την διετία στα τέλη του Αυγούστου, διότι για την πρώτη περίπτωση υπάρχει σαφής δικαστική απόφαση ενώ για την δεύτερη κ.τ.λ, υπάρχει αίτημα που τεκμηριώνεται με βάση την παραπάνω απόφαση αλλά και την αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να άρει το καθεστώς ομηρείας στο οποίο έχει θέσει το σύνολο των νεοδιόριστων. 

-         Οι συλλογικές αιτήσεις είναι απολύτως απαραίτητες, ώστε να αναγκαστεί η διοίκηση να απαντήσει ενιαία και, σε περίπτωση που θα χρειαστεί νέα προσφυγή, αυτή θα μπορεί να γίνει και πάλι συλλογικά με ευθύνη της Δ.Ο.Ε. Διαφορετικά οδηγούμαστε στον δρόμο των ατομικών προσφυγών, κάτι που δεν αποτελεί επιλογή μας. Αυτό που προέχει είναι ο Κλάδος να παραμένει ενωμένος και συντεταγμένος σε κάθε βήμα.

-         Κάθε συνάδελφος και συναδέλφισσα που επιθυμεί να μπει στην συλλογική αίτηση προς τα ΠΥΣΠΕ  χρειάζεται να επικοινωνεί άμεσα  με το Δ.Σ. του Συλλόγου μας (https://spe-ploumpidis.blogspot.com/p/blog-page_9040.html) και να δώσει τα εξής στοιχεία (όνομα/επώνυμο, πατρώνυμο, έτος διορισμού, σχολείο υπηρέτησης, τηλέφωνο, email, ΑΔΤ, ΑΦΜ, ΔΟΥ και σκαναρισμένη την ταυτότητα μπρος- πίσω), το αργότερο μέχρι τις 23/8, ώστε αμέσως μετά να οργανωθεί η διαδικασία της κατάθεσης των αιτήσεων. Όλα τα παραπάνω στοιχεία θα αποστέλλονται αποκλειστικά από τον κάθε νεοδιόριστο στο email του συλλόγου μας: spenploumpidis@gmail.com

-         Η κατάθεση των συλλογικών αιτήσεων προς το ΠΥΣΠΕ θα συνοδευτεί με μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας που θα προγραμματιστούν το επόμενο διάστημα.

-         Το Δ.Σ. του Σ.Ε.ΠΕ Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης, με γνώμονα την ενότητα του Κλάδου και τη μέγιστη δυνατή πίεση προς την Κυβέρνηση και το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., θα αξιοποιήσει όλα τα μέσα, συνδικαλιστικά και νομικά, στον αγώνα απέναντι στην Κυβερνητική αναλγησία και τους εκβιασμούς του Υπουργείου και θα προχωρήσει και σε όποιες άλλες ενέργειες απαιτηθούν και αποφασιστούν συλλογικά στον κατάλληλο χρόνο.

     Συναδέλφισσες- συνάδελφοι,

    Ο αγώνας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών είναι αγώνας για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας και της παιδαγωγικής μας υπόστασης. Το επόμενο διάστημα δυναμώνουμε την πάλη μας για όλα τα ζητήματα που βασανίζουν τον κλάδο και τις λαϊκές οικογένειες που πασχίζουν να μορφώσουν τα παιδιά τους απέναντι στην κυβέρνηση, που απεργάζεται ακόμα μεγαλύτερους κόφτες στα δικαιώματά μας (συμπτύξεις/συγχωνεύσεις τμημάτων, κουτσουρεμένους διορισμούς, ελαστική εργασία, πετσοκομμένους μισθούς κ.α.). Τώρα είμαι η ώρα να δυναμώσει η οργάνωση του αγώνα, για να μπουν εμπόδια σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο, να φουντώσει η πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή!

Με οδηγό τις συλλογικές μας αποφάσεις, με ενότητα και αλληλεγγύη θα βγούμε νικητές/τριες!