Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

Να αποσυρθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος για τις προσλήψεις αναπληρωτών σε “Δομές Υποδοχής κι Εκπαίδευσης Προσφύγων”

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
  Η επιλογή της  εκπαιδευτικής απομόνωσης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ  με μαθήματα είτε  εντός των κέντρων κράτησης, όταν αυτά βρίσκονται μακριά από τον οικιστικό ιστό κι η πρόσβαση στα δημόσια σχολεία  έχει "ανυπέρβλητες δυσκολίες", είτε στα σχολεία μετά το τέλος των μαθημάτων σε τμήματα μόνο για παιδιά προσφυγες μετανάστες στα σχολικά κτίρια, "εκτός υφιστάμενου ωρολογίου προγράμματος",  καθορίζεται αλλά και καθορίζει τη λογική του αποκλεισμού τους από τον ευρύτερο κοινωνικό ιστό.
   Με την εγκύκλιο για τις προσλήψεις αναπληρωτών στις «Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων» (ΔΥΕΠ)  η κυβέρνηση  απροκάλυπτα παρουσιάζει το πως εννοεί από τη μια την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών, από την άλλη το πώς χρησιμοποιεί μια «δομή»  έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία, στελεχώνοντάς την με εκπαιδευτικούς που όχι μόνο δε θα είναι μόνιμοι, αλλά αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου!

1. Σύμφωνα λοιπόν με την εγκύκλιο, η εργασιακή σχέση των συναδέλφων δεν είναι απλώς ελαστική εργασία αλλά επί της ουσίας ωρομισθία: όλοι οι αναπληρωτές για την ΠΕ και την ΔΕ, εκτός των νηπιαγωγών, θα είναι μειωμένου ωραρίου, χωρίς την παραμικρή γνώση για τις ώρες που προσφέρονται κατά περιοχή προτίμησης, τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα,  τον τρόπο κατανομής των ωρών και, συνεπώς, το ύψος του μισθού. Οι αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου  έχουν διδακτικό ωράριο από 5-15 ώρες, πληρώνονται αναλογικά και πουθενά στην εγκύκλιο δεν αναφέρεται πώς θα κατανεμηθούν οι ώρες και ποιες θα είναι αυτές ανά ΔΥΕΠ. Για παράδειγμα, θα καλύπτουν το μάξιμουμ των 15 ωρών ο καθένας  με κριτήριο τη σειρά τους στον πίνακα αναπληρωτών ή θα μοιράζονται ισόποσα 6-7 ώρες ο καθένας, με αντίστοιχα απειροελάχιστα μόρια προϋπηρεσίας  και μισθό μικρότερο και από το ταμείο ανεργίας;
2. Οι συνάδελφοι που θα υποβάλλουν αίτηση, χάνουν αυτοδίκαια, σε περίπτωση πρόσληψής τους στις ΔΥΕΠ και το δικαίωμα πρόσληψης ως αναπληρωτές στη γενική ή την ειδική αγωγή ακόμη και ως πλήρους ωραρίου. Η εγκύκλιος μας πάει ακόμη πιο πίσω και από τη σημερινή νομοθεσία βάσει της οποίας ο αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου μπορεί να τραπεί σε πλήρους (άρα και με πλήρη μισθό), εφόσον στη Διεύθυνση προκύψουν νέες κενές ώρες της ειδικότητάς του.
3. Με την εγκύκλιο μεγιστοποιείται η εργασιακή περιπλάνηση, εφόσον δίνεται η δυνατότητα στο οικείο ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ διάθεσης του εκπαιδευτικού να τον/την τοποθετεί εντός του σχολικού έτους σε άλλη «δομή» από αυτή που αρχικά τοποθετήθηκε, είτε εντός του ίδιου ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ ή ακόμα και σε άλλη διεύθυνση εντός της Περιφέρειας! Η «κινητικότητα» των εκπαιδευτικών είναι σαφές ότι θα ακολουθεί και την «κινητικότητα» των προσφύγων, ανάλογα με το κατά που η κυβέρνηση θα θέλει κάθε φορά να τους στείλει!
                          Η  απαράδεκτη αυτή εγκύκλιος πρέπει να αποσυρθεί
 Απαιτούμε να ενταχθούν όλα τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών στις κανονικές τάξεις με:
Ø   Εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα τους για μετεγκατάσταση τους στις χώρες τελικού προορισμού.Εγγραφή των παιδιών κάτω των 4 ετών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς  με ευθύνη του κράτους.
Ø   Δωρεάν μεταφορά τους στα σχολεία
Ø  Ίδρυση ολιγομελών τάξεων υποδοχής και τμημάτων ένταξης παντού
Ø   Δωρεάν σίτιση και πλήρη υγειονομική περίθαλψη για όλους τους μαθητές και μαθήτριες

Ø   Μαζικούς διορισμούς μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών

Δεν υπάρχουν σχόλια: