Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ ΟΛΕΣ

                                                                                                                                 
Συναδέλφισσες συνάδελφοι

Μελετώντας κανείς το προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης, σχηματίζεται η εντύπωση πως οι αναπληρωτές έχουν ως βασικό έλλειμμα … τις βραχυχρόνιες άδειες (!). Μοναδική σχεδόν προτεινόμενη ρύθμιση είναι το άνοιγμα των πινάκων – ζήτημα που σαφώς καίει τον κλάδο- και η μονοετής – αντί της διετούς - διαγραφή από τους πίνακες σε περίπτωση παραίτησης ή άρνησης ανάληψης υπηρεσίας. Κατά τα άλλα ούτε αδιοριστία, ούτε χρόνια εργασιακή ομηρία, ανασφάλεια και περιπλάνηση όπου γης, ούτε τεράστια ακάλυπτα κενά, ούτε μισθός στα όρια της επιβίωσης, ούτε ενδεχόμενο απόλυσης αν αρρωστήσει κάποιος συνάδελφος πάνω από 15 μέρες…
   Κι όλα αυτά την ώρα που τα προβλήματα στο δημόσιο σχολείο παραμένουν οξυμένα. Τα σχολεία μας διψούν για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να μπορούν οι μαθητές μας να έχουν ίσα μορφωτικά δικαιώματα, πρόσβαση σε υποστηρικτικές δομές και στο ολοήμερο σχολείο, για να αποσυμφωρηθούν οι σχολικές τάξεις. Χρειαζόμαστε σχολείο των λαϊκών-κοινωνικών αναγκών και όχι σχολεία-μαγαζιά όπου τα παιδιά είναι εμπορεύματα, οι γονείς πελάτες, και ο εκπαιδευτικός «επισκέπτης», μεταφορέας αποσπασματικών γνώσεων.
Κι από την άλλη οι άνεργοι ή ελαστικά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί διψούν για μόνιμη εργασία για να δοθεί ένα τέλος στην ελαστική εργασία, την περιπλάνηση, την ανασφάλεια και την ανεργία! Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί που προκύπτουν από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση εντός των πλαισίων που επιβάλλουν ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και η πληρωμή του χρέους, μεταφέρουν σε αόριστο χρόνο ή/και ακυρώνουν την όποια ικανοποίηση των λαϊκών συμφερόντων και αιτημάτων. Η αναμονή αλλά και στήριξη που με περισσό θράσος ζητάνε να επιδείξουμε θα μας βρει απέναντι!

 Διεκδικούμε:
-          Μόνιμους μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη όλων των κενών (γενική και ειδική), με μοναδικά κριτήρια το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Άμεση κατάργηση της μνημονιακής αναλογίας 1:5. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Θεσμοθέτηση οργανικών θέσεων για όλα τα διδακτικά αντικείμενα του σχολείου. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που ακυρώνει τις σπουδές και τα πτυχία μας.
-          Πλήρη διαφάνεια και έγκαιρη καταγραφή και κοινοποίηση των λειτουργικών κενών. Υπολογισμός των κενών με βάση τις πρώτες αναθέσεις για κάθε ειδικότητα. Προσλήψεις αναπληρωτών μόνο όπου προκύπτουν έκτακτες ανάγκες, με δωδεκάμηνες συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Προσλήψεις μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Κατάργηση των προγραμμάτων πρόσληψης μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων ΕΣΠΑ. Κατάργηση της ωρομισθίας, του θεσμού των ΑΜΩ και της ελαστικής εργασίας. Πλήρη υπολογισμό ενσήμων σε ημέρες απεργίας, αναρρωτικές άδειες και άδειες εγκυμοσύνης. Προστασία της μητρότητας των αναπληρωτριών συναδελφισσών με πλήρη καταβολή του μισθού τους.
-          Άμεση κατάργηση του ενδεχομένου απόλυσης - με απόφαση των οικείων ΠΥΣΠΕ -ΠΥΣΔΕ των αναπληρωτών σε περίπτωση εξάντλησης της δεκαπενθήμερης αναρρωτικής άδειας λόγω ασθένειας ή προβλημάτων υγείας. Άμεση κατάργηση της ρύθμισης Αρβανιτόπουλου για μεταφορά των αναπληρωτών σε άλλη διεύθυνση από αυτήν της πρόσληψης και τοποθέτησης.
-          Επίδομα ΟΑΕΔ στο ύψος του μισθού για το σύνολο του διαστήματος της ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις για όλους.
-          Κατάργηση του Ν.3848/2010 (Διαμαντοπούλου). Άνοιγμα των πινάκων προϋπηρεσίας των αναπληρωτών από 30/6/2010 και προσμέτρηση όλης της προϋπηρεσίας για τα χρόνια εργασίας τους. Κατάργηση του ορίου της επταετίας στον υπολογισμό της προϋπηρεσίας και της μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης των αναπληρωτών.
-          Κατάργηση του Ν. 4024/2011. Άμεση αύξηση του μισθού του νεοδιόριστου. Επαναφορά του μισθού στα επίπεδα του 2009. Ακώλυτη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη.
-          Καμία συζήτηση για ατομικό φάκελο προσόντων. Επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών με βάση τις ανάγκες του δημόσιου σχολείου.
-          Κατάργηση της αξιολόγησης – χειραγώγησης - μισθολογικής καθήλωσης-απόλυσης. Ούτε κουβέντα για Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας. Παιδαγωγική επιμόρφωση μετά τον διορισμό.
-          Ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή με πλήρη μόρφωση για όλα τα παιδιά. Κανένα παιδί εκτός εκπαιδευτικών δομών.
-           Επαναλειτουργία των καταργημένων τομέων στα ΕΠΑΛ και επαναπρόσληψη όλων των  συναδέλφων σε διαθεσιμότητα.
-          Επαναλειτουργία των αντισταθμιστικών προγραμμάτων της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης από την αρχή του σχολικού έτους. Πλήρη διαφάνεια στις προσλήψεις αναπληρωτών στα προγράμματα αυτά από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών.
-          Ίδρυση νέων σχολικών μονάδων. Μπλόκο στις καταργήσεις σχολικών μονάδων και συγχωνεύσεις τμημάτων και στο μηχανισμό κατασκευής πλεοναζόντων εκπαιδευτικών. 15 μαθητές σε νηπιαγωγείο και Α΄-Β΄ τάξη Δημοτικού, 20 μαθητές ανά τμήμα για τις υπόλοιπες τάξεις, 15 στις κατευθύνσεις, 10 στα εργαστήρια για στοιχειωδώς καλύτερα παιδαγωγικά και μαθησιακά αποτελέσματα.
-          Ίδρυση τάξεων υποδοχής σε όλα τα σχολεία με Ρομά και εφαρμογή του νόμου για μειωμένο αριθμό μαθητών στις τάξεις με μεγάλο ποσοστό Ρομά.
-          Μείωση του διδακτικού ωραρίου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και επαναφορά του στα προηγούμενα επίπεδα των 21 ωρών. Εξίσωση διδακτικού ωραρίου πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. Όχι στις υποχρεωτικές υπερωρίες.

        Στο πλαίσιο των διεκδικήσεων καλούμε όλες όλους:
-          στη Συνέλευση των επιτροπών αναπληρωτών όλων των συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ και όλων των συναδέλφων στις 2/6 στις 18.00 στη ΔΟΕ για το συντονισμό και την οργάνωση της δράσης.
-         στην Πανελλαδική κινητοποίηση στις 13/6 στο υπουργείο παιδείας διεκδικώντας ΤΩΡΑ μαζικούς μόνιμους διορισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: