Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Να δοθεί ΤΩΡΑ εκπαιδευτική άδεια στους κρατούμενους για να παρακολουθούν τις σπουδές του!


Ο Νίκος Ρωμανός βρίσκεται στην 3η εβδομάδα απεργίας πείνας, σε άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του. Ο Ν. Ρωμανός είναι ο φίλος, που στα χέρια του ξεψύχησε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος από τη σφαίρα αστυνομικού, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008.
Φέτος, μαζί με άλλους τρεις νέους, έγκλειστους  στον Αυλώνα, έδωσαν πανελλήνιες και πέρασαν σε  ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η σπουδαιότητα της επιτυχίας τους οφείλεται στην προσπάθεια των ίδιων αλλά και στους εκπ/κους του Γυμνάσιου-Λυκείου που λειτουργεί εντός της φυλακής, αφού σε τόσο απαγορευτικές συνθήκες κατάφεραν να ανοίξουν  παράθυρο στην ελπίδα.
 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  έδωσε τιμητικό έπαθλο 500 ευρώ, ενώ από την τελετή απονομής απουσίαζε ο Ν Ρωμανός που αρνήθηκε να παραστεί και να το παραλάβει.

 Από τους τέσσερις νέους που πέρασαν στο Πανεπιστήμιο, μόνο σε δύο δόθηκε η προβλεπόμενη εκπαιδευτική άδεια για να παρακολουθήσουν τη σχολή τους. Ο ένας από αυτούς  που δεν του δόθηκε  άδεια, είναι «κατά σύμπτωση» αυτός που αρνήθηκε το βραβείο, ο Ν. Ρωμανός. Προχώρησε σε απεργία πείνας, διεκδικώντας το δικαίωμά του στην εκπαιδευτική άδεια. Μαζί του στην απεργία πείνας για να του συμπαρασταθεί και ο φίλος του και συγκρατούμενός του, Γιάννης Μιχαηλίδης.
 Σήμερα, λίγες ημέρες πριν την 6η/12ου, ημερομηνία δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου,  το  κράτος της μηδενικής ανοχής, “εκτελεί”  το φίλο του,  Ν. Ρωμανό, καταπατώντας το δικαίωμα του να σπουδάσει, ενώ βρίσκεται σε σωφρονιστικό ίδρυμα. Ο Ν. Ρωμανός για περισσότερες από 20 μέρες δίνει τον αγώνα για να του παραχωρηθεί το δικαίωμα πρόσβασης στη σχολή του και οι κίνδυνοι μεγαλώνουν για τη ζωή του. Απέναντι σ ΄αυτόν τον αγώνα δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι. Η αδιαφορία θα είναι συνενοχή σε ό,τι θα σκοτώσει όχι μόνο τον συγκεκριμένο κρατούμενο αλλά και σ' αυτά που καθημερινά διαλύουν τις ζωές μας. Την απαξίωση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών  που το σημερινό κράτος διοχετεύει  όχι μόνο σε κρατούμενους, αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους: εργαζόμενους και ανέργους .
Τις ίδιες απορριπτικές αιτήσεις επιδίδουν και στον Ηρακλή Κωστάρη, ο οποίος επίσης  από τις 29/10/2014 έχει ξεκινήσει απεργία πείνας, διεκδικώντας την επαναχορήγηση των εκπαιδευτικών αδειών που έπαιρνε κανονικά εδώ και τρία χρόνια, ως φοιτητής του ΤΕΙ Πειραιά.

Ο σύλλογος μας  δηλώνει την  αλληλεγγύη του  στον αγώνα των Ν. Ρωμανού και Ηρ. Κωστάρη να σπουδάσουν  μέσα από τις φυλακές,  όπως σύμφωνα με τα λόγια του πρώτου επιλέγει «με οδόφραγμα το σώμα μου, για μια ανάσα ελευθερίας».
                           Προτεραιότητά μας είναι το δικαίωμά τους σ’ αυτή την ανάσα ελευθερίας.

Οι εκπαιδευτικοί οφείλουμε απέναντι στους μαθητές μας  αλλά και στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα, να μην αφήσουμε τους δύο φοιτητές μόνους  τους.
 μπορεί όποιος/α επιθυμεί να συμμετέχει, υπογράφοντας για το νόμιμο και αυτονόητο δικαίωμά τους.
Για να συνεχίσει η μόρφωση να αποτελεί παράθυρο ελευθερίας και πεδίο διαμόρφωσης των ανθρώπων, ακόμα και εντός φυλακής.
            


   Άμεση χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας για το Ν. Ρωμανό, Ηρ. Κωστάρη και για κάθε,καθεμία έγκλειστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: