Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ
Την Τετάρτη 3-12-2014 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των συλλόγων εκπαιδευτικών ΠΕ Πειραιά «η Πρόοδος» και Κερατσινίου Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης» με όλους τους Σχολικούς Συμβούλους που έχουν την ευθύνη για τα  δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία που ανήκουν  στους παραπάνω συλλόγους. Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε το ζήτημα της αξιολόγησης. 
Από την πλευρά των συλλόγων τονίστηκε η κρισιμότητα της περιόδου και η ανάγκη να σταματήσει η αξιολόγηση η οποία οικοδομεί το σχολείο του φόβου, της ιεραρχίας και της υποταγής. 
Οι Σχολικοί Σύμβουλοι κλήθηκαν, έστω και την τελευταία στιγμή, να μην προβούν σε καμιά αξιολογική διαδικασία, να συμμετέχουν στην απεργία-αποχή όπως κάνουν δεκάδες σύλλογοι διδασκόντων των σχολείων της περιοχής μας, περισσότερες από 80 συναδέλφισσες προϊσταμένες νηπιαγωγείων και περισσότερες/οι από 20 διευθύντριες/ες  δημοτικών σχολείων του Πειραιά.
Οι σχολικοί σύμβουλοι δεν τοποθετήθηκαν με ευθύτητα σε αυτό το ζήτημα, από την όλη στάση τους όμως κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αντιληπτό ότι καθόλου δεν σκέφτονται να απέχουν από την αξιολογική διαδικασία και να συμμετέχουν στην απεργία-αποχή. Από την πλευρά των συλλόγων τονίστηκε ότι στην κρίσιμη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση η συλλογική μνήμη του κλάδου καταγράφει την στάση όλων και αναγνωρίζει συμμάχους και αντιπάλους. 
Απαιτήθηκε από τους σχολικούς συμβούλους να μην ασκήσουν καμία πίεση και να μη διανοηθούν να αξιολογήσουν όσους συναδέλφους-ισσες δηλώσουν ότι απέχουν από κάθε αξιολογική διαδικασία. Δηλώθηκε πως κάτι τέτοιο αποτελεί συμπεριφορά η οποία θα καταγγελθεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και ότι πιθανότατα θα οδηγήσει την αντιπαράθεση ακόμη και στις αίθουσες των δικαστηρίων.  
Οι (περισσότεροι) σχολικοί σύμβουλοι απάντησαν ότι κάτι τέτοιο θεωρείται αυτονόητο, εκτός αν υπάρξει διαφορετική νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο. Προκαλεί (τουλάχιστον) δυσαρέσκεια το  γεγονός ότι, σε περίπτωση που το αποφασίσει η πολιτική ηγεσία, τα στελέχη του υπουργείου στην περιοχή μας αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αξιολογήσουν ακόμη και απεργούς που δεν συμπληρώνουν πορτφόλιο και δεν δίνουν συνεντεύξεις. Το σχολείο του φόβου μάλλον βρίσκει τα «φοβισμένα» στελέχη του.  
Τέθηκε στους σχολικούς συμβούλους το ζήτημα των πιέσεων που ασκούνται σε διευθυντές/ντριες αλλά και στους συλλόγους διδασκόντων σε ότι αφορά στην αυτοαξιολόγηση.
Ψίθυροι όπως « μόνο δυο διευθυντές της σχολικής μου περιφέρειας θα κριθούν ως άριστοι, αφού μόνο αυτοί υλοποίησαν την αυτοαξιολόγηση όπως την προέβλεπε το υπουργείο» χαρακτηρίστηκαν ανεπίτρεπτοι, νομικά αίολοι και αντιδεοντολογικοί. Οι σχολικοί σύμβουλοι δήλωσαν ότι κανένας-καμία δεν έχει ασκήσει και ούτε προτίθεται να ασκήσει κανενός είδους πίεση.   
Τέθηκε επίσης στους σχολικούς συμβούλους το ερώτημα αν είναι ο σύλλογος διδασκόντων το κυρίαρχο όργανο (και) στο ζήτημα της αυτοαξιολόγησης. Πιο συγκεκριμένα αν ο διευθυντής μπορεί να αγνοεί ή/και να παρακάμπτει αποφάσεις του συλλόγου διδασκόντων και να ενημερώνει το παρατηρητήριο για τον προγραμματισμό της σχολικής χρονιάς και για το σχέδιο δράσης. Οι σχολικοί σύμβουλοι απάντησαν ότι προφανώς ο σύλλογος διδασκόντων είναι κυρίαρχο όργανο αλλά, για μια ακόμη φορά, δήλωσαν αναρμόδιοι να απαντήσουν στο συγκεκριμένο ερώτημα.
Τέλος ρωτήθηκαν οι σχολικοί σύμβουλοι αν οι ίδιοι έχουν δώσει εντολή ή έχουν προτρέψει διευθυντές/ντριες σχολείων ή προϊσταμένες νηπιαγωγείων να κάνουν ανάθεση ομάδων εργασίας με βάση την εγκύκλιο του περσινού σχολικού έτους (άνοιξη 2014). Κατηγορηματικά απάντησαν ότι καμία τέτοια εντολή ή προτροπή δεν έχει υπάρξει από την πλευρά τους.
Καλούμε:
·        Τους σχολικούς συμβούλους, για μια ακόμα φορά, να μην αξιολογήσουν κανένα συνάδελφο και να μην καλλιεργούν κλίμα φόβου στα σχολεία. Η επιστροφή στην τάξη είναι χίλιες φορές προτιμότερη από τη συνενοχή στην οικοδόμηση του σχολείου του φόβου.
·        Τους διευθυντές/ντριες των σχολείων και τις προϊσταμένες νηπιαγωγείων να απέχουν από κάθε αξιολογική διαδικασία και να σεβαστούν με απόλυτο τρόπο τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων. Σε κάθε περίπτωση, ο Δ/ντής του σχολείου είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει τις αποφάσεις του σ.δ. και να μη συμπληρώνει οποιαδήποτε φόρμα ή έκθεση του σχολείου με τις προσωπικές του απόψεις.
·        Τους συναδέλφους να απέχουν από κάθε αξιολογική διαδικασία και να καταγγέλλουν στο σύλλογο κάθε προσπάθεια εκφοβισμού απ΄ όπου κι αν προέρχεται. Να συσπειρωθούν γύρω από τους συλλόγους τους για να αποτρέψουμε την κατεδάφιση του δημόσιου σχολείου.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ :

  «Πειραιά η Πρόοδος»,
 Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης»

Δεν υπάρχουν σχόλια: