Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Ψήφισμα για μεταταγμένες/ους ΜΗ κοινών ειδικοτήτων

                             

Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς βρήκε τους μεταταγμένους εκπαιδευτικούς να είναι στο ίδιο έργο θεατές για τρίτη συνεχή χρονιά, -   καρφωμένους πάνω στους υπολογιστές τους -, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν για ακόμα μία φορά τις "προθέσεις" και κινήσεις του Υπουργείου λίγο πριν μπουν στις σχολικές τάξεις.

 Με την προσφιλή τακτική του το Υπουργείο και μέσα στη θερινή ραστώνη – 13 Αυγούστου- εκδόθηκε ΦΕΚ σύμφωνα με το οποίο υπήρξε σύσταση οργανικών θέσεων για τις ειδικότητες ΠΕ 11, 06, 16 , οι οποίες θα καλύπτονταν  -μέσα από τη διαδικασία των μεταθέσεων- με συναδέλφους που προϋπήρχαν στην Α/θμια  στη διάθεση, μετατιθέμενους και μεταταγμένους μετά από σύγκριση μορίων.

 Η αρχική χαρά για την έναρξη  επίλυσης του προβλήματος, έστω και για μέρος των συναδέλφων με τη σύσταση 1500 νέων οργανικών  γρήγορα αντικαταστάθηκε με την απογοήτευση από την πλειοψηφία των μεταταγμένων των μη κοινών ειδικοτήτων. Οι 2500 συνάδελφοι Γαλλικής, Γερμανικής, Πληροφορικής, Θεατρικής Αγωγής και Καλλιτεχνικών  είδαν για τρίτη χρονιά να παραμένουν στη διάθεση των αντίστοιχων ΠΥΣΠΕ και να αγνοούνται τελείως από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου -η οποία δεν έκανε καν τον κόπο να βγάλει μια ανακοίνωση που να εξηγεί γιατί οι κλάδοι αυτοί αποκλείονται από τη διαδικασία μεταθέσεων και αυτή των οριστικών τοποθετήσεων ενώ εκκρεμούν αιτήσεις τους- και δεν έγινε η σύσταση των απαιτούμενων οργανικών σύμφωνα με τις  ανάγκες που είχαν καθοριστεί από τις  Διευθύνσεις. Οι συνάδελφοι αυτοί αγνοήθηκαν τη στιγμή που όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δήλωναν όλη την προηγούμενη χρονιά ότι θα έπρεπε να είναι οι συνάδελφοι που θα έπρεπε άμεσα να τοποθετηθούν μια και είναι νεοσυσταθείσες οι ειδικότητες τους και δεν δημιουργούν δημοσιονομική δαπάνη ούτε συγκρίνονται με άλλους συναδέλφους.

Η στάση αυτή του Υπουργείου κινεί υποψίες ότι επιλέγει να μην κατοχυρώνει εργασιακά εκπαιδευτικούς αλλά να παρατείνει το μαρτύριο της ύπαρξης εκπαιδευτικών πολλών ταχυτήτων. Μεταταγμένοι με οργανική, χωρίς οργανική, μεταταγμένοι χωρίς κλάδο και οργανική.

Είναι προφανής  η έλλειψη  πολιτικής βούλησης για ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται, μέσα σ' ένα κλίμα πολιτικής αστάθειας χωρίς να διαφαίνεται άμεση λύση, αναγκάζοντας τους εκπαιδευτικούς ειδικά των μη κοινών ειδικοτήτων καθώς και τις οικογένειες τους να βιώνουν ένα καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, την άνιση μεταχείριση τους από το Υπουργείο μέσα από την αποσπασματική εφαρμογή του νόμου.

Ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξαγγελίες του 3ου μνημονίου και την αναφορά ύπαρξης μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας, οι μεταταγμένοι εκπαιδευτικοί  αισθάνονται ακόμη πιο τρομοκρατημένοι και επιλέγουν ακόμη και την ανάκληση των μετατάξεων τους  με το φόβο πιθανής μελλοντικής τους απόλυσης (100 συνάδελφοι ανακάλεσαν την μετατάξή τους μέσα στο καλοκαίρι) ακυρώνοντας την εκπαιδευτική τους προσφορά στην Α/θμια εκπαίδευση και δημιουργώντας νέα κενά που δύσκολα θα καλυφθούν λόγω ανυπαρξίας νέων προσλήψεων.

Μπροστά λοιπόν σ' αυτές τις εξελίξεις, ζητάμε την άμεση παρέμβαση του ΔΣ της ΔΟΕ για την άρση της αδικίας απέναντι στους συναδέλφους των μη κοινών ειδικοτήτων και την υλοποίηση  της δική της απόφασης που ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, που όριζε την άμεση σύσταση οργανικών για τις μη κοινές ειδικότητες και την κάλυψη αυτών με μεταταγμένους εκπαιδευτικούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια: